View Full Version : koji uzeti novi HardDisk? help
branoy
18-10-2011, 08:01 PM
e ljudi kad vec uzimam novi da pitam ovde, ne fali nist.
do sad sam imao sata 2 hardiskove , 2 po 500gb i jedan od 360 tako nesto.
2008 god uzeo a sace 2012, onaj na kome mi je muzika vsti semplovi i sve, usporio peko noci, cujem cak iglicu kako sporo radi na njemu, zaci gotov je verovatno, zvao je se SEGATE 7200 500gb. drugi su mi WD, i rade jos.. pa sam nasao ovde kod nas u RS, diskove sa cenama, uzeo bih 1.5YB il 2TB, ne igra mi ulogu cena, a nije velika izmedju njih.
Samo ne znam dal to je dobro ?? za DAW msm sa toliko GB. opet bi ja na njemu particija jedno 5, na jednoj sistem a na drugim sve ostalo.
ii ne pise koliko su ti diskovi obrtaja.. negde sam video ove velike sa 5400, ne vidim 7200..
plus vidim i disk sata 3 !! new! jel moze on na moju plocu asus P5Q ? ako ne moze sta uzeti , ne bih ispod 1.5TB . al ako moram bolje da vas pitam.
AudioStorm
18-10-2011, 09:37 PM
Evo sta sam ja uzeo prije mjesec dana
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=240
Jedan od kvalitetnijih externih HDD na (nasem) trzistu, znaci 3.5" (sa svojim napajenjem) USB 3 ali kompatibilan i USB 2 za stare maticne,tako da ce ti biti ok sa tvojom i fantasticnim brzinama prenosa sa USB 3 interfejsa na x64 OS!Jebem li ga,ja sam jos na dvojci ali kad budem pojacavao komp prelazim na tu brzinu...
Znaci 2TB magacin sasvim dovoljno!
Jos jedna stvar,jako je lijep (ko voli estetiku) + dobra cijena , okruglo 100 evropskih novcica :)
Zadovoljan sam i svaka preporuka naravno!
Nemania
18-10-2011, 10:07 PM
Ja imam ovaj (od 4tb), dao sada nikada bolji storage nisam imao..jbg, malo je vise para bio ali mislim da se isplati. Moja preporuka. pozz
http://www.lacie.com/uk/products/product.htm?id=10351
Zeroo
18-10-2011, 10:35 PM
+ dobra cijena , okruglo 100 evropskih novcica :)
!!!!
Gde si uzeo za te pare,daj neki telefon da pazarim.Pozdrav:rotfl::rotfl::rotfl:
AudioStorm
18-10-2011, 11:00 PM
Gde si uzeo za te pare,daj neki telefon da pazarim.Pozdrav:rotfl::rotfl::rotfl:
PG,mala radnja,momci rade super,najbolje cijene u gradu imaju!
Zeroo
18-10-2011, 11:10 PM
Nisam iz Beograda,daj molim te neki kontakt da se cujem sa ljudima.Hvala unapred
branoy
18-10-2011, 11:18 PM
e ljudi a jel meni ok onda uzeti USB harddisk i raditi na njegi i sistem i daw i swe?? joj ne bi ja to, ja sam vise za disk unutra, gde ga ne gledam. nije skup taj od 100eu od 2TB, sto kazes, al ako si u PG-Podgorica? daleko brate.
i ovi server diskovi 2-4-8TB su extra al nije to za mene ljudi hehe.
meni ba treba samo za komp od 1.5tb ili 2tb, da je ok. i ako moze i sata 3 disk na moju plocu super. ako ne moze, sata 2 ostaje i opet extra. jer i dosad mi je radio full , ali sad znam da su najbolji diskowi WD, segate ipak ne bih vise.
Zeroo
18-10-2011, 11:27 PM
al ako si u PG-Podgorica? :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead:.
Ja ukapirao da je PG ime radnje u Beogradu!!!!!!!:confused::mad:Ovi bre kod nas deru.Kod nas je ovoliko
http://www.itsvet.com/proizvod/western-digital-my-book-live-network-2tb-wdbacg0020hch-eesn/comp_tehn_nasnvr/26/109
Rhino
19-10-2011, 12:12 AM
PG,mala radnja,momci rade super,najbolje cijene u gradu imaju!
