PDA

View Full Version : Kucni studio

Placid Art
22-12-2011, 09:56 PM
Zanima me sta mislite o nekom ovakvom resenju za akusticni tretman studija...
U pitanju je veoma mala soba, ali to je jedino sta imam tako da od toga moram napraviti sto bolje resenje za sto manje para :)
Uglavnom dosta sa citao na ovom forumu i dosao do nekog resenja koje bih volio da prokomentarisete i da me posavjetujete...
Soba je otprilike nekih dimenzije 2,20m sirine i mozda oko 4m duzine...
posto imam stare ljude ispod prostora planirao sam da uzdignem pod letvicama da napravim resetku drvenu koju bih ispunio kamenom vunom, i kao zavrsni sloj stavio brodski pod.
u coskove bih stavio bas trepove, na zidovima koji su blizi monitorima apsorbere, a malo dalje apsorbere sa perforiranim drvetom, tj sa kruznim supljinama, i na sadnjem zidu takodje...
Tadje sam planirao malu vokalnu govornicu da napravim... Da ne bih komplikovao pricom sve ovo, ovdje ima par 3d modela kako sam ja to zamisli...
http://imageshack.us/photo/my-images/269/80949199.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/862/20437918.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/269/80949199.jpg/
Nadam se brzom odgovoru, jer sam planirao pocetak radova odmah poslije nove godine...
Hvala!
http://imageshack.us/photo/my-images/862/20437918.jpg/

NLP
22-12-2011, 10:08 PM
ma mani se toga, radije jo? čitaj, a "stare ljude" neče? sa tim rje?enjem ba? ni?ta osrečiti!

boggy
22-12-2011, 10:29 PM
ma mani se toga, radije jo? čitaj, a "stare ljude" neče? sa tim rje?enjem ba? ni?ta osrečiti!
+1
Zato uci da radis na slusalice, ma koliko bile skupe slusalice i DAC/pojacavac za slusalice, sve je to (mnogo) jeftinije od kvalitetnog akustickog tretmana + zvucna izolacija!

Placid Art
22-12-2011, 10:32 PM
Ma vjeruj citam zadnjih pola godine, pravo da ti kazem meno i nije briga za njih ali eto sto znam, vise me zanima kako da meni u tom prostoru bude ok... Evo neke osnove, pa ako moze neko da mi da neko konstruktivno resenje koje bi bilo prihvatljivo...
Znam i sam da od svega ovoga ne moze savrsenstvo da se napravi ali makar da bude solidno...
http://imageshack.us/photo/my-images/440/studioxp.jpg/

boggy
22-12-2011, 10:38 PM
Ma vjeruj citam zadnjih pola godine, pravo da ti kazem meno i nije briga za njih ali eto sto znam, vise me zanima kako da meni u tom prostoru bude ok... Evo neke osnove, pa ako moze neko da mi da neko konstruktivno resenje koje bi bilo prihvatljivo...
Znam i sam da od svega ovoga ne moze savrsenstvo da se napravi ali makar da bude solidno...
http://imageshack.us/photo/my-images/440/studioxp.jpg/

Slusalice.

EDIT: ja uze od 3.45m nikada nisam radio niti cu.

Placid Art
22-12-2011, 10:39 PM
sto znaci da smatrate da drugog resenja za ovu prostoriju nema ?

boggy
22-12-2011, 10:44 PM
sto znaci da smatrate da drugog resenja za ovu prostoriju nema ?
Da, smatram da nema boljeg resenja od toga... mozes nesto da pravis, mozes pare da potrosis, ali ti jednostavno nemas mesta da smiris bocne rezonancije... jer nece ostati mesta za tebe.
U tom slucaju ljudima savetujemo slusalice.

Soba 4x5x3m, u osnovi, je daleko od idealne, ali je neki minimum koji se da pristojno srediti uz pozamasna ulaganja, ali i dalje BEZ zvucne izolacije (i dalje je premala za to).

Ti si daleko od toga, ali i dalje mozes da koristis kao svoj kutak gde niko tebi nece smetati... koristeci slusalice.

[nekad se zapitam da li ljudi vole samo da "majstorisu", makar i bez osnove/razloga, zeleci da naprave nesto sto je "nalik" studiju a inace nema veze s zdravim razumom (daleko sam od akustike), ili zele da sebi omoguce SUSTINU, odnosno bavljenje muzickom produkcijom... na najbolji moguci nacin]

Placid Art
22-12-2011, 10:51 PM
Svjestan sam ja tvoje price u potpunosti... Samo sam eto pitao za misljenje nekog ko se razumije i ima iskustva sa akustikom... Dobio sam ga, i hvala na tome...

soundman
23-12-2011, 11:04 PM
Znam par ljudi koji rade u takvim prostorima. Mislim da je savet za uzimanje slusalica dobronameran ali ipak preteran. Na slusalicama se ne moze miksati iz vise razloga.

