View Full Version : Privatne skole audio produkcije
dovladovla
22-12-2011, 02:43 PM
Pozdrav svima, brat ove godine zavrsava srednju muzicku i interesuju ga privatne skole/fakulteti sa usmerenjem na muzicku produkciju, dizajn zvuka itd. SAE je preskup, tako da otpada, sta mislite o ostalim, npr.
http://www.nova.edu.rs
ili
http://www.beogradskaskolazvuka.com
ili ako imate jos neki predlog...?
quake2
22-12-2011, 05:28 PM
Ja bih se ipak odlucio za FDU http://www.fdu.edu.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=83
awacs
22-12-2011, 06:39 PM
Pozdrav svima, brat ove godine zavrsava srednju muzicku i interesuju ga privatne skole/fakulteti sa usmerenjem na muzicku produkciju, dizajn zvuka itd. SAE je preskup, tako da otpada, sta mislite o ostalim, npr.
http://www.nova.edu.rs
ili
http://www.beogradskaskolazvuka.com
ili ako imate jos neki predlog...?
Vidi, muzička produkcija nije neurohirurgija, uči se relativno lako i uglavnom uz praksu. Pored cene, osnovna stvar o kojoj treba razmišljati prilikom izbora je da li upisujući tu školu možeš da upoznaš ljude (bili oni predavači ili vlasnici studija) koji su već u poslu i koji, ako te primete kao vrednog i talentovanog, mogu da te ubace u posao. Sve druge stvari koje se uče u tim školama pametan i zainteresovan čovek može da sazna i sam, uz pomoć par (nekakvih) mikrofona i čitajući Manual ili Help fajlove koji dolaze uz gomilu hardvera i softvera koji kruže Internetom.
Svako, pa i bez ikakve "škole za muzičku produkciju", može s pravom da se predstavlja kao muzički producent ako ima klijente. Bez klijenata, slaba je vajda od bilo kakve diplome za bilo koje pare. Sticajem okolnosti situacija u muzičkom poslu je takva da je lakše (i jeftinije) steći "znanje o produkciji" nego klijente. I isplati se uložiti pare u školu koja može da te približi klijentima. Ako takva postoji, naravno.
Istina je da nisam dao nijedan konkretan savet, ali ipak - brat ima još pola godine fore da obiđe sve škole koje postoje, da vidi o čemu se radi, da prouči biografije predavača, da porazgovara sa njima, da obiđe sva studija u kojima se održava nastava i da porazgovara sa njihovim vlasnicima (ili makar zaposlenima)... a sve ovo što sam napisao može da služi kao nekakav savet o čemu ne bi bilo loše da razmišlja.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Al' mi interesantno da se brat nije prijavio na Forum pa da sam postavi pitanje. Ako je baš toliko stidljiv (ili ako ga baš toliko mrzi da se prijavi)... teško da će da se snađe u ovom poslu.
DaBear
22-12-2011, 06:47 PM
Vasa sve lepo objasnio !!
Inace o skolama kod nas se vec dosta pisalo ovde na forumu..neka ti brat malo proceslja i procita...ima dosta (korisnih) informacija, misljenja i stavova o svemu tome.
Stavise...trebalo bi OBAVEZNO da procita...moze da mu pomogne puno ! :)
Bockie
22-12-2011, 09:26 PM
P.S. Al' mi interesantno da se brat nije prijavio na Forum pa da sam postavi pitanje.
Ma to je dovladovla postavio pitanje, nego ga blam da kaze da je za njega...!
:D
psionic
23-12-2011, 02:16 AM
Ja bih se ipak odlucio za FDU http://www.fdu.edu.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=83
FDU je skoro pa nemoguce upisati... Ne bih gubio vreme pokusavajuci, sem ako ti tata nije neki od aktuelnih rezisera.
quake2
23-12-2011, 05:50 AM
FDU je skoro pa nemoguce upisati... Ne bih gubio vreme pokusavajuci, sem ako ti tata nije neki od aktuelnih rezisera.
Pored onih sa vezom,upisuju ga i oni koji nesto vrede....samo je dosta tesko zagrejati stolicu i sa takvima se takmiciti...tako da je ovima sto ce ispodprosecno da urade test opste kulture najbolje o tome i da ne razmisljaju.Svima koji su bili odlikasi,dobro se spreme i pokazu volju,zelju i entuzijazam,moze vrlo lako da se ostvari zelja.
Bockie
23-12-2011, 07:23 AM
Ej, ali ja moram prosto da nesto kazem vezano za akademije, a posebno te drzavne. Mada skidam kapu ljudima koji ih zavrse i "ostanu svoji".
Neke skole postujem, samo zbog nekih imena, jer znam da ljudi imaju debelo iskustvo,a neki su i clanovi su ovog foruma i znam da znaju znanje!
Imam jako puno prijatelja u NS sa raznih akademija (umetnickih) i burazer moj je studirao likovnu i td...
Po(j)enta je da uglavnom, onog momenta kad osete da nesto "znas" da u necemu "ides ispred" , mometalno naleces na "noz" i bivas sjeban ili cak izbacen,znam i za takve, ajde da se lepo izrazim - nateran da odes...!
"Tamo su kuce od cokolade" i nikako da kazes da su od marmelade jer si gotov, jer cim shvate da nesto malo hoces da pokazes, momentalno 'seca knezova"...!
Mediokriteti prolaze sa najboljim ocenama i najmanje prcanja. Za talente mesta NEMA! Uostalom, vecina drzave je takva, ali moram i to da napomenem, baska toga sto i ako "udjes u masinu" i masina "ti udje" i dobijes glupi papir, u sadasnjim uslovima ( a Boga mi, i narednih ... pa sigurno i najmanje 10 godina) taj papir mozes da stavis duboko pozadi...!
E sad, ako si drug clan, mozda i za mandata nesto uradis... Budes skolski domar (zaduzen za kulturu)...:wink:
Hocu da kazem, ne znam precizno koliko kosta godina, ali se meri u 6 cifara, u svakom slucaju, nema promasenije investicije od toga, bar je ja kao dipl.ek. nisam jos spoznao...!
Sada, ovde, nema vece gluposti od visokog skolovanja! Nonsens 110%...!!!
Mozda ce to vremenom doci na svoje, ali zivot ide, pa tek , sve i da sada bude nesto dobro (u sta licno zestoko sumnjam), tek ce deca nesto da osete...
dovladovla
23-12-2011, 11:23 AM
Ne, ljudi, ne radi se o tome, registrovao bi se on bez problema, nego sam se sam iscimao da vidim sta i kako jer me on zamolio da pogledam kako i sta. Inace razlika izmedju nas je 6 godina, ja uskoro zavrsavam studije na elektronskom fakultetu, sa akcentom na audio-video tehnologije, multimedijalne sisteme itd., ali muzicki slabo stojim, pa smo mislili da bi bilo dobro jednog dana da udruzimo moja tehnicka znanja i njegov muzicki talenat, za neki rad u studiju npr. ili nesto slicno...
Hvala svima na komentarima. Paznju su nam privukli oni 12-meseni kursevi na SAE o audio engeneering-u, ali poprilicno neizvodljivi, hehe, pa nas interesuje nesto slicno tome...
psionic
23-12-2011, 11:34 AM
Pored onih sa vezom,upisuju ga i oni koji nesto vrede....samo je dosta tesko zagrejati stolicu i sa takvima se takmiciti...tako da je ovima sto ce ispodprosecno da urade test opste kulture najbolje o tome i da ne razmisljaju.Svima koji su bili odlikasi,dobro se spreme i pokazu volju,zelju i entuzijazam,moze vrlo lako da se ostvari zelja.
primaju samo 10 studenata godi?nje...
boggy
23-12-2011, 01:16 PM
........
Za talente mesta[/U] NEMA! Uostalom, vecina drzave je takva..
.......
Da, danasnja Srbija je rezultat visedecenijske negativne selekcije.
Nece biti dovoljno deset godina da se popravi ono sto je bezdusno satirano decenijama.
