View Full Version : Zid
Arthur
29-10-2011, 03:17 AM
Studio, atomsko skloni?te pod zemljom. Potrebno je pregraditi jednu veću prostoriju pregradnim zidom, ali na taj način, da ako je moguće, ne propu?ta AMA BA? ni?ta ni u jednom pravcu. Da se u obe prostorije sa obe strane zida, mo?e glasno snimati/mixati a da oni iz susedne prostorije toga uop?te ne budu svesni.
Da li je ovo moguće izvesti, kako, i koliko okvirno ko?ta takav zid za du?inu od 8m, spratna visina 2.7m?
quake2
29-10-2011, 03:57 AM
Nisi napisao dali smes da zidas ciglom?....jer bi u tom slucaju najjeftinije prosao i najbolje odradio posao.Ako ne, onda mislim da bi tek ovo dalo zadovoljavajuce rezultate:osb 18cm+gips 18cm+18cm osb+18cm gips+10cm kamena vuna+gips 18cm+osb 18cm+18cm gips+18cm osb,pa onda bar 10cm vazduh i sve ispocetka,jbg.Pa u sve coskove super chunkove.Skupo ce to da bude....jeftinije je .....cigla+10cm vazduh,koji se napuni peskom+cigla+malterisanje sa obe strane.Sve to je bez zavrsnog sloja unutrasnje akustike.Pozzzzz
Moguče je ali za koje sve frekvencije?
Za niske frekvencijske regije je potrebna "soba u sobi", da se prekinu svi zvučni mostovi, inače ti je badava bilo kakav pregradni zid iz bilo kakvog materijala.
Na kratko par sličica:
http://www.greengluecompany.com/understandingFlankingNoise.php
http://www.greengluecompany.com/understandingImpactNoise.php
Princip sobe u sobi je kao ?to več verovatno zna?, da se napravi soba u nekom prostoru koja je upeta sa viskoelastičkim materijalima tako da "pliva"/ "lebdi" u tom prostoru. Potreban je proračun tako da je izabran viskoelastički materijal pravi (koliko shora ipd.) odnsono da je statičko i dinamičko opterečenje optimalno za izabran materijal. Imaju firme koje proizvode te elemente (posebne gume, napredni umetni materijali, namjenski federi).
To je veoma skupo re?enje i mnogo, mnogo skuplje od bilo koje unutra?nje akustike. Potrebna je analiza prostora i proračun ako se hoče da se napravi da to i u praksi deluje.
... recimo superchunksovi ka tome ama ba? ni?ta ne poma?u!
quake2
29-10-2011, 10:27 AM
Ja predlozih ono sto barem koliko toliko ima izgleda da se i uradi:),a sto je najbitnije bilo bi sasvim zadovoljavajuce.Imao sam slican problem pa zbog toga i pisem.Pozzzzz
Arthur
29-10-2011, 10:54 AM
Moze da se zida ciglom, a cilj je dakle po mogucstvu, totalna izolacija po celom cujnom spektru
quake2
29-10-2011, 11:21 AM
Odlicno,onda nece biti toliko skupo ako imas ok zidara.Zidarska dnevnica je posto im je prosla sezona: za majstora max 40e a za pomocnika 15e max. i moraju to ozidati i omalterisati za max 2 dana bez da se umore.Pesak je oko 350 dinara kubik,vise nego dovoljno ti je tri posto ces vec platiti 1000dinara prevoz,onda napuni kamion koliko god moze,jeftiniji je pesak od prevoza.Ciglu uzmi churusku,zutu...ona je 9-10 dinara komad.U m2 ide 52.Neka zidaju multibatom koji je oko 450 dinara dzak od 40kg.Trebace ti oko 7,8 mozda i 10.Pre zidanja treba proveriti na sta se zida.Ako imas samo plocu debljine oko 10cm,idi varijantu bez punjenja peskom na sirinu zida 12cm,odnosno ciglu.Ako je ploca debljine oko 20cm,pola cigle,pesak,pola cigle.Za preko 30cm debljinu ploce mozes cigla-pesak-cigla i to ce jako malo basa da ti pusta,zanemarljivo u odnosu na cifru od 10000e koju si ustedeo na sobu u sobi.Podrazumeva se da je armatura u nosecoj ploci,inace moras tanje zidove.Mislim,predlozio bih ti i razbijanje ploce,kopanje temelja,salovanje i izlivanje betonskog zida ali sumnjam da ces to raditi a i pitanje je dali ti je to neophodno.Unutrasnja akustika,na prvom mestu super chunkovi svakako kupi deo zvuka i pomaze.Pozzzz