Moj je predlog da uzmes manje monitorske zvucnike, Adam 7, ili Macki 624, ili Dynaudio bm5, i da radis na maloj i srednoj snazi , koliko da ne pobudis mnogo baseva u sobi.

Probaj razlicitim pozicioniranjem zvucnika da napravis sto bolju zvucnu sliku na mestu gde sedis. Za ostatak sobe ne treba da te briga (u tvom slucaju). Kad je napravis, slusajuci omiljene dobre produkcije, sledecih par meseci miksaj svoje radove tako da ces uvek imati te dobre produkcije kao referencu i stalno se vracati na njih.

Za 2-3 meseca ces se navici na to slusanje tako da ti nece biti toliko potrebno da se vracas na reference. Tad ces moci da postizes sasvim dobre i profesionalne rezultate.

Jedini problem je ako imas takozvani flutter eho u sobi (da imas osecaj kao da je od metala i da zveci) ali to se prilicno lako i bez preteranih troskova resava. Ne kazem da ce biti jeftino, ali nece biti bas preskupo.

Sto se tice zvucne izolacije, nemoj ni da razmisljas o tome. Jednostavno radi na nekoj normalnoj jacini.

NLP
23-12-2011, 11:48 PM
... sa slušalicama je problem da, prvo HRTF, a i ne slušamo samo sa ušima nego sa cjelim tjelom itd. te su slušalice samo orijentacija za kritičko slušanje a bez zvučnika nije to to...

A oko toga da slušaš na manjoj snazi, to ne pomaže, jer ako snižiš glasnoču zvučnika proporcionalno se sniže modalne, ako daš na višu jačinu onnda se proprocionalno dignu i modalne pa nisi ništa napravio, jedino da si staviš zvučnike na oko par cm od ušija (slično kao slušalice) i onda se te modalne preglase... začaran krug.

Izraz "Nearfield monitors" je marketinški trik, nema nearfield, mid ili main zvučnika, samo su zvučnici koji idu niže i imaju veči SPL i manji zvučnici koji sviraju od blablabla i odaju manji SPL...

A da ne probudiš neke modalne to je jednostavno; izmeriš koji su ti resonantne/modalne frekvencije i uzmeš zvučnike koji ne sviraju od tih frekvencija nego sviraju nagore od tih...:D:rolleyes::( a to je "mislim" da nepraktičko.

boggy
23-12-2011, 11:51 PM
Znam par ljudi koji rade u takvim prostorima. Mislim da je savet za uzimanje slusalica dobronameran ali ipak preteran. Na slusalicama se ne moze miksati iz vise razloga.
....

Moze, provereno... samo treba vezbati.

---------
EDIT:
.........
Za 2-3 meseca ces se navici na to slusanje tako da ti nece biti toliko potrebno da se vracas na reference. Tad ces moci da postizes sasvim dobre i profesionalne rezultate.
......
Ne moze... provereno, cak ni sa vezbom, nesredjena akustika izuzetno smara i nervira, psiholoski se gubi volja za radom, pocinje da se gubi i motivacija i inspiracija... covek nije masina. Sto se vise vezba, gubi se vise smisao smaranja, putanja ucenja postaje silazna...
---------

soundman
23-12-2011, 11:54 PM
Siguran sam da teorijski to tako jeste, medjutim siguran sam da prakticki i nije. Sasvim dobro moze da se radi od nize do srednje snage i da se postignu odlicni rezultati. Vise puta sam prisustvovao takvim miksevima i rezultati su zaista bili jako dobri na bilo kojim slusanjima kasnije.

Istina je da zvucnici ne sviraju linearno na maloj snazi, bar ne oni koje mozemo komercijalno da kupimo, ali tiho slusanje, kao i slusanje na srednjoj snazi je zapravo sve sto je potrebno za dobar miks.

soundman
23-12-2011, 11:56 PM
Divim se ljudima koji to mogu (miksanje na slusalicama) i zaista, svaka im cast. Jer treba kompenzovati mnogo toga. Mislim da je neozbiljno relativnom pocetniku to savetovati. Mozda sa vase akusticarske strane ima smisla, ali vi ipak niste ljudi koji se bave produkcijom, i neke stvari vam nisu bliske.

soundman
23-12-2011, 11:57 PM
Ne moze... provereno, cak ni sa vezbom, nesredjena akustika izuzetno smara i nervira, psiholoski se gubi volja za radom, pocinje da se gubi i motivacija i inspiracija... covek nije masina. Sto se vise vezba, gubi se vise smisao smaranja, putanja ucenja postaje silazna...
---------

Moze. Provereno.

boggy
24-12-2011, 12:00 AM
Siguran sam da teorijski to tako jeste, medjutim siguran sam da prakticki i nije. Sasvim dobro moze da se radi od nize do srednje snage i da se postignu odlicni rezultati. Vise puta sam prisustvovao takvim miksevima i rezultati su zaista bili jako dobri na bilo kojim slusanjima kasnije.

