View Full Version : Yamaha Motif XS - test
akordeonista
11-12-2011, 02:16 PM
Nigde na forumu nisam uspeo da nadjem pravi test Yamahine serije Motif XS, da li ga ima negde i ako nema, moze li neko ko koristi ovu spravu da kaze nesto blize o njoj? Bilo bi dobro da izlozi novine, prednosti i mane u odnosu na Motif ES seriju itd.
Bilo bi i odlicno poredjenje u odnosu na konkurenciju (pre svega me interesuje u odnosu na Roland Fantom G).
wladymeer
11-12-2011, 02:57 PM
ukucaš na google Motif XS vs ES (http://www.google.rs/search?client=opera&rls=en&q=Motif+ES+vs+XS&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest)
akordeonista
12-12-2011, 09:12 AM
To znam ali zeleo sam da cujem misljenje iz "prve ruke" ljudi sa nasih prostora.
Dakle, da li neko koristi Motif XS?
darkstar
13-12-2011, 07:18 AM
U odnosu na es ima mnogo kvalitetnije efekte, jer je VCM tehnologija uvedena prvi put na motifu XS, i imas par efekata koji su VCM.
Dirka je meni licno najbolja IKAD na motifu XS, malo bolja od ES.
Umesto 4 elementa u voice-u (kao i drawbara) na ESu, u XS-u imas 8 (i elemenata i drawbara).
Mnogo vise internih semplova, veci ekran i ostale sitne gluposti.
Ali ima jedan OGROMAN propust, zbog koga ja jos uvek sviram ES7.....iako sam nedavno probao i XF (koji mi se veoma dopao).... nema mogucnost za PLG150 prosirenja...... to mi nije jasno zasto su mu uskracene mogucnosti za to (obozavam VL, a ili DX i AN su takodje super)
akordeonista
13-12-2011, 01:14 PM
Ne podrzava VL i DX kartu?! Steta...
A kakve su mu interne boje u odnosu na ES? Ako moze neko da uporedi zvuk sa Fantomom G?
darkstar
13-12-2011, 02:59 PM
Ali ima jedan OGROMAN propust, zbog koga ja jos uvek sviram ES7.....iako sam nedavno probao i XF (koji mi se veoma dopao).... nema mogucnost za PLG150 prosirenja...... to mi nije jasno zasto su mu uskracene mogucnosti za to (obozavam VL, a ili DX i AN su takodje super)
Jes tacno....vis to zaboravih ... setio sam se jos jednog downside-a xs-a juce...al sam do danas zaboravio. Doduse, ne znam da li si probao fm farbe koje su u xs-u (a i xf-u), mozda ce ti raditi posao skroz.
A to poredjenje sa rolandom je kao da pitas koji je auto bolji, ford ili vagen....
yamaha je bolja za zabavnjake, a roland za narodnjake...hahaha
akordeonista
13-12-2011, 09:22 PM
Pa mislio sam neko poredjenje tipa - na Yamahi su bolji klaviri zato sto... a na Rolandu Stringsovi opet zato sto... itd. Naravno, sve je to uopsteno ali nije lose cuti misljenje nekoga ko je imao ili ima obe klavijature pa kad probas znas na sta da obratis paznju kako bi najpre uocio te razlike!
U svakom slucaju, hvala za odgovore!
wladymeer
13-12-2011, 09:31 PM
A o kom žanru muzike govoriš?
