PDA

View Full Version : Umro Steve Jobs...

Napoleon
06-10-2011, 12:58 AM
http://www.apple.com/stevejobs/

DADDY Z
06-10-2011, 06:24 AM
Rip

OFF
06-10-2011, 07:28 AM
:(

Solozabal
06-10-2011, 08:19 AM
"Podsjećanje da ću uskoro biti mrtav, bilo je najva?nije oruđe na koje sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim sve velike izbore u ?ivotu. Budući da gotovo sve ? sva vanjska očekivanja, sav ponos, svi strahovi od sramoćenja ili neuspjeha ? sve takve stvari jednostavno otpadaju pred licem smrti, ostavljajući samo ono ?to je uistinu bitno. Podsjećanje da ćete umrijeti je najbolji način za koji ja znam da izbjegnete zamku razmi?ljanja da imate ne?to za izgubiti. Vi ste već goli. Nema razloga da ne slijedite svoje srce." SJ

Elf
06-10-2011, 11:02 AM
:( Neka mu je vechna slava!

diviner
06-10-2011, 11:35 AM
"Podsjećanje da ću uskoro biti mrtav, bilo je najva?nije oruđe na koje sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim sve velike izbore u ?ivotu. Budući da gotovo sve ? sva vanjska očekivanja, sav ponos, svi strahovi od sramoćenja ili neuspjeha ? sve takve stvari jednostavno otpadaju pred licem smrti, ostavljajući samo ono ?to je uistinu bitno. Podsjećanje da ćete umrijeti je najbolji način za koji ja znam da izbjegnete zamku razmi?ljanja da imate ne?to za izgubiti. Vi ste već goli. Nema razloga da ne slijedite svoje srce." SJ

Veoma dobar quote !

R.I.P.

AudioStorm
06-10-2011, 12:16 PM
"Podsjećanje da ću uskoro biti mrtav, bilo je najvažnije oruđe na koje sam ikad mogao računati da mi pomogne da napravim sve velike izbore u životu. Budući da gotovo sve – sva vanjska očekivanja, sav ponos, svi strahovi od sramoćenja ili neuspjeha – sve takve stvari jednostavno otpadaju pred licem smrti, ostavljajući samo ono što je uistinu bitno. Podsjećanje da ćete umrijeti je najbolji način za koji ja znam da izbjegnete zamku razmišljanja da imate nešto za izgubiti. Vi ste već goli. Nema razloga da ne slijedite svoje srce." SJ

Strahovito znacajno.Pogotovo sto se ove rijeci mogu tumaciti i na neke drugacije koncepte razmisljanja i ljudskog djelovanja,a izrecene su od covjeka koji je dijametralno suprotan od istih,sto ga zaista cini velikim.

Stvarno veliki inovator i revolucionar i svakako jedan od znacajnijih u odredjenom dijelu progresa ljudske istorije.

Steta.

Haxli
06-10-2011, 02:17 PM
Rip

Danilo S
06-10-2011, 02:26 PM
Neka počiva u miru.

awacs
06-10-2011, 02:51 PM
Neka počiva u miru.

I hoće ako ga ne savataju oni Kinezi ?to se poubija?e u onoj njegovoj fabrici.

yali
06-10-2011, 04:08 PM
ko ga ?i?a?

Era
06-10-2011, 04:42 PM
:cry:

AudioStorm
06-10-2011, 04:47 PM
I hoće ako ga ne savataju oni Kinezi što se poubijaše u onoj njegovoj fabrici.

Upravo to nisam htio da pomenem.O pokojniku sve najljepse.
:rolleyes:
Sve je to cijena profita i beskrajne ljudske pohlepe

DADDY Z
06-10-2011, 05:48 PM
http://24.media.tumblr.com/tumblr_lqhr46trpa1qz9917o1_500.png

DaBear
06-10-2011, 06:48 PM
u Apple stilu !!

Bockie
06-10-2011, 07:42 PM
iRIP

Dexxy
06-10-2011, 07:57 PM
R.I.P. :cry:

alavuk
06-10-2011, 08:14 PM
sa vasinog fb profila

Umro Steve Jobs. I nastade op?ti planetarni bol zbog smrti čoveka čija je osnovna odrednica bila "uspe?an preduzetnik", a koja je u silnim napisima koje sam pročitao i čuo uglavnom interpretirana kao "veliki vizionar i inovator".

Koga je zaista usrećila vizija Stevena Jobsa? Vlasnike iPhona? Ili iPada? Radnike u zemljama sa jeftinom radnom snagom sigurno nije. Njega lično svakako jeste po?to je uspe?no igrao na kartu IZGUBLJENE SREĆE vlasnika iPhona3 u momentu kad se pojavio iPhone4. Kao i u svim prethodnim slučajevima, uostalom.