Moze da se zida ciglom, a cilj je dakle po mogucstvu, totalna izolacija po celom cujnom spektru
Cujni spektar ne uključuje sve niske frekvencije koje proizvode bubnjevi i neki ostali instrumenti... koliko je jasno uvijek kad je potreban ozbiljan soundproofing, potrebna je soba u sobi princip i ništa drugo;
- plivajuči pod na viskoelastičkim materijalima;
- spušten krov na viskoelastičkim materijalima ili da se naslanja na vertikalne zidove (ta zadnja varijanta je teže izvedljiva);
- stene:
a.) ili da su unutrašnje pregradne vertikalne stene upete na te betonske zidove od skloništa;
b.) ili da se "naslone" na tome primerno napravljenim plivajučim podom (tu zna biti nekoliko više komplikacija...) a ispod svakog zidanog ili pregradnog unutrašnjeg zida (višeslojan gips, mdf, kombinacije... isl.) primeran proračunan (opet) viskoelastički materijal.
AKo se nešto kod kalkulacije pogriješi onda le ti soba u sobi na specifičkim resonantnim frekvencijama i harmonicima još više praviti sranja nego prije pravljenja "sobe u sobi".
Sve neke ostale express varijante se ne podrazumijevaju kad kažeš: "ne propušta AMA BAŠ ništa ni u jednom pravcu. Da se u obe prostorije sa obe strane zida, može glasno snimati/mixati a da oni iz susedne prostorije toga uopšte ne budu svesni" i "cilj je dakle po mogucstvu, totalna izolacija po celom cujnom spektru".
awacs
29-10-2011, 01:39 PM
Sve neke ostale express varijante se ne podrazumijevaju kad kažeš: "ne propušta AMA BAŠ ništa ni u jednom pravcu. Da se u obe prostorije sa obe strane zida, može glasno snimati/mixati a da oni iz susedne prostorije toga uopšte ne budu svesni" i "cilj je dakle po mogucstvu, totalna izolacija po celom cujnom spektru".
Pa mislim da je to više stilska figura nego realan zahtev. Ipak mi Arthur ne deluje kao lik koji veruje da je to što je napisao moguće ostvariti bez velikog džaka punog para...
Nego, koliko bi pomogla nekakva plivajuća postolja za bubanj i pojačala? Makar u smislu eliminacije udarne buke? Dakle, nekakav "opšti" soundproofing + "plivajuće bine" za instrumente koji galame?
Pozdrav,
Vasa
Arthur
29-10-2011, 01:53 PM
Pa sustinski, sa jedne strane zida se vec nalazi manja rezijapr projekt studija, dok se sa druge strane planira praviti takodje manji studio, cija bi osnovna namena bila folry room, za esnimanje foley zvukova. Tako da je cilj da buka iz susedne rezije ne ulazi u snimak foleya, koji su po prirodi ionako veoma tihi zvukovi. Dakle nema snimanja bubnjeva ni sa jedne strane, niti pojacala il sl. Imajte na umu da foley room vec sam po sebi podrazumeva dosta apsorpcionog materijala, za ubijanje na mrtvo BILO KAKVIH refleksija, sto je sustina foley sounda ionako, za razliku od snimanja muzike. Doduse, foley retko podrazumeva baratanje sa nekim jakim levelima i uglavnom je plitak po prirodi, bez subova i sl
awacs
29-10-2011, 02:32 PM
Pa sustinski, sa jedne strane zida se vec nalazi manja rezijapr projekt studija, dok se sa druge strane planira praviti takodje manji studio, cija bi osnovna namena bila folry room, za esnimanje foley zvukova.
