View Full Version : fast track pro - slabiji zvuk nego sa analogne miksete
jaybox
14-10-2011, 05:07 PM
Danas sam uzeo pomenuti interfejs. povezem na usb pa balansiranim kablovima na alesis active m1mk2 i pustim nekoliko numera, medjuim signal je mnogo slabiji i mutniji nego sa dosadasnje stare 8kanalne analogne miksete MMX 122 stage line.
kako je to moguce? je l nesto ne stima? sto je signal tako slab?
awacs
14-10-2011, 05:14 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/DBFS#Analog_levels
Pozdrav,
Vasa
jaybox
14-10-2011, 05:30 PM
znam znam cifre ne lazu ali nisam bas najsjajnije razumeo..
Bockie
14-10-2011, 05:32 PM
Da, to do kraja nije niko precizirao, ameri jedno, englezi drugo, francuzi trece, ta razlika znacajno varira... ...cak i do 22 ili 24db po nekim standardima.
Dakle 0db nije isto na analogiji i digitaliji i to je po(j)enta... Odnosno, da me ne napadnu sad, analogija nema 0db peak, vec koliko moze da podnese elektronika... Digitalan zvuk je limitiran na 0db peak kao maximalnu vrednost...
Takodje na poledjini kutija imas "trimer" za podesavanje, pa i tamo kalibrisi ulaz...
jaybox
14-10-2011, 05:37 PM
ma znam ja to, ali stara analogna mixeta vs. novi usb interfejs = mnoogo bolji zvuk i minimum duplo jaci signal na staroj.
ja sa analogne nisam morao na monitorima da pojacavam zvuk drzao sam ih na pola, i gain na mixeti na pola a sad stavim sve na max da bih imao tu jacinu?? mislim bas tolika razlika..?
Bockie
14-10-2011, 06:39 PM
Iskreno sumnjam da je bolji sound, to nije neka namudjena mixeta , da ne kazem nesto sto ce da boli, al ajd, sad da se ne zezam oko toga...
Mozda je bilo glasnije i to je to, a fast track pro ima odlican i sigurno mnogo cistiji output od tog mixera i ako "otvoris" ulaze na monitorima bice sve ok...
poz'
jaybox
14-10-2011, 06:59 PM
pa mogu ja da ih otvorim do kraja, ali ako na tako otvorene vratim staru miksetu bilo bi prejako/preglasno.
bojim se da nisam kupio robu s greskom?? malo mi cudno da sve radi samo dosta slabije, a i deluje mi losiji zvuk kao da je zamucen.
Bockie
14-10-2011, 07:11 PM
Pa ne bi, nemoj otpanjivati mixer, bar tamo imas kontrolu izlaza i to je to.
To sto je "zamucen" , mozda sad ustvari radi kako treba, a ne mixeta koja farba zvuk...
Sumnjam da ona moze da "mulja" zvuk, obicno ili radi ili ne radi, ili postoje dispariteti u snazi L/R kanala ili distorzija, to su uglavnom znaci kvara, a ovako sumnjam...
U svakom slucaju proveri sa nekom drugom M-audio kartom,pozajmi od nekog drugara,kolege, pitaj kod ljubaznih prodavaca (:D), posavetuj se, duzni su da te ubede da je sve ok... :D...salim se malo, ali jeste tako.:wink:
Nas zakon koji je stvoren da unisti bilo koju privrednu aktivnost ili pojavu ti cak omogucava da vratis robu pod geslom "ne svidja mi se", tako da ispitaj sve te mogucnosti...
Verovatno si navikao na hi-fi mixer sound koji si imao i to je to...
jaybox
14-10-2011, 07:49 PM
provericu sve jos jednom..
do drajvera nije jer m-audio zaista to radi besprekorno jedan klik i gotovo. (win7, 64bit).
mislim znam i ja da nije to bas znak kvara nekog, ali..
a sto kazes da sve stavim na max? zar ne ide istom logaritamskom progresijom jacina signala na analognim i digitalnim uredjajima (mislim trebalo bi?)
jaybox
14-10-2011, 08:14 PM
evo proverio paralelno mi stoje oba uredjaja, ma bolji je signal na analognoj definitivno. i cistiji i jaci jedno 4 puta (regler na pola, i gain na pola, a m-audio output skoro do kraja)
awacs
14-10-2011, 08:33 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/DBFS#Analog_levels
Pozdrav,
Vasa
nikolicdn
14-10-2011, 09:22 PM
Danas sam uzeo pomenuti interfejs. povezem na usb pa balansiranim kablovima na alesis active m1mk2 i pustim nekoliko numera, medjuim signal je mnogo slabiji i mutniji nego sa dosadasnje stare 8kanalne analogne miksete MMX 122 stage line.
kako je to moguce? je l nesto ne stima? sto je signal tako slab?
