Log in

View Full Version : klavijatura -> kompjuter -> vst

Kejt Bush
26-10-2011, 11:09 PM
Pozdrav svima
Htela bih da VSTove na kompjuteru sviram pomoću klavijature Yamaha PSR E403. Glavni problem je taj latency koji je ogroman. E sad, koliko bi tu kupovina zvucne kartice pomogla jer klavijatura se spaja preko USB-a sa kompjuterom pa ne znam je li ta konekcija dovoljno brza. Kakva zvučna kartica bi najvi?e odgovarala za takvo sviranje?

BlasterMaster
26-10-2011, 11:31 PM
jel samo taj psr ima samo usb ili ima i midi out? ako ima midi (nisam siguran ali trebalo bi posto je novija) , uzmes zvucnu sa midi ulazom, midi kabal i shibas...

Dijabolik
26-10-2011, 11:58 PM
ili uzmeshh nesto tipa ovo http://www.m-audio.com/products/en_us/MIDISPORT1x1.html

znaci bocnesh midi kabel iz klavijature u ovu spavu , a spravu na usb i nema problema.

Rhino
27-10-2011, 03:54 AM
Klavijatura znaci usb, i imas latenciju? Ok.. Pod predpostavkom da imas integrisanu karticu predlazem da skines asio4all drajvere, instaliras i podesis buffer size na 128 samples recimo..

Da se ponovis sa boljom karticom naravno da ne bi bilo s goreg, ali ako ti treba samo za vjezbu ili slicno ovo bi trebalo da ti radi posao..

Bockie
27-10-2011, 09:53 AM
Iskreno sumnjam da je do klavijaturice. Ne verujem da bi Yamaha napravila "neupotrebljiv" proizvod koji zavisi od neke tamo zvucne kartice itd. Ako su dali taj USB , znaci da on moze da radi i bude "upotrebljiv". I ako postoji latencija, ona je verovatno smanjena na pristojan "prihvatljiv" nivo.

Verujem, dakle, da se radi o tome da treba da podesis racunar ,a verovatno u upu'stvu yamahe stoji koja je preporucena konfiguracija i op. sistem. Kada taj uslov zadovoljis, baci se na software podesavanje i sprava moora da radi ili se Yamaha obrukala, mada po onome sto sam pregledao po U-tube, ljudi su happy...

Dakle komp...:wink:

diviner
27-10-2011, 12:32 PM
Bice da je ovo sto Rhino i Bockie spominju. Znaci Asio4All i malo pregledas komp!

Kejt Bush
27-10-2011, 01:19 PM
Hvala na brzim odgovorima :grin:

ASIO4ALL je vec bio instaliran. Kako da se oslobodim krkljanja zvuka kad smanjujem buffer size? Koja bi zvučna kartica re?ila moj problem?

Igor
27-10-2011, 01:36 PM
Odgovor na to pitanje je jako ?iroko, a mo?da i nije, ako naravno pođemo od konkretne pretpostavke... Recimo da ne ?eli? da se bavi? audio produkcijom u smislu da ti je audio-kartica "sposobna" za profesionalno-kvalitetna usnimavanja zvuka s mikrofona, iz gitare ili nekog drugog a tzv. analognog instrumenta. Recimo da ti je cilj sviranje VSTinstrumenata bez pomenutog ka?njenja (t.j. latencije) i ni?ta vi?e. Tehničkim jezikom rečeno, potreban ti je kartica sa prosečno kvalitetnim AD DA konverterima i standardnim ASIO drajverom, pomoću kojeg bi mogla da smanji? ka?njenje na (nečujnih) 5-7 milisekundi. Ako tako postavi? stvari, svaka, dakle i ona najjeftinija EMU i M-Audio kartica zavr?ava posao. Pominjem te dve firme jer su u tom rangu ponude zvučnije, ali i ma koja druga a da ti nudi ASIO podr?ku, nije za zaobići.

Bockie
27-10-2011, 01:40 PM
Hvala na brzim odgovorima :grin:

ASIO4ALL je vec bio instaliran. Kako da se oslobodim krkljanja zvuka kad smanjujem buffer size? Koja bi zvučna kartica rešila moj problem?

