View Full Version : Par pitanja u vezi zvučnika
Arthur
14-12-2011, 05:40 AM
Ne?to sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam ?ta sve nije u redu sa slu?anjem u mojoj re?iji pa sam nai?ao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:
1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno oti?lo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova
2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćo?ak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se nagla?avaju tim ćo?kastim pozicioniranjem, sti?u bez značajnog ka?njenja u odnosu na basseve, kao ?to je slučaj sa bass reflexom?
3. Kakva se promena po odziv zvučnika de?ava kada ne?to stoji na njima (ne?to sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za dr?anje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmi?ljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće ka?njenje za bassem koji sti?e direktno sa izvora
4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Dodu?e čačkanjem i pode?avanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako pribli?im, da ne dekoncetri?e, vi?e kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje oka?njavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio ne?to? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uop?te :)
1. mislim da je to obican trip..... kabl je kabl.... ako su oba zvucnika isto vezana , nema problema
2. razlika postoji zbog smanjenog prostornog ugla zracenja izvora....... intenzitet zvuka koji emituje izvor neke akusticke snage (Pa) je Pa/4*pi*r^2...... sto je odnos snage i povrsine lopte u koju zraci....cim se lopta prepolovi povecava se intenzitet, a ako se zvucnik stavi u cosak (pod i 2 zida) imamo osminu lopte, sto je 8 puta veci intenzitet za istu snagu izvora....... to je najizrazenije u bassu upravo zbog njegove neusmerenosti...odnosno, pojacava se zbog odbijanja od zidova i poda.... i naravno da nije u fazi sa direktnim zvukom... bar ne u meri da je to bass kome sme verovati u kritickim slusanjima i u studiju.....
3. Ja bih po svaku cenu izbegao 'zvucnik na zvucnik'..... prvo iz razloga koji si naveo, a drugo, jedan par ce sigurno biti ili previsoko ili prenisko...ako ne i oba....
Iz mog iskustva... dobri i kvalitetni stalci za zvucnike uticu jaako puno na zvuk..potrosimo na akustiku, pojacala, monitore par hiljada eura, a stavimo na stalke od 10e ili na sto..... nikako
boggy
14-12-2011, 11:18 AM
Nešto sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam šta sve nije u redu sa slušanjem u mojoj režiji pa sam naišao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:
1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno otišlo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova
Kontrafaza je jasna i cujna pojava.... ovo drugo... da li je crveno na +... ili ne... je svejedno... ja cak na kablu nemam boju (recimo) minus zice zato sto je kabl koaksijalni...
2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćošak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se naglašavaju tim ćoškastim pozicioniranjem, stižu bez značajnog kašnjenja u odnosu na basseve, kao što je slučaj sa bass reflexom?
Bass reflex i sealed (kompresioni) dizajn su jedna vrsta pojava, pozicija zvucnika je sasvim druga pojava koja nema veze sa ovom prvom....
3. Kakva se promena po odziv zvučnika dešava kada nešto stoji na njima (nešto sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za držanje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmišljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće kašnjenje za bassem koji stiže direktno sa izvora
Nije pitanje dodatne rezonancije nego radijacione povrsine... odnosno nije isto ako bi NS10 imao vecu povrsinu prednje strane u odnosu na onu koju ima normalno.
Stavljajuci desetke na vici zvucnik dobijas za neki procenat drugaciji odziv ali samo zbog povecanja povrsine prednje strane zvucnika (koja realno bude veca posto se ne moze zanemariti povrsina drugog zvucnika-postolja)
4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Doduše čačkanjem i podešavanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako približim, da ne dekoncetriše, više kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje okašnjavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio nešto? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uopšte :)
Ne znam kako bi to mogao da izvedes na kompjuteru...
Svaki ozbiljni processing, koji je neophodan u tvom slucaju (cujes i nije ti svejedno) bi zahtevao neki zasebni digitalni loudspeaker management (slicno kao za stage primene).... ali sa ultra kvalitetnim D/A konvertorima... napominjem "ultra kvalitetnim"... zato sto te sprave obicno ne mogu da se pohvale kvalitetnim konvertorima....
Ako imas dilemu sa teorijom... najbolje je da probas, i poslusas svojim usima, cinjenica koju budes cuo ce ti biti iskustvo koje mozes da klasifikujes na "svidja mi se" i "ne svidja mi se" ... makar gu pojavu u pocetku ne razumeo...