Kupi? super telefon i za pola godine tvoj kom?ija ima "retina display" i ?iroskop (jebote, a?), a ti jo? godinu ipo dana mora? da otplaćuje? svoj iPhone 3GS sa 3MP kamerom, matorim ekranom i usamljenim akcelerometrom. SRANJE. Ali jedva čeka? da ti istekne ugovor i da pazari? iPhone 5, pa da se smeje? kom?iji u brk dok njemu ne istekne ugovor pa kupi iPhone 6. Do jaja.

Planned obsolescence (http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence) je prilično mator princip, ali Apple ga je doveo do neslućenih visina. Tu Stevenu Jobsu treba skinuti kapu, ali mi je eto celog dana zanimljivo da su oni koji ga kuju u zvezde upravo oni koje je najuspe?nije izvaćario, tojest oni koji zavide onima koje je jo? vi?e izvaćario.

awacs
06-10-2011, 08:51 PM
Tu?ibabo :)

DaBear
06-10-2011, 09:05 PM
Planned obsolescence je mega fora !!!
Danas, manje vise..sve potpada tu. Od ves masina , kompjutera, televizora, telefona....aha! Software !!!
Pa i pop zvezde !!

alavuk
06-10-2011, 10:20 PM
@Awacs
samo je recena istina ... i ima nas dosta ... video si mi status gde mi pise : " jel pocelo kacenje crnih flora na desni/levi gornji cosak vaseg macbook-a ? :) "

isto ovako bi uradio da se radi i o apotekaru ... bas sam sad skoknuo kod slowstara na profil imao sam sta da procitam ... u svakom slucaju i njegova smrt ce biti "Planned_obsolescence" aka godisnjica smrti ili cega vec ... surovo no tako je ...

Arthur
06-10-2011, 10:32 PM
meni je samo čudno kako nije više potencirana priča o ugovoru koje potpisuju njegovi radnici u Kini i gdegod već u aziji prave ajpede, po kojem njihove porodice u slučaju njihovog samoubistva NE DOBIJU ranije uobičajenu nadoknadu od firme, čime su pokušali, čini se neuspešno, da smanje broj samoubistava u fabričkim krugovima.

DADDY Z
07-10-2011, 05:24 AM
možete da pričate šta hoćete ali je Steve bio inovator koga su svi pratili ili kopirali...u današnjem biznisu na žalost nema 100% "čistih ruku"

quake2
07-10-2011, 05:43 AM
Rip

awacs
07-10-2011, 09:55 AM
mo?ete da pričate ?ta hoćete ali je Steve bio inovator koga su svi pratili ili kopirali...u dana?njem biznisu na ?alost nema 100% "čistih ruku"

Pa naravno da je bio inovator. U domenu menad?menta i marketinga, naravno. I tu se otprilike priča o njemu zavr?ava.

Pozdrav,

Vasa

disco violence
07-10-2011, 10:01 AM
Imao je žvaku/priču za svakoga,na moju žalost od mekova probao sam samo big mek i nije mi se svideo.U svakom slučaju svaka mu čast.

DaBear
07-10-2011, 10:09 AM
Ipak, ne treba zaboraviti kako su iTunes, maltene preporodole music business sa downloadom ! Do tad 99% ljudi nije placalo nista za muziku !!!
Sad je to druga prica..OK.. iTunes i muzika prodaju telefone i Ipade, ALI takodje ne treba zaboraviti gomile fabrika i firmi i ljudi koji prave delove za te aparate (koji ne bi postojali bez njega), pa onda hiljade App milionera koji su se pojavili i zahvaljujuci iPhonu startovali biznis, zaposlili ljude i zaradili pare...
Firma koja je napravila Angry Birds (i sada je velika entertaiment kompanija koja radi animacije i filmove) NIKADA ne bi postojala bez iPhone-a...
Takodje, Samsung NIKAD nebi prodao milione telefona koji su kopija iPhone-a !! itd itd itd..
Ima tu dosta dobrih proizvoda i FILOZOFIJA koje je Jobs & Co napravio i ostavio drugima da razradjuju / zaradjuju / zive od toga..
Nije mala stvar. Ko moze bolje - nek proba !!

BTW NIJEDNO ZIVOTNO OSIGURANJE na svetu ne isplacuje pare za samoubisto ! Sve pise u "small printu"///

Arthur
07-10-2011, 10:50 AM
ne radi se o osiguranju nego firmi za koju rade. a o ljudima i fabrikama za delove smo već pričali

wladymeer
07-10-2011, 11:04 AM
meni je samo čudno kako nije više potencirana priča o ugovoru koje potpisuju njegovi radnici u Kini i gdegod već u aziji prave ajpede, po kojem njihove porodice u slučaju njihovog samoubistva NE DOBIJU ranije uobičajenu nadoknadu od firme, čime su pokušali, čini se neuspešno, da smanje broj samoubistava u fabričkim krugovima.

