Log in

View Full Version : Lesli simulacija

AleksandarK
30-12-2011, 03:52 PM
Da ozivimo malo ovaj deo foruma.
Da li je neko probao Neo Instruments Ventilator - leslie simulator ?
Sta bi po vama bila konkurencija ovoj kutijici ?

Ventilator na youtube zvuci ubedljivo, sta vise vrlo ubedljivo.
Deluje i da je posteno napravljen - vrlo jednostavano, par prekidaca, nekloiko potova i konektora. Bez nepotrebnih digitalnih zezalica.
Koristio bih ga za Hammond XM2 klon. Kucna varijanta uzivanja, nista tezge.

Problem je sto ne verujem previse zvuku koji stize kroz mrezu.
Uvek dajem prednost 'live' preporuci nekoga ko je zaista probao spravu.

Znam da je bilo tredova sa postovima na ovu temu, ali su malo bajati. Ipak je 2012. (za par dana) Ima novih stvari na trzistu, a od starih se valjda vrmenom izdvojilo ono sto valja.

Kefa
30-12-2011, 10:22 PM
Koliko znam Neo ventilator je trenutno najbolja simulacija Leslia,tu bih jedino blizu mogao prići Tube Rotosphere MKII H&K,ali opet prednost dajem prvom.
Na ?alost u "okolici" ga nema za probati,ali iskren da budem od kupovine me malo rastavlja i poprilično visoka cijena,nekih 400 eu !!! :(.
Bilo bi lijepo u?tediti koji DSP blok na PC3,ali valjda bude prilike pa cijene odu dole :).

darkstar
31-12-2011, 05:17 AM
...eno vam Mhz prodaje neo za 350 eura u oglasima...podjite do coveka pa pocujte...odlicna cena...a uredjaju realno nece prici nista od postojecih simulacija ni do kolena...

Synclavier
03-01-2012, 03:16 PM
Ventilator nisam probao, po YT klipovima moglo bi se zakljuciti da je odlicna sprava. H&K Tube Rotosphere sam probao, za svaki je respekt, ali za moj ukus vise mi se svidja kako radi na el. gitari nego na nekom Hammond klonu.

Moja preporuka bi bila, ukoliko ti se preterano ne zuri i imas vremena i mogucnosti da pratis ebay i kupujes preko njega da obratis paznju na Dynacord CLS222 ili neku od njegovih digitalnih inkarnacija DLS223/300 (ne bih sad o specifikacijama, mislim da se dosta toga moze naci na netu). Uz malo srece mozes proci sa oko 200eur, a rezultati su skoro pa spektakularni. Jedina "mana" moze biti sto se radi o rack spravama i sto ih nije uvek lako servisirati jer su "malcice" starijeg godista.

Kefa
03-01-2012, 06:16 PM
Ma stvarno je papren,osim tih 400 eu valja nabaviti i njegov foot switch (70 eu)???

Znak
04-01-2012, 09:33 AM
Mi u sobi za snimanje imamo Yamaha Electone orgulje sa ugrađenim pojačalom i rotacionim zvučnikom u njemu. Zvuk orgulja je fenomenalan, ali jo? nisam probao da uključim gitaru u to pojačalo. Probaću i to pa mo?da postavim snimak ovde.

AleksandarK
04-01-2012, 04:51 PM
Pogledacu i Dynacord naravno, svakako ne zurim. Razlika izmedju njih je 20 godina, ako se ne varam. To moze biti i plus za stariju spravu koja suvim kvalitetom opstaje tako dugo. E sad, ebay ... trazi vremena i zivaca.
Zanimljivo je da Ventilator ovde niko jos ne zastupa i ne prodaje. Ocigledno je u pitanju mala nemacka firma, sto sad opet daje plus na njenu stranu. Bez velikih para mozes biti najbolji samo ako imas kvalitet i srecu.

Pretpostavljam da switch moze i da se napravi.

AleksandarK
24-01-2012, 05:05 PM
Posto sam probao (i kupio) Ventilator od MHz,
da odgovorim na svoje pitanje sa pocetka treda.
Namera mi je da se sire informacije 'iz prve ruke'
koje je ja nisam imao, pa je kupovina isla malo na srecu.