Prbacujem thread u monitoring... posto od akustike ima jako malo u temi...
nikolaivanic
14-12-2011, 04:15 PM
Mozes probati ovu tehniku za subbass..
imas visekanalnu karticu, pogledaj da li u njenom kontrol panelu imas neki bolji eq?
Ako ne, probu mozes uraditi tako sto napravis jos jedan master bus (mono ili stereo) u programu (cubase, sonar..), pre njega stavis dobar eq, stisas sve preko 100hz za pocetak (posle ces u praksi to pomerati) i oteras ga na neki extra kanal sa koga napajas woofer pojacavac. Ako ti treba kasnjenje, pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja, vidis kada je najbolje i tu ostavis. (pod uslovom da bas ide napred) Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale... Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo;) -fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz), tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.
Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...
boggy
14-12-2011, 06:50 PM
imas visekanalnu karticu, pogledaj da li u njenom kontrol panelu imas neki bolji eq?
Ako ne, probu mozes uraditi tako sto napravis jos jedan master bus (mono ili stereo) u programu (cubase, sonar..), pre njega stavis dobar eq, stisas sve preko 100hz za pocetak (posle ces u praksi to pomerati) i oteras ga na neki extra kanal sa koga napajas woofer pojacavac. Ako ti treba kasnjenje, pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja, vidis kada je najbolje i tu ostavis. (pod uslovom da bas ide napred) Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale... Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo;) -fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz), tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.
Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...
Jel ti to pricas iz svog licnog iskustva, odnosno kod nekog si to vec uradio, pa tog nekog mozemo pitati za subjektivne utiske,... ili samo imas (teoretsku) ideju kako bi to moglo, a tu ideju Arthur treba da proveri, i podeli sa tobom svoja licna iskustva?
nikolaivanic
14-12-2011, 08:54 PM
Jel ti to pricas iz svog licnog iskustva, odnosno kod nekog si to vec uradio, pa tog nekog mozemo pitati za subjektivne utiske,... ili samo imas (teoretsku) ideju kako bi to moglo, a tu ideju Arthur treba da proveri, i podeli sa tobom svoja licna iskustva?
Boggy, imam jednu primedbu, al necu da je kazem...:rotfl:
Naravno, jos kao mali sam se igrao eqilajzerima... elektronskim skretnicama..
Najjace pojacalo koje sam pravio je imalo 3kw)))
Elem, napisao sam kako moze, ako imas konstruktivni komentar, slobodno me dopuni ili kazi sta ne valja...
veliki pozdrav
nikola
ps.
@arthur
mozda bi bilo potrebno okretanje faza na wooferu (zamena +-) ali to se proba pri slusanju...
... malo OT ali i mene je par puta susrelo; ponekad kod nekih zvučnika (i ATC ranga...) ponekad ako samo okrene? utičnicu za struju pojavljaju se zanimive stvari, ponekad je neki band frekvencija u kontrafazi... najlak?e je to uočiti sa mjernim programom ?to se de?ava...
Woofer je priporučljivo da je u jednakom radijusu /distanci kao "sateliti"... u osnovi je slabo ako je woofer na sredini prostora...
boggy
14-12-2011, 10:21 PM
..........
Elem, napisao sam kako moze, ako imas konstruktivni komentar, slobodno me dopuni ili kazi sta ne valja...
......
Mislim da je moje pitanje bilo vrlo konstruktivno i da odgovor na njega moze biti vrlo jednostavan.
nikolaivanic
14-12-2011, 10:33 PM
Mislim da je moje pitanje bilo vrlo konstruktivno i da odgovor na njega moze biti vrlo jednostavan.
Boggy, uzivas u offtopicima?
Posto si strucnjak, mislim da mozemo da raspravljamo stvar i na nivou blok sema. Ja sam svoju ponudio, ti si pre mene napisao da ti nije poznato. Sta sad tu ima nejasno?
Proba predlozenog traje pola sata...
Covek moze da ustedi 150-200eura++...
neka proba.
pozz
ps. bice mi drago da proverimo analajzerom i mernim mickom... imas neki referentni?
boggy
14-12-2011, 10:43 PM
Boggy, uzivas u offtopicima?
Posto si strucnjak, mislim da mozemo da raspravljamo stvar i na nivou blok sema. Ja sam svoju ponudio, ti si pre mene napisao da ti nije poznato. Sta sad tu ima nejasno?