Arthur
23-12-2011, 01:20 PM
Već smo više puta elaborirali tu temu ovde, ja ću ukratko ponoviti svoj stav - detaljnim proučavanjem istih, došao sam do zaključka da je jedini cilj privatnih škola za muzičku produkciju upravo - zarada istih. Jako mnogo truda oko ubeđivanja studenata koji plate te nimalo jeftine cifre, oko toga da sad oni uče neku "svetu nauku", tako da se iz tih školi ponajviše izlazi praznog džepa, naduvanog ega i kompleksa više vrednosti, a sve opet sa predubeđenjima i nesposobnošću da "slušaju", UČE i RADE dalje na sebi. Po komlpeksu više vrednosti se posebno ističe FDU, gde je to manje više slučaj sa svim smerovima ne samo sa dizajnom zvuka. Ovo sve naravno pričam iz ugla generalizacije, naravno da sam upoznao, doduše JAKO RETKE pojedince sa svih tih škola, koji znaju i imaju ispravan način razmišljanja, i koji su i dalje u poslu napredovali, ali pored toga što su retki, teško da za sve to imaju da zahvale samoj školi, što uglavnom oni sami prvi i ističu.
Dalje, najveća zamerka školama generalno je upravo loš kriterijum prolaznosti, tako da su dozvolile da pored ovakvih retkih i uspešnih pojedinaca, gomiletina idiota ide okolo po gradu kurčeći se time koju školu imaju i kako su oni sad "diplomirani inženjeri" a mi ostali, obični prašinari. Nemoguće je da neko diplomira nešto za zvuk a da ne zna koliko je volti fantomsko napajanje, šta je razlika između mono i stereo signala, balansiranog i nebalansiranog, ili šta je lightpipe. A sve su ovo primeri koje sam svojim očima video.
sumo sumarum - VETŠ - solidna škola za inženjere, mnogo matematike i prirodnih nauka, a jaaako malo muzike i nedovoljno prakse
BK - preskupa glupost koja se na ravne časti bavi muzikom i filmskim zvukom , i to uglavnom loše i opet kriminalno malo prakse.
FDU - elitistička škola za filmski sound i sound design uopšte, koliko znam, jako se malo bave muzikom generalno. Jedina prednost iste je što ukoliko ste je već upisali, verovatno imate veze i poznanstva u filmskim krugovima, te vam je sa istom lako da ih produbite i unovčite - u prevodu, ostaćete u poslu
SAE - jezivo preskupo školovanje gde se 6 meseci potroši učenje šta je miš a šta tastatura. Dobro je da su BG izdanje napravili u saradnji sa PINK studijom, gde studenti druge godine provode dosta vremena radeći na svom projektu, praktično škola najbogatija praksom, od gorenavedenih. Opet jeziva količina diplomaca (iz drugih gradova doduše, prva klasa BG još nije završila) koji idu okolo i akutno lupetaju gluposti, i ne umeju da ofarbaju kick drum,
BG škola zvuka je najnovija, ali za razliku od prethodnih, mislim da nije diplomksog nivoa već, nivo kursa, i ima solidnu ekipu predavača, na čelu sa Kljajićem, jednim od najbogatijih CVa u BG. Čak nije ni blizu skupa kao ostale , i verovatno najsmislenije otići tamo ako se ima viška para a nedostatak želje i motivacije za po meni, jedinim smislenim - domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očima, i laganog sticanja poznanstava, znanja, i pre svega poverenja ljudi u svoje sposobnosti. Ovo se u školama, jednostavno, novcem ne može kupiti
awacs
23-12-2011, 01:33 PM
Ne, ljudi, ne radi se o tome, registrovao bi se on bez problema, nego sam se sam iscimao da vidim sta i kako jer me on zamolio da pogledam kako i sta.
E, to ti ka?em :wink:
Pozdrav,
Vasa
boggy
23-12-2011, 01:50 PM
Već smo više puta elaborirali tu temu ovde, ja ću ukratko ponoviti svoj stav - detaljnim proučavanjem istih, došao sam do zaključka da je jedini cilj privatnih škola za muzičku produkciju upravo - zarada istih. .....
Naravno. Ne vidim nista lose u tome, jer ni ti ne bi poducavao nikoga za badava... drugi je problem sta skole nude u zamenu za novac.
Druga je stvar sto postoje samo one privatne skole kod kojih postoji (nesrazmerno velika) potraznja za njima... nisam primetio da je iko otvorio privatni matematicki fakultet...
quake2
23-12-2011, 02:03 PM
Kada generalizujemo situaciju,uglavnom se slazem sa skoro svim sto je napisano....ali kada izdvojim neke primere ljudi koje poznajem,mogu stvari da idu i drugim tokom.Eto na primer,kolega iz Rume ciji su roditelji zanatlije i nisu nikako mogli da uticu na njegov upis na FDU,dobro zagrejao stolicu i bio primljen,iako se tada primalo takodje samo desetak studenata.Za razliku od gomile ostalih,vredno radio,zavrsio fax,interesovao se i posle faxa....i na kraju otisao u Nemacku gde i danas zivi i tu diplomu mu PRIZNAJU na poslu koji je vezan za snimanje i sve sto je na fax-u,i van njega naucio mu je vrlo dobro doslo.Mislim,kada neko pita sta da upise,ja mu preporucim FDU....ako nema vezu i uspe to da upise,pretpostavka je da ce biti vredan i raditi na sebi ali sve...iskljucivo SVE sto ce se dogadjati zavisi samo od njega.FDU je dobra polazna tacka za bilo koga ali nikome ta diploma koja se usput dosta teze dobija nego na ostalim fax-ovima,nije garant da ce bez muke i rada uspeti da budu cak i radiski tonci.Treba imati znanje ali i relevantna diploma ume vrlo dobro da poluzi,tako da mladim,vrednim i talentovanim momcima sa elanom preporucujem da barem probaju....lenstine neka se ne zamajavaju jer uvek mogu neke prostorije lepo da okrece,napune lampicama i za debele pare prodaju narodu "hitove" ako imaju dobru,staru,seljacku zvaku:rotfl:....a kada stane poso,mogu lepo da preprodaju kola,kupus,svinje....ili rade sta god vec drugo bez grize savesti da su ulozili pola zivota u nesto drugacije.
psionic
23-12-2011, 03:42 PM
Kada generalizujemo situaciju,uglavnom se slazem sa skoro svim sto je napisano....ali kada izdvojim neke primere ljudi koje poznajem,mogu stvari da idu i drugim tokom.Eto na primer,kolega iz Rume ciji su roditelji zanatlije i nisu nikako mogli da uticu na njegov upis na FDU,dobro zagrejao stolicu i bio primljen,iako se tada primalo takodje samo desetak studenata.Za razliku od gomile ostalih,vredno radio,zavrsio fax,interesovao se i posle faxa....i na kraju otisao u Nemacku gde i danas zivi i tu diplomu mu PRIZNAJU na poslu koji je vezan za snimanje i sve sto je na fax-u,i van njega naucio mu je vrlo dobro doslo.Mislim,kada neko pita sta da upise,ja mu preporucim FDU....ako nema vezu i uspe to da upise,pretpostavka je da ce biti vredan i raditi na sebi ali sve...iskljucivo SVE sto ce se dogadjati zavisi samo od njega.FDU je dobra polazna tacka za bilo koga ali nikome ta diploma koja se usput dosta teze dobija nego na ostalim fax-ovima,nije garant da ce bez muke i rada uspeti da budu cak i radiski tonci.Treba imati znanje ali i relevantna diploma ume vrlo dobro da poluzi,tako da mladim,vrednim i talentovanim momcima sa elanom preporucujem da barem probaju....lenstine neka se ne zamajavaju jer uvek mogu neke prostorije lepo da okrece,napune lampicama i za debele pare prodaju narodu "hitove" ako imaju dobru,staru,seljacku zvaku:rotfl:....a kada stane poso,mogu lepo da preprodaju kola,kupus,svinje....ili rade sta god vec drugo bez grize savesti da su ulozili pola zivota u nesto drugacije.
