View Full Version : SOULFOOD Serbia spot
DADDY Z
12-11-2011, 06:41 PM
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/31642347?title=0&byline=0&portrait=0&autoplay=1" width="398" height="224" frameborder="0" webkitAllowFullScreen allowFullScreen></iframe>
bravo!!! vrhunski odrađeno!!!
Mika Technika
12-11-2011, 10:14 PM
fino nema sta! al sto jedan rece gde je jug.
Surfer
12-11-2011, 10:56 PM
Muzika je katastrofalno loša. :shock:
Ovakvo nešto grozno se rijetko kad čuje, a naročito na ovakvim projektima gdje obično postoji pristojan budžet.
Bez ikakvog stila, ukusa, znanja :confused:
Zvuči kao da je ovo programirao sin vlasnika marketinške agencije od 11 godina na najjeftinijim zvukovima koje je našao u Ajfonu.
Dajte samo poslušajte break na tomovima na 4:02 :ups:
Slika vrhunska a muzika dno dna.
Potpuno promašena kampanja.
Tako to završi kad se štedi na muzici
Ngino
12-11-2011, 11:33 PM
Brate, voda mi na usta navalila!:)
Odlican video, malo predugi kadrovi a stvarno je mjuz trulo braveheartovski u klinac! :D
http://slikaiprilika.bandcamp.com/
Bockie
13-11-2011, 11:41 PM
Fantasticno!
Mada bih i ja voleo da je mjuz bolji, morate razumeti da je ovo turisticka reklama i da je mjuz "korporativan". Tako se radi jednostavno, i to nije greska. Muzika , u ovom slucaju nije smela da skrene paznju sa slike. U tom smislu je potpuno odgovarajuca. Ne kazem, naravno da bi bilo bolje da je bolje, ali nije greska.
To mogu da kazem i kao producent jednog radija (trenutno) i gomile radijskih spotova (koji je zavrsio turizam, pa ekonomiju :D), jer svaki dan vodim slicne bitke sa ljudima koji potpuno ne razumeju materiju. (Ne kazem to i za vase komentare,naravno)
Ovde je cilj potpuno postignut, da ide voda na usta i da kad neko razmislja gde ce da putuje , u ovom slucaju da se seti slike , a ne muzike, jer je po sredi turisticka promocija.
Svaka pohvala za video!
Coconut
14-11-2011, 12:19 PM
Po naslovu sam pomislio da je rec o soulful mjuzi, a eto nesto za "narod" veselja i hrane :banghead:
DaBear
14-11-2011, 02:56 PM
mene je spot super, stvarno izgleda dobro.
A muzika? Posto je nisam ni primetio prvi put - onda je dobro ! (mislim, nista mi nije toliko zasmetalo, iskocilo..da bi mi skrenulo paznju)
Sto je dobro - slika je najvaznija !!!
awacs
14-11-2011, 04:30 PM
Muzika je katastrofalno lo?a. :shock:
Ovakvo ne?to grozno se rijetko kad čuje, a naročito na ovakvim projektima gdje obično postoji pristojan bud?et.
Bez ikakvog stila, ukusa, znanja :confused:
Zvuči kao da je ovo programirao sin vlasnika marketin?ke agencije od 11 godina na najjeftinijim zvukovima koje je na?ao u Ajfonu.
Dajte samo poslu?ajte break na tomovima na 4:02 :ups:
Slika vrhunska a muzika dno dna.
Potpuno proma?ena kampanja.
Tako to zavr?i kad se ?tedi na muzici
... a mo?da čovek samo ima drugačije prioritete od tvojih kad se radi o tomovima? Ili o muzici uop?te. Jebemliga.
http://vukajlija.com/ne-vidi-sumu-od-drveca/228567
Super je kampanja (uključujući muziku), jedino ne znam kako će Slovenija da reaguje po?to je ajvar za?tićen kao slovenački brend...
Pozdrav,
Vasa
Ako sam dobro obave?ten, ideja i čitav posao oko snimanja, monta?e i audio-video postprodukcije delo su studenata. Snimalo se full-frame dslr-ovima, zvuk ne znam ko je radio, ali, u svakom slučaju, sla?em se s mi?ljenjem da muzika ni ne treba da je u prvom planu. S obzirom da nije reč o eksperimentalnoj već o marketin?koj formi, u psiholo?kom smislu video mora da bude dominantan, a sound da ga prati, (mi s televizije ka?emo - miluje), ne odvraćajući pa?nju, pre svega, posmatrača!