E sad te tek ništa nisam razumeo. Taj zid već postoji? Ili od većeg prostora treba da napraviš KOMPLETAN foley studio (tj. foley režiju + foley room), pa zato pominješ novi zid?
Pozdrav,
Vasa
P.S. Jedino šta možeš realno da uradiš je da foley režiju staviš do muzičke režije, bar da ti foley room ne deli zid sa njom. I da zapovediš muzikantima i muzičkom snimatelju (sebi?) da rade tiše dok se u foley roomu šuška i korača... ali to valjda znaš i bez mene, pa nemam pojma zašto pišem ovo ;)
Ako neče biti instrumenata koji proizvode niske frekvencije onda sami procenite koliko se vam čuje iz prostora u prostor.
Napraviti mrtvu sobu za snimanje foley efekata je veoma jednostavno, a da je prostor umrtvljen to ne utiče na soundproofing, da neče biti zabune.
Arthur
30-10-2011, 11:24 PM
trenutno postoji već neki zid koji deli taj prvi projekt studio od nesređenog dela skloništa, koje se nadam, u narednom periodu postaje novi foley studio. Taj postojeći zid je običan siporex, zagitovan, al nešto ne funkcioniše baš najbolje, i tad kad je pravljen je ionako bio privremeno rešenje. Sad razmatramo koje su mogućnosti da se on iskoristi, ili da se ruši i pravi novi normalni zid, a opet to takođe zavisi od ukupnih troškova izrade foley room-a, tako dame NLP obradovao sa ovom procenom.
Ako neče biti "tamo-amo" (iz jednog ili drugog prostora) niskih frekvencija onda če jedan rigidniji zid pomoči dovoljno. To što kaže Quake če biti overkill što ne šteti, može i rigidna (barem 3 slojna) knauf/rigips podkonstrukcija ali ne bih rekao da je jeftinije a i nije efikasnije.
A da umrtviš prostor za Foley snimke, posve odlično če ti odraditi kamena vuna gustoče 80kg/m3, debelina absorbera 10-20cm sa airgapom ako može.
Ako če se izvoditi Foley efekti sa udarnom bukom, onda ne bi bilo odviše barem plivajuči pod ili verovatno bi bile dovoljne "bine"/postolja/areje kao što beše Awacs (ja ih rado upotrebljavam iako ima plivajuči pod...), odvisno što čete sve raditi.
P.S.: to napisano je posve odokativno!!! te što smo si piskarali po tom forumu i nema veze sa profesionalnom ocenom problema!!!
boggy
31-10-2011, 07:20 PM
...........
Nego, koliko bi pomogla nekakva plivajuća postolja za bubanj i pojačala? Makar u smislu eliminacije udarne buke?........
Pojacala (odnosno njihovi zvucnici) i bubanj ne proizvode udarnu buku, ili barem ne vecu od lupanja stopalom o patos. Nikakva "plivajuca" platforma tu ne pomaze.
Malo poma?e kod stvarno niskih, probaj, (u prostoriji kao ?to je atomsko skloni?te neče da se čuje razlika ali kad je pod "slaba?an"...) ali ?to je bitnije dobiju se dosta, dosta bolje definisane niske frekvencije isntrumenta!, posve drugačije za?ivi kao da se nabavio bolji model, to uvijek upotrebljavam kod "kritičkih" instrumenata (i slično...), ali treba da se ozbiljnije separira od direktnog kontakta sa povr?inom prostora, ne samo nekakav bezvezan podest/postolje ipd.
awacs
31-10-2011, 07:35 PM
Pojacala (odnosno njihovi zvucnici) i bubanj ne proizvode udarnu buku, ili barem ne vecu od lupanja stopalom o patos. Nikakva "plivajuca" platforma tu ne pomaze.
