PDA

View Full Version : Prelazak na MAC-a Savjeti !!!

sigimigi
22-12-2011, 08:30 AM
Dobro jutro svima.

Kao sto sam naslov kaze odlucio sam da predjem na MAC sto se tice Produkcije,eh sad stvarno nemam pojma sta da kupim i sta je najbolje trenutno na trzistu.

Trenutno radim na PC i moja konfiguracija je sledeca

Mainboard Gigabyte UD 3
AMD Athlon X2 2,5 GHZ
8 GB RAM
1 T HD

Pored toga koristim RME FF 400 i imam UAD 2 SOLO

Radim na Windows 7 i poprilicno dobro sljaka sve, samo sto se jednostavno bojim virusa i uopste MAC je prica za sebe.

Interesuje me da li ce UAD i FF 400 raditi na MAC-u? mislim na podrsku drajvera
trebalo bi ali eto bolje da pitam.

Pisite svoje predloge i veliki pozdrav svima..

quake2
22-12-2011, 01:33 PM
Bez problema ce ti sljakati i UAD i FF.Kupi MacPro sa xeonom,dovoljan je i sa cetiri jezgra a mozes i sa osam.Jako pouzdana masina predvidjena da radi dan i noc.OSX je prica za sebe i trebace ti samo par dana da ga provalis onoliko koliko ti je potrebno za pocetak.Pozzzzz

rastamankg
22-12-2011, 01:55 PM
FF400 ce ti raditi bez problema, sto se tice UADA, moraces u tom slucaju kupiti Mac pro, iz razloga sto on jedini ima pci/pci-express slotove. Ja sam sa PC-a presao na iMac pre nekih mesec dana, i mogu ti reci da je osx dosta stabilniji od windowsa, sa karticom koju imam, na pc-u sam mogao da koristim 20ak pluginova, i vec pocinje da koci, dok sad na macu sa pro toolsom otvaram i po 60-70 pluginova, i sve radi tecno. Jos u obzir da se uzme da je ovaj iMac sto imam model sa pocetka 2008. godine (c2d 3.06GHz, 4GB ram), bilo koji novi ce raditi jos bolje, tako da sto se tice audio produkcije neces imati nikakvih problema. Sad sto se tice OS X-a, navicices se za dan-dva, bukvalno. Dock je odlicna stvar gde mozes postaviti sve programe koji hoces da ti budu na dohvat ruke, takodje, spotlight pronadje fajlove koje trazis u sekundi. Sve u svemu, to ce ti biti dobra investicija, i veoma ces se brzo priviknuti :)

sigimigi
22-12-2011, 02:13 PM
Sad sam bas malo gledo dobar je taj MAC Pro xeon,znaci ove serije prije nista g5 i osatali

..radi li C5 na MAC-u ili bolje da predjem odma na Logic ako bi ista kupio?

quake2
22-12-2011, 04:13 PM
Sad sam bas malo gledo dobar je taj MAC Pro xeon,znaci ove serije prije nista g5 i osatali

G5 jos uvek bez problema gura neke standardne projekte,ali su ih vec sustigle godine i trebalo bi da odu u zasluzenu penziju.Za Intel Mac ces takodje pronaci mnogo vise softvera koji sebi mozes priustiti:wink:,a i PCIe slotovi ce ti vise posluziti od obicnog PCI koji je na vecini G5-ica.Cetvorojezgrani Xeon gura otprilike duplo vise svega od dual procesor G5-ice sa dva puta 2.0ghz...delovi...i sve ostalo.....uzmi Xeon i zaboravi na komp sledecih 5,6 godina.

..radi li C5 na MAC-u ili bolje da predjem odma na Logic ako bi ista kupio?
C5 radi uz iLock a ostali....kako koji:).Imas Presonus,Logic,Pro Tools...pa biraj.Pozzzz

branoy
22-12-2011, 04:42 PM
ja sam to skoro napravio, na mom intel core quad 9300. ii mac os x 10.6.3. navikao sam se za dan, kasnije jos naravno upoznavanje trazenje, na kraju nemam sta vise dirati. nema virusa, nema refrehsa, programi sve sto je potrebno za rad. muzicku presonus firewire sam prepozna, stabilno, i logo9. pobrisao sam i protol9, i mix bus,, ma sasvim mi dovoljan L9. da ne bih tamo gubio vreme i ucio neke stvari, bolje se samo prema jednom okrenuti i mozgati. a tutroriala ima pun net. u PCI mi werlise kartica i radi net. imam skystar hd2 nju nece da prepozna zato sto i nema drajvera za mac. 3gb rama ostalo od pre posto win sam uvek koristio i onako nije mogao 32bit vise prepoznati msm i na muzicke programe al bih dodao jos sad rama posto je snow leopard 64bit.

i sovim gore se slazem za plugine.. na winu brate ako sam mogao pokrenuti par kontaktata to je to, a ovde ucitao ih 8 i nist. a da ne pricam za projekte koje sam otvarao i vidjao preko 300plug u njima na mixeru jbt a procesori mi ni do 40 posto opterecenja tako ladno mogu radit 99god jos muziku, jer ne vidim sta vise treba kad svega viska a zavrsis sa 300plug stvar.

znaci nema sta, kad i imao para ne bi ni ja zalio na org MAC komp . za sad nemam, a ovo radi kao da je pravi mac. poz