Naravno, druga je stvar ako taj wav (ko ?to je na ovim prostorima često običaj) eksportuju, pa daju kojekakvim radio-stanicama ga emituju kao verziju za slu?aoce. U tom slučaju Surferova bi kritika, svakako ne tako isključivog tona, imala vi?e smisla.
Po video-učinku evidentno je da je reč o sutra?njim profićima, pa ne verujem da će im se potkrasti bilo kakav ispad gorepomenutog tipa. Ko ovako snima kamerom, taj ni ton ne prepu?ta slučaju.
DaBear
14-11-2011, 05:54 PM
... a mo?da čovek samo ima drugačije prioritete od tvojih kad se radi o tomovima? Ili o muzici uop?te. Jebemliga.
http://vukajlija.com/ne-vidi-sumu-od-drveca/228567
Super je kampanja (uključujući muziku), jedino ne znam kako će Slovenija da reaguje po?to je ajvar za?tićen kao slovenački brend...
Pozdrav,
Vasa
Slovenija i Ajvar ????? hhahahah a..kako su to uspeli da izvedu ?????
awacs
14-11-2011, 06:01 PM
zvuk ne znam ko je radio, ali, u svakom slučaju, slažem se s mišljenjem da muzika ni ne treba da je u prvom planu.
Muziku radio Ognjan Milošević (mislim da je član ovog foruma). I odlična je. Poznavanje funkcije primenjene muzike nalazi se malko više na lestvici znanja od poznavanja tretmana low enda tomova u pop muzici. Oni koji misle suprotno mogli bi malo da porade i na sopstvenom znanju.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
14-11-2011, 07:44 PM
jedino ne znam kako će Slovenija da reaguje pošto je ajvar zaštićen kao slovenački brend...
Nisu zastitili "ajvar" kao ime, brend. Mogu samo odredjeni prefiks da dodaju i to zastite... Mada obzirom na prinos od 2,4 paprike godisnje...al ajd...
U Zavodu za intelektualnu svojinu pojašnjavaju da se rečju "ajvar" označava generički pojam. Stoga, i kada bi neko zaista hteo da za sebe rezerviše ovu namirnicu i njenu proizvodnju, on to iz navedenih razloga, jednostavno, ne bi mogao. Dakle, ono što se može zaštititi jesu neki uži modaliteti tog opšteg pojma, ajvari koji se proizvode unutar određenog užeg geografskog područja. Stoga, niko ne može zabraniti nadaleko čuvenim povrtarima sa juga Srbije da ono što od pamtiveka proizvode zaštite pod imenom "leskovački ajvar".
Kao ni sto ne moze samo "sir", vec koji sir...
Poz'
awacs
14-11-2011, 08:06 PM
Nisu zastitili "ajvar" kao ime, brend. Mogu samo odredjeni prefiks da dodaju i to zastite...
Dobro, zaboravih da turim smajlija na kraj rečenice, evo sad zato dva: :wink::wink:
Pozdrav,
Vasa
Inače, simpatično mi je to medijsko batrganje na?ih "stručnjaka" za turizam, mislim, čudno mi je da se uop?te neko ovde setio Srbije kao zemlje u kojoj hrana ne miri?e na stiropor, plastiku i resto naftne derivate. Druga je stvar ?to brendova koji bi bili pokriće za ovakvu reklamu prosto rečeno nema. Svaki prosečan građanin pre će se setiti industrije, tipa - Karneks, Neoplanta i da ne nabrajam dalje, nego za staparski sir iz kačice, ili pirotski kačkavalj, koji se priprema po recepturi Srba sa Stare planine...
Igrom profesionalnog slučaja, tokom četiri prethodne godine obilazim Vojvodinu i pravim tv-reporta?e o ljudima koji se uop?teno govoreći bave zanimljivim poslovima, hobijima... I, verovali ili ne, svako selo, a ima ih na stotine, čuva poneku gurmansku tajnu, u apsolutno svakom se mo?e pronaći neznani kulinarski junak, čiji su jo? preci predaka započeli nekakav "biznis" sa hranom.