Kejt, nema to veze sa zvucnom. Kupices novu kartu i imaces isti problem.
Kazem, pogledaj koju konfiguraciju preporucuje Yamaha.
Kompjuter je spor ili nepodesen ako ne moze da podnese manji buffer...

awacs
27-10-2011, 01:44 PM
Tehničkim jezikom rečeno, potreban ti je kartica sa prosečno kvalitetnim AD DA konverterima i standardnim ASIO drajverom, pomoću kojeg bi mogla da smanji? ka?njenje na (nečujnih) 5-7 milisekundi. Ako tako postavi? stvari, svaka, dakle i ona najjeftinija EMU i M-Audio kartica zavr?ava posao. Pominjem te dve firme jer su u tom rangu ponude zvučnije, ali i ma koja druga a da ti nudi ASIO podr?ku, nije za zaobići.

Dobro sad, ne ba? svaka. Lexiconove kartice su recimo bile ozlogla?ene po pitanju latencije.

Koji god interfejs da je u pitanju, procesorska snaga računara je bar podjednako va?na.

Pozdrav,

Vasa

Igor
27-10-2011, 01:55 PM
Stvarno nisam znao to za Lexicona, mada ove dve firme koje sam pomenuo, mislim da tu, obrni okreni, nema oma?ke. Dakako, stoji i konstatacija za va?nost snage procesora. Zna? li Kate koji ti je procesor u kompjuteru?

Kejt Bush
27-10-2011, 02:10 PM
Problem se javlja na desktop konfiguraciji sa procesorom AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+2.61GHz. Taj računar ?elim da osposobim.
Ali sad ne znam da li je to do procesora, imam jedan Toshibin laptop dosta star Intel Pentium M procesor 1,6GHz koji u sebi ima integrisanu Sigma-Tel zvicnu kartu. Uz pomoć ASIO drivera koji je pode?en Buffer size=64samples (opcija Hardware buffer je isključena) dobijam latency od 2ms! Bez krkljanja i ?umova

awacs
27-10-2011, 02:26 PM
Toshibin laptop dosta star Intel Pentium M procesor 1,6GHz koji u sebi ima integrisanu Sigma-Tel zvicnu kartu. Uz pomoć ASIO drivera koji je pode?en Buffer size=64samples (opcija Hardware buffer je isključena) dobijam latency od 2ms! Bez krkljanja i ?umova

Sa istim VST instrumentima i u istom audio softveru kao na tom Athlonu?

Pozdrav,

Vasa

Kejt Bush
27-10-2011, 04:45 PM
Sa istim VST instrumentima i u istom audio softveru kao na tom Athlonu?

Pozdrav,

Vasa

Da

diviner
28-10-2011, 03:25 PM
Pa postoji mogucnost da integrisana karta koju imas na svom kompu jednostavno ne saradjuje sretno sa Asio4All. Probaj pronaci neki SBLive, i uz pomoc kx drajvera mozes da radis i u XPu i u Win7 (64bit). Kostace te 10 eura...

BlasterMaster
28-10-2011, 04:19 PM
pa ako je ta konfiguracija, i ako je sistem pravilno istaliran i drajveri, definitivno nije do racunara (sto je moglo odma da se zakljuci jer je navela da ima problema sa konekcijom klavijatura komp da bi svirala u VST okruzenju) a cim moze da radi sa zahtevnim vst-ima znaci to nije uopste slab procesor za te neke osnovne funkcije, naravno kao sto kaze bockie optimizacija ce sigurno pomoci, isti processor sam imao na kucnom racunaru, i zbog filmova i muzike imao samo integrisan zvuk, kad sam pokusao da nesto dok sam uz komp zavrsim preko klavijature isto je "krchalo"... ubacio audigi 2 sb naso u nekoj kutiji na tavanu, i delimicno resio problem makar kad mi padne ideja da usnimim.... ali latencija je i dalje bila velika za neki ozbiljniji rad... ali ko sto kaze diviner malo kosta a zavrsi ti posao

awacs
28-10-2011, 05:31 PM
pa ako je ta konfiguracija, i ako je sistem pravilno istaliran i drajveri, definitivno nije do racunara (sto je moglo odma da se zakljuci jer je navela da ima problema sa konekcijom klavijatura komp da bi svirala u VST okruzenju) a cim moze da radi sa zahtevnim vst-ima znaci to nije uopste slab procesor za te neke osnovne funkcije, naravno kao sto kaze bockie optimizacija ce sigurno pomoci, isti processor sam imao na kucnom racunaru, i zbog filmova i muzike imao samo integrisan zvuk, kad sam pokusao da nesto dok sam uz komp zavrsim preko klavijature isto je "krchalo"... ubacio audigi 2 sb naso u nekoj kutiji na tavanu, i delimicno resio problem makar kad mi padne ideja da usnimim.... ali latencija je i dalje bila velika za neki ozbiljniji rad... ali ko sto kaze diviner malo kosta a zavrsi ti posao

Dakle, devojka (?ena?) bi mogla da ulo?i pare u novu zvučnu karticu koja ima bolje optimizovane ASIO drajvere i da na kraju dana raspola?e sistemom čija je "latencija i dalje velika za ozbiljan rad" :confused: A za razliku od tebe ona mo?da nema Audigy na tavanu...