A oni se samoubijaju zbog teških uslova rada u tim fabrikama ili zbog toga što toliko nemaju pare pa to vide kao jedini način da pomognu svojoj porodici?

silicon science
07-10-2011, 11:12 AM
Experiments with Psychedelics - Albert Hofmann, the creator of LSD, once wrote a letter to Steve Jobs who had publicly praised the positive influence the drug had on his creative thought process. Jobs was among many computer pioneers who attended the 2006 LSD conference "Problem Child and Wonder Drug," which celebrated the 100th birthday of its creator Hofmann.

In the 2005 book "What the Dormouse Said," New York Times reporter John Markoff quotes Jobs describing his LSD experience as "one of the two or three most important things he has done in his life." :)

Zanimljivo...
Pa posle kazu da droga nikog nije izvela na put LOL

awacs
07-10-2011, 11:53 AM
A oni se samoubijaju zbog teških uslova rada u tim fabrikama ili zbog toga što toliko nemaju pare pa to vide kao jedini način da pomognu svojoj porodici?

Ne piše se "ili" nego "i" ;)

Ali evo jednog izvoda sa www.dailymail.co.uk/news/article-1285980/Revealed-Inside-Chinese-suicide-sweatshop-workers-toil-34-hour-shifts-make-iPod.html :

More than 2,000 social workers are also being recruited and emergency helplines set up. Anyone appearing mentally ill or stressed is being identified by a special 'spotters' team set up to keep tabs on the workforce.

Pa sad ti vidi koliko bednika tamo rmba kad se firmi isplati da angažuje 2000 socijalnih radnika i spotere (koji verovatno ne rade za $20 nedeljno). A sve to da bi neka šmizla u Minesoti gledala Lady Gagu na retina displeju i po chat roomovima objašnjavala kako živi u slobodnom svetu. A poslovni uspeh Apple-a ne počiva na Slobi Markoviću, Vraču i Hansu Zimmeru, nego na šmizlama. I malim žutim ljudima koji rade za ~$20 nedeljno, naravno ;)

Pozdrav,

Vasa

P.S. Nije sve to baš toliko "novo". Henry Ford je to radio odavno, ali u Americi.

Surfer
07-10-2011, 12:37 PM
Meni je osobno Jobs overrated osoba, selfpromoter koji je koristio svaku priliku da se nametne kao osoba koja je OSOBNO izmislila svaki od tih proizvoda iako je on bio businesman i marketing strateg.
Ali brate mili sve dok je u stanju idiotima prodati slušalice 100$ skuplje jer su bijele ili macbook 100$ skuplje jer je crn, moram mu na tome skinuti kapu.

Čovjek je shvatio srž potrošačkog društva, uvidio da su 90% ukupnog stanovništva idioti koji će dignuti kredit da kupe nešto što je IN samo da ne budu izostavljeni i na tome zaradio. STvoriti jednu od najmoćnijh kompanija na svijetu prodavajući plastične pizdarije sa šarenim ekranom iz Kine treba znati i svaka mu čast.

Što se tiče ovih sweatshopsa, nije tu Jobs ništa krivlji od BILO KOJE druge firme na svijetu.
SVI ONI zarađuju milijarde ISKLJUČIVO eksploatacijom jeftine radne snage po third world zemljama.

Stvar je vrlo jednostavna.
Svaki rast GDP-u bilo koje države na svijetu danas ovisi o jeftinoj radnoj snazi i jeftinoj proizvodnji u third world zemljama i to na račun domaćeg stanovništva.

Kad bi nekim slučajem sad, odmah, bilo više nemoguće proizvesti bilo što u Kini, Vijetnamu,Indiji, Indoneziji, whatever, svjetska ekonomija i svijet u globalu bi krahirali i vratili se dobrih 50 godina unatrag jer ne bi bilo moguće ostvariti ekonomski rast na kojem se bazira kompletna svjetska ekonomija.

Ali to je već jedna druga tema.

P.S. Inače ne posjedujem niti nikad nisam posjeduo niti jedan Apple proizvod a još kad vidim da čistačice i konobari hodaju okolo sa Ajfonovima siguran sam da niti neću

Arthur
07-10-2011, 01:30 PM
Nije poenta ovog potenciranja na tome da je Apple jedini na tuđoj krvi stekao svoje bogatstvo, nego je Apple jedina firma koja je "cool" i "vesnik budućnosti", "trendy" i "a must have", i po toj osnovi drži primat. Ovo je samo skretanje pažnje ljudima koji su zaslepljeni lepom belinom, napravljenom od krvi. Mi ostali, koje tehnika ne zanima kao modni detalj, niti dokazujemo svoju ličnost izborom iste, bar ne patimo od toga da je PC ili Nokija "kul", i ono, "nešto najgotivnije što je tehnika u skorije vreme uopšte izbacila"