U međuvremenu znate već ?ta nam se sve izde?avalo, i sada su to priče znane samo među retkima koji ih silom prilika ili slučajnosti tra?e. A da ne pričam o apsurdima poput drni?kog pr?uta koji se po originalnoj recepturi su?i na posebno odabranoj lokaciji Fru?ke Gore, gde ru?a vetrova praktično "simulira" dalmatinsku buru, ili specijalitete prido?lih Bosanaca koji su u okolini Kaća osnovali etno-dru?tvo "Zmijanje" da se, između ostalog, ne zaborave recepti starih majki... O tome se, na?alost, sporadično zna.
Bockie
14-11-2011, 09:50 PM
Druga je stvar ?to brendova koji bi bili pokriće za ovakvu reklamu prosto rečeno nema. Svaki prosečan građanin pre će se setiti industrije, tipa - Karneks, Neoplanta i da ne nabrajam dalje, nego za staparski sir iz kačice, ili pirotski kačkavalj, koji se priprema po recepturi Srba sa Stare planine...
Igrom profesionalnog slučaja, tokom četiri prethodne godine obilazim Vojvodinu i pravim tv-reporta?e o ljudima koji se uop?teno govoreći bave zanimljivim poslovima, hobijima... I, verovali ili ne, svako selo, a ima ih na stotine, čuva poneku gurmansku tajnu, u apsolutno svakom se mo?e pronaći neznani kulinarski junak, čiji su jo? preci predaka započeli nekakav "biznis" sa hranom.
Naravno. Nasa voljena otadzbina se potrudila da u startu satre svaku mogucnost za brendiranje ovakve hrane ili nacina tradicionalne pripreme. Svako (slovom) jelo koje si video na ovom spotu, kao i nacin pripreme ne bi prosao Haccp-Horeca-Http-DS kontrolu!
Gladni,odvezani inspektori bi se odmah skupili u čoporima, jer, Boze moj, onaj deda nije pario testo (tako se zove sir "od parenog testa") u azotnoj atmosferi, umotan u kese... ...cccc...
Surfer
14-11-2011, 11:26 PM
Muziku radio Ognjan Milo?ević (mislim da je član ovog foruma). I odlična je. Poznavanje funkcije primenjene muzike nalazi se malko vi?e na lestvici znanja od poznavanja tretmana low enda tomova u pop muzici. Oni koji misle suprotno mogli bi malo da porade i na sopstvenom znanju.
Pozdrav,
Vasa
Ako je tebi to odlična muzika, onda mi je jasno da jo? nisi čuo ni dobru. :)
?to se tiče nekih komentara da je muzika dobra jer ne smeta slici, to je kao da ka?ete da je soundtrack Gladijatora dobar jer se vidi Russell Crow :)
Muzika se ne radi zato da ne smeta slici nego da "pobolj?a" sliku i stvori jednu homogenu audio-vizuelnu cjelinu.
To je ovdje totalno proma?eno jer je sofisciranost slike u potpunom kontrastu sa banalnom muzikom.
Muzika je napravljena po principu "dr? vodu dok majstori ne odu".
Mogu se okladiti u bilo ?to da je napravljena u roku od 48 sati za 100-200 Eura. :)
Bockie
15-11-2011, 12:54 AM
Ako je tebi to odlična muzika, onda mi je jasno da jo? nisi čuo ni dobru. :)
?to se tiče nekih komentara da je muzika dobra jer ne smeta slici, to je kao da ka?ete da je soundtrack Gladijatora dobar jer se vidi Russell Crow :)
Muzika se ne radi zato da ne smeta slici nego da "pobolj?a" sliku i stvori jednu homogenu audio-vizuelnu cjelinu.
To je ovdje totalno proma?eno jer je sofisciranost slike u potpunom kontrastu sa banalnom muzikom.
Muzika je napravljena po principu "dr? vodu dok majstori ne odu".
Mogu se okladiti u bilo ?to da je napravljena u roku od 48 sati za 100-200 Eura. :)
Surfere, druze...
Bas te cenim, ali matori, promasio si temu skroz...! :wink:
Ovo nije uopste za poredjenje za filmske, pozorisne ili umetnicke produkcije!
Apsolutno ne! Veruj, odradjeno je barem "na nivou", kao sto i drugi rade... Coveka ni ne znam, znam da se to ime pojavljuje na forumu, moglo je bolje, uvek moze, ali ovo "radi" i to je to! CNN blok reklama...
nikolaivanic
15-11-2011, 08:46 AM
Ako je tebi to odlična muzika, onda mi je jasno da još nisi čuo ni dobru. :)
Što se tiče nekih komentara da je muzika dobra jer ne smeta slici, to je kao da kažete da je soundtrack Gladijatora dobar jer se vidi Russell Crow :)
Muzika se ne radi zato da ne smeta slici nego da "poboljša" sliku i stvori jednu homogenu audio-vizuelnu cjelinu.
To je ovdje totalno promašeno jer je sofisciranost slike u potpunom kontrastu sa banalnom muzikom.
Muzika je napravljena po principu "drž vodu dok majstori ne odu".
Mogu se okladiti u bilo što da je napravljena u roku od 48 sati za 100-200 Eura. :)
Surfere, druze...
Bas te cenim, ali matori, promasio si temu skroz...! :wink:
Ovo nije uopste za poredjenje za filmske, pozorisne ili umetnicke produkcije!
Apsolutno ne! Veruj, odradjeno je barem "na nivou", kao sto i drugi rade... Coveka ni ne znam, znam da se to ime pojavljuje na forumu, moglo je bolje, uvek moze, ali ovo "radi" i to je to! CNN blok reklama...
Svojevremeno sam radio programsku muziku za jednu emisiju na 3K, kasnije za reklamni film..
Svakako je zahtev bio da muzika mora stajati u pozadini, da podcrtava ali i da ne pregazi sliku tj poruku.
Tu su bili razni zahtevi u smislu, emocije, karaktera, dinamike muzike, glasnoce, kompresije...
Muzika iz naslova nije simfonijsko remek delo, mogla bi tu i tamo promeniti karakter radi raznovrsnosti (eventualno da bude sastavljena iz nekoliko tema) s' obzirom na duzinu (4'+), ali ne moze joj se osporiti sasvim adekvatan nivo i inventivnost...
ps. Moguce je da EU trazi zabranu filma, kanta za mleko je krs... i od pocinkovanog lima..;)
ps. Moguce je da EU trazi zabranu filma, kanta za mleko je krs... i od pocinkovanog lima..;)
Te kante predstavljaju vrlo ozbiljnu gre?ku, zbog koje bi trebalo napraviti novu verziju spota. Izbaciti kante pod hitno i obrisati sve kopije spota koje se već nalaze na internetu.
?to se tiče muzike, to bih uradio potpuno drugačije (?to inače va?i i za sve ?to sam ja ikad u ?ivotu snimio).
Svako ko se bavi produkcijom zvuka za video, dobro zna kolika je u stvari ovo minuta?a. Nemam čime to da potvrdim sem svojim uverenjem, pa ipak, tvrdim da je skoro pa nemoguće briljirati u toj oblasti na ovako dugačke staze. Dakako, jo? je te?e biti originalan ako je neki, da izvinete, krate? od "slike", ali to je obično če?ći slučaj, po?to je lak?e dr?ati pa?nju, poruka je na svim nivoima saop?tavanja gu?ća... Po pravilu, a tu se nadovezujem na Ivanovo zapa?anje, varijacija na odabranu temu je logična strategija za "extended version", nema tu puno filozofije. S druge strane moguće je da zvuk bude dominantan nad videom, ali to su obično projekti koji u startu polaze od tona, gde je upravo (zami?ljeni ili postojeći) sound taj koji pokreće viziju, a ona se potom pretače u snimak. I to su najče?će eksperimentalne forme, gde ciljna grupa nisu tzv. ?iroke narodne mase. ?to bi se reklo, u ovom slučaju moralo se po ?ablonu te su otud pojedini audio freak-ovi sasvim očekivano uskraćeni u?itka.
Surfer
15-11-2011, 10:47 AM
Radio sam ja nekoliko muzika za reklamne spotove, između ostalog i za reklamni spot Dubrovnika, jedan moj prijatelj ih radi često i na visokom nivou, znam kako to treba zvučati i ?to je kvalitetna muzika za reklamni spot,tako da mislim da znam o čemu pričam.
Dajte da čujem tko je od vas radio muziku za reklamni spot i bio plaćen za to?
Ali OK.
Vama je dobro, meni nije, i to je to.
No big deal :)
Ček, ček... Lako ćemo to...
Prvo ti ovde daj taj (tvoj) Dubrovnik, da čujemo kako bi reklama ovakvoga tipa trebalo da zvuči. Biće nam svima lak?e na oko i na uho, nego na reč.
Bockie
15-11-2011, 11:12 AM
Ja sam radio komplet muziku za svoje TV emisije (dve cele..:D...autorske) na drzavnoj tv,i jos po neku pesmu za neke druge emisije i bio placen za to, i sada sam producent jedne od naslusanijih radio stanica u ns i svaki dan proizvodim kratke reklamne forme, tonske spotove raznih namena, najave, i tonske podloge namenjene tv-u...
Radio sam na gomili privatnih i na drzavnoj (tvns) i radio i televiziji, bio urednik jedne radio stanice, proizveo radio spotova i procitao radio i tv off-ova vise nego sto je neko normalan cuo u zivotu... :D
Mislim da bar malkice nesto znam...:wink:
Nisam ni ja odusevljen, ali mislim da je dobro i skroz u funkciji.
Ali ok, tebi se ne dopada...imas pravo na to!
Poz'
alavuk
15-11-2011, 11:18 AM
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/spot-soulfood-serbia-snimali-smo-godinu-dana/19064.phtml
awacs
15-11-2011, 01:59 PM
varijacija na odabranu temu je logična strategija za "extended version", nema tu puno filozofije.
Mo? da bide, al' ne mora da znači :wink: Sve zavisi od monta?e slike i od strategije koju izabere?. Čovek je ovde izabrao "tapet strategiju", i ja ga razumem. Da je (recimo) krenuo putem prilagođavanja teme muzici pojedinačnih regiona na kraju bi se sve pretvorilo u muziku za crtani film i vi?e bi smetalo nego pomagalo slici. Ovako je izabrao potpuno neutralnu temu i vi?e se oslanjao na umerenu gradaciju. Sve to zbog monta?e slike, a monta?a slike je gazda.
Radio sam ja nekoliko muzika za reklamne spotove, između ostalog i za reklamni spot Dubrovnika, jedan moj prijatelj ih radi često i na visokom nivou, znam kako to treba zvučati i ?to je kvalitetna muzika za reklamni spot,tako da mislim da znam o čemu pričam.
Izem li ga, nekih ?est godina (od 1990-1996) sam radio sa Zoranom Simjanovićem (onaj čika koji je pisao muziku za neke popularne jugoslovenske filmove) kao MIDI programer, snimatelj, mikser i monta?er muzike, uglavnom u bedroom uslovima. Reklamne spotove nisam brojao po?to ih je bilo mnogo (uključujući i ove "srednje male forme" od 1-5 minuta). Jedina precizna statistika koju imam je broj feature filmova (11).
Za to vreme sam otprilike uspeo da shvatim koja je funkcija primenjene muzike i koji odnosi vladaju između producenta, reditelja, monta?era i kompozitora. Ne znam da li me to u dovoljnoj meri kvalifikuje za učestvovanje u ovoj temi?
I da, naravno da je va?no da bude? plaćen, po?to to znači da je naručilac posla zadovoljan tvojim radom. Pa, bio sam prilično dobro plaćen.
No big deal :)
Pa naravno da je "no big deal". Ali sticajem okolnosti ba? TI si bio taj koji je od muzike za ovaj promo film napravio big deal.
Pozdrav,
Vasa
Ja sam radio komplet muziku za svoje TV emisije (dve cele..:D...autorske)
Isti slučaj.
DADDY Z
15-11-2011, 07:32 PM
evo javljam se...već nekoliko godina unazad...i samo ću reći da sam niko i ni?ta na tom polju...a u svakom slučaju cenim rad drugih,po?to znam da ovo uop?te nije lako
voomighty
15-11-2011, 08:41 PM
eto sta ti je Srbija, svakog cuda 3 dana dosta, vec su nasli da je tema plagijat, a to je valjda bila vodiilja ovog spota, hrana. Ne kazem, nas video je lepsi i blizi coveku, kadrovi su puni proirode i topline... al eto sad se svi furaju na hranu...
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/t_sOTaG3FP8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
alavuk
15-11-2011, 08:45 PM
:)))) nisam hteo da hejtujem no dobro ima jos odlicnih reklamnih spotova od macedonia timeless :) i nije toliki plagijat koliko je samo kao neki kvalitetan reper za takve vrste spotova (radili su razni vrhunski reditelji/reziseri kao sto je npr. milcho manevski i sl. , dok su za muziku bili zasluzeni , dautovi , baklava i sl.)
Surfer
15-11-2011, 09:07 PM
eto sta ti je Srbija, svakog cuda 3 dana dosta, vec su nasli da je tema plagijat, a to je valjda bila vodiilja ovog spota, hrana. Ne kazem, nas video je lepsi i blizi coveku, kadrovi su puni proirode i topline... al eto sad se svi furaju na hranu...
<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/t_sOTaG3FP8" frameBorder=0 width=560 allowfullscreen></IFRAME>
E, vidite, ovu muziku je radio netko tko zna posao :)
nikolaivanic
15-11-2011, 09:51 PM
....
I da, naravno da je važno da budeš plaćen, pošto to znači da je naručilac posla zadovoljan tvojim radom....
Pa, Vaso, ne bih bas mogao da se slozim sto se tice placanja... dosta ljudi (i na zapadu) ustupa besplatno ili skoro besplatno svoje radove radi promocije... samopotvrdivanja, entuzijazma, drugarski... i naknada ili njena visina nikako nisu odraz vrednosti dela...
Ima toliko shita koji se na masovnom trzistu basnoslovno placa...
Ja sam sa svojim ortakom ustupio drugarima muziku za emisiju (seriju o arhitekturi) - besplatno.
http://www.youtube.com/user/DasSHULTZ?feature=mhee#p/a/0285CC89DE176A23/0/Ds0HCWoESqE
Jednostavno, nisu imali fond za to, i oni su radili vise iz entuzijazma. Potpisali su nas i to nam je bilo dosta. Kasnije su nam vratili solidno placenim poslom.
Reci zbog toga da je nasa muzika sranje = 0 din???
:rotfl:
E, vidite, ovu muziku je radio netko tko zna posao :)
Pusti ti to...
Dubrovnika onog daj.
Ne vadi se sad na Makedonce! :D
Surfer
16-11-2011, 08:54 AM
Pusti ti to...
Dubrovnika onog daj.
Ne vadi se sad na Makedonce! :D
Poanta nije bila da sam ja napravio bolju muziku(iako jesam) nego da imam neko iskustvo kada se treba raditi glazba za sliku.
Jer kad ima? neko iskustvo sa glazbom za sliku onda zna? da se glazba za sliku ne radi zato da ne smeta slici nego da je komplementira.
Evo tra?im, to mi je na starom kompu negdje backupirano, ali ne mogu naći video, imam samo audio. :confused:
Stavit ću link kad nađem mpg file. :)
awacs
16-11-2011, 10:20 AM
Ja sam sa svojim ortakom ustupio drugarima muziku za emisiju (seriju o arhitekturi) - besplatno.
Pa to je sasvim druga stvar. I ja radim gomilu stvari za DŽ prijateljima bez budžeta. Pričao sam o poslu, a ne o prijateljstvu. I nisam rekao da je visina honorara merilo "umetničke vrednosti dela" nego "merilo stepena zadovoljstva naručioca posla".
Pozdrav,
Vasa
Evo tra?im, to mi je na starom kompu negdje backupirano, ali ne mogu naći video, imam samo audio. :confused:
Nema veze, stavi samo muziku. Dubrovnik ćemo lako zamisliti - ja to inače često radim, u nemogućnosti da ga vidim u?ivo.
alavuk
16-11-2011, 12:11 PM
http://www.makfax.com.mk/2/271511/srbija_ukrala_turistichki_spot_na_makedonija_ smesno :D
voomighty
16-11-2011, 11:43 PM
http://www.njuz.net/stranci-zaobilaze-vojvodinu-jer-se-tamo-jede-samo-kupus/
:)
DADDY Z
17-11-2011, 06:34 PM
http://www.njuz.net/stranci-zaobilaze-vojvodinu-jer-se-tamo-jede-samo-kupus/
:)
lol
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.