Slazem se da moze da upadne izmedju svih tih "sinova" i "poznanika", ali tu je veliki faktor - sreca. Ako stvarno spremi sve te pismene delove ispita, uvek mogu da ga sacekaju na razgovoru i procene da im on ne odgovara kao student, grejanje stolice i savrseno spremljen ispit nisu apsolutni garant da ce upisati... Ovo je sve iz vremena od pre jedno 5 godina. Ne znam kakva je sad situacija, ali mislim da se nije znacajno promenila.
Zasto ovo potenciram ? Zato sto znam ljude koji su protracili jedno 3-4 godine, dok nisu upali na FDU. Njihovo obrazlozenje je - "jednostavno nece da te prime iz prvog puta" Ovo nije moje iskustvo i treba uzeti sa rezervom.
Nije da nekog obeshrabrujem, naravno da ako neko stvarno zeli i dovoljno zeli, upisace, ali opet - kao sto je i Artur napomenuo - nisu BAS muzicki orjentisani, tj vise su naklonjeni pozoristu i filmu, tako da ne znam da li uopste da se smara oko FDUa. Sa druge strane, to je jedna od itekako prestiznih diploma - bar ovde kod nas, na faksu tokom studija, saradjuje sa mnogo sadasnjih i buducih rezisera, glumaca i raznih "faca" iz tog sveta i to ce mu otvoriti nove perspektive za posao i afirmaciju. To je neko moje misljenje...
Arthur
23-12-2011, 04:21 PM
Naravno. Ne vidim nista lose u tome, jer ni ti ne bi poducavao nikoga za badava... drugi je problem sta skole nude u zamenu za novac.
Druga je stvar sto postoje samo one privatne skole kod kojih postoji (nesrazmerno velika) potraznja za njima... nisam primetio da je iko otvorio privatni matematicki fakultet...
Itekako vidim problem u reči "JEDINI". i sam sam se opekao jednu godinu na BK, navučen pričama o solfedju i klaviru 4godine i malom broju studenata. Umesto 12, upisali su 27 učenika i natrpali nas sve u isti fond časova, prostorija i profesora kao za 12oro, a svi smo platili istu cenu. I to za šta? Da bi nam šef katedre držao predavanje o midiju tako da jedino skontaš da on u stvari ne zna o čemu priča. A ko je sve i kako završavao tu diplomu, to je već neukus pričati. opet, čast izuzecima.
U jedno sam siguran - old skul školovanje za zvuk (studijska praksa i prašinarenje), je mnogo efikasniji metod, naročito za eliminaciju budala i istripovanih klinaca koji su zalutali u tu priču i imaju pogrešnu ideju o kaovom poslu je reč. O ovome realno znam puno jer mi već 2 godine stoji otvoren oglas za šegrtovanje u studiju, i sam bog zna kakvih je sve likova prodefilivalo tuda, i kako su skoro pa svi potpuo pogrešno skontali priču. Sad kad pomislim koliko sam klinaca u stvari uspešno odgovorio i drugačije usmerio, mogo bi komotno dobiti i neku plaketu od nepostojećeg strukovnog udruženja :da:
Filip_
24-12-2011, 05:56 PM
Evo ti link ka VISER-u: www.viser.edu.rs/avt (http://www.viser.edu.rs/avt) to je Avt smer - Audio i video tehnologije.
Apsolvent sam tamo jedan od te generacije "zamoraca" koji je poceo po novom programu.
Stoji ovo sto je Artur rekao za tu skolu, mada sad su (od ove godine) ubacili Mac-ove...Pro tools u studiju...praksa kao predmet na 3. godini...na zavrsnoj godini ima sto sta da se nauci, vezbe su u grupama po 7-8 ljudi...ne znam...pogledaj cisto informativno.
P.S. - mislim da ce ubaciti i strukovni master 4. i 5. godinu dogodine...ne znam, tako kazu...
P.P.S - licno sam ocekivao vise...mada mozda su to bili samo nerealni decacki snovi :rolleyes:.
Pozz :D
boggy
24-12-2011, 06:17 PM
Itekako vidim problem u reči "JEDINI".....
mislim da nije problem u skoli, nego u preteranoj potraznji takvih skola u srbiji od strane mladih ljudi, koji visestruko prevazilaze realne potrebe za tim strukama, pitanje je samo trenutka kada bi se ponovo otvorila neka skola slicna BK, ako bi se kojim slucajem postojeca skola zatvorila iz nekakvih reinkarniranih "moralnih razloga"...
Sve i da hoce da naprave "super-skolu" koja obezbedjuje i izvor znanja i iskustva, i relevantne preporuke i poznanstva za kasniji posao, oni to NE MOGU DA NAPRAVE, jer nemaju gde i nemaju s cim.
Ovako, skola ce postojati dok postoje ljudi koji bi platili za nju, a problem sta ce oni sa njom da rade, je njihov licni problem, jer je skola dobrovoljna (niko te ne tera da ides tamo i trosis pare, mladost i vreme za badava)
Stvarno smo mnogo struje potrosili na ovu temu... ali ajde...
EDIT: Skole bi trebale da postoje zato sto postoji potreba za radnicima u nekoj oblasti a ne zato sto ima puno wannabe producenata... recimo... Kod nas mnoge skole postoje zato sto bi profesori morali na ulicu, i niko ne razmislja sta se dobija time ako se generise armija skolovanih mladih ljudi koji nikada nece videti posao u struci za koju su se skolovali ako ne odu napolje... tone se sve dublje i dublje a dna nema...
DaBear
24-12-2011, 08:10 PM
Bas tako!
Problem je i ovde isti + ima mnogo mnogo vise skola nego u Srbiji !
Ovde jos drzava nesto pomaze te skole (znam par njih koji su kupili opremu od te pomoci, rade preko dana kao neka skola a u slobodno vreme koriste studio za svoje zezanje !!)
Broj ljudi koji se trazi u audio i video industriji je 1% od onih ljudi koji zavrs te skole. Znaci - nema sanse da ta diploma nesto pomogne a kamoli garantuje.
(izuzetci su u onih 1%)
FDU je moja preporuka.
Drugar je zavrsio SAE u Holandiji, radio je samnom u rental firmi i na par snimanja, drugi drugar zavrsio SAE u LJubljani. Obojica imaju istu pricu u vezi sa tim skolovanjem. ( mnogo kosta a ne nudi koliko kosta ) iz rada sa njima sam shvatio da imaju elementarno znanje ali da nemaju nista vise nego da su sami uz neke knjige proucavali isto.
Imali su pristup opremi , dodorivali su SSL ove, NEVE ove , DIGIDESIGN kontrole ... ali nedovoljno vremena, tako kazu a i uvjerio sam se sam, a da je takva skola neka ok osnova za dalje, hm, jeste a da li vrijedi toliko novca, ne znam. nekome su patike od 150 eur za mjesec dana fudbala ok , meni nisu .... ne limvo tu racunicu
Na FDU je prica drugacija... akustika, osnove notnog pisma, muzicki instrumenti, snimanje muzike, primjenjena muzika... su neki od predmeta koji se izucavaju a vezani su za muziku....
pored tih predmeta su predmeti iz dizajna zvuka za film, tv, pozoriste, radio... sve je to zvuk, opet ...
ali ne samo to; psihologija , istorija drame i pozorista, filmska montaza, tehnologija filma, istorija filma ....i jos ne mogu da se sjetim svih
Na FDU ces garantovano ( ako te zanima ) saznati sta se desi kad palica udari u dobos , kako se tu generise zvuk, kako se odbija, apsorbuje , reflektuje... kako putuje do mikrofona, kako reaguje na membranu, kako membrana reaguje ako je to membrana kond, ili dinamickog mikrofona, koji su opsezi muz instrum, kako se ozvucavaju, kako se snimaju, kakvi su sastavi raznih orkestara, koji je osnovni harmonik nekog tona, koji je alkovtni niz tog ...naucices citati partiture... i jos mnogo toga vezano za sam ZVUK . Tamo se stvarno izucava ZVUK, a muzika je mnostvo zvukova kako ja to kontam...
