PDA

View Full Version : Gradnja kućnog studija

Klavijaturist
11-10-2011, 05:36 PM
Pozdrav svima!

Zadnji tjedan čitam va?e postove i komentare u vezi gradnje i konstrukcije studija i pripremam se malo vi?e ući u materiju, save-am dosta stvari koje pi?ete i lagano proučavam. Planiram nabaviti i Bilanovu knjigu pa u skladu s njom i nadam se uz va?u pomoć izvesti projekt gradnje kućnog studija.
Pa eto, molim vas za savjete, ako trebate bilo ?ta vezano za glazbu - tu sam - no izolacija i akustika mi nije jača strana. :)

Dakle muzičar sam, dugo se bavim glazbom, sviram snimam...You name it!
I sad imam ?ansu konačno napraviti prostor-tj studio za sve svoje potrebe.

?ivim u potkrovlju kuće sa dva kata, koje će se u potpunosti renovirati. Dakle kompletno ru?iti do deke te ponovo dizati. Tlocrt je 10x12 plus terasa 20ak kvadrata. Po?to smo i ?ena i ja muzičari slo?ili smo se da se "oduzme" 18 kvadrata stana te se po mogućnosti - tj mojim ?eljama, naprave dvije prostorije - re?ija i gluha. Primarna stvar mi je snimanje klavira, koji bi stavio u gluhu - polukoncertni - 160x140cm, te naravno vokala gitara....mo?da stringse,brass...sve osim bubnja-naravno. Mnogo pitanja imam, no za sada biste mi puno pomogli sa jednostavnom (vama) stvari. Mo?e li se od 18 kvadrata napraviti kvalitetan, tj kvalitetniji studio. Koje bi po vama bile mjere prostorija? Visinu jo? ne znam jer smo tek u pregovaranjima sa gradom, skupljamo dozvole i elaborate, no po svoj prilici neću moći preko 250-260 cm....Također za kosine - ne znam. No radim na tome da bude ravan krov.
Dakle najva?nije su mi mjere prostorija. Vidio sam da bi trebalo izbjegavati kocke, pravokutnike....i bila je ona formula po kojoj se radi izračun, no treba visina.. Imajte na umu izolaciju, dakle mislio sam zvučno izolacijsku opeku i...tervol - ako se ne varam kamena vuna koja ide na onaj ro?tilj...pa jo? knauf....

Puno hvala.

NLP
11-10-2011, 09:35 PM
- definiraj ulo?eni proračun sa ?enom i koliko/?to čete imati od toga;
- nema kontrolne sobe nego samo snimaonica?
... ako samo snimačka soba onda mo?e da su prostori različitih asimetričnih oblika, kosine... npr. konkavne stijene su neza?eljene... a za "?irokopojasne" instrumente (bubanj, klavir...) za?eljen poveči volumen!
Ako je granica 18m2 onda se mo?e kompenzirati sa visokim stropom (3m+... nema nekog ograničenja nagore). ... vse je stvar konačnog dobro promi?ljenog plana.
onda soba ne treba (nije ni za?eljeno...) da je mrtva nego po pameti obrađena a sa mobilnim gobo elementima mo?e se kreativno prilagođavati (od relativno mrtve pa do različitih okusa/potreba)...

Klavijaturist
12-10-2011, 07:31 AM
- definiraj ulo?eni proračun sa ?enom i koliko/?to čete imati od toga;

....Hvala na odgovoru!
Jasno mi je da bez ulo?enog nema ni dobivenog,velim ?ansa mi je kad već ula?emo ogromne novce u preuređenje cijelog stana da dignem malo veći kredit pa skucam studio. Vidio sam da je "Alkoholičar" :) napravio studio u podrumu za cca.6500 EUR. To mi je prihvatljivo. Ku?i?, tak i tak bum otplačival 30 god,100-150 kn vi?e manje...a imam studio.
U kojem mogu snimat svoj materijal, reklame, za potrebe drugih....odr?avat instrukcije, ?to nam je oboma dobar posao....isplati se sigurno.

- nema kontrolne sobe nego samo snimaonica?
.....Pa sad, to me zanima. ?ta mi se vi?e isplati? Jer pazi, snimit doma pa nosit negde na mix, i to je opcija. No volio bih da mogu kompletan proizvod skucat doma. Dakle i re?ija bi bila u igri.