Igor
07-10-2011, 02:33 PM
Svaku moguću, a naročito individualnost ovakvog tipa, ja po inerciji logike dovodim u vezu sa zaverom. Iza imena ovog pokojnika ili vlasnika Microsofta n.p., stoji ne?to daleko nesofisticiranije sa stanovi?ta kapitalističkog identiteta. Stoji dr?ava, tačnije Sjedinjene Američke Dr?ave. Kupujući Apple-ove proizvode vi postajete deo upravo tog projekta. U njemu je manje va?na realnost koliko presti?, funkcionalnost koliko izgled. Da li je zaista najskuplji Mac po performansama bolji od najskupljeg (i s pa?njom sklapanog) PC-a? Uzmite, recimo, RuDAW XTM SE i Mac Pro...

awacs
07-10-2011, 02:58 PM
Meni je osobno Jobs overrated osoba, selfpromoter koji je koristio svaku priliku da se nametne kao osoba koja je OSOBNO izmislila svaki od tih proizvoda iako je on bio businesman i marketing strateg.
Ali brate mili sve dok je u stanju idiotima prodati slušalice 100$ skuplje jer su bijele ili macbook 100$ skuplje jer je crn, moram mu na tome skinuti kapu.

Čovjek je shvatio srž potrošačkog društva, uvidio da su 90% ukupnog stanovništva idioti koji će dignuti kredit da kupe nešto što je IN samo da ne budu izostavljeni i na tome zaradio. STvoriti jednu od najmoćnijh kompanija na svijetu prodavajući plastične pizdarije sa šarenim ekranom iz Kine treba znati i svaka mu čast.

Što se tiče ovih sweatshopsa, nije tu Jobs ništa krivlji od BILO KOJE druge firme na svijetu.
SVI ONI zarađuju milijarde ISKLJUČIVO eksploatacijom jeftine radne snage po third world zemljama.

Stvar je vrlo jednostavna.
Svaki rast GDP-u bilo koje države na svijetu danas ovisi o jeftinoj radnoj snazi i jeftinoj proizvodnji u third world zemljama i to na račun domaćeg stanovništva.

Kad bi nekim slučajem sad, odmah, bilo više nemoguće proizvesti bilo što u Kini, Vijetnamu,Indiji, Indoneziji, whatever, svjetska ekonomija i svijet u globalu bi krahirali i vratili se dobrih 50 godina unatrag jer ne bi bilo moguće ostvariti ekonomski rast na kojem se bazira kompletna svjetska ekonomija.

Ali to je već jedna druga tema.

P.S. Inače ne posjedujem niti nikad nisam posjeduo niti jedan Apple proizvod a još kad vidim da čistačice i konobari hodaju okolo sa Ajfonovima siguran sam da niti neću

Vala, red je bio da se i nas dvojica nekad oko nečega složimo :wink:

Nije mi bila namera da širim temu na sweatshops u trećem svetu, pošto oni postoje otkad postoji globalna ekonomija (90-ih je bila aktuelna ona priča oko Nike, pa je nekim čudom zaboravljena :wink:). To nije ništa novo, a sweatshops kao takvi su još manja novost.

Ali Steve Jobs je uveo jednu ozbiljnu inovaciju u biznis: uvaljivanje state-of-the-art tehnologije budalama. Ne znam da li se neko seća hypea kad se pojavio Mac G4? Sa IBM procesorom koji je najavljivan kao čudo tehnike, XYZ puta brži od svega viđenog i sve tako... osim što su mašine i dalje bile bazirane na matičnim pločama dizajniranim za G3 :rotfl:

U to vreme sam se više bavio videom nego zvukom, pa sam imao čast da poredim rendering time u After Effects-u (ista verzija, ne sećam se koja) na Windows mašini sa PIII na 1GHz i tom čudu tehnike. Pa, na G4 je bilo otprilike 10% brže i oko 2 puta skuplje. Doduše, G4 je imao 22" CRT flat screen i svi koji bu ušli u sobu bi odma' rekli: "jebote kako je lep, čitao sam da to jede živu decu za doručak". Dobro, nedugo zatim se pojavio "pravi" G4, on je bio 20% brži i 2,5 puta skuplji :)

Ista stvar je sa Macbook Pro, iPhonom, iPodom i iPadom - tehnološki overkill je zajednički imenitelj svih Apple proizvoda od Jobsovog ponovnog dolaska na čelo kompanije kasnih devedesetih. Nije važno da li state-of-the-art komponente (titanijumska kućišta, retina display, žiroskop) imaju smisla za krajnje korisnike, važno je da korisnici imaju svest o tome da kupuju "najbolje od najboljeg" u datom trenutku, bilo im to potrebno ili ne. Čista igra na kartu sujete.

