View Full Version : Wavesovi brandirani plugsi
...Krameri, JJp, maserati......koristite li za neke ozbiljnije stvari ili samo kao instant resenja, jer tako izgledaju (presetaski orijentisani)? Ima li sta sto se izdvaja.....
ja se malo igrao, obicno mi neki imaju taj prvi wow efekat, ali kasnije u mixu budu zamenjeni nekim drugima alatima.... navika, ili?
Surfer
05-01-2012, 02:39 PM
...Krameri, JJp, maserati......koristite li za neke ozbiljnije stvari ili samo kao instant resenja, jer tako izgledaju (presetaski orijentisani)? Ima li sta sto se izdvaja.....
ja se malo igrao, obicno mi neki imaju taj prvi wow efekat, ali kasnije u mixu budu zamenjeni nekim drugima alatima.... navika, ili?
Sad sam ih prvi puta uopće vidio u studiju i isprobao neke.
Ono ?to sam čuo je totalno bezveze.
Ustvari to je nekava simbioza običnih Waves pluginova sa Big name presetima .
Mo? mislit:rolleyes:
Kramer, Maserati i CLA naprave presete za Waves i onda odu kući i upale SSL-a, Urei i Distressore i prime se po?tenog posla .
Ma mislim OK je to ali......
soundman
05-01-2012, 04:16 PM
ono ?to sam čuo je totalno bezveze.
Ustvari to je nekava simbioza običnih waves pluginova sa big name presetima .
+1
da li sam ja oguglao na software, ali meni se najvise svideo onaj novi waves-ov analizer....
psionic
11-01-2012, 05:08 AM
da li sam ja oguglao na software, ali meni se najvise svideo onaj novi waves-ov analizer....
Njihovi kombo plaginovi tipa Kramer, Masserati, JJP, CLA, su teski shit i jedu CPU kao nezdravi. Doduse volim single izdanja tipa CLA1176 CLA2A i CLA3A ili PuigChild, Puigtech i tako dalje, ne mogu da zivim bez njih. Volim i hybrid seriju, ali ove sto su kao "brendirani", tj zovu se po nekom producentu - valjaju samo za demo da nadrkaju glas i to je to! Sto bi rekli u mojoj omiljenoj igrici - EPIC FAIL
Rhino
11-01-2012, 12:48 PM
Nasao sam im dobru namjenu jednom! I to samo jednom:D I to sa nekim od onih CLA zezalica na opet samo JEDNOM kanalu zenskih bek vokala u stackingu koji je bio 'masivan' (5 kanala i jace ako racunamo trilere). Tu je ispalo dobro. Inace nemam naviku da ih palim.
Mada ako covjek posveti vremena moglo bi se to iskoritsavati, sto da ne?
loscolorados
12-01-2012, 01:47 AM
eddie kramer drum channel radi ?uda na hi hatu! ba? ga zaprlja onako fino:) probajte ako nevjerujete
DaBear
12-01-2012, 10:02 AM
Ima tu jako dobrih plugova - samo treba da se potrosi malo vremena i da se potrefi pravi materijal / source signal...
(kao i sa hardverom - ne radi sve isto dobro na svemu !!)
Mogli
12-01-2012, 10:10 AM
Ima tu jako dobrih plugova - samo treba da se potrosi malo vremena i da se potrefi pravi materijal / source signal...
(kao i sa hardverom - ne radi sve isto dobro na svemu !!)
Uvek si znao odmereno i ispravno odgovoriti... Sad ce svi ti vrhunski majstori da blamiraju svoje ime zbog malo para sto su dobili:rolleyes:... Pa ne zive oni na Balkanu. Plug-ovi ubijaju kako rade.
ok, dajte primer gde ih koristite, kako i u odnosu na sta dobro rade
Ja ih koristim kao inspiraciju kad radim grafičke interfejse. Najbolji su Maserati pluginovi, a ni Kramer nisu lo?i.
DaBear
12-01-2012, 11:02 AM
Ti plugovi nisu pravljeni za muziku i muzicare / pevace sa Balkana !!
Takodje nisu pravljeni ni za producente te iste muzike i koriscenje u njihovim "studijima"... sta vise reci ???
Drugo - Ono na cemu meni rade dobro - nikad nece biti isto nekome drugome !
Zasto? Vidi sta pise gore....:D
Sam razlog da ako se ima 1200 plugova ne treba da znaci da se mora koristiti 5 u lancu da bi se dobio zeljeni rezultat!!
Bio sam svedok (milion puta) da cak i najskuplji hardware kod nas ne pomaze (uopste) i prema tome sve diskusije ovakvog tipa su totalno besmislene!!
po cemu smo mi sa foruma, sad neke "face" i blam nam je da koristimo (i volimo da pljujemo) brendirane plugove ????
"Ajte molim vas...." sto bi rekla moja tetka!!
Ja recimo nisam uspeo da im nadjem primenu, ali imam prijatelja koji ih rabi.
Surfer
12-01-2012, 11:57 AM
Ti pluginovi su totalno gubljenje vremena.
Prvo potro?i? pola sata dok isključi? sve ?to ti ne treba a onda pola sata dok nađe? sve ?ta ti treba :)
Nemania
12-01-2012, 12:51 PM
Ja ih koristim vec duzi period, tj neke od njih. Jeste da mnogo jedu memorije i cpu..ali neki stvarno ubijaju kako rade..meni je gotovo CLA VOCAL postao nezaobilazna stvar na glavnom vokalu, jer ga tako dobro ispegla i vokal legne u mixu..ali opet ima i drugih faktora, stil muzijke, boja glasa itd sto ne mora da znaci da ce nekom biti dobar...
Ja cu se sloziti da mogu ok zazvucati na nekom materijalu i da to nisu trash alati,ali kad god sam ih probao,posle gomile vremena setovanja,uvek ih na kraju sklonim i zamenim nekim mojim 'custom' lancem plugova.CLA Drums mi je ok za instant resavanje dry usnimka bubnja,narocito kicka,kada ga ne trigerujem,moze lepo da se picne.Ili recimo Maserati HMX za stereo spreading,radi odlicno.Ima tu iskoristivih alata ali ja sam navikao na neke svoje omiljene sa kojima imam vecu slobodu pa ih se bas nesto i ne vatam... Sto kazu preko prece,naokolo blize :D
psionic
12-01-2012, 02:09 PM
Ti plugovi nisu pravljeni za muziku i muzicare / pevace sa Balkana !!
