View Full Version : Pro Tools pitanja
sigimigi
06-10-2011, 08:54 PM
Pozdrav svima
Evo odlucio sam pored Cubase da koristim i protools pa imam par pitanja za one koji poznaju ovaj program.
Dali radi na win 7 i podrzaval RME FF 400?
moj kolega je instalisao na XP i sad mu trazi da lokalizuje neke audio fajlove,pa mene pita a ja pojma nemam,jednom sam samo vidio u zivo taj program?
Kolega mi rece da radi Pro Tools 9 na win 7 pa me zanima dali je istina i kaze da ima puno bugova.
Ako neko moze malo da mi objasni bar ono najmanje oko ovog programa tj. sa cime je kompaktibilan i koliko mu treba resoursa itd.
Pozdrav
Ngino
08-10-2011, 01:45 AM
PT 9ka podrzava rad sa Core Audio drajverima koje koristi tvoj RME.
Ne bi trebao da imas problema osim ako ne bude nekakvih problema druge prirode, mozda sa Win 7 ili sl.Na takve interne inkompatibilnosti uvijek moras biti spreman.
U sustini, Avid PT 9 je hardverski nesto sire orijentisan nego prije.
www.myspace.com/slikaiprilikamusika
DaBear
08-10-2011, 09:08 AM
Pozdrav svima
Evo odlucio sam pored Cubase da koristim i protools pa imam par pitanja za one koji poznaju ovaj program.
Dali radi na win 7 i podrzaval RME FF 400?
moj kolega je instalisao na XP i sad mu trazi da lokalizuje neke audio fajlove,pa mene pita a ja pojma nemam,jednom sam samo vidio u zivo taj program?
Kolega mi rece da radi Pro Tools 9 na win 7 pa me zanima dali je istina i kaze da ima puno bugova.
Ako neko moze malo da mi objasni bar ono najmanje oko ovog programa tj. sa cime je kompaktibilan i koliko mu treba resoursa itd.
Pozdrav
ovde imas puno odgovora na pitanja vezana za Win i Pro Tools...u sustini SVE mozes da nadjes sto te zanima...
http://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=85
kravadinka
08-10-2011, 09:59 AM
PT9 radi najnormalnije na Win7, ne shvatam odakle ta priča o puno bagova, verovatno jo? jedna od pau?alnih izjava. Oni postoje kao i svugde, a redovno se ispravljaju u update-ima koji se mogu skinuti sa AVID sajta.
Oko kompatibilnosti i resursa, postoji spisak hardware-a sa kojim radi i kako radi, koji su problemi i ?ta treba znati, to je takođe na AVID sajtu, a oko resursa, ne vidim za?to bi i to bilo drugačije u odnosu na bilo koji drugi DAW.
Potrebno je upoznati se malo sa novim programom, upoznati se sa njegovim manama i vrlinama, kao i načinima da se neke stvari prevaziđu i zaobiđu, onda sve radi kako se i očekuje.
sigimigi
08-10-2011, 10:45 AM
Ok hvala na odgovorima,interesuje me taj hardwer koji se ubacuje u komp to HD 1 2 3,nemojte me pogresno svatit al stvarno nemam pojma o tom protools-u osim da je svjetski standard,i bio sam kod prijatelja u studiu,on koristi pro tools i ima neki controler neznam tacno koji,i radi mu PT 8 LE na XP,baza semplova tj.instrumenata od drum masina pa do syntova koje nudi PT me odusevila a tako i svi ostali plugovi koje on nudi.pozzzzz
Bockie
08-10-2011, 11:44 AM
Postoji:
- Pro Tools LE (ide free uz digidesign hardware(m-box itd..)),
- Pro Tools M-Powred (ide uz M-audio i dokupljuje uz pojedini Mackie hardware, kosta sam oko 220€)
- Pro Tools HD (1,2,3, Accel i Core DSP karte (bez konvertera),skuplji sistem koji samo sa Core kartom(32 kanala) kosta cca~6000€ pa na vise...:shock:...))
- Pro Tools 9 ( Radi sa vecinom ASIO drivera (ja terao na Asio-4-all), 96 kanala (opciono na 192) ali zahteva iLok kljuc,program kosta 500€, )
Poz'
sigimigi
08-10-2011, 12:46 PM
Znaci nista bez Ilok,jbg ja mislio to dzabe haha negdje svuci,ipak hvala na objasnjenju,sada sam malo pametnji
Bockie
08-10-2011, 12:54 PM
Cuo sam za "narodne" verzije, ali samo jedna vrsta koja suzava izbor hardvera i za poklonike mac racunara HD native verzija, ali isto tako cujem da to dosta nestabilno radi i generalno, ako zaradjujes muzikom, 500? za 9-ku uz koju dobijes iLok stvarno nije puno i otplacuje se jednim iole osrednjim poslom...:wink:
sigimigi
08-10-2011, 01:04 PM
mislim da je pametno da ulozim u PT,jer i vrijedi bar ono sto sam ja vidio
DaBear
08-10-2011, 01:25 PM
Imas raznik "paketa" software i hardware (stari / novi) ali se ustedi puno.
Najbolji paket trenutno je PT9 software i MBox2 Mini ?315 (?370) ALI posto je za EXPORT, oduzmi jos 20% - znaci oko ?300 kad narucis
http://www.dv247.com/computer-music-software/avid-pro-tools-9-and-mbox-2-mini--80771
ili sa novim Mbox3 minijem
http://www.dv247.com/computer-hardware/avid-mbox-mini-and-pro-tools--89331
MAudio paketi su jos jeftiniji...li mislim da je manje kanala sa njima...
Pogledaj sta Thoman nudi takodje...
kravadinka
08-10-2011, 08:28 PM
Ja bih preporučio MBox3 koji je izuzetan interface, a uz malo doplate dolazi sa Pro Tools 9, ?to je malo vi?e para nego narodna verzija uvek dostupnog Cubase i nekog jeftinijeg interfejsa, ali je legalno ipak poseban način rada i pristupa prema kupljenom...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.