Ajd kazi meni :)
psionic
19-10-2011, 06:34 AM
Ja ukapirao da je PG ime radnje u Beogradu!!!!!!!:confused::mad:Ovi bre kod nas deru.Kod nas je ovoliko
http://www.itsvet.com/proizvod/western-digital-my-book-live-network-2tb-wdbacg0020hch-eesn/comp_tehn_nasnvr/26/109
To sa linka je LAN varijanta, a koliko shvatam pricate o USB/FW ?
Evo ga ovde, za nijansu jevtiniji:
http://www.pcberza.rs/detaljnije/monitor/69-689/
Solozabal
19-10-2011, 06:58 AM
e ljudi a jel meni ok onda uzeti USB harddisk i raditi na njegi i sistem i daw i swe?? joj ne bi ja to, ja sam vise za disk unutra, gde ga ne gledam. nije skup taj od 100eu od 2TB, sto kazes, al ako si u PG-Podgorica? daleko brate.
i ovi server diskovi 2-4-8TB su extra al nije to za mene ljudi hehe.
meni ba treba samo za komp od 1.5tb ili 2tb, da je ok. i ako moze i sata 3 disk na moju plocu super. ako ne moze, sata 2 ostaje i opet extra. jer i dosad mi je radio full , ali sad znam da su najbolji diskowi WD, segate ipak ne bih vise.
Ako imas mjesta na maticnoj ne treba ti ni USB ni NAS, to je samo bacanje para..
A i ako ti kontroler ne podrzava sata3 mozes sa jumperom na disku prilagodit kompatibilnost.
branoy
19-10-2011, 07:03 AM
pa jesu svi ti veliki 5400 obrtaja?? jel smem ja to uzeti za DAW, gde su iskusni za ovo podrucje hA??
ili samo do 1TB su 7200.. . sta je onda bolje? uzeti dva po 1TB sa 7200 ili jedan od 1.5 ili 2TB s 5400
dodato. solozabal ma i meni se ne ide na te usb . sta znam.. imam mesta posto cu izbacit ovaj od 500GB :D a imam za 4 mesta. tri su u njemu.
Solozabal
19-10-2011, 08:03 AM
pa jesu svi ti veliki 5400 obrtaja?? jel smem ja to uzeti za DAW, gde su iskusni za ovo podrucje hA??
ili samo do 1TB su 7200.. . sta je onda bolje? uzeti dva po 1TB sa 7200 ili jedan od 1.5 ili 2TB s 5400
Naravno da ces uzet sa 7200 okretaja, samo pripazi na to prilikom kupnje. Ima ti ih sa 7200 od 2, 2.5 i 3TB pa biraj.
Ali kad rikne jedan takav disk mos se slobodno ubit ako nemas backup, zato dva od 1TB u raid i mirni snovi... :D
AudioStorm
19-10-2011, 12:22 PM
Nisam iz Beograda,daj molim te neki kontakt da se cujem sa ljudima.Hvala unapred
Ajd kazi meni :)
Obojica PM :)
dodato. solozabal ma i meni se ne ide na te usb . sta znam.. imam mesta posto cu izbacit ovaj od 500GB :D a imam za 4 mesta. tri su u njemu.
Mislim da ti ne igra neku presudnu ulogu razlika u broju obrtaja,neces ti to moci osjetiti (ako je za backup)... ali ako IMAS mjesta onda idi na tu internu varijantu + neki externi za backup!Sistem na jednu od manjih particija a banke i vst na taj u racku od 1TB i imas ovaj za backup i gotovo :wink:
Evo kako je meni legao ovaj
DADDY Z
19-10-2011, 02:34 PM
e stvarno...mogao bi ovde Diviner da uleti sa nekim savetom a i da pojasni tu nedoumicu oko brzina i npr cache-a...koliko je to brzo i primenljivo u svetu DAW(tipa ako srčeš gomilu audio traka i sample-ova sa diska)...mene to isto zanima pošto će uskoro i meni trebati update hardova..i naravno možda neka preporuka u vezi pouzdanosti,trajnosti,izdržljivosti,itd...
Zeroo
19-10-2011, 02:39 PM
e stvarno...mogao bi ovde Diviner da uleti sa nekim savetom a i da pojasni tu nedoumicu oko brzina i npr cache-a...koliko je to brzo i primenljivo u svetu DAW(tipa ako srče? gomilu audio traka i sample-ova sa diska)...mene to isto zanima po?to će uskoro i meni trebati update hardova..i naravno mo?da neka preporuka u vezi pouzdanosti,trajnosti,izdr?ljivosti,itd...
Najpametnije!!!
Haxli
19-10-2011, 05:52 PM
Chitam chitam al ne kontam jel ti trazish disk za sys ili storage?
