Log in

View Full Version : Prostorija za probe - akustika

k_bozon
24-11-2011, 06:04 PM
Naime, u pitanju je atomsko skloniste, prostorija oko 50m2 (5x10x2.40). Pod je oblozen plocicama, zidovi i plafon su ravne povrsine.
Ono sto nas interesuje je akusticka obrada prostorije da se dobije pristojan kvalitet zvuka, zvucna izolacija nas ne interesuje.

Da budem precizniji...
Prostorija bi nam sluzila za vjezbanje. Postavka benda je vokal/gitara/bas gitara/klavijatura/bubnjevi. Prostor je trentno prazan. Planirali smo, osim instrumenata, ubaciti tepihe, namjestaj (par trosjeda i kauca, fotelja).
Nismo spremni na velika ulaganja u startu. Planiramo da u duzem vremenskom periodu improvizacijom i manjim ulaganjima omogucimo da tokom proba imamo sto bolji zvuk.
Svaka pomoc je dobrodosla. Unaprijed hvala:beer:

NLP
24-11-2011, 10:27 PM
nabavite ponekoliko koluta večih premera (60... 100cm...) kamene vune, mo?e da je umotana u tkaninu za krompir, ponegde mo?e da je i u tvorničku foliju, na podu tepih čupavac, na plafon dajte 10cm te?e (npr. 80kg/m3) vune... onda kad to napravite, javite kako je i ako hočete dalje:wink:

k_bozon
26-11-2011, 03:27 PM
Ok, hvala na odgovoru.
Da li odgovara polutvrda kamena vuna, ploce velicine 1000x600mm, debljina 50mm? Cijena je 4.27e m2. Za plafon bi uzeli tvrdju ako treba.
Kako predlazes da je postavljamo na bocne zidove, da li posebno na coskove prostorije, da li kao slike na zidu ili...? Predpostavljam da je i pozicija namjestaja bitna.
Znam da je tesko odgovoriti jer pitanja nisu precizna, ali bi mi znacilo nekoliko savjeta i smjernica.

NLP
26-11-2011, 09:31 PM
Bar neka skica prostora?

k_bozon
29-11-2011, 05:14 PM
Evo umjesto skice par slika (losijeg kvaliteta:ups:). Prostorija je dimenzija 11.6x5.6m, visina plafona 2.40m. Duz plafona se prostire limena konstrukcija cetvrtastog oblika. Prostorija ima jedna ulazna vrata promjera 1m, a na zidu sa suprotne strane se nalazi ulaz (1.5m) pregradjen ciglama. Debljima zidova je 50cm.
Inace, ploce kamene vune koje sam pomenuo u ranijem postu su dimenzija 1000x600.
Od namjestaja planiramo ubaciti 2xkauc/trosjed, 3x fotelja, par stolova, nekoliko tepiha. Planiramo i da napravimo drveni sank i ako budemo u mogucnosti ubacimo jos koju fotelju ili kauc. Ovo pominjem jer predpostavljam da je bitno sa stanovista akustike i rasporeda ploca kamene vune.
Namjestaj, sank itd. bi bili rasporedjeni na jednoj strani prostorije, suprotno od one na kojoj bi stajali instrumenti.

http://imageshack.us/g/196/imag0021xy.jpg/
Ako trebaju jos neke informacije ili slike boljeg kvaliteta, ili skica:), reci...

NLP
29-11-2011, 09:40 PM
Pa u biti kao ?to sam rekao, a amlo i sami promislite;
u kutove stavite kulutove večeg promera od lak?e kamene vune (npr. 30kg/m3 a ako ima para mo?e i 50kg/m3), mo?e se uviti u bilo kakvu tkaninu.
Plafon pokrijte sa te?om, recimo 5-10cm 80kg/m3, da umirite barem visoke i srednje visoke.
Na tla mo?e čupavac i slično po potrebi.

Kad to napravite, javite subejktivan utisak, ve?baonice pa i snimačke prostorije su vi?e manje stvar preferencija i ne kao kontrolne sobe gdje neki parametri "moraju da budu u nekim granicama te kontrolirani"...