Da se razumijemo, da ti dodje Sting i drzi predavanje 4 god o tom kako se pjeva i svira , to ti nije garant da ces biti uspjesan pa pjevati i praviti pjesme kao on. U takvoj skoli se uci kako upoznati i razumjeti to za sta se zanimas, koji su nacini da pokusas da ostvaris to sto si zamislio da uradis...
neces izaci kao producent ni iz jedne, a koliko ces nauciti i koliko dobar biti zavisi i od skole i od tebe.
nije isitna da je elitisticka skola, nije istina da se moze upisati samo sa vezom, nije istina da je vezana uglavnom za film. mozda je takva prica zbog toga sto se vecina ljudi koji zavrse zvuk na FDU svoje znanje unovce na radu na filmu. Logicno je , veci je novac... a snimanje i dizajn za zvuka na filmu ne moze da radi neko ko ima mac, m-audio, dva mic, 2 adama, par apsorbera na zidu i zna nesto oko softvera ...moze samo onaj ko zna, jer ako ne zna, tad on producenta filma kosta honorare za novi dan kamermana, rasvjete , krana, shina, na kraju glumaca .... a to je min 3000 eur, zavisno od producije... tako da producenti nece uzeti nekog ko nije "provjeren"
Upis jeste tezak i zahtjevan, traje 4 dana. 1. dan test opste kulture ( koji nije zahtjevan ako si bio odlican djak u gimnaziji, citao o istoriji umjetnosti, audio tehnici, muzici... 2. dan test muzikalnosti i ritmike, 3. dan analiza par scena AV dijela, 4. dan poznavanje osnova audio tehnike i intervju. i sve to nije prepreka da se odustane jer ne upisuju samo vukovci nego i talentovani koji nisu bili vukovci...
Prima se 8 studenata maksimalno i vrijedi novca ulozenog!
psionic
25-12-2011, 12:39 AM
nije isitna da je elitisticka skola, nije istina da se moze upisati samo sa vezom, nije istina da je vezana uglavnom za film...
Covece, pa ti iz Banjaluke pises o FDU - ovom u Beogradu, predpostavljam, zar to ne znaci da primaju osam ljudi iz maltene CELE BIVSE SFRJ ??? :shock: :shock: :shock: I kazes da je to lako upisati ?
Inace, ta opsta kultura je jako neophodna za dizajn zvuka, uopste nije smicalica, kako bi smanjili gomilu wanabee-ja, namecuci nebuloze koje trebaju da poloze...
I nije samo za film. Ima tu i pozorisne muzike. (pozoriste - inace jako razvijena grana kriminala u ovoj drzavi... Lepo ususkana i prikrivena pod velom kulture i nikome ne bode oci, kao kupovina vakcina, na primer)
BTW, pises ovo o FDU, iz svog primera?
EDIT: Skole bi trebale da postoje zato sto postoji potreba za radnicima u nekoj oblasti a ne zato sto ima puno wannabe producenata... recimo... Kod nas mnoge skole postoje zato sto bi profesori morali na ulicu, i niko ne razmislja sta se dobija time ako se generise armija skolovanih mladih ljudi koji nikada nece videti posao u struci za koju su se skolovali ako ne odu napolje... tone se sve dublje i dublje a dna nema...
U ovoj zemlji nazalost jedino ovakvi poslovi preostaju, jer muzika, radio i tv, pozorista, filmovi su jedino sto se jos uvek "radi" u ovoj drzavi... Proslo je doba doktora i masinskih/elektro inzenjera, velikih firmi i dobrih zarada. To malo - da kazem - strucnog kadra se jedino jos u IT svet moze progurati, ostalo moze sve lepo da se pozatvara. Ostatak prodaje cigarete (koje su takodje zabranjene pa je opala zarada) po kioscima za 15000 mesecno.
LJUDI, VREME JE DA SE NESTO PREDUZME!
Sorry za ovaj offtopic
BlasterMaster
25-12-2011, 12:54 AM
pozdrav, pazljivo sam procitao thread, i imam koje pitanje za ljude koji su zavrsili doticne fakultete/akademije, znaci uzeci u obzir sve skole koje su navedene, i da odgovore ljudi koji su to iz prve ruke iskusili oni realno mogu i da pljuju i hvale zavisno od iskustva...
dakle, upises skolu, krenes, ucis kao praksiras, ssl, upoznajes ljude, sve to sto ide, diplomiras, dobijes `artiju i sve to... e glavno pitanje koje mene interesuje a i mnoge ovde je STA ONDA?
vec je receno da ako se recimo fdu zavrsi, ti u medjuvremenu (ako si stvarno perspektivan i guras se svuda cimas se) upoznajes neke bitne face, i dobijes shljaku za neku dramu, seriju, mozda i neki visokobudzetni film... znaci na tome se bazira egzistencija svrshenog studenta producenta ... i kapiram ako te ubode da krene i posao striktno sa muzikom, oke je... ALI sta ako se zavrsi SAE, ili bg shkola zvuka, ili jos tu neke navedene? sta bi neko ko je zavrsio, koji nema kuci (nije vlasnik) nekog veeelikog studija koji koristi ssl ili api ili koju vec tehnologiju, vec je hteo da zavrsi to da se kasnije recimo zaposli negde, a doma ima project studio koji mu sluzi cisto bend da snimi neki demo... koliko onda ta hartija vredi i gde on ide sa tom hartijom posle? na koja/chija vrata?
izvinjavam se ljudima sa SAE ako ovo citaju, ali ja odkad sam citao na sajtu i sa tv reklama i kojih sve vec prezentacija , izvin`te, al stekao sam utisak KAO DA cim se zavrsi ta skola, odma te pokupe neki stranci i salju te u dubai ili neke zemlje treceg sveta da radis na nekim multimilionskim projektima...:grin: stekao sam utisak kao da cim dobijes tu `artiju u ruke da ti se odjeeednom otvaraju vrata inostranstva (jer toboze ko ce ovde da plati takvog poznavaoca zvuka koji je dipl. na sae). interesuje me da li sa zavrsenom tom skolom mozes da odes negde i dobijes stalan posao (recimo na nekoj televiziji, studiju, realiti shou, areni) ili je fazon "dobio si diplomu, furaj mali sad sredinom... i sam se snadji za sljaku" :wink: to sam hteo da pitam ljude koji to zavrsavaju ili su zavrsili (doduse fdu, sae je od skoro)
btw, u potpunosti se slazem sa arthurom da mlada osoba za 2-3 dine studijskih peripetija kao shegrt nauci mnogo vise od nedovoljne struke na tim akademijama... to je po meni isti fazon automehanicar koji uci iz knjiga i povremeno sa celim odeljenjem dodju kod "majstor kreke" da vide sta on to baulja, i onaj jedan shegrt u kanalu sto radi za dvojicu zna vise caka nego celo odeljenje...
psionic
25-12-2011, 01:18 AM
Uf, ne znam da li ti iko moze odgovoriti na ova pitanja... To zavisi od gomile faktora. Jedno je sigurno, a to je da sa diplomom neke visoke skole za zvuk, vrata za zaposlenje na npr nekoj vecoj televiziji, su za nijansu otvorenija, mada i dalje nisu sirom otvorena. Fora je sto tokom svog skolovanja u nekoj od pomenutih skola, mozes da steknes poznanstva/veze, pokazes se kao dobar i eventualno budes primecen od nekog ko radi - bilo film, bilo kompoziciju za neko pozoriste, bilo snimanje nekakvih koncerata... Mozda zapocnes kao obican tonac u nekom pozoristu ili televiziji. Sa diplomom ces moci da napredujes. Tezge i poslovi ce se pojavljivati, kada jednom udjes u taj svet. Ali sve zavisi od tebe sta ce na kraju biti. Gledaj na tu diplomu, kao na nekakvu odskocnu dasku za dalje. Bez nje je tesko, ali ti sa njom ti nije zagarantovano da ces 100% uspeti. Dodjavola, danas nista nije zagarantovano...
Eto, pa citaj i druga iskustva, na kraju ces sklopiti nekakvu sliku/predstavu o ovome...
