View Full Version : Novi Pro Tools (TDM?) hardware cards
DaBear
20-10-2011, 06:47 AM
Evo vec danima se nagadja sta ce Avid izbaciti danas na AES-u u Americi.
Najavili su nesto "veliko" i sve sto je ostalo da obnove su nove TDM HD kartice...sve ostalo su vec izbacili (PT9, nove interfejse, native itd..)
Takodje se prica i o Pro Tools 10 verziji....
Veceras ima live na internetu prenos... hehehe
DzoniPFC
20-10-2011, 08:35 PM
Mozda 004 interfejs?
Sad sam citao na GS-u.
Ha izgleda da je Pro Tools 10 vec vani od danas.
Kad pre? :S Pa pre par meseci su izbacili Pro Tools 9 :S
EDIT: Zapravo nije pre par meseci, pre nesto manje od godinu dana (al leti vreme:S )
quake2
21-10-2011, 06:33 AM
Evo jednog od komentara na novotarije u PT10
WOW!!!
Clip-based gain?
Fades in realtime?
Multiple file formats in the same project?
Sounds like Digital Performer 6.
:rotfl::rotfl::rotfl:
Cak nece biti ni 64bitan jos neko vreme:banghead:a cena je oko 1000$....dok ce novi Logic X biti 300$....Opravdano mislim,mada mi je zao...da ce ga ovaj put ostali seq. totalno sahraniti i poslati u zaborav.
DaBear
21-10-2011, 11:10 AM
Ovaj PT10 release je vezan vise za high end market ZBOG novih HDX kartica koje su 5 x jace od starih HD kartica.
Najavili su da je PT10 zadnja verzija koja ce da podrzava "plave" 192/96 interface (servis ce da bude jos 5 godina)
Ova verzija i novi PT su vise namenjeni post pro studijima (jer oni imaju para i trose ih!!)
Do sad su (na pr. ) miksevi za filmove trazili po 3 sistema da se sinhronizuju, sa ovim novi nece morati - moze da "svira" up to 768 voices (!)
Prethodni release (9) je vise bio za narodne mase (radi bez interfejsa)..sad da jos urade upgrade na 10 i eto..pare kaplju (svakih godinu dana!)
Inace novi HDX izgleda super (ko ima para i posla!!)
awacs
21-10-2011, 12:47 PM
Prethodni release (9) je vise bio za narodne mase (radi bez interfejsa)..sad da jos urade upgrade na 10 i eto..pare kaplju (svakih godinu dana!)
Pa to je to. Planned obsolescence, hehe :) Uvek imaju spremne upgradeove za jedno dve verzije unapred, samo ih daju na kašičicu. Mislim, kad pročitam šta je novo... stvarno smejurija :rotfl:
A "narodne mase" koje su kupile PT9 pa bile zbunjene što ne mogu da urade glupi Clip Gain bez renderovanja novog fajla (???) sad dobiju realtime Clip Gain i još par UOBIČAJENIH DAW FUNKCIJA za tričavih $300 :):thumbsup: Čisto da bi im postalo jasno kako ipak ne možeš da dobiješ "najbolji DAW na svetu" za $500 :)
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
21-10-2011, 01:05 PM
sad je PT 32bit float point - wow, to je tako revolucionarno :D
DaBear
21-10-2011, 01:19 PM
Jbga - kapitalizam / akcionari / shares / = mora stalno nesto da se dodaje "na kasicicu" !
Na svu srecu (za njih) postavili su se (i odrzali) kao "industry standard" a najvise kod velikih igraca (TV / Film / video / pro studios) svaki taj biznis ima bar po 3HD sistema a mnogi po 6-7 + !! Tu su pare (u upgrade-ovanju) a ne kod klinaca koji su se ponadali (sto kaze Vasa) da ce da imaju "the best, world standard DAW" za sitne pare...e pa ne moze!
Ima u novoj verziji puno stvari koje likovima kao sto smo mi , nece trebati ali filmadzijama (koji js imaju Euphonix desk) itd..ce biti do jaja!
BTW - ja jos ni PT9 nisam instalirao !!! heheheh
Everbeatz
21-10-2011, 01:29 PM
Jbga - kapitalizam / akcionari / shares / = mora stalno nesto da se dodaje "na kasicicu" !
