Log in

View Full Version : Pomoc oko odabira desktop zvucnika

jakov_ct
13-10-2011, 01:51 PM
Pozdrav!

Potrebna mi je pomoc u odabiru zvucnika za moju desktop konfiguraciju. Imam Creative X-Fi Titanium PCIe zvucnu karticu i zvucnici ce mi uglavnom koristiti za slusanje muzike i za video igre, dakle nikakva audio produkcija ili neki ozbiljniji posao. Prije par dana sam pozajmio od prijatelja Yamaha HS50M monitore i prikacio ih na moj racunar. Bio sam odusevljen zvukom koji sam cuo, neuporedivo bolji od Genius 5.1 zvucnog sistema koji posjedujem, tako da sam odlucio da za moj racunar kupim neki set monitora koji ce mi sluziti, kao sto rekoh, za uzivanje u muzici i u zvucnim efektima video igara.

Na umu su mi par modela, pa bih vas zamolio da podijelite iskustva koja ste imali sa njima i da mi preporucite najbolju mogucu varijantu za moje potrebe, ovo su predlozi:

Yamaha HS50M
M-AUDIO AV40 STUDIOPHILE
M-AUDIO STUDIOPHILE BX5A DELUXE
M-AUDIO BX5 D2

Ako imate neki drugi predlog u ovom cjenovno rangu slobodno napisite. Uslov je da zvucnici (monitori) budu aktivni. Mozete navesti cijene ako ih znate i mogunost kupovine u Crnoj Gori.

Hvala unaprijed!

Bockie
13-10-2011, 02:31 PM
Mozes odabrati prakticno bilo sta od onoga sto si nabrojao. U principu nema tu neke sustinske razlike, vec odaberi ono sto se tebi najvise svidi, ne mozes pogresiti.

Sa druge strane, mislim da bi mogao da razmislis, pre nego sto potrosis novac na ove ,barem deklarativno, profesionalne monitore i pogledas jos malo po PC radnjama.

Znam da ljudi koji prosto vole da slusaju muziku i nisu profesionalci cesto hvale Altec Lansing sisteme (ima 2.0, 2.1, 5.1 itd) i tako prodjes dosta jeftinije a i dalje sa odlicnim PC zvukom za multimedijanu zabavu.

Ovo su sve kutije koje izadju po 200-250 ili vise evra a za svega 100-tinak mozes naici na najkvalitetnije Altec-e...

Veliki problem sa studijskim monitorima mozes imati i pri kontroli jacine zvuka. Smanjen winamp, a klikom na nesto drugo pokrenut Med.player koji nije smanjen moze da "pokida" usi.
"Drkanje" eventualnih "volume" potenciometara na takvim kutijama nije pametno resenje, jer sluzi za kalibraciju a ne svakodnevno jebendisanje.

Svega toga neces imati sa Altec-a-like sistemcicem, a ako nisi pro-freak, vrlo verovatno da neces cuti neku znacajniju razliku, na protiv, mozda ti se i vise svidi kvalitetan Hi-Fi zvuk.

Poz'

awacs
13-10-2011, 03:07 PM
+1 za "multimedia speakers".

Svojevremeno sam čuo Harman Kardon SoundSticks (http://www.adriatiko.com/Zvucnici-HARMAN-KARDON-2-1-zvucni-sistem-SOUND-STICKS-II-5034-c32-view.htm). I koliko god me nervirao onaj ušminkani dizajn (ko stvoren za belu kancelariju sa iMac-om), to radi ODLIČNO. Jesu skupi u odnosu na slične sisteme (jbg, šminka košta :banghead:), ali mi se zvuk učinio udobnijim od nekog Altec Lansinga, kom se ne sećam naziva, sa sličnom konfiguracijom satelita (4x Neodymium po svakoj strani). Tojest, nije "vikalo" na 4-6kHz.