Proba predlozenog traje pola sata...
Covek moze da ustedi 150-200eura++...
neka proba.
pozz
ps. bice mi drago da proverimo analajzerom i mernim mickom... imas neki referentni?
Samo sam te pitao da li si igde to prakticno probao pa da mozemo da saznamo za utiske. Cemu ovolika prozivka i pisanje?
nikolaivanic
14-12-2011, 11:22 PM
Samo sam te pitao da li si igde to prakticno probao pa da mozemo da saznamo za utiske. Cemu ovolika prozivka i pisanje?
Boggy?
Da me Arthur to pita, bilo bi normalno.
Kada me ti pitas, na NACIN NA KOJI PITAS... to je kao da proveravas jel znam da tranzistor ima emitor:wink:
Kako se to zove? Prozivka, zaj...cija... ili?
Mogao si odmah da navedes da u mojoj semi dolazi do zvucnih, elektricnih ili vec kakvih god fazno amplitudskih pojava koje se mogu/ne mogu popraviti i da to iz tih i tih razloga ne valja... pa onda das napr. svoj predlog... pa sve tako.
Inace utisci su super, veruj mi na rec. Probao sam bez compa na obicnom eq...
Ima li razloga da sistem na compu radi drugacije? I zasto?
pozz
... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog nate?ete?!:cry:
nikolaivanic
14-12-2011, 11:38 PM
... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog nate?ete?!:cry:
pozz NLP,
ja dao u startu konstruktivan odgovor... Bez hardvera, sa onim sto je na raspolaganju...:wink:
...
boggy
15-12-2011, 12:18 AM
Samo treba da procitas sta si napisao i da se prisetis da li si ikome na opisani nacin uspeo da namestis subwoofer a da on bude zadovoljan i da mu miksevi izlaze bolje nego samo sa NS10, sto se lako da proveriti. Ako nisi to nikada do sada uradio, onda nemoj siriti "savete" koje ni sam nisi proverio u realnosti, da funkcionisu, nego izlazes neku "teoriju" koja je jasna samo tebi....
.... Ako ti treba kasnjenje,
Kako da zna da mu treba kasnjenje?
Koliko je to kasnjenje?
pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja,
U kojim granicama menja?
Sta treba da slusa/gleda/meri da bi pronasao najbolje kasnjenje?
vidis kada je najbolje i tu ostavis.
Gde vidi?
Sta gleda?
Kako izgleda "najbolje"?
(pod uslovom da bas ide napred)
Kako to bass ide napred?
Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale...
Zasto je verovatnije da bass kasni?
Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo;)
Koga da baci?
Koga da vrti?
Koliko malo?
U kojim granicama?
-fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Kako ce to da proceni?
Sta treba da gleda/meri/slusa?
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz),
O kojoj gornjoj frekvenciji pricas?
Kako "smanjuje jacinu na fq"? ( i sta si uopste hteo da kazes sa tim?)
tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.
"neka vrsta elektronske skretnice"?
Pa ne moze bilo koja niti bilo koja vrsta... a ponajmanje "neka vrsta"... Samo se neki filtri sabiraju u ravan odziv... sve ostalo je nemoguce uskaditi da bude ravno...
O kakvim "eventualnim pikovima ili rupama" pricas?
Ako ces "poravnavati" odziv prostorije ekvilajzerom onda procitaj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35381
pre nego sto pokusas to da uradis.
linearnost (referentnost) ... ovo ne razumem... kakve veze ima linearnost i referentnost? Linearnost cega? Referentnost u odnosu na sta?
Kako proveriti merenjima u polusredjenoj sobi?
Provera miksanjem je vec druga prica... i mozda jedina stvar s kojom se slazem u tvom postu.... posto i sam zastupam taj metod.
Ali ocekivati od producenta i miksing inzenjera da na sluh uskladjuje odziv subwoofera u sobi sa postojecim parom zvucnika, to samo trgovci rade ovde u Srbiji...
Ako ocekujes od njega da nesto meri... hm... nek ti kaze sam.
- Ako je merenje u pitanju, onda treba opisati metodu merenja, kao i sta se meri i koji su ciljevi cele te price... tako da sa tvojim "opisom" kako to on treba da uradi... moze u najboljem slucaju da izgubi vikend na avanturu sa subwooferom, i da na kraju opet ne bude bolje nego samo sa NS10.