BlasterMaster
25-12-2011, 02:27 AM
hvala na odg, iako nisam pitao konretno za mene vec da ljudi podele iskustva, ipak ima mladih koji su mozda u nedoumici da li da upisuju...
znaci u svakom slucaju bilo sta da upisujes, jedini nacin da to kasnije debelo unovcis i materijalno i u karijeri je da se cimas i guras, pruzas ruke bitnim ljudima na svim mogucim konferencijama i sastancima, pa mozda nekog i zainteresujes da te "primi"... i da eventualno kasnije ako se dobro pokazes i preuzimas inicijativu i ostvaris ime u poslu... a diploma... mozda te nekad neko i pita cisto da proveri zasto si na tom poslu...:wink:
Ja imam dva prijatelja koji su zavrsili SAE, jedan je zavrsio u LA-u a drugi u Berlinu, i obojica mrse m**a sada, i nisu tako spretni inzinjeri...
[QUOTE=psionic;318867]Covece, pa ti iz Banjaluke pises o FDU - ovom u Beogradu, predpostavljam, zar to ne znaci da primaju osam ljudi iz maltene CELE BIVSE SFRJ ??? :shock: :shock: :shock: I kazes da je to lako upisati ?
Inace, ta opsta kultura je jako neophodna za dizajn zvuka, uopste nije smicalica, kako bi smanjili gomilu wanabee-ja, namecuci nebuloze koje trebaju da poloze...
I nije samo za film. Ima tu i pozorisne muzike. (pozoriste - inace jako razvijena grana kriminala u ovoj drzavi... Lepo ususkana i prikrivena pod velom kulture i nikome ne bode oci, kao kupovina vakcina, na primer)
BTW, pises ovo o FDU, iz svog primera?
Nisam rekao da je lako upisati, rekao sam da je upis tezak i zahtjevan, ali da nije nemoguce upisati i da nije veza presudna da se upise...
Mozda sam pogresno protumacio "elitisticka"... mislio sam na tatine, mamine sinove kad se spomenulo "elitisticka" ( ne kazem da ne upisuju i takvi, moguce je, ali znam da nije iskljucivo tako i da je to pravilo )
Test opste kulture je test koji eliminise one koji nisu spremili prijemni ispit. Procentualno najvise pitanja ( od cini mi se 60 ) je vezano za zvuk, pa o istoriji filma, ex yu kinematografije, osnovama muzike, sastavima orkestara. U literaturi koju preporucuju imas SVE , ali bas sve sto treba da naucis za taj ispit, ako nisi naucio u srednjoj. Ako neko misli da ne treba da zna ko su znacajni reziseri, kompozitori, slikari, glumci, muzicka djela... pored toga kako se i koliko reflektuje zvuk od nekakve povrsine, sta je mikseta ili stojeci talas ne treba da upisuje akademiju umjetnosti.
Jednostavno je, ako nisi spreman spremiti takav ispit na faxu koji prima 8 ljudi na godinu, nije fer da prodjes ako nisi spremio i uzimas mjesto nekom ko bi za to bio spreman. Mislim da je takav test na takvom smjeru za koji je zainteresovanost ogromna, neophodan.
FDU drzi do toga da ne prima 30 umjesto 8 ...iako bi sto vise primljenih bilo vise novca njima, drze standard.
Bockie
25-12-2011, 02:52 PM
...Mozda sam pogresno protumacio "elitisticka"... mislio sam na tatine, mamine sinove kad se spomenulo "elitisticka" ( ne kazem da ne upisuju i takvi, moguce je, ali znam da nije iskljucivo tako i da je to pravilo...
.......
Ma jok, keva mu je trgovac u prodavnici, a cale u sofer u GRAS-u, sta je za njih 150-200 'iljada godisnje, to je ipak ulaganje u sigurnu buducnost...pfff...a uopste nisu "elita"...!
....FDU drzi do toga da ne prima 30 umjesto 8 ...iako bi sto vise primljenih bilo vise novca njima, drze standard...
Sa' ce izbori, cekaj...bice primano i po 50...trebace za stedljivi, "krizni" budzet...
:wink:
psionic
25-12-2011, 03:14 PM
hvala na odg, iako nisam pitao konretno za mene vec da ljudi podele iskustva, ipak ima mladih koji su mozda u nedoumici da li da upisuju...
znaci u svakom slucaju bilo sta da upisujes, jedini nacin da to kasnije debelo unovcis i materijalno i u karijeri je da se cimas i guras, pruzas ruke bitnim ljudima na svim mogucim konferencijama i sastancima, pa mozda nekog i zainteresujes da te "primi"... i da eventualno kasnije ako se dobro pokazes i preuzimas inicijativu i ostvaris ime u poslu... a diploma... mozda te nekad neko i pita cisto da proveri zasto si na tom poslu...:wink:
Pa dobro, nisam bas mislio da je diploma cisto u svrhe pokazivanja. Ona je tu da bi tebe i tvoje znanje shvatili ozbiljno...
Jednostavno je, ako nisi spreman spremiti takav ispit na faxu koji prima 8 ljudi na godinu, nije fer da prodjes ako nisi spremio i uzimas mjesto nekom ko bi za to bio spreman. Mislim da je takav test na takvom smjeru za koji je zainteresovanost ogromna, neophodan.
FDU drzi do toga da ne prima 30 umjesto 8 ...iako bi sto vise primljenih bilo vise novca njima, drze standard.
Ma sve je to u redu, naravno da je neko takvo znanje neophodno, ne sumnjam da je to sve dobro da se zna, za nekog kompletnog dizajnera zvuka, ipak je to fakultet, ali ostaje problem 8 ljudi po godini, sa navalom tipa 50:1 (mozda je i gore, ne znam) Ja nisam ni pokusavao upravo iz ovog razloga. Mozda sam pogresio, do sada bih sigurno upisao da sam bio uporan, ali eto, obeshrabrujuce zvuci...
Visa eltehnicka u Beogradu (VETS), je jedna alternativa, dosta toga se nauci o samoj fizici zvuka, dosta je akcentovan eltehnicki aspekt, a opet, diploma te skole nije bas za bacanje. Svi ti SAE i slicni privatni poduhvati su mi malo tipa "aj da te naucim, znaces ti sve sto treba", ali mi nekako nisu... Podsecaju me nekako na neki kurs u "Braci Stamenkovic"...
Sa' ce izbori, cekaj...bice primano i po 50...trebace za stedljivi, "krizni" budzet...
:wink:
Haha, eto prilike nama propalicama, da pokusamo ponovo :D Gde li sam zaturio one pare, sto sam dobio od prodaje bubrega... :D
bezsmisla
25-12-2011, 05:18 PM
Uh bas dugo nisam ostavio bilo kakav post na forumu, al izgleda je doslo vreme.
Moje misljenje je sledece: postoje razliciti ljudi, koeficijenti inteligencije i interesovanja.
Fakultetsko obrazovanje i obrazovanje visokih skola jednsotavno ne idu u istom smeru, i nisu namenjena istim stvarima.
Visoka skola je pre svega brzo sticanje konktretnog znanja koje bi trebalo da te osposobi za rad odmah posle takve skole.
Fakulet sa druge strane kao nacin ucenja ti daje svasta, a ti moras sam da uzmes sta ti treba i da nastavis da se cimas kako bi od profana nesto izvukao. I tako je na svakom prokletom fakultetu.
Sto se tice prepirki vezanih za to koja je skola bolja mogu da pricam samo o 2 od nabrojanih.
Bio sam student VETS-a (audio-video tehnologije) sa prosekom preko 8.5, a vec neko vreme sam student FDU-a (snimanje i dizajn zvuka) sa prosekom preko 9.5 .
Ti proseci mi nista ne garantuju u zivotu, ali razlika u pristupu ove dve skole je dramaticna.
Visoka skola je sminka i tamo nisam naucio nista vise nego sto sam naucio na ovom forumu. Osim mozda matematiku. Mada su odredjeni predavaci fenomenalni strucnjaci. (inace sekretar audio-video smera je sada na studijama na fdu)
FDU sam upisao posle nekoliko godina pokusavanja i ne kajem se zbog toga ni jednog trenutka.