Pozdrav,

Vasa

jakov_ct
13-10-2011, 04:12 PM
Hvala na brzim odgovorima :) razmisljao sam o multimedia sistemima za PC, Logitech Z623, Altec Lansing FX3022eam i o pomenutim Harman Kardon SoundStics, medjutim, ti sistemi mi izgledaju i zvuce dosta naivno u odnosu na nabrojane profi monitore. Kada sam isprobavao Yamahe koje sam pozajmio od druga odusevio sam se koliko dobro zvuce bez bilo kakvih dodatnih podesavanja ekvilajzera ili bilo cega drugog (osim prekidaca na pozadini kutija koje sam podesio da se najbolje prilagode sobi u kojoj sam slusao). Zvuk koji je dolazio iz kutija je bio kristalno jasan i jak, svi ovi nabrojani monitori imaju "flat response" i minimalno bojaju zvuk, zato mi se i dopadaju, posto sa kvalitetnim FLAC fajlovima uzivanje u muzici je nevidjeno...

Bockie
13-10-2011, 04:25 PM
Ok, to je onda druga stvar, uzmi te Yamahe, ali poslusaj me, obavezno nabavi i ovako nesto, to je volume kontrola.
Vrlo je jeftino, a znaci jako puno, vec ima da se nadje kod raznih distributera:

http://di1-4.shoppingshadow.com/images/pi/55/2a/78/49734064-260x260-0-0_SMProAudio+Sm+Pro+Audio+Nano+Patch.jpg

Spravica je pasivna, nema nikakve struje,nista.
Dosta je robusna i kvalitetna spravica, koristim je na poslu svakodnevno.

jakov_ct
13-10-2011, 04:53 PM
Najradije bih uzeo Yamahe, ali su one najskuplje, u Crnoj Gori, na popustu, kostaju 350e par, zato sam i nabrojao "jeftinije" M-Audio monitore, jer sam dosta istrazivao i saznao da su u rangu Yamahi, ali dosta povoljniji. Ne znam jos uvijek koliko cu moci da izdvojim za set monitora, ipak mi se cini da je 350e previse za desktop zvucnike, nijesam toliki audiofil, ovi M-Audio Studiophile AV40 mi se cini najbolji izbor, dosta ih hvale, a za cijenu od 150e mnogo pruzaju.

Sto se tice volume kontrole, svakako mislim da je podesim samo jednom na samim zvucnicima, a sve ostalo da radim softverski, odnosno preko master volume u Windows koji se moze kontrolisati na tastaturi Logitech G110 jer imam volume control i mute.

Procitao sam nedje da moze biti problema za monitorima ako se kace direktno na racunar, na zvucnu karticu, je li to istina i zbog cega je tako?

awacs
13-10-2011, 05:09 PM
ti sistemi mi izgledaju i zvuce dosta naivno u odnosu na nabrojane profi monitore. Kada sam isprobavao Yamahe koje sam pozajmio od druga odusevio sam se koliko dobro zvuce bez bilo kakvih dodatnih podesavanja ekvilajzera ili bilo cega drugog (osim prekidaca na pozadini kutija koje sam podesio da se najbolje prilagode sobi u kojoj sam slusao). Zvuk koji je dolazio iz kutija je bio kristalno jasan i jak, svi ovi nabrojani monitori imaju "flat response" i minimalno bojaju zvuk, zato mi se i dopadaju, posto sa kvalitetnim FLAC fajlovima uzivanje u muzici je nevidjeno...

Pa eto, zna? ?ta hoće? a izgleda da si i na?ao to ?to tra?i?. Niko ne mo?e da čuje muziku tvojim u?ima, kao ?to niko ne mo?e da ti ka?e koje cipele ili patike da kupi? za izlazak u grad :) Druga je stvar koje cipele su zgodne za drvoseče, a koje patike su dobre za odbojka?e.

Pozdrav,

Vasa

jakov_ct
13-10-2011, 05:29 PM
Znam sto hocu, jedino je cijena problem :) zato i pitam kakva su iskustva sa pomenutim monitorima, da li su Yamahe za toliko bolje od M-Audio od kojih su toliko skuplje?

awacs
13-10-2011, 05:39 PM
Znam sto hocu, jedino je cijena problem :) zato i pitam kakva su iskustva sa pomenutim monitorima, da li su Yamahe za toliko bolje od M-Audio od kojih su toliko skuplje?