- Da dodam jos i to da je neophodno da se kontrolna soba sredi akusticki veoma dobro (bass tretman) da bi uopste mogli da pricamo o subwooferu i da bi uopste mogli da razmisljamo da stignemo do kraja avanture, te opravdamo utroseni novac za subwoofer.
Prema tome, sad sam ti napisao puno KONKRETNIH pitanja, koja su ostala nejasna, posledica su NEKONKRETNOG odgovora, koga si dao,
Pri tom mi zamerka nije bila na nacin visekanalna audio kartica, nego na metodologiju koja je, najblaze receno, vise nego zbunjujuca.
boggy
15-12-2011, 12:22 AM
... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog natežete?!:cry:
Mene zanima da odgovor na ovakve teme bude jasan i ostvariv prosecnom citaocu, proveren u realnosti i koristan, ako smem tako nesto da trazim... :ups:
nikolaivanic
15-12-2011, 12:38 AM
Bratee...
Da je po tvome Boggy, cigani nikad nebi zasvirali:rotfl:
... jer ne znaju da pisu, pa nebi mogli da popune obrazac sa ciljevima, razlozima i ostalim ...ima koje ti nabrajas.
Vestina je uspesno improvizovati, najlepse se cuje u muzici ali ni u ostalom zivotu nije za bacanje.
Napisao si sto reda texta, za to vreme si mogao na compu da isprobas sve pa da javis iz prve ruke.
EQ Filteri u programima verovatno valjaju?
ili ne?
faze su im sranje? FQ karakteristika im je sranje? Sta jos kazes da ne valja?
Artur nije dete, a i dete moze ono da sklepa u programu... Ko sto je vec napisao (napisao ON ne JA da mu kasni bas ili sl), probao je, potrosio pola sata, sat. Sta mu fali da proba jos pola sata?
Mozda ti se ne bi svidelo da mu uspe?
U cemu je fora, aj objasni?
I na kraju, daj napisi neko DRUGO, isto tako jeftino a bolje resenje ako znas.
???
:banghead:
Molim bez internih "fora" i smaranja ali kod woofera postoji neki osnovan savet da ne dolazi do "ka?njenja":
"Woofer je priporučljivo da je u jednakom radijusu /distanci kao "sateliti"... u osnovi je slabo ako je woofer na sredini prostora..." - pomozite si sa mjernim programom.
I da ponovim jo? jedna zanimivost, koja kod nekih zvučnika pravi razliku:
"... ponekad kod nekih zvučnika (i ATC ranga...) ponekad ako samo okrene? utičnicu za struju pojavljaju se zanimive stvari, ponekad je neki band frekvencija u kontrafazi... najlak?e je to uočiti sa mjernim programom ?to se de?ava..."
Da se postave zvučnici samo na uvo zaboravite, pomozite si sa mernim programom (ARTA, REW, Smaart i slično).
psionic
16-12-2011, 08:33 PM
@nikolaivanic
Ne bih sada da dolivam ulja na vatru, samo da skrenem paznju na nesto:
Problem je sto se ne razumete u osnovnoj ideji. Bogi samo zeli da kaze da tako "na uvo" i ofrlje, ne moze da se radi jedan profesionalan i odgovoran studijski prostor. Mozda to i zazvuci prijatno, ali to nije uloga tretirane prostorije za miks.
I sam sam entuzijasta kao i ti, razumem tvoj pristup ideji, ali ne mozes garantovati da se nece negde pojaviti dip ili pik, stavise, tako proizvoljnim pomeranjem faze moze da izazove vece p*zdarije, nego da ne dira nista, mada je to sad diskutabilno, ne ulazim u taj deo. Moja poenta je da tako od oka mozes mozda da "doteras" svoju neku dnevnu sobu gde slusas gotove mikseve i zelis da zvuce dobro, ali kada biras instrumente i ostalo, ili detaljno udjes u miks da ga radis - ne bih se usudio da se zezam sa time. Utoliko sto sam i sam probao da nedostatak basa nadomestim na isti takav nacin (koristeci neke kutije koje sam vec imao)
BTW (on topic) - to kasnjenje basa je, ja mislim, pre nastalo od nesrazmerno pojacanog donjeg spektra pomocu woofera, pa samim tim i isticanjem "repova" od kicka i basa, a ne od faznih p*zdarija. One se ne cuju kao kasnjenje zvuka, zar ne ?
boggy
17-12-2011, 03:34 AM
......