... ako samo snimačka soba onda mo?e da su prostori različitih asimetričnih oblika, kosine... npr. konkavne stijene su neza?eljene... a za "?irokopojasne" instrumente (bubanj, klavir...) za?eljen poveči volumen!
Ako je granica 18m2 onda se mo?e kompenzirati sa visokim stropom (3m+... nema nekog ograničenja nagore). ... vse je stvar konačnog dobro promi?ljenog plana.
....Ja mogu iz prostora napraviti ?to ?elim. Dakle ru?im cijeli prostor pa ponovo gradim. Oblik mo?e biti kakav hoću,no za sad kako stvari stoje 18 kvadrata je granica....a visina mislim da neće moći prelaziti 250-260. Velim, sad pregovaramo sa gradom da vidimo koliko će nam dopustiti da idemo u zrak - stan je u potkrovlju.
Evo da lupim pitanje. Ka?e? da za ?irokopojasne instrumente treba volumen. Pretpostavljam zato da bi se zvuk ra?irio po prostoru te da se izbjegne odbijanje zvuka i ne?eljene frekvencije? To ne mogu rije?iti apsorberi?

onda soba ne treba (nije ni za?eljeno...) da je mrtva nego po pameti obrađena a sa mobilnim gobo elementima mo?e se kreativno prilagođavati (od relativno mrtve pa do različitih okusa/potreba)...
...Da to je mo?da dobra ideja da se napravi jedan prostor pa pregrađuje po potrebi. No kad bi se dobile dvije bilo bi mrak. Pretpostavljam da mrtva znači gluha?

Dakle va?no je spomenuti da oblik,mjere, du?ine ?irine prostorija mogu napraviti kako hoću. I htio bih imati dvije prostorije. Re?iju i gluhu.

NLP
12-10-2011, 11:59 AM
Proračun je onaj koji definira koliko mo?e? da si priu?ti?.
Fizički odvojene dve prostorije nije smiselno za klavir.
Mo?e da bude odvojeno sa mobilnim gobo elementima.
Kako god, curit če ti zvuk iz snimaonice u kontrolnu i ako bi fizički pregradio sa recimo knauf/rigips podkonstrukcijom te to nema smisla jer nema? ni dovoljno volumna a dobar izoacioni zid bi ti potro?io previ?e prostora.
Suva, gluva, mrtva... - da sve je to mi?ljeno isto.
U takvim okolnostima je bolje imati jednu "all in one" sluciju koja se prilagođava potrebama, problem je u tome da ako miksa? u sobi gdje je i klavir on če da pjeva a i dosta je velik i "krade" prostor... mo?e da kad se miksa da se pokrije sa kakvim debelim nemjenskim (naprvljenim) pokrivačem...

Klavijaturist
12-10-2011, 03:15 PM
Proračun je onaj koji definira koliko mo?e? da si priu?ti?.
Fizički odvojene dve prostorije nije smiselno za klavir.
Mo?e da bude odvojeno sa mobilnim gobo elementima.
Kako god, curit če ti zvuk iz snimaonice u kontrolnu i ako bi fizički pregradio sa recimo knauf/rigips podkonstrukcijom te to nema smisla jer nema? ni dovoljno volumna a dobar izoacioni zid bi ti potro?io previ?e prostora.
Suva, gluva, mrtva... - da sve je to mi?ljeno isto.
U takvim okolnostima je bolje imati jednu "all in one" sluciju koja se prilagođava potrebama, problem je u tome da ako miksa? u sobi gdje je i klavir on če da pjeva a i dosta je velik i "krade" prostor... mo?e da kad se miksa da se pokrije sa kakvim debelim nemjenskim (naprvljenim) pokrivačem...

Hvala na savjetu!

Velim, proračun je tu, spreman sam ulo?iti, samo da dobijem pravu stvar.
Dakle jedna prostorija,ok. Da li bi u toj jednoj mogao napraviti mali vocal boot - prostoriju za snimanje vokala? Pa recimo da bar vokale gitare i gudace snimam unutra?
I mislio sam pokrivati klavir, sigurno bi kako ti ka?e?, pjevao! :)
Koja bi po tebi bila idealna solucija za oblik prostorije?
Volio bih da se i ostali malo uključe, svaki savjet i sugestija je dobrodo?la!
Pozdrav!

NLP
12-10-2011, 11:11 PM
Mogao bi da napravi? sa mobilnim gobo trapsima nekakvu zadovoljujuču zvučnu separaciju od ostalih instrumenata koji istovremeno sviraju;
da mikrofoni namjenjeni za dotične instrumente imaju ne?to "vazduha" među sobom... dovoljno da se mo?e u miksu pročistiti zvuk i da se napravi odličan miks... ali gre?ke oko timinga/neuigranosti nisu za?eljene!!!

Nema idealnog oblika!
Oblika se "kroji" od situacije do situacije konkretno na specifičkom projektu.

Jeste da, neka i drugi ka?u ?to i kako.