Pa to ti ka?em - ja ne znam da li bi tebi bile toliko bolje. Po?to bi meni recimo pomenuti Harman/Kardon bio sasvim dobar za u?ivanje u muzici (u FLAC formatu). A M-audio BX* bih kupio jedino ako je besplatan. Pa da se ne bismo vrteli u krug - kupi ono za ?ta ti nije ?ao para i ?ta se tebi najvi?e svidi :thumbsup:.

Pozdrav,

Vasa

jakov_ct
14-10-2011, 08:19 AM
Naravno da je sve stvar licnog ukusa i hvala puno sto ucestvujete u ovoj diskusiji ;) tema je otvorena da bih cuo i druga misljenja, kao i iskustva sa koriscenjem studijskih monitora kao desktop zvucnika i na osnovu svega toga donio konacnu odluku.

Ako neko zna ovo sto sam vec pitao zamolio bih da napise odgovor:

Procitao sam nedje da moze biti problema za monitorima ako se kace direktno na racunar, na zvucnu karticu, je li to istina i zbog cega je tako?

Evo i snimka od onog dana kada sam testirao Yamahe, snimano je sa Samsung Wave mobilnim telefonom, pa ne znam koliko je kvalitet zvuka na snimku dobar:

http://www.youtube.com/watch?v=xKtXM_7r0Fk

Bockie
14-10-2011, 09:59 AM
Sto se tice volume kontrole, svakako mislim da je podesim samo jednom na samim zvucnicima, a sve ostalo da radim softverski, odnosno preko master volume u Windows koji se moze kontrolisati na tastaturi Logitech G110 jer imam volume control i mute.

Dosta nepouzdano resenje, ali je bolje od nikakvog!
Cesto se desi da takva kontrola kasni ili jednostavno ne radi ako je komp busy...

Dakle:

Veliki problem sa studijskim monitorima mozes imati i pri kontroli jacine zvuka. Smanjen winamp, a klikom na nesto drugo pokrenut Med.player koji nije smanjen moze da "pokida" usi.
"Drkanje" eventualnih "volume" potenciometara na takvim kutijama nije pametno resenje, jer sluzi za kalibraciju a ne svakodnevno jebendisanje.

Osim ovoga, treba imati kvalitetne kablove i to je to. Nema drugih vecih problema.

AudioStorm
14-10-2011, 01:36 PM
Evo i snimka od onog dana kada sam testirao Yamahe, snimano je sa Samsung Wave mobilnim telefonom, pa ne znam koliko je kvalitet zvuka na snimku dobar:

http://www.youtube.com/watch?v=xKtXM_7r0Fk

Dobar je snimak,Wave snima u HD rezoluciji,tako da je dosta dobar kvalitet ovog uzorka...sto se tice Yamaha,meni se licno nisu svidjele,dosta je tvrd zvuk,pogotovo "dolje",nemaju mi toplinu i sarm midlle prostora,ali ok,to je moj utisak.

Naravno da ti je sound bio Amerika posle Geniusa :wink: Ipak mislim da bi ti za to sto trazis (Gaming & music pleasure) bolje prosao sa nekim kvalitetnim surroundom + vufer negoli sa pro monitorima.Nesto ovako npr

http://www.logitech.com/en-us/speakers-audio/home-pc-speakers/devices/speaker-system-Z906

To je jako dobra prica!Cak mislim da bas ovaj 906 mozes naci u Podgorici u Tehnomarketu ...

Granata
14-10-2011, 07:24 PM
s obzirom da snimash zvuchnike telefonom da demostrirash kvalitet zvuka u koji nisi siguran...
Ja bi gledao neshto jeftinije.
Treba i znati shta i kako slushati kod monitora, vecina ljudi lako dobije utisak da je zvuk chistiji ili bolji ako zvuchnik ima vishe visokih ili basa ili je na boljoj poziciji (isti zvuchnik moze zvuchati ko nebo i zemlja ako se postavi metar dalje od prvobitnog mesta)
S tim ne sugerishem da je ovde to sluchaj, te yamahe su sigurno mnogo bolji zvuchnici.
Ali nema neke sushtinske razlike izmedju studijskih i multimedia zvuchnika osim namene proizvodjacha, dizajn je isti, kvalitet i kriterijumi su ono shto pravi razliku.
Moguce je da cesh biti zadovoljan i sa nekim jeftinijim zvuchnicima, a kvalitet chesto ide sa vecom cenom. Nemoj se previshe havtati za "studijske mionitore" kao sinonim kvatitetnog zvuka.

