View Full Version : Plagijat ili ne?
Danilo S
07-10-2011, 01:53 PM
http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/281727/Pesma-Down-Under-i-zvanicno-plagijat
?ta vi mislite?
Surfer
07-10-2011, 02:00 PM
Neka zajebancija?
Pjesme nemaju blage veze jedna s drugom
Danilo S
07-10-2011, 02:02 PM
Zamisli tog suda ?to je donio presudu :)
awacs
07-10-2011, 03:11 PM
Eto, konačno sam saznao da uopšte nemam sluha :shock::shock::shock:
Pozdrav,
Vasa
awacs
07-10-2011, 05:11 PM
Poslu?ao ponovo. Glupo je spakovan onaj YouTube primer, a i tekst u Blicu navodi na pogre?an zaključak :banghead: Nije va?na melodija pevanja od Men at Work nego instrumentalni deo na flauti koji se pojavi na samom kraju primera (A/H/A-F#/A-F#). I da - to je i ritmički i melodijski isto kao osnovni motiv Kokaburra Tree.
E sad, da li je taj citat bio presudan za uspeh pesme "Down Under"??? To nikako nije osnovni hook pesme, niti je pesma organizovana oko tog motiva. Zato su se valjda i nagodili na samo 5% od zarade.
Sa druge strane, klasična muzika je prepuna citata, ali u to vreme se ljudi nisu sudili oko toga. Sad je valjda sirotinjsko vreme pa svako gleda da ?trpne svaki dolar gde god mo?e.
Pozdrav,
Vasa
HeatMan
07-10-2011, 06:27 PM
slushao opet, i dalje nidje veze..
ovo shto domaci "producenti" za "narodnjake" rade je kradja.. kad dignu celu stvar.. meni chak ni coldplay nije ukrao od satcha onu stvar.. iako je ono vemo veoma veoma veooma slichno, mislim da ima dovoljno razlika da se ne moze nazvati kradjom... sad ce izdavachka od bb kinga da naplacuje royalties klincima koji u njihove pesme ubacuju bb kingove lickove i onu jednu notu (oktavu) koju stalno ubacuje?
ili ako neko skine srv-ov lick? ne daj boze da neko zapeva klasiku a da je tenor, pa da se pavarotijeva izdavachka pobuni
bollocks..
samo da zarade pare na bilo koji nachin jer propadaju svi skupa
awacs
07-10-2011, 06:47 PM
slushao opet, i dalje nidje veze..
Poslu?aj opet (sam početak dečje pesme i deo na flauti na kraju klipa), videće? da ima velike veze. A sve ostalo ?to si napisao stoji.
Pozdrav,
Vasa
HeatMan
07-10-2011, 11:02 PM
ma znam.. chuo sam.. shvatio sam o chemu prichash.. ali opet kazem, ako skinesh u potpunosti stvar, i ne potpishesh onog shto je radio original, to je po meni kradja.. a ne ovo.. realnost je da ne mozesh da izmislish nishta novo..
prosto ne verujem da su dobili spor..
awacs
07-10-2011, 11:13 PM
ma znam.. chuo sam.. shvatio sam o chemu prichash.. ali opet kazem, ako skinesh u potpunosti stvar, i ne potpishesh onog shto je radio original, to je po meni kradja.. a ne ovo.. realnost je da ne mozesh da izmislish nishta novo..
prosto ne verujem da su dobili spor..
Realnost je takva da ih niko ne bi ni tu?io da pesma Down Under nije "za?ivela" toliko dugo. Onog momenta kad pomisle da si uzeo neke pare - tra?iće svoje (manje ili veće) parče kolača. Kapitalizam, jebiga :wink:
Pozdrav,
Vasa
Gianfranco
08-10-2011, 12:06 AM
evo konacno nadjoh video gde se jasno cuje sta je zajednicko u ove dve pesme:
http://youtu.be/nF0Q5x7IeO0
disco violence
08-10-2011, 10:05 AM
Samim tim sto se mi naprezemo do krajnjih granica da cujemo podudarnosti u ove dve pesme znaci da nemaju veze jedna sa drugom i nema tog Tasovca koji ce me ubediti u suprotno.Neko hoce da mi zgadi ''down under'',ali to nece proci.
HeatMan
08-10-2011, 10:15 AM
bojim se da pustim kookaburra u reverse, verovatno cu shvatiti da je shine on you crazy diamond ustvari kradja te pesme....
sasaristic
08-10-2011, 01:30 PM
Ovo je stvarno teska glupost.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.