Nije neophodna veza da se upise vec upornost i zelja da pobedis druge.
Uvek se takmicis sa drugima, ali i sa samim sobom na prijemnom jer se tamo gleda i koliko si TI sam po sebi napredovao u odnosu na proslu godinu (ako nisi, neces proci bez obzira sto si mozda bolji od ostalih).
Krenuo sam u celu pricu sa 20 godina kao neko ko zeli jednog dana da bude "muzicki producent" i da se bavi muzikom, a zavrsio sam sa velikom zeljom da se bavim radom na filmu.
FDU inace ima JAKO PUNO predavanja vezanih za muziku i samo snimanje iste. Ucenje odredjenih stvari je podeljeno po godinama (prva mikromanisanje, druga - snimatelj zvuka za film itd...). Sto znaci da snimanje muzike dolazi na 3. godini na red...i radi se celu godinu samo to (uz sve druge stvari)
Arthur
25-12-2011, 07:05 PM
Radio sam i kao mikroman i kao snimatelj zvuka za film, i nije mi i dalje jasno zašta se tu potroši dve godine zapravo. Prito, video sam gomiletinu umišljenih doktora nauka FDU kojma je "crkao mikrofon ili kabl" a onda im uključiš kabl. Da ne pominjem da par najboljih terenaca za zvuk, čije sam snimke imao prilike da postproduciram, nisu prošli pored bilo koje škole. U tom svetlu, tiha me jeza hvata šta li tek uspeju za tih godinu dana o produkciji muzike da slože. Toliko o tome
bezsmisla
25-12-2011, 07:46 PM
Nije mi uopste namera da se raspravljam na forumu jer sam clan jako dugo (vise citam nego sto volim da pisem), a pogotovo mi nije cilj da ulazim u sukob sa nekim od moderatora, ali mi se ne dopada ta generalizacija.
Niko ne kaze da se UČI godinu dana mikromanisanje vec se dobiju instrukcije, obajsni se sve kako, sta itd... a onda cele godine postoje vezbe i snimanja na kojima ti je to funkcija. Kao da si zaposlen.
Sledece godine imas sansu da godinu dana radis na gomili snimanja kao snimatelj zvuka na terenu itd...
Znaci nije poenta da ti godinu dana neko drvi kako da drzis pecaljku vec da vidis zelis li se time baviti u zivotu. E onda vecina kaze: "aauuuu sto je ovo teskoooo" (ali je dobro placeno - na filmu) i pozeli da se bavi postprodukcijom u koju je malo teze uci.
Ne branim FDU, ali zelim da razbijem stereotipe koji se pricaju o toj skoli.
bezsmisla
25-12-2011, 07:49 PM
i ono sto je meni licno najbolje (kad je film u pitanju) je sto prodjes SVE POZICIJE od najnize do najvise (ne racunam supervizora zvuka jer to kod nas maltene ne postoji) i vidis sta te zanima. :)
Pored toga "mikromanstva", na prvoj godini ucis vrste mikrofona, koji kako radi, kakve su konstrukcije, sta je impedansa, sta je osjetljivost mic, frekf. karakteristika, dinam. opseg, balans i nebalans veze, kakve konekcije postoje....konstrukcije i vrste shotgun micova, na kojim frek. je usmjeren i zbog cega, konstrukcija i namjena PZM mic, konstru i namj. mikrofona sa parabolom,.. kako rade gramofoni, kako se upisuje trag na plocu i kojom granicnom frekfencijom, kako se ocitava isti, kako rade i koji su dijelovi magnetofona, kako se upisuje zvuk na samu traku, cemu je vazna brzina, sirina trake, pri upisu signala, kako rade glave za snimanje kako za reprodukciju ( ne uci se u smislu da ces ga sutra servisirati, nego sta se desava sa signalom od izlaza iz mikrofona, preampa, mix.. preko glave za snimanje, pa trake, pa preko glave za reprodukciju...) pa onda kad krenes da ucis i o digitalizaciji audio signala, shvatis zasto je "traka toplija" ...ali i sta su njene mane... pa ucis o konverziji audio signala iz analog u dig, kakve su degradacije, kakve greske mogu da se dese.. o ditheru, jitteru, sempl rate.... i sve vezano za digitalizaciju audio signala... onda ucenje klasicnih vrsta stereofonije, binauralna stereo tehnika snimanja, binauralna reprodukcija .... onda snimanja pasivnih , aktivnih atmosfera u enterijeru, eksterijeru...
uporedo sa tim iz akustike pocinjes od cestice koja pomjera drugu cesticu "zvuka", pa dodjes do mjerenja impulsnog odziva prostorije i materijala kojima se apsorbuje, reflektuje, vrsi difuzija zvuka u nekom prostoru ( ne naucis kako da akusticki obradis studio sam, ali ti sasvim bude jasno npr. zasto kad spuzvom oblozis zidove NEMAS akusticki sredjen prostor i koji su nacini da izbjegnes neke probleme u takvim prostorijama ) ...ucis o govornom , slusnom aparatu covjeka...(npr. zasto se razdesavaju ushne koscice pri velikom SPL u ) ucis o mjerenjima, peak metrima, VU metrima, loudness metrima, koji koliko brzo radi i koji je pogodniji za sta ....
ovo su neke teme koje se uce na prvoj godini pored tehnologije televizije, tehnologije filma, istorije filma, osnova not pisma, muz. instrumenata...
Predavaci tamo nisu tute, to su ljudi koji su strucnjaci, koji rade pored fakulteta sa Dragojevicem, Paskaljevicem, sa Kusturicom... , koji rade akustiku opernih sala, dvorana, koji rade orkestracije za BBC serije.... a iz njihovih prica znam da se nekad muka muci u post produkciji zbog toga sto svakome pada na pamet da snima zvuk, jer je sasvim jednostavno ukljuciti mic u rekorder i stisnuti rec...
E , cijela ova moja prica je u cilju da objasnim da se moze tamo nauciti, da se ima od koga cuti i da taj fax vrijedi. Nikakvo pametovanje nije cilj. Ja sam fax upisao poslije godina snimanja sto po studiju, Televiziji....poslije godina rada u rental firmi svih mogucih bendova, autora i grupa ex yu i ovih uvoznih i polu uvoznih.... imao sam svaki dan da kazem, sto se smaram s tim a vec radim, vec znam poso... a onda skontas da ne znas bas sve, da tu ima dosta da se cuje novog....
psionic
26-12-2011, 12:04 AM
E , cijela ova moja prica je u cilju da objasnim da se moze tamo nauciti, da se ima od koga cuti i da taj fax vrijedi. Nikakvo pametovanje nije cilj. Ja sam fax upisao poslije godina snimanja sto po studiju, Televiziji....poslije godina rada u rental firmi svih mogucih bendova, autora i grupa ex yu i ovih uvoznih i polu uvoznih.... imao sam svaki dan da kazem, sto se smaram s tim a vec radim, vec znam poso... a onda skontas da ne znas bas sve, da tu ima dosta da se cuje novog....
E pa lepo je da se cuje iz prve ruke sta se tamo radi (na FDU), ako je i dobra skola, ne znaci da ce pojedinac da uspe da primeni steceno znanje... To zavisi od interesovanja. Uvek postoje bubare koje ce da urade sve za 10.0 i nece imati pojma sta su radili...
Bavim se mislju da ponovo pokusam sledece godine. Nisam mnogo mator, jedva da imam 34... :rotfl: Da li je kasno za mene ..? Jedna od stvari koja mi mozda ide na ruku je sto licno poznajem Zorana Jerkovica, imao sam priliku da saradjujem letos sa njim, mada je resio da se penzionise!
Usao sam u taj svet pre 15 godina, mislim da sam prilicno dobar, ali jednostavno - ne mogu napred. Niko me ne shvata ozbiljno i treba mi nekakva "hartija" S obzirom da radim u pozoristu, upravo FDU je nesto sto bih trebao da jurim... Ali kad samo pomislim na taj test opste kulture :banghead:
bezsmisla
26-12-2011, 12:09 AM
On se penzionise vec 5 godina, al je tamo i dalje. :)
Pokusaj opet..sto da ne. Uvek imas opciju studiranja uz rad...