Signal je inace slab, a to sam ustanovio prostom komparacijom sa RME Fireface 400, a i secam se rada, i jacine izlaznog signala na istom paru kutija kao i sad, na Delti 1010. Ne znam razlog zasto je to tako, ali to moze da se resi pojacavanjem volumena ili reduktora gain-a na nekim modelima kutija. Ovo mutnije, se ne da primetiti u tolikim razmerama da je jako osetno ni u poredjenju sa Fireface-om podrazumevajuci onu neizbeznu razliku koja je uslovljena klasom i cenovnim rang-om te dve sprave. Moguce da je to nekakav defekt sa spravom ili u povezivanju itd.
jaybox
14-10-2011, 09:52 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/DBFS#Analog_levels pa sve je to ok, ali ne moze digitalni signal da bude slabiji 4 puta, bez obzira na D/A konvertere i SNR.
Rhino
14-10-2011, 10:01 PM
Rijesices volume problem vec.. Ali.. Vec sam jednom pominjao..
Dakle imam i dalje kod sebe M-audio fast track pro koji je odavno posudjen i sluzio mi je jednom (i samo jednom) kao mobilna varijanta sa laptopom..
Ne znam da li je ovaj konkretno kod mene neispravan, a ne vjerujem da jeste jer svira i snima... ALI!!! Zvuci kao kanta! Znaci kao da sam stavio cepove u usi naspram rme-ja (skoro pa bukvalno).
jaybox
14-10-2011, 10:06 PM
ma dobro ok ako poredite sa rme, ali da je slabiji signal od stare analogne miksete koja sad ne vredi ni 50eur.. ?!
Rhino
14-10-2011, 10:17 PM
Ajd objasni kako je spojeno to sve (karta,monitori,mixer) i kako uporedjujes jacinu sa mixera i kartice..
awacs
14-10-2011, 10:27 PM
Takođe proveri da li je izlaz iz kartice +4dBm ili -10dBV. Kao i da li je izlaz iz miksete +4dBm ili -10dBV. Sve ti pi?e u Manualima tih sprava. A pomenute vrednosti imaju itekako veze sa jačinom signala.
Pozdrav,
Vasa
jaybox
14-10-2011, 10:34 PM
Takođe proveri da li je izlaz iz kartice +4dBm ili -10dBV. Kao i da li je izlaz iz miksete +4dBm ili -10dBV. Sve ti piše u Manualima tih sprava. A pomenute vrednosti imaju itekako veze sa jačinom signala.
ok dobar savet sad cu nadjem manuals.
setup je:
1. stara mikseta: line out iz laptopa na line in na mikseti, i sa miksete balanced out na monitore (alesis m1mk2).
2. fast track pro: usb na laptop, a balanced out trs na monitore.
jaybox
14-10-2011, 10:43 PM
fast track pro:
Output Impedance 150 Ohms unbalanced, 300 Ohms balanced
Maximum Output Level +1.8dBV, unbalanced, +10.1dBu, balanced
Channel-to-Channel Crosstalk < -108dB
SNR -103dB, A-weighted
Dynamic Range 103dB, A-weighted
THD+N 0.005% (-86dB) @ -1dBFS, 1kHz
manual (http://www.m-audio.com/images/global/manuals/Fast%20Track%20Pro%20User%20Guide%20(EN).pdf)
IMG Stage line MMX-122
Outputs
1 x Master, stereo: . . . . . . 1 V/600 Ω
1 x Tape Out, stereo: . . . . . 500 mV/10 kΩ
2 x Aux Send, mono: . . . . . 750 mV/300 Ω
1 x Headphones, stereo: . . ≥ 8 Ω
Inserts
4 x Inserts: . . . . . . . . . . . . 30 mV/6 kΩ
General Information
Frequency range: . . . . . . . . . 20-30 000 Hz
THD: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0.1 %
S/N ratio: . . . . . . . . . . . . . . . 70 dB
Frequency Response 20Hz to 20kHz, +/- 0.3dB @ 48kHz sample rate
20Hz to 40kHz, +/- 0.5dB @ 96kHz sample rate
manual (http://www.monacor-spain.net/Manuales/MMX122.PDF)
jaybox
15-10-2011, 06:06 PM
ima li jos neko ideju,resenje?
