View Full Version : Pitanje u vezi izbora zvucne karte (snimanje vokala u kućnim uslovima)
Lazy Rhaps
04-11-2011, 10:59 AM
Prvo, vidim da ima par tema u vezi s izborom zvučne karte, ali ja se toliko ne razumem u to i pa ću zatražiti pomoć novom temom, izvinite unapred..
Elem, potrebna mi je eksterna zvučna karta za usnimavanje vokala. Amaterski se bavim time, konkretno u pitanju je rep muzika itd., i treba mi nešto minimalno što bi mi završavalo posao, neka kartica do 60ak eura.
Planiram da snimam na laptopu (dobra konfiguracija, Windows 7 tj. 64-bitni operativni), mikrofon Shure SM58. Treba mi neka kartica koja će mi poslužiti znači samo za snimanje vokala, da mi daje neki solidan zvuk.
Može li mi neko preporučiti nešto?
unapred hvala i opet se izvinjavam zbog teme
Bockie
04-11-2011, 11:06 AM
Prva koju nadjes da kosta 60? je odlican izbor...!
poz'
Lazy Rhaps
04-11-2011, 12:17 PM
Prva koju nadjes da kosta 60€ je odlican izbor...!
poz'
recimo ovako nešto? Audigy 2 NX
http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/408102676/Hot_Sell_Creative_Audigy_2_NX_USB.jpg
Ne verujem da SB ima iole "kvalitetan" preamp za mikrofon.
Po meni je sve ispod M-Audio Fast Track-a (http://m-audio.com/products/en_us/FastTrack.html) neprihvatljivo. Odnosno jedina najjeftinija sa preampom na sebi koji moze da se koristi.
Lazy Rhaps
04-11-2011, 12:33 PM
Preporučili su mi te M-Audio (Triper mi je pričao o tome, znate se :)), kao i E-MU 0404 USB, ali situacija je ta ne mogu da izdvojim toliko novca, studentski ?ivot, a ne treba mi ni?ta preterano
Pre nekoliko godina kada sam se priključio ovom forumu, ljudi, dakako neuporedivo iskusniji od mene, savetovali su me onako kako ću i ja sada tebe. Ne moj kupovati audio-karticu tog ranga, već ili dodaj jo? četrdesetak evra i pazari ne?to očuvanije, a polovno (ima? ovde oglase), ili se stisni za jo? koju desetinku te kupi ne?to iole prihvatljivo.
?eli? da ti glas bude usnimljen ?to je moguće bolje? Dakle, nikako ne ?eli? da ti AD konvertori i mikrofonsko pojačalo karte budu lo?i... Bojim se da će nabavkom bilo čega ?to ko?ta ispod 100 tinak evra, tvoje bavljenje (kakvom god) muzikom biti u domenu pukog amaterizma. Mo?da su tebi to sada nijanse u zvuku koje ne vrede toliko para, ali vremenom, i to vrlo brzo, otkriće? tu tzv. slabost i "prljav?tinu" signala, a za koju su direktni krivci lo?e komponente koje se ugrađuju da zadovolje prohteve neke druge fele - igrače video igrica, prete?no.
Govorim ti ovo kao vlasnik Audigy 2 ex Platinum kartice, koji je svojevremeno pre?ao na EMU 1820. Poslu?aj Jan-a i sigurno neće? pogre?iti. A ?to se tiče studentskog izgovora, razmisli dobro: da li je bolje da se strpi? par nedelja, meseci i postane? vlasnik uređaja koji će te slu?iti dok god se (za svoju du?u) bavi? muzikom, ili da potro?i? pare koje si naumio, a onda uvidi? tu manjkavost u zvuku i pomiri? se s činjenicom da je nikome ne mo'? uvaliti ni za deset evra? Skontaj kol'ko u stvari lo?a karta ko?ta!
