View Full Version : Sub grupe na mikseti
Mare_87
25-11-2011, 11:12 AM
Interesuje me, posto na mikseti koja ima 4 sub grupe (4 reglera), zasto pored svakog kanala ima dugmence za slanje u grupu 1-2 i grupu 3-4???
Zasto nema posebno za svaku grupu, 1 2 3 4?
I kako se to radi, npr da mi na jednom regleru bude postavka bubnja,na drugom prateci vokali,na trecem nesto trece itd?
Hvala svima.poZz
Bockie
25-11-2011, 11:38 AM
Interesuje me, posto na mikseti koja ima 4 sub grupe (4 reglera), zasto pored svakog kanala ima dugmence za slanje u grupu 1-2 i grupu 3-4???
Zasto nema posebno za svaku grupu, 1 2 3 4?
I kako se to radi, npr da mi na jednom regleru bude postavka bubnja,na drugom prateci vokali,na trecem nesto trece itd?
Hvala svima.poZz
Marketing proizvodjaca. Kazu "4 grupe", a radi se o 4 MONO grupe, a ne 4 STEREO grupe, pa tako mozes kanale slati samo preko dve "stereo šine" - u cetiri mono grupe. Na samoj grupi ponaosob mozes eventualno da biras da li ce u master da ode kao Left ili Right ili oba (centar,mono).
Dakle mixer prakticno ima 2 stereo grupe ali se marketing odeljenje setilo da napise "4 grupe" jer zvuci vise, a imaju (pravno gledano) pokrice za to...:wink:
Naravno, ozbiljnije (citaj skuplje) sprave imaju to reseno mnogo bolje...
Poz'
Mare_87
25-11-2011, 12:46 PM
Marketing proizvodjaca. Kazu "4 grupe", a radi se o 4 MONO grupe, a ne 4 STEREO grupe, pa tako mozes kanale slati samo preko dve "stereo ?ine" - u cetiri mono grupe. Na samoj grupi ponaosob mozes eventualno da biras da li ce u master da ode kao Left ili Right ili oba (centar,mono).
Dakle mixer prakticno ima 2 stereo grupe ali se marketing odeljenje setilo da napise "4 grupe" jer zvuci vise, a imaju (pravno gledano) pokrice za to...:wink:
Poz'
Sad sam se malo zbunio ali mislim da znam odgovo.Ispravi me malo ako gresim!
Npr:posto imam 4 reglera tj dve stereo grupe a cetiri mono.
Ja np:na nekom kanalu PANujem skroz levo i ukljucim dugmence 1-2 i to ce mi biti na prvom regleru grupe?!A npr PANujem skroz desno i ukljucim dugmence 1-2 do ce mi biti na drugom regleru grupe?!
Je l' tako?
Bockie
25-11-2011, 01:19 PM
Sad sam se malo zbunio ali mislim da znam odgovo.Ispravi me malo ako gresim!
Npr:posto imam 4 reglera tj dve stereo grupe a cetiri mono.
Ja np:na nekom kanalu PANujem skroz levo i ukljucim dugmence 1-2 i to ce mi biti na prvom regleru grupe?!A npr PANujem skroz desno i ukljucim dugmence 1-2 do ce mi biti na drugom regleru grupe?!
Je l' tako?
Jeste. A onda mozes da na grupi 1 dodelis ruting u master po L ili po R osnovi ili zajedno. (bar na vecini tih 16-24 kan.mixera)
Ako su L+R zajedno aktivirani, onda ces imati MONO u centru mastera sa 1 grupe. Drugu onda realno ne mozes ni koristiti.....pa mozes panovanjem u desno, ali opet je sve mono na masteru...
Mare_87
25-11-2011, 01:29 PM
Jeste. A onda mozes da na grupi 1 dodelis ruting u master po L ili po R osnovi ili zajedno. (bar na vecini tih 16-24 kan.mixera)
Ako su L+R zajedno aktivirani, onda ces imati MONO u centru mastera sa 1 grupe. Drugu onda realno ne mozes ni koristiti.....pa mozes panovanjem u desno, ali opet je sve mono na masteru...