Jobsova inovativnost u odnosu na Henrija Forda i Hitlera se svodi na to da su ova dvojica ponudili ljudima jeftine i iskreno jednostavne automobile koji su ispunjavali svoju osnovnu funkciju. Jobs je ponudio ljudima Maserati koji košta kao Land Rover. Sad, ima li smisla voziti se Maseratijem na pijacu po paprike za ajvar? Nemam pojma, meni javni prevoz (od autobusa do aviona), taksi i noge uglavnom uspevaju da reše sve probleme oko transporta.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Samo da podsetim na ono što sam već napisao: ne mislim da su Sloba Marković, Vrač i Hans Zimmer budale, oni ne idu na pijacu Maseratijem.

boggy
07-10-2011, 04:52 PM
..........žiroskop.........
Poluprovodncki ziroskopi (pretvaraci orijentacije u napon) i akcelerometri (pretvaraci ubrzanja u napon) u obliku obicnog cipa su, po meni, veoma inteligentna primena tada vec siroko dostupne nano-tehnologije, koja je nekako dosla do serijske proizvodnje u vreme kada je iPhone koncipiran. Znaci, to nije bilo nikakvo preterivanje, ti (nano) cipovi su se mogli kupiti po relativno povoljnoj ceni i na komad (proizvodi ih Analog Devices)... samo je u pitanju cinjenica da se neko dosetio da i to nakalemi na iPhone, i dobije jos kupaca, kojima se dopadne nova mogucnost.

Ziroskop nije razvijan specijalno za iPhone, a mislim da se akcelerometar koristio za neku spravu za elektricne gitare ili sta vec... zaboravio sam. Treba biti u toku, raditi svoj posa i treba se dosetiti, i biti i medju prvima u koriscenju dostupnih tehnologija, ponajvise treba biti u tome kreativan... i to je pre stvar lenjosti Nokie i ostalih da su pretabavali jednu te istu tehnologiju godinama koja je bila zastarela vec u toku razvoja novih telefona... znaci, da nisu oni ostavili pozamasan prostor za iPhone, ne bi ga nikada ni bilo (i to nije prvi popularan proizvod koji je nastao zbog tih razloga)

R.I.P. Steve.

awacs
07-10-2011, 05:43 PM
Ziroskop nije razvijan specijalno za iPhone

NIŠTA nije specijalno razvijano za iPhone, pa ni Gorilla Glass, ni (multi) touch screen, ni bilo šta od stvari koje je Steve (pokoj mu duši) svojim potencijalnim kupcima prezentovao kao argument za kupovinu istog. Nadam se da si shvatio da to i jeste poenta moje priče.

Nadam se i da je iz svega što pišem jasno da jako uvažavam SJ-ove poslovne sposobnosti. Kao što jako uvažavam i poslovne sposobnosti Gorana Bregovića, ali mi nikad nije palo na pamet da ga nazovem "kompozitorom" ili "vizionarom".

Pozdrav,

Vasa

P.C. Ti i ja se vrlo često formalno "prepiremo" oko stvari o kojima imamo suštinski isto mišljenje. Što bi reko Brian Eno: "We're all talking to keep the conversation alive":

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YitVQuOBuLc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

boggy
07-10-2011, 06:31 PM
.......
P.C. Ti i ja se vrlo često formalno "prepiremo" oko stvari o kojima imamo suštinski isto mišljenje. Što bi reko Brian Eno: "We're all talking to keep the conversation alive":
......
Ovo je forumska diskusija,... i to nije prepirka, nego bas diskusija, gde moze svakakva informacija i kojesta nesto da se poveze i uveze u novu celinu... ako je citaoc pazljiv... za "instant" informacije imamo google i wikipediju... ili se barem nadamo da ih imamo.

Postoji koncepcija proizvoda kao neka oblast u kojoj ima sposobnih i manje sposobnih... iako ima mnogo onih koji mogu da naprave sasvim uredan proizvod, jeftinom radnom snagom ili ne, potpuno je svejedno. E, u tome je SJ bio prakticno nenadmasan... da se doseti sta bi moglo da ucini njegov proizvod "specijalnim"... i to nije uopste trivijalno, ako se niko pre tebe nije toga dosetio, pa da ga iskopiras... pocev od True Type Fonts (http://en.wikipedia.org/wiki/True_type) pa nadalje.

Tehnoloski gledano, to sto je on (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto. Moglo je mehanicki da se pretabavaju brzi procesori, memorije, bus kontroleri, ali to je samo gvozdjurija, poprilicno nehumana... daleko je od proizvoda za ljude... nekoliko krucijalnih ideja nam je ucinilo zivot laksim, cak i ako je na kraju nesrecna IBM Power PC tehnologija usporila razvoj MAC racunara...

P.S. Ovako ispada da su genijalni kompozitori manje vredni ako su im dela jednostavna, dostupna, sastavljena od "ocigledinih" i odavno poznatih elmenata, kojih se niko pre njih nije dosetio... bojim se da nisu.