Takodje nisu pravljeni ni za producente te iste muzike i koriscenje u njihovim "studijima"... sta vise reci ???
Pa ne znam, mozda ove nase pevaljke imaju trash glas pa ne vredi nista. Problem je sto ja nisam uspeo da posle nekoliko duzih sesija, namestim da glas valja. Ili previse nekako prsti, ili je taj rev ili dly na njima neodgovarajuci za "stil" muzike koju radim, ne znam. Volim da imam kontrolu nad detaljima, jer ono sto snimim, cesto treba hirurski peglati i utezati do iznemoglosti, da bi se makar malo razlikovalo od amaterskog. A tu ta sablonska resenja nista ne mogu pomoci. Narocito u ovoj "turbo" produkciji, koja je prica za sebe...
Everbeatz
12-01-2012, 04:11 PM
ti plugovi su namenjeni kao "brza resenja" u samom produkcijskom delu, da neko ne razbija glavu previse, a hoce da na brzinu uradi nesto sa soundom. Slazem se da su limitirajuci, ali ih treba posmatrati i kao neku vrstu procesa i ideja koje se nalaze iza samog plugina..
Bockie
12-01-2012, 04:53 PM
Probao onaj CLA2A... I sad mi je jo? ?alije sto sam morao da prodam uad,smrc...:cry:
Ali tu je i Fab C...nije taj fazon kompresora, ali svakako mi radi bolje...
Meni se waves ba? ne dopada, mislim na ove "brand"...:(
moj dojam je veoma sličan Alenovom i everlastovom...ok na prvu loptu, malo bombastično na solo, a u mixu obično ne ostanu
Mogli
14-01-2012, 05:31 PM
Meni na zivce ide to njihovo ucitavanje i ta kolicina plugova, tako da uvek izaberem moj stari Redline i The Glue, ali na svemu mi jako lepo radi API2500.
Kad se ta kolekcija pojavila, ja sam prodao svoj novi novcijati UAD1 i uopste mi nije zao. Medjutim to vazi za moj slucaj, gde sam koristio vec procesirane zvukove i loop-ove i potrebna mi je bila samo blaga sminka. A sad mi je pre neki dan stigao T.C.Twin Impact, bice vise snimanja, pa cu onda moci da na sirovom materijalu isprobam PuigChild 670 i ostalu boraniju.:grin:
Rhino
14-01-2012, 07:05 PM
Imas onu foru da ih maknes (waves) iz vst3 foldera u common files i prebacis u vstplugins cini mi se.. Tad ih ne dobijas sortirano (dynamics,eq itd) vec samo u waves folderu (kao u starijim verzijama). Ali zato ne odbrojavaju kao da se prvi put ucitavaju vise..
Ne znam jel to vazi za paket 8 jer jos sam na sedmici..
tajsam
15-01-2012, 02:03 AM
Imas onu foru da ih maknes (waves) iz vst3 foldera u common files i prebacis u vstplugins cini mi se.. Tad ih ne dobijas sortirano (dynamics,eq itd) vec samo u waves folderu (kao u starijim verzijama). Ali zato ne odbrojavaju kao da se prvi put ucitavaju vise..
Ne znam jel to vazi za paket 8 jer jos sam na sedmici..
vazi i u osam.u osam kad instaliravas pita te oces insalirat vst3 i vst i rtaaaaaaaaaaaaaaaas sranja , oznacis samo vst i posaljes u folder u kojem su ti plug-inovi.mislim da u sedmici nije bilo izboraaaaaa nego si tako kao sto ti kazes morao poslije kopirat.
u osmici kad instaliras samo vst nema dugog ucitavanja ali naravno nisu sortirani jer nije vst3.ja vise volim da su sortirani pa cekam dok se ucita u narodnom nuendu 4.
ali za narodni cubase 5 ima vani update koji riješi problem ucitavanjaza vst3.neznam koji je 5.bla bla bla.ako nekome treba bolan jvte mi.sto maraka
ali ja koristim nuendo jer mi je nekako pri srcu.
DzoniPFC
15-01-2012, 02:25 AM
Plug-ovi ubijaju kako rade.
hehe, toliko ubijaju koliko su dobri da ih koriste samo noobovi koji ne znaju manuelno da podese eq/comp i reverb, pa im je ova "preset" varijanta bogom data. Kao i "one knob", gluposti od software-a.
Mogli
15-01-2012, 04:33 AM
Interesantno je kako plug-in koji se plati mnogo bolje zvuci, bio sa presetima, ili bez...:grin:
DaBear
15-01-2012, 09:26 AM
hehe, toliko ubijaju koliko su dobri da ih koriste samo noobovi koji ne znaju manuelno da podese eq/comp i reverb, pa im je ova "preset" varijanta bogom data. Kao i "one knob", gluposti od software-a.
Najgore je sto ima isto toliko onih (ne-noobova) koji MISLE da znaju kako sve to da podese i dobiju dobar rezultat - a u stvari nemaju pojma !!
Milion puta je u istoriji muzike dokazano da uopste nje bitno da li nesto ima jedno dugme ili dva ili kosta $50 ili $3,000.
Sve se moze iskoristiti !!
Bas me smaraju ovakvi threadovi ...:mad:
Rhino
15-01-2012, 11:38 AM
Interesantno je kako plug-in koji se plati mnogo bolje zvuci, bio sa presetima, ili bez...:grin:
Hardver pogotovo :wink:
Rhino
15-01-2012, 11:48 AM
Osim ocajnih zvucnika i ocajne sobe :)
Najgore je sto ima isto toliko onih (ne-noobova) koji MISLE da znaju kako sve to da podese i dobiju dobar rezultat - a u stvari nemaju pojma !!
Milion puta je u istoriji muzike dokazano da uopste nje bitno da li nesto ima jedno dugme ili dva ili kosta $50 ili $3,000.
