PDA

View Full Version : In studio with George Massenburg - Ep. 1 : miking the drums

DaBear
28-11-2011, 07:28 AM
Prvi deo sa tubeta...

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/OZOVZQgXl9k?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/OZOVZQgXl9k?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

darkstar
30-11-2011, 01:13 AM
odlicno !!!

Heavy Jerk
04-12-2011, 02:35 PM
Izasao i drugi deo:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/7ZQwlZgV6pI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Znak
09-12-2011, 10:41 AM
Čudna pozicija OH mikrofona. Osim što sužava stereo sliku, po nekoj logici dovodi i do ozbiljnijih faznih problema, jer recimo desni mikrofon približen sredini seta mnogo više hvata levu činelu i to u kontra fazi sa levim mikrofonom. Opet, čovek je tata-mata, verovatno je ukapirao da je to utišavanje činela upravo potrebno da bi se istakao doboš u overhedima...

awacs
09-12-2011, 11:08 AM
Čudna pozicija OH mikrofona. Osim što sužava stereo sliku, po nekoj logici dovodi i do ozbiljnijih faznih problema, jer recimo desni mikrofon približen sredini seta mnogo više hvata levu činelu i to u kontra fazi sa levim mikrofonom. Opet, čovek je tata-mata, verovatno je ukapirao da je to utišavanje činela upravo potrebno da bi se istakao doboš u overhedima...

???

Čovek priča o ovoj situaciji: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=302562&postcount=64

I šta ga znam, ja sam do tog zaključka došao ličnim iskustvom (pošto u "moje vreme" nije bilo online tutorijala), jerbo me je uvek nerviralo to što su bas bubanj i doboš rascentrirani na overhead kanalima ako postaviš mikrofone onako kako ih većina ljudi postavlja.

Pozdrav,

Vasa

Znak
09-12-2011, 11:24 AM
???

Gornja slika - bli?i OH mikrofoni, donja slika - dalji OH.

awacs
09-12-2011, 11:26 AM
Ne, nema poništavanja faza. Probaj da ih postaviš po onom principu koji sam linkovao u svom prethodnom postu, videćeš.

Pozdrav,

Vasa

boggy
09-12-2011, 12:10 PM
Čudna pozicija OH mikrofona. Osim ?to su?ava stereo sliku, po nekoj logici dovodi i do ozbiljnijih faznih problema, jer recimo desni mikrofon pribli?en sredini seta mnogo vi?e hvata levu činelu i to u kontra fazi sa levim mikrofonom. Opet, čovek je tata-mata, verovatno je ukapirao da je to uti?avanje činela upravo potrebno da bi se istakao dobo? u overhedima...
Slaganje (sabiranje i oduzimanje) raznih faza ce potpuno nestati kao pojava SAMO ako odustanes od visekanalnog snimanja benda.

Recimo, predjes na jedan mikrofon za sve zajedno i nemas vise problem sa (razlicitim) fazama, posto je samo jedna.

Inace, jedino pomaze slusanje tokom pozicioniranja...

awacs
09-12-2011, 12:12 PM
Slaganje (sabiranje i oduzimanje) raznih faza ce potpuno nestati kao pojava SAMO ako odustanes od visekanalnog snimanja benda.

Recimo, predjes na jedan mikrofon za sve zajedno i nemas vise problem sa (razlicitim) fazama, posto je samo jedna.

Inace, jedino pomaze slusanje tokom pozicioniranja...

+1 :thumbsup:

Slušanje (i shvatanje onoga što se čuje) je jedini kriterijum.

Pozdrav,

Vasa

boggy
09-12-2011, 12:22 PM
+1 :thumbsup:

Da ne kazem da odmah dobija i mono kompatibilnost...

dvuckovic
09-12-2011, 05:34 PM
I da ne pricamo o tome da je Massenburg jedan od najboljih zivih snimatelja...

Znak
09-12-2011, 06:08 PM
I da ne pricamo o tome da je Massenburg jedan od najboljih zivih snimatelja...