DADDY Z
07-10-2011, 07:38 PM
problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...

p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)

Matoree
07-10-2011, 07:52 PM
ko ce sad da prodaje overpriced hardware?

awacs
07-10-2011, 07:52 PM
Tehnoloski gledano, to sto je ON (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto.

E vidi?, zbog ovoga ?to sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.

Steve Wozniak (http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak), Bill Atkinson (http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Atkinson), Jef Raskin (http://en.wikipedia.org/wiki/Jef_Raskin), Jonathan Ive (http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Ive) ... tebi ta imena sigurno ne?to znače. Za ovog prvog je gomila ljudi čula juče, za ostale verovatno nije čula nikad. A svako je na svoj način jako va?an za dana?nju percepciju Apple Inc. kao "inovativne firme". Makar onoliko koliko je Ferdinand Porsche va?an za postojanje dana?njeg Volkswagena, iako je lično Darth Vader bio inicijator brenda.

Malo mi (mnogo) ide na ?ivce to veličanje menad?era i progla?avanje istih za vizionare. Valjda zato ?to sam odrastao u vreme kad je Mikelanđelo va?io za autora tavanice Sikstinske kapele, a papa Julije II samo za naručioca posla. I izgleda da nisam jedini - mnogi odu u Vatikan i retko ko ka?e "kakav vizionar je bio ovaj Julije II".

Pozdrav,

Vasa

boggy
07-10-2011, 07:53 PM
problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...

Da, da... onima koji se bave poslom gde moraju da rade na racunaru, je zivot drasticno olaksao upravo on. Mnoge stvari je upravo omogucio ili jako olaksao da se rade na racunaru... itd. Samim tim nije sebi zaradio para, nego i drugima. Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)

Od microsofta uspevam da zapamtim samo "izum" service pack-a... kao, ajde... znacajnog... :confused: :p

p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)
Nemam ni tastaturu.... ali hej!... Imam misa (http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_(computing))! :da: nije bas (original) Appleov, ali svaki je skoro ko Appleov ako se malo prouci hronologija.... :D

awacs
07-10-2011, 08:05 PM
Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)

Ne mešajmo babe i žabe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zalažem za to da pop bude pop, a bob - bob.

Pozdrav,

Vasa

boggy
07-10-2011, 08:05 PM
E vidiš, zbog ovoga što sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.
.......
Vec sam naveo da postoji mnogo ljudi koji su u stanju ne samo da proizvedu, nego i da razviju svaki proizvod koga je Apple ikada proizveo, to nije nista spektakularno.

Poenta i jeste u menadzmentu.

Mozemo to i ovako da posmatramo:
- Zasto Nokia nije prva napravila nesto nalik iPhone-u?
- Da li je mozda tehnicki i tehnoloski inferiorna u odnosu na Apple?
- Nema dovoljno strucnih inzenjera i dizajnera?
- Nema dovoljno para za razvoj?
Nista od toga... upravo je menadzment podbacio... zato su i menjali direktore pre nekog vremena.

boggy
07-10-2011, 08:14 PM
Ne me?ajmo babe i ?abe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zala?em za to da pop bude pop, a bob - bob.
.....
Ne slazem se da mu je Westinghouse koncipirao viziju naizmenicnih struja, a da nije umeo to da izvede pa je cimao Teslu... covek je, naprotiv, imao novca za finansiranje, i trziste za prodaju... i to je sve

Posmatraj to kao vlasnike sale za koncerte, kompozitore i muzicare... pa se jos nekad pomesaju i babe i zabe... kod nekih ljudi... sto nije nemoguce... ukljucujuci i marketing, odrzavanje, itd...

Vizija je ipak nesto deseto... ljudi to imaju ili nemaju... nema skole za to.

awacs
07-10-2011, 08:31 PM
Poenta i jeste u menadzmentu.

To je činjenično stanje, i ja ni jednom rečju nisam rekao da nije tako. Upravo to je i dovelo celu ovu našu zapadnjačku civilizaciju do tačke na kojoj se nalazi.

Apropo Nokie: video sam kako je Nokia svojevremeno preuzela tron nekadašnjem Ericssonu, videću i kako neko sledeći preuzima tron Apple-u. Svejedno je da li će to biti Samsung, LG, HTC ili neko četvrti. To su normalne stvari u biznisu.

Ne pričamo o tome. Izvinjavam se - ja ne pričam o tome. Ne pričam ni o Apple-u. Pričam o pojedincu Stevenu Paulu Jobsu i njegovoj sujeti nahranjenoj idolatrijom konzumenata odanih brendu koji nije ni stvorio ni unapredio sam. U nedostatku boljeg poređenja reći ću da mi je jedan Josip Broz Tito bio dovoljan u životu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Kao što Westinghouse nije koncipirao Teslinu viziju naizmeničnih struja tako ni SJ nije koncipirao Raskinovu viziju "user friendly računara". Ali je imao ideju kako da proda tu Raskinovu viziju.