E to je poenta, tako te i vise cene - kad dajes na kasicicu
quake2
21-10-2011, 04:20 PM
Mislim da ce avid vrlo brzo morati da se okrene i Badroom producentima,sto on u sustini i radi u poslednje vreme bezuspesno pokusavajuci da pruzi verziju koja nece biti vezana za Avidov preskupi hardver...ali ono sto nude,je stvarno smesno.
DaBear
21-10-2011, 04:52 PM
Avid ima vise zaposlenih madjionicara nego programera kada uspeva,u sustini matorcima (koji tesko da mogu brzo i lako da predju na neki drugi seq.) godinama da prodaje pricu kako je PT industriski standard i najbolji daw ali sudeci po najsvezijim komentarima istih na raznim forumima,mislim da ni penzionerska klasa vise nece dozvoljavati vucu za nos.
eh sto volim ovakve izjave....:mad:
Pricas gluposti...napamet. Ako si procitao moj post...GLAVNI "power users" su filmske kompanije / post itd...(jeste - rade matorci tamo ALI znaju mnogo vise i od tebe i od mene oko toga..!!)
Ako neko ima para - to su oni i mogu da kupe sta god pozele. Posto nemas prakse u tom domenu, ne znas koliko je zahtevno i koliko SVE treba da radi kao sat u audio departmentu...gde obigcno ide minimum od 400-600 traka audija u syncu sa slikom.
Za AVATAR su koristili 6HD sistema sinhronizovao...(vidi PTs u koferima)
Ova druga: mala slikica maschine room-a od onog dede (pred penzijom...mislim da mu se firma zove Skywalker...nema pojma koliki je penzioner,,,,) :D
quake2
21-10-2011, 05:01 PM
E JBG....vidis da sam editovao post jer sam shvatio,da ce se neko primiti,a nije mi bila namera nisakim da polemisem ili nekoga da uvredim.Samo se pitam sta je to danas krajem 2011 godine sto PT moze a ostali ne mogu.Ne sumnjam ni malo da bi Logic isto tako dobro radio u okruzenju koje si dao na slici,jer u gomili situacija upravo to i radi.No hard feelings,nista sto pricam za PT nije upuceno tebi vec Avidu.Pozzzz
DaBear
21-10-2011, 05:26 PM
E JBG....vidis da sam editovao post jer sam shvatio,da ce se neko primiti,a nije mi bila namera nisakim da polemisem ili nekoga da uvredim.Samo se pitam sta je to danas krajem 2011 godine sto PT moze a ostali ne mogu.Ne sumnjam ni malo da bi Logic isto tako dobro radio u okruzenju koje si dao na slici,jer u gomili situacija upravo to i radi.No hard feelings,nista sto pricam za PT nije upuceno tebi vec Avidu.Pozzzz
ma nije frka....nego poenta je sto je logic i sve ostao vec u "opticaju"jako dugo, ALI niko ga n koristi kao "pro resenje".
OK, za komponovanje je (kao) dobar (meni nije), ali kao studio DAW, za snimanje / editing / mix....nije ! Ima milion diskusija po netu o tome....
ali nema veze.
Svako moze da radi na cemu hoce i za SVOJE pare. Sto mi da se brinem za nekoga (glupana) koga Avid "dere" ???:wink:
awacs
21-10-2011, 05:39 PM
sta je to danas krajem 2011 godine sto PT moze a ostali ne mogu.Ne sumnjam ni malo da bi Logic isto tako dobro radio u okruzenju koje si dao na slici,jer u gomili situacija upravo to i radi.
Pa glavni adut Pro Toolsa je bila i ostala laka integracija u AVID i Final Cut sisteme za montažu slike. A ti sistemi imaju malo drugačije prioritete od muzičke produkcije. Odnosno, važnije je recimo da imaš zaista upotrebljiv Edit Decision List ili Open Media Framework fajl nego mnoge druge stvari koje su važne za muzičku produkciju. Filmadžije su oduvek radile sa mnogo ogromnih hard diskova, i nije ih sekiralo to što svaki fade in/out pravi novi fajl ili štatijaznamštaveć.
Sad, to što su kompozitori filmske muzike prihvatili PT (prevashodno radi lakše integracije sa video montažom), a onda se svi ostali primili na to kao na "profesionalni standard" je stvar medijskog domino efekta. Ni prvi ni poslednji put.