Kao ?to rekoh, treba obratiti pa?nju na to za?to tata-mata tako postavlja mikrofone. Verovatno je u pitanju to ?to se pribli?avanjem overheda pojačavaju dobo? i bas bubanj u odnosu na činele, gde fazna razlika u stvari ima pozitivnu ulogu - uti?ava činele a nema je u snimku dobo?a i bas bubnja.

dvuckovic
09-12-2011, 06:19 PM
Mislim da nema nikakve veze sa tim, odnos glasnoce elemenata u setu definise samo i jednino bubnjar (naravno da ne mislim na close micing, gdje je sasvim za ocekivati da se najglasnije cuje nesto sto je na nekoliko cm od mikrofona).

Slicnu postavku overheada sam radio mnogo puta, i meni je logika bila da nadjem akusticku osu bubnja, a ne da pojacam ili smanjim cinele.

boggy
09-12-2011, 06:25 PM
........Verovatno je u pitanju to što se približavanjem overheda pojačavaju doboš i bas bubanj u odnosu na činele, gde fazna razlika u stvari ima pozitivnu ulogu - utišava činele a nema je u snimku doboša i bas bubnja.
Fazna razlika nema bas puno veze sa cinelama koje uglavnom imaju frekventno i fazno raznovrstan i bogat spektar... a ne jednu samo frekvenciju (i fazu)... drugim recima... cinele vec "smetaju" same sebi... :)

Samo usi i slusanje... manje brojeva, grafikona i instrumenata

awacs
09-12-2011, 06:38 PM
Slicnu postavku overheada sam radio mnogo puta, i meni je logika bila da nadjem akusticku osu bubnja, a ne da pojacam ili smanjim cinele.

Da! Akustička osa bubnja je su?tina. I poprilično se razlikuje od vizuelne ose.

Pozdrav,

Vasa

dvuckovic
09-12-2011, 06:47 PM
Da! Akustička osa bubnja je su?tina. I poprilično se razlikuje od vizuelne ose.

Pozdrav,

Vasa

Sto je najgore, zavisi od prostorije, tako da ne moze da se mjeri u centimetrima, i vizuelno replicira...zamisli, mora da se slusa!

Znak
09-12-2011, 07:09 PM
zamisli, mora da se slusa!

Srećom jo? nisam u fazi da odustanem od slu?anja, s tim ?to ni gledanje D?ord?a Masenburga na Youtube-u ne mo?e da ?kodi. Postoji jedno milion potencijalnih pozicija mikrofona iznad i oko seta bubnjeva. Olak?ica je ipak imati razuman broj pozicija koje treba isprobati. Tu poma?e ovakav mini tutorial, a i Vasin crte? sa osom simetrije će mi koristiti, onda Glyn Johns method, ?teta bi bilo ne isprobati i to. Ako ne?to od toga upali OK, ako ne - vraćam se na ?iroko razmaknute overhede, koji mi zasad daju zadovoljavajući zvuk.

awacs
10-12-2011, 06:22 PM
Sto je najgore, zavisi od prostorije, tako da ne moze da se mjeri u centimetrima, i vizuelno replicira...zamisli, mora da se slusa!

E, da :) Ali da ne budemo na kraj srca, mo?e i da se gleda u Master Peakmetre, makar da bi se ustanovilo koliko Kick i Snare "?etaju" levo-desno u overhead mikrofonima. I "na neku foru" :wink: - kad se tranzijenti (peakovi) ta dva elementa dovedu koliko-toliko u centar sve ostalo dođe na svoje mesto.

I naravno - crte?i nemaju mnogo smisla, osim kao nekakva okvirna naznaka principa. Iskreno se nadam da niko neće staviti Overheade ba? na one dve crvene tačke koje sam nactrao na onoj skici. Postavio sam ih na ta mesta samo zato ?to su tamo najmanje smetale crte?u :) Takoreći - nisu va?ne crvene tačke, va?na je plava linija.