+1
ja sam sa nekim od tih plagova sjajno namunjio stereo dist. gitare snimane preko line-in
dok u nekim drugim slucajevima nisam uspeo da dobijem nikakvo poboljsanje...
prema tome, ja sam uvek za experimentisanje.. nikad ne znas sta se moze desiti.. a i kao sto rece dabear, sve je to stvar licnog dozivljaja i sta zelis da dobijes.. :)
Solozabal
15-01-2012, 06:29 PM
Isplati se potrosit malo vremena na manual, pogotovo kad se radi o wavesima..
psionic
16-01-2012, 07:37 PM
E bas si negativan :)
Naravno da moze, ljudi snimaju zvukove miksera za slag i sokovnika, pa prave remek dela DubStepa, ali ono sto je ovde tema je da su bundle plaginovi po meni losi, jer imaju ogranicen set mogucnosti uz ogroman CPU usage... Da mi treba za glas neki Kramer, stavio bih ga, ali ako on uzdrma i moj i7 na 4500GHz e onda do mo*ega... Zato ga uglavnom izbegavam. Stavim to isto i rucno, ali na kraju mogu da izvadim ako mi ne treba neka od stvari, tamo to ne moze, a drugo - cpu ne vristi kao lud, pa mogu da stavim i jos po nesto. Sami za sebe mozda i mogu da rade, ali ovako...
U mom slucaju, dosta instrumenata vucem sa kompa (i pored Rolanda Fantoma G), svaka enormno velika potrosnja cpua mi je bitna... Kad mi baja spakuje jedno 60 kanala... :banghead:
Na cene opreme definitivno ne padam, to sam hiljadama puta podvlacio ovde na forumu i upadao u mnoge svadje, bas zbog tog mog stava.
branoy
16-01-2012, 09:21 PM
e svaka cast za ono micanje iz VST3 wavesshel8!! jbt izludio sam s tim, svaki put sve plug ucitaje na pocetku cuba5, izvadio ih i u kantu!! cub se podigne ko tek instaliran!! kad udjem onda su pod Waves svi efekti kao mono stereo sortirani, i jos nesto .. to ljudi!! sad ?? jel kakva razlika u zvuku izmedju istog pluga vst2 i vst3 tih sto sam u kantu? to nisam nikad ni citao nit se stim zamarao. poz,. i da.. fali mnoogo efekata starih kao i dx, u ovoj8. jbg
e svaka cast za ono micanje iz VST3 wavesshel8!! jbt izludio sam s tim, svaki put sve plug ucitaje na pocetku cuba5, izvadio ih i u kantu!! cub se podigne ko tek instaliran!! kad udjem onda su pod Waves svi efekti kao mono stereo sortirani, i jos nesto .. to ljudi!! sad ?? jel kakva razlika u zvuku izmedju istog pluga vst2 i vst3 tih sto sam u kantu? to nisam nikad ni citao nit se stim zamarao. poz,. i da.. fali mnoogo efekata starih kao i dx, u ovoj8. jbg
cek, polako...
Sta da uradim da mi NE IZLISTAVA seve wavese na pocetku dizanja C5?
branoy
16-01-2012, 11:12 PM
Off , ovako odes u program files -> common files -> VST3 .. u njemu izvadis samo WaveShell-VST3 8.0.vst3 i smestis bilo gde da sacuvas ako bude kad trebalo ili u kantu ko ja. i onda cubase ulazi za par sekundi. probaj, meni uspelo .
Off , ovako odes u program files -> common files -> VST3 .. u njemu izvadis samo WaveShell-VST3 8.0.vst3 i smestis bilo gde da sacuvas ako bude kad trebalo ili u kantu ko ja. i onda cubase ulazi za par sekundi. probaj, meni uspelo .
isto vazi ako verziju 7?
branoy
17-01-2012, 12:58 AM
probaj. izvadi 7 shell i vidi, ako radi super. haha
Mogli
17-01-2012, 07:54 PM
Waves.Complete.v8.0.11 se uopste ne ucitava prilikom podizanja Nuenda, za razliku od sedmice i svi plugovi su sortirani. A kao drugo ja uopste nemam taj Waveshel u tom direktorijumu - program files -> common files -> VST3 :shock:
branoy
17-01-2012, 09:03 PM
mogli mozda nisi instalirao vst3 haha
Mogli
17-01-2012, 09:58 PM
Ma imam vst3, a da nisi ti slucajno prijatelju instalirao tu v8.0.11, pa si bez veze brisao 7shell?:grin:
Rhino
17-01-2012, 10:12 PM
waveshell se nalazi u Program Files\Common Files\Digidesign\DAE i prebaci se u program Files\Vstplugins. To je sve.
Edit: Mislim na paket 7
Bockie
17-01-2012, 10:19 PM
AAAHHH!!! :bounce2:
Ja imao ver. 7.nesto... Sklonio na desktop, tehnikom "sila puta pajser"...!
18-minutni C5 start-up sada traje tricavih 15sec... :please:
Fuck me sideways! I na putovanje ga nosim...!
Ko je ovo, da ga izljubim:kissing:, rekao... Idem da trazim... Rhino bese... Aahhh...
:dance:
branoy
18-01-2012, 01:36 AM
mogli druze hehe, ma ja pricam o 8, mozda nuendo nema te probleme, al cube5 ima, i pise tamo lepo da sam wavs shel8 makeo, sedmicu sam imao, al nisam znao za ovu foru, sad kad udjem u cubes samo ne koristim te vst3, nego samo ove standard i dobro opet, sve je bolje samo da cubes ne cita sto big bockie kaze 15 min sve po redu od njih, ovih 10-20sekundi srcu gode nema dalje :D bolje osmislim odma i projekat tj sta cu radit, dobijem neku volju :D
Ljudi, ne znam odakle taj problem sa sporim dizanjem sa VST3 waveshell-om.
Ja koristim VST3 Waves 8 pluginove i evo sad sam brojao koliko mi dugo traje startup Cubase-a, okruglo 10 sekundi, dakle sa sve VST3 waveshell-om i fabfilterima i sta ti ja znam (jer koristim sve sto moze ima VST3) Cubase mi se podigne za tacno 10 sekundi
Rhino
18-01-2012, 10:57 AM
To vazi za nas dinosaursuse na XP win jan..
tajsam
18-01-2012, 12:20 PM
ljudi vi pricate a nemate pojma sto pričate!!
vst 3 se normalno ucitava samo sa cubase 5.12 updateom.
taj waveshell nema smisla micati jer onda ih cubase ne vidi kao vst 3.nego vst 2 (normalno tek kad dll..ove locirate u određenom folderu) tj. mozete wavese odmah instalirati samo kao vst2 onda vam nece biti sortirani pod eq,vocal,bass itd nego samo pod waves ili kako vi nazovete folder.
znaci za cubase 5 postoji update koji rijesava problem ucitavanja,a za nuendo 4 ne postoji (mislim postoji ali trenutno nije dostupan)
tajsam
18-01-2012, 12:26 PM
Ljudi, ne znam odakle taj problem sa sporim dizanjem sa VST3 waveshell-om.