Rock? House? Pop? Jazz? Pošto za svaku od tih muzika drugačiji klavir "radi"
Ja licno volim i Roland i Yamaha workstatione .....roland G sam malo svirao, ali mi se njgov taj generalni zvuk nije dopao.... za razliku od Fantoma X, koji jako volim.... u cemu je razlika ne znam, ali mi ovaj (bar tamo gde sam ga cuo) delovao preshminkano za moj ukus...... Opet dirka na fantomu G je super za narodnjacko przenje, kome je to bitno, terce i sl verovatno je fantom bolji.... meni se generalno kao prva sprava uvek vise dopada yamaha.....da XF ima mogucnost za prosirenja, bila bi to skoro idealna sprava po mom shvatanju workstationa..... ono sto meni fali na ESu su brass sekcije (za Pop svirku, orkestarske su solidne).... ali su mi npr kamerni gudaci fantasticni.... takodje kod Rolanda (ne znam za G, ali X sigurno) mi se vise dopadaju topli i mekani padovi, ala JD ili nesto drugaciji, kao jupiter....... Elektricni klaviri svih vrsta - motif..... itd....
akordeonista
13-12-2011, 10:59 PM
Od zanrova najcesce Pop-rock, nasi narodnjaci...
Hvala za odgovor OFF!
wladymeer
13-12-2011, 11:03 PM
Za naše narodnjake ti ne treba dalje od Triton Extrema. Ili Fantom G, pošto ima već brdo spremljenih setova semplova za instant upotrebu. Yamaha u tom svetu kaska.
Od zanrova najcesce Pop-rock, nasi narodnjaci...
Hvala za odgovor OFF!
ma pusti odgovor, probaj obe pa zakljuci.... sve je to subjektivno..... ja licno mislim da svirka moze saasvim dobro da se odradi sa bilo kojom spravom od XP80/trinity/EX5 pa na ovamo....... (joj ex5... obozavam je:))......naravno da ima razlika medju spravama, ali nije to vise tako revolucionarno kao kada se pojavila DX7 pa M1.....
wladymeer
13-12-2011, 11:12 PM
Ja se još uvek oduševim ljudima koji uzmu Fantom G/M3 ili tako neku besnu spravu i onda se oduševe time što unutra imaju JD-Piano/M1 Piano sempl i što ne moraju da ga učitavaju naknadno :)
Ja se jo? uvek odu?evim ljudima koji uzmu Fantom G/M3 ili tako neku besnu spravu i onda se odu?eve time ?to unutra imaju JD-Piano/M1 Piano sempl i ?to ne moraju da ga učitavaju naknadno :)
ima i gorih stvari..... video sam ljude koji na motix XS ubace bas i kontru sa DX11
i sviraju to ceo dan:)
Mada, M1 piano..... za stvari iz tog vremena, koje su snimane sa tim..ok :rolleyes:
wladymeer
13-12-2011, 11:23 PM
Jes mali off-topic ali vrh mi bude kad mi ka?u: imao si bolji klavir na Tritonu...
Onda uzmem, stavim Velocity na 127 i pitam ih: jel sad bolje? *PLANG!* *KLANG!* *DLANG!*
EEEE TO!!!
:rotfl:
akordeonista
14-12-2011, 10:41 AM
... ja licno mislim da svirka moze saasvim dobro da se odradi sa bilo kojom spravom od XP80/trinity/EX5 pa na ovamo....... (joj ex5... obozavam je:))...
I ja bih rado svirao na Ex5 ali ne mogu nigde da je nadjem. Po oglasima se vrti jedna Ex7 ali to vec nije ta dirka a i nema ih 76 komada! :)
Jedno pitanje u vezi Motifa ali modul verzije (Motif ES Rack), momak nudi pomenuti modul ali je klot varijanta, bez icega! Posto nisam imao do sada module sa semplerima interesuje me sta je jos potrebno da bi isti mogao normalno da se koristi, ucitavaju semplovi itd.? Inace, covek mi nudi uz modul Roland A70 master. Koliko on po vama danas vredi, naravno u dobrom stanju?
darkstar
14-12-2011, 02:00 PM
Koliko ja znam, ni u xs modul ne mozes da ucitavas semplove...ili nisam dobro obavesten? Uopste ne postoji memorija za njih
m1 klavir i dx7 ona farba koju zovem "ciganski zavijutak" su pandan golfu dvojci u Srba.