Moji utisci nakon 7 dana kucne upotrebe su
1. Nisam imao priliku da koristim pravi lesli, i ne znam koliko je ventilator verana kopija tog neposrednog kontakta, ali stereo dozivljaj razlicitih frekvencija koje 'trce' po prostoriji je izvanredan. Slicnosti sa usnimljenim, produciranim zvukom Hemonda kroz Lesli se nema sta prigovoriti. Moj Hammond XM2 kroz Ventilator zvuci ubedljivo i vuce me da sviram.
2. Druga jaka tacka je drive. Ne kresti, ne prlja akorde, daje toplu boju i dinamiku. A opet cuje se da je snaga podignuta.
Nisam fan ekstremnih izoblicenja, mada moze i da 'rezi', ali dobro izlazi i lagana distorzija za jazz i blues, kao i John Lord tube drive.
3. U izvesnoj meri menja originalnu boju hemonda koja ulazi u njega.
Ne mogu da odgovorim bolje ili losije. Jednostavno je razlicito.
4. U poredjenju sa XM2 internom simulacijom, Ventilator daje bogatiji, nesto topliji zvuk. Slow rotor je slican, fast se znacajno razlikuje u korist Ventilatora narocito u visim oktavama i sada mi interni B3 fast deluje vise kao farfisa. Generalno instrument je 'svirljiviji' kroz Vent.
Interna simulacija je 'glasnija' tj jace izlazi iz zvucnika na istoj snazi.
Za neke stvari je interna sasvim ok => Razlika, osim na fastu i drive, nije toliko 'dramaticna' koliko se po internetu prenosi.
Sad, ne znam za lesli simulacije drugih klonova, moguce je da je kod njih razlika veca. Kazu da je XM2 medju najboljima, mozda i najbolja Hammondova uz XK3c.
5. Zato sam probao da malo kroz njega provucem i druge sint zvukove. Kod svih synth organ patcheva pravi spektakularnu promenu. Skoro svaki postaje Hammond. Vrlo upotrebljivo. Za ostale patcheve je zanimljiv. Uspeh varira, cistiji ulaz daje bolje rezultate.
6. Kutija je masivna i prekidaci deluju trajno. Kabl spoljnog napajanje je tanak i slabasan u odnosu na ostale koje imam po sobi.
7. Za mene, Vent je pogodak. Mada skup. Ali tako je uvek. Dobru stvar moras da platis.

Kefa
24-01-2012, 07:30 PM
Čestitam,nadam se kako ćeš se nasvirati i naravno nauživati :wink:
Reci mi da li si slučajno dobio i onu dodatnu papučicu za run/stop i slow/fast funkcije?
Ovo me interesuje prevashodno iz razloga,što kako vidim na Ventilatoru osim prekidača slow/fast ,nema prekidača za potpuno uklanjanje rotary efekta?
Ne znam da li je to možda ovaj drugi prekidač,bypass???
Reci mi da li Ventilator misliš koristiti ručno (postavljen negdje na klavijaturi) ili nožno?

darkstar
25-01-2012, 04:27 AM
cestitam, kupio si odlicnu stvar. I ne brini, to je "built like a tank".

AleksandarK
25-01-2012, 03:25 PM
Papuca sa prekidacima za slow/fast i break (zaustavljanje motora) je opciona. Mislim da za malo boljeg 'elektricara' nije problem da je napravi. Sema spajanja je data u standardnom uputstvu koje imas na njihovom sajtu.
http://neo-instruments.de/en/ventilator/ventilator-downloads
Nema nista osim stereo dzeka, 2 prekidaca i malo zice.
Planiram da nahvatam nekog ko lemilicu drzi malo bolje od mene da ovo sastavi.
Bypass dugme je relej koji ulazni signal prespoji na izlaz, znaci potpuno zaobidje elektroniku.

Kefa
25-01-2012, 05:52 PM
Kada i ako bude? u prilici,baci nam koji snimak?

MHz
25-01-2012, 06:26 PM
http://forums.musicplayer.com/ubbthreads.php/topics/2372836/Neo_Ventilator_with_many_thank#Post2372836

Na ovom linku imate odličnih klipova..

Kefa
25-01-2012, 07:41 PM
http://www.youtube.com/watch?v=Bx33zTrE51c&feature=related
Zanimljiva uporedba!!!

tajsam
26-01-2012, 12:06 AM
Da ozivimo malo ovaj deo foruma.
Da li je neko probao Neo Instruments Ventilator - leslie simulator ?
Sta bi po vama bila konkurencija ovoj kutijici ?

Ventilator na youtube zvuci ubedljivo, sta vise vrlo ubedljivo.
Deluje i da je posteno napravljen - vrlo jednostavano, par prekidaca, nekloiko potova i konektora. Bez nepotrebnih digitalnih zezalica.
Koristio bih ga za Hammond XM2 klon. Kucna varijanta uzivanja, nista tezge.

Problem je sto ne verujem previse zvuku koji stize kroz mrezu.
Uvek dajem prednost 'live' preporuci nekoga ko je zaista probao spravu.