BTW (on topic) - to kasnjenje basa je, ja mislim, pre nastalo od nesrazmerno pojacanog donjeg spektra pomocu woofera, pa samim tim i isticanjem "repova" od kicka i basa, a ne od faznih p*zdarija. One se ne cuju kao kasnjenje zvuka, zar ne ?
"kasnjenje bassa" postoji u odzivu zvucnika, samo po sebi, i zavisi od oblika njegove high-pass karakteristike, koja, opet, zavisi od konstrukcije zvucnika, da li je kompresioni (sealed), odnosno HP filter drugog reda, ili je bass reflex, transmission line, passive radiator,... gde je HP filter najcesce cetvrtog reda.
Prikazao sam to na prilozenoj slici. Vidi se razlika u odzivima kasnjenja bassa za isti propusni opseg, odnosno f(-3dB)=100Hz, ali za HP karakteristiku drugog i cetvrtog reda
EDIT: Napominjem da konkretan odziv kasnjenja u zavisnosti od frekvencije jako zavisi od slucaja do slucaja, i da je ovo samo ilustracija onoga o cemu sam vec pisao.
psionic
17-12-2011, 02:43 PM
Pa kasni... od 5 do 20-30 ms... :shock:
E da, i jos i kad se uzme u obzir da covek ne detektuje pomeranje faze donjih frekvencija kao combing, vec kao kasnjenje... Jos - na NS10, koje i ne sviraju nesto ispod 50-60Hz, to je manje osetno, nego kad se i jedan vufer doda u pricu...
nikolaivanic
17-12-2011, 04:09 PM
pozz psionic...
@nikolaivanic
Ne bih sada da dolivam ulja na vatru, samo da skrenem paznju na nesto:
Problem je sto se ne razumete u osnovnoj ideji. Bogi samo zeli da kaze da tako "na uvo" i ofrlje, ne moze da se radi jedan profesionalan i odgovoran studijski prostor. Mozda to i zazvuci prijatno, ali to nije uloga tretirane prostorije za miks.
I sam sam entuzijasta kao i ti, razumem tvoj pristup ideji, ali ne mozes garantovati da se nece negde pojaviti dip ili pik, stavise, tako proizvoljnim pomeranjem faze moze da izazove vece p*zdarije, nego da ne dira nista, mada je to sad diskutabilno, ne ulazim u taj deo. Moja poenta je da tako od oka mozes mozda da "doteras" svoju neku dnevnu sobu gde slusas gotove mikseve i zelis da zvuce dobro, ali kada biras instrumente i ostalo, ili detaljno udjes u miks da ga radis - ne bih se usudio da se zezam sa time. Utoliko sto sam i sam probao da nedostatak basa nadomestim na isti takav nacin (koristeci neke kutije koje sam vec imao)
:wink:
boggy
17-12-2011, 06:37 PM
Pa kasni... od 5 do 20-30 ms... :shock:
Kako si to zakljucio?
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=10816&stc=1&d=1324163916
Slika je malo nejasna, ali sam hteo da se vidi kako izgledaju oba grafikona sa istim promenama frekvencije.
Ne znam gde si video 20-30ms... :shock: ... nije toliko
Sa desne strane je skala za kasnjenje, a grafikon kasnjenja je dole
gore je SPL u decibelima cija je skala levo.
Iz toga se zakljucuje da je za neki virtuelni bass reflex, kasnjenje oko 6ms na 100Hz, a za kompresionu kutiju sa istom donjom granicnom frekvencijom je kasnjenje je oko 2.5ms na 100Hz
I to ljudi ovde (oni koji svaki dan rade) cuju i razlikuju, kao drugaciji karakter bassa... neki to definisu vecim punchom... neki brzim bassom.. neki boljom definicijom... ali uglavnom svi to razlikuju bez AB testa, samo po secanju.
E da, i jos i kad se uzme u obzir da covek ne detektuje pomeranje faze donjih frekvencija kao combing, vec kao kasnjenje... Jos - na NS10, koje i ne sviraju nesto ispod 50-60Hz, to je manje osetno, nego kad se i jedan vufer doda u pricu...