:)
akordeonista
15-12-2011, 08:06 AM
Izgleda da si u pravu, Motif ES Rack nema opciju semplera! Ne znam da li su tu opciju dodali na XS Rack ali ovaj prethodni je definitivno nema, sto je velika steta!
Izgleda da si u pravu, Motif ES Rack nema opciju semplera! Ne znam da li su tu opciju dodali na XS Rack ali ovaj prethodni je definitivno nema, sto je velika steta!
nema ni jedan motif modul to... mislim da ES ima opcije za prosirenja, ali ako ti je sampler bitan, steta
Synclavier
18-12-2011, 02:09 AM
Da se ukljucim malo sa nekim utiscima...
Dugo sviram S90ES sa PLG prosirenjima (DX,AN,VL) koji je sto se ROM-a tice identican sa Motif ES serijom sa dodatim S700 piano semplovima. Imao sam prilike i da probam/sviram i ES7, odnosno XS6 sprave.
Evidentno je da je sto se tice ROM baze, ergonomije i integracije sa DAW softverima i editorom XS korak unapred, medjutim za mene je ES u kombinaciji sa gorenavedenim PLG ekspanzijama "ozbiljniji zvucni alat", makar vazila sva ogranicenja koja su cenjene kolege vec naveli. U XS ROM-u se mogu naci (ponajvise za "DX like" sound-ove) sirovine za"zamenu" nekih PLG preseta, medjutim, iako mogu biti upotrebljivi, ni izbliza nisu to sto bi trebali da emuliraju. Uz to, moj osecaj klavijature se unekoliko razlikuje od nekih drugih gore navedenih; upravo mi je velocity response kriva neprirodnija za svirku, "gaz" dirke plici, otpor manji, a cak sam imao utisak (mozda je "trip", ne garantujem) da je sama dirka i nesto uza kod XS-a.
Ono sto je standardna (i proverena) prica koja, manje - vise vazi za svaku novu generaciju synth-ova je, da se u "iznutricama" nalazi sve veci broj "general purpose" na ustrb custom dizajniranih komponenata za konkretnu spravu ili familiju sprava i to je i slucaj i kod XS serije, tako da ce ona, svakako, biti "familijarnija" sa vasim ostalim kucnim aparatima (moram malo da se nasalim)...
Druga je (ali takodje sasvim izvesna) prica da se sa erom hardverskih ekspanzija i definitivno zavrsilo. Yamaha je od PLG-a odustala jos pre neku godinu, Korg je "karijeru" zavrsio sa Radias-om, a i Roland sa ARX-om (posle cele TRI izbacene ekspanzije), samo nam jos to nije javio... U buducnosti, synth-ovi ce, kao stvari stoje, uglavnom biti "obogaljene" WIN masine dizajnirane oko jeftinih kompjuterskih motherboard-ova.
U zavisnosti, sta je kome bitnije od gore navedenog, moze se naci i neki okvirni odgovor na dilemu ES vs. XS...
E, Zile...... dodje mi sad iz nostalgije da kupim JV2080 i ubacim svih 8 SR_JV u njega:(
Synclavier
19-12-2011, 01:11 AM
E, Zile...... dodje mi sad iz nostalgije da kupim JV2080 i ubacim svih 8 SR_JV u njega:(
I iz nostalgije, ali i iz vrlo pragmaticnih razloga, znas i sam...:da:
To je jedna od "onih" sprava koje nikad ne zastarevaju...:D
darkstar
19-12-2011, 02:51 AM
mislim da tu spravu pored nord racka nikad necu prodati....
:)
sa sve prosirenjima koje imam.
akordeonista
28-12-2011, 02:37 PM
Da li kojim slucajem neko ima Motifov Manual na srpskom jeziku i da li bi hteo da ga podeli sa nama?
ne treba ti manual za motifa.... samo sviraj i vrti dugmice:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.