Hvala na pomoci.
Arthur
26-11-2011, 03:01 AM
zato smo i uveli thanks dugme
Mare_87
26-11-2011, 02:33 PM
zato smo i uveli thanks dugme
ne koristim facebook i sl...
Arthur
26-11-2011, 05:15 PM
? Ko prica o fb?
awacs
26-11-2011, 05:40 PM
? Ko prica o fb?
Pa to dugme koje se zove HVALA je isto ?to i LIKE na FB, zar ne? Odnosno, odraz iste ideologije. Čovek jednostavno ne prihvata tu ideologiju kao svoju (?to je za po?tovanje).
Pozdrav,
Vasa
Goran B
26-11-2011, 06:08 PM
Marketing proizvodjaca. Kazu "4 grupe", a radi se o 4 MONO grupe, a ne 4 STEREO grupe, pa tako mozes kanale slati samo preko dve "stereo ?ine" - u cetiri mono grupe. Na samoj grupi ponaosob mozes eventualno da biras da li ce u master da ode kao Left ili Right ili oba (centar,mono).
Haha..i sam osjetih jo? davno ovo na svojoj ko?i o čemu govori?, ne rade to proizvođači samo sa sub grupama nego i sa regularnim stereo (line) kanalima. Srećom dobro pogleda i prvojeri sve i ispita pordavače pa ih uhvatih na djelu :)
P.S. Sorry za mali offtopic :)
psionic
30-11-2011, 01:05 AM
Marketing proizvodjaca. Kazu "4 grupe", a radi se o 4 MONO grupe, a ne 4 STEREO grupe, pa tako mozes kanale slati samo preko dve "stereo šine" - u cetiri mono grupe. Na samoj grupi ponaosob mozes eventualno da biras da li ce u master da ode kao Left ili Right ili oba (centar,mono).
Poz'
Pa to je valjda iz razloga sto je zamisljeno da se rade neki mono podmiksevi, koji se posle panuju po potrebi preko jednog podkanala, ili da se ti sub izlazi salju na zasebne zvucnike, ili sta vec... Sve u svemu, ja licno - volim kad su sub kontrole u mono izvedbi... Ti podmiksevi ne moraju da budu striktno vezani za stereo mix. A cest je slucaj da se na mikserima prave mono submasteri, obicno u paru, pa se po potrebi (nekad ima i dugmence STEREO) koriste kao stereo par... Iskreno, stereo submastere (po jedan za stereo kanal) sam vidjao uglavnom na jevtinijim mikserima (???)
Arthur
30-11-2011, 02:04 AM
Zapravo jedino protiv cega boki ima nesto protiv je to sto se mixeri igrom reci reklamiraju kao da imaju 4 stereo grupe, a u stvari imaj 4mono koje mogu postati stereo. A pritom, ako ocekujes 4 stereo grupe na mixeru, ti se vec nadas da je to zapravo 8 mono outa sto je vec masala
psionic
01-12-2011, 01:59 AM
Zapravo jedino protiv cega boki ima nesto protiv je to sto se mixeri igrom reci reklamiraju kao da imaju 4 stereo grupe, a u stvari imaj 4mono koje mogu postati stereo. A pritom, ako ocekujes 4 stereo grupe na mixeru, ti se vec nadas da je to zapravo 8 mono outa sto je vec masala
Ma to naravno, to je vec pravilo... Prodavanje magle... Ne osporavam ja da ce oni sve duplirati i qvadruplirati ne bi li zvucalo jace i nabudzenije.
Nego samo sam hteo da proverim ovo oko mono grupa - uglavnom nisam vidjao na vecim spravama (ako izuzmemo digitalne miksere) da se stavljaju stereo sub-masteri, a da nisu po 2 x mono u parovima ? Ili sam ja tu nesto pogresno istripovao ? Nije da sam video 1000 raznih modela, radio sam na desetak njih srednjeg kvaliteta - najvise Soundcrafrt - a oni pate od tih mono subgrupa...
Bockie
01-12-2011, 02:06 AM
Pa da, ali ih onda stave lepo osam...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.