Imam istu generaciju procesora (Athlon x64 Dual Core) i sve ?to mogu da ka?em je da... bolje da ne pričam :) ne koristim klavijature za kontrolu VST instrumenata (crtam "Morzeovu azbuku" da bih programirao bubanj i to je sve ?to se tiče VSTi, a buffer size mi je inače stalno pode?en na 4096 samples). ALI, kada bih hteo da sviram virtuelne instrumente preko klavijature NIKAD ne bih uzeo AMD-based ma?inu.

Procesor je bio i ostao "usko grlo" koje diktira generalnu latenciju sistema, a snaga procesora se ne meri samo njegovom nominalnom brzinom nego i načinom na koji koristi svoju brzinu (a AMD i Intel nisu ba? isti procesori). Diviner i Psionic mogu to bolje da objasne nego ja, po?to ja mogu da govorim samo iz ličnog iskustva, a ne kao poznavalac.

Sa druge strane - Kejt Bush ima Toshiba laptop koji radi bez problema... pa u čemu je onda problem :confused:

Pozdrav,

Vasa

sRce
29-10-2011, 05:43 PM
Pitanje za korisnike ili poznavaoce USB muzickih karti...

Do sada sam sve koristio PCI karte... sada razmisljam o kupovini USB...

Da li se u odnosu na PCI karte, USB 2.0 karte vise "dave" kod projekata baziranih na VST instrumentima ?

Pitam ovo iz razloga sto sam negde procitao da USB veza ide maksimalno do 480 Mbps... Da li je to dovoljno kod projekata kod kojih recimo svira 15-20 instrumenata ?

:confused:

Bockie
29-10-2011, 06:10 PM
Pitanje za korisnike ili poznavaoce USB muzickih karti...

Do sada sam sve koristio PCI karte... sada razmisljam o kupovini USB...

Da li se u odnosu na PCI karte, USB 2.0 karte vise "dave" kod projekata baziranih na VST instrumentima ?

Pitam ovo iz razloga sto sam negde procitao da USB veza ide maksimalno do 480 Mbps... Da li je to dovoljno kod projekata kod kojih recimo svira 15-20 instrumenata ?

:confused:

Pfff...

Pa usb 2.0 je brzi od FW...! FW je 400. (ima i FW800, ali vecina interfejsa nije 800)

Drugo 44.1/16bit je STEREO (dakle dva kanala) 1411kbps, pa ti racunaj kojiko moze...

Ako ima interfejasa (licno posedujem onyx1640) koji moze da siba 96K/24bit X 16 kanala bez greske na klasican FW (400 Mbps) koji je sporiji od USB 2.0... Onda...:wink:

sRce
29-10-2011, 06:49 PM
Pfff...

Pa usb 2.0 je brzi od FW...! FW je 400. (ima i FW800, ali vecina interfejsa nije 800)

Drugo 44.1/16bit je STEREO (dakle dva kanala) 1411kbps, pa ti racunaj kojiko moze...

Ako ima interfejasa (licno posedujem onyx1640) koji moze da siba 96K/24bit X 16 kanala bez greske na klasican FW (400 Mbps) koji je sporiji od USB 2.0... Onda...:wink:

Vido sam neke grafikone da je USB 2.0 brzi od FW 400 ... ali pitao sam da cujem kako to u praksi svira...

Bockie
29-10-2011, 07:27 PM
Pa pri usnimavanju moze "dokle hoces" (predpostavljajuci da pri samom usnimavanju ne koistis DSP (vst,rtas,au,etc),moze i 24 i vise kanala odjednom, sto uglavnom od harda zavisi, mada bi ovo cika Diviner bolje pojasnio tehnicki), a pri reprodukciji imas 2-mix back (monitoring) i to zavisi samo od racunara a ne od 2-mix... Latencija je prisutna ali u izdrzljivoj meri ako je jaca masina... Maudio je medju prvima izbacio 8-kanalni USB interfejs i odlicno radi...bar koliko sam se igrao... Ima bubica, al brate - radi, nista manje dobro nego bilo koji fw ,etc...!

sRce
30-10-2011, 02:20 AM
Sve ovo pitam zbog ove kartice... Roland QUAD-CAPTURE...

Kakva su misljenja o njoj ?