Izvinjavam se zbog nepismenosti, mislio sam na zvuk (buku) koji se prenosi putem direktnog kontakta izvora zvuka sa čvrstim materijalom.
Pozdrav,
Vasa
boggy
31-10-2011, 08:20 PM
Izvinjavam se zbog nepismenosti, mislio sam na zvuk (buku) koji se prenosi putem direktnog kontakta izvora zvuka sa čvrstim materijalom.
.......
Nisi nepismen, ispravno si se izrazio, samo sto je procenat buke koja nastaje vibracijom poda od (samo) lupanja nogom pedale za kick i/ili vibracija bass zvucnika po podu (structure-borne) zanemariv izvor buke u odnosu na buku koja nastaje promenom pritiska vazduha (air-borne) od strane (udarene) membrane kick bubnja, i/ili membrane bass zvucnika.
E u tom slucaju neka platforma ispod ovih izvora buke, nema nikakav smisao ako zelimo da istu (buku) smanjimo.
P.S Platforma ispod bubnja moze izazvati zanimljive rezonancije kao supljina, i kao membrana, posto nije isto tako cvrsta i teska kao beton ispod.. pa ko voli taj "prizvuk" nemam nikakav problem... ali cupavi vuneni tepih ispod bubnja cesto vidjam po studijima... bez ikakvih platformi
To uspe?no upotrebljavam več vi?e od 10 godina, nema resonancija ako je napravljeno kao ?to sam prije napisao.
Mnogo akustičkih dizajnera ne ide bez toga npr. ako ja nisam mjerodavan.
Iako ima ispod beton (iako ima ispod specijalan na federima plivajuči pod), zvuk bubnja (i ostalih instrumenata koji idu nisko) postaje mnogo bolje definisan.
Ako je pod "slaba?an" takva drum rise platforma donosi i druge prednosti.
Upotrebljavaju se mnoge varijante kako napraviti takvu platformu i ima mnogo "pogre?nih" kao je kod interneta uvijek situacija.
Ozbiljna stvar nije za kupit u Auralexu ili skinuti nacrt sa Gearslutza i sličnih.
Slična stvar kao sa nosačima zvučnika.
Evo nekoliko veoma brzih linkova za razmi?ljanje:
https://www.google.com/#sclient=psy-ab&hl=en&source=hp&q=studio+drum+podium&pbx=1&oq=studio+drum+podium&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=31348l34363l1l34778l11l11l0l0l0l0l469l2425l 0.5.4.1.1l11l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=dd1008cdf84e6eb6&biw=1174&bih=735
https://www.google.com/#sclient=psy-ab&hl=en&source=hp&q=studio+drum+platform&pbx=1&oq=studio+drum+platform&aq=f&aqi=g-v1&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=1307l7039l0l7496l20l16l0l4l4l0l246l2692l0.1 2.4l20l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=dd1008cdf84e6eb6&biw=1174&bih=706
https://www.google.com/#hl=en&sugexp=kjrmc&cp=7&gs_id=15&xhr=t&q=drum+riser&tok=ivyLomtp3-D1sMB9Ht6jGg&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&pbx=1&oq=drum+ri&aq=0&aqi=g4&aql=f&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=dd1008cdf84e6eb6&biw=1174&bih=706
https://www.google.com/#hl=en&sugexp=kjrmc&cp=7&gs_id=15&xhr=t&q=drum+riser&tok=ivyLomtp3-D1sMB9Ht6jGg&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&pbx=1&oq=drum+ri&aq=0&aqi=g4&aql=f&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=dd1008cdf84e6eb6&biw=1174&bih=706
https://www.google.com/#sclient=psy-ab&hl=en&site=&source=hp&q=floated+drum+stage&pbx=1&oq=floated+drum+stage&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=660l3565l0l3949l18l17l0l1l1l0l213l2411l0.16 .1l18l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.,cf.osb&fp=dd1008cdf84e6eb6&biw=1174&bih=706
Moram da priznam da sam veoma netaktičan oko dokumentisanja svojih projekata i imam nameru da nekad u dogledno vreme sakupim čim vi?e fotografija studia gdje sam učestvovao ali eto po?to mi je to bio ozbiljan hobby nadam se da mi je pola opro?teno.
