PDA

View Full Version : LS56 + ne?to AD/da pro

File
04-01-2012, 04:42 PM
Imam Focusrite Liquid saffire 56 i na nju nakacen preko adat inputa presonusov max8 tako da imam 16 kanala za snimat bubanj sve ok...
Po?to znam da je Ad/da konvercija od velike va?nosti...3 Pitanja
Da li mogu kupiti profesionalni Ad/Da konverter i na njega nakacit profesionalni neki preamp ili 2...pa recimo snimiti bubanj preko LS56, iskljucit interfejs i dalje ostatak snimat na ovo ?to je pro...Ili jo? bolje da rade u isto vrijeme...pa npr snare snimam na pro preamp i DA/ad konverciju a ostatak preko LS56????

Postavljam ovo pitanje iz razloga ?to ?elim ici korak naprijed(npr) korak naprijed mi je kupovina nekog preampa boljeg a ?ta vrijedi ako ga opet moram kacit na neki insert kanal od LS56????

Arthur
04-01-2012, 04:52 PM
možeš svakako dokupiti konverter i preamp i uvezati ih u sistem, sigurno će ti doprineti rezultatu. Još je bolje ako vežeš da ti taj skuplji i ozbiljniji konverter bude master clock, trebalo bi da poboljša i performanse samog LS-a.

Mada moj lični predlog je, ako želiš ozbiljniji pomak u zvuku, batališ i LS i Presonus, i uzmeš jednog ili 2 polovna FF800, plus preamp i manji mixer. Sve je ovo sad postalo bizarno jeftino i na oglasima se nalazi lako, da je glupo budžiti sad nešto od osrednje opreme i dokupljivati nešto iz radnje.

File
04-01-2012, 05:27 PM
Ej puno hvala...znaci moguce je...
Ali ako recimo namjestim da mi to bolje bude master clock, kako povezujem LS56 - adat out na to bolje? i onda dobijem 8 kanala na tom boljem??? ili
I pitanje uz to, da li i dalje onda mogu imati otvoren control panel od LS56 da mogu recimo birat one simulacije preampa itd???

Najgore mi je ?to sam razmi?ljao o FF800, ali mi je ovo upalo full odlicno, jer sam u biti nju dobio za kompenzaciju snimljenog albuma :-) prije toga sam imao M-audio 1814 tako da je i ovo velik pomak sa M-audi-a...

psionic
05-01-2012, 06:58 AM
Ali ako recimo namjestim da mi to bolje bude master clock, kako povezujem LS56 - adat out na to bolje? i onda dobijem 8 kanala na tom boljem??? ili
I pitanje uz to, da li i dalje onda mogu imati otvoren control panel od LS56 da mogu recimo birat one simulacije preampa itd???

Tvoje pitanje je pomalo nejasno... Ti zapravo hoces da zamenis postojeci Max 8 A/D konvertor nekim boljim ? Ili zelis da dodas jos 8 analognih ulaza ? Pa Digi Max ti je zauzeo od ADAT 1-8, u 9-16 mozes da ubacis i taj drugi, kvalitetniji konvertor - pod uslovom da ima ADAT izlaz

Konvertor ne zamenjuje audio interfejs, vec samo prosiruje postojeci broj kanala - ulaznih ili izlaznih, u zavisnosti od toga da li je konvertor A/D ili D/A tipa.

Tacnije, konvertor sluzi da postojece digitalne ulazne i izlazne kanale koje ima tvoj audio interfejs i koje ti vidis kao ADAT kanale, bilo u kontrolnom panelu-mikseru kartice, bilo u nekom DAW softveru tipa Cubase, pretvori u analogne kanale, na koje mozes posle da kacis razne analogne uredjaje kao sto su mikrofoni, mikrofonska predpojacala, analogni mikser, analogne sabirnice i slicno.