Klavijaturist
13-10-2011, 09:39 AM
Mogao bi da napravi? sa mobilnim gobo trapsima nekakvu zadovoljujuču zvučnu separaciju od ostalih instrumenata koji istovremeno sviraju;
da mikrofoni namjenjeni za dotične instrumente imaju ne?to "vazduha" među sobom... dovoljno da se mo?e u miksu pročistiti zvuk i da se napravi odličan miks... ali gre?ke oko timinga/neuigranosti nisu za?eljene!!!

Nema idealnog oblika!
Oblika se "kroji" od situacije do situacije konkretno na specifičkom projektu.

Jeste da, neka i drugi ka?u ?to i kako.

Hvala puno Nenade na odgovorima!

Čitam tvoje i Bogijeve tekstove,naletio sam na linkove u postovima. To je problem,jer toliko toga ima da se jednostavno ne mo?e? snači pa mora? čitat apsolutno sve. Nikakva kritika i nije mi problem čitat, nego tek kasnije nabasam na neke stvari pa mo?da lupam pitanja bezveze. Uglavnom naručio sam i Bilanovu knjigu, ?elio bi se malo obrazovat u tom smjeru i svaki va? savjet mi poma?u! Eventualno ak te mogu moliti da okači? neke korisne linkove....

Gobo trapse imam i sad po sobi i nisam ba? zadovoljan sa time. Radio sam prije godinu dana apsorbere i difuzore, pokačio po sobi i....nije mi ba? to neko rije?enje. Kad bih odnio snimke u "pravi" studio...mo?e? zamislit reakciju,doma jedno - u studiju sasvim deseto. To je ,naravno, zato ?to to nisam dobro napravio,mjerio i sve to kaj ide s tim....

Ja ne bih ?elio snimati sve te instrumente u isto vrijeme - dakle klavir,vokal,gudače.....?to misli? o ideji - jedna prostorija sa malim vocal -bootom od jedno 6 kvadrata. U koji se po potrebi stavljaju pojačala,snimaju se vokali, eventualno stringsi,brass? I onda kad se posnimi, prekrije se klavir sa odgovarajučom "za?titom" i sa gobo trapsima napravi prostor za mix?

Ima smisla?

Klavijaturist
13-10-2011, 10:19 AM
Jo? jedno pitanje:

Po prilici, koliko cm da uzmem za izolaciju zidova? Radim neku skicu, pa vidim da ba? i nemam kvadrata....:shock:

boggy
13-10-2011, 10:55 AM
Jo? jedno pitanje:

Po prilici, koliko cm da uzmem za izolaciju zidova? Radim neku skicu, pa vidim da ba? i nemam kvadrata....:shock:
cm?
Bolje zaboravi na "izolaciju". To se sa "par cm" ne resava.

NLP
13-10-2011, 10:59 AM
Najprije:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32

... Bilanovu knjigu mo?e? preskočiti.

Da bi imao knjigu koja če ti dati konkretan odgovor na konkretno pitanje toga neče? nači u knigama, skoro sve imaju dobre osnove iz teorije te tu neče? stra?no pogre?iti (copy/paste vi?e manje... dobro imaju neke dosta stručne i idu u jake detajle, teorijske formule... ali to tebi ne koristi ni malo) imaju poneke sa nekim primjerima bez jakih detajla i to je to.

Mo?e to ?to govori? ali ne da se zida ili ikakvo pregrađuje vocal booth!
Ba? sve se mo?e kvalitetno snimati u takvoj prostoriji (ali tu ne kalkuliram "susjedski faktor"!) i bubnjevi i klavir i timpane...
Strop barem 3m+! to je jedino ?to mogu da ti ka?em od oka na pamet (iako je to nestručno podajati takvu izjave ali ajde reskiram).

Sad pitanje koliko dobre ima? gobo panele, ja koristim otprilike (odvisno od situacije, prostorije) od ?irine 1m-1.5m pa do visine 1.8m-2.2m, debeline i po 30, 35cm (različite sendvič kombinacije materijala; ako za separaciju između instrumenata onda je unutra i sloj mase ili da je za napraviti intiman gluh prostor kombinacija mineralnih vuna, ako treba difuzija (a mnogoputa treba...) i goboti sa licima gdje ima difuzora (onda difuzori za upotrebu od blizu i obrnuto)... te ako treba vizualna komunikacija umetne se primerni prozorčiči... itd. ...od zahtjeva primerno)), te kombinacija sa fiksiranimi cloudovima omogučuje sasvim dobar prostor za stvaranje.
Takvi mobilni paneli su na kotačima i imaju neki i vi?e od 50 pa i vi?e od 100 kg (odvisno kakvi) ali nisu skupi za samogradnju nego trebaju vredne ruke i know how.

