Log in

View Full Version : Obaranje ruke... "Linkwitz Orions beaten by Behringer.... what!!?"

nikolaivanic
23-12-2011, 09:32 AM
Na sajtu DiyAudio -
Uporedni test
OB - open baffle Linkwitz Orion = $9000
Behringer B2031A = $360.

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/177403-linkwitz-orions-beaten-behringer-what.html
rezultati testa:
http://home.provide.net/~djcarlst/SLReport10.05.pdf (http://home.provide.net/%7Edjcarlst/SLReport10.05.pdf)

:wink:

boggy
23-12-2011, 10:12 AM
S obzirom na "rezultate", testirali su samo svoj "sluh" (i to javno!). :rolleyes:

DaBear
23-12-2011, 10:21 AM
Ja sam upoznao par "svetskih audiofila" (poznati kao autoriteti u tom polju)...
I kad sam video kako rade / postavljaju zvucnike itd..:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::ro tfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rot fl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

boggy
23-12-2011, 10:43 AM
Mogli su malo manje da se obrukaju da su testirali dva bass reflex zvucnika sa 8" wooferom a da odnos cena bude opet isti... recimo Behringer B2031A (http://www.behringer.com/EN/Products/B2031A.aspx) i Meyer Sound HD-1 (http://www.meyersound.com/products/studioseries/hd-1/).

Neki ljudi izgleda imaju potrebu da skrecu paznju na sebe, nebitno im je na koji nacin...

Bockie
23-12-2011, 07:20 PM
Neko je tamo izgleda gledao "Pevaj brate"...!
:D

nikolaivanic
23-12-2011, 10:39 PM
S obzirom na "rezultate", testirali su samo svoj "sluh" (i to javno!). :rolleyes:

Pa nije to bilo bas tako... skupilo se par dileja...

Siegfried Linkwitz, proizvodjac pomenutih Ob (cena $9000) objavio je chelindz da se nadju optimalni paterni zracenja za stereo zvucnike... itd.
Jedna grupa audiofila se prihvatila posla...
dobili su na poslugu ORION zvucnike, a kao kontrolne, koristili su 2 para Behr i neke neobicne zvucnike pravljene od bossovih drivera predvidjenih za ugradnju "in wall"- verovatno montazu u plafon i sl... na prvu pomisao - autsajder kutije.
Zvucnici:
- Linkwitz Orion
- Behringer B2031A
- A strange diy loudspekers, the "IMP" by Gary Eickmeier (Bose 901)

Znaci, pocetna namera uopste NIJE BILA poredjenje zvucnika vec poredjenje mesta sa kojih zvucnici sviraju (sredina sobe, coskovi itd) procenjivanje odziva, dijapazona zracenja i sl.
Prostorija za test je posebno obradjena da bi se dobili sto referentniji rezultati. Stavljena je zavesa za blind test.

http://home.provide.net/~djcarlst/SLReport10.05.pdf
pogledajte kako je izgledalo, ima i fotki

Rezultati su bili sokantni i potpuno neocekivani za ekipu koju su sacinjavali poznati audio inzenjeri, audiofili i graditelji zvucnika.
Ispostavilo se da je najbolje zvucao chizi (sta mu je to?) Garyiev Diy zvucnik sastavljen od vise boss drivera za zidnu montazu.
Behringer se uglavnom na tim testovima pokazao bolje od Oriona:rotfl:
Pitanja koja su postavili:
They were so surprised as well:

1.How did Eickmeier’s cheesy boxes of multiple cheap in-walls come out on top?
2.Why didn’t the Orions in optimum location blow away the references and everything else?
3.Why didn’t placing the Orions near walls hurt their sound more?
4.Why were all the averages clustered around 0.0 (equal to the reference)?
:confused::wink:

boggy
23-12-2011, 11:45 PM
......
Siegfried Linkwitz, verovatno konstruktor pomenutih Ob (cena $9000) .......
Da, on je konstruktor zvucnika Orion, pri tom je cena koju spominjes DIY vrednost koja se placa da bi se zvucnik napravio, da je kojim slucajem to regulatrno komercijalno pravljeno kako i ostali zvucnici (Behringer na primer), cena bi se mnozila sa tri ili pet.

Pri tom je Siegfried Linkwitz mnogo zasluzniji zbog Linkwitz-Riley skretnice i filtarske topologije zvane Linkwitz Transform.

Orione je radio iz hobija, kao penzionersku zabavu, umesto da igra domine u parku. Pored njih konstruisao je (opet iz zabave) i Phoenix, Thor i Pluto, sve veoma uspesne i izuzetno kvalitetne DIY konstrukcije. Open baffle koncepciju gura odavno, i zasluzan je za njenu popularnost.

Istina je da se zadnjih nekoliko godina bavi uticajem prostorije na odziv zvucnika, njihovog pozicioniranja, ali, iz ko zna kojih razloga, ozbiljno zanemaruje niskofrekventni akusticki tretman prostorija, ali ignorise i nacin na koji se danas producira muzika (koja nije Chesky Records!)