Sto se tice master clocka... evo ti na kraju link gde je malo slikovitije objasnjeno kako da sinhronizujes svoje uredjeje: http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1126

File
06-01-2012, 11:21 AM
Nejasno je pitanje jer mi je to nejasno :-)
Ne ?elim ja ni da zamjenim max8..a ni ls56...
Moja ?elja je (po?to znam da su ovo u biti samo malo bolje igracke) da imam na ovo barem jedan ili dva full pro ulazna majk predpojacala ukljucujuci i analogno u digitalni pretvarac..jel ovaj u ls56 to nije...da li je to moguce?
I da,... ima na ls56 2 adat ulaza..na jednom je max 8 a sad po ovome, ako na drugi ubodem ne?to pro da li se onda analogno/digitalna pretvorba događa u tome ispred ili tek u ls56???...ili je bolje onda da to ?to je pro bude master, a ovo ?to imam pobodem u to novo?
sori ?to sve brkam, al kad ne ku?im, a zanima me :)

psionic
06-01-2012, 07:24 PM
Nejasno je pitanje jer mi je to nejasno :-)
Ne želim ja ni da zamjenim max8..a ni ls56...
Moja želja je (pošto znam da su ovo u biti samo malo bolje igracke) da imam na ovo barem jedan ili dva full pro ulazna majk predpojacala ukljucujuci i analogno u digitalni pretvarac..jel ovaj u ls56 to nije...da li je to moguce?
I da,... ima na ls56 2 adat ulaza..na jednom je max 8 a sad po ovome, ako na drugi ubodem nešto pro da li se onda analogno/digitalna pretvorba događa u tome ispred ili tek u ls56???...ili je bolje onda da to što je pro bude master, a ovo što imam pobodem u to novo?
sori što sve brkam, al kad ne kužim, a zanima me :)

Pa video sam iz pitanja da ti bas nije jasno sta tu zasto i kako :)
Kao sto sam ti napisao, konvertor je samo to - konvertor. Dakle on je taj koji analogni zvuk pretvara u digitalni. Posle to digitalno ide u tvoj LS56 interfejs i dalje u kompjuter. Ti bi i sa boljim konvertorom, isao preko LSa, to je samo dodatna opcija. jedino sto bi mozda pomoglo malo je da upotrebis sinhro signal sa konvertora i dobijes malo stabilniji klok na celom sistemu. Zato ti je Artur predlagao da zamenis lepo ceo interfejs. On je fakticki "mozak" sistema, pre kompjutera... Konvertori mu dodju neke "usi" sistema :)

Znaci ovako:

Analogni preamp -> konvertor (linijski ulaz, ima ga i na tvom Digi Maxu) -> interfejs - koji digitalni podatak prosledjuje kompu...

Po meni, nijanse u zvuku su jako male izmedju tog presonusovog i nekog boljeg, sa tim sto bolji konvertor moze da kosta i vise od 1000e. Tek bi mozda tu dosao do nekog napretka u kvalitetu... Ovo ostalo je tu negde u rangu. Sve u svemu, nije ti tu usko grlo sistema.

Preampi na tom Digi Maxu su neki jevtiniji i oni tu najvise uticu na celu stvar. Ako bi uzimao samo neki bolji preamp i prikljucio ga na DigiMax, dobio bi malo cujniji napredak u zvuku.

A ako se ipak odlucis da uzmes bolji konvertor, racunaj na to da su mikrofonska predpojacala ugradjena u njega skoro uvek slabija od dobrih stand-alone modela (narocito ako juris neki sa lampama), ali su opet znatno bolja nego na Digi Maxu. Tada bi trebao da sinhronizujes sistem na taj spoljni konvertor, da bi dobio stabilniji clock signal, ili preko word clock ulaza (kao sto sam ti na linku poslao) ili preko adat. Sad ne znam kako se to radi na tvojoj audio kartici, ali sigurno moze. Nadji negde u setovanjima.

Dalje, imas i dvokanalne konvertore, npr mislim da Apogee ima neke modele, i TC electronic, RME ADI2 koje mozes da kacis i preko SP-Difa, ali nisam probao, nemam pojma kako to radi. Apogee je pakleno skup inace. Pogledaj na Artistovom sajtu.

Dakle zakljucak neki bi bio: uzmi ti lepo neki dobar preamp i povezi ga na svoj sistem (ja radim sa UA610/solo i zadovoljan sam, snimam vokale sa njim). Ako ni tad nisi zadovoljan zvukom, tek onda se upustaj u dodavanje nekih drugih konvertora, jer kao sto rekoh, nije to slaba karika.