Sad kod novih i ubuduče ču vi?e paziti na to.
Evo jedno iznimno jeftino re?enje na slaba?nom podu (provereno na: a.) pod - ispod daske i drveni tramovi + između nabijena zemlja ?uta ili kako se ka?e + jo? ispod sipki pesak... b.) na laminatu u monta?noj kuči... c.) u jednom vi?estanovanjskom bloku sa armiranom betonskom pločom od cca. 10cm).
Sastav toga veoma low budget podijuma: kamena vuna Knauf TPST 32mm/40mm pohodna iverica/sloj Green Glue alike ili bitumen/40mm pohodna iverica/bitumen/mdf 40mm + čupavac.
Vlasnik je profesionalan bubnjar i veoma se obradovao rezultatom iako je bio pomalo skeptičan, nije mogao da vjeruje svojim u?ima.
... ozbiljniji je u ovom studiu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 ali nema ovdje na slikama:( zato prila?em novu.
... radi veoma dobro.
Upotrebio sam par puta i kvarcni pijesak u sendvič kombinaciji i neke nekoliko ekzotičke varijante... a i prave malene pro plivajuče podijume te i ozbiljne "semi mobilne" (iako treba cca. takvom lak?em 6-8 jakih ljudi da nose, ipak su mobilni:)).
... neki su od 80kg/m2 pa i do dva i nekoliko puta vi?e.
Par puta smo merili i kad smo tako "dignuli" instrument, neki modovi su bili manje nagla?eni.
boggy
05-11-2011, 11:44 AM
........
Sastav toga veoma low budget podijuma: kamena vuna Knauf TPST 32mm/40mm pohodna iverica/sloj Green Glue alike ili bitumen/40mm pohodna iverica/bitumen/mdf 40mm + čupavac.
Vlasnik je profesionalan bubnjar i veoma se obradovao rezultatom iako je bio pomalo skeptičan, nije mogao da vjeruje svojim ušima.
......
kao sto sam vec rekao, dobio je jos jedan "bubanj" ispod drum-seta.
Koliko sam shvatio cesto se vestacki layeruju u miksingu i semplovi i obicni sinusni tonovi "ispod" ili "preko" kicka ili dobosa... da bi zvuk bio konkretniji ili kakav je vec neophodan za konkretnu produkciju, jedino je ovo sada akusticki proces... ali to je stvar ukusa i potreba odredjene produkcije, te bi bilo dobro da se taj "feature" moze maknuti kada nije neophodan... a i cini mi se da je lakse to raditi u fazi produkcije ne snimanja... ali ko ce ga znati...
Jednostavno mislim da ne mora bas svako biti zadovoljan platformom ispod bubnja, kao opstim savetom.
... pa to je diskutabilno, taj specifičan drum riser je na tome: daske i drveni tramovi + ispod nabijena zemlja + jo? ispod sipki pesak.
Taj njegov pod stvarno "bubnji", ja od sto i ne?to kila kad odskočim zaljulja se sve i zato je to rje?enje mnogo bolje kao da je bez njega.
Slično je u starim gradskim kučama koji imaju slične podove.
Takvo re?enje jeste da nije univerzalno za svakojakve situacije.
A ako ima ispod beton onda se ide sa ozbiljnom platformom jer poanta je ba? u tome da se separira od povr?ine prostora i tako se oddani zvuk bolje defini?e.