Ako je sys onda ide 7200 ako ide za storage onda moze 5400 - tu je pricha jasna...
Ako finansije to omogucavaju i ako se radi neshto ozbiljno - ishao bih na dva hdd-a...
- ovo shto napisa Solozabal :)
- jedan manji za sys i jedan veci za storage...
psionic
19-10-2011, 08:01 PM
Evo ovako:
HDD 2TB WESTERN DIGITAL Caviar Black, WD2002FAEX, 7200 rpm, 64MB, SATA 3
Cena u BG je oko 130e
Sto vise obrtaja i sto vise kesh memorije - bolje performanse, ne treba vam Bill Gates da vam to kaze :) Ovo je BLACK varijanta, znaci za razliku od Green, nema neke power saving optimizacije i sl, nego je full varijanta sa max obrtaja i max performance...
Moje misljenje je da kupis dva manja diska jer ces moci lakse da ih podelis, nezavisni su jedan od drugog, mozes ih voziti i u RAID modu (jos bolje performanse - mada nije bas za DAW preporucljivo), na kraju krajeva, what the hell, kupi 2 x 2TB na 7200 obrtaja WD BLACK i uzivaj, ako ti pare nisu problem. Oni su SATA 3, ali su ti SATA diskovi uglavnom backward kompatibilni. Neki biosi do duse ne vide diskove od 2TB, pa ce ti mozda trebati update biosa za takve HDDove, sad cu bas da vidim na Googlu za tvoj model ploce...
USB i te eksterne varijante su OK ako ti treba neka arhiva, u tom slucaju ti ne igra ulogu da li je na 5000 ili 7000 obrtaja, manji ili veci kes...
EDIT: Evo sad gledam, ma radice to...
EDIT 2: Bilo bi pametno i da promenis graficku - evo ovakvo nesto npr:
http://hwbot.org/blog/wp-content//asus-gtx580-matrix21.jpg
I onda batalis ovo smaranje sa DAWovima i instaliras BattleField 3 i udri :rotfl:
diviner
19-10-2011, 08:34 PM
Hehe, psionic ti je sa ovim BF3 dao najbolji prijedlog :) ...
Salu na stranu... Ja sam jednom pre nekih 4-5 godina davno rekao da u vezi svega sto ima predznak IT hardver ne mogu da se daju neke generalne preporuke, jer se to toliko brzo mjenja da je nemoguce sve ispratiti (spominjao sam milion puta da se cak i u jednoj te istoj seriji, primjerci hddova, memorija, ploca, optika, procesora mogu razlikovati...mozda ne toliko bitno za obicnog korisnika, ali se ponekad itekako znaju "razlikovati"). U skladu sa tim nezahvalno je bilo sta preporucivati, pa cu samo reci da su cak i danasnji 5400 diskovi radili manje vise ok sa audiom, dok god nema cudljivog ponasanja koji opet moze biti rezultat sitnih nekomaptibilnosti koja sa sobom nosi hiperprodukcija novih modela (sata2-sata3, 64mb kesh, los firmware itd itd sata 6 :) itd...) . Posebno glede HDDova se nikada ne moze reci koliko ce koji biti pouzdan, jer sama generacija koja je sama u prodaji, nije starija od 6 mjeseci, stoga je ne moguce iskustveno provjeriti da li je isti izdrzljiv na periode koriscenja od 2-3 godine (prosta logika zar ne ? ;) ), a optrilike ista filozofija se moze primjeniti na gotovo sve komponente.
To cut a long story short, uskoro nam stizu Samsung F4 diskovi od 2TB (5400 obrtaja, ali bi trebali da su pristojno brzi cak i za sistemske diskove, iako ih mi za to necemo koristiti u ruDAWima, vec za DATA), njih cemo probati, a do sada smo od 1TB i 2TB bili zadovoljni sa Hitachi, WDBlack, Samsung F3 serijama (Seagate takodje licno imam jedan od 2TB na 5900 obrtaja i radi odlicno, s tim da poucen ranijim "opekotinama" tj crkotinama nekoliko novih diskova, nekako imam tendenciju da izbjegavam ovaj brend).
E i da. Za P5Q izbjegavati diskove preko 2TB zbog nemogucnosti butovanja sistema sa istih (2TB boundary problem).
branoy
19-10-2011, 09:15 PM
@audiostorm - nije mi za backup, treba mi znaci novi, ovaj dotrajao i puko preko noci sa brzinom, a sto je najgore na tom 500GB su tri particije, jedna od 50gb za sistem, druga za VSTi plugs a treca za semplove.