quake2
04-11-2011, 01:23 PM
Slobodno kupi saund blaster,to je jedan super komad opreme koji svira mnogo vise nego sto kosta,neki su radeci sa njim dobili i greamy.Farba njegovih konvertora i preampa je takva da to nijedna druga karta ili preamp nemaju,budi specifican i originalan.A i najbitnija je muzika...pevaj,sviraj,komponuj,oprema je sasvim nebitna kada si Vuk Mandusic.Pozzzzz
Arthur
04-11-2011, 03:38 PM
Samo bih ti skrenuo pažnju na to da NE POSTOJI "uređaj koji će te služiti dok se god baviš muzikom", i pitanje je upravo tvoje namere. Da li želiš da radiš samo informativne snimke, u svrhu promovisanja svog il nečijeg umeća repovanja, ili želiš da oni budu i pristojno - dobro zvučeći snimci. Ako je prva stvar po sredi, slobodno kupi, ama baš šta god, pa i taj SoundBlaster, a ako je druga, idi Igorovom i Janovom logikom, pa se strip i skupi još keša, jer se u audio opremi SVAKI DINAR čuje.
Slobodno kupi saund blaster,to je jedan super komad opreme koji svira mnogo vise nego sto kosta,neki su radeci sa njim dobili i greamy.Farba njegovih konvertora i preampa je takva da to nijedna druga karta ili preamp nemaju,budi specifican i originalan. A i najbitnija je muzika...pevaj,sviraj,komponuj,oprema je sasvim nebitna kada si Vuk Mandusic.Pozzzzz
Da si stavio kakvog mrgud-smajlija, znali bi da si ironičan i da se zeza? , a ovako :confused:. Ne bi bilo lo?e da svoju "skrivenu poruku" ili potvrdi?, ili čoveku (a i svima nama drugima) objasni? kakva je to fantastična pre(amp) boja Creative-ovih (Live) proizvoda, mislim, gde si to pročitao, video neku komparativnu analizu... Tvoja tehnostatacija je utoliko uboditija za oči ako znamo da 99,9% svih nas na Rumskom radi sa nekom drugom (a Boga mi i skupljom) opremom!?!
Ova digresija s moje strane izneta je zbog su?te kontradiktornosti na?a dva komentara, pa mi se čini da neko ko tra?i pomoć, čitajući ih, ne dobija ni?ta sem :banghead:...
U pravu si Arture... Ne postoji takav uređaj, to svi znamo! Moja glorifikacija pomalo nespretno dolazi od ideje da naglasim razliku u kvalitetu, koja, kako sam ka?e? stoji pa stoji. :wink:
Lazy Rhaps
04-11-2011, 05:20 PM
hvala vam na silnim odgovorima!
evo recimo ovako, ovo je jedan od mojih poslednjih snimaka, nije nista specijalno, nisam bog zna koliko zadovoljan, ali je to neka donja granica prihvatljivosti..
http://www.youtube.com/watch?v=5lhC1wnYqn0
Preporučili su mi te M-Audio (Triper mi je pričao o tome, znate se :)), kao i E-MU 0404 USB, ali situacija je ta ne mogu da izdvojim toliko novca, studentski život, a ne treba mi ništa preterano
Pazi to je razlika 40 Eur, sto su vec rekli Igor i Artur strpi se malcice, bice velika razlika.
Quake se salio sa onim sto je napisao u vezi SB.
Bockie
04-11-2011, 10:03 PM
Quake je verovatno , na sebi svojsven nacin, reagovao slicno kao i ja.
Pogotovo saveti da ce sa 60e imati smece a sa 100 ipak cool opremu. :banghead:
Nonsens!
Ovde pojedini ljudi imaju par hiljada opreme i vise, i mnogo vise pa kad se pojavi pitanje za kartu koja kosta kao malo ozbiljniji gitarski kabl, onda se poneka reakcija moze i naslutiti.