E sad jo? da je kontrolna soba te to je treba stvarno po pameti osmisliti i nikako da to nije moguče da se dosta kvalitetno napravi, da se postignu rezultati kao o "pravim" studijima (iako tu an ex yu području je dosta malo "pravih" studija pa i da imaju pored toga kvalitetne timove... ali to je priča posve za sebe).

Klavijaturist
13-10-2011, 11:49 AM
Boggy, hvala na uključenju! I po?tovanje!

Znam da sa par cm ne mogu ni?ta, gledao sam teme i vidio da ispod 50 cm nemam ?ta...Ne računajuči blokete, dakle ciglu koju ću ispuniti pijeskom - ili zvučno izolacijsku opeku, koliko bi recimo trebalo za pristojnije demfanje? Vidio sam da se kod vas u Srbiji (ja sam iz Zagreba) proizvodi Azmafon - u Kragujevcu - to je valjda ne?to kao kamena vuna kod nas? Dakle taj materijal se stavlja na "ro?tilj", tj ispunjava se. I onda na to knauf - gipsane ploče. Ako lupam bezveze oprosti-te, moguće je da se desio negativni transfer podataka kod učenja! :)
I jo? jedno pitanje,ako mo?e...

Simetrija prostora, pretpostavljam se odnosi na zvučnu izolaciju prostora. Dakle sve četiri strane,tj pet - sa plafonom, trebaju biti izolirano jednako? A poslije se akustičkim tretmanom-apsorberi difuzori - rije?avaju ne?eljene frekvencije? I te frekvencije ispod 500 Hz te?ko da ću zaustavit bez cm, jel tako? :)

Unaprijed hvala!

Nenade, hvala na odgovoru.

Naručit ću knjigu, mo?da zatreba. A i zanima me.
?to se tiće mojih panela...Kad sam to radio slijedio sam dosta va?ih uputa, imam dva panela na kotačima no nisu sigurno-naravno kao tvoji.Koristio sam kamenu vunu, napravio bass trapove i apsorbere a piramidalnu spu?vu koristio kao difuzor. Pobolj?ao sam, sa minimalno ulo?enog stanje u sobi,no daleko je to od onoga ?to bih sada ?elio imati.

Linkove ću pogledati, hvala!!

?to se tiće kvalitetnih studija, razumijem ?to priča?. I mi u Zg nemamo ba? "pravih" studija, jedino na televiziji - mada je i to upitno...par puta sam snimao tamo i nisam ba? presretan. Jedino kaj imaju SSL-ov pult od pola miliona dolara...a gluha u kojoj se snima bubanj ima 6 kvadrata. Vidi? sad sam se sjetio da smo tamo jednom snimali klavir i vokal - vokal je bio ograđen panelima...hm...hm...No soba je puno veća tako da....

U principu, razumije?, meni to treba za snimanje vlastitog materijala - albuma, za rad na idejama te za stvarno kvalitetnu snimku svega-osim naravno bubnja - koju mogu poslije nositi u studio na mix. Ove "manje" stvari tipa reklame i takve gluposti - da mogu fini?irati doma i predati eventualno na mastering. Ili, naravno, otvorit limiter ili Fab filter pa puknut gentle wide mastering i pokupit honorar! :) No htio bih stvarno da mogu snimat taj klavir, po?to znamo svi da u studijima i nema ba? akustičnih klavira, tako da i tu vidim poslovnu perspektivu.

Dakle jedna prostorija......:(

NLP
13-10-2011, 12:21 PM
Bez zamjere molim ali imaš dosta elementarna pitanja i ako češ se stvarno odlučiti da uložiš ozbiljniju svotu novca i napraviti konkretniji radni prostor, potraži si savjetnika, jer na kraju če biti novac ili bačen ili neiskorišten kako bi moglo da bude i razlika če ti pokriti savjetnika. Po iskustvima tako na kraju to ispada (ispada premnogo puta da je sve bili veoma slabo osmišljeno...).

Dakle prvo zidove napravit i onda unutrašnju akustiku, ako imaš "faktor susjeda" u formuli onda če iči mnogo novca ako želiš nešto ozbiljno da dostigneš.

Pramidalni sundjer se koristi za absorpciju ne difuziju.

Simetrija mora da bude po osovini slušanja levo/desno, to se odnosi i na jednaku rigidnost stijena a ako je ta drugačija onda obrnuti tako da je levo i desno jednako ili se primeni kakvo drugo rešenje ako je previše kvačkasto... jednako je sa akustičkim elementima.

Pamučna vuna je slična kamenoj, staklenoj, celuloznoj, konopljinoj... i dobar je odabir ako je baš to želja i ako je dostupna.

Obična kamena vuna gustine 50kg/m3 debeline 10cm radi odlično i do 150Hz, gušča još niže.