Mislim da ne treba iznositi hvalospeve ni za jednu skolu pa ni za ovu, i uvek ima onih koji ce izaci sa svim desetkama (a da ne znaju nista).
Slazem se sa Psionic-om da je mnogo do pojedinca.
Ajd pozdrav...nadam se da necu pisati postove neko vreme :)
Bockie
26-12-2011, 12:19 AM
E pa lepo je da se cuje iz prve ruke sta se tamo radi (na FDU), ako je i dobra skola, ne znaci da ce pojedinac da uspe da primeni steceno znanje... To zavisi od interesovanja. Uvek postoje bubare koje ce da urade sve za 10.0 i nece imati pojma sta su radili...
Bavim se mislju da ponovo pokusam sledece godine. Nisam mnogo mator, jedva da imam 34... :rotfl: Da li je kasno za mene ..? Jedna od stvari koja mi mozda ide na ruku je sto licno poznajem Zorana Jerkovica, imao sam priliku da saradjujem letos sa njim, mada je resio da se penzionise!
Usao sam u taj svet pre 15 godina, mislim da sam prilicno dobar, ali jednostavno - ne mogu napred. Niko me ne shvata ozbiljno i treba mi nekakva "hartija" S obzirom da radim u pozoristu, upravo FDU je nesto sto bih trebao da jurim... Ali kad samo pomislim na taj test opste kulture :banghead:
Ovakav slucaj podrzavam! Ozbiljno, ali ti znas da ces nesto mozda i moci sa tim. Jedino sam protiv jer je , tvrdim, totalno neisplativo u 99% slucajeva ako nemas uslovno receno, razlog, kao ti.
Jos bolje, ako te "zadrzavaju u mestu" jer nemas papir, trazi da ti plate skolovanje! Cak mislim da je to zakonski reseno da imas neko pravo na to, jel, ako "kuca" tako odluci...:wink:
RTVNS je platio dva brda para privatnom jednom fakultetu za svoj kadar (koji ce sad da otpusta, po svoj prilici)...ali to cak moze i da da izvesnu sigurnost, da te ipak poslednjeg otpuste, pod pretpostavkom da zele da stite investiciju...a ne dzepove...:rolleyes:
pokusaj, neces biti najstariji koji je pokusao i upisao, takva diploma za takvo
mjesto ti treba, definitvno, ako nista, doci ce klinci koji su nesto zavrsili a ti ces im asistirati, biti manje placen ... Sto je vise ljudi sa smislenom skolom, bice nam bolji i koncerti, predstave, bendovi, orkestri, filmovi ... i nije bozije slovo spremiti taj prijemni.
ne treba iznositi hvalospijeve, ali treba da stoji istina da se na tom fakultetu ne prica suplja prica i ne placa uzaludno niti da se iz iste izlazi kao ne znam ni ja kakav bog za zvuk koji svima moze da uzme posao...
boggy
26-12-2011, 05:43 AM
Nije mi uopste namera da se raspravljam na forumu jer sam clan jako dugo (vise citam nego sto volim da pisem), a pogotovo mi nije cilj da ulazim u sukob sa nekim od moderatora, ali mi se ne dopada ta generalizacija.
........
Slobodno pisi, meni su tvoji postovi jako zanimljivi. Welcome back!... :D
Takodje, vidim da su vam teme koje tamo obradjujete jako zanimljive, mozda ne bi bilo lose da napises koja vam je literatura preporucena za koji predmet, u nekom odvojenom threadu, mislim da bi to zanimalo barem neke clanove... :shock: :p
Sto se tice zelje ljudi da se pokusa ponovo, makar i sa 35 godina... potpuno podrzavam takav pristup.
domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očimai
Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.
Bockie
26-12-2011, 02:00 PM
Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.
Maksima vidim... Ali gde je divizija...?
:D
Literatura : B. Bartlet ? Stereo mikrofonske tehnike
David Miles Huber ? Profesional microphone techniques
Alek Nisbet ? Snimanje i obrada zvuka
Osnović, Fece, Tibai: Akustika i tonsko snimanje
StanleyAlten ? Audio in Media
David Miles Huber ? Modern recording techniques
David Sonnenschein ? Sound Design
za prijemni :
1. Ivo Blaha: OSNOVE DRAMATURGIJE ZVUKA U FILMSKOM I TELEVIZIJSKOM DELU, FDU i RTS, Beograd, 1993.
2. Zoran Simjanović: PRIMENJENA MUZIKA, Bikić Studio, Beograd, 1996.
3. Urlih Gregor i Eno Patalas: ISTORIJA FILMSKE UMETNOSTI 1, 2, 3, Institut za film, Beograd, 1977.
4. H. V. D?enson: ISTORIJA UMETNOSTI, Prometej, Novi Sad, 2006.
5. Miomir Filipović: AUDIO TEHNIKA, Zavod za ud?benike i nastavna sredstva, Beograd, 1996.
6. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1, Naučna knjiga, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1993.
7. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 2, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1997. (Vidi pojmove iz indeksa oblasti: ?Snimanje i obrada zvuka?, ?Zvuk?, ?Zanimanja?).
8. CD-ROM LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1 i 2, (u skriptarnici FDU).
9. Dejvid A. Kuk: ISTORIJA FILMA 1, 2 i 3, Klio, Beograd, 2005-2007.
awacs
26-12-2011, 03:08 PM
Maksima vidim... Ali gde je divizija...?
Pa sad, da ne budemo prestrogi, čovek nije stavio smajlija pa ne znamo da li je bio ironičan ili je ozbiljno napisao. Ja ću da uzmem sebi slobodu da Znakov post protumačim ozbiljno (po?to, jelda, nema smajlija):
Čovek je potpuno u pravu.
Pozdrav,
Vasa
psionic
26-12-2011, 04:03 PM
Jos bolje, ako te "zadrzavaju u mestu" jer nemas papir, trazi da ti plate skolovanje! Cak mislim da je to zakonski reseno da imas neko pravo na to, jel, ako "kuca" tako odluci...:wink:
Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam. Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi. Tesko da bi se isprsili za neko placanje skolarina. A bilo je prilika da to izvedem :banghead:
awacs
26-12-2011, 05:26 PM
Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam.
Šta tebi znači "dalje"? Jel' to nešto konkretno (npr. šef tehnike konkretnog pozorišta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?
Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi.
Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od budžeta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveopšti evropski trend, doduše kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa opštom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upišeš studije Liberalno Demokratske Produkcije.
Pozdrav,
Vasa
psionic
26-12-2011, 05:43 PM
?ta tebi znači "dalje"? Jel' to ne?to konkretno (npr. ?ef tehnike konkretnog pozori?ta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?
Ma nemam pojma, zato nista nisam ni preduzeo... Dobro mi je tu gde sam, ali nekako mislim da bih mogao vise, bolje, jace... :) Sta znam, mozda bih mogao da odem i radim snimanje nekog filma, komponovanje neke pozorisne muzike... Da pobegnem odavde! (iz firme)
Dolaze mi ljudi i poturaju mi svasta da pustam, a to zvuci kao da je iz mesalice za beton izaslo :banghead: Radio sam i sa tim Simjanovicem i nekim njegovim saradnicima... Kad mi donesu neku muziku, kao da im je crk'o regler za reverb efekat... Radili smo mjuzikl sa 8 mikrofona i 16 bubica, a meni su neki nadri-dizajneri govorili kako ne treba nikakav efekat na mikrofon - jer su oni "dizajnirali" zvuk. Naravno, zvucalo je sve kao da slusam prenos skupstine na TV, onda sam ja svojevoljno razdrndao sve i namestio po svome. Naravno niti sam dobio kintu za to, niti hvala... I to su samo pojedini primeri...
Svoje neko znanje unovcavam cimajuci se privatno u studiju i to sve nekako nije konkretno... Nemam pojma. Mislim da cu ovako vecito ostati nekakav glupi tehnicar...
Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od bud?eta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveop?ti evropski trend, dodu?e kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa op?tom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upi?e? studije Liberalno Demokratske Produkcije.