Znam da je bilo tredova sa postovima na ovu temu, ali su malo bajati. Ipak je 2012. (za par dana) Ima novih stvari na trzistu, a od starih se valjda vrmenom izdvojilo ono sto valja.
spojis keyboard na gitarsko pojačalo i ispred zvučvika stavis ovakav ventilator.

sRce
03-02-2012, 02:43 AM
Hammond B3 vs Kurzweil PC3

http://www.youtube.com/watch?v=616uZSd6xmg

Kako se Embed-uje sa Youtube-a ???

darkstar
03-02-2012, 10:48 AM
share pa embeed

AleksandarK
09-03-2012, 04:19 PM
Nisam propustio priliku koja se ne propusta. Za sramota od cene sam odkupio pravi Lesli u vrlo dobrom stanju. Dynacord DC300E, 80W, 2 kanala, 2 motora, reverb, 15"bas, 70kg, zapremina kao omanji frizider. Sto da ne, ne idem na tezge. Zvuk...
Pa vrlo slican Ventilatoru samo veci, mnogo veci i gusci. Razlika izmedju slow i fast je nekako prirodinja. Kada motor krene ubrzavanje, krenu i zmarci uz ledja. To je taj zvuk. Naravno bice tu problema sa odrzavanjem ali ne bih sebi oprostio.
Ako je neko zainteresovan, Ventilator je na prodaju.

darkstar
09-03-2012, 06:23 PM
Prvo - cestitke ! Super je kad ta vintage oprema dodje u posed nekoga ko to zaista voli.

Drugo - ne bih da te odgovaram od prodaje, ali cisto porazmisli jos jednom o prodaji ventilatora... Imam kod kuce Rhodes iz 77...naravno, ni jedna simulacija ne moze da ga kompletno zameni, ali to je stvar koja zahteva odrzavanje ...

Ne ides na tezge, ali zasto da nemas taj zvuk (ili bar najblize tome) kad zasviras negde...osim ako nemas uslova da leslie nosis sa sobom .. .a onda odrzavanje x 300 ...

Jos jednom - cestitam na kupovini

AleksandarK
09-03-2012, 09:31 PM
Hvala, lepo je kada zadovoljstvo mozes da pokazes i podelis.

Sada, uz lesli i relativno solidnu internu simulaciju na XM2, Vent je bez obzira na super kvalitet ipak visak. Mada posedujem nagon hrcka za skupljanjem opreme u jazbinu, ipak nekome ce ovakva pedala raditi posao i doneti razliku u odnosu na ostale klavijature koje danas zvuce suvise slicno. Ili probuditi novu ili staru zelju za vezbanjem, sviranjem, druzenjem, napredovanjem. Meni bi uglavnom stajala, sto bi bilo steta jer sprava radi zaista dobro.

Stvari, kao i ideje treba da cirkulisu. Nije bas po feng suiju, ali tako nekako.

MHz
10-03-2012, 02:40 AM
Stvari, kao i ideje treba da cirkulisu. Nije bas po feng suiju, ali tako nekako.

Ovo sam posle mnogo muke uspeo da naučim. Super si to rekao.

darkstar
10-03-2012, 03:29 AM
Da Aleksandre, sa tom konstatacijom se potpuno slazem ... takodje sam prosao fazu hrcka :)

Najmilije mi bude kad prodam neki komad opreme nekome koga to zaista ucini srecnim, i kad vidim da je na tome napravio nove ideje...

Kefa
11-03-2012, 09:49 AM
Nisam imao priliku probati Neo ventilator,ali me iznenadila konstatacija jako kvalitetnog kolege ,kako je po njegovom mi?ljenju sprava vi?e onako jazzy,a ne toliko za neku hard-progresiv rock svirku sa ne?to kvalitetnijim driveom.
Njegovo ime je Zlatko (Jimmy) Kre?ić Tuzlak,trenutno nastanjen u Njemačkoj,jedan je od glavnih promotora Roland klavijatura,saradnik velikim imenima poput Jordana Rudessa i dr.
Ne znam kakvo je mi?ljenje ostalih kolega,ali ukoliko je ovo istina,meni onda definitivno nije u prioritetima.
http://www.youtube.com/watch?v=QHd0NV04fS0&feature=youtube_gdata_player

AleksandarK
19-03-2012, 09:28 AM
Evo, nakon par nedelja paralelenog koriscenja Dynacord Lesli kabineta i Neo Instr. Ventilator simulacije da dam nesto kao sumirane utiske.
Dynacord daje gust, jasno definisan i nesto tvrdji zvuk. Prednosti su mu jos i ugradjen reverb, jednostavan eq i ono sto se ne moze definisati recima a to je kretanje zvuka koji lezerno osciljue oko osnovnog tona a pri tom ne para usi. Mane preskacem.
Ventilator je u odnosu na njega za nijansu precizniji, svetliji i meksi. Ubrzanje 'motora' moze da se podesava kao i polozaj mikrofona koji u stvari daje razlicite eq i prostornu perspektivu zvuka. I naravno drive koji je cista desteka.
E sad, usnimavanje nisam probao jer mi nije u prvom planu, ali tu je vec prednost daleko na starni Ventilatora zbog linijskih izlaza. Kod kabineta nastaju problemi sa vrstom i postavljanjem mikrofona u sta se, priznajem, ne razumem preterano.