Kada uzmem novi, prvo cu morati ga isparticionisati ga na jedno 6 delova, prva sistem od 100gb ipak jer dosta programa plugina vsti fx kad instaliram nedaju za sve putanju, tj da preusmerim na drugi disk pa mi brzo zauzmu ovaj za sistem.
i kad sredim sistem moracu spojiti ovaj disk od 500gb sto je spor i sve ALL COPY na ovaj novi na neku particiju da spasim, od njegovih 400gb nemam 100 na dvd-ima. kad to spasim, miran sam nadam se opet 3-4god mamu im!
@haxli - i ja sam kontao dva po 1TB, al sa 7200 i 64mb.
@psionic - posto diviner kaze za plocu da ne bi trebao preko 2TB, ja sam ipak odlucio najbolje za pocetak uzeti jedan od 1.5TB od 7200 64mb, zasto? uzeo bi ja od 1TB ma dovoljno mi, al kad ga formatiras ode jos 100gb, bezveze, bolje 1,5TB i bice citavih 1TB sigurno i kusur.
a graficka hahaha, imam ja treci HD, na njemu mi je win7 64bit, graficka mi je nvidia GT9600, i jedno 50 brate igrica do najnovije na fullu, znaci nista bezveze igra samo najbolje hehe. plus uzeo i joystik vrh. kad dodju deca pogube se sta sve imam instlirano, u gradu nema niko od tih stvari ko ja. tako graficka mi se jos ne menja, radi super na svim igricama. mozda kasnije neku od 1GB rama, ova mi radi posao vec 2 god. mnogo dece bi se ubili za moj komp i sam taj dio hardiska, a ja ne udjem 30x godisnje, a pre dok sam bio manji i sam bi dao sve za ovo sto sad imam al zelja prosla za 24h igranjem heh.
@diviner - ma razumem svu ti pricu afkros, samo eto postavio sam pitanje bas iz ovih razloga, ja zaadnji put uzeo te diskove kad i nisu bili veci od 500gb, i vidim sad svakakvih ih ima, al sto veci diskovi 5400 na vecini i to mi odmah privuklo paznju, zato onda nedoumica mnogo. a sta cu se mucit pametovati kad ima vas koji su vec to isprobali , znaju i to je to.
tako trazicu WD 1.5TB 7200 64Mb. za pocetak mi dosta stvarno, jer i na onom od 500 mo je stalo sve.. a jos cu ja cistiti gluposti pa bice i manje stvari..
i onako imam u kompu drugi WD od 500gb, na njemu mi je muzika, filmovi , down , net zeza i te stvari.
i jos nesto da dodam,. opet pohvala za WIN7 definitivno.. od kad su izasli imam ih instalirane , nisam instalirao ni jedan antivirus, i bilo sta po prvi put u zivotu, evo danasnji dan, sve leti i dalje. mozda je i do mene, sto imam u mozili il gde vec navika 20 stranica u zivotu na kojim visim i to je to. al stvarno i pre sam imao XP i sa svim zastitama brate uvek malo malo reinstal. a na ovom 2god minimal pogasene sve zastite cak njegove. et, to sa strane da spomenem, ne vezano za temu. jedina prica sa win 7 mi na mom kompu ne ide u prilog presonus firepod 10 , prva karta. malo malo izbaci crveni signal, i prekine da radi, pa dodje za par sek, znaci drajvera ni na vidiku, pa mucim se nasnimavanjem jer ne znam kad ce zastopati. a na xp radila odlicno. ostalo sve sljaka. poz
psionic
19-10-2011, 11:17 PM
@psionic - posto diviner kaze za plocu da ne bi trebao preko 2TB, ja sam ipak odlucio najbolje za pocetak uzeti jedan od 1.5TB od 7200 64mb, zasto? uzeo bi ja od 1TB ma dovoljno mi, al kad ga formatiras ode jos 100gb, bezveze, bolje 1,5TB i bice citavih 1TB sigurno i kusur.
Pa 2TB nije preko 2TB :) Ma ja imam 2x1TB WD Black vec duze vreme i rade kao sat, + 2 stara od po 320GB na kojima mi je sistem - isto WD. Jako sam zadovoljan tim diskovima, ti od po 320GB imaju jedno 4-5 godina i rade savrseno... Stoga moj glas za WD Black seriju
2x po 1 TB je stvarno mnogo, cak i za banke, za storage i za svasta, nego moj rezon je - ako vec placas oko 100njak evra, bolje dodati jos 20-30e pa uzeti neki mnogo veci. Mnogo je samo kad biju, nece nista da smeta da ti HDD bude poluprazan. Ta zackoljica oko >2TB, mislim da neces imati problem sa time.
