Log in

View Full Version : Power Conditioner ili UPS

Placid Art
23-10-2011, 10:26 PM
Ineteresuje me vase misljenje sta je bolje od ovo dvoje?
Zelim da nakacim aktivne monitore na to da bih sprijecio kvar usled nestanka ili opadanja napona.
Znam da Power Conditioner ima sposobvnost da ocisti strujni signal da se ne javljaju nepozeljni sumovi, da li to radi i UPS, posto bih vjerovgatno na sve to nakacio i PreAmp, pa bih volio da mi se ti sumovi ne pojavljuju u snimku.

Sta vi mislite o svemu ovome ?

Placid Art
25-10-2011, 08:23 PM
JEste da cu sad iskocit iz teme, nadam se da mi niko nece zamjerit :)
Ali ima li iko da se razumije u http://rumski.com/forum/showthread.php?t=39388
Jer sam bas u dilemi sta od to dvoje da kupim, valjala bi mi neka pomoc :)

VladaNS
25-10-2011, 08:42 PM
JEste da cu sad iskocit iz teme, nadam se da mi niko nece zamjerit :)
Ali ima li iko da se razumije u http://rumski.com/forum/showthread.php?t=39388
Jer sam bas u dilemi sta od to dvoje da kupim, valjala bi mi neka pomoc :)

Nabavi rastavni trafo, inace poznatiji kao trafo 220 na 220. To izgleda ovako: Iz zida strujni kabel ide do tog trafoa/transformatora a onda iz trafoa ide produzni kabel u koji ukljucujes svu opremu. Ovo uklanja probleme sa strujom i shumom 100% jer pravi galvansko odvajanje od struje u zidu a kosta nesto preko 50 evra. Takodje drzi napon konstantnim i cak ni udar groma ne moze da ti sprzi opremu. Najbolje je da se raspitas kod elektricara gde to ima da se kupi jer u nekoj standardnoj radnji neces naci...

boggy
25-10-2011, 09:04 PM
Ineteresuje me vase misljenje sta je bolje od ovo dvoje?
Zelim da nakacim aktivne monitore na to da bih sprijecio kvar usled nestanka ili opadanja napona.
Znam da Power Conditioner ima sposobvnost da ocisti strujni signal da se ne javljaju nepozeljni sumovi, da li to radi i UPS, posto bih vjerovgatno na sve to nakacio i PreAmp, pa bih volio da mi se ti sumovi ne pojavljuju u snimku.

Sta vi mislite o svemu ovome ?
Pravilo je da se nista ne stavlja na napajanje monitorskog lanca, pod uslovom da ti je bitno sto cujes i da ti od kvaliteta toga sto smiksas zavisi da li ces da jedes ove nedelje. Ako ne, onda ti je potpuno svejedno.

Sam po sebi monitoring sistem ima sasvim dovoljno "filtracije" vec u svom napajanju da spreci svaki normalan sum u normalnoj mrezi. Ako to nije u stanju, a neophodno ti je, onda menjaj monitorski sistem.

Ako ti mreza nije po volji, onda menjaj mrezu (seli se na drugu lokaciju, promeni instalaciju), ali ne postoji ni jedan (jeftin) nacin da bi popravio mrezni napon koji ne valja, ma sta trgovci pricali.

Ponavljam jos jednom, ako ti od kvaliteta miksa ne zavisi lebac, ne bacaj pare za badava.

boggy
25-10-2011, 09:20 PM
Nabavi rastavni trafo, inace poznatiji kao trafo 220 na 220. To izgleda ovako: Iz zida strujni kabel ide do tog trafoa/transformatora a onda iz trafoa ide produzni kabel u koji ukljucujes svu opremu. Ovo uklanja probleme sa strujom i shumom 100% jer pravi galvansko odvajanje od struje u zidu a kosta nesto preko 50 evra.

A za sta ce mu galvansko razdvajanje od smetnji koje se prenose kapacitivno da ne kazem kroz galvansku izolaciju...
Razdvojni trafo moze samo delimicno zaustaviti neke smetnje na mrezi... nista znacajnije od onoga sto vec sam trafo za napajanje u monitorima ne moze da uradi.