Ja koristim VST3 Waves 8 pluginove i evo sad sam brojao koliko mi dugo traje startup Cubase-a, okruglo 10 sekundi, dakle sa sve VST3 waveshell-om i fabfilterima i sta ti ja znam (jer koristim sve sto moze ima VST3) Cubase mi se podigne za tacno 10 sekundi
zato sto imas 5.12 update!!!!!!!
Bockie
18-01-2012, 01:43 PM
To vazi za nas dinosaursuse na XP win jan..
...ma amebe matori...! ...aminokiseline...!
:D
shashko
18-01-2012, 02:08 PM
Koja je razlika izmedju VST2 i VST3 tehnologije i zasto bih instalirao 3 umesto 2 ili obrnuto, koliko sam skapirao, tj kako vikipedia kaze, nema nikakve razlike, sem sto neki programi ne citaju vst3 kao sto je Ableton live
HVALA
Koja je razlika izmedju VST2 i VST3 tehnologije i zasto bih instalirao 3 umesto 2 ili obrnuto, koliko sam skapirao, tj kako vikipedia kaze, nema nikakve razlike, sem sto neki programi ne citaju vst3 kao sto je Ableton live
HVALA
Koliko se je secam kad je bio najavljivan VST3, VST3 plugins kada nema nikakvog signala se "gase" i tako stede CPU. Mada ja zaista nemam problema sa CPU na i5 2500k, trpam trpam i nista :)
@Tajsam: Naravno, uvek instaliram zadnji update bilo cega
Rhino
18-01-2012, 03:29 PM
zato sto imas 5.12 update!!!!!!!
Vidis.. Nikad mi nije palo na pamet da to moze bit do steinberga, vec mi je prva pomisao bila da je do 'power to the people' verzije wavesa... Uglavnom su se zalili korisnici xp-a, pa sam shodno tome tako i povezao. Mada meni je svejedno kad sam i onako na nuendu, sto ces? Navika heh..
DADDY Z
18-01-2012, 03:43 PM
ne zaboravite da vst3 podržava sidechain funkciju koju gubite ako ih sklonite...tj. možete je napraviti i sa vst2 ali dosta komplikovanijim zahvatom...
tajsam
18-01-2012, 03:52 PM
Vidis.. Nikad mi nije palo na pamet da to moze bit do steinberga, vec mi je prva pomisao bila da je do 'power to the people' verzije wavesa... Uglavnom su se zalili korisnici xp-a, pa sam shodno tome tako i povezao. Mada meni je svejedno kad sam i onako na nuendu, sto ces? Navika heh..
a sto ces kad sam ja ovdje najpametniji:da:
branoy
18-01-2012, 06:49 PM
za xp verovatno, ja sam na win7. aa update 5.12. pre sam uvek instalirao dok mi nije onaj crv usao u komp i sjebo 10god svega. na ovom sad instalirao ga, vidim sve radi, reko necu update, ma necu nista brate vise, sam daj program da nest pravim. nema veze, svi ostali vst3 ne zezaju sem waves, tako mogu bez njih ladno, vst2 su mi dovoljni, za sidechain ja koristim najvise kompresor i to od cubase koji mi je super i dosta. al glavno ima resenje za sve. to je dobro
tajsam
18-01-2012, 11:18 PM
za xp verovatno, ja sam na win7. aa update 5.12. pre sam uvek instalirao dok mi nije onaj crv usao u komp i sjebo 10god svega. na ovom sad instalirao ga, vidim sve radi, reko necu update, ma necu nista brate vise, sam daj program da nest pravim. nema veze, svi ostali vst3 ne zezaju sem waves, tako mogu bez njih ladno, vst2 su mi dovoljni, za sidechain ja koristim najvise kompresor i to od cubase koji mi je super i dosta. al glavno ima resenje za sve. to je dobro
sorry nisam te dobro razumio.
jel ti crv u 5.12 updateu sve shebo???istina kad update 5.12 preskeniram antivirusom,antivirus pronađe neko govno,ali meni to govno nije nista sjebalo.
branoy
18-01-2012, 11:33 PM
nije, nego to je nesto sto mi je uslo u komp dok sam spavao, i dok su torr radili, pisao sam ovde znaju vecina koji su citali. ne znam dal sta ima u update 5.12 od tih stvari al necu ga instal. ako kad bas nesto zapne pa ajde, a radi wavesa mrsko mi ga trazit.
a sto je najveca fora, osposobio sam sebi os x i log9, nema virusa i ne brinem vise.. tamo sam sad vecinom vremena,. a moram imati i cubes jbg ako mi se sta zezne nek stoji. nekako sve vise me tamo privlaci na os x, verovatno sto sam na ovim windowsima 10 god , pa dosadilo. al de.
tajsam
18-01-2012, 11:37 PM
nije, nego to je nesto sto mi je uslo u komp dok sam spavao, i dok su torr radili, pisao sam ovde znaju vecina koji su citali. ne znam dal sta ima u update 5.12 od tih stvari al necu ga instal. ako kad bas nesto zapne pa ajde, a radi wavesa mrsko mi ga trazit.
a sto je najveca fora, osposobio sam sebi os x i log9, nema virusa i ne brinem vise.. tamo sam sad vecinom vremena,. a moram imati i cubes jbg ako mi se sta zezne nek stoji. nekako sve vise me tamo privlaci na os x, verovatno sto sam na ovim windowsima 10 god , pa dosadilo. al de.
ma kakav osx instaliro sam bio sve cak i pro toolse HD 9 uuuuuuu.
ma sranje totalno.svi se furaju na to a meni to sranje.