To sto (eksterni) woofer pridoda je TEK prica za sebe i tu moze da nastane jos gori haos.. posto je rezolucija usiju pristojnog producenta bas oko par milisekundi na kasnjenju woofera... sto ne znaci da se on ne moze snaci i u losijim uslovima... samo mu, sto su uslovi gori, postaje posao i zivot sve naporniji i neizdrziviji, i vremenom gubi motivaciju za rad, pogotovo ako vec ionako naplacuje usluge toliko nisko da je na granici rentabilnosti.
BTW, NS10 ima otprilike odziv koga sam dao na grafikonu pod plavom linijom (jedino je Q faktor filtra nesto veci od Besselovog odziva koji je na grafikonu...)... inace se moze videti u dokumentaciji za ns 10 koja se moze prevuci odavde: http://www.advancedaudiorentals.com/docs/ns10mstudio.pdf
EDIT: Pretumbao sam malo grafikon, i nadam se da je sada jasniji.
EDIT2: BTW, 2.5ms kasnjenja je otprilike 0.85m razdaljine, 6ms je otprilike 2m
psionic
17-12-2011, 09:52 PM
Pa zato sam i stavio shockiranog smajlija (da ne kazem šlogiranog), jer mi je 20msec bilo nebulozno - čulo bi se baš lepo kasnjenje...
A zakljucio sam pogresno da je sa desne strane dato kašnjenje direktno u msec, a da su gore i dole primeri sa bas reflex i kompresionim kutijama, ali za dva različita slučaja HP filtera - gornji graf sa 4p a dole sa 2p, pa me i to malo zacudilo da je tolika razlika...
...Definitivno mi nije bio jasan grafik :ups:
Sad je jasniji, uz ovo dodatno objašnjenje. Dakle, za kompresionu kutiju je, za ispod 100Hz, oko 2.5m - po ovom dijagramu, sto mu dodje nesto malo vise od 6ms kasnjenja ?
boggy
17-12-2011, 10:43 PM
.........
Sad je jasniji, uz ovo dodatno objašnjenje. Dakle, za kompresionu kutiju je, za ispod 100Hz, oko 2.5m - po ovom dijagramu, sto mu dodje nesto malo vise od 6ms kasnjenja ?
2.5m je 2.5ms za kompresionu kutiju - plave linije
6m je 6ms za bass reflex i ostale - crvene linije.
m je prefix od "mili" a jedinice su sekunde (sec) kako sam i napisao
High pass filter ne postoji kao eksterni nego je ponasanje zvucnika uvek tako na niskim frekvencijama, kao da ima hp filter...
psionic
17-12-2011, 10:57 PM
2.5m je 2.5ms za kompresionu kutiju - plave linije
6m je 6ms za bass reflex i ostale - crvene linije.
m je prefix od "mili" a jedinice su sekunde (sec) kako sam i napisao
Znaci - moje prvo tumacenje da je kasnjenje ustvari direktno izrazeno u msec sa desne strane, je zapravo tacno. Malo me zbunilo ovo sto si dodao da je 6ms je otprilike 2m... pa sam opet pogresno procitao dijagram, citajuci skalu u metrima :banghead: :banghead: :banghead: Dodjavola, sto je bilo tesko napisati msec :rotfl:
High pass filter ne postoji kao eksterni nego je ponasanje zvucnika uvek tako na niskim frekvencijama, kao da ima hp filter...
Logicno - jer mu jacina zvuka opada sa spustanjem frekvencije, kakav god da je zvucnik, tj koliko god da je uspesan dizajn kutije i svega ostalog... A kako si napisao vec, 4p je najcesci slucaj kod bass reflex kutija, dok je kod kompresionih, karakteristika kao HP filter 2. reda
Sad je valjda jasno. Ok, hvala na objasnjenju.
boggy
17-12-2011, 11:13 PM
Znaci moje prvo tumacenje da je ustvari direktno u msec izrazeno kasnjenje sa leve strane, je zapravo tacno,
msec kasnjenje je direktno izrazeno sa DESNE strane
sa leve strane su decibeli.
a malo me zbunilo ovo sto si dodao da je 6ms je otprilike 2m...
To sam TAD pretvorio u metre (m, jedinica za duzinu)
pa sam opet pogresno procitao dijagram, citajuci skalu u metrima :banghead: :banghead: :banghead: Dodjavola, sto je bilo tesko napisati msec :rotfl:
Ne moze biti metar ako pise "Delay (sec)" pored ose. Na skali je samo mnozitelj.