Te ozbiljne platforme nemaju ?anse da "bubnjaju" jer neke imaju rezonantnu frekvenciju i ispod 10Hz.
Plishani
06-11-2011, 01:49 AM
Dragi foruma?i (forumd?ije?), pla?im se da, ako ponovo i pa?ljivo pročitamo originalno pitanje, odgovor uop?te neće biti jednostavan.
Čovek hoće da, jednostavnim jezikom rečeno, odradi izolaciju od oko 80 dB, ako se ne varam.
Soba za snimanje Foley-a je praktično neupotrebljiva ako ne ispunjava bar uslov NC=20, jer neće moći da snimi nikakve delikatne ?umove bez da ih izvodi jako blizu mikrofona, a to vrlo često ne zvuči prirodno.
Sa druge strane zida su instalirani monitori koji, aj da ka?emo, prave buku od 85 dBC svaki, a ima ih dva komada najmanje. To mu dodje 88 dBC, pa kada na to dodamo malo headroom-a, eto nas na 94 dB. 94-20=74. To je prilično te?ak zadatak, imajući u vidu da se izolacija posti?e na dva načina: masom i rastojanjem.
Pitanje za Arthura: da li je moguće zidati (cigle, beton) u tom prostoru?
Haxli
06-11-2011, 03:27 AM
Moze da se zida ciglom, ...
:)
Plishani
06-11-2011, 02:42 PM
Auh, sada sam video da je Quake2 već opisao u detalje kako sagraditi pregradni zid izmedju dve sobe.
E sad, ja ne poznajem dovoljno tr?i?te gradjevinskog materijala u Srbiji da bih znao ?ta sve mo?e da se nadje od materijala, ali predlo?io bih zidanje ?upljim betonskim blokovima. Obično su dimenzija 50x20x20 cm i otvoreni sa jedne strane. Napuni? ih suvim peskom, da bi povećao masu zida.
naravno, kao ?to Quake reče, proveri strukturu i vidi da li betonska ploča to mo?e da izdr?i. Ne bih da te pla?im, ali u podrumima se najče?će, iz razloga ?tednje, pravila samo betonska ko?uljica, bez armature. Ako je to slučaj, onda bi morao da na pod prvo postavi? horizontalnu armiranu gredu koja će da nosi tu te?inu, ili da radi? temelje, ?to je komplikovano.
Evo kako to izgleda u praksi:
10576
Ne verujem da postoji neki drugi način da postigne? stepen izolacije koji ti je potreban.
?to se akustike Foley studija tiče, nije ba? uvek po?eljno da bude potpuno "mrtva". Jedno je sigurno: podloga na kojoj se rade koraci mora da bude apsolutno bez ikakvih rezonancija, i najče?će se za to koristi debela betonska ploča. Ukoliko ti treba rezonantna podloga, lako će? je izgraditi na solidnoj, ne-rezonantnoj ploči.
Arthur
06-11-2011, 02:53 PM
prvo da poželim dobrodošlicu gosn plišanom, velika je čast imati vas na ovom forumu ;)
Drugo, video si već da je moguće zidati ciglom u tom prostoru, u pitanju je bivše atomsko sklonište, tako da su tu zadovoljena i druga dva uslova - pod je čist beton, mislim da je direktno na temeljima, kako mi supruga ahitekta reče, temeljna ploča. I pošto je namena tog poda ionako bila da nosi zidove i konstrukciju celog brda iznad krova (ukopano je sklonište), a plus su standardi nosivosti sa atomska skloništa uglavnom multiplicirani sa x 7, verujem da neće biti potrebna greda :)
Plishani
06-11-2011, 10:28 PM
Hvala na dobrodo?lici. Skoro sam zavr?io zidanje svog studija (ustvari nisam jo? sve zavr?io. ali to je druga neka priča) i prilično sam toga naučio tokom procesa, pa ako treba nekih praktičnih saveta, evo, tu sam... Ceo proces izgradnje sam fotografisao do najsitnijih detalja, mo?e da bude korisno.
