PDA

View Full Version : All About Reaper!

kravadinka
25-11-2011, 12:31 PM
Ima par stvari koje fale u Reaper 4, ili ja ne mogu da ih pronađem, dakle:

Pre Fader Metering - Ovo je neophodna opcija, zna li neko kako da se ovo uradi, ili nekako zaobiđe klipovanje na individualnim kanalima kad se fader potera preko 0 db.
Ne shvatam za?to su to stavili kad Reaper u sebi ne mo?e da zaklipuje od gomile headroom-a koji ima, na kraju ostaje da se svi kanali spuste za desetak db pa tek onda počne sa radom, ?to je besmisleno.

Post Fader Insert na master kanalu, dakle da se pomeranjem master kanala reguli?e ulaz signala u Insert.

Za sada ovoliko, biće tu sigurno jo? nejasnoća...
Inače, ako nekoga interesuje Pro Tools shortcuts, zapravo celokupan workflow prilagođen Pro Tools korisnicima, neka mi se jave, napravio sam odličan setup.

awacs
25-11-2011, 12:55 PM
Pre Fader Metering - Ovo je neophodna opcija, zna li neko kako da se ovo uradi, ili nekako zaobiđe klipovanje na individualnim kanalima kad se fader potera preko 0 db.
Ne shvatam za?to su to stavili kad Reaper u sebi ne mo?e da zaklipuje od gomile headroom-a koji ima, na kraju ostaje da se svi kanali spuste za desetak db pa tek onda počne sa radom, ?to je besmisleno.

Nisam siguran da sam te dobro shvatio, odnosno shvatam ovo sa klipovanjem ali ne razumem kako bi Pre Fade Metering pomogao da se izbegne klipovanje? ?to se tiče izbegavanja klipovanja, ja koristim Volume (Pre FX) iz Envelope menija na svakom kanalu. To mu dođe nekakav klasični Input Gain. I dodelim mu da bude aktivan ali da ga ne gledam kao liniju na Track Waveformu. Ili si mislio na ne?to drugo?

Post Fader Insert na master kanalu, dakle da se pomeranjem master kanala reguli?e ulaz signala u Insert.

Hehe, ovo ti navika sa Pro Toolsa :wink: Nema Post Fade insert na Masteru. To mo?e? da uradi? tako ?to napravi? Folder u kom su SVI kanali, pa onda jačinom Folder Parent kanala reguli?e? jačinu ulaza u inserte na Masteru.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
25-11-2011, 01:09 PM
Ovo drugo i nije toliko bitno, može se lako regulisati gain i na prvom insertu, mada je to neka moja logika, iz miksera ideš dalje u efekte, a na masteru regulišeš izlaznu snagu, iako u svakom DAW-u vizuelno inserti dolaze pre fader-a, a ustvari je u realnosti obrnuto.

Nego ovo prvo, nisam se možda dobro "odrazio", mislio sam na onu crvenu clip lampicu na svakom kanalu koja se uvek upali i stoji kad poteram kanal iznad 0db.
Pre Fader Metering zapravo omogućava da peak metri pokazuju signal koji nema veze sa podizanjem i spuštanjem fader-a, prosto radi se gain staging prilikom usnimavanja, pa onda i na samim pluginovima što je i prirodno, a onda kad hoću da poteram kanal recimo na 10.8 db peak meter pokazuje samo gain staging, ne ovaj pomeraj fader-a.

Sam peak meter mi ne smeta toliko što se pomera, ali crvena lampica koja stalno upozorava da se dešava nešto što ne valja, a ustvari clip-a nema nigde, jer unutar Reaper-a ne može da ga bude zbog headroom-a koji je ogroman.

Generalno, Post fader Metering prilično zbunjuje, ne daje nikakvu bitnu informaciju, jer sve dalje gledamo na master fader-u, on je taj koji ne sme da zaklipuje na konverteru, a na individualnim kanalima je bitan samo gain staging, što se i postiže sa Pre Fader Metering.