ne mogu da verujem da je tolika krsina ovaj uredjaj. evo sad proveravam opet i nema sta, cuje se slabije jedno 4 puta kad je sve na max na oba uredjaja i zvuk je za nijansu zamucen kao da nema snage da izvuce sve.
ima li jos neko ideju,resenje?
ne mogu da verujem da je tolika krsina ovaj uredjaj. evo sad proveravam opet i nema sta, cuje se slabije jedno 4 puta kad je sve na max na oba uredjaja i zvuk je za nijansu zamucen kao da nema snage da izvuce sve.
Jel si procitao vise puta sto su ljudi napisali da fast track na max i taj mikser na max ni u ludilu ne moze da bude ista jacina signala? Jel si procitao sto je Big Bockie napisao da 0db na mikseti i 0db na fast track-u nije isto? :D
A mozda je i samo faulty kartica :S Ja sam imao prilike da se igram sa fast track-om, okej spravica za novac, nisam cuo problem sa izlazima.
EDIT (PITANJE): A kako ti slusas sa racunara preko miksera pa ti je zvuk otvoreniji, to mi nije jasno? Iz koje zvucne karte izlazis u mikser pa u monitore?
Izvini nasao sam odgovor:
"1. stara mikseta: line out iz laptopa na line in na mikseti, i sa miksete balanced out na monitore (alesis m1mk2)."
Da li si ikada povezao neki drugi interfejs sa svojim kompjuterom osim sto si isao iz integrisane karte? Moguce je da ti sama integrusa salje isklipovani signal u mikser, pa ti se samim tim i cini ostrijim ( a u stvari je izdisitorziran). Pitam te da li si probao sa nekim drugim interfejsom na svom racunaru i monitorima, jer je vec bilo toga na forumu ovde da ljudi kupe svoj prvi interfejs i da im se vise svidja ono sto su dobijali sa integrisane karte, odnosno da su navikli na zvuk digitalnog klipovanja. A integrisane karte nemaju koliko ja znam nominalnu izlaznu vrednost, cak ni okvirno...Recimo na jednoj integrisanoj karti moj drug je povezivao suve zvucnike bez pojacala i tako slusao muziku (znaci karta je imala neki mali pojacavac u sebi), dok recimo kad povezemo te zvucnike na drugom racunaru sa integrisanom kartom, zvuka nema...
Bockie
16-10-2011, 07:10 PM
Druga (ili prva) stvar. Sa Laptopa, pre mixera je izlazio verovatno iz izlaza na kom su nacrtane SLUSKE! :dj: To nije "line out", to je pojacalo za slusalice!!! To moze biti jedan od osnovnih razloga!
Druga (ili prva) stvar. Sa Laptopa, pre mixera je izlazio verovatno iz izlaza na kom su nacrtane SLUSKE! :dj: To nije "line out", to je pojacalo za slusalice!!! To moze biti jedan od osnovnih razloga!
Pa da! Je pojacalo za sluske, prevideo sam to, ja mislim da u tom grmu lezi zec :)
psionic
17-10-2011, 04:31 AM
Mrzi me sve da citam, ali generalno moze i ovo da stvori problem: -4 i +10 setovanje za osetljivost. Radi se do duse o ulazima, ali opet, izlaz M Audija bi trebalo da udje u ulaz nekog mixera/aktivnih monitora sa pravilno podesenom ulaznom osetljivoscu: Detaljnije o tome OVDE (http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm)
Evo pogledaj ovaj link, detaljno je opisana razlika u standardima, nivoima i razlikama analog VS digital - cak i previse detaljno :banghead:
Proveri kako ti je u drajveru M-Audija podesena opcija za prilagodjenje na +4dBu ili -10 dBV standarde izlaznog nivoa (obicno na m-audiju pise +4 ili -10) Sigurno i na mixeru negde stoje obelezeni nivoi za +4/-10 za gain - na mom SoundCraftu npr jasno je obelezeno. Monitori takodje treba da imaju te oznake na potu za ulaznu osetvljivost - mislim, ako su neki "normalni" monitori u pitanju...