Takodje drzi napon konstantnim

:confused:
Kako? To je obican trafo 1:1, ako se poveca napon na ulazu, porasce i na izlazu, srazmerno.

i cak ni udar groma ne moze da ti sprzi opremu.

Galvanska izolacija izdrzljivosti od oko par kilovolti ce zadrzati udar groma (jacina elektricnog polja oko 3MV/m, u pitanju su mega volti)? Ponekad uspe... ponekad ne.
Pri tom sam ulazni transformator u napajanju monitora ima istu takvu (galvansku) izolaciju.

Najbolje je da se raspitas kod elektricara gde to ima da se kupi jer u nekoj standardnoj radnji neces naci...
Najbolje je da se ne raspituje gde da kupi jer mu nece preterano pomoci ni po jednoj tacki koju si naveo, a unece novi parametar u ukupnom zvuku monitoring sistema, potpuno nepredvidiv.

Placid Art
25-10-2011, 10:16 PM
Ma meni je u principu ok struja skroz. Monitori su mi KRK RP5 skros solidni bar za ono sto meni treba... Nego preventive radi jer sma procitao da usled nestanka struje i tih cuda moze da dodje do trajnog suma u monitorima, da se nesto zajebe sta ti ja znam... A i laks emi ej nekako da sve spojim u jedan uredjaj pa iz tog uredjaja u jednu uticnicu...
Tako da na kraju ne ukapirah sta mi je najbolje ? :)

VladaNS
25-10-2011, 10:17 PM
Ja sam tupadzija pa nisam video da mu to treba za monitore...:banghead:

Placid Art
25-10-2011, 10:24 PM
Ili mi za tu potremu moze bit dovoljno neki produzni kabal sa kontrolisanim naponom...
Bas nemam pojma sto je najbolje... A nesto sam paranoican da kad nestane stuja u toku rada moze sve da crkne...

boggy
25-10-2011, 10:34 PM
........A nesto sam paranoican da kad nestane stuja u toku rada moze sve da crkne...
Izadji na vazduh... prosetaj...

Placid Art
25-10-2011, 10:35 PM
Nisam toliko paranoican... Samo pitam za neki savljet ako mi ga mozete dat ?

boggy
25-10-2011, 10:38 PM
Nisam toliko paranoican... Samo pitam za neki savljet ako mi ga mozete dat ?

Vec sam ti dao savet da se nista ne stavlja na monitoring lanac. Ako se ista zeli sacuvati, onda se cuva komp u kome postoji najvrednije... ono sto radis, preciznije, diskovi, odnosno ... ono sta je na diskovima.... I tada kupis kvalitetniji UPS i pomolis se da nece on da pobije sve.
Ostalo se pusti da crkne ako mu je tako sudjeno, jer se moze ponovo kupiti. Muzika koju si radio i od koje zivis, se nema gde kupiti ako ti crknu diskovi.

Kud ces bolji savet?

Placid Art
25-10-2011, 10:45 PM
Dobro istina upravu si...
Hvala...

awacs
25-10-2011, 10:51 PM
Vec sam ti dao savet da se nista ne stavlja na monitoring lanac. Ako se ista zeli sacuvati, onda se cuva komp u kome postoji najvrednije... ono sto radis, preciznije, diskovi, odnosno ... ono sta je na diskovima.... I tada kupis kvalitetniji UPS i pomolis se da nece on da pobije sve.
Ostalo se pusti da crkne ako mu je tako sudjeno, jer se moze ponovo kupiti. Muzika koju si radio i od koje zivis, se nema gde kupiti ako ti crknu diskovi.

+101

Inače, te?ko da će ne?to da ti crkne kad nestane struje. Veća je verovatnoća da se ne?to lo?e desi kad se struja vrati u mre?u. Zato kad nestane struje lepo sve POWER dugmiće na OFF, pa kad ponovo dobije? struju sačeka? jedno pet minuta pa tek onda podigne? sistem.

?to se bezbednosti monitora tiče - snabde? se rezervnim osiguračima (mislim na osigurače za monitore, ne za kućnu instalaciju, naravno) i ka?e? sebi: "biće sve u redu".

Pozdrav,

Vasa

Placid Art
25-10-2011, 10:55 PM
:) tako cu i uradit...