windows 7 64 nuendo 4 dobitna kombinacija:D i naravno nod 32 za ove pošasti
branoy
18-01-2012, 11:44 PM
ako dodje cub6 eto me i na 64x haha. za sad sve mi je vise mrsko postalo, dodje taj period. nekad ostavim muziku na mesec, odmorim od svih programa, i super. trazim jednostavnija resenja, sa sto manje plug i svega.
rastamankg
19-01-2012, 12:35 AM
Jednom mi je na nekom demo snimku legao onaj Masserati channel strip na vokal, da stvarno nije imalo potrebe snimati/mixati ponovo. Mada ih obicno ne koristim, ali kazem, desi se da legnu savrseno nekad negde :)
Mogli
24-01-2012, 11:30 AM
Bas slusam neke svoje stare snimke iz studija O, kod Slavije, i primecujem gustinu zvuka, iako je stari snimak i dosta unisten na kaseti. Na jednoj istoj opremi, dve razlicite pesme su me snimala dvojica snimatelja. Jedan je bio Cvele, Bajagin basista, a drugi Vlada Negovanovic, tada Cukicev gitarista. Cvele je to napravio mekse, a Vlada tvrdje, ali ni jedan vst reverb nema tu gustinu zvuka, bar za mene. Uostalom, ni ne znam zasto sve to zvuci nekako drugacije i toplije. Koristim samo Waves u masteringu i Fab-ov limiter, ali Kramer Tape Stereo me uopste ni ne podseca na taj zvuk ili ne znam da ga namestim.:(
soundman
24-01-2012, 12:32 PM
.... ali ni jedan vst reverb nema tu gustinu zvuka, bar za mene. Uostalom, ni ne znam zasto sve to zvuci nekako drugacije i toplije. Koristim samo Waves u masteringu i Fab-ov limiter, ali Kramer Tape Stereo me uopste ni ne podseca na taj zvuk ili ne znam da ga namestim.:(
Nezgodno je sto danas svako moze svasta da kaze i da se to podvede pod "to je moje misljenje".
Skinite visoke na svom snimku i dobicete "toplinu"
Ako vi ne umete da dobijete toplinu, platite nekoga ko to ume. Nemojte konstantno svoje neznanje i neiskustvo pravdati nekom opremom koju trenutno ne posedujete.
Everbeatz
24-01-2012, 01:26 PM
Moje misljenje je da svi mi jos uvek ucimo kako se mixa 100% digital. Opet ponavljam da je digital 'prazna tabla' i nema nikakvih farbi koje bi po defaultu neki DAW dodavao u poredjenju sa mixanjem na analognim konzolama i kanalima koji idu direktno s trake.
Neko zna i moze da mixa ITB jer mu je jasan taj princip i dodavanje farbi u mixu, mada je bolji/laksi pristup da je sam snimak vec do te mere obojen da kad 'pretrpi' digitalizaciju ima sve potrebno da legne u mix. Tu dolazimo do toga da je snimanje/postavka i izbor mikrofona/preampa, eventualno nekog outboard-a i sam performans nesto sto je najbitnije tj. ulaganje u front end. Koliko primecujem, ljudi to uglavnom zanemaruju i ne pridaju veliku vaznost tome stoga opterecenje sa sabirnicama i masteringom kao neka najvaznija resenja za njihove mixeve, a iskreno to su delovi kompletnog procesa koji i ne daju preveliki skok u samom kvalitetu mixeva.
Plugovi su sve bolji i pocinju da daju te 'neuhvatljive karakteristike' analognog procesiranja, ali, po meni, treba dobro prouciti osnovne principe audio engineeringa u smislu 'kako se nekad radilo' da bi ITB mixanje dalo rezultate koji se i ocekuju...
Dodao bi i da u danasnje vreme postoji neraskidiva veza izmedju analog/digital i treba poznavati prednosti i nedostatke ponaosob da bi stvari funkcionisale
Mogli
24-01-2012, 08:28 PM
Nezgodno je sto danas svako moze svasta da kaze i da se to podvede pod "to je moje misljenje".
Skinite visoke na svom snimku i dobicete "toplinu"
Ako vi ne umete da dobijete toplinu, platite nekoga ko to ume. Nemojte konstantno svoje neznanje i neiskustvo pravdati nekom opremom koju trenutno ne posedujete.
Znas, na ovaj forum su dolazili mnogi...Oni sto su najvise znali, su na najdrugarskiji nacin iznosili svoje znanje, poput ajkula Nikse Bratosa, Vlade Georijeva, Ogija, i niko od njih nije davao ovako nadobudne izjave... A oni sto su manje znali morali su da prodju kroz proces socijalizacije na ovom forumu...To je dug i naporan put, ali ja verujem u tebe, pa se zato i ne ljutim.:grin:
A u medjuvremenu, evo ti dobar link -
http://forum.burek.com/burek-blablaonica-offtopic-carstvo-b82/
soundman
25-01-2012, 07:31 AM
Znas, na ovaj forum su dolazili mnogi...Oni sto su najvise znali, su na najdrugarskiji nacin iznosili svoje znanje, poput ajkula Nikse Bratosa, Vlade Georijeva, Ogija, i niko od njih nije davao ovako nadobudne izjave... A oni sto su manje znali morali su da prodju kroz proces socijalizacije na ovom forumu...To je dug i naporan put, ali ja verujem u tebe, pa se zato i ne ljutim.:grin:
A u medjuvremenu, evo ti dobar link -
http://forum.burek.com/burek-blablaonica-offtopic-carstvo-b82/
Poprilicno ste promasili poentu. Vi ne trazite da vam se pomogne. Vi iznosite neistine i zbunjujete ljude koji nisu sigurni u svoje znanje. Zapravo tim ljudima cinite veliku stetu.
A ako posle toliko godina citanja navedenih ajkula koji su prenosili svoje znanje vi i dalje mislite to sto pisete, onda treba da se zapitate zasto posle ovolikih godina niste napredovali.
I zaista to sto sam napisao ne treba da pobudi vase emocije poput ljutnje, nego prosto da vas usmeri da ucite vise, a da iznosite izjave bez argumenata manje.