Pozdrav,
Vasa
A ovo je ziva istina, nazalost. Na pozoristima su najvise skresali.
gosn Djilas je rekao da ne moramo da izbacujemo nove predstave dok traje ova recesija... Pa sta da igramo ? Dosadili smo i bogu i narodu sa repertoarom...
awacs
26-12-2011, 07:11 PM
Na pozoristima su najvise skresali.
Pa, to TI tako doživljavaš jer si iz te struke, moja žena misli da su najviše skresali na likovnoj umetnosti. Radi se jednostavno o tome da PARA NEMA. Odnosno - para ima samo za "ekipu". Da izvineš na izrazu - to je prosto tako i to je takav posao. I ne samo ovde i ne samo danas.
Nije važno da li je ekipa "društvo iz kafane", "društvo iz stranke", "društvo iz LGBT organizacije", "društvo iz škole", "društvo sa malog fudbala"... poslovi se sklapaju putem ekipe, a ne putem znanja. Niko te neće angažovati samo zato što nešto umeš (zato što je npr. čuo tvoj miks na Internetu, ili zato što si mu pod nos poturio diplomu), nego zato što te poznaje i zato što si mu u vidokrugu. To ustvari i nije loše. Bolje je da te doživljavaju i tumače kao osobu nego kao nosioca diplome.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Kad si već pomenuo Simjanovića, on je čovek kompozitor. I uglavnom se ne bavi reverbima. Druga je stvar to što pokušava da "zatvori finansijsku konstrukciju" snimajući u ne-baš-idealnim uslovima. Ali to uglavnom ima veze sa celom finansijskom situacijom (tokom poslednjih dvadesetak godina).
DaBear
26-12-2011, 10:13 PM
pozdrav, pazljivo sam procitao thread, i imam koje pitanje za ljude koji su zavrsili doticne fakultete/akademije, znaci uzeci u obzir sve skole koje su navedene, i da odgovore ljudi koji su to iz prve ruke iskusili oni realno mogu i da pljuju i hvale zavisno od iskustva...
dakle, upises skolu, krenes, ucis kao praksiras, ssl, upoznajes ljude, sve to sto ide, diplomiras, dobijes `artiju i sve to... e glavno pitanje koje mene interesuje a i mnoge ovde je STA ONDA?
vec je receno da ako se recimo fdu zavrsi, ti u medjuvremenu (ako si stvarno perspektivan i guras se svuda cimas se) upoznajes neke bitne face, i dobijes shljaku za neku dramu, seriju, mozda i neki visokobudzetni film... znaci na tome se bazira egzistencija svrshenog studenta producenta ... i kapiram ako te ubode da krene i posao striktno sa muzikom, oke je... ALI sta ako se zavrsi SAE, ili bg shkola zvuka, ili jos tu neke navedene? sta bi neko ko je zavrsio, koji nema kuci (nije vlasnik) nekog veeelikog studija koji koristi ssl ili api ili koju vec tehnologiju, vec je hteo da zavrsi to da se kasnije recimo zaposli negde, a doma ima project studio koji mu sluzi cisto bend da snimi neki demo... koliko onda ta hartija vredi i gde on ide sa tom hartijom posle? na koja/chija vrata?
izvinjavam se ljudima sa SAE ako ovo citaju, ali ja odkad sam citao na sajtu i sa tv reklama i kojih sve vec prezentacija , izvin`te, al stekao sam utisak KAO DA cim se zavrsi ta skola, odma te pokupe neki stranci i salju te u dubai ili neke zemlje treceg sveta da radis na nekim multimilionskim projektima...:grin: stekao sam utisak kao da cim dobijes tu `artiju u ruke da ti se odjeeednom otvaraju vrata inostranstva (jer toboze ko ce ovde da plati takvog poznavaoca zvuka koji je dipl. na sae). interesuje me da li sa zavrsenom tom skolom mozes da odes negde i dobijes stalan posao (recimo na nekoj televiziji, studiju, realiti shou, areni) ili je fazon "dobio si diplomu, furaj mali sad sredinom... i sam se snadji za sljaku" :wink: to sam hteo da pitam ljude koji to zavrsavaju ili su zavrsili (doduse fdu, sae je od skoro)
btw, u potpunosti se slazem sa arthurom da mlada osoba za 2-3 dine studijskih peripetija kao shegrt nauci mnogo vise od nedovoljne struke na tim akademijama... to je po meni isti fazon automehanicar koji uci iz knjiga i povremeno sa celim odeljenjem dodju kod "majstor kreke" da vide sta on to baulja, i onaj jedan shegrt u kanalu sto radi za dvojicu zna vise caka nego celo odeljenje...
Sad sam tek video ovo..neznam da li je neko vec odgovarao..nisam citao dalje (ima puno)..
Elem....U INOSTRANSTVU NEMA TEORIJE DA NADJES NEKI POSAO (K'O OD SALE) SA SAE DIPLOMOM!!
Ono sto se ne reklamira da tih skola ima i u inostranstvu i da tamo njih pogadja neuporedivo veci broj ljudi nego kod nas !!
A posla u inostranstvu ima malo, kao i kod nas...
Ovde sam skoro, (intenzivno) pratio par meseci oglase za sound design / audio editing / muziku i efekte za tv i male filmove, dokumentarce.. itd..
SVI ponudjeni poslovi su BILI ZA DZABE !!??? Kao..."mali je budzet, mala kompanija, ALI imate projekt za vas CV, blah blah...."
Eto to je situacija za novajlije!!
I niko nikome ne garantuje da ce biti nekog posla kasnije i da ce moci neke pare da se naplate....
Svi predlazu da se radi puno, naravno SVE za dzabe...pa da se onda molis bogu da te slucajno neko primeti nekad i ponudi ti nesto (malo) bolje !!
Dovoljno je pogledati gde sve postoje SAE skole i zapitati se zasto bi neko sad zaposljavao ljude iz Srbije kad vec imaju svoje ljude..???:mad:
Bockie
28-12-2011, 01:36 AM
Ljudi, "aman", priznate i poznate PEKARE zatvaraju, lekari, ekonomisti, gradjevinci SU BEZ POSLA u perspektivi, pa sta dalje...!!! Grobari su snizili cene sa'rane za ne znam koliko posto...
Koga u takvim uslovima zanimaju inzenjeri zvuka, popularno zvani "dizajneri"???
Ostalo su prakticno socijalne kategorije putem kojih "drzava" cuva privid o miru u sprezi sa kvazi opozicijom koja ni na sta ne reaguje...
Mir postaje skup...
blags
28-12-2011, 03:12 PM
http://www.youtube.com/watch?v=zP0sqRMzkwo
Prijemni na FDU, hahahahahaha
Nije bas ovako brutalno šalim se naravno mada ima momenata.
psionic
30-12-2011, 02:27 AM
http://www.youtube.com/watch?v=zP0sqRMzkwo
Prijemni na FDU, hahahahahaha
Nije bas ovako brutalno ?alim se naravno mada ima momenata.
:rotfl::rotfl::rotfl:
darkstar
30-12-2011, 07:11 AM
Realno stanje :
Zavrsio sam bk.
Poceo sam da radim na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.
Za godinu i po dana postao sam sef tona.
NIKO MI NIKAD TRAZIO DIPLOMU NIJE. Da je nisam imao, ISTO BI SE DESILO.
Poenta je sta znas.
Sve sto sam naucio na fakultetu MOGAO SAM I BEZ NJEGA. Tacnije, vecinu stvari sam naucio SAM, VAN FAKULTETA (govorim o BK).
Da me sad pitate da li da upisem skolu .... FDU - da, ko je mladji. Ima tamo pametnih stvari za procitati, i old skul pricu koju treba cuti. I muvati se za zvuk za film,...to je jedina valjana stvar u sustini.
Sve ostalo - zaobici u sirokom luku.
Pored interneta, fali samo disciplina, i ni jedna skola kod nas ti ne treba. Jer ovo nije film, neces nauciti kako se produciraju one mega stvari od Pearl Jam-a koje ti se dopadaju...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.