Istina je da zvucnici ne sviraju linearno na maloj snazi, bar ne oni koje mozemo komercijalno da kupimo, ali tiho slusanje, kao i slusanje na srednjoj snazi je zapravo sve sto je potrebno za dobar miks.

Nije ovde pitanje tehnicke ispravnosti miksa, nego gubitka motivacije i volje za radom... koja je, slozices se, potrebnija nego tehnicka ispravnost miksa... dzaba nam tehnicki ispravno ako je rezultat nezanimljiv i dosadan... a isto tako, ako se covek necim profesionalno bavi, onda treba da doceka i penziju u tom poslu, a ne da zaglavi sa frustracijama.

Znam o cemu pricas i moje misljenje je i dalje da je to mucenje pogresno i neperspektivno.

EDIT: da ne kazem da je NEHUMANO!

soundman
24-12-2011, 12:01 AM
Editovao sam post gore.

Nije ovde pitanje tehnicke ispravnosti miksa, nego gubitka motivacije i volje za radom... koja je, slozices se, potrebnija nego tehnicka ispravnost miksa... dzaba nam tehnicki ispravno ako je rezultat nezanimljiv i dosadan... a isto tako, ako se covek necim profesionalno bavi, onda treba da doceka i penziju u tom poslu, a ne da zaglavi sa frustracijama.

Znam o cemu pricas i moje misljenje je i dalje da je to mucenje pogresno i neperspektivno.

Verujte da je to daleko lakse nego imati slusalice (ma kakve bile) cetiri i vise sata na glavi. TO je demotivisuce dibidus.

soundman
24-12-2011, 12:03 AM
A pri tom tvrdim jer sam prisustvovao. Ljudi rade u takvim sobama vrlo dobre mikseve, na nacin koji sam opisao. Rade godinama i ne gube zelju za radom. Da ne znam iz sopstvenog iskustva, ne bih sigurno savetovao coveka.

boggy
24-12-2011, 12:10 AM
A pri tom tvrdim jer sam prisustvovao. Ljudi rade u takvim sobama vrlo dobre mikseve, na nacin koji sam opisao. Rade godinama i ne gube zelju za radom. Da ne znam iz sopstvenog iskustva, ne bih sigurno savetovao coveka.
Samo napred... savetuj...

boggy
24-12-2011, 12:16 AM
Divim se ljudima koji to mogu (miksanje na slusalicama) i zaista, svaka im cast. Jer treba kompenzovati mnogo toga. Mislim da je neozbiljno relativnom pocetniku to savetovati. Mozda sa vase akusticarske strane ima smisla, ali vi ipak niste ljudi koji se bave produkcijom, i neke stvari vam nisu bliske.
Pa akusticki tretman radim za ljude koji se bave produkcijom, te prenosim njihova iskustva. Covek se javio da hoce akusticki tretman, ti mu NE savetujes da ga radi, nego da radi u sobi takvoj kakva jeste, i mene nazivas neozbiljnim zato sto mu savetujem slusalice? :rolleyes:

soundman
24-12-2011, 12:20 AM
Nisam vas. Savet sam nazvao neozbiljnim.

BlasterMaster
24-12-2011, 01:11 AM
Quote:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="alt2" style="border:1px inset"> Originally Posted by soundman http://rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://rumski.com/forum/showthread.php?p=318803#post318803)
.........
......
</td></tr></tbody></table>
Boggy : Ne moze... provereno, cak ni sa vezbom....

...izvinite sto se mesam, iako sam uvek za akusticni tretman, i ovde sam na boggyevoj strani, ali boggy sorry pretera ga... soundman je verovatno hteo da kaze "...sasvim dobre i malo profesionalnije rezultate"...
... a NIGDE ne stoji zapisano "provereno" pravilo/zakon da bez skupe akustike mora da bude uvek los mix... i NIGDE ne postoji to apsolutno pravilo "da li u nesredjenoj sobi mogu da se dobiju sasvim dobri rezultati - NE MOZE !"

najbolji termin za slusanje muzike u losoj akustici koji sam cuo je "to je lov u mutnom"... i veoma se slazem...
ali... da li to znaci da on u tom mutnom NIKAKO NE MOZE da upeca neku veliku ribu ...? :wink: mislim da je odgovor "moze, ali tesko..." a ne "ne moze... provereno"

ponavljam, podrzavam boggy tvoj stav i ideologiju, ali mislim da ne mora bas toliko veliko apsolutno "NE MOZE...PROVERENO"

...neko ovde rece u rukama mandusica vuka svaka puska bice ubojita... :wink:

boggy
24-12-2011, 01:37 AM
....
...neko ovde rece u rukama mandusica vuka svaka puska bice ubojita... :wink:
Dosta dugo sam na ovom Forumu aktivni ucesnik, i procitao sam mnogo prica o "Vuku Mandusicu",... :rolleyes: i kojecemu drugom. :shock:..

Takodje znam i kako se osecaju ljudi koji godinama nisu smiksali nista da (ONI) budu dovoljno ponosni na svoj rad, i opravdaju svoj trud sebi samima, a to su uspeli kada su sredili akustiku.