Čitam sad malo po netu, izgleda da ovo nisu uključili kao opciju, što je besmisleno, ovo je oduvek bio default setup na svim mikserima... :confused:

awacs
25-11-2011, 01:47 PM
Ovo drugo i nije toliko bitno, može se lako regulisati gain i na prvom insertu, mada je to neka moja logika, iz miksera ideš dalje u efekte, a na masteru regulišeš izlaznu snagu, iako u svakom DAW-u vizuelno inserti dolaze pre fader-a, a ustvari je u realnosti obrnuto.

Pa ne znam, koliko se sećam na svim studijskim mikserima (bar na onima na kojima sam radio) su inserti na masteru bili pre Master Fadera, što je i logično. Nelogično bi bilo da recimo vežeš kompresor posle Master fadera, pošto bi ti to recimo pojebalo Fade Out u pesmi. Što je recimo suprotno od logike povezivanja na koncertima, pošto Master kompresor tamo služi za zaštitu razglasa od intervencija na Master Faderu.

Generalno, Post fader Metering prilično zbunjuje, ne daje nikakvu bitnu informaciju, jer sve dalje gledamo na master fader-u, on je taj koji ne sme da zaklipuje na konverteru, a na individualnim kanalima je bitan samo gain staging, što se i postiže sa Pre Fader Metering.

Ima logike u tome što pričaš, korisno bi bilo imati obe opcije. Lično se trudim da mi svi faderi stoje maltene na nuli, a onda mi je manje-više svejedno da li je merenje pre ili posle fadera. I kao što sam pomenuo u onom threadu o gain stagingu ostala mi je navika da mi se peakovi u celom lancu vrte oko -6dBFS (ili niže, zavisno od potreba u miksu, naravno), a da pritom fader i dalje stoji blizu nule.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
25-11-2011, 01:57 PM
I to je skroz ok, ostaviti fader-e tu oko 0, pa čak i na 0 sve, a onda na pluginovima raditi odnose, ali de?ava se problem kada je ne?to snimano tiho, ili kad pevač stane pred mikrofon pa hoće jači samo vokal, onda prilikom automatizacije, nekada poteram kanal za celih 12 db u plus, ima tih situacija dosta.

U tvom slučaju ako se potera na pluginu desiće se clip, ali ako se potera sam kanal (Pro Tools, ili bilo koji DAW sa Pre Fader Metering opcijom) VU pokazuje i dalje gain staging, samo ?to se manipuli?e jačinom kanala po potrebi. Dalje se samo pazi na master da ne probije na DA.

Generalno, ovo je samo vizuelna stvar, jer neće se čuti clip nigde, pogotovo na Reaper 4 koji je 64-bit, ali ne podrazumeva bezveze ta crvena lampica potencijalni problem, na svim uređajima.

Za sada bez toga...

awacs
25-11-2011, 02:20 PM
I to je skroz ok, ostaviti fader-e tu oko 0, pa čak i na 0 sve, a onda na pluginovima raditi odnose, ali de?ava se problem kada je ne?to snimano tiho, ili kad pevač stane pred mikrofon pa hoće jači samo vokal, onda prilikom automatizacije, nekada poteram kanal za celih 12 db u plus, ima tih situacija dosta.

Kapiram. Mada, kad je tiho snimljeno uradi? Normalize Item ili Item Gain ili Volume (Pre FX) i sve dođe na svoje.

?to se tiče snimanja, napravi? poseban track za Headphone Mix i na njemu napravi? poseban miks za pevača (sa pre fade sendovima, naravno), pa routuje? samo taj kanal ka izlazu za pojačalo za slu?alice. I tu naravno neljudski sti?a? sve Receive reglere osim umetnikovog kanala i to ti je to. Kao u stara dobra vremena.

Pozdrav,

Vasa