PDA

View Full Version : mixeri za live

wladymeer
07-12-2011, 02:12 AM
Treba mi "suva" mixeta za ?ive svirke sa:
? 2 aux senda
? efekt procesorom
? 10 ulaza (optimalno 8 mic + 2 stereo, ali mo?e i 6 mic + 4 stereo)

Opcije koje bi bile korisne:
USB stereo snimanje
Inserti za main out
Drugi efekat

Mikseta od 12 ulaza (10m+2s ili 8m+4s) bi takodje dolazila u obzir ali preko toga bi bilo već suvi?no.

Po?to mi je Dynacord CMS-1000 finansijski van doma?aja, zanima me da li postoji neka "bud?et" varijanta koja bi zavr?ila posao pristojno? Mo?da gre?im, ali imam utisak da oko Dynacorda kru?i mnogo vi?e fama nego ?to on zaista radi tako da opravdava svoju cenu.

Ono ?to sam uspeo sam da pronadjem u tom formatu jeste sledeće:

Allen & Heath ZED 12FX
Behringer XENYX X1832USB ili X2222USB
Behringer XENYX XL1600
MACKIE CFX 12 MKII
Samson L1200
Soundcraft MFXI 8
Wharfedale SL-824 USB
Yamaha MG 166 CX (ima i USB verzija)

Kao polu-laik u ovoj oblasti, najvi?e naginjem ka Soundcraftu a Allen & Heath me odbija zbog toga ?to poslednja 3 kanala imaju samo Hi i Low EQ. Mada mi i Samson deluje interesantno i deluje mi najopremljeniji po pitanju ulaza i izlaza.

A ?to se tiče Behringera, da li se ova XL serija po bilo čemu razlikuje od ove druge? Po?to vidim po ceni da je duplo skuplji mikser. Mada, jednom davno sam pročitao da kad je Behringer u pitanju - ?to manje mehaničkih delova, to veća verovatnoća da će raditi kako treba :D

Nisam pametan i pretpostavljam da su svi ovi mikseri tu negde. Samo bih koliko god je to moguće voleo da izaberem neki optimum.

Zeroo
07-12-2011, 06:21 AM
Allen & Heath i Soundcraft su pravi izbor,a ostali koje si pomenuo su ispod tog nivoa tako da nemoj mnogo da razmisljas.
Vrhunski mixer za tu namenu po meni je Allen & Heath WZ3 16:2 samo ako imas para.Za te pare a i mnogo skuplje bolje nema.

eka-nika
07-12-2011, 07:37 AM
Licno posedujem Soundcraft MFXI 8 i mogu ti reci najtoplija preporuka...

Bockie
07-12-2011, 09:41 AM
Allen & Heath apsolutno.

Jos ti preporucujem da razmislis i o ZED 24, vrlo je povoljan u odnosu na velicinu i namenu a skuplji je za zvega 100€ od 12-ke, sto se na prvoj tezgi otplacuje! Ima 16 kanala i 4 stereo linije. Onboard FX nema, ali ga mozes ubosti preko aux ili koristiti sa laptopa milione kombinacija, a ipak dobijas "veliki" mixer, sa svim komoditetima rada...

Ako se bas stedi onda Soundcraft, lepo radi...!

Dynacord samo ako vozis Golf 2 diesel i Shure ti je najbolji mic ikad...

Poz'

alavuk
07-12-2011, 11:22 AM
Allen & Heath apsolutno.

Jos ti preporucujem da razmislis i o ZED 24, vrlo je povoljan u odnosu na velicinu i namenu a skuplji je za zvega 100? od 12-ke, sto se na prvoj tezgi otplacuje! Ima 16 kanala i 4 stereo linije. Onboard FX nema, ali ga mozes ubosti preko aux ili koristiti sa laptopa milione kombinacija, a ipak dobijas "veliki" mixer, sa svim komoditetima rada...

Ako se bas stedi onda Soundcraft, lepo radi...!

Dynacord samo ako vozis Golf 2 diesel i Shure ti je najbolji mic ikad...

Poz'

moj glas za allen & heat-a radim sa njim ovde na jednoj televiziji i stvarno je mixer wooow za sve namene ...

Arthur
07-12-2011, 12:57 PM
Meni Shure i jest najbolji mikrofon ikad... I šta sad? :twisted:

wladymeer
07-12-2011, 01:59 PM
Za gitare koliko se razumem SM57 jeste neki standard, barem u rok svetu, sad jedino ostaje da se vidi da li ti je Golf 2 najbolji auto :)

?to se tiče mikseta, po?to mi je trenutno Allen & Heath u 16-kanalnim opcijama malo preko bud?eta, verovatno ću uzeti Soundcraft.

Nego čisto da re?im ono ?to me trenutno kopka - da li je neko imao prilike da radi sa ovim Samsonom L1200 mo?da? Po pitanju opcija nudi najvi?e od svih a slične je cene kao Soundcraft... Ima 3 AUXa, stereo kanali imaju 4-pojasni EQ, ima USB interfejs, 2 stereo grupe i na sve to i grupe i main out imaju zasebni insert i out za subwoofer.

http://www.samsontech.com/samson/products/mixers/l-series/l1200/

Ne znam samo da li treba da tretiram Samson kao firmu na isti način kao Behringer. Ako imaju sličnosti po pitanju kvaliteta izrade, onda bih ga se klonio, po?to sam danas čitao gomilu recenzija za Behringer i sve se svode na isto - da im posle par meseci kanali otkazuju, da delovi nisu dobro za?rafljeni itd itd.