Ali ajde d se ucinim korisnim bar u toliko sto coveka mogu da ohrabrim da radi i radi i radi na muzici, da se trudi da bude idejno beskompromisna, a da zadrzi svest da je ozbiljna oprema uvek kostala dosta para... Sve sto je bolje od onoga sto sada imas ce sigurno doprineti da se tvoja eventulna kreativnost i ideje lakse pretoce u nesto sto ce biti bolje nego sto je bilo. :wink:
U tom svetlu sam i napisao prvi post,iskreno ne znajuci da postoji ista za 60e a da nije slomljeno... :D
No nije losa namera, budi siguran u to...!
Poslusaj Jana i Arthura...
poz'
U tom svetlu sam i napisao prvi post,iskreno ne znajuci da postoji ista za 60e a da nije slomljeno... :D
Realno, nema ni za 100 a da se dobije i preamp i konvertor i to jos upotrebljiv, da ne kazem dobar ili odlican. Ali po meni naj mini minimum za kucno snimanje i demo produkciju je taj najjeftiniji m-audio fast track, pre vise od 10 godina sam pravio neke snimke sa tim s blasterima itd, i sretao sam se cesto sa njima (opet odavno, ali se ne verujem da je njima ciljna grupa ljudi koji se bave recording-om), i znam da ubadanjem dinamickog mikrofona u SB ne moze da se dobije iole upotrebiv i da kazem "cist" signal
Lazy Rhaps
05-11-2011, 01:07 PM
hvala svima, strpiću se za neku jaču ondak jo? malo :grin:
psionic
12-11-2011, 03:07 AM
Moj glas za M-Audio Fast Track. Po stoti put cu reci da imam to cudo na poslu i da sa njime snimam vokal za pozorisne predstave i da za neke manje kriticne aplikacije moze odlicno da posluzi. Uz relativno dobar vokalni mic (npr neki AKG) dobices stvarno ok materijal za te pare.
http://images.thomann.de/pics/prod/184360.jpg
Ali ako imas los mikrofon - sve je ovo dzaba, a dobar vocal mic ume da kosta... Hocu da kazem - los i neadekvatan mikrofon za snimanje vokala moze mnogo vise da unisti snimak, nego los i jevtin audio interfejs.
Heavy Jerk
12-11-2011, 05:10 AM
^ovo gore je slika modela Fast Track Pro. Fast track kosta jedno 80e manje, i izgleda ovako
http://www.dancetech.com/aa_dt_new/hardware/IMAGES/m-audio_FastTrack_mkII_main.jpg
psionic
12-11-2011, 07:16 AM
^ovo gore je slika modela Fast Track Pro
:banghead: :banghead: :banghead:
Ko ce ih pohvatati sa nazivima i modelima, svaki dan izbace po neki novi...
Sve u svemu - to bi trebalo da je slicno, samo naravno osiromaseno opcijama
Jedino - sto moze najvise na 48KHz, ali to je ok za pocetak.
Mi zapravo imamo ovo na poslu:
http://www.akibakan.com/images/upload/product/BCAK0014051A/MobilePre_3qtr.jpg
ali to isto, sada izgleda ovako:
http://mixonline.com/news/Avid_mobilePreMKII.web.jpg
Dakle menjaju i postojece proizvode, pored ubacivanja novih, pa ti vidi :D
Istih karakteristika kao i FastTrack, samo malo nabudzenije... Slicna je i cena.
Lazy Rhaps
05-12-2011, 11:06 AM
pozdrav, izvinjavam se ?to di?em temu, na?ao karticu, nije fast track PRO nego obična Fast track, da li bi mi odradila posao?
Jel je ova ?
http://www.dancetech.com/aa_dt_new/hardware/IMAGES/m-audio_FastTrack_mkII_main.jpg
ili ova?
http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/product/4667-m-audio-fast-track-usb-audio-interface--large.jpg
Ako je druga, na nju neces moci da prikacis kondezanzatorski mikrofon jednog dana ako budes zeleo
Lazy Rhaps
05-12-2011, 11:32 AM
Ova druga. Shure Beta 58a je mikrofon, kondenzator ne verujem da ću posedovati ikada
Trebalo bi da moze. Kolko para za karticu?