Jeste nije sve u "pravim" studijima ako nema sposobnog produkcijskog tima, onda je bolje slabiji studio i odličan tim... majmun na najboljem kompjutoru nije dovoljan:)

... tu knjigu imajo mnoge univerzitetske knjižnice. A pored nje sigurno kakvo još zanimljivija...

boggy
13-10-2011, 01:55 PM
......
Znam da sa par cm ne mogu ni?ta........
Onda se ne smaras sa izolacijom. Utisaj kad slusas.

Klavijaturist
14-10-2011, 09:39 AM
Onda se ne smaras sa izolacijom. Utisaj kad slusas.

:) Pardon kaj smetam!

boggy
14-10-2011, 11:46 AM
:) Pardon kaj smetam!
Ne znam da li smo se razumeli, rekoh, "se(be) ne smaras"... ne mene ili nas... nas ionako ne mozes smarati posto smo dobrovoljno ovde... sami sebe smaramo... :)

Klavijaturist
19-10-2011, 06:57 PM
Ne znam da li smo se razumeli, rekoh, "se(be) ne smaras"... ne mene ili nas... nas ionako ne mozes smarati posto smo dobrovoljno ovde... sami sebe smaramo... :)

Ma razumjeli smo se, no ne smarajmo se, povećao sam kvadraturu... :)
Sad ću staviti skicu pa,evo, molim savjet...

Klavijaturist
20-10-2011, 10:28 AM
Slike su male pa se ne dobija realniji prikaz no dobro, valjda će se ne?to vidjeti. Dakle skicirao sam jednu prostoriju u L obliku. Ima pokretni gobo element koji bi se polukru?no kretao vodilicama u podu te pretvarao prostore u re?iji i "napola" gluhu :) ?to mislite o ideji? Sama konstrukcija bi mo?da bila malo problem no mislim da bi se moglo izvesti. Dakle dimenzije elementa su 2,9m - ?irina, 3m - du?ina, 30 cm debljina - ispunjen kamenom vunom.
To je u principu mrcina-te?ka, no trebalo bi se moći izvesti...Mo?da staviti vodilice i u plafon.

Ukupna kvadratura cijelog prostora je 27 kvadrata. No kada se preklopi sa gobo elementom ispada re?ija - 16.5, gluha- 14.2.

Klavir bi isto pio pomičan, vodilice i ?ine u podu, koje ga stavljaju na centar - kad se prostor pretvori u "gluhu" prostoriju. Kad se rastvori ponovo u Re?iju, pomiće ga se odesno do kraja.

?to mislite o ideji, mo?e li to funkcionirati? Govorim o pristojnoj snimci. O izvedbi jo? nisam tazmi?ljao, moram porazgovarati sa arhitektom.

Prve tri slike su Re?ija druge tri - Gluha.

Klavijaturist
20-10-2011, 10:29 AM
Zadnja slika gluhe.

Klavijaturist
20-10-2011, 11:16 AM
Skica sa opekom - dakle izolacije cca 40 -45 cm....

Sveukupuno 31,45 kvadrata.

NLP
20-10-2011, 04:31 PM
AKo ide? sa kontrolnom po du?ini i pored sa strane u L sa snimaonicom:
ideja sa vratima mo?e da ide ka tom smeru ali;
masa neka bude koliko ide slična kao ostali zidovi.
Jedanput sam konstruisao drsna vrata, punjena sa kvarcnim peskom (deeblina je bila 25cm ima podosta xxx kg:)), imala su tirove na stropu i podu ali je bilo dosta problema sa dihtovanjem, da nije curio zvuk okolo ?pranji. Financijski i konstrukcijski je malko komplikovano da ispadne dobro.
Druga opcija je sa polukru?nim okretanjem, dihtovanje je nekoliko lak?e jer se mogu gobo/vrata na kraju pritisnuti uz naslone kamo se vrata zatvore.
Ali sa takvom masivnom separacijom opet dobije? dva dosta mala prostora.

Bolja ti je ideja kad ima? gobo/prolaz/vrata iza leđa u kontrolnoj onda je ispo?tovana i simetrija rigidnih zidova uzdu? ose slu?anja, ne treba toliko mase i mo?e da to bude dosta dobra bas trap ali separacija u niskim srednjima i niskim nije ba? ne?to posebno ali dobro, monitoring kod trekinga nema? na glasno ili treking na slu?alice.

Ako ipak ima? potrebu za ozbiljnom separacijom onda mo?e i treča varijanta.

Taj L oblik ti je zadan sa sada?njim razpolo?ivim prostorom za dograđivanje?

awacs
20-10-2011, 04:57 PM
Druga opcija je sa polukružnim okretanjem, dihtovanje je nekoliko lakše jer se mogu gobo/vrata na kraju pritisnuti uz naslone kamo se vrata zatvore.
Ali sa takvom masivnom separacijom opet dobiješ dva dosta mala prostora.