Mada nisam par godina pratio sta radi, te meni licno to njegovo istrazivanje, a istovremeno ignorisanje vaznih detalja, zvuci kao racun bez krcmara... ali covek je IZUZETNO obrazovan, iskusan inzenjer, dizajner, kome je DOZVOLJENO i da se poigra, cak i da napravi omasku, posto je u penziji i radi iz hobija

Ali da neko zakljucuje da su Orioni losiji od Behringera je stvarno sprdnja, s obzirom da smo princip "open baffle" probali (prototipom) nekada davno i da desetak ljudi koji su to culi tada, i dalje pamte to iskustvo kao izuzetno zanimljiv i lep zvucni dozivljaj koji im se nije do sada ponovio ni sa jednim tipom "kutijastog" zvucnika, potpuno novi svet koji do tada nisu mogli da cuju, i koga se i dan danas sete (ne treba im nikakav A/B test!)

Nisam preterano ulazio u kriterijume koje je on postavio, ali sam siguran da je napravio dobro koncipiran zvucnik (orion), a sad, ako je napisao da on nesto moze a ne moze, ili drugi nisu culi da moze, to mu je dozvoljeno jer on proucava nesto, i veruje u nesto, moze da dokaze to ili ne, a i to me preterano ne zanima, jer se ionako sa njegovim pretpostavkama o odzivu zvucnika u prostoru, u startu ne slazem u potpunosti, zbog razloga koje sam vec rekao.

Najvise mi smeta senzacionalizam na threadu.... gubim volju za citanjem jer mi lici na jeftinu propagandu, kojih je bilo i ranije, i blacenje coveka bez cijeg rada ni danas ne bi imali familiju filtera za skretnicu koji se "saberu u 1" i koji imaju pristojnu prostornu karakteristiku.

Inace, prostorija je smesno obradjena... nista tu prakticno referentno nema... ako su sve slike prikazali.... mada je on trazio da bude "ordinary".... ja licno mislim da prostorija NE MOZE biti niti "any" niti "ordinary" ako zelimo iz zvucnika izvuci maksimum, pa makar to bili i Orioni... ali to sam samo ja, to znam od ranije i ne treba mi ovakva akcija da bi to "saznao".

To zna inace sav strucan svet, koji se razume I u zvucnike I u akustiku i koji prati Linkwitzov rad, i nisam primetio do sada da se iko oko toga natezao sa starcem (on ima sada 76 godina!!!) i "ostrio zube" na njemu, valjda iz postovanja prema starijima ako vec nema profesionalizma... mada je bilo i ranije raspolozenih da javno dokazuju gde je "pogresio"... medjutim ni imena im se vise ne secam...

Bljutavo...

nikolaivanic
24-12-2011, 12:26 AM
jedan komentar na sajtu DiyAudio:
<table id="post2372079" class="tborder postborder" align="center" border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr valign="top"><td class="alt1 post2" id="td_post_2372079" style="border-right: 1px solid #e0e0e0">There is a reason the majority of audiophiles refuse to do the tests. It takes away the most important part of their hobby, expectation and imagination is very much the cornerstone of those deeply involved. That isnt a bad thing either, we experience and enjoy placebo induced conclusions 100 times a day. Its simply human nature!
</td> </tr> <tr><td class="alt2 post2" style="border: 1px solid #e0e0e0; border-top: 0px"> </td><td class="alt1 post2" style="border: 1px solid #e0e0e0; border-left: 0px; border-top: 0px" align="right">
</td></tr></tbody></table>

sa google translate (bez ispravki;))
Tu je razlog većina audiofila odbijaju učiniti testove. To oduzima najvažniji dio njihove hobi, očekivanja i mašte je vrlo kamen tih duboko su uključeni. To nije loše bilo, mi iskustva i uživati ​​u placebo inducirane zaključci 100 puta na dan. Njegova jednostavno ljudska priroda!

Ps. Slusao sam pre par meseci neke OB kutije..
Svideo mi se relaksirani ton i prostornost mada imam utisak da su vise pogodni za slusanje koncerata snimljenih uzivo nego za slusanje komprimovanih studijskih snimaka...
cena 2000e sa popustom...

boggy
24-12-2011, 12:07 PM
Russ Riley and Siegfried Linkwitz, September 2006, Douglas City, CA

http://www.linkwitzlab.com/images/photos/IMG_2344c3as.jpg

boggy
24-12-2011, 12:29 PM
.......
Ps. Slusao sam pre par meseci neke OB kutije..
Svideo mi se relaksirani ton i prostornost mada imam utisak da su vise pogodni za slusanje koncerata snimljenih uzivo nego za slusanje komprimovanih studijskih snimaka...
Po mojim iskustvima, nije (uopste) problem nacin kako (i kakva) se muzika producira, nego na cemu se slusa (boxed speakers) u tom procesu. OB zvucnici daju sasvim novu dimenziju pored postojece i mogu motivisati producenta da potpuno drugacije radi.