S obzirom da na slusalicama sobne akustike NEMA a takodje ni buke NEMA za ostatak sveta, onda je stvar jasna (ovde smo imali i jedan i drugi problem NERESIV).

Nisam rekao da je slusalicama lako raditi, nego samo da je MANJE TEZE, nego u nesredjenoj akustici PREMALE sobe, i jos plus, sa bukom koja se pravi i smeta drugima.

Zato se investicija truda, novca i vremena u udobnije i kvalitetnije slusalice, izbor pojacavaca za slusalice, itd... moze bolje isplatiti nego potrositi godine svog zivota terajuci sebe na "lov u mutnom" i nikada ni ne cuti brojne producentske trikove koji se cuju samo u odlicnoj akustici i na odlicim slusalicama... (znaci i slusanje gotove komercijalne muzike je diskutabilno u nesredjenoj akustici a samim tim i procena da je sopstveni miks dobar ili los)

meni je stvarno nelogicno da pi*am uz vetar ako znam sta ce mi se desiti... ali ok... necu da se bunim ako nekoga to ne brine.

Pri tom da ponovim... ni savet sa nizim nivoom ne radi, i to je NLP vec objasnio... divljanje bassa i rezonancije ce postojati uvek u nesredjenoj sobi...

boggy
24-12-2011, 01:40 AM
Takodje... da se ne zaboravi, ... pronaci dovoljno vecu sobu sa komsilukom koji nije osetljiv na buku moze biti alternativni predlog koga cu uvek podrzati.

soundman
24-12-2011, 01:43 AM
OK. Bez zelje da se upustam u dalju raspravu, jer je besmislena. VIdeo sam rezultate, cuo sam rezultate. Ne znam ni jednu osobu koja tri godine, sest sati dnevno nosila slusalice na usima a da nije poludela. Takodje znam dosta ljudi koji rade isto toliko vremena u malim i nesredjenim prostorima i postizu atvarno odlicne rezultate. Ne znam da li imam slobodu da javno pokazujem njihove radove, ali mislim da sam dovoljno dugo u ovome da mogu da procenim da li je miks dobar ili nije.

I ne, soba ne zvoni isto na srednjem i na glasnom slusanju. SIgurno.

U svakom slucaju. Moj savet coveka ne kosta ama bas nista. Moze da pokusa i da vidi da li ce mu to raditi ili ne. Hvala vam i na vasim akusticarskim vidjenjima stvari.

BlasterMaster
24-12-2011, 01:54 AM
naravno , ponavljam, uvek sam bio za tretman (pa sad koliko to moze da se dovede do perfekcije pitanje je) jer mislim da slusanje i hvatanje caka bez akustike pa primenjivanje istog na svoj miks moze samo da otera coveka u smer suprotan cilju...

elem, moj savet placid artu je: ako buraz imas volje, zelje, novca, visak slobodnog vremena koje bi inace trosio na nesto mozda pametnije, i mozda najbitnije - ako imas "uvo" za te stvari - slobodno ulozi u to sto si hteo... koliko toliko... ulozi u to neko lou badzhet ak.sredjivanje da cisto pribliznije cujes i radis kako treba... i bice to duuuug proces i uvek ce biti mucenje bez prave sobe... ali ko zna... mozda ce ti se nekad posreciti, pa cemo svi mi koji ti ovde kao solimo pamet slusati tvoju neku hit pesmu i ne znajuci da si to ti i pitati se "de li je ovo radjeno?" :grin:

a ako hoces da skratis muke... poslusaj boggya i nas ostale, ti ljudi nisu za dzabe ovde toliko godina, i njihov savet definitivno mnogo znaci...

boggy
24-12-2011, 02:17 AM
naravno , ponavljam, uvek sam bio za tretman (pa sad koliko to moze da se dovede do perfekcije pitanje je) jer mislim da slusanje i hvatanje caka bez akustike pa primenjivanje istog na svoj miks moze samo da otera coveka u smer suprotan cilju...

- Ma znam ljude koji su radili "na hartijicu"... odu kod nekog kod koga je nesto manje lose slusanje, pa zabeleze sta treba da "brckaju", pa po spisku "sredjuju" to kod sebe. :(
- Ili imaju tri do pet pari zvucnika poslaganih... koji im sluze da "sastave sliku", opet u nesredjenoj sobi... :ups:
- pa resavanje nedostatka bassa u nesredjenoj sobi subwooferom, :shock:
- pa resavanje akustike "teskom zavesom"... (my favorite!) :rolleyes:

ima gomila kafanskih prica bas nekako na temu "Mandusica Vuka"... da ih sve ne nabrajam... sve je to besmisleno smaranje... kad sve saberem... sta sam video... radja se savet koji upravo dajem.... bas ovakav kakav je - Slusalice...