Koliko shvatam čovek hoće da polukružno okreće ceo "crveni" Y zid oko "sive ose" na crtežu. Glavni problem je u samom dizajnu tog zida sa onim (valjda fiksiranim) "bass trap" zakošenjima, pošto je realni radijus te konstrukcije veći od razmaka između ugla i zida:

http://img36.imageshack.us/img36/371/gluha3copy.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/gluha3copy.jpg/)

Ako pak ti krakovi od Ipsilon zida ne bi bili fiksirani (nego bi bili recimo kao neka dupla vrata) to bi moglo da radi, mada je malo zeznuto da se napravi.

Sve u svemu, lično mi je jako interesantna ta ideja o promenljivom prostoru.

A da su to ipak dva mala prostora - jesu :(

Pozdrav,

Vasa

awacs
20-10-2011, 05:45 PM
Nego, pade mi na pamet jedna dosta neortodoksna i radikalna ideja, zapravo više brainstorm...

Recimo da ti je fiksirana konfiguracija kao na prve tri slike (dakle bez pomičnog zida i celog smaranja sa vodilicama i sličnim zezalicama). Napraviš na toj konstrukciji vrata koja stoje naspram glavnom ulazu u "studio". I u toj prostorijici napraviš režiju za tracking.

Praktično napraviš MACHINE ROOM u kom ti stoji računar sa monitorom tastaturom i mišem i JEDAN kontrolni zvučnik. A u GLAVNOJ REŽIJI (koja ima i funkciju sobe za sviranje) ti stoje glavni zvučnici, drugi monitor od računara, druga tastatura i miš (onako kako si već nacrtao). Tako bi praktično dobio MIXING ROOM i STUDIO u jednoj prostoriji, a TRACKING CONTROL ROOM i nekakvu vrstu ostave za stalke, mikrofone itd. u drugoj.

Klavir ostaviš da stalno stoji u velikom prostoru, pokriješ ga debelom tkaninom kad nije u upotrebi i to bi otprilike bilo to.

Pozdrav,

Vasa

P.S. nisam siguran ko će mi se više smejati zbog ovog posta (akustičari, kompjuteraši ili snimatelji), ali šta sad... Bolje da se smejemo nego da plačemo :)

NLP
20-10-2011, 06:20 PM
Pa koliko čitam to je tek njegovo razmi?ljanje u tom smjeru te jo? nije nacrtao detajle.

Koliko shvatam čovek hoće da polukru?no okreće ceo "crveni" Y zid oko "sive ose" na crte?u. Glavni problem je u samom dizajnu tog zida sa onim (valjda fiksiranim) "bass trap" zako?enjima, po?to je realni radijus te konstrukcije veći od razmaka između ugla i zida:

http://img36.imageshack.us/img36/371/gluha3copy.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/gluha3copy.jpg/)

Ako pak ti krakovi od Ipsilon zida ne bi bili fiksirani (nego bi bili recimo kao neka dupla vrata) to bi moglo da radi, mada je malo zeznuto da se napravi.

Sve u svemu, lično mi je jako interesantna ta ideja o promenljivom prostoru.

A da su to ipak dva mala prostora - jesu :(

Pozdrav,

Vasa

Klavijaturist
20-10-2011, 06:29 PM
Vasa, pozdrav i hvala na uključenju!

Nenade, ta crvena vrata - gobo bi se okretala polukru?no i "stvarala" prostorije. Dakle utori-vodilice u podu i u stropu koji taj cijeli gobo -konstrukciju vode polukru?no po prostoru. Stvarajući gluhu i re?iju.

?to ima? na umu?

Ne, kao ?to sam rekao, ja ljudi ru?im cijeli stan po temelja - dakle do betonske deke i sve ponovo di?em. Zato mi i je ?ansa da napravim studio kak se spada. Ovaj L oblik mi je pao na pamet kad ste mi savjetovali jednu prostoriju - mislio sam napraviti dvije al sam uvidio da nema smisla.

Koliko shvatam čovek hoće da polukru?no okreće ceo "crveni" Y zid oko "sive ose" na crte?u. Glavni problem je u samom dizajnu tog zida sa onim (valjda fiksiranim) "bass trap" zako?enjima, po?to je realni radijus te konstrukcije veći od razmaka između ugla i zida:

Upravo to! "bass trapovi" bi se također preklapali naravno da bi pro?li ti okretaji i manevri po sobi. Mislio sam ih recimo na polovici-du?inom(bass trapa) prekrojit klavirpantima pa da se preklapaju prema unutra, ima smisla?