E, da: na kraju, ako ipak uzmes neki konvertor, obrati paznju na konekcije koje poseduje, neki mogu da puste i 96KHz povezujuci se na OBA adat prikljucka odjednom. To je ako nameravas da radis u toj rezoluciji... samo, mislim da i kartica mora da ima tu mogucnost.

Arthur
07-01-2012, 02:57 AM
Ja samo ne bih zanemarivao razlike u zvuku konvertera tek tako. Veoma umeju biti osetne cak i u nizim klasama. Licno sam prodao svog maudio profire 2626, koji mi je bio rezervni/dodatni konverter pored ff800, kada sam prvi put snimao bubanj sa - 2x ff800.. razlika u..svemu je bila neprihvatljivo osetna, iako je profire po meni i bestbuy u tom rangu cena. Pritom, sto mozes procitati i na rumskom denikenovom gostovanju, te sitne razlike koje cujes na jednom kanalu kada uporedjujes samo njega, su itekako kumulativne i sabiraju se kada kroz taj konverter i preamp usnimavas sve.. zato su i izmisljeni dvokanalni konvertrri vise klase, jer ti osim bubnja, retko kad treba vise od 2 kanala. Obzirom da svi noviji konverteri i interfejsi imaju digitalne izlaze, te se njiho kvalitet maltene netaknu prenosi i na jeftine zvucne karte, mislim da to sve ne treba podceniti u planiranj svog snimackog lanca.

Arthur
07-01-2012, 03:09 AM
I da, toplo preporucujem svima koji sebi ne mogu priustiti skupe konvertere (mislim na one gde jedan oanal kosta vise stotina ili hiljada eura), da OBAVEZNO snimaju na visim samplerateovima, barem na 88khz, upravo zbog losijeg analognog dela konvertera. Makar radili downsampling vec u sledecem koraku, ako vam se ne aka sa snagom kompjutera. Ja bih se usudio snimati na 44khz tek na osetno skupljim igrackama od kucnih zvucnih karti, tek na nekom apogeeu il tjace

Arthur
07-01-2012, 03:40 AM
i da, sad evo ponovo čitam Psionicov post (e jesi i ti malko konfuzno postavio stvari!), da ne bude zabune, ako neko kupi skup konverter, i nakači ga na jeftinu zvučnu kartu, koja ima adekvatne digitalne ulaze (AES/EBU, ADAT ili Spdif), i jo? tu kartu podesi da joj clock bude SLAVE u odnosu na taj skupi konverter, kvalitet zvuka će biti dramatično bolji nego u nekom drugom scenariju. U tom slučaju, sama karta, koliko god lo?a bila, ukoliko ima iole pristojno odrađen digitalni input, nimalo ne utiče na kvalitet onog prvog konvertera, skupog, na koji signal nailazi. Ja sam u tu namenu za mojih par kompjutera u par control roomova pokupovao jeftine Maudiofile, čisto kao dongle za ProTools, dok su oni svi vezani digitalno kao slejvovi za RME karte, čije ulazne konvertere koristim svo vreme za usnimavanje, a bogami i izlazne sa slu?anje. Konekcija koju koristim je SPDIF, ali sam se potrudio i kupio ne?to skuplji koaksijalni kabl za tu namenu.

Takođe moguća zabuna iz psionicovog posta je pojava mikrofonskih preampa na skupljim konverterima - ovde je on isključivo mislio na skuplje zvučne karte koje pored konvertera na sebi imaju i preampe kao dodatnu alatku. Ovi preampi su realno uglavnom smeće, čak i na FF800, i ja ih ne koristim ni za ?to osim za talkback ili pilot kanale (kad bubnjar svira, da mu neko informativno svira ostatak pesme, gitara, glas il ?tagod), čisto da ne tro?im ozbiljnije preampe na to.