Ne mogu da nadjem kako izgleda panel za fast track, ali evo od jedne druge M-Audio karte - nadam se da ima slicnosti:
http://www.m-audio.com/images/image/Delta%20Series/1010ltInputLevels.jpg
Ako ipak nema nigde da se to podesi, mozda je negde spolja, ili ga uopste nema (zakljucano je na nekom od ova dva standarda) - ostaje da na mixeru, na GAIN namestis odgovarajuci standard.
I da, jace nije bolje. Zavisi koji je odnos signal/shum, a siguran sam da ide u prilog M-Audija u odnosu na analogni mikser. Pojacavanjem m-audija neces znacajno pojacati sum, dok pojacavanjem miksera - verovatno hoces.
Vezano za jacinu - analogne sprave mozda mozes da teras iznad "nule", ali je sta sa materjalom ? treba ga snimiti negde, a ako preopteretis nosac zvuka, dobices ili distorziju ili neupotrebljiv master, zato su ti standardi izlaznih nivoa i izmisljeni. Sve se na kraju svede na taj odnos signal/sum - koji nesumnjivo ide u prilog digitalnim spravama. E sad, u druge nesavrsenosti koje digitalni domen donosi, necu da ulazim.
DADDY Z
17-10-2011, 08:36 AM
Kod mene je fast track iz laptopa povezan na analognu sabirnicu na kojoj mi je vezana i Echo Layla 3G karta iz PC-a. Razlika u jačini postoji ali u kvalitetu zvuka nije baš tolika.Do sad nisam uspeo da nađem rešenje za glasnoću pošto nema nikakvog setovanja za -10/+4...čak i ako se menjaju kablovi(bal-ne bal) ne čuje se nikakva promena...
Jednostavno prihvatiš ovo kao normalno i pičiš dalje...
jaybox
17-10-2011, 08:53 AM
E hvala asvima na odgovorima.
naime, na laptopu mi je Stereo headphone/line out oznacen sa slusalicama i on je kao univerzalni izlaz i za sluske i za line out (imam jos jedan za mic in - ukupno dakle 2) mislite li da stvarno pojacava signal na taj nacin? ali ako to radi onda ga dobro pojacava:D
sto se tice drajvera nema nikakvog setovanja za -10/+4
*btw. ovo je slika sa neta nije moj drajver:
http://www.m-audio.fr/images/Image/Fast%20Track%20Pro%20Troubleshooting/FTP%20control%20panel%20connected.jpg
mekonin
17-10-2011, 09:13 AM
A sto ne probas da povezes Fast Track na miksetu da vidis koliki je tad signal u odnosu na integrisanu?
jaybox
17-10-2011, 09:33 AM
A sto ne probas da povezes Fast Track na miksetu da vidis koliki je tad signal u odnosu na integrisanu?
kako?
line out sa miksete na line in na Fast track pa sa njega na monitore..?
(pa mogu da pokusam tako popodne..sad sam na poslu, a taj setup mi je kuci)
Bockie
17-10-2011, 10:18 AM
kako?
line out sa miksete na line in na Fast track pa sa njega na monitore..?
(pa mogu da pokusam tako popodne..sad sam na poslu, a taj setup mi je kuci)
Upravo obrnuto!!!
Sa Fast Track-pro na mixer pa sa mix na kutije!
Mada je to prilicno degradiranje kvaliteta signala na ustrb eventualne glasnoce... Ali eto...
awacs
17-10-2011, 10:41 AM
Tako je! :thumbsup: Čisto da se ne bi mešale babe i žabe, i čisto radi testa, naravno.
Pozdrav,
Vasa
DADDY Z
17-10-2011, 12:22 PM
ne mora da testira...ja garantujem da će biti slabiji nivo...jednostavno je tako...
jaybox
17-10-2011, 12:41 PM
aha. pa da. ok probacu veceras pa javljam.
@daddy z: pa ukoliko fast track samo prosledjuje signal na miksetu onda bi trebalo da bude slabiji, bas me zanima.
a cudi me da taj hibridni headphone/line out toliko pojacava. i sta je sa laptopovima koji imaju posebno line out?
awacs
17-10-2011, 01:09 PM
ne mora da testira...ja garantujem da će biti slabiji nivo...jednostavno je tako...