Pozdrav,

Vasa

Znak
10-12-2011, 08:35 PM
Evo sad sam postavljao overhede pazeći na plavu liniju (i poku?avajući da kompenzujem to ?to mikrofoni nisu isti). Ovo je stereo mp3 samo overheda, panovani su 100% levo i desno.

awacs
10-12-2011, 09:58 PM
Evo sad sam postavljao overhede pazeći na plavu liniju (i poku?avajući da kompenzujem to ?to mikrofoni nisu isti). Ovo je stereo mp3 samo overheda, panovani su 100% levo i desno.

D?aba ti "plava linija" kad mikrofoni nisu "isti" :mad::shock::( Ili Dejo i ja nismo dobro napisali ili ti nisi dobro pročitao :confused: U krajnjoj liniji - ako nema? dva ZAISTA uparena mikrofona - ni?ta ne fali ni MONO Overheadu.

Pozdrav,

Vasa

Znak
10-12-2011, 10:32 PM
Džaba ti "plava linija" kad mikrofoni nisu "isti" :mad::shock::( Ili Dejo i ja nismo dobro napisali ili ti nisi dobro pročitao :confused: U krajnjoj liniji - ako nemaš dva ZAISTA uparena mikrofona - ništa ne fali ni MONO Overheadu.

Navukli me mangupi: http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/272813-un-matched-drum-overhead-mics.html

http://www.soundonsound.com/sos/jan05/articles/studiosos.htm

Arthur
11-12-2011, 03:24 AM
Čini se da si ipak u pogrešnom topiku - ovde masenburg objašnjava šta on voli i na šta obratiti pažnju prilikom snimanja u idealnim uslovima, sa sve stereo parom pa i ribonom za usput, a ne šta i na koji način pola sveta radi i opravdavs objektivnim okolnostima, poput tvoje. to ne znači da je masenburg u zabludi, niti da su ovi koji to ne mogu budale.

Znak
11-12-2011, 10:50 AM
Čini se da si ipak u pogre?nom topiku - ovde masenburg obja?njava ?ta on voli i na ?ta obratiti pa?nju prilikom snimanja u idealnim uslovima, sa sve stereo parom pa i ribonom za usput, a ne ?ta i na koji način pola sveta radi i opravdavs objektivnim okolnostima, poput tvoje. to ne znači da je masenburg u zabludi, niti da su ovi koji to ne mogu budale.

Ok, na topiku Massenburg miking drums već je i sledeći video (Massenburg miking guitars) bio offtopic, ali ni?ta stra?no. Ako pogleda? moj prvi post videće? da je dilema upravo oko toga za?to je pribli?io OH mikrofone. Zanima me i tvoje mi?ljenje o tome (priču o ribonu na dobo?u ćemo ostaviti za neku drugu priliku). Kod mene je OH na 135 cm od centra plastike dobo?a.

boggy
11-12-2011, 03:29 PM
.....Takoreći - nisu va?ne crvene tačke, va?na je plava linija.
.....
Ako je prostorija mala, a obicno jeste, ondaK i "plava linija" zavisi od prostorije i pozicije bubnja u istoj.
Vazno je slusanje.

awacs
11-12-2011, 04:36 PM
Ako je prostorija mala, a obicno jeste, ondaK i "plava linija" zavisi od prostorije i pozicije bubnja u istoj.
Vazno je slusanje.

UVEK je važno slušanje. I UVEK je važna pozicija bubnja (ili bilo čega drugog) u prostoriji. A "plava linija" je prosto plava linija. Kao što uostalom i rekoh - to je akustička (što i Dejo kaže), a ne vizuelna osa. Mogli bismo da je nazovemo i "mentalnom" osom, ali hajde da ne idemo u totalnu apstrakciju...

Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona. Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza).