Dakle, finalno razja?njenje tematike - postoji uređaj koji se zove zvučna karta. Ona na sebi ima skoro uvek AD i DA konvertere, kakve takve. Ona putem ASIO drajvera komunicira sa tvojim harddiskom i programima, i prenosi digitalni zapis koji su konverteri njeni napravili, na hard disk. Postoje skuplje zvučne karte koje imaju i preampe na sebi. A postoje i standalone (samostalni) konverteri, koji nisu u stanju da bez neke zvučne karte uop?te komuniciraju sa kompjuterom, i ovo je dosta čest slučaj kod ozbiljnijih konvertera, da pored analognih ulaza i izlaza, imaju samo jo? i digitalne konekcije, koje mora? nakačiti na neku zvučnu kartu. Naravno, postoje i standalone preampi, koji sami po sebi ne rade ni?ta osim pretvaranja mikrofonskog signala u linijski na određeni način, i iza sebe tra?e obavezno konverter. E sad, u poslednjem periodu, pojavljuje se sve vi?e preampa koji se prodaju kao takvi, a u sebi imaju već ugrađene konvertere, te ih mo?e? direktno kačiti na zvučne karte digitalnom vezom. Ja bi i to izbegavao u ?irem luku, jer prosto ne verujem u all-in-one solucije, uvek neki aspekt mora da trpi. Zato ko ima novca, slobodno nek ide na opciju preamp-zaseban konverter-zvučni interfejs po izboru (tu onda ponajvi?e vredi gledati same drajvere i mixer karte, jer vi?e ne utiče na ni?ta drugo).

psionic
07-01-2012, 05:04 AM
Ja samo ne bih zanemarivao razlike u zvuku konvertera tek tako. Veoma umeju biti osetne cak i u nizim klasama. Licno sam prodao svog maudio profire 2626, koji mi je bio rezervni/dodatni konverter pored ff800, kada sam prvi put snimao bubanj sa - 2x ff800.. razlika u..svemu je bila neprihvatljivo osetna, iako je profire po meni i bestbuy u tom rangu cena.

E, sad - pa ako si koristio preamp ulaze na tim spravama, svakako se oseti bitna razlika. Ako nista drugo, a ono zbog tih preampa koji se mnogo razlikuju. Mislim da je ipak preamp taj koji najvise razdrnda celu stvar. Ali, ja nisam nikad cuo ni presonusove ni m-audio "gole" konvertore (sem integrisane na kartici) u nekoj ozbiljnijoj meri da bi ih sada poredio, tako da, ipak - verovacu ti na rec...

Razlike naravno ima, samo sam hteo da mu skrenem paznju da je mozda bolji izbor da se prvo kupi neki ozbiljniji preamp, pa da se posle razmotri da li treba i konvertor... Ali, ako juri za beskompromisnim kvalitetom, neka uzme onda neki bolji 2ch konvertor i uradi kako je zamislio.

da, sad evo ponovo čitam Psionicov post (e jesi i ti malko konfuzno postavio stvari!), da ne bude zabune, ako neko kupi skup konverter, i nakači ga na jeftinu zvučnu kartu, koja ima adekvatne digitalne...

Pa jesam malo podrazumevao neke stvari. Ne znam kako drugacije da objasnim, mozda nisam trebao da pominjem posle one organe tamo :rotfl: , a i obrati paznju kada pisem postove... :banghead:

File
07-01-2012, 07:19 AM
E...hvala...Mislim da mi je sad puuuno jasnije sve...Uglavnom sada mi je jasno to da se A/D konvercija ne odvija u samom interfejsu koji je na kraju lanca prije kompjutora (u mom slućaju focusrite liquid saffire 56)...nego (u mom slućaju) u npr. Digimaxu koji je spojen na adat in od interfejsa(LS56) i taj LS56 ne utjece na konverciju analognog u digitalno....da li je to to

Stoga mi je onda ultimativno odlicno rije?enje da jednostavno kupim 2 standalone mic preampa (zapeo mi za oko gain station(jer je u nekom mom mogucem buđetu... i npr UA - solo) >>>koji ide u neki skupi A/D koverter >>> koji onda preko adat2 ulaza ide na interfejs (focusrite liquid saffire 56)
----to bi mi na kraju izgledalo (u programu) prvih 8 kanala preampa od focusrajta, od 9-16 sa presonusovog digimaxa i 17 i 18-i kanal novi kvalitetni preampi i konvercija...