Igor
07-10-2011, 08:37 PM
Razvoj o kojem ti Boggy priča?, po meni, diskutabilna je stavka. Na nivou procesorske snage, protoka bajtova ili načina obrade digitalne informacije, Apple nije napravio apsolutno NI?TA epohalno. Njihova se filozofija poslovanja oslanja na psiholo?kom modeliranju tr?i?ta, tačnije na proceni hedonističkih nazora dru?tva uop?te. A to je, ?to ka?e Awacs, čist pop (pritom ne mislim na sve?teno lice, nego pravac u kulturi). Usput, potencirati na Njemu, dakle jednom (bilo kom) čoveku kao (do)nosiocu globalne vizije, zaista, mislim da je poprilično naivno u ova vremena. Autori postoje samo kao probrani glasnogovornici, u ovom slučaju, a kako već napisah, dr?avne (globalne) politike. Oni se slikaju, a rade timovi.

boggy
07-10-2011, 08:42 PM
........Pričam o pojedincu Stevenu Paulu Jobsu i njegovoj sujeti nahranjenoj idolatrijom konzumenata odanih brendu koji nije ni stvorio ni unapredio sam. U nedostatku boljeg poređenja reći ću da mi je jedan Josip Broz Tito bio dovoljan u životu.
......
Ne smeta mi ni sujeta niti arogancija ako imaju adekvatnu osnovu...
.
Ljudima to treba sto im je ponudio... nudili su i mnogi drugi u raznim proizvodima svakojake zavrzlame ne bi li bili drugaciji... nemam iPhone, niti bilo koji Appleov uredjaj, niti sam ih ikada imao, ali sam prilicno svestan sta je SJ ucinio ne samo za Apple, te se trudim da budem ipak objektivan.
Sto se Tita tice, secam se da (mi) je tada bilo bolje, makar tada nisam razumeo zasto su ljudi plakali kada je umro...

Ali to sam samo ja. :rolleyes:

awacs
07-10-2011, 08:50 PM
Sto se Tita tice, secam se da (mi) je tada bilo bolje, makar tada nisam razumeo zasto su ljudi plakali kada je umro...

Pa eto, možda ću i ja jednog dana shvatiti da mi je u Jobsovo vreme bilo bolje mada danas ne razumem što toliko plaču za njim...

Pozdrav,

Vasa

boggy
07-10-2011, 08:51 PM
Razvoj o kojem ti Boggy priča?, po meni, diskutabilna je stavka. ......
Mislim da je bespredmetna diskusija, ukljucio sam se zato sto je bilo ranije barem vise postovanja prema pokojnicima na ovom Forumu a da su pri tom manje doprineli ukupnom covecanstvu od SJ (po mom misljenju)... pa mi je to bilo malo otuzno...

Covek je uradio sta je uradio... vise nece.

awacs
07-10-2011, 09:25 PM
Mislim da je bespredmetna diskusija, ukljucio sam se zato sto je bilo ranije barem vise postovanja prema pokojnicima na ovom Forumu a da su pri tom manje doprineli ukupnom covecanstvu od SJ (po mom misljenju)... pa mi je to bilo malo otuzno...

Jebi ga, uvek zaboravim da o pokojnicima treba govoriti sve najbolje... neko vreme. Posle je sve dozvoljeno, pa čak i reći sve ?to misli?. O SJ-u mislim upravo ono ?to sam rekao: bio je uspe?an preduzetnik, menad?er i marketin?ki stručnjak i kao takvog ga po?tujem. Ako je trebalo da sačuvam svoje usputne opservacije do isteka prve godi?njice smrti izvinjavam se ?to sam kukurikao pre zore i ?to sam zanemario osnovno građansko vaspitanje.

Pozdrav,

Vasa

Igor
07-10-2011, 09:40 PM
Covek je uradio sta je uradio... vise nece.

O pokojnicima, čiji ?ivotni moto ne be?e opravdavanje i nano?enje zla, naravno, sve najbolje. Ali u ovoj premisi mislim da gre?i?. Tačnije, verujem da persona poput D?obsa u Americi ima ihaaaj, i da je samo pitanje bliskog nam vremena kada će biti lansirano, t.j. komercijalizovano ime sledećeg.

boggy
07-10-2011, 09:46 PM
......verujem da persona poput D?obsa u Americi ima ihaaaj, i da je samo pitanje bliskog nam vremena kada će biti lansirano, t.j. komercijalizovano ime sledećeg.
Ne vidim sta su cekali do sada... ili mi je nesto promaklo.

awacs
07-10-2011, 10:04 PM
verujem da persona poput D?obsa u Americi ima ihaaaj, i da je samo pitanje bliskog nam vremena kada će biti lansirano, t.j. komercijalizovano ime sledećeg.