O da, tu će bit zavrzlame sa konstrukcijom..:)

Nego, pade mi na pamet jedna dosta neortodoksna i radikalna ideja, zapravo vi?e brainstorm...

Recimo da ti je fiksirana konfiguracija kao na prve tri slike (dakle bez pomičnog zida i celog smaranja sa vodilicama i sličnim zezalicama). Napravi? na toj konstrukciji vrata koja stoje naspram glavnom ulazu u "studio". I u toj prostorijici napravi? re?iju za tracking.

Praktično napravi? MACHINE ROOM u kom ti stoji računar sa monitorom tastaturom i mi?em i JEDAN kontrolni zvučnik. A u GLAVNOJ RE?IJI (koja ima i funkciju sobe za sviranje) ti stoje glavni zvučnici, drugi monitor od računara, druga tastatura i mi? (onako kako si već nacrtao). Tako bi praktično dobio MIXING ROOM i STUDIO u jednoj prostoriji, a TRACKING CONTROL ROOM i nekakvu vrstu ostave za stalke, mikrofone itd. u drugoj.

Klavir ostavi? da stalno stoji u velikom prostoru, pokrije? ga debelom tkaninom kad nije u upotrebi i to bi otprilike bilo to.

Pozdrav,

Vasa

Pa ne znam koliko mi se to isplati, onda radije napravim jednu veliku sobu zar ne? Opet ponavljam, ja mogu napraviti oblik prostorije kakav ?elim. Sa mjerama kakve ?elim, jer se kreće iznova sve se ru?i pa gradi....Nije ovo zadano da se mora po?tivati oblik....

NLP
20-10-2011, 06:31 PM
Nego, pade mi na pamet jedna dosta neortodoksna i radikalna ideja, zapravo vi?e brainstorm...
...
P.S. nisam siguran ko će mi se vi?e smejati zbog ovog posta (akustičari, kompjutera?i ili snimatelji), ali ?ta sad... Bolje da se smejemo nego da plačemo :)

Nijedna ideja nije blesava ako je napravljeno po pameti i kako treba.

Moglo bi i tako ali treba je uzeti u obazir da kontrolna soba treba kod miksanja da obezbeđuje primerne pogoje da čovekov mozak (psihoakustika) mo?e da de?ifrira ?to čuje.

NLP
20-10-2011, 06:41 PM
Predla?em ti kao ?to sam ti več rekao,da je najpametnije da se savjetuje? sa kakvim isku?enim savjetnikom, po?to ide? u ozbiljan projekt i praktički od nule je to jo? potencirano.

... znam ne?to da udaram par melodija po sintesajzeru i to je to ... recimo kakve bi bilo koristi, da te preko foruma ja prepitavam kako da igram klavir... jeste da mo?e da bude zabavno ali kakvi bi bili konačni rezultati... :)

?to ima? na umu?

...

Ne, kao ?to sam rekao, ja ljudi ru?im cijeli stan po temelja - dakle do betonske deke i sve ponovo di?em. Zato mi i je ?ansa da napravim studio kak se spada. Ovaj L oblik mi je pao na pamet kad ste mi savjetovali jednu prostoriju - mislio sam napraviti dvije al sam uvidio da nema smisla.

...

... Opet ponavljam, ja mogu napraviti oblik prostorije kakav ?elim. Sa mjerama kakve ?elim, jer se kreće iznova sve se ru?i pa gradi....Nije ovo zadano da se mora po?tivati oblik....

awacs
20-10-2011, 06:46 PM
Praktično napraviš MACHINE ROOM u kom ti stoji računar sa monitorom tastaturom i mišem i JEDAN kontrolni zvučnik. A u GLAVNOJ REŽIJI (koja ima i funkciju sobe za sviranje) ti stoje glavni zvučnici, drugi monitor od računara, druga tastatura i miš (onako kako si već nacrtao). Tako bi praktično dobio MIXING ROOM i STUDIO u jednoj prostoriji, a TRACKING CONTROL ROOM i nekakvu vrstu ostave za stalke, mikrofone itd. u drugoj.

Klavir ostaviš da stalno stoji u velikom prostoru, pokriješ ga debelom tkaninom kad nije u upotrebi i to bi otprilike bilo to.

Pozdrav,

Vasa

Pa ne znam koliko mi se to isplati, onda radije napravim jednu veliku sobu zar ne? Opet ponavljam, ja mogu napraviti oblik prostorije kakav želim. Sa mjerama kakve želim, jer se kreće iznova sve se ruši pa gradi....Nije ovo zadano da se mora poštivati oblik....