Ako vas nesto zbunjuje, iznesite to u obliku pitanja, a ne u obliku izjave, pri tome neosnovano aludirajuci na stvari koje nemaju nikakve veze sa vasim problemom. Mozda tada pokrenete konstruktivnu raspravu i dodjete jednom za svagda do resenja problema koji vas muci.
edit: U medjuvremenu bacite oko na ono sto je gdin Everlast napisao. Lepo je sroceno i mislim da vam moze za pocetak dosta pomoci.
awacs
25-01-2012, 03:31 PM
Koristim samo Waves u masteringu i Fab-ov limiter, ali Kramer Tape Stereo me uopste ni ne podseca na taj zvuk ili ne znam da ga namestim.:(
Pored onoga što je Everlast napisao, relativno skoro sam napisao ovo:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=319568&postcount=18
Iskreno, ako si toliko mator da se sećaš Studija "O" iz vremena kad su tamo bili Studiomaster (valjda Series II) mikser i Fostex (16ch 1/2") magnetofon čudi me da pišeš to što pišeš. Takođe, ako je to zvuk koji želiš, OBE sprave danas možeš da kupiš za manje od 1000€ (sa kablovima). Da ne bude zabune, NEMAM nijednu od tih sprava (na lično zadovoljstvo), niti te upućujem na nekog konkretnog prodavca.
Još iskrenije, ne razumem zašto se toliko (inače pametnih) ljudi loži na brendirane/"endorsovane" emulacije/simulacije aparata i "all in one" emulacije/simulacije tuđeg načina rada (to je valjda smisao ove teme)?
Oduvek sam mislio da je fora da nađeš svoj način rada i da prilagođavaš opremu sebi, a ne obratno. I da je fora da kupuješ gitaru koja tebi dobro leži u ruci, a ne onu koja dobro leži tvom omiljenom gitaristi (ili nedajbože zato što je komad iz "signature series"). I sve tako dalje... To su tvoje pesme, i neće ih miksati Eddie Kramer nego ti.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Soundman fakat voli da se izražava onako "s visine". Nemam pojma ko je čovek (i ja bih voleo da saznam) pa sam ga i u privatnoj poruci zamolio da se predstavi, makar da napiše nešto o sebi u svom profilu.
Ja nikad nisam ni prosao pored magnotofona haha, ali svidja mi se na nekim stvarima sta ovaj waves MPX radi. Nekad mi zazvuci kao karton na nekom materijalu ,kao da mu je taj headbump na 15 ips na oko 400-500 hz a ne znantno nize (oko koliko je freq. inace head bump na razlicitim brzinama okvirno?), i onda imam potrebu da oduzimam tu neku frekvenciju i ponekad se sve raspadne, i kazem do djavola i skinem ga.
Ali na nekim siljatim vokalima mi lepo radi 7.5 ips sa MPX-a. Zaokrugli ih, bez da koristim EQ da skidam visoke itd...
Mogli
25-01-2012, 10:45 PM
Oduvek sam mislio da je fora da nađe? svoj način rada i da prilagođava? opremu sebi, a ne obratno. I da je fora da kupuje? gitaru koja tebi dobro le?i u ruci, a ne onu koja dobro le?i tvom omiljenom gitaristi (ili nedajbo?e zato ?to je komad iz "signature series"). I sve tako dalje... To su tvoje pesme, i neće ih miksati Eddie Kramer nego ti.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Soundman fakat voli da se izra?ava onako "s visine". Nemam pojma ko je čovek (i ja bih voleo da saznam) pa sam ga i u privatnoj poruci zamolio da se predstavi, makar da napi?e ne?to o sebi u svom profilu.
Mogu ti reci da si u pravu, ovo sa miksovanjem, ali ipak druze bez alata nema zanata. Ne kazem ja da je zvuk Oliverovog magnetofona moj san, vec pricam o gustini zvuka koja se brate cuje sa stare kasete i na malim zvucnicima...Verovatno je covek imao i neki kvalitetni kompresor, a ne samo trakas... A sto se tice Soundman-ovog gledanja sa visine, nije ni prvi, ni poslednji koji je tako nastupao, pa je posle shvatio zasto smi svi ovde. Neko da nauci, neko da pomogne, neko nesto da proda ili kupi...I ja mogu da ovde prepisujem strane forume i pravim se da sam audioguru, ali to je za mene besmisleno. Zamisao ovog foruma je i bila da se ljudi izmedju sebe pomazu, a ne da se proseravaju sa znanjem (neznanjem). U principu, onaj ko aktivno radi, i nema vremena da toliko ovde visi. A drugo, uredan sex i uspesnost u svom poslu je recept, za tolerantan pristup kolegama sa foruma.:wink:
soundman
26-01-2012, 12:48 AM
Zamisao ovog foruma je i bila da se ljudi izmedju sebe pomazu, a ne da se proseravaju sa znanjem (neznanjem).
Iako ste ovo rekli na jedan ne bas najfiniji nacin, upravo sam reagovao jer ste se p........ svojim neznanjem. A posto se sad diskusija vrti u krug, prosto sledeci put ako ne znate, pitajte.
branoy
26-01-2012, 11:11 AM
brandirani plugini , vise brandirani neg plugini.
branoy
26-01-2012, 11:19 AM
treba nam jedan ovakav soundman ovde, jer ja od onih brandiranih nis nisam naucio, sve je to jezik koji ja ne razumem, treba neko ovakav konkretan, koji ce ti reci to je to!! ako zna, a verujem da zna, poz:P (msm lajk mi se sto pise)
awacs
26-01-2012, 01:46 PM
treba nam jedan ovakav soundman ovde, jer ja od onih brandiranih nis nisam naucio, sve je to jezik koji ja ne razumem, treba neko ovakav konkretan, koji ce ti reci to je to!! ako zna, a verujem da zna, poz:P (msm lajk mi se sto pise)
Pa od svakog čovek mo?e ne?to da nauči pod uslovom da ume da čita. A brendirani članovi su zgodni po?to mo?e? da uporedi? ono ?to pričaju sa onim ?to rade. Mo?e? i da ih pita?: "kako si snimio bas u toj-i-toj pesmi?" ili: "koji ti je ono reverb na vokalu?"... takve stvari.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
26-01-2012, 02:12 PM
A brendirani članovi su zgodni...
Da organizujemo contest 'ko je najzgodniji brendirani clan'!!:D
awacs
26-01-2012, 03:18 PM
Mogu ti reci da si u pravu, ovo sa miksovanjem, ali ipak druze bez alata nema zanata. Ne kazem ja da je zvuk Oliverovog magnetofona moj san, vec pricam o gustini zvuka koja se brate cuje sa stare kasete i na malim zvucnicima...Verovatno je covek imao i neki kvalitetni kompresor, a ne samo trakas...
