View Full Version : Zasto aktivna oprema tipa DJ mixer ne voli 48V i aktivne DI boxove?
SumAnuT
17-11-2011, 03:24 AM
?
Koske
22-12-2011, 05:01 PM
Pa, niko ne voli 48V direktno ubodenih u njega, pa čak ni ti.
:)
A aktivni di-boxovi ne bi trebali da ti predstavljaju problem. Makar meni nikada nisu pravili probleme kada sa druge strane imam Dj mix pult
Bockie
22-12-2011, 07:31 PM
Zato sto je to pretpostavka da je nekome stalo da napravi zvuk.
Ovako, nabijes...Shure je skup, cekaj... mmm...Al ajde, PG 48 i dodju i onako nadrogirani i udri oscilatore i frekvencije, koga boli za dobar sound...
:D
boggy
22-12-2011, 09:09 PM
Zasto aktivna oprema tipa DJ mixer ne voli 48V i aktivne DI boxove?
Zato sto nije dizajnirana da istrpi jednosmerni napon od 48V na svojim ulazima, iako bi mogla biti...
SumAnuT
23-12-2011, 07:31 AM
Mene su ucili u skoli da je taj 48v napon nevidljiv za sve osim kondenzatorkosg mikrofona, da bih se u stvarnome svetu susreo sa uzanism klipovanjem sve dok nisam iskljucio fantomsko (koliko je onda zaista fantomsko? :) ) napajanje.
Iste rezultate sam dobijao i sa klavijaturom ubodenom u aktivni DI box ...
Da li to znaci da je fantomsko napajanje, fantomsko samo za pasivnu opremu?
Bockie
23-12-2011, 07:54 AM
Mene su ucili u skoli da je taj 48v napon nevidljiv za sve osim kondenzatorkosg mikrofona, da bih se u stvarnome svetu susreo sa uzanism klipovanjem sve dok nisam iskljucio fantomsko (koliko je onda zaista fantomsko? :) ) napajanje.
Toliko o toj skoli!...:D
Salim se druze, naravno...
Slusao si moje snimke? Snimao sam i po 5 kanala iz "aktivnog" DI box-a. Dve klavijure i bas. 2+2+1=5. NIKAD nisam imao taj problem. A Behringer-ov je 8-kanalni DI box.
Dakle, nije problem u tome! Samo pojedini "ribon" mikrofoni (http://en.wikipedia.org/wiki/Ribbon_mic) mogu imati "problem" sa tim. Ako je "ceo sistem" ispravan, dakle riboni starije generacije i konstrukcije garantovano nece vise raditi...! Noviji nece BEZ toga...:) Varira od modela, i neophodno je znati to u napred za odredjeni model...
:wink:
Di box sluzi prvenstveno da bi prilagodio "visokoimpedansne" signale na mikrofonski "nivo (http://en.wikipedia.org/wiki/DI_box)". Za to su zaduzeni elektronski transformatori unutar jedinice, i to bi cika Boggy mogao da objasni kroz jedan omanji traktat verovatno...:D
Dakle, ako je oprema ispravna, jedini nus-proizvod "fantoma" je nesto vise "zujke" u "live" okolnostima, prvenstveno zbog stuje opterecene rasvetom i cinjenicom da malo mixera ima tu opciju "po kanalu" vec samo "ili-ili" za sve ili tek grupe (po 4 ili 8) pojedinacnih kanala...i to sve, ako struja nije bas idealno resena. Dakle, ni tada nije obavezno da "mora" da bude frka, vec zavisi od kvaliteta instalacija,mikrofona,opreme uopste, itd...
Sva ova prica je udaljena svetlsnim godinama od DJ-inga, jer, danas deca skinu sve sa neta,matrice,lupove pa i vokale, lupe brick-wall i udri 15-20€ na vece + pizza-parce i coca cola! Koga zabole kurcic onda za sve to?!?
boggy
23-12-2011, 10:19 AM
A sad, da pitam, koju to "inteligenciju" treba da ima 48V napon da bi umeo da prepozna mikrofon i razlikovao ga od klavijature, te da klavijaturu postedi svog prisustva?