Pozdrav,
Vasa
P.S. @DaBear: Logic JESTE PRO REŠENJE, pogotovo ako se zove Logic Pro :D Nemoj sad da Slobica doleti u London, pa da ti polupa taj jad i bedu od PT sistema koji si dovukao kući ;)
quake2
21-10-2011, 06:00 PM
ma nije frka....nego poenta je sto je logic i sve ostao vec u "opticaju"jako dugo, ALI niko ga n koristi kao "pro resenje".
Evo najkraceg moguceg spiska usera,nije bas da su niko:wink:
http://logicprohelp.com/vip_users.php
OK, za komponovanje je (kao) dobar (meni nije), ali kao studio DAW, za snimanje / editing / mix....nije ! Ima milion diskusija po netu o tome....
ali nema veze.
Neznam zasto to mislis...diskusija na netu ima svakakvih,ali ja sa njim bez ikakvih problema snimam,editujem,mixam... ponekada i projekte od po 120-130 traka sve sa musterijama iza ledja...znaci u realnom svetu je Logic vrlo upotrebljiv,u Avidovom virtualnom,upotrebljiv je samo PT i nista drugo.Naci cu slike gde se takodje avidov $cuveni$ hardver na tone integrise sa Logicom i rade se glomazni projekti.
Svako moze da radi na cemu hoce i za SVOJE pare. Sto mi da se brinem za nekoga (glupana) koga Avid "dere" ???:wink:
Pa cela fora i jeste u tome sto su i ti $glupani$ poceli da se bune....Nije im bas prijatno da svaki klinac u spavacoj sobi ima funkcije u sekvenceru na koje ce oni cekati jos godinama.Pozzzz
Bockie
21-10-2011, 06:23 PM
Cemu tolika graja...
Prvi put moram da se slozim sa cika Zokijem, mislim ok, ko zeli i koristi nesto drugo - ok.
Oko 550? ipak je prilicno smesna suma za aplikaciju koja je standard (bez obzira da li imamo razlicito misljenje o kvalitetu,nacinu rada, manama,prednostima ili ne).
Gooooomila ljudi pravi vise para na tome nego ceo ovaj forum iz gaca da istreses!
Puno je i 10? za nekoga ko radi sa 24/96 i dvokanalnim behringerom, ali ko radi - to je jedan poslic u malom lokalnom studiju...
Ne znam odakle to pijetetsko nastrojavanje prema nekoj usranoj DAW aplikaciji koja god da je i svo to vs-vs-vs...
Eno ga sad i Presonus i jos nekih novih, pa ko voli nek izvoli...kome sta radi posao.
Imam utisak, mada sam silom prilika prestao da koristim PT, da generalno, na forumu i diskusijama o PT ima najmanje stalnih korisnika i ljudi sa ikakvim korisnickim iskustvom PT-a a ostrasceni su PT-mrsci i sve sto se pljuje je da koooosta a kosta ISTO (u evro) kao i neki drugi... Vrlo malo ljudi zna da kaze konkretno, " ej, ne radi mi to i to, to me kara, ne mogu da radim jer to i to..."
Uskoro cu i ja one tri tacke kao kvejk i arthur...:D
quake2
21-10-2011, 07:23 PM
Ne znam odakle to pijetetsko nastrojavanje prema nekoj usranoj DAW aplikaciji koja god da je i svo to vs-vs-vs...
Ma nema toga cika Boki,matori smo mi malo za to:)...nego u sustini hocu sekvencer koji ce mi posao raditi jos brze i lakse,a cini mi se da nam jabuka,stainberg i pogotovo avid totalno na kasicicu daju nove alatke.Nocas sam potrosio pet-sest sati igrajuci se sa Presonusovim studio one v2 sekvencerom koji je prava milina i otkrovenje za sve ostale.Vidi se da se programeri tamo debelo trude dok ostali spavaju....to me je samo iziritiralo i sto se tice Logica a pogotovo PT-a koji takodje imam u masini ali sada vise definitivno ne koristim ni za sta.Vreme je takvo da se editovati mora do besvesti i tu je PT po meni mala maca.Ne mogu svaki cas da importujem,exportujem,renderujem fajlove....kesha u studijima ima ionako jako malo kod nas....ako sam jos i spor....bice,dovidjenja prijatno,jer se ne isplati na jednoj pesmi raditi vise od tri,cetiri dana.