Arthur
07-11-2011, 03:37 AM
e ok, a jel ima neko informaciju koje su cene ovih betonskih blokova?
... vidim da se lovimo u krugu, za taj NC20 je sve to badava, pa onda opet:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=315514&postcount=3
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=315535&postcount=7
Arthur
07-11-2011, 01:19 PM
ok, da ne bude da se vrtimo u krug, soba u sobi trenutno i nije najizvodljivija opcija za nas, prvo zbog ionako malog prostora (sve skupa, foley+mali control room = 8x4,7m), i niskog plafona (2.7). A i sredstva nam nisu preterano izdašna, tako da mislim da ćemo ipak ići logikom jednog ozbiljnog zida i pristojne količine izolacije sa unutrašnje strane istog. PA ako nešto probija ispod 100, em se moramo prilagoditi tome, em moramo onda ipak malko i raspored rada usklađivati.
awacs
07-11-2011, 02:08 PM
ok, da ne bude da se vrtimo u krug, soba u sobi trenutno i nije najizvodljivija opcija za nas, prvo zbog ionako malog prostora (sve skupa, foley+mali control room = 8x4,7m), i niskog plafona (2.7). A i sredstva nam nisu preterano izda?na, tako da mislim da ćemo ipak ići logikom jednog ozbiljnog zida i pristojne količine izolacije sa unutra?nje strane istog. PA ako ne?to probija ispod 100, em se moramo prilagoditi tome, em moramo onda ipak malko i raspored rada usklađivati.
Pa naravno: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=315539&postcount=10
Pozdrav,
Vasa
Arthur
07-11-2011, 02:27 PM
eto, izlazimo iz kruga :)
E pa tako i treba, da se ne zavrti u glavi:)
boggy
08-11-2011, 03:38 AM
.......PA ako ne?to probija ispod 100, em se moramo prilagoditi tome, em moramo onda ipak malko i raspored rada usklađivati.
To mozete odmah, bez dodatnih blokova i zidova.
DaBear
08-11-2011, 12:19 PM
moze i rad u dve smene - dnevna i nocna !! :)
alavuk
08-11-2011, 12:22 PM
ima li piva ? :)
Arthur
08-11-2011, 04:15 PM
Ok, po?to smo se lepo isćaskali, back on track ;)
čini mi se da jest ceo ovaj topik sa moje strane postavljen malko zbrda zdola i grlom u jagode, a obzirom da sam popriličan laik iz polja akustike, preče?ljao bih par postavki :
1. Ako sam ja dobro razumeo, od specifične te?ine zida (po jedinici zapremine), zavisi njegova sopstvena rezonantna frekvencija, ispod koje taj zid ne predstavlja prepreku, a iznad koje predstavlja, relativno efikasnu prepreku. Ovo je jedini način na koji sam ja skontao va?e savete o maximalnoj te?ini zida.
Iz toga izvedeno, teorijski bi idealno bilo da ja u tu svrhu, jednostavno izlijem jedan deblji betonski zid, bez ikakvih ?upljina i razmaka, obzirom da je to verovatno najmasivnije re?enje? A onda, po?to to i nije preterano praktično, u to uklapam quakeov savet o duplom zidu od cigli ispunjenog peskom odnosno Pli?anov savet o betonskom bloku, takođe ispunjen peskom. Da li gre?im ili su ove te?ine manje od klasično betonskog zida?
Svestan sam činjenice da takav zid, kao veoma tvrda stvar, pretstavlja sam po sebi novi problem za unutra?nju akustiku, u smislu da bi se u re?iji koja bi bila opasana istim, mogli javiti novi stojeći talasi, koje bi posle morao dalje re?avati unutra?njom akustikom. Da li u ovom gre?im?