Geronimo
05-12-2011, 04:26 PM
Prvo, vidim da ima par tema u vezi s izborom zvučne karte, ali ja se toliko ne razumem u to i pa ću zatra?iti pomoć novom temom, izvinite unapred..
Elem, potrebna mi je eksterna zvučna karta za usnimavanje vokala. Amaterski se bavim time, konkretno u pitanju je rep muzika itd., i treba mi ne?to minimalno ?to bi mi zavr?avalo posao, neka kartica do 60ak eura.
Planiram da snimam na laptopu (dobra konfiguracija, Windows 7 tj. 64-bitni operativni), mikrofon Shure SM58. Treba mi neka kartica koja će mi poslu?iti znači samo za snimanje vokala, da mi daje neki solidan zvuk.
Mo?e li mi neko preporučiti ne?to?
unapred hvala i opet se izvinjavam zbog teme
Posto niko nije pitao kljucna pitanja pa reko ajde ja da to obavim:
1) Da li planiras da zaradis pare ?
2) Da li pesme koje budes radio su samo pilot ideje?
3) Da li usnimljene vokale hoces kasnije da budzis na neke matrice i bitno je kako ce biti usnimljene?
4) Koje monitorske zvucnike koristis i da li ih uopste imas?
5) Koliki ti je maksimalni budzet?
6) Da li je ovo iz zabave/razonode ili nekog ucenja?
:D
Sve kartice u range-u svote novca koje si rekao su iste. Ako zelis nesto ozbiljno govorimo o $500+ a onda tu dolaze posle konvertori,bolji mikrofon,gluva soba ili neko budzenje tipa SE Eletronics ..... tra la la ....
Geronimo
05-12-2011, 04:28 PM
Ova druga. Shure Beta 58a je mikrofon, kondenzator ne verujem da ću posedovati ikada
Zasto nebi ?! Pa pakovanje Apex SP 1 je odlican paket za pocetnike i kosta svega $175, sada prevedi to u eure (dobijes jedan kondenzator i dva directional mala mikrofona)
Lazy Rhaps
05-12-2011, 05:12 PM
Trebalo bi da moze. Kolko para za karticu?
60 eura
@ Geronimo
rep je u pitanju, lepi se vokal na matricu, znam ponesto oko obrade vokala, nikad nisam imao nista od opreme, snalazio se na razne nacine, treba mi da mogu kad pozelim da mogu da radim, za moju dusu :grin: :grin:
60 eura
@ Geronimo
rep je u pitanju, lepi se vokal na matricu, znam ponesto oko obrade vokala, nikad nisam imao nista od opreme, snalazio se na razne nacine, treba mi da mogu kad pozelim da mogu da radim, za moju dusu :grin: :grin:
Pazi ovaj novi Fast Track MKII ti je 85 evra na Thomann-u a tu je negde i u Artistu verovatno i na njega ces moci da nakacis kondenzatora, a moze da se desi da ti to zatreba nekada.
Taj FT sto bi ti da uzmes se ne proizvodi vise, a ovaj novi je samo 25 E skuplji i ima fantomsko napajanje.
Ja bih isao na novi
Lazy Rhaps
05-12-2011, 07:05 PM
Pazi ovaj novi Fast Track MKII ti je 85 evra na Thomann-u a tu je negde i u Artistu verovatno i na njega ces moci da nakacis kondenzatora, a moze da se desi da ti to zatreba nekada.
Taj FT sto bi ti da uzmes se ne proizvodi vise, a ovaj novi je samo 25 E skuplji i ima fantomsko napajanje.
Ja bih isao na novi
u artistu 115 eura :/ videću ovih dana kako stojim s ke?om
Geronimo
05-12-2011, 07:07 PM
Kupi to i cepaj ;)
Pozovi ih prvo, to je cena na sajtu, oni retko azuriraju te cene, moguce je da je jeftinije. Meni je masu puta ispala oprema jeftinija nego na sajtu
Haxli
07-12-2011, 02:24 AM
9000din je bila cena pre manje od mesec dana
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.