Imam utisak, mada sam silom prilika prestao da koristim PT, da generalno, na forumu i diskusijama o PT ima najmanje stalnih korisnika i ljudi sa ikakvim korisnickim iskustvom PT-a a ostrasceni su PT-mrsci i sve sto se pljuje je da koooosta a kosta ISTO (u evro) kao i neki drugi... Vrlo malo ljudi zna da kaze konkretno, " ej, ne radi mi to i to, to me kara, ne mogu da radim jer to i to..."
Ma ima toga sigurno,da ne trazim sada postove u kojima sam isto to komentarisao....ali mislim da je trenutak da korisnici pocnu jednostavno putem foruma da vrse pritisak na avid apple i ostale i traze vise....pa jel tebi nije ovaj novi update avida smesan:confused::),sta sad treba...da se upisamo od srece sto su nam spakovali gomilu loopova:confused: i hoce za to da uzmu neki kesh.Ok,mozda ima stvari za filmsku industriju,ali kakve to veze ima sa nama (kojima se stalno natura na nos da je Avid industriski standard),pricam iz svog ugla.
Uskoro cu i ja one tri tacke kao kvejk i arthur...:D
:)
awacs
21-10-2011, 07:35 PM
Vrlo malo ljudi zna da kaze konkretno, " ej, ne radi mi to i to, to me kara, ne mogu da radim jer to i to..."
Imam samo jedno (dodu?e vi?emesečno) iskustvo sa PT9, i to mi je jedino iskustvo sa PT uop?te :ups: I vrlo je moguće da postoje re?enja za gluposti koje ću pomenuti, ali ja ih ni u Manualu (1000+ stranica) ni na Avid forumu nisam prona?ao:
1. SOLO :shock: Recimo, ako "solira?" MIDI track koji je routovan u neki virtuelni sintisajzer, taj virtuelni sintisajzer (Instrument Track) ne biva automatski "soliran". To dodu?e mo?e da se re?i solo safe opcijom na Instrument Trackovima, ali ?ta ako pritisnem SOLO Button na instrumentu (recimo Kontaktu) i hoću da čujem sve ?to je poslato u njega??? Onda valjda treba da aktiviram solo safe na svim pripadajućim MIDI kanalima... i tako dalje. Valjda su me razmazili ovi narodski programi koji automatski kapiraju sopstveni interni routing (virtuelne instrumente, grupe/auxe itd)
2. MASTER :shock: Insertna tačka na masteru koja je isključivo post fader
3. STEREO/MONO DISKRIMINACIJA :shock: ?ta to njega boli uvo za?to bih ja hteo da mi neki klipovi (regions) budu stereo a neki mono na istom audio tracku??? I za?to moram da odlučim da li je track STEREO ili MONO u momentu kad ga kreiram? Ovo je dodu?e stvar koja mi ide na ?ivce i kod Steinberga, ali razmazili su me Vegas i Reaper.
4. CLIP GAIN :shock: 'ajde, to su re?ili već u desetoj inkarnaciji programa :rotfl:
Nisam imao značajnijih problema sa latencijom pluginova, ali me je stra?no nerviralo to ?to kanal mo?e da se routuje direktno u AUX, osim ?to tad latencija podivlja. Kad se rutuje u isti taj AUX preko BUS-a, onda je OK. Super stvar :rolleyes:
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
21-10-2011, 07:40 PM
Ovaj koment sa GS mi najbolji:
Fu@# Avid!!
I just spent 50.000$ (50.000$!!!!!!) for a big Protools HD 9 system, 4 weeks ago.
Now the hardware is obsolete.
And no one told me anything.
_________
jbga sefe:D
quake2
21-10-2011, 07:47 PM
Ma da ne pricamo koliko je lako editovati odjednom 12 trekova bubnja sinhronizovano po tempu:rolleyes:,
awacs
21-10-2011, 08:51 PM
Ovaj koment sa GS mi najbolji:
Fu@# Avid!!
I just spent 50.000$ (50.000$!!!!!!) for a big Protools HD 9 system, 4 weeks ago.
Now the hardware is obsolete.
And no one told me anything.
_________
jbga sefe:D
Izgleda da nije samo hardver postao obsolete, kanda i TDM i RTAS odlaze u istoriju, pošto su uveli AAX plugin format koji bi trebalo da ih zameni. Jedina izvesna stvar je da TDM i RTAS rade u PT10, a u PT11... hehe, videćemo :rotfl:
Izgleda da su baš odlučili da stanu na put narodnim pluginovima, ali mi se sve nešto čini da će glavni ceh platiti kupci REGULARNOG softvera. Pošto će "narodnjaci" uvek imati dovoljno vremena da sačekaju da neki novi XVX ili AiR ili Assign razvali kod.
