PDA

View Full Version : Muzicki producent - prava

wishxy
13-12-2011, 07:40 PM
Sta cemo sa pravima muzickih producenata, tj. "Record Producer Rights", kao i sa cinjenicom da zanimanje "muzicki producent", jos uvek ne postoji u sifri delatnosti privrednih subjekata u Sorabiji?!

akg111
20-12-2011, 11:20 AM
Sta cemo sa pravima muzickih producenata, tj. "Record Producer Rights", kao i sa cinjenicom da zanimanje "muzicki producent", jos uvek ne postoji u sifri delatnosti privrednih subjekata u Sorabiji?!

heh, ne postoji ni u RH. a razlozi su dvojaki... prvi je taj sto ne postoji formalno obrazovana osoba za to (a i jebena dr?ava ti recimo ne priznaje berklee-jevu diplomu grrrrrrr), a drugi sto zivimo na usranom balkanu... tak da... ćao bao takvim idejama

awacs
20-12-2011, 04:49 PM
Pa sad, ne bih rekao da je to problem samo u Srbiji i Hrvatskoj. Recimo:

http://www.leeandthompson.com/our-expertise/music/guide-to-music-industry-agreements/producer-contracts/producers/the-record-producers-rights/

Sad, da li bi zanimanje muzičkog producenta trebalo da postoji u spisku privrednih delatnosti, jebemliga... ne znam kakvu bi konkretnu vajdu od toga imali producenti?

Po meni (a mo?da gre?im) producent je trenutno zvanje nekoga ko je zadu?en za vođenje "projekta", a ne nekakva posebna delatnost.

A vala i producenata ima ovakvih i onakvih. Ima? one koje zanima samo tehnolo?ki aspekt zvuka, ima? likove koji organizuju zvuk putem organizovanja muzike (kompozicije, aran?mana, izvođenja), one kojima je va?no i jedno i drugo... ima? i one koji "nemaju pojma" ni o muzici ni o tehnologiji ali ula?u pare i samim tim imaju pravo na odlučivanje o projektu (ne?to najbli?e filmskom producentu)... zato je prilično te?ko definisati tu delatnost.

Nekakva op?teva?eća praksa je da producent koji se bavi samo tehnolo?kom stranom dobije jednokratni honorar (kao uostalom i snimatelj, mikser i mastering in?enjer), oni koji imaju uticaj na kompoziciju i aran?man dobiju autorski udeo u kompoziciji i aran?manu, pa tako redom.

Pozdrav,

Vasa

Braca
20-12-2011, 05:50 PM
Na zalost u poslednjim izmenama koej se odnose na autorsko pravo u EU, delatnost producenta ne postoji, i ubuduce njihovo pravo na autorski deo je iskljuceno, ono pripada iskljucivo kompozitorima, tekstopiscima (kada je rec o muzici). Bila je praksa da dobri producenti pored toga sto su placeni uzmu i deo autorskog prava, na ovaj nacin su zastitili autore.
Naravno to nije razlog da producenti sklapau ugovore privatne sa autorima u kojima ce moci da potrazuju deo autorskog prava, ili da se prijavljuju kao koautori na odredjenim delima ali je potpuno jasno da delatnost producenta nije autorstvo po novim zakonskim resenjima u EU (mislim da su to direktive evropske komisije).
Sto se tice trajanja autorskog prava, ono je produzeno na period iskoriscavanja od 70 godina

awacs
20-12-2011, 06:31 PM
Bila je praksa da dobri producenti pored toga sto su placeni uzmu i deo autorskog prava, na ovaj nacin su zastitili autore.
Naravno to nije razlog da producenti sklapau ugovore privatne sa autorima u kojima ce moci da potrazuju deo autorskog prava, ili da se prijavljuju kao koautori na odredjenim delima ali je potpuno jasno da delatnost producenta nije autorstvo po novim zakonskim resenjima u EU (mislim da su to direktive evropske komisije).

Ne znam kako je bilo u EU, u SFRJ (PGP, Jugoton i ostali dr?avni izdavači) je producent dobijao 1,5-2% od izdavača i to je bilo to. Eventualno se sa bendom dogovarao oko prijavljivanja SOKOJ-u kao koaran?er, ali (bar ovde) producent nikad nije bio tretiran kao autor. Osim, naravno, ako je učestvovao u kompoziciji/aran?manu/tekstu.

To čak i nije nepo?teno, po?to u velikoj većini slučajeva producent ima prevashodno veze sa konkretnim snimkom, a ne sa kompozicijom kao takvom. Ne bi bilo normalno da recimo neko ponovo snimi neku pesmu, a da producent originalnog snimka i dalje dobija tantijeme (iako nema nikakve veze sa njim).

Pozdrav,

Vasa