Gde u celoj toj postavci dolaze materijali poput kamene vune? koliko razumem, oni imaju lo?iju izolatorsku funkciju od čistog punog zida?
I stvarno se izvinjavam na vrćenju u krug, al činjenica je da trenutno nam ni bud?et ni dimenzije prostora (mada vi?e bud?et!) ne dozvoljavaju postavku sa plivajućim podom i plafonom. Shvatili ste da ćemo pre?iveti i ukoliko ne postigemo SAVR?ENU izolaciju od te re?ije, ali bar da dođemo do nečeg ?to je nama upotrebljivo, a to je maximalan učinak u ?irokom spektru bar do 100hz, jer ispod toga malo ?ta u foley-ima i postoji, barem za ove foleye koje mi mo?emo da radimo u prostojiri od 5x4.7 (ne mo?emo ba? snimati kamione, gepeke i slične krupne komade :) )
Dalje, vezano za same foleye, i?čitao sam bez mnogo uspeha u razumevanju, ?ta je to NC, i kakvog konkretnog značaja ima za snimanje unutar tog foley rooma? KOlko sam ja skontao to je neka kriva odziva same sobe, al ako bi neko voljan, preveo na srpski jezik, od kakvog je to konkretnog uticaja?
Plishani
09-11-2011, 01:24 AM
Ajde, ja ću da počnem:
1. Taj pregradni izolacioni zid mora da ispunjava nekoliko uslova, od kojih su dva najva?nija: da bude vrlo te?ak (potrebna velika količina energije da bi se pomerio), da bude ?to je moguće čvr?ći, rigidniji, odnosno neelastičan (da ne bi rezonancijom provodio zvuk). Zato je re?enje sa peskom dobro, jer "umrtvljuje" zid. Pesak inače mora da bude potpuno suv kada se stavlja, jer će u protivnom vremenom, kako se bude su?io, gubiti te?inu i zapreminu, pa će njegovo mesto zauzeti vazduh...
Jako je va?no na ?ta se taj zid oslanja, jer ako je betonska ploča ispod zida podlo?na rezonanciji, onda će i čitav sklop ploča/zid provoditi zvuk.
2. Tačno je da je takav zid problem za unutra?nju akustiku, jer on sprečava da zvuk izadje iz prostora gde je nastao, ?to za posledicu ima odjek - reverberaciju.
3. Mineralna vuna i ostali slični materijali ne izoluje, nego apsorbuje. Te će? materijale koristiti da bi "upio" zvuk koji je ostao u prostoriji.
4. Ja ipak mislim da će ti dimenzije sobe biti veći problem od bud?eta, jer je prostor prilično nizak (2,7m)
5. NC - Noise Criteria, ili NR - Noise Rating je skup krivih koje defini?u na? subjektivni do?ivljaj osnovne buke nekog prostora, u opsegu izmedju 31,5 Hz i 8KHz. Naime, na?e čulo sluha ne do?ivljava jednako glasno zvuke istog nivoa na različitim frekvencijama. Da bi nam neki zvuk u području 31,5 Hz zvučao jednako glasno kao neki drugi zvuk u području 1KHz, jačine 20 dB, morao bi da bude jačine skoro 70 dB! Evo i grafikona:
10594
6. Konkretna posledica osnovnog ?uma (buke, background noise) svakog studija je uspostavljanje donje granice za najti?i zvuk koji u tom prostoru mo?e? da snimi?. Foley je najvećim delom sitno ?u?kanje (osim ako radi? poslove za video igre, gde je sve po principu "udri ?to jače") i zahteva izuzetno tihe prostore. Moj studio u Lisabonu je NR-0 (odnosno biće, kad ga potpuno zavr?im) i odrao sam se od posla dok sam do?ao do tog rezultata...
7. Ako ikako bude moguće, predvidi mesto za solidan bass trap u prostoru za snimanje.
Eto toliko, za sada.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.