U teoriji razumijem ?ta bi znacilo da je novi konverter master a ovaj interfejs slave..ali ne znam koji su nedostaci toga i koliko je to problematicno..u biti bojim se :-) nepoznatog (da li mi je onda sve isto) (monitoring i routing klasicno radim i dalje na interfejsu bez obzira ?to je slave)???

Arthur
07-01-2012, 08:33 AM
Prvo, zasto bi uzimao dva, opet relativno jeftina preampa, kad za te novce mozes uzeti recimo GreatRivera, koji samom promenom input i output gaina (koliko ga vruce vozis), daje dovoljnu razliku u karakteru, a neuporedivo bolje radi od oba navedena? Drugo, ne menja se nista u tvom zivotu sa postavkom master-slave, to je jedna opcija koja se prosto checkira na svim uredjajima, i vozis dalje. Jedino sto se menja je mesto na kojem biras samplerate, jer to sad mora biti ona sprava koja je master. Routing, monitoring i sve ostalo, ostaje isto kao i do sad

Arthur
07-01-2012, 08:35 AM
Dakle, nedostataka nema, samo prednosti. Nece valjati ako je obrnuto, ako slejvujes novi i bolji konverter na svoju zvucnu kartu, jer onda delimicno degradiras njegov kvalitet, a platio si ga skupo ;)

psionic
07-01-2012, 05:39 PM
Stoga mi je onda ultimativno odlicno riješenje da jednostavno kupim 2 standalone mic preampa (zapeo mi za oko gain station(jer je u nekom mom mogucem buđetu... i npr UA - solo) >>>koji ide u neki skupi A/D koverter >>> koji onda preko adat2 ulaza ide na interfejs (focusrite liquid saffire 56)
----to bi mi na kraju izgledalo (u programu) prvih 8 kanala preampa od focusrajta, od 9-16 sa presonusovog digimaxa i 17 i 18-i kanal novi kvalitetni preampi i konvercija...

Samo da dopunim - ako planiras da napravis neki "pro" lanac, moras da imas na umu da je najslabija karika tamo gde je najlosija komponenta. Dakle, ako uzmes sve naj i uzmes neki jevtiniji/losiji preamp, dzaba ti sav trud posle toga. Los signal ce uci u obradu. Naravno ni mikrofon ne sme da bude los, logicno... Ovo je vec puno puta receno na forumu, ali samo da ti skrenem paznju i na to.

Preampi su prica za sebe i tu ti Artur ili neki drugi clanovi mogu vise pomoci od mene, jer nisam probao neki veci broj istih - u sustini, svaki ima neki svoj "karakter". Ja sam npr. navikao na UA610 koji je BTW lampaski preamp i kao takav ima malo losiji odnos signal/shum (kao i vecina tih sa lampama), ali ako juris neki "zvuk lampi", uopste nije los. Sa preampom ustvari "oblikujes" karakter ulaznog signala u taj konvertor. Neko voli da bude sto transparentnije, pa juri modele koji daju bas takav karakter, neko voli da malo "oboji", pa zatim u celu tu pricu moze i neki kompresor na ulazu da dodje (da spreci npr klip u slucaju da pevac "drekne" i sl) i onda ni taj kompresor ne bi smeo da bude neko djubre, i tako dalje...

@Arthur
Zasto ti se konkretno nije svideo UA610 ? Mene nervira malo taj shum, ali kad se stvar "ugreje", nije tako los... U kombinaciji sa SE Gemini mk2... I UA ima gain i njega isto mozes da drajvujes...

Arthur
07-01-2012, 06:15 PM
Nisam rekao da mi se nije dopao, on je odlican preamp u svom rangu. ko hoce malko lampaskog tripa za male pare, go ahead. Opet, nije to "onaj" flavour o kome zanesenjaci i ljubitelji pricaju. Za to je potrebno ipak pristojna 4cifrena brojka ;) Covek ovde generalno pristupa iz ugla neke vislje ambicije pa mu samo skrecem paznju na to da za te pare u zbiru ipak moze dobaciti i do ozbiljne klase