Svi koji se okace na ulaz mikrofonskog pojacavaca dobijaju fantomski napon (ako se ne iskljuci), bili oni mikrofoni (kondenzatorski, ribon ili dinamicki), ili bilo koji drugi uredjaj sa balansiranim audio izlazom... klavijature, DAC itd. E sad da li je dizajner (klavijature, DAC-a, playera) razmisljao o mogucnosti tog dogadjaja ili ne... veliko je pitanje.
boggy
23-12-2011, 10:23 AM
Toliko o toj skoli!...:D
Salim se druze, naravno...
Slusao si moje snimke? Snimao sam i po 5 kanala iz "aktivnog" DI box-a. Dve klavijure i bas. 2+2+1=5. NIKAD nisam imao taj problem. A Behringer-ov je 8-kanalni DI box.
Dakle, nije problem u tome! Samo pojedini "ribon" mikrofoni (http://en.wikipedia.org/wiki/Ribbon_mic) mogu imati "problem" sa tim. Ako je "ceo sistem" ispravan, dakle riboni starije generacije i konstrukcije garantovano nece vise raditi...! Noviji nece BEZ toga...:) Varira od modela, i neophodno je znati to u napred za odredjeni model...
:wink:
Di box sluzi prvenstveno da bi prilagodio "visokoimpedansne" signale na mikrofonski "nivo (http://en.wikipedia.org/wiki/DI_box)". Za to su zaduzeni elektronski transformatori unutar jedinice, i to bi cika Boggy mogao da objasni kroz jedan omanji traktat verovatno...:D
Dakle, ako je oprema ispravna, jedini nus-proizvod "fantoma" je nesto vise "zujke" u "live" okolnostima, prvenstveno zbog stuje opterecene rasvetom i cinjenicom da malo mixera ima tu opciju "po kanalu" vec samo "ili-ili" za sve ili tek grupe (po 4 ili 8) pojedinacnih kanala...i to sve, ako struja nije bas idealno resena. Dakle, ni tada nije obavezno da "mora" da bude frka, vec zavisi od kvaliteta instalacija,mikrofona,opreme uopste, itd...
Sva ova prica je udaljena svetlsnim godinama od DJ-inga, jer, danas deca skinu sve sa neta,matrice,lupove pa i vokale, lupe brick-wall i udri 15-20€ na vece + pizza-parce i coca cola! Koga zabole kurcic onda za sve to?!?
Ti si, vidim,.... objasnio... :rolleyes:
Bockie
24-12-2011, 01:41 PM
Ti si, vidim,.... objasnio... :rolleyes:
Samo sam hteo da kazem da cika Boggy poseduje veliko znanje da to sve objasni strucno...! Cinilo mi se da je to prepoznatljivo u postu...?!...
Valjda nema sad neke ljutnje???
Koske
15-02-2012, 01:01 PM
Osim toga, 48V se krece na relaciji DIbox - veliki mikser, a ne DIbox - Dj mikser. Jedino ako su ti DIbox-evi osteceni, pa DIbox zuji sam za sebe.
Moze se sve ovo formulisati i jednostavnije. Postoje mikrofoni koji rade sa fantomom, bez, ili od njega crknu.
Aktivni DI Box nema sa +48v NIKAKVE VEZE! Aman!
Postoji oprema /dj mixeri, procesori / koji su na fantom tolerantni, sve ostalo bice upropasceno. (Fantomsko napajanje je 'nevidljivo' SAMO u kontekstu dinamickih mikrofona i mixera.
Razlog zasto je neki komad opreme tolerantan na dolazecih 48V je ugradjena zastita, sto pise u specifikaciji. Npr.:
Cak i nekim kond. mikrofonima (cela micro mic serija od AKG-a, koja radi na 12V, a ne 48V) potrebna je zastita od viska napona, spakovana u B29L. Bez toga budu spaljeni. T.C. Nova guit. procesori npr. nemaju zastitu, (?!?) pa ako neki genij na sceni ukljuci fantom a proc je vezan balansirano u mix, dolazi do totalne stete.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.