Uf, ne bih mogao da se setim ?ta je imao od kompresora, u to vreme jo? nisam radio tamo, samo sam povremeno navraćao na snimanja. Znam da su posle bila dva para Valley People Dynamite-a i Urei 1178 (stereo verzija "srebrnog" 1176). Samim tim pretpostavljam da je ponuda kompresora u prethodnoj reviziji studija bila siroma?nija.
Danas bar ima? kompresora na tone (pa i Urei i Valley People) u softverskim verzijama. Mo?da rade malo drugačije od hardverskih originala, ali zato ljudi danas rade mnogo drugačije. Zato sam onomad pominjao workflow (tojest razliku između nekad i sad). I evo par stvari koje nisam pomenuo:
Recimo, "nekad" si gomilu stvari usnimavao sa kompresijom, ?to će reći da si u startu svirao/pevao kroz kompresor, pa si morao da svira?/peva? interaktivno sa njim. To je prosto bila tehnička neminovnost, po?to si (1) hteo da ?to vi?e odvoji? koristan signal od ?u?tanja trake, a i (2) nisi raspolagao neograničenim brojem kompresora u miksu.
Prosto, veliki broj odluka si morao da donese? već tokom samog usnimavanja, i praktično si tokom celog snimanja radio neku vrstu miksa. Trudio si se da ti odnosi u slu?anju budu ?to realniji, da bi odmah znao kako se neki instrument koji usnimava? pona?a u sklopu celine, po?to kasnije nisi imao ba? puno manevarskog prostora. Zato me čudi ?to "gustinu" pripisuje? čisto tehničkom aspektu stvari kad se već seća? "onog" vremena.
Danas se skoro sve odluke o zvuku ostavljaju za miks, a tu je jako lako izgubiti kontrolu nad događajem.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Da organizujemo contest 'ko je najzgodniji brendirani clan'!!
:beer:
Bockie
26-01-2012, 03:52 PM
Dinam'ka ba'..!
Danas nema kanala a da na njemu nije po tri-cet'ri i vise necega...pa onda i duplo i troduplo više kanala za "istu" stvar...
A "tada", što zbog ograničenja, što zbog tadašnje filozofije je bilo dosta manje, ali življih, ne zadavljenih kanala u mixu...
Možda je to ono što je "masnije"... :wink:
soundman
26-01-2012, 04:35 PM
Urei 1178 (stereo verzija "srebrnog" 1176).
Mislim da nije. Slagacu jer ne znam dovoljno, ali valjda gde su u 1176 trafoi, ovde nisu.(neka se javi neko iskusniji)
Recimo, "nekad" si gomilu stvari usnimavao sa kompresijom, ?to će reći da si u startu svirao/pevao kroz kompresor, pa si morao da svira?/peva? interaktivno sa njim.
Ja to i dan danas radim. Prosto je lakse posle raditi sa plagovima. Naravno, potrebna je odredjena kilomteraza i nekoliko upropascenih trekova :)
awacs
26-01-2012, 04:58 PM
Mislim da nije. Slagacu jer ne znam dovoljno, ali valjda gde su u 1176 trafoi, ovde nisu.(neka se javi neko iskusniji)
Ma ne treba ti niko iskusniji, mo?e? to i na Internetu da pronađe? :wink: Urei 1178 zaista nema trafoe, kao ?to ih nema ni 1176 Revision H (iz kog je inače izveden 1178). Ali eto, 1176 Revision H se ipak zove "1176", i mada nije cenjen kao ranije revizije to je ipak jedan jako dobar aparat.
Ja to i dan danas radim. Prosto je lakse posle raditi sa plagovima. Naravno, potrebna je odredjena kilomteraza i nekoliko upropascenih trekova :)
Naravno. Ustvari potrebno je podosta upropa?ćenih trackova, ali sve to ulazi u cenu učenja. Najgore (ili najbolje) od svega - i mene je digitalna tehnologija razmazila i učinila sporijim, ali mi je bar zabavno. A po?to para ionako nema, zabava nije naodmet :D
Pozdrav,
Vasa
branoy
26-01-2012, 06:53 PM
ev jedno pitanje ne vezano za temu, tu ste svi pa ce bit i kratak odgovor, na brzinu, sta je bolje?
1. uzmes npr 8 Vsti traka, i sve su na 0db, i uradis neke tragove, svi bacaju preko 0db al limiter je na masteru naravno,
ili
2. sve te kanale smanjiti na minus 20db, i kasnije na glavnom master kanalu staviti maximizer limiter i to i napucat do 0db.??
cisto to za sabiranje, digitalizaciju? jel onda bolje dise komp i sabire kad je sve tise? a ne svi kanali u piku, ili onda ima vise prostora za jos kanala i za prodornost u mixu ?
Bockie
26-01-2012, 07:12 PM
Pa, to su dva različita pristupa i sumnjam da ima "boljeg"... Takvi su - kakvi su.
Lično, mix dr?im u rasponu (bar se trudim da tako od prilike bude) izmedju -10 i -5 db, pa posle dodajem pre svega na uvo koliko treba "dotezanja" , obično oko 4-5-6 db, jer mi nekako ti end limiteri i to, najlepse rade u tom rasponu. Sve preko ili ispod mi se obično ne dopada...
samo navedite o kakvim decibelima pricate. dBFS?
Lično, mix dr?im u rasponu (bar se trudim da tako od prilike bude) izmedju -10 i -5 db, pa posle dodajem pre svega na uvo koliko treba "dotezanja"
To je to sto kaze Bockie, mada ne znam za vas ali ja u procesu miksa osim na drum grupi ( i to ne uvek) uopste ne koristim limiter, i tu na drum grupi samo pipa do 1-2 db gain redukcije. A inace kad radim "mastering" ja ne znam za vas, ali koji god limiter da gurnem preko 3 db gain redukcije, odma mi sve zvuci daleko odvratnije. Stoga neretko ako se trazi glasnoca imam 2 razlicita limitera jedan za drugim, to u zadnje vreme radim...
psionic
26-01-2012, 07:48 PM
Zasto li se rasprava o brendiranim Waves plagovima rasirila na raspravu ko kako radi :)
Vec rekoh da ne volim kombo plaginove tipa Kramer Vocals i tome slicno, ali zato CLA 76 i CLA2A i 3A koristim radije nego UADove, iako ih imam. Bolje mi rade, ali obavezno treba gasiti analogni switch, jer izmedju ostalih efekata (neki jedva osetni flutter zvuk na 50/60 herca) dodaje bezvezni shum, koji se posle propustanja kroz neki drugi comp (npr na grupi) dodje u nivo cujnosti. Naravno, moguce je gejtovati sum, ali eto, ima ga, treba paziti...