EDIT: Kvalitetne (i odgovarajuce) slusalice su odmah obrisale akusticke probleme koji su u ovom slucaju neresivi, omogucile su referentno slusanje za korisnika, ali su donele neke druge probleme... koji se mogu resiti vezbom, ali ta vezba moze imati neki cilj... dok je ovo drugo besciljno... i beskrajno smaranje, sa ozbiljnim ogranicenjem da se pojedini BITNI detalji nikada nece moci cuti. Takodje se zamor moze resavati cestim pauzama, jer dugotrajni neprekidan rad nije preterano zdrav iz drugih razloga

elem, moj savet placid artu je: ako buraz imas volje, zelje, novca, visak slobodnog vremena koje bi inace trosio na nesto mozda pametnije, i mozda najbitnije - ako imas "uvo" za te stvari - slobodno ulozi u to sto si hteo... koliko toliko... ulozi u to neko lou badzhet ak.sredjivanje da cisto pribliznije cujes i radis kako treba... i bice to duuuug proces i uvek ce biti mucenje bez prave sobe... ali ko zna... mozda ce ti se nekad posreciti, pa cemo svi mi koji ti ovde kao solimo pamet slusati tvoju neku hit pesmu i ne znajuci da si to ti i pitati se "de li je ovo radjeno?" :grin:
....
Nema tu bas "pribliznije" ili "manje priblizno"... "low budget" sredjivanjem ce ubiti srednje i visoke iznad 500Hz a TO MU TREBA I TO MU NE SMETA u sobi... Ono sto je skupo je sredjivanje niskih frekvencija ispod 200Hz jer zahteva i do 40% zapremine prostora, pa samim tim i dovoljno veliku sobu da to sve stane a da ostane mesta za onoga ko radi i sprave, ali i puno novca za materijal i izradu...

Da bi sredio kick i bass u miksu, a za to mu treba ili akusticki odlicno sredjena soba (bez ozbiljnih sobnih modova ispod 100Hz) ili kvalitetne slusalice ili "vradzbine"... u svakom slucaju mu treba i znanje kako to da uradi, i sta zeli da dobije, to se nekako podrazumeva...

@soundman
btw, samo zvucnik moze da cujno ne svira isto na srednjem i glasnom nivou... samim tim ce razlicito da aktivira sobne modove.
EDIT:
Takodje, ljudski sluh ne reaguje isto na srednjem i glasnom nivou, pogotovo na niskim frekvencijama se karakteristika izrazito razlikuje po tom pitanju. To se moze videti proucavanjem http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour,

soundman
24-12-2011, 02:31 AM
Ja se jesam nagledao raznih akustickih resenja ali mislim da ne bih imao hrabrosti da akustaicarima dajem savete iz akustike.

Ipak mogu da ljudima koji hoce da miksaju, da dajem savete za koje sam siguran da imaju rezultata. Provereno.

I zaista mislim da je miksanje na slusalicama neizvodivo i neizdrzivo, a ponajmanje zabavno.

boggy
24-12-2011, 02:34 AM
...
I zaista mislim da je miksanje na slusalicama neizvodivo i neizdrzivo, a ponajmanje zabavno.
Ja ti verujem i nadam se da ti ne smeta preterano da ne misle svi isto kao ti.

soundman
24-12-2011, 02:53 AM
Naravno . Mada moram priznati da bih voleo da upoznam osobu koja poslednjih par godina miksa iskljucivo na slusalicama.

BlasterMaster
24-12-2011, 02:57 AM

-zabavno - well, prvih 5 minuta
-neizdrzivo - zavisno od tipa slusalica, na nekima vise izdrzis i zbog dizajna istih, i zbog levela, i zbog same tezine, i zbog zvuka,na nekima pak manje... ali donekle jesi u pravu... :rolleyes:
-neizvodivo - eee sad... izvodivo je itekako... :wink: jes da nije milina raditi ali je izvodivo...

Solozabal
26-12-2011, 03:04 PM
Naravno . Mada moram priznati da bih voleo da upoznam osobu koja poslednjih par godina miksa iskljucivo na slusalicama.

Evo jednog :D:
<object style="height: 390px; width: 640px">

<embed src="http://www.youtube.com/v/BQSER4QsrPg?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="360" width="640"></object>

NLP
26-12-2011, 09:18 PM
I ja znam jednog akrobata koji mo?e da ?ivi na 1/2m3:)
... a i ako se tako radi treba da se naprave korekcije i okonča u normalnoj prostoriji.
Oceniti kvalitetu miksa je veoma relativno i velika je stvar kakva muzika se radi... tako da i to treba uzeti u obazir.

boggy
27-12-2011, 04:59 AM
I ja znam jednog akrobata koji mo?e da ?ivi na 1/2m3:)
... a i ako se tako radi treba da se naprave korekcije i okonča u normalnoj prostoriji.......
Prostorija o kojoj sada trenutno pricamo je daleko od "normalne"... te ni ona nije podesna, tako da taj problem postoji u svakom slucaju, ne samo ako se radi na slusalice.

soundman
27-12-2011, 12:53 PM
Zao mi je ako na neki nacin umanjujem vasu struku ili vas posao, ali akustika stvarno nije presudna za pravljenje dobrog miksa. Lakse jeste, ali presudno nije.