Ok... popravicu kasnije
psionic
17-12-2011, 11:18 PM
msec kasnjenje je direktno izrazeno sa DESNE strane
sa leve strane su decibeli.
Ajoj, vise ne znam ni sta pisem... Sa DESNE, ispravio sam...
:rotfl:
boggy
17-12-2011, 11:19 PM
popravio sam grafikon,... sada su mili sekunde sa desne strane EKSPLICITNO navedene na osi... kao "ms"
psionic
17-12-2011, 11:30 PM
Iz toga se zakljucuje da je za neki virtuelni bass reflex, kasnjenje oko 6ms na 100Hz, a za kompresionu kutiju sa istom donjom granicnom frekvencijom je kasnjenje je oko 2.5ms na 100Hz
Samo podvlacim svoj biser... znaci puko sam skroz... Posledica delimicno procitanog posta !
boggy
17-12-2011, 11:40 PM
Samo da ponovim, da je grafikon ilustracija za ovo Arthurovo pitanje:
.........
2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćošak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se naglašavaju tim ćoškastim pozicioniranjem, stižu bez značajnog kašnjenja u odnosu na basseve, kao što je slučaj sa bass reflexom?
..........
Znaci to je graficki prikaz pojave koja postoji uvek, i moze biti bolja ili losija, te zavisi od konstrukcije u svakom smislu.... i to nema jos uvek nikakve veze sa "tajmingom", odnosno medjusobnim kasnjenjima dva drajvera u kutiji ili dve kutije (zvucnik i subwoofer)... usled njihovih mehanickih razmaka i rastojanja.
darkstar
02-02-2012, 03:45 PM
Nešto sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam šta sve nije u redu sa slušanjem u mojoj režiji pa sam naišao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:
1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno otišlo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova
3. Kakva se promena po odziv zvučnika dešava kada nešto stoji na njima (nešto sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za držanje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmišljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće kašnjenje za bassem koji stiže direktno sa izvora
4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Doduše čačkanjem i podešavanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako približim, da ne dekoncetriše, više kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje okašnjavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio nešto? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uopšte :)
Arthure :
1.www.yamaha.com/yamahavgn/Documents/ProAudio/ns10ms.pdf tu imas semu kako da povezes pravilno. Mi smo u studiju u nekom renoviranju pogresno navezali bili, i kod nas je rezultat bio jako cujan (u losem smislu).
2.Izvinjavam se ako ovo ne objasnim strucnom terminologijom, ali Arthure, znas i sam da kad zvucnik stoji nakacen u "vazduhu" on zraci .... evo sada sam procitao, OFF ti je dao odlican odgovor. Naravno, ovo je TEORIJA, praksa ponekad daje drugacije rezultate.
3.Mislim da ovo nije tako big deal. To je moje vrlo nestrucno misljenje, samo u vezi sa svakodnevnim radom, i trial and error probama.Ne mora niko sad da se javi da osporava ovo, sve je meni jasno,ali ne prihvatam to kao big deal.Ako pogledas ovaj link sa geneleca, oni to predstavljaju kao nepravilno,a vise bi verovao njima nego sebi.
4.Nisam siguran sta ces dobiti, jasno mi je sta pokusavas,samo mogu da predlozim : lepo master , ili traku koju zelis ,iskopiraj,pa rutuj na izlaz za sub, pa okasni taj kanal(ili ga "zarani") .. Ali opet radis napamet...sto ne mora nuzno biti lose,ali jako tesko da ces ubosti pravi tajm.
A sub zelis zbog ... ?Planiras rad za visoku filmsku produkciju,ili imas samo ns 10 kao zvucnike, pa ti nedostaje basa? :)
I jos jedna stvar: obavezno procitaj jos jednom (ako jos nisi, onda hitno citaj) Michael Paul Stavrou - Mixing with your mind, chapter o postavljanju zvucnika. Mislim da ce ti to najvise pomoci u datom trenutku.
Linkovi
http://www.genelec.com/documents/qsg/Genelec_QS_LSE.pdf
http://www.genelec.com/documents/qsg/QS8030a.pdf
Mozda ce ti pomoci .
P.S. Izvinjavam se ako sam rekao nesto sto je vec neko rekao u threadu (sem OFFovog prvog odgovora) nisam imao snage da citam grafikone ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.