U poslednje vreme, spektar plaginova mi se sveo na Waves CLA i Hibrid seriju, FabFilter i DMG Audio... Poneki UAD i obavezno VSS3...
Mogli
01-02-2012, 11:44 AM
Dinam'ka ba'..!
Danas nema kanala a da na njemu nije po tri-cet'ri i vise necega...pa onda i duplo i troduplo više kanala za "istu" stvar...
A "tada", što zbog ograničenja, što zbog tadašnje filozofije je bilo dosta manje, ali življih, ne zadavljenih kanala u mixu...
Možda je to ono što je "masnije"... :wink:
Slusam danas Tropico Band. Taj momak je odlican pevac, ali ta kompresovanost i suvoca glasa je po mom ukusu, pomalo iritantna. Sa druge strane, evo stari snimak Parnog Valjka, gde vokal nije ugusen, vec je prijatan i leprsav. Jeste da je sve to staromodno, ali ono sto je lepo, uvek je lepo.http://www.youtube.com/watch?v=YrJvkquw7CM
Slusam danas Tropico Band. Taj momak je odlican pevac, ali ta kompresovanost i suvoca glasa je po mom ukusu, pomalo iritantna. Sa druge strane, evo stari snimak Parnog Valjka, gde vokal nije ugusen, vec je prijatan i leprsav. Jeste da je sve to staromodno, ali ono sto je lepo, uvek je lepo.http://www.youtube.com/watch?v=YrJvkquw7CM
Ne znam za Tropico Band, ali mislim da je preterana upotreba kompresije na svemu posledica zasto danas pesme zvuce losije nego pre. Ljudi mogu pa na sve stavljaju svasta, a realno u vecini slucajeva na glasu je dovoljan jedan kompresor koji samo pipa
Danilo S
01-02-2012, 04:00 PM
U potpunosti se sla?em.
Ja npr. pojedinačno na kick i snare najče?će ne stavljam kompresor. Uglavnom na grupu. Hoću reći, trudim se da ga stavim samo tamo gdje treba, gdje je po?eljan.
Vokal, kao najsuptijlniji dio miksa treba PA?LJIVO kompresovati. Ne smije izgubiti prirodnost a opet treba sjesti u miksu.
Po meni je jedan od bitnih razloga za?to je kompresor na vokalu često "zloupotrebljavan" je ?to se počela manje obraćati pa?nja na vokalnu interpretaciju, tehniku usnimavanja, tehniku pjevanja u studijskim uslovima, selekciju odgovarajućih tekstova itd. Nekako su ljudi u ovom duhu brzog vremena prihvatili kompresor kao magični ?tapić kod miskanja.
DaBear
01-02-2012, 04:20 PM
U potpunosti se sla?em.
Ja npr. pojedinačno na kick i snare najče?će ne stavljam kompresor. Uglavnom na grupu. Hoću reći, trudim se da ga stavim samo tamo gdje treba, gdje je po?eljan.
Vokal, kao najsuptijlniji dio miksa treba PA?LJIVO kompresovati. Ne smije izgubiti prirodnost a opet treba sjesti u miksu.
Po meni je jedan od bitnih razloga za?to je kompresor na vokalu često "zloupotrebljavan" je ?to se počela manje obraćati pa?nja na vokalnu interpretaciju, tehniku usnimavanja, tehniku pjevanja u studijskim uslovima, selekciju odgovarajućih tekstova itd. Nekako su ljudi u ovom duhu brzog vremena prihvatili kompresor kao magični ?tapić kod miskanja.
sve zavisi od materijala i koncepta i vrste muzike...na zivom bendu, logicno je da kompresija ide na drum group...u dance muzici, nije..ili...ako je vokal mlohav i bezivotan, jaka kompresija moze da ga digne iz mrtvih (ko zna da namesti), itd itd...
Puno poznatih miksera stavljaju po 2 ili 3 kompresora sa raznim setinzima jedan iza drugog da bi dobili zeljeni rezultat !
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi ! A neko ce da zasere i sa jednim kompresorom !! (a kamoli sa 3)
Puno poznatih miksera stavljaju po 2 ili 3 kompresora sa raznim setinzima jedan iza drugog da bi dobili zeljeni rezultat !
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi ! A neko ce da zasere i sa jednim kompresorom !! (a kamoli sa 3)
Pa to je zapravo sto vole boju odredjenih kompresora, a ne da bi usisali po 7-10 db gain redukcije sa svakim (ili se varam?), mislim to treba objasniti ljudima. Bas sam citao neke Masseratijeve clanke gde kaze "stavim ovo, ono" "And then I run vocals threw Chandler TG1 for sweetening" Ja cesto i u plugin svetu imam recimo 2 kompresora jedan za drugim, ali jedan mi je tu samo zbog boje a drugi zapravo kompresuje, mada u zadnje vreme stvarno gledam da uprostim nacin rada, pa mi CL1b na vecini vokala stoji kao jedini kompresor.
Offtopic : Usput dobio sam ponudu da uzmem Urei LA4 kompresor, odnosno dva u jednom, blackface i silverface, za neku stvar koju sam miksao, stim sto na jednom je nesto zeznut vu-metar, vredi li da uzimam to? Otezavajuca je okolnost sto bi se slalo iz USA, pa se plasim da me i carina ne odere:S
Danilo S
01-02-2012, 05:04 PM
Sve moze - samo treba da se zna sta se radi !
Naravno, simple as that.
Pod to "sve", vezano za kompresor meni spada i audio editing, gdje potrošim mnogo vremena, da bi što manje posla ostavio za kompresor... Tehnika ima na pretek, jebeni bunar bez dna.
loscolorados
04-02-2012, 10:56 AM
one knob je zakon!!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.