Savetovati ljude da ne mogu da urade posao ako nemaju dobro sredjenu akustiku nije istinito. To je jako slicno kao kad bi se reklo:" Ne mozes sa Jugom na more.Tvrdim!"

Naravno da moze. Mozda je sporije i neprijatnije ali se stize.

BlasterMaster
27-12-2011, 03:24 PM
Zao mi je ako na neki nacin umanjujem vasu struku ili vas posao, ali akustika stvarno nije presudna za pravljenje dobrog miksa. Lakse jeste, ali presudno nije.

Savetovati ljude da ne mogu da urade posao ako nemaju dobro sredjenu akustiku nije istinito. To je jako slicno kao kad bi se reklo:" Ne mozes sa Jugom na more.Tvrdim!"

Naravno da moze. Mozda je sporije i neprijatnije ali se stize.

svaka ti je na mestu... i slazem se potpuno,

samo mislim da ono sto cika boggy `oce da kaze je da je nekako manje mukotrpno raditi mix na slusalicama nego u netretiranoj prostoriji... pa od dva losa odaberi ono manje :)

btw, mali offtopik ako smem, hteo bih da pitam sve vas kolektivno, meni se recimo na slusalice mnoooogo brze navikne uvo nego na monitore, menjao sam nekoliko puta monitore a vise puta slusalice i cini mi se da se na slusalice bukvalno naviknem i znam kako sviraju kroz nekih 2 nedelje... dok moje adame jos uvek studiram :wink:

hteo sam da pitam da li je to slucaj uopsteno kod svih ili ne mora da znaci? da li je akustika sobe upravo razlog zbog toga? kakva su vasa iskustva ? i ako bi neko znao da objasni zbog cega se to desava? hvala

boggy
27-12-2011, 03:55 PM
.......
hteo sam da pitam da li je to slucaj uopsteno kod svih ili ne mora da znaci? da li je akustika sobe upravo razlog zbog toga? kakva su vasa iskustva ? i ako bi neko znao da objasni zbog cega se to desava? hvala

U akustickom odzivu zvucnika imas daleko vise dogadjaja i pojava koji pripadaju SAMO SOBI, nemerljivo vise, zatim promenom pozicije slušanja takodje menjaš uslove odziva i to na svim frekvencijama...te akusticki tretman i sluzi da bi se smanjili najveci od tih problema i olaksao rad.

@soundman, ne treba da brines, tesko mozes "umanjiti neciju struku", pogotovo ne ako ti je jedini "argument" predubedjenje da ona nije ni neophodna...

soundman
27-12-2011, 06:12 PM
@soundman, ne treba da brines, tesko mozes "umanjiti neciju struku", pogotovo ne ako ti je jedini "argument" predubedjenje da ona nije ni neophodna...

Drago mi je ako je ne umanjujem. A naravno da mi jedini argument (pod znacima navoda) nije predubedjenje. Nisam ni u jednom momentu probao da umanjim koeficijent vase inteligencije, pa nemojte ni vi moj.

Ponovicu ono sto sam vec tri puta ponovio, a vi nekako stalno to preskacete i pokusavate da me diskreditujete. Cuo sam, imam, posedujem u kompjuteru odlicne i translatorne mikseve koji su uradjeni u prostorijama koje su male i akusticki netretirane. Ukoliko zelite da cujete, javite mi se private, pa cemo organizovati slusanje.

To su moji argumenti. Sa druge strane voleo bih da cujem vase "argumente" i predubedjenja zasto ste ubedjeni da to ne moze. Ja imam dokaze da moze. Imate li Vi dokaze da ne moze ?

Bockie
27-12-2011, 07:04 PM
Ja imam dokaz da MOZE na slusalicama da se miksa, a ti garantovano nemas da ne moze!
:D

Kome uopste dokaz? Sta je bre ovo, sudjenje neko???

Sta ti covece isterujes sa svoja 43 posta?!?

Napade coveka sa vise postova nego sto si ih ovde procitao, covek se tim bavi, od toga zivi, inzenjer je normalno da ce da prica sa stanovistva struke...! Da neko nije gubio novac zbog nedostatka te nauke , ne bi je ni bilo! Dakle, potrebno je!!! Ne mora...ne moraju ljudi ni da se kupaju...ne mora ni struje da bude...

Prihvati ili nemoj!

Kakve sad DOKAZE ti da isterujes...?!?

boggy
27-12-2011, 07:09 PM
Drago mi je ako je ne umanjujem. A naravno da mi jedini argument (pod znacima navoda) nije predubedjenje. Nisam ni u jednom momentu probao da umanjim koeficijent vase inteligencije, pa nemojte ni vi moj.

Ne trudim se da umanjim tvoj koeficijent inteligencije, niti mogu, niti zelim.