Tvoja ideja sa 1.5 TB je isto tako skroz u redu, bitno je samo da uzmes dobre HDDove, a ne neke stedljive green i sl - mislim, sve to radi super, jedino sto sam ja malo megalomanski nastrojen, pa volim da sve to bude top-performance. Takodje, postoje diskovi i od 1TB, sa manje od 7200 obrtaja - znaci nije vezano za velicinu HDDa. Evo neka tabela kako utice brzina obrtanja na latenciju:
[rpm] == [ms]
-----------------
15000 == 2
10000 == 3
7200 === 4.16
5400 === 5.55
4800 === 6.25
Kada uzmes u obzir veliki broj malih fajlova koje sistem obradjuje, vidis da je za sistem bolje uzeti disk sa vise obrtaja... Dalje, bafer takodje ima ulogu ubrzavanja cesto pristupanih fajlova, dakle vece je bolje.
a graficka hahaha, imam ja treci HD, na njemu mi je win7 64bit, graficka mi je nvidia GT9600, i jedno 50 brate igrica do najnovije na fullu, znaci nista bezveze igra samo najbolje hehe.
GT9600 ?! Pa ja na mobilnom imam jacu :rotfl: GTX 580 brale, pa da vidis kako przi BF3 :rotfl: Ali ovo nije forum namenjen igranju, ako zadjemo u te vode, ode mas' u propas' Ovo na slici (GTX580 DirectCUII) je smejurija za "prave" gejmere - 2 x GTX590, 4way SLI, ekran 3000x2000 i slicno :shock: :banghead::rotfl:
i jos nesto da dodam,. opet pohvala za WIN7 definitivno.. od kad su izasli imam ih instalirane , nisam instalirao ni jedan antivirus, i bilo sta po prvi put u zivotu, evo danasnji dan, sve leti i dalje.
Slazem se, ali ovde i dalje ima ljudi zaljubljenih u XP samo zato sto ne vole da menjaju nesto, na sta su navikli... Mislim da je u pitanju stariji deo populacije rumskog... Znas ono - lampe, analogija i XP :rotfl: Salim se - nemojte se ljutiti :)
branoy
19-10-2011, 11:35 PM
@psionic - sve razumejsn. naravno. pazi zbunilo me je sto diviner kaze nemoj preko 2tb zbog ploce.. ako je rekao 2tb, onda znaci mora skroz fino saradjivati sa 1,5tb. i zbog tog najvise cu i uzeti takav. i stvarno ma dosta mi je to harda, kad skontam brzo ce proc par godina valja to opet prebacivati, na novi.. a za muziku? ma sve one banke mi ne trrebaju, treba mi par vrednih, najvise semplova od sf2, akai-a , gig i tih stvari, meni dosta sa plus vsti kvalitetnim. i sve to nek mi zauzme 500gb proslih a nece ja sam super prosao.
a za igre haha, de ba kakve te grafe jos par godina, ne igram na velikim LCD :D da u mene ne radi neka igra, nece full i te foree ja bi vec razmislio o menjanju, al sta cu menjati kad sve su na full il 80-90 posto po neka do fula plus samsung hd lcd monitor za tu grafu i za njegovu rezoluciju odlicno :)
bat3 do sad najjaca grafa za mene u nekoj igri. nema sta
a za win7 se slazemo. dosta ljudi muku muci s instalacijom nekih vsti i programa a kamo li da menjaju xp i sve ponovo sredjuju. al ono sto daje optimizam nama svima je da win 7 nije za kante i da konacno i ne ovisim o sledecem win8 /! .. . win98.. pa XP, i sad win7 .. provereni! to se trazi.
ps. evo slika. .za ovaj monitor lcd mi stvarno ne treba ta grafa za te reolucije?? gresim li?
diviner
20-10-2011, 11:29 AM
Moze 1.5 TB 7200rpm, to bi trebalo da je skroz ok!
DADDY Z
28-10-2011, 06:42 AM
upravo vidim da su ovih dana cene hardova skočile za više od 50%
Solozabal
28-10-2011, 11:06 AM
upravo vidim da su ovih dana cene hardova skočile za vi?e od 50%
Poplavile tvornice diskova u tajlandu.. srecom nedavno sam uzeo jednog od terabajt za duplo manje love.:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.