Arthur
08-12-2011, 12:34 AM
samson kolko ja znam i jeste neki berindžerov konkurent, tako da ih zaobilazim u širokom luku.
Sm57 i jeste verovatno statistički gledano najpopularniji mikrofon za snimanje muzike, jer je uglavnom prvi izbor za git pojačala, doboše i drvo na bubnju generalno, kako u studiju tako i uživo, gde se još jako često koristi i za duvače i ostalo. Pa čak i pevanja. Takođe SM58 je isto tako verovatno najpopularniji vokalni mikrofon za koncerte, istorijski gledano.

eka-nika
08-12-2011, 01:02 AM
I sta sad...pa covek pita za mixer za live, a mi smo pobegli od teme....Imam taj Soundcraft radi odlicno i eq i efekat i toplina zvuka preamp isto...o A&H necu ni da pricam ...probao svirao i to je klasa iznad Soundcraft serije koja je predmet razgovora...posteno recite coveku da i jedno i drugo vredi svake date pare

Bockie
08-12-2011, 01:34 AM
Meni Shure i jest najbolji mikrofon ikad... I šta sad? :twisted:

Nista. Osta je da nabavis Golfa i Dynacorda...:D:rotfl:

Shallu na stranu, shure je odlicna sprava, ali mislim da sam bio jasan u opisu...:wink:

@eka-nika

Pa mislim da i jeste sve posteno receno,niko coveka ne dovodi u zabludu, jasno je od prvog odgovora...

Sa druge strane, daj malo da se i mi zabavimo, nije "na izmet"...:D

wladymeer
08-12-2011, 02:22 AM
Gde su mladi - šala šalu stiže :)

Odgovor je poprilično definisan i mislim da će ova tema pomoći i nekim budućim članovima kada budu tražili mixer "srednje" veličine za žive svirke.

Koliko sam shvatio:
A&H mu dodje pun pogodak.
Soundcraft mu dodje solidna budžet opcija.
Mackie i Yamaha su ispod Soundcrafta. Uz to mogu da dodam da držimo probe na jednoj Yamahi i da mi je sve na njoj poprilično mutno kada držim EQ na nuli. A za Mackie sam pročitao danas da je po pitanju kvaliteta izrade daleko od onog Mackiea nekada.
Samson juri Behringerov renome "mnogo toga za malo para".
Wharfedale je verovatno tu negde sličan kao Samson. Doduše nismo ga komentarisali uopšte, tako da sudim samo po ceni koja je ispod Samsona a iznad Behringera a nudi opciju USB snimanja :)
Behringer se u ovako velikim formatima kvari posle par meseci. Namerno kažem u velikim formatima pošto i dan danas posle 7 godina imam UB 802 mixer koji radi bez ikakvih problema.

I naravno, ako imaš Dynacorda, kupiš obavezno Golfa 2 i Shureku - mada imam utisak da je ipak Dacia u poslednje vreme aktuelnija :D

BlasterMaster
08-12-2011, 02:45 AM
+1 za A&H... jos ako je zed 24...puna kapa...

a cini mi se da sam negde citao da samson i berindzer dele isti patent za odredjene proizvode, npr u u slicnim mixetama sa istim brojem i/o skoro sve je isto , isti izgled i raspored kola, verovatno patentiran od strane neke trece firme/inzinjera, iste eq sekcije, auxi i subgrupe, samo je razlika u spoljasnjem design-u... a i neki mikrofoni su bili otvarani radi uporedjenja, neki od onih berindzera c3 ili c1 i neki samson slicne gradje(ne znam sad oznaku:banghead:) ....i isto

Tiki the Boyler
08-12-2011, 09:41 AM
+1 za A&H :wink:

darkstar
09-12-2011, 03:37 AM
Samson ,,,pa behringer je meni marrka za samson. I to ozbiljna.

Za godinu dana bio sam svedok kako je 80 posto samson sitnarija (di boxovi,preampi za slusalice) pocrkalo....pa nisam zeleo dalje da se petljam sa tom firmom. Govorim o studijskim uslovima, ne ekstremnim.

Ne bih tog mackie-a tako lako odbacio, ja licno nisam odusevljen tim zvukom, uvek su mi bili ni tamo ni ovamo..ali daleko od toga da su losi.

A&H, Soundcraft i Yamaha su ono sto napolju zovu "workhorse" ... radi to pod svakakvim uslovima (govorim iz prakse). Tu se neces zajebati sta god da odaberes...Znas da sam licno fan Jamahe, ali u ovako malim formatima, mislim da zvucno nije neki spektakl...

Bockie
09-12-2011, 12:09 PM
Samo ako uzmes A&H, moras da naucis da izgovaras to u skladu sa pravom tezgaroskom tradicijom, b'a...:

"Alien-Health"...! (Ejlijn - Helt')

:rotfl:

darkstar
10-12-2011, 02:32 AM
a ako uzmes dinakorda, trazis model 5.5 (omiljeni reverb preset, uvek upaljen)

alavuk
10-12-2011, 08:38 AM
a moze i A&H 420 :)

Koske
22-12-2011, 04:59 PM
Evo, i ja malo da se uključim u debatu:

Sa bendom sa kojim radim kao tonac koristim uglavnom A&H Wizard 16:2. U klubu u kojem radim imam SoundCraft LX7-ii (24:4:2). Radio sam i na drugim mikserima ( raznih konfiguracija i performansi ).

A&H ima finiju EQ sekciju, ali mi je zgnusnut i jako težak za rad ( pošto vozim miks, dabujem itd itd ), za razliku od SoundCrafta je prostraniji i ima bolje opcije za rutiranje signala.

Za to što si dao kao opcije, gledano po ceni i onome što nude, realno je da uzmeš A&H.