Ponovicu ono sto sam vec tri puta ponovio,

Molio bih bez daljeg ponavljanja... ako je to sve sto imas da kazes na tu temu

a vi nekako stalno to preskacete i pokusavate da me diskreditujete.

Ne ja...

Cuo sam, imam, posedujem u kompjuteru odlicne i translatorne mikseve koji su uradjeni u prostorijama koje su male i akusticki netretirane. Ukoliko zelite da cujete, javite mi se private, pa cemo organizovati slusanje.

Od pocetka postoji podforum promocija radova, te ako si zainteresovan za misljenje clanova kako ti miksevi zvuce, obicaj je na forumu da se to publikuje tamo, potpuno je nepotrebno da ista dogovaramo, niti usaglasavamo...
Jedino ja ne mogu da ti dam misljenje za tvoje mikseve, jer nisam producent.... niti zelim time da se bavim.

To su moji argumenti. Sa druge strane voleo bih da cujem vase "argumente" i predubedjenja zasto ste ubedjeni da to ne moze. Ja imam dokaze da moze. Imate li Vi dokaze da ne moze ?
Svoje sam argumente i stavove vec izneo ranije...

Ja nikom ne branim, ako nisi primetio, da miksa u nesredjenoj sobi, samo tebi licno nisam na forumu pruzio podrsku za takav savet i preuzeo tvoj stav o tome, tako da ne znam kakav problem imas sa tim i zasto ti je to toliko bitno....

Davati samo svoj primer ne moze biti argument u nekoj diskusiji koja se tice opstih principa, ja coveka koji ima ovu malu sobu NE ZNAM, te ne mogu da predpostavim da bi se on konkretno snasao u nesredjenoj sobi, a NECU da rizikujem i navlacim coveka da pokusava nesto sto nije, mozda, u stanju da uradi, a najverovatnije nije, jer ni ne treba tako da radi... zato je moj predlog slusalice... koje nisu limitirane po pitanju usavrsavanja... nesredjena soba jeste.

I ne vidim cemu sve ovo, rekao si svoje (ponovio vise puta), nisam se slozio, nisi me ubedio i cemu dalja diskusija?

soundman
27-12-2011, 07:16 PM
Ja imam dokaz da MOZE na slusalicama da se miksa,a ti nemas da ne moze!
:D

Nisam rekao da je nemoguce. Samo da je neprijatno i zamorno.

Kome uopste dokaz? Sta je bre ovo, sudjenje neko???

Covek tvrdi da su moji "argumenti" iz predubedjenja. Ja kazem da nisu.

Sta ti covece isterujes sa svoja 43 posta?!?

Zar ovde kolicina postova ima veze sa tim sta se moze reci ili ne ?

Napade coveka sa vise postova nego sto si ih ovde procitao, covek se tim bavi, od toga zivi, inzenjer je normalno da ce da prica sa stanovistva struke...!

Nisam ni u jednom momentu napao, vec iznosim svoje misljenje i stav, koji doticni gospodin konstanto zeli da diskredituje. Razumem da je to zbog toga sto mu je verovatno isplativije da postoji dogma. Ali ne vidim u cemu je problem da iznesem svoj stav za koji tvrdim da je moguc. NAravno da se slazem da je sa dobrom akustikom neuporedivo lakse raditi. Ali stojim iza toga da je bez akustike i te kako moguce napraviti odlican mix.

Prihvati ili nemoj!

Naravno da necu. Mislim da ovde svi imamo pravo na misljenje i stav koji se zasniva na iskustvu. Kao sto ga gospodin Bogi ima iz svoje struke. Ja ga imam iz svoje.

I ne razumem u kom momentu ste se vi pronasli da stajete u zastitu gdina Bogija. Ja sam ubedjen da je covek izuzetno inteligentan i obrazovan i da mu ne treba vasa pomoc, a narocito u momentu kad ga niko i ne napada. Ja samo zelim da se ne diskredituje stav za koji iskustveno znam da je izvediv, nekim dogmama radi ko zna kojih interesa.

soundman
27-12-2011, 07:19 PM
jer nisam producent.... niti zelim time da se bavim.

I time cemo zavrsiti ovo, bar sto se mene tice. Hvala na konstruktivnoj polemici.

Bockie
27-12-2011, 07:22 PM
Nisam branio nikog, nemam ni od cega, vec reagujem upravo na dogme, koje na zalost metastaziraju i po drugim threadovima...!

boggy
27-12-2011, 07:23 PM
.... Mislim da ovde svi imamo pravo na misljenje i stav koji se zasniva na iskustvu. .....
Ponasas se kao da sam ti obrisao post?
Ne razumem zasto moje neslaganje sa tobom, tebe licno dovodi u osecaj da je tvoj post obrisan, nestao, diskreditovan ili sta vec?

Zasto moram da se slozim sa tobom, da bi bio zadovoljan?

Verovatno imam svojih ozbiljnih razloga da mislim da je ideja o mogucnosti miksanja u nesredjenoj sobi jos gora "DOGMA" nego slusalice, koja mladjim ljudima moze naneti vise stete nego koristi... pa tako, ako smem, iznosim ponovo takvo misljenje... nadam se da ne trebam tebe da pitam za dozvolu?