Ni Massenburg (a ni moja malenkost) ne priča o konkretnim situacijama nego o principu. Principi se pak uglavnom predstavljaju s obzirom na "idealne" uslove. I u retko kom tutorijalu ili predavanju na temu stereo tehnika snimanja će neko obrađivati situaciju u kojoj leva strana bubnja gleda u betonski zid, a desna u špajz sa zimnicom :wink: Što naravno ne znači da je ta situacija nedozvoljena ili da ne može da donese kvalitetne umetnićke rezultate. Ako se baš tako hoće, ili ako se drugačije ne može.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @Znak: što se tiče overheada koji su postavljeni "preblizu" jedan drugome: generalni princip "spaced pair" postavke mikrofona glasi: što su mikrofoni razmaknutiji utisak prostornosti snimka je veći, ALI na uštrb preciznosti lociranja zvuka. Dakle, ako želiš da ti zvuk koji dolazi oz overheada bude "prostorno definisan" (tojest da se zna gde je sredina slike) onda ih staviš malo bliže. Ako želiš da bude "prostoran", a nije ti naročito važno gde se nalazi sredina zvučne slike - razmakneš ih. Naravno u idealnim uslovima i sa dva "ista" mikrofona :wink:

boggy
11-12-2011, 04:53 PM
UVEK je važno slušanje. I UVEK je važna pozicija bubnja (ili bilo čega drugog) u prostoriji. A "plava linija" je prosto plava linija. Kao što uostalom i rekoh - to je akustička (što i Dejo kaže), a ne vizuelna osa. Mogli bismo da je nazovemo i "mentalnom" osom, ali hajde da ne idemo u totalnu apstrakciju...

E to treba reci, to je "plava linija" koja se ne crta metrom nego nalazi slusanjem... da bi barem citaoci imali predstavu kako se dolazi do te linije...

Ovako mozda (bez uvrede, molim) nekom padne na pamet da pita za (tacni) ugao plave linije prema osi bass bubnja... i ako izbegnes da mu kazes tacan odgovor (posto ga ni sam ne znas) pomislice da krijes nesto od njega, jer ti NE VERUJE da ti dolazis do plave linije (samo) slusanjem... posto se on "ubi" slusajuci i ne kapira sta treba cuti... te ga verovatno za*ebavas, i neces nista da mu kazes KONKRETNO...
Dugo sam na forumu pa pokusavam da ekstrapoliram stotine i stotine diskusija na sleicne teme...

Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona.

Osa je obicno simetrala necega, u ovom slucaju iluzije zvucne slike iz STEREO para zvucnika, te da bi to bila i osa i simetrala, valjalo bi da BAREM mikrofni budu simetricni... odnosno upareni koliko je to u mogucnosti.

Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza).
....
Upareni monitori (zvucnici)!?... bolje ne otvaraj Pandorinu kutiju...

awacs
11-12-2011, 05:11 PM
Ovako mozda (bez uvrede, molim) nekom padne na pamet da pita za (tacni) ugao plave linije prema osi bass bubnja... i ako izbegnes da mu kazes tacan odgovor (posto ga ni sam ne znas) pomislice da krijes nesto od njega, jer ti NE VERUJE da ti dolazis do plave linije (samo) slusanjem... posto se on "ubi" slusajuci i ne kapira sta treba cuti... te ga verovatno za*ebavas, i neces nista da mu kazes KONKRETNO...

Pa, već sam napisao ovo:

mo?e i da se gleda u Master Peakmetre, makar da bi se ustanovilo koliko Kick i Snare "?etaju" levo-desno u overhead mikrofonima. I "na neku foru" :wink: - kad se tranzijenti (peakovi) ta dva elementa dovedu koliko-toliko u centar sve ostalo dođe na svoje mesto.

Sad, na koji način će ko (i u kojim uslovima) to da postigne, nije toliko va?no. I, u krajnjoj liniji, da li je to uop?te va?no?

Pozdrav,

Vasa

Znak
11-12-2011, 09:24 PM
Upareni monitori (zvucnici)!?... bolje ne otvaraj Pandorinu kutiju...

Juče dok sam isprobavao Masenburgovu postavku mikrofona nađoh se u čudu: zar je moguće da je TOLIKA razlika između dva OH mikrofona (koliko god da su unmatched), od kojih je jedan panovan 100% levo a drugi 100% desno!? A trudio sam se da nađem mističnu osu simetrije seta/sobe, itd...

Kad ono, cvrknuo mi visokotonac na desnom Tannoy-u. :cry:

Plavu liniju sam posle našao pomoću slušalica.