Nisam mislio da testira glasnoću, mislio sam da na mikseti podesi istu glasnoću na dva para kanala (jedan par za integrisanu, drugi za Fast Track), pa da onda uporedi kvalitet zvuka. Pošto porediti zvuk na različitim glasnoćama jednostavno nema smisla.
Pozdrav,
Vasa
jaybox
17-10-2011, 01:54 PM
Nisam mislio da testira glasnoću, mislio sam da na mikseti podesi istu glasnoću na dva para kanala (jedan par za integrisanu, drugi za Fast Track), pa da onda uporedi kvalitet zvuka. Po?to porediti zvuk na različitim glasnoćama jednostavno nema smisla.
Probacu i to.
DADDY Z
17-10-2011, 03:29 PM
Nisam mislio da testira glasnoću, mislio sam da na mikseti podesi istu glasnoću na dva para kanala (jedan par za integrisanu, drugi za Fast Track), pa da onda uporedi kvalitet zvuka. Po?to porediti zvuk na različitim glasnoćama jednostavno nema smisla.
Pozdrav,
Vasa
u pravu si..nisam skapirao da to misli?..
awacs
17-10-2011, 04:37 PM
Nisam ni ja ba? najbolje objasnio... Ali sve skupa to nema ba? mnogo smisla osim za nekakvo ofrlje poređenje jer, ?to ka?e Boki:
Mada je to prilicno degradiranje kvaliteta signala na ustrb eventualne glasnoce... Ali eto...
Pozdrav,
Vasa
jaybox
17-10-2011, 05:03 PM
stigao sam kuci, upravo preslusavam na priblizno istoj glasnoci. prebacujem monitore sa jedne na drugu spravu, moram do podruma da pokupim jos kablova da isprobam to sto ste napisali..
ali, izgleda da je stvar u izlazu za sluske na laptopu koji pojacava signal, sto vise numera uporedjujem, sve mi se vise cini da je audio slika ofarbana/nabijena bas kao za slusalice, izrazeni basovi i vokali...
javljam se jos kasnije..
psionic
17-10-2011, 06:31 PM
stigao sam kuci, upravo preslusavam na priblizno istoj glasnoci. prebacujem monitore sa jedne na drugu spravu, moram do podruma da pokupim jos kablova da isprobam to sto ste napisali..
ali, izgleda da je stvar u izlazu za sluske na laptopu koji pojacava signal, sto vise numera uporedjujem, sve mi se vise cini da je audio slika ofarbana/nabijena bas kao za slusalice, izrazeni basovi i vokali...
javljam se jos kasnije..
Pa ja ne bih bas te dve stvari uporedjivao: ta integrisana ima, kako si vec sam shvatio, pojacavac za slusalice, ali sve i da je line out, bez tog pojacalca, tesko da je to po nekom standardu... Vise verujem da je m-audio "po propisu" Plus sto su mozda popaljeni razni audio efekti u integrisanoj i slicno (optimizacija za slusalice, 3d, blabla...) Nemoj se zamarati, prihvati sto ti je neko vec napisao - takva je kartica i to je to (mislim da je daddy-z to rekao). Da je nesto neispravna, imao bi mnoogo tisi zvuk, mozda sa mnogo smetnji ( imam neku crknutu karticu, cuje se kao da ide kroz gitarsku distorziju )
jaybox
18-10-2011, 11:02 PM
poz svima, naime nisam stigao da isprobam te varijante fast track i headphone out na posebne kanale na mixer pa da uporedim, posto mi taj kabal ne funkcionise vise.
ali zakljucak je sledeci:
u pocetku sam na brzinu preslusao par stvari pa nisam obratio paznju, ali ovih dana sam detaljno preslusavao razlicite numere (razlicitog freq opsega) na priblizno istoj glasnoci i zakljucio da zaista fast track jeste tisi, ali i daje cistiji tj. nezamucen zvuk.
dok je sa headphone/line out dosta nabijeniji basovima i ofarban, kao da ima neki mastering efekat kao sa izotope ozone npr. pa se zato cini bolji.
tako da zadrzavam Fast track iako bih voleo da je signal malo jaci, mada ako sa dosadasnjih pola odvrnem potenciometre na monitorima do kraja, mislim da je stvar resena.
hvala svima na savetima.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.