Pozdrav,
Vasa
P.S. A ne kapiram ovog baju koji se sekira što je uložio $50K u HD9 :confused: Ako je ispovrteo tolike pare bez plana kako da ih povrati (i da profitira) tokom narednih 5 godina taj je stvarno lud. Ili je prosto neki klasični forumski ložač (što mi se čini izvesnijim).
DaBear
21-10-2011, 09:07 PM
Zato sam ja prodao moj HD3 pre mesec dana (A i onaj stari TDM Mix system, takodje)...
u zamenu stize MBox Pro 3 interface i Pro Tools 9 (+ upgrade to 10)
Za muziku / moju produkciju / miksanje / remiksanje / pisanje pesama - mi ne treba nista vise. Bonus - rade SVI "narodni" plugovi !! (ako ne rade na 10-ki, tu je PT9 !!:D)
Sa tim mogu da tadim SVE sto ce mi zatrebati u naredne 3 godine (minimum!)
Na MBox-u ima dovoljno ulaza / inserta + mogu da zakacim 3 para zvucnika, 96 traka, MIDI radi super, ima sve bazicne dugmice i kontrole (volume / mute / pad / mono, speaker select / itd..) N I S T A V I S E mi ne treba !!
Kad muzika pocne opet da me placa (puno) kao pre, mozda cu se ponoviti u PT Native. :D
PS - neki dan sam prodao i poslao stari Mix System u Madjarsku (eBay), sastavio sam sistem, probao sve...MacG4 OS 9,1 (!!) sve radi ko sat ! 64 trake audija bez problema, stotine mega plugova, bez znojenja...24BIT interface + sve ostale zezalice...ROCK SOLID !! Sve to radi - samo treba ideja i dobre muzike !!!
quake2
21-10-2011, 10:00 PM
Zato sam ja prodao moj HD3 pre mesec dana (A i onaj stari TDM Mix system, takodje)...
u zamenu stize MBox Pro 3 interface i Pro Tools 9 (+ upgrade to 10)
Za muziku / moju produkciju / miksanje / remiksanje / pisanje pesama - mi ne treba nista vise. Bonus - rade SVI "narodni" plugovi !! (ako ne rade na 10-ki, tu je PT9 !!:D)
Sa tim mogu da tadim SVE sto ce mi zatrebati u naredne 3 godine (minimum!)
Na MBox-u ima dovoljno ulaza / inserta + mogu da zakacim 3 para zvucnika, 96 traka, MIDI radi super, ima sve bazicne dugmice i kontrole (volume / mute / pad / mono, speaker select / itd..) N I S T A V I S E mi ne treba !!
Kad muzika pocne opet da me placa (puno) kao pre, mozda cu se ponoviti u PT Native. :D
PS - neki dan sam prodao i poslao stari Mix System u Madjarsku (eBay), sastavio sam sistem, probao sve...MacG4 OS 9,1 (!!) sve radi ko sat ! 64 trake audija bez problema, stotine mega plugova, bez znojenja...24BIT interface + sve ostale zezalice...ROCK SOLID !! Sve to radi - samo treba ideja i dobre muzike !!!
Isto bih i ja da se bavim istim poslom.U sustini su midi programing i studija za remix u velikoj prednosti sto se tice svega.Mnooooogo manje hardvera,mnogo manje problema sa akustikom i prostorom i mnooooogo manje editovanja audia.Dobar komp,Mbox,solidan monitoring....i udri.Sa te tacke gledista jos pre deset godina je vec sve od hardvera i softvera moglo da odradi posao.Nezgodno je sa snimanjem zivih instrumenata i trenutno se najvise oseti nedostatak sequencera sa dobrim i brzim editingom jer nemas u studiju uvek odlicne muzicare kojima editing nije potreban....plus sto su se ljudi navikli na utegnutu produkciju iz midi soba pa od snimaka bendova ocekuju isto....nekada je tu i tamo bez problema prolazila gomilica svega,sada vise ne,odmah svi upere prst u snimatelja kao da je on falsnuo.Vreme prolazi,svima se negde zuri,kesha je sve manje....a jedino je Presonus za sada ponudio softver koji moze da parira potrebama.Cekamo jos mesec,dva da vidimo sta se dogadja sa Logicom X i ako ne bude radikalnih promena....dobar dan Studio One V2.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.