jakov_ct
14-10-2011, 07:30 PM
Dosta nepouzdano resenje, ali je bolje od nikakvog!
Cesto se desi da takva kontrola kasni ili jednostavno ne radi ako je komp busy...

Dakle:

Osim ovoga, treba imati kvalitetne kablove i to je to. Nema drugih vecih problema.

Hvala :wink:

Dobar je snimak,Wave snima u HD rezoluciji,tako da je dosta dobar kvalitet ovog uzorka...sto se tice Yamaha,meni se licno nisu svidjele,dosta je tvrd zvuk,pogotovo "dolje",nemaju mi toplinu i sarm midlle prostora,ali ok,to je moj utisak.

Naravno da ti je sound bio Amerika posle Geniusa :wink: Ipak mislim da bi ti za to sto trazis (Gaming & music pleasure) bolje prosao sa nekim kvalitetnim surroundom + vufer negoli sa pro monitorima.Nesto ovako npr

http://www.logitech.com/en-us/speakers-audio/home-pc-speakers/devices/speaker-system-Z906

To je jako dobra prica!Cak mislim da bas ovaj 906 mozes naci u Podgorici u Tehnomarketu ...

Svi hvale Logitech Z906 i Z5500, pretpostavljam da su dobri, ali nijesam imao prilike da ih cujem. Vise bi mi odgovarao neki 2.0 ili 2.1 sistem, mnogo mi je prakticnije da sve imam na stolu i ispod njega (woofer). Sa 5.1 sistemom se sve mora savrseno uklopiti i pozicionirati da bi se dobio zeljeni zvuk, da ne pominjem razvlacenje kablova po kuci.

Najvise od svega bih volio da sastavim neki Hi-Fi 2.1 sistem, ali to opet zauzima dosta prostora jer moram negdje pojacalo drzati, tako da je najbolja varijanta aktivni sistem. Gledao sam i nesto ovako:

http://www.eu.onkyo.com/en/products/htx-22hdx-35463.html

To bi bila najbolja kupovina, ali sam procitao dosta lose kritike na racun ovoga sistema, navode ljudi da nema dosta snage i zvuk nije toliko prijatan.

jakov_ct
14-10-2011, 07:37 PM
s obzirom da snimash zvuchnike telefonom da demostrirash kvalitet zvuka u koji nisi siguran...
Ja bi gledao neshto jeftinije.
Treba i znati shta i kako slushati kod monitora, vecina ljudi lako dobije utisak da je zvuk chistiji ili bolji ako zvuchnik ima vishe visokih ili basa ili je na boljoj poziciji (isti zvuchnik moze zvuchati ko nebo i zemlja ako se postavi metar dalje od prvobitnog mesta)
S tim ne sugerishem da je ovde to sluchaj, te yamahe su sigurno mnogo bolji zvuchnici.
Ali nema neke sushtinske razlike izmedju studijskih i multimedia zvuchnika osim namene proizvodjacha, dizajn je isti, kvalitet i kriterijumi su ono shto pravi razliku.
Moguce je da cesh biti zadovoljan i sa nekim jeftinijim zvuchnicima, a kvalitet chesto ide sa vecom cenom. Nemoj se previshe havtati za "studijske mionitore" kao sinonim kvatitetnog zvuka.

Slazem se da je pri prvom slusanju Yamahi bilo "WOOOW efekta", jer kad sam ponovo prikacio Genius sistem imao sam osjecaj kao da mi je neko obmotao cebe oko glave :) siguran sam da ima jeftinijih alternativa, zato sam i potrazio pomoc ovdje ;) inace, nasao sam Yamahe u Podgorici po cijeni od 337,80e za par.