Mislim da ima smisla samo zbog jedne (relativno važne) stvari: da možeš slobodno da dišeš dok snimaš izvođača, da se nakašljavaš, vrtiš na stolici, češeš, mrštiš... što u slučaju kad sediš u jako malom prostoru zajedno sa izvođačem i njegovim mikrofonom (mikrofonima?) baš i ne možeš :wink:

Inače, da: bolja je jedna velika soba. Veličina sobe je važna i za miks i za mikrofone. Za praćenje izvođenja (intonacija, ritmička preciznost, izražajnost) pak uopšte nije važno kolika je prostorija.

Ako ti nije frka da provodiš vreme sa zatvorenim slušalicama na glavi, druga prostorija ti zaista ne treba. Opet, vidim da bi ipak više voleo bilo koju varijantu prostora u kojoj ne bi bio u istom prostoru sa izvođačem. Pa sam zato predložio onu sumanutu varijantu. Ali ako ti to ipak nije toliko važno - onda nije važno :)

Pozdrav,

Vasa

awacs
20-10-2011, 06:54 PM
Nijedna ideja nije blesava ako je napravljeno po pameti i kako treba.

Moglo bi i tako ali treba je uzeti u obazir da kontrolna soba treba kod miksanja da obezbeđuje primerne pogoje da čovekov mozak (psihoakustika) mo?e da de?ifrira ?to čuje.

Da, valjda se nismo razumeli - miksalo bi se u istom prostoru u kom je svirano (onom većem). Mala soba bi slu?ila samo za praćenje izvođenja tokom snimanja (da li je umetnik fal?, da li je u tempu) i manuelne poslove poput punch in/outa.

Sve druge stvari pre i posle snimanja - provera postavke mikrofona, izbor mikrofona, i naravno miks bi se radile u "glavnoj sobi".

Pozdrav,

Vasa

NLP
20-10-2011, 07:22 PM
Da jesam, razumeo sam te potpuno.
Isto to smo več pričali na početku da bi bilo sve u istoj sobi (igranje, snimanje/tracking, miks... prekivanje klavira da ne peva kad miksa...) ali jeste morao bi biti onda mutav kad neko svira:)

awacs
21-10-2011, 10:55 AM
Isto to smo več pričali na početku da bi bilo sve u istoj sobi (igranje, snimanje/tracking, miks... prekivanje klavira da ne peva kad miksa...) ali jeste morao bi biti onda mutav kad neko svira:)

Pa da, čitao sam ja sve ?ta je pisano, samo dajem predlog kako da se izbegne taj osnovni problem koji se pojavljuje kod "all in one" pristupa.

Pozdrav,

Vasa

Klavijaturist
21-10-2011, 12:23 PM
Pa da, čitao sam ja sve ?ta je pisano, samo dajem predlog kako da se izbegne taj osnovni problem koji se pojavljuje kod "all in one" pristupa.

Pozdrav,

Vasa

Shvaćam da..nije lo?a ideja uopče. Znači mjesto tog pokretnog elementa, zid sa vratima i mali machine room - tj pomočni kontrol room koji slu?i samo za snimanje. Kasnije editing i mix u "velikoj" sobi. Ne znam obzirom da to da sam limitiran s kvadratima to je mo?da stvarno najpametnija varijanta. A recimo mogu tu malu prostorijicu koristit i za vocal boot. Dakle u velikoj snimam klavir u maloj vokal... Mo?da je to najbolje iskori?ten prostor?

awacs
21-10-2011, 01:25 PM
A recimo mogu tu malu prostorijicu koristit i za vocal boot. Dakle u velikoj snimam klavir u maloj vokal... Možda je to najbolje iskorišten prostor?

To je već stvar odluke. Ako imaš tih računar (zaista tih) može da se koristi i kao vocal booth, speaker booth (kažeš da radiš reklame), šta god.

Mislim da je to jednostavnija varijanta od pomičnog zida koji je simpatična fora, ali bi morao da košta đavo ipo da bi zaista radio kako treba i pride podneo bar 5-6 pomicanja tokom svakog termina (makar oni "Y" kraci), budući da u varijanti koja je na slikama 4-6 u "režiji" nemaš vrata. A sigurno će se nekoliko puta na dan pojaviti potreba da izađeš iz režije.

Kako god bilo, kao što je Nenad (NLP) već rekao, kad budeš smislio okvirni dizajn prostora angažuj nekog stručnog da ti vodi projekat. Male prostorije su stvarno zeznute, i koliko vidim iz (srećom tuđih) iskustava retko ko se zaista usrećio radeći sam po forumskim savetima.

Neki kompromisi se uvek moraju praviti po pitanju akustike u malim prostorima, ali ja bih lično odluku o vrsti tih kompromisa prepustio ljudima kojima je to struka. Veliki je posao, a ne postoje funkcije UNDO ni NEW SESSION. Zapravo postoje, ali se zovu PAJSER i MACOLA :wink:

Pozdrav,

Vasa