Placid Art
27-12-2011, 09:24 PM
Ja evo posle odredjenog vremena se ponovo javlja... U toj prostoriji radim i miksam vec nekih godinu dana, nema nikakvog riverba tako da mi je to super, ima samo to oko dubljih frekvencijama... Ja samo hocu taj nesredjeno akusticki prostor da makar malo dodjeram, sto zbog makar malo boljeg zvuka sto i zbog nekog mog uzitka boravka u tom prostoru... Tako da, navikao sam se da mixam i produciram u losem prostoru, tako da ako bilo sta ubacim od apsorbera i bas trepova bice makar malo bolje... Samo sam pitoa za neki savjet oko tacnog nekog pozicioniranja svega toga, ali dobro nije frka. Mislim procitao sam tonu foruma i sajtova tako da ja znam otprilike dje bi to bilo ok postavit, ali eto rekoh jos neko misljenje da dobijem... U svakom slucaju, postujem vase misljenje ali isto tako i ne slazem u potpunosti, jer vi odje pricate o nekoj perfekciji i neznam cime, a ja pricam o makar malo boljoj akustici nego sto je trenutno :)
Opet zahtjevi ljudi se razlikuju, ja nisam previse zahtjevan sto se te strane tice, i nije mi frka da se namucim oko mix-a samo da ispadne dobar...
Eto toliko od mene...

boggy
27-12-2011, 09:47 PM
.....ima samo to oko dubljih frekvencijama...

SAMO!? :rolleyes:

......a ja pricam o makar malo boljoj akustici nego sto je trenutno :)
.......

Ove dve stvari su ti konfliktne, u tvom prostoru mozes samo uraditi tretman srednjih frekvencija jer za "dublje" nemas mesta cak i da hoces. Zao mi je sto ne mogu da se slozim da ima nacina da se "malo" srede niske frekvencije kada su meni u sobama minimalno tretmani 30cm debeli za TE ISTE FREKVENCIJE... te ako ti to budes radio u svojoj sobi, nece biti vise mesta za tebe.

Ja se nadam da ne pricam nekim nerazumljivim jezikom.

Poenta je sto te frekvencije imaju velike talasne duzine (koje su velike i u tvojoj sobi) i ne postoji neki manji ili veci tretman za njih.. nego samo mozes da imas ili nemas tretman, odredjene debljine... ubaci bilo sta (kamena vuna, azmafon, akusticki sundjer) u nedovoljnoj kolicini i zapremini i dobices tzv. "zagluvljenu sobu" koja ce biti mrtva ali koja i dalje divlja na niskim frekvencijama, jer nisu ni "primetile" tvoj tretman....

Vidim da ti vec znas sta treba da uradis, pa si dosao po potvrdu da si u pravu... na zalost nisi je dobio od mene... zasto? Vec sam objasnio zasto, ali ti zelis da se uveris sam (pare su tvoje, zivot je tvoj kao i tvoja snaga, strpljenje i volja). :D

A sto se tice "perfekcije"... zaista preterujes, niko ti na forumu (ovom ili bilo kojem drugom) nece iznositi "perfekcionisticke" savete... to nisu price za forume.

soundman
27-12-2011, 10:25 PM
@Placid art

Probaj da napravis neko akusticko merenje prostorije. Imas na forumu dosta uputstava kako to da izvedes. Ako postoji problem na jednoj frekvenciji (i alikvotama iste) resenje za tebe je Helmholtz rezonator, koji radi na odredjenoj frekvenciji, pa tako mozes da resis stvar.

Samo nemoj da radis na slepo, jer to je sigurno bacanje para.

NLP
28-12-2011, 12:43 AM
Helmholtz resonator neče znati da sastavi kako treba, pa je nekoliko lakše napraviti membranskog... i to nije baš tako lako ali lakše je od HR-ja.
Kod HR rezonatora uzmi u obzir:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292836&postcount=7
... može da pridodaje preteranu koloraciju prostoru a ako se demfuje sa izolacijom onda se mu proširi Q i dosta sniži absorpcijski koeficijent što je nepoželjno i tako u krug... treba nači optimalnu relaciju... još ima značajnih parametara kao oni oko porta/necka itd.

A kod membrane je slično, treba znati tačnu kg/m2, debelinu kutije, princip upinjanja membrane... a onda dođe do parametara koja izolacija od pozadi i koji materijal za membranu da napraviš dosta efektivniji mebranski absorber (može dosta širi Q i frekventno niža absorpcija)...

Kad se rade takvi rezonatori, treba da se pravu uzporedna merenja, pa korekture, pa merenja pa korekture... dok ne radi kako treba.

Osobno izkustvo, nema baš u knjigama:
rezonator pa onda preko porozan absorber, donekle smanjuje nuspojave dobro napravljenih reaktivnih/rezonantnih elemenata.:wink: