PDA

View Full Version : FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Geronimo
09-11-2011, 09:31 PM
Dragi forumasi ako neko moze da mi objasni koje je svojistvo FreeG metra za miksanje bio bih jako zahvalan. Jasno mi je za snimanje ali nije jasno za miksanje.

Hvala unpared:D

Everbeatz
09-11-2011, 09:59 PM
trim gain

Geronimo
10-11-2011, 03:10 PM
trim gain

Znaci dajlujes ga na svim kanalima da bude na -18 i to ti je referentna nula kao na analognoj konzoli? Nisi mi odgovorio da li je to samo za tracking ili i za mixing?

Koliko sam razumeo svoijstvo FreeG-a je da pokazuje tacnu metriku i ujedno da pokaze signal identicnim kao na analognim konzulama omogucavajuci veci headroom. Da li se to primenjuje na svakom kanalu, busevima i masteru ili samo na kanalima i busevima a ne na masteru?

Everbeatz
10-11-2011, 06:38 PM
ne mora samo trim gain, moze da se koristi i kao fader jer ima sve opcije

awacs
10-11-2011, 07:10 PM
Koliko sam razumeo svoijstvo FreeG-a je da pokazuje tacnu metriku i ujedno da pokaze signal identicnim kao na analognim konzulama omogucavajuci veci headroom.

Veruj mi na reč da "tačna metrika" koju si pomenuo jednostavno ne postoji. Postoji toliko lokalnih standarda, kako na nivou "srednje vrednosti" tako i na nivou "peak vrednosti" da ti se zavrti u glavi. FreeG, kao i svaki drugi digitalni alat za merenje zahteva da sam odluči? koji "standard" će? usvojiti.

?to se tiče analognih konzola/magnetofona i njihovog merenja, svaka firma je imala neki svoj "standard" za balistiku VU metara, tako da ni tad nisi mogao da zna? koja je "ispravna jačina" hihata ili dobo?a dok sam ne čuje? rezultat koji si dobio.

Da li se to primenjuje na svakom kanalu, busevima i masteru ili samo na kanalima i busevima a ne na masteru?

Po mom ličnom mi?ljenju, ne primenjuje se nigde. Ako se bavi? muzikom, nikoga ne zanima koliko je dobo? "zaista" glasan u odnosu na ritam gitaru ili vokal. Niti bi tebe trebalo da zanima koliko "struje" ?alje? u neki plugin. Cela odluka je na tvojim u?ima.

Jedini audio segment koji je koliko-toliko standardizovan je obrada zvuka za film (i donekle TV, mada u Evropi ba? i nije), ali tu se uglavnom koriste alati koji ko?taju malo vi?e od FreeG.

Pozdrav,

Vasa

Geronimo
10-11-2011, 09:47 PM
Veruj mi na reč da "tačna metrika" koju si pomenuo jednostavno ne postoji. Postoji toliko lokalnih standarda, kako na nivou "srednje vrednosti" tako i na nivou "peak vrednosti" da ti se zavrti u glavi. FreeG, kao i svaki drugi digitalni alat za merenje zahteva da sam odluči? koji "standard" će? usvojiti.

?to se tiče analognih konzola/magnetofona i njihovog merenja, svaka firma je imala neki svoj "standard" za balistiku VU metara, tako da ni tad nisi mogao da zna? koja je "ispravna jačina" hihata ili dobo?a dok sam ne čuje? rezultat koji si dobio.

Po mom ličnom mi?ljenju, ne primenjuje se nigde. Ako se bavi? muzikom, nikoga ne zanima koliko je dobo? "zaista" glasan u odnosu na ritam gitaru ili vokal. Niti bi tebe trebalo da zanima koliko "struje" ?alje? u neki plugin. Cela odluka je na tvojim u?ima.

Jedini audio segment koji je koliko-toliko standardizovan je obrada zvuka za film (i donekle TV, mada u Evropi ba? i nije), ali tu se uglavnom koriste alati koji ko?taju malo vi?e od FreeG.

Pozdrav,

Vasa

Znaci komotno mogu da koristim metriku u Logic-u ?
Na koliko vam master pikuje obicno kao i drugi kanali ? -12 ?

Geronimo
10-11-2011, 10:08 PM

Ovo je naravno pitanje za miks ne mastering.
:D

Everbeatz
11-11-2011, 06:04 PM

Ne opterecuj se puno nivoima tj merenjem - otprilike raspon od -18 do -10 peakovi tako da imas dovoljno headroom-a za processing, safe zone da ne bi klipovao plugove itd.

Heavy Jerk
12-11-2011, 01:02 AM
Ja ovaj plugin nalazim korisnim npr. iza kompresora (pricam za miksovanje), kad taj kompresor nema makeup gain pot, a sve to jer se trudim da uz pomoc pluginova uglavnom menjam sam karakter zvuka, a ne glasnocu.

Takodje se treba truditi da uticaj odredjenog plugina na zvuk ocenjuje pri uskladjenim nivoima (npr. CLA76 kompresor su uradili tako da automatski dodaje glasnocu kad se stavi na kanal, jer mnogim ljudima je glasnije=bolje), tj. treba teziti unity gain-u (da nivo bude priblizno isti na ulazu i izlazu iz plugina).

Negde sam procitao i to da je dosta VST pluginova kalibrisano da najbolje radi na -18 dBFS (i da, moguce je klipovati sam input pluginova, sto, osim ako sam plugin nije modelovan tako da radi, dovodi do toga da cesto zvuce losije). Bilo to tacno ili ne, pravilan gain staging nije na odmet, i samo moze da pomogne. On jeste mnogo znacajniji bio u analognoj eri, ali neke stvari i sada vaze.

Suma sumarum, treba teziti da ti individualne trake peak-uju izmedju -18 i -12 dBFS (mada, moze i manje, ali ne treba zaboraviti da se sve one sabiraju i daju ukupan nivo na grupama, a na kraju i na master busu, na kom bi trebalo teziti da max nivo peak-a bude izmedju -12 i -6, da bi se imalo dovoljno headroom-a za kasniji mastering), i da manje-vise tu i ostanu u toku miksa. Naravno, ako npr. kick TREBA da bude glasniji, slobodno ga pojacaj; poenta je da to nivelisanje radis preko volume slidera na samom kanalu, a ne preko pluginova. Njih koristi za karakter zvuka, ne za nivo.

E, tu dolazi ovaj FreeG kao jako koristan. Takodje, vrlo je upotrebljiv i u sledecem slucaju:
neki ljudi npr. na pocetku miksa nameste nivo na svakom kanalu kako zele pomocu slider-a. Ajd' da kazemo da je recimo kanal 'snare' namesten na -6 na volume slideru. Onda stave trim plugin, kao sto je ovaj, i u njemu podese -6, a volume slider vrate na nulu, jer je pri nuli veca preciznost slidera, sto je vrlo korisno za automatizaciju. Ako radis u Cubendu onda ti FreeG za ovo ne treba, jer svaki kanal i grupa imaju trim gain pot (nalazi se iznad volume slidera; vrednost mu menjas ili ukucavanjem ili uz pomoc misa i tastera 'shift').

Solozabal
12-11-2011, 08:11 PM
J

Negde sam procitao i to da je dosta VST pluginova kalibrisano da najbolje radi na -18 dBFS (i da, moguce je klipovati sam input pluginova, sto, osim ako sam plugin nije modelovan tako da radi, dovodi do toga da cesto zvuce losije). Bilo to tacno ili ne, pravilan gain staging nije na odmet, i samo moze da pomogne. On jeste mnogo znacajniji bio u analognoj eri, ali neke stvari i sada vaze.

Suma sumarum, treba teziti da ti individualne trake peak-uju izmedju -18 i -12 dBFS (mada, moze i manje, ali ne treba zaboraviti da se sve one sabiraju i daju ukupan nivo na grupama, a na kraju i na master busu, na kom bi trebalo teziti da max nivo peak-a bude izmedju -12 i -6, da bi se imalo dovoljno headroom-a za kasniji mastering), i da manje-vise tu i ostanu u toku miksa. Naravno, ako npr. kick TREBA da bude glasniji, slobodno ga pojacaj; poenta je da to nivelisanje radis preko volume slidera na samom kanalu, a ne preko pluginova. Njih koristi za karakter zvuka, ne za nivo.

Pretpostavljam da mislis na srednje vrijednosti jer peak u danasnje doba 32/64bita ne znaci 'nista' u mixu..

Heavy Jerk
14-11-2011, 05:43 AM
Ne, mislim na peak vrednosti, jer se sve sabira, pa ako ne pazis, lako zavrsis sa overom na master busu.

Solozabal
17-11-2011, 02:39 PM
ne, mislim na peak vrednosti, jer se sve sabira, pa ako ne pazis, lako zavrsis sa overom na master busu.

-1

Heavy Jerk
17-11-2011, 05:25 PM
sta to znaci?

Solozabal
17-11-2011, 06:36 PM
sta to znaci?

Da se ne slazem sa tom izjavom..

Heavy Jerk
18-11-2011, 02:49 PM
To sam skapirao. Mozes li da pojasnis i zasto?

awacs
18-11-2011, 06:02 PM

Valjda zato ?to "overen master" mo?e? da sti?a?. I zato ?to danas (kad je čak i PT pre?ao na 32-bit floating point re?im rada) mo?e? VEOMA MNOGO da sti?a? Master Fader bez čujnih gubitaka u kvalitetu zvuka. A u slučaju 64-bit floating point DAW mo?e? NENORMALNO MNOGO da ga sti?a? bez čujnih gubitaka.

Evo dva testa (u zajedničkoj arhivi) - prvi je projekat za Nuendo 4 (32-bit float), drugi za Reaper 4 (64-bit float):

http://www.box.com/s/utvfyidchegvldq00ysr

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ako ikome bude palo na pamet da radi "null test", tj, da obrće faze i slično (:rolleyes:): prvo uradite NORMALIZE renderovanih fajlova (recimo na -0,1dBFS peak) pa tek onda sabirajte i oduzimajte :) I naravno podesite softver u kom merite na maksimalnu rezoluciju (bar preko 120dB)

Solozabal
18-11-2011, 06:48 PM

Zato sto preporucujes preniske nivoe u doba kada u svakom daw-u imas mogucnost gotovo neogranicenog virtualnog headrooma sta je i awacs spomenuo.. Osim toga kalibracija koju si naveo odnosi se na dBFS RMS, a ne dBFS.

Heavy Jerk
18-11-2011, 06:55 PM
Ja to znam, ali sam mislio na pluginove.

I na drugim mestima na netu sam nasao da dosta je pluginova optimizovano da najbolje radi na -18dBFS. To nije potvrdjeno, al uglavnom, poenta je ne klipovati interno ulaze pluginova (sem ako nisu modelovani za to), jer mnogi zvuce gore ako im se klipuju inputi. Ako si klipovao npr. ulaz kompresora X +10dbFS, stisavanjem njegovog izlaza za 10dbFS neces dobiti isti rezultat, kao sto ga neces dobiti ni ako klipujes ulaz pluga, a onda to pokusas da kompenzujes spustanjem fadera na kanalu.

Uzgred, zanimljiv link:

http://www.massivemastering.com/blog/index_files/Proper_Audio_Recording_Levels.php

Everbeatz
18-11-2011, 07:51 PM
Bezobzira na taj "neograniceni virtualni headroom" ITB mixanje, kad su nivoi u pitanju, treba posmatrati i pristupiti mu kao i analognom mixeru, bar kad je kalibracija nivoa u pitanju...bolji su rezultati. Pored toga, ne vidim neki preterani smisao niti poentu u teranju kanala do krajnjih granica tj as hot as possible. ne treba zaboraviti da digital ima i svoj izlaz tj analognu komponenetu koja nije ni priblizno operativna u opsezima digitalnog headroom-a.

Heavy Jerk jeste u pravu kad je pomenuo da ne treba klipovati plugove interno.

Da je sve ovo dobro objasnjeno u samom startu, mi sad verovatno ne bi raspravljali na ovu temu.

Ista stvar kad je u pitanju i dither, gde se licno upljuva' da objasnim zasto i kako, ali ocigledno internet experata ima na svakom koraku, kao i omasovljenih zabluda na temu ITB mixing and gain staging.

Dobra strana svega je da se nesto preterano i ne sekiram vise, nek svako uci tezim putem tj trial and error

awacs
18-11-2011, 09:12 PM
I to ?to ka?e? - svako nek radi kako voli :)

Pozdrav,

Vasa

Solozabal
18-11-2011, 11:04 PM
Istina je da nema pravila jer da ima vrlo brzo bi postalo dosadno.. Standarda ima masu i to samo govori u prilog ovome.
Jedan od standarda je i -18dbFS RMS kao 0VU i sa njim se vrlo tesko ide u crveno ako se postuje ta vrijednost, tako da ne vidim razlog toliko nisko ic sa gainom?!
A to sa pluginovima se vjerovatno odnosi na srednju vrijednost, uostalom mozes poslati ovdje link gdje si to vidio, bas me zanima koji plugin ima takvo ogranicenje.

Heavy Jerk
18-11-2011, 11:57 PM
Na prosloj strani sam ostavio jedan link gde se to spominje. Takodje sam i naletao po gearslutz-u, kao i na nekim drugim forumima u prethodnih par godina, ali stvarno ne mogu da se setim naziva tema, pa ne mogu da ti navedem tacan link.

Sto se plugova tice, evo Waves V serija, na primer:

http://www.waves.com/manuals/plugins/VEQ4.pdf

Izvod iz manuala, pri vrhu strane br.2:

"Because these three plug-ins are modeled after analogue processors, they are optimally
used at an operating level where 0 dBFS = +22 dBU. (This information is helpful when
calibrating your session.)"

Sam vrh strane br.5:
"In the analogue domain, ideal levels tend to fall between 0 and +5 dBU. Translated
to the digital domain, which is measured in dBFS, 0 dBU = -22 dBFS. This means
that ideal input levels to the V-Comp range from -22 to -17 dBFS. This may take a
bit of getting used to, since those accustomed to the digital world often seek the
hottest level on each track. However, Waves engineers chose to model the VComp precisely after the original hardware, so it is preferable to provide input
levels similar to those expected by an analogue master bus compressor."

-----------------------
Ti takodje kazes kako je -18dbFS prenisko, sto u 24bitnom snimanju objektivno nije tacno, jer kad snimas na tom bit depth-u raspolazes headroom-om od cak 144db. Jeste, treba pojacati monitore, ali svakako nije prenisko, i ne gubi se na kvalitetu snimka.
Ja licno uglavnom ne radim na analognoj opremi (sem sto upotrebljavam eksterne preampe poneki put), ali volim malo da se tripujem da radim k'o bajagi :), pa se trudim da ne klipujem buseve (cak ni virtuelno) u samom startu, sto svakako ne moze biti lose. Cak i ubrzava miksovanje kad se naviknes.

Takodje, ono sto sam naveo je da je i vrlo korisno match-ovati nivoe pre i posle nekog plugina, da bi zaista video da li ti taj plugin dodaje ili oduzima na kvalitetu, sto samo po sebi dovodi do toga da ne klipujes buseve.

Mnogo mi je pomogao mali plugin zvan Sonimus Satson u svemu tome. Ima odlican VU metar, pa se preko njega trudim da mi igla igra oko nule skoro uvek (sto za udaraljke ne vazi jel'te, njih VU metar ne moze precizno da uvati, ali na njima ganjam razumne nivoe).

U knjizi 'Mixing with you mind' od Michael Stavros-a (odlicnaa knjiga), autor sam savetuje da se osnovni nivoi na konzoli postave preko trimova, jer ti to daje puno prostora da miks podesavas posle preko fadera. Jeste da ne radim na konzoli, ali kad spustas fader na kanalu u svom DAW-u, smanjujes mu rezoluciju (najosetljiviji je oko nule), sto je jos jedan razlog da ganjas ok nivoe od starta.
Sad sam se raspisao, ali jedno utice na drugo, jebiga.

Solozabal
19-11-2011, 02:03 AM
Na prosloj strani sam ostavio jedan link gde se to spominje. Takodje sam i naletao po gearslutz-u, kao i na nekim drugim forumima u prethodnih par godina, ali stvarno ne mogu da se setim naziva tema, pa ne mogu da ti navedem tacan link.

Sto se plugova tice, evo Waves V serija, na primer:

http://www.waves.com/manuals/plugins/VEQ4.pdf

Izvod iz manuala, pri vrhu strane br.2:

"Because these three plug-ins are modeled after analogue processors, they are optimally
used at an operating level where 0 dBFS = +22 dBU. (This information is helpful when
calibrating your session.)"

Sam vrh strane br.5:
"In the analogue domain, ideal levels tend to fall between 0 and +5 dBU. Translated
to the digital domain, which is measured in dBFS, 0 dBU = -22 dBFS. This means
that ideal input levels to the V-Comp range from -22 to -17 dBFS. This may take a
bit of getting used to, since those accustomed to the digital world often seek the
hottest level on each track. However, Waves engineers chose to model the VComp precisely after the original hardware, so it is preferable to provide input
levels similar to those expected by an analogue master bus compressor."

Pa sve lijepo pise neznam u cemu je problem? Ako je 0VU=+4dBu onda je konkretno za ove pluginove 0VU na -18dBFS kao referentna vrijednost, a moze ic i do -13 kako kazu..

-----------------------
Ti takodje kazes kako je -18dbFS prenisko, sto u 24bitnom snimanju objektivno nije tacno, jer kad snimas na tom bit depth-u raspolazes headroom-om od cak 144db. Jeste, treba pojacati monitore, ali svakako nije prenisko, i ne gubi se na kvalitetu snimka.
Ja licno uglavnom ne radim na analognoj opremi (sem sto upotrebljavam eksterne preampe poneki put), ali volim malo da se tripujem da radim k'o bajagi :), pa se trudim da ne klipujem buseve (cak ni virtuelno) u samom startu, sto svakako ne moze biti lose. Cak i ubrzava miksovanje kad se naviknes.

Mislim da se pricalo o mixanju, a ne snimanju. Ali kad si vec spomenuo
zasto ne provjeris koliki ti je max level konvertera na spravi i prema tome uskladis operativni level..

Takodje, ono sto sam naveo je da je i vrlo korisno match-ovati nivoe pre i posle nekog plugina, da bi zaista video da li ti taj plugin dodaje ili oduzima na kvalitetu, sto samo po sebi dovodi do toga da ne klipujes buseve.

Mnogo mi je pomogao mali plugin zvan Sonimus Satson u svemu tome. Ima odlican VU metar, pa se preko njega trudim da mi igla igra oko nule skoro uvek (sto za udaraljke ne vazi jel'te, njih VU metar ne moze precizno da uvati, ali na njima ganjam razumne nivoe).

U knjizi 'Mixing with you mind' od Michael Stavros-a (odlicnaa knjiga), autor sam savetuje da se osnovni nivoi na konzoli postave preko trimova, jer ti to daje puno prostora da miks podesavas posle preko fadera. Jeste da ne radim na konzoli, ali kad spustas fader na kanalu u svom DAW-u, smanjujes mu rezoluciju (najosetljiviji je oko nule), sto je jos jedan razlog da ganjas ok nivoe od starta.
Sad sam se raspisao, ali jedno utice na drugo, jebiga.

+1

awacs
19-11-2011, 12:25 PM
-18dbFS prenisko, sto u 24bitnom snimanju objektivno nije tacno, jer kad snimas na tom bit depth-u raspolazes headroom-om od cak 144db. Jeste, treba pojacati monitore, ali svakako nije prenisko, i ne gubi se na kvalitetu snimka.

... ali sad više stvarno ne znam o čemu pričamo: o usnimavanju, miksu, pluginovima, peak vrednostima na -18dBFS, VU vrednostima na -18dBFS :confused: Plus nekoliko stvari:

144dB nije headroom 24-bitnog sistema nego teoretski dinamički raspon. Headroom u digitalnom domenu je arbitraran, i da - postoje dva standarda: američki (-20dBFS = +4dBu) i evropski (-18dBFS = 0dBVU) i oba se odnose na filmsku postprodukciju.

U jednom momentu si napisao da je -18dBFS optimalna peak vrednost pojedinačnog kanala :shock: Mislim, ako neko krene da miksa recimo nekakvu rok pesmu sa PEAK vrednošću doboša od -18dBFS... završiće sa miksom koji ima peak vrednost od (uvrh glave) -15/-16dBFS, ili čak istih tih -18dBFS. Čemu to?

Što se tiče pluginova, oni su obično (kao što kažeš) kalibrisani po evropskom standardu, ALI... to nema nikakve veze sa usnimavanjem. Usnimavaš toliko jako da ne klipuje, posle kad uđeš u 32-bitni domen u DAW-u stišaš koliko treba. Rezolucija se smanjuje pa se smanjuje, ali bar si pri usnimavanju zaposlio što više bitova (od 24) a posle radiš sa kudikamo većom rezolucijom (32/64-bit floating point). Doduše, to je moje potpuno privatno mišljenje i ne insistiram na tome da ga iko usvoji. I naravno da nije ni potrebno ni razumno gurati pluginove u overload, ona moja karikatura od primera samo pokazuje da se ne treba plašiti povremenog ulaska u "crveno".

Potpuno si u pravu što se tiče "matchovanja" ulaznog i izlaznog stepena pluginova, ali to opet nema nikakve veze sa legendarnih "-18dBFS". Kod kompresora je kudukamo važnije koliko gain redukcije primenjuješ nego koliku vrednost treba da ima Threshold/Input "dugme" da bi se postigao taj stepen redukcije (i ovo je samo moje privatno mišljenje). Ako se trudiš da ti ulaz i izlaz budu slične jačine i da konačni rezultat ima približno željenu jačinu kad je Channel Fader na /0/ i da Master Meter ne ide u crveno - sve će spontano doći na svoje. Otpirilike isto si i ti napisao, i to je suština priče, a ne BROJKE. Te brojke donose više štete nego koristi ako im se ukaže previše pažnje, pošto na svakom pojedinom instrumentu imaju potpuno drugačije "optimalne" vrednosti.

Evo i ja sam se raspisao, pa se izvinjavam.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
19-11-2011, 12:37 PM
evo stiva za citanje, pa ako nekog ne mrzi nek proba da 'progura' ovaj thread do kraja.

http://recforums.prosoundweb.com/index.php/mv/msg/4918/0/64/0/

Paul Frindle objasnjava celu pricu oko gain staging-a ITB i kako mu pristupiti....ili nam je mozda lakse da se ovde vrtimo u krug:D

awacs
19-11-2011, 02:09 PM
Paul Frindle objasnjava celu pricu oko gain staging-a ITB i kako mu pristupiti....ili nam je mozda lakse da se ovde vrtimo u krug:D

Ne'm pojma, meni je DAT bio prvi susret sa digitalnim snimanjem (krajem 1980-ih) i iz tog doba mi je peak value -6dBFS ostao kao nekakva navika. Trudim se da mi se vrednost peakova vrti oko -6dBFS u svim delovima lanca (usnimavanje, processing, mix). Koliko sam razumeo, i Frindle pominje istu tu vrednost. Za razliku od njega ja se ne sekiram ako ponekad ponešto (na pojedinim pluginovima tokom miksa) prekorači tu vrednost, pa čak ode i u "crveno". Ne dešava se često, ali nije da se ne dešava :)

Takođe, kontinuirani beli šum iz Frindleovog testa nije isto što i tranzijent, a kamoli isto što i muzički program. Utoliko je njegov test karikatura (worst case scenario) isto koliko i moj. Sve se svodi na to da nema smisla mučiti aparate (makar bili i virtuelni) bez potrebe, makar oni to mogli da podnesu. Kao što nema smisla ni pretereno ih čuvati (i maziti i paziti), iako digitalni domen ima veliki dinamički opseg.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Takođe (pojednostavljeno rečeno) tih famoznih "-18dBFS" ima više veze sa kalibracijom za uparivanje sa eventualnim analognim outboardom (koji u ITB domenu nije prisutan) nego sa samim ITB radom. Pojednostavljeno, kao što rekoh :)

Solozabal
19-11-2011, 02:26 PM
evo stiva za citanje, pa ako nekog ne mrzi nek proba da 'progura' ovaj thread do kraja.

http://recforums.prosoundweb.com/index.php/mv/msg/4918/0/64/0/

Citao sam vec prije neke komentare Frindla i primjetio sam iz osobnog iskustva da tokom mixa gubim kreativnost misleci na sve 'opasnosti' na koje on upozorava. Nemam nista protiv njega naprotiv covjek se cini super sa toliko volje i zelje da svakog saslusa i objasni, ali u svoj toj dubini cini mi se da se gubi nit za onim sta je puno vaznije..

Nek svatko procita koga zanima, ali da se sad zbog jednog linka zavrsi zanimljiva tema kojih bas i nema u zadnje vrijeme... ja bi radje da se malo vrtimo u krug :D

awacs
19-11-2011, 08:02 PM
Citao sam vec prije neke komentare Frindla i primjetio sam iz osobnog iskustva da tokom mixa gubim kreativnost misleci na sve 'opasnosti' na koje on upozorava. Nemam nista protiv njega naprotiv covjek se cini super sa toliko volje i zelje da svakog saslusa i objasni, ali u svoj toj dubini cini mi se da se gubi nit za onim sta je puno vaznije..

Puno va?nije (ustvari - najva?nije) je to kako neki rezultat (uradak) komunicira sa krajnjim slu?aocem i ?ta uop?te ?eli da mu saop?ti. Da se ova Frindlova teza pojavila pre jedno 40 godina The Beatles, Hendrix i Cream bi verovatno bili progla?eni za simbole najgoreg mogućeg zvuka.

The Beatles danas (mada im svi snimci, pa i produkcija, po dana?njim standardima zvuče bez veze) nose auru fantastičnog benda. I to sa punim pravom - talentovani ljudi (njih četvorica + jo? par podjednako va?nih učesnika) su se igrali nekom tehnologijom i gurali je do krajnjih tada zamislivih granica.

Ne sumnjam da su i Geoff Emerick i Ken Scott znali gde se nalazi 0dBV, ali se nisu libili da preteraju zarad vi?eg cilja. Postoje samo dve razlike između njih i dana?njih foruma?a gladnih znanja kako se pravi savr?en miks: poznavali su "osnovne osnove" zanata pa su se onda poigravali njima. I nisu sedeli sami u sobi, bilo ih je malo vi?e :wink:

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
19-11-2011, 10:40 PM
Puno važnije (ustvari - najvažnije) je to kako neki rezultat (uradak) komunicira sa krajnjim slušaocem i šta uopšte želi da mu saopšti. Da se ova Frindlova teza pojavila pre jedno 40 godina The Beatles, Hendrix i Cream bi verovatno bili proglašeni za simbole najgoreg mogućeg zvuka.

Vaso, o kakvoj 'tezi' ti pricas?:) Nisam shvatio jer je u pitanju egzaktna prica o tome sta se u digitalnim sistemima desava kad je u pitanju gain staging. Osim toga ne kapiram kakve to veze ima s Bitlsima.:confused::)

Pored toga mi nije jasno o kakvim 'opasnostima', kao mnozina, prica Solozabal. U pitanju je vrlo jednostavna stvar..

Imam utisak da niko nije ni iscitao thread, razmislio, probao, itd. nego se i dalje spekulise. Digital ima losu reputaciju bas zbog svega ovoga o cemu pricamo i lose postavke i nerazumevanja sta se desava u digitalnim sistemima, a prakticno se primenjuju 'licne teze' kako pristupiti nivoima pri snimanju i mixanju.

Nikakva kreativnost se ne oduzima bilo kome ako primenjue gain staging na, u tom threadu, pomenut nacin

Poz svima

Heavy Jerk
19-11-2011, 10:44 PM
Solozabal ,mislim da se nismo najbolje razumeli, tj. ja sam bio malo konfuzniji. :)
Kad sam spominjao peak vrednosti mislio sam na kanale, a kad sam spominjao ulaz u pluginove na rms.

... ali sad više stvarno ne znam o čemu pričamo: o usnimavanju, miksu, pluginovima, peak vrednostima na -18dBFS, VU vrednostima na -18dBFS
O svemu :)

144dB nije headroom 24-bitnog sistema nego teoretski dinamički raspon.
Kad sam to rekao, moja poenta je bila da se ne moze prenisko uci u konvertore prilikom snimanja. Cak i da imas peak na -26 decibela, to nije prenisko (za razliku od kada se snimalo na 16 bita, pa se morao 'iskoristiti svaki bit').

U jednom momentu si napisao da je -18dBFS optimalna peak vrednost pojedinačnog kanala :shock: Mislim, ako neko krene da miksa recimo nekakvu rok pesmu sa PEAK vrednošću doboša od -18dBFS... završiće sa miksom koji ima peak vrednost od (uvrh glave) -15/-16dBFS, ili čak istih tih -18dBFS. Čemu to?

Ja nisam napisao da je optimalno za dobos peak na -18 (nego izmedju -18 i -12). Licno, meni ide i do -5/-6, mada je uglavnom oko -12. Ali elektricne gitare, na primer, uopste nemaju izrazene tranzijente, i njihov peak je dosta blizu njihovom RMS nivou. Evo, trenutno radim miks gde mi grupa el.gitara peakuje oko -15, i na masteru mi je max peak na oko -7.

Usnimavaš toliko jako da ne klipuje, posle kad uđeš u 32-bitni domen u DAW-u stišaš koliko treba.
Naravno da se slazem s ovim.

pošto na svakom pojedinom instrumentu imaju potpuno drugačije "optimalne" vrednosti.
Naravno da je tako. Ja sam samo mislio na optimalne nivoe za ulaz u pluginove. Npr. ja taj Satson stavljam kao prvi insert na kanalu, i ganjam ~0dbVU (tj. izmedju -3 i 0, i kad pogledam na kanal metar, uglavnom mi peakovi i jesu ~-12). 'Optimalne' vrednosti na odredjenom instrumentu su zavisne od drugih instrumenata, i njih namestam preko fadera :)
Kad sam rekao da nivoi uglavnom ostanu isti, mislio san na put kroz pluginove.
Jebiga, ja sam bio malo vise konfuzan, takav sam, izvinjavam se :)

awacs
19-11-2011, 11:19 PM
Vaso, o kakvoj 'tezi' ti pricas?:) Nisam shvatio jer je u pitanju egzaktna prica o tome sta se u digitalnim sistemima desava kad je u pitanju gain staging. Osim toga ne kapiram kakve to veze ima s Bitlsima.:confused::)

Pa svako vreme ima svoje "egzaktne priče". Postoji ona legendarna Emerickova priča o tome kako je povezao mikrofon sa Leslie pojačalom (valjda za Lennonov vokal, ne mogu da garantujem) pa su mu tehnolozi iz Abbey Roada zabranili da to ikad vi?e radi jerbo "impedanse mikrofona i Leslie pojačala nisu kompatibilne" (egzaktna priča). Pa je onda to nadalje morao da radi tajno... Eto, samo utoliko ima veze.

Imam utisak da niko nije ni iscitao thread, razmislio, probao, itd. nego se i dalje spekulise. Digital ima losu reputaciju bas zbog svega ovoga o cemu pricamo i lose postavke i nerazumevanja sta se desava u digitalnim sistemima, a prakticno se primenjuju 'licne teze' kako pristupiti nivoima pri snimanju i mixanju.

Evo, ja sam i?čitao thread. Inače, kao ?to ti je verovatno već poznato :) veoma sam zainteresovan za celokupnu tematiku, delimično sam upućen u probleme koji su postoje u digitalnom domenu, ali... izgleda da ni ti nisi i?čitao onaj moj prethodni post gde sam na kraju pomenuo "poznavanje osnovnih osnova zanata" kao va?nu stvar.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
20-11-2011, 12:03 AM
Pa svako vreme ima svoje "egzaktne priče". Postoji ona legendarna Emerickova priča o tome kako je povezao mikrofon sa Leslie pojačalom (valjda za Lennonov vokal, ne mogu da garantujem) pa su mu tehnolozi iz Abbey Roada zabranili da to ikad vi?e radi jerbo "impedanse mikrofona i Leslie pojačala nisu kompatibilne" (egzaktna priča). Pa je onda to nadalje morao da radi tajno... Eto, samo utoliko ima veze.

E tu sam te cek'o:D Pricas o realnom, analognom svetu koji trpi experimente koji mogu biti "muzikalni". Za razliku od digitalnog, matematickog modela koji ima kod koji je lako lomljiv, pogotovo kad se 'forsira' i ima svoja pravila. Navedi mi jedan primer gde se digitalni kliping pominje u pozitivnom kontekstu?

Poz

dvuckovic
20-11-2011, 12:46 AM
Navedi mi jedan primer gde se digitalni kliping pominje u pozitivnom kontekstu?

Poz

Slusas ga svaki dan :)

awacs
20-11-2011, 12:53 AM
Navedi mi jedan primer gde se digitalni kliping pominje u pozitivnom kontekstu?

U... masteringu? Mnogima je clipping dra?i od brickwall limitinga :wink: Dobro, to je samo usputna ?ala, pretpostavljam da nisi mislio na to. Ali sad ozbiljno:

Guranje svega (pre svega vokala) u distorziju (ne "saturaciju" nego u soft ili hard clip), pa tako sva?ta ne?to... Zar to nije do skora bilo jako popularno? Sad, da li su to ljudi radili pluginovima namenjenim ba? za tu svrhu ili (recimo) abnormalnim preopterećivanjem Waves SSL Channel Stripa... misli? da je va?no? Princip je isti. Ili nije?

Pozdrav,

Vasa

quake2
20-11-2011, 12:59 AM
Toliko o ITB mixu:)....gde da naciljam regler a da ne pogresim?:rotfl:

Everbeatz
20-11-2011, 01:25 AM
U... masteringu? Mnogima je clipping draži od brickwall limitinga :wink: Dobro, to je samo usputna šala, pretpostavljam da nisi mislio na to. Ali sad ozbiljno:

Guranje svega (pre svega vokala) u distorziju (ne "saturaciju" nego u soft ili hard clip), pa tako svašta nešto... Zar to nije do skora bilo jako popularno? Sad, da li su to ljudi radili pluginovima namenjenim baš za tu svrhu ili (recimo) abnormalnim preopterećivanjem Waves SSL Channel Stripa... misliš da je važno? Princip je isti. Ili nije?

Pozdrav,

Vasa

SSL channel 'emulira' saturaciju, tu nije rec o ovome cime se bavimo trenutno - taj plug ima svoj interni safe mod koliko sam razumeo objasnjenje Waves, i to sve u cilju emulacije analogije, dakle procesing, neka vrsta limitinga....ista je stvar i sa V-series

Slusas ga svaki dan :)
mislio sam na kliping u negativnom kontekstu - sa artefaktima koji proizlaze iz toga

Plishani
20-11-2011, 02:12 PM
Neki od nas koji su karijeru počeli na analognim konzolama, sigurno se sećaju da je na VU-metru najče?ća skala i?la od -20 do +3 i da je prostor iznad 0 bio obele?en crvenom bojom. Trudili smo se da nivoi budu blizu nule, da je povremeno prelaze i da signal nikada ne bude toliko nizak da se "igla" uop?te ne pomera.
Znalo se da konzole, naročito one bolje, imaju neku "rezervu" iznad nule. Ta rezerva, iliti headroom, kod boljih konzola ide i do 22 dB, ?to znači da su SSL, MCI, Harrison i dru?tvo mogli da izdr?e (i da proizvedu, takodje) signale reda veličine preko 12 (dvanaest!) Volti, s obzirom da je referentna vrednost za 0 VU 1,23V.
Niko (ko je bio pri zdravoj pameti) nije snimao tako da mu instrumenti na mikseru sve vreme budu "zakucani" iznad +3.
Uvodjenjem neke referentne tačke ispod Full Scale nivoa, mi zapravo odredjujemo headroom na?eg sistema. Ako hoćemo da se pribli?imo kvalitetu zvuka nekada?njih analognih miksera, -20 dB FS je dobra početna pozicija.
Inače, Paul Frindle je čovek koji sigurno zna o čemu priča. SSL-ova konzola SL4000 je skoro 20 godina va?ila kao najbolja konzola za miks, a Sony OXFORD je sigurno nabolja digitalna konzola svih vremena. Obe su njegov dizajn.

Geronimo
25-11-2011, 05:27 AM
Ala se ovaj thread oduzio :D:wink: sjajno!

Solozabal
28-11-2011, 02:22 PM
Ako hoćemo da se pribli?imo kvalitetu zvuka nekada?njih analognih miksera, -20 dB FS je dobra početna pozicija.

Da li je samo kolicina headrooma dovoljna da se priblizimo kvalitetu zvuka analognih miksera? Mislim da je to samo pola price..

Plishani
12-02-2012, 07:35 PM
Da li je samo kolicina headrooma dovoljna da se priblizimo kvalitetu zvuka analognih miksera? Mislim da je to samo pola price..

I manje nego pola, na?alost. Da bi neki snimak zvučao dobro, nije lo?e, za početak, ispred mikrofona postaviti nekog ko zna da svira ili peva...

A ?to se analognih konzola tiče, jako je va?no razumeti kako signal putuje kroz njih i koliko je promenjen na kraju. Sve analogne konzole imaju nekoliko blokova - pretpojačanje, EQ, routing, sabirnu ?inu (summing bus) i izlazni stepen, i svi ti stepeni su medjusobno povezani, uglavnom raznoraznim kondenzatorima, da bi sprečili jednosmerne struje (koje nastaju kao gre?ka u raznim pojačalima) da se razmno?avaju i pojačavaju. Svaki kondenzator utiče na boju zvuka - neki u čujnom a neki u području izvan čujnog, tako da se na kraju cela konzola ustvari pona?a kao vi?estepeni Low-Pass filter. Svi koji su imali prilike da rade na analognim sistemima sigurno se sećaju da je očuvanje visokih frekvencija, kao i sprečavanje nagomilavanja niskih, bio jedan od va?nijih zadataka tokom snimanja i miksovanja.
Pojavom digitalnih sistema, ovaj problem je nestao, jer je sada povezivanje sukcesivnih stepena u virtuelnom mikseru idealno - radi se o prostoj matematici i nema nikakvih kondenzatora da nam smetaju. E, to je ta va?na razlika (odnosno jedna od) koju takodje treba razumeti. Miksovanje u analognom i u digitalnom domenu su dva različita procesa. Najgrublje rečeno, (molim vas da ovo ne uzimate kao praktičan savet neko samo kao orijentaciju koja poma?e boljem razumevanju problema) miksujući na anlognoj konzoli, HP filter je jedno od najva?nijih pomagala - digitalna konzola zahteva veću upotrebu LP filtera. Činjenica da smo digitalnom tehnologijom dobili na poklon gomilu prostora u gornjem zvučnom spektru ne sme da nas zavede na zloupotrebu istih.
A ima toga jo?....:D

Jan
12-02-2012, 09:01 PM
I manje nego pola, na?alost. Da bi neki snimak zvučao dobro, nije lo?e, za početak, ispred mikrofona postaviti nekog ko zna da svira ili peva...

A ?to se analognih konzola tiče, jako je va?no razumeti kako signal putuje kroz njih i koliko je promenjen na kraju. Sve analogne konzole imaju nekoliko blokova - pretpojačanje, EQ, routing, sabirnu ?inu (summing bus) i izlazni stepen, i svi ti stepeni su medjusobno povezani, uglavnom raznoraznim kondenzatorima, da bi sprečili jednosmerne struje (koje nastaju kao gre?ka u raznim pojačalima) da se razmno?avaju i pojačavaju. Svaki kondenzator utiče na boju zvuka - neki u čujnom a neki u području izvan čujnog, tako da se na kraju cela konzola ustvari pona?a kao vi?estepeni Low-Pass filter. Svi koji su imali prilike da rade na analognim sistemima sigurno se sećaju da je očuvanje visokih frekvencija, kao i sprečavanje nagomilavanja niskih, bio jedan od va?nijih zadataka tokom snimanja i miksovanja.
Pojavom digitalnih sistema, ovaj problem je nestao, jer je sada povezivanje sukcesivnih stepena u virtuelnom mikseru idealno - radi se o prostoj matematici i nema nikakvih kondenzatora da nam smetaju. E, to je ta va?na razlika (odnosno jedna od) koju takodje treba razumeti. Miksovanje u analognom i u digitalnom domenu su dva različita procesa. Najgrublje rečeno, (molim vas da ovo ne uzimate kao praktičan savet neko samo kao orijentaciju koja poma?e boljem razumevanju problema) miksujući na anlognoj konzoli, HP filter je jedno od najva?nijih pomagala - digitalna konzola zahteva veću upotrebu LP filtera. Činjenica da smo digitalnom tehnologijom dobili na poklon gomilu prostora u gornjem zvučnom spektru ne sme da nas zavede na zloupotrebu istih.
A ima toga jo?....:D

Pozdrav,
Da li predlazete low pass na svemu gde je to moguce? Ja gotovo uvek koristim i low i high pass na gotovo svemu.

Plishani
13-02-2012, 11:18 AM
Ne, ne predla?em low-pass na svemu, samo hoću da ka?em da nema potrebe "?iljiti" visoke frekvencije do besvesti, jer ih digitalni sistem ne oslabljuje na njihovom putu kroz sistem. Digitalni mikseri su krajnje "objektivni", za razliku od analognih, gde je svaka marka imala neki svoj "mojo" - u su?tini to su bili razni oblici nesavr?enog prenosa signala.

Jan
13-02-2012, 06:02 PM
Ja nekako sto sam stariji sve mi vise smetaju otpanjeni visoki. Cesto mi u modernim produkcijama vokali recimo zvuce neprirodno, previse visokih itd.
Dok sam bio mladji imao sam tendenciju da dodajem visoke na svemu, da sve bistrim, dok sad totalno suprotno, ako zelim da mi jedan element bude ostriji od drugog, radije cu na jednom da malo skinem visoke a na drugom malo dodam, nego samo na jednom manijacki da dodam visoke. Takodje, imam tendencije da svuda koristim low pass i high pass. Low pass sa 12 db ili 6 db po oktavi na vokalima koji su snimljeni na kineskim nervoznim mikrofonima gotovo uvek koristim.

A i mozda cela ta prica da mi smeta previse visokih je mozda zbog toga sto slusam na Adamima A7x :S sa ribonima.

soundman
13-02-2012, 06:12 PM
[QUOTE=
A i mozda cela ta prica da mi smeta previse visokih je mozda zbog toga sto slusam na Adamima A7x :S sa ribonima.[/QUOTE]

+1

Visoki su stvarno naporni na Adamima.

quake2
13-02-2012, 07:46 PM
....a i ako se radi dan i noc umore se usi pa tako reaguju.Najbolje napravi Jane neku pauzicu....ono,batalis sve...tv...pivce par dana,kuliranje, pa punom parom dalje.Nekada odmoran vise uradim za par sati nego umoran za par dana.:wink:

Bockie
13-02-2012, 07:59 PM
Ili stalno pivce... Onda nema? problem sa visokim, niskim, midlom...

:rotfl:

quake2
13-02-2012, 08:14 PM
Eeee.....zato te stvari treba razdvojiti....na zalost:).

Bockie
13-02-2012, 09:09 PM
Upravo je "dinamika" ključ razlike u A/D načinu rada.

Ne toliko ni saturacije, headroom-i, kompenzacije,privatizacije i lo/hi passovi...!

Cela istina...

Nisu toliko ni te konzole "disale", bile "tople" , ne kazem da toga nema, ali je to u dosta manjoj meri nego što se misli. Proveo sam dovoljno vremena u oba sveta i sada znam da je tako i tako i radim.

Jebe mi se što bend hoće -3 RMS.

Imaš "volume" pa "odšrafi" ako hoćeš glasno!

Retko ko pojačava bilo šta sa čega sluša preko 1/4 do 1/3 snage...:confused: Imaš brate, pa otpanji... Znam posle ide radio i to, ali i taj radio slušaju 90% neudate žene i izbeglice,zmijanje,narikače,oranje, ona ex-yu sranja, merline,jabuke,kruške i ostala govna... Onih 10% su narkomančine,tuc-tuc,brain-drain...
...to ne(ću da) radim...!

To nije ekonomski isplativo, zato nemam puno posla, ali ono što uradim odiše ljubavlju. To je negde u mojoj glavi ok. Vreme je takvo da - da bi se živelo od toga, moraju da se prave takvi kompromisi da bi mi se zgadilo za 15 minuta, i kad već treba da mi se gadi, onda bolje da radim nešto drugo, plaćenije...
Sad će me popljuvati ljudi koji od toga žive (ako ima takvih - živih),ali imao sam običaj da uradim nekome nešto "dzabe" , ako je dobro! Na žalost, ni toga nema...

Dinamika u filmu je preživela, cak je i naglašenija! Ne znam za film u kom je sound nateran na -10rms... (osim na nekim lokalnim tv stanicama koje puštaju vhs kroz behringer comp/lim :D)... cak na nekim filmovima smeta! Gledaš tv, neka spika, i onda neko izvadi pištolj... ...Oće dvd da spadne sa tv-a...dok ne nadjem daljinski...:D...

I tako... ...i pivo...

:D

quake2
13-02-2012, 09:35 PM
Sta ti bi Boki:shock:....u sustini....nisam u prici pa kontam da se nadovezujes na neka pisanija ....ja procitah na zalost samo ove poslednje postove pa mi se Janov "problem" ucinio vrlo poznat:),nadam se da nisam prekinuo nesto...sacu procitam:)....a i ko danas lepo zivi od muzicarenja pa da ti zameri nesto.....nego PIVO Matori:),mogli bi to uskoro da umiksamo...crno i belo npm:).

Jan
13-02-2012, 09:45 PM
Sta ti bi Boki:shock:....u sustini....nisam u prici pa kontam da se nadovezujes na neka pisanija ....ja procitah na zalost samo ove poslednje postove pa mi se Janov "problem" ucinio vrlo poznat:),nadam se da nisam prekinuo nesto...sacu procitam:)....a i ko danas lepo zivi od muzicarenja pa da ti zameri nesto.....nego PIVO Matori:),mogli bi to uskoro da umiksamo...crno i belo npm:).

Ja sam pre imao problem da nakon puno sati radi sve mi postane mutno i imao sam tendenciju da sve ostrim da dizem visoke.
Sada cim sednem, sve mi zvuci visoko, uporedujem moderne albume sa originala i barem flac-ovima nekih starijih 70-ih, 80-ih i danas mi sve zvuci daleko nervoznije. Te razlike nisam uocavao pre 5-6 godina recimo.

Recimo vokal na Hotel California mi je bas kako treba da bude, taman visokih, vokali na novim pop-rock pesmama, preostri, neprirodni ja o tome pricam

Masa miksera i ME se slaze da se pored loudness war-a trenutno vodi i brightness war. Ja o tome pricam. I svi zbog tih svih visokih i suludog limitiranja kukaju kako danasnji zvuk nije vise topao. Ja mislim da nije softver tu krivac, vec su krivi ljudi koji tako miksaju, ostro i prekompresovano. Plishani je to lepo objasnio malopre, otud sam ga ja pitao da li je po njemu pametno lowpassovati sve sto se moze . Naravno da necu lowpassovati cinele, ili neke elemente koji treba da stoje visoko. Ali vokale snimljene na Rode NTK, hellyeah I will

quake2
13-02-2012, 09:57 PM
Ok,ok....nisam pratio ali sada videh o cemu je diskusija:).Jbm-li ga,istina je da je danas sve dosta agresivnije nego nekada....kola su brza,zivi se brze,drugaciji senzibilitet...ali....sta mi tu mozemo u sustini....ja i dalje slusam neki akusticni soft jazz od pre par decenija i uzivam....sta drugo:).Pozzzz

Bockie
13-02-2012, 10:52 PM
Kvejče, pitaš ribu 'oće li u vodu...:D
Fuck yeah!

Ja sam pre imao problem da nakon puno sati radi sve mi postane mutno i imao sam tendenciju da sve ostrim da dizem visoke.
Sada cim sednem, sve mi zvuci visoko, uporedujem moderne albume sa originala i barem flac-ovima nekih starijih 70-ih, 80-ih i danas mi sve zvuci daleko nervoznije. Te razlike nisam uocavao pre 5-6 godina recimo.

Recimo vokal na Hotel California mi je bas kako treba da bude, taman visokih, vokali na novim pop-rock pesmama, preostri, neprirodni ja o tome pricam

Masa miksera i ME se slaze da se pored loudness war-a trenutno vodi i brightness war. Ja o tome pricam. I svi zbog tih svih visokih i suludog limitiranja kukaju kako danasnji zvuk nije vise topao. Ja mislim da nije softver tu krivac, vec su krivi ljudi koji tako miksaju, ostro i prekompresovano. Plishani je to lepo objasnio malopre, otud sam ga ja pitao da li je po njemu pametno lowpassovati sve sto se moze . Naravno da necu lowpassovati cinele, ili neke elemente koji treba da stoje visoko. Ali vokale snimljene na Rode NTK, hellyeah I will

Da, pa kad se dodje do granice (ne)upotrebljivosti glasnoćom, onda ostaje samo EQ koji može da "istera u prvi plan" nečije (ne)delo...!

To je stara fora sa radio reklama, prvo sam kao - prvo urednik, posle producent različitih radija dobijao od mark.agencija "prepucane", smrskane, tehnički polu ispravne radio spotove, a posle su se "smirili" i počeli da šilje visoke tonove, jer je tako lakše ubediti seljačine koje poručuju spot, da "zvuči lepše od ostalih" reklama u bloku... Na žalost, vreme je takvo da "oni odlučuju" o tome...

Plishani
13-02-2012, 11:06 PM
Nekada davno, u ona stara analogna vremena, bilo je jo? nekih sitnih tehničkih zavrzlama koje su nas ?titile od preterane upotrebe visokih. Naprimer, ono ?to zovemo "headroom" u analognim sistemima nikada nije bilo linearno, naročito ne kod magnetofona i vi?ekanalaca, pa čak i kod miksera, i to onih velikih i skupih.
Uglavnom, headrooma je bilo koliko ti srce 'oće (ili i?te) na niskim frekvencijama, ponekad čak i do 28dB (kao npr na MCI JH24)! Ali zato iznad 10 Kila, najvi?e 10dB, a najče?će ni toliko. Prema tome, ?iljenje je bilo onemogućeno u samom startu, pa ako se tokom miksa i drzne? da napanji? visoke, na kraju te sačeka dvokanalna master ma?ina sa istim karakteristikama.
Sa druge strane, u ta stara analogna vremena, nisi mogao ni basove da odvrće? mnogo, jer to nije moglo da se re?e na vinil od 33 obrtaja. Mnogo basa = velika lateralna brzina igle = iskakanje iz brazde. Mastering se sastojao u kontroli frekventnog sadr?aja materijala i u ujednačavanju nivoa izmedju trekova, ako to nije bilo uradjeno za vreme miksa.
A ovi ?to ?ilje radio reklame... te?ko za podneti!