A ?ta fali Bilu Gejtsu (prosto ne verujem da sam ovo napisao)? Ili Marku Cukerbergu? Ili Lariju Pageu i Sergeju Brinu (Google, jel' da)? Ima tih inovativnih preduzetnika po Americi onoliko, samo su jo? uvek ?ivi (neki su i u penziji) pa jo? nisu zasu?ili oreole. Takoreći, jo? uvek sme da ih se kritikuje.

Pozdrav,

Vasa

psionic
08-10-2011, 01:30 AM
Ma samo jos i Bili da ode i vratice se mracno doba vladavine analogije. Vidite i sami koliko ljudi i dalje pati za starim dobrim lampama :rotfl:

Ljudi, vama je jasno da Apple nece nestati zajedno sa Jobsom ?

awacs
08-10-2011, 01:43 AM
Ljudi, vama je jasno da Apple nece nestati zajedno sa Jobsom ?

Nije ni SFRJ nestala zajedno sa Titom, a i kad je nestala - nestala je s razlogom (koji mi se nije svideo, ali ko je mene pitao)... Sudbina svih stvari koje nastanu je da jednom nestanu.

Pozdrav,

Vasa

Znak
08-10-2011, 07:19 AM
Apple proizvodi su otprilike jedini u toj oblasti koji imaju nekakav stil. If you know what I mean. Isto kao i u muzici, stil je za nekoga samo (nepotrebna) ?minka, a za nekoga ključna stvar cele priče. Istina je verovatno negde u sredini.

Funkcionalnost i estetika: pogledati sive nizove stambenih zgrada iz vremena socrealizma - menad?ment je debelo zakazao dr?eći se principa da je bilo kakva "?minka" samo kapitalistička ?arena la?a.

Granata
08-10-2011, 10:22 AM
Apple proizvodi su otprilike jedini u toj oblasti koji imaju nekakav stil.

nisu, onisu su samo prvi koji su uvideli koliko je stil mocna stvar i napravili od alata modu (svi ti proizvodi su u biti samo alati).
Kad pominjesh sive zgrade, microsoft i nokia nisu nishta sivlji, jednostavno se ne bave istim poslom (modom)

a i jobsova smrt je reklama, sad ima da im skochi prodaja...

i buduce domacice koje chule za apple nisu (koriste matore nokije, hakovani windows na crt ekranu i nemaju pojma otkud potiche ime beogradske silikonske doline) sad ima da skrpe pare za povampireni iphone3 poshto su chule da je umro vizionar i videle yt video sa njegovim inspirativnim govorom.

Granata
08-10-2011, 10:31 AM
Ne vidim sta su cekali do sada... ili mi je nesto promaklo.
chekali da jobs umre, sad ce i oni na red jedan po jedan.

Znak
08-10-2011, 10:34 AM
a i jobsova smrt je reklama, sad ima da im skochi prodaja...

To će mu onda biti najuspe?niji marketin?ki potez (da ne ka?em u ?ivotu), ili "The greatest trick the devil ever pulled..."

boggy
08-10-2011, 11:36 AM
317 patenata (http://www.nytimes.com/interactive/2011/08/24/technology/steve-jobs-patents.html)

Granata
08-10-2011, 11:43 AM
317 patenata (http://www.nytimes.com/interactive/2011/08/24/technology/steve-jobs-patents.html)

s tim shto verovatno nishta on tu nije lichno izumeo, vec je tako reci upakovao.
svejedno, svaka mu chast na tom shto je postigao, jeste vizionar na polju trzishta, al sve bi to bilo i bez njega samo mozda u drugom obliku.

boggy
08-10-2011, 12:03 PM
s tim shto verovatno nishta on tu nije lichno izumeo, vec je tako reci upakovao.......
Pa... zar ne vidis da je zapravo nemoguce da bas nista LICNO nije izumeo ako je stigao da se prishljamci tolikoj kolicini RAZLICITIH ekipa za realizaciju ideja i bude bas potpisan na svih 317, bas TAKVIH patenata... ako ga je bilo svuda, nemoguce je da je bio bas svuda samo diplomirani donosilac bureka i jogurta, takvi ne potpisuju patent. I na osnovu cega je znao da ce ti patenti velikim delom doprineti razvoju racunarstva... te se i on potpisao. Kad pravis patentnu prijavu NEMAS mogucnosti da proveris ranije da li ce to da bude zanimljivo i korisno i popularno, jer ce to onda patentirati NEKO DRUGI.... svaki patent rizikuje da bude besmislica, i to je skoro uvek vid kockanja.

Pogotovo ovo kazem zato sto se lako moze videti da su patenti najvecim delom besmislene sprave bez ikakve upotrebne vrednosti....

Voleo bih kada bi mi neko sa vise vizije zvrljnuo na papir STA treba da napravim da bi se ljudima dopalo i sta bi kupovali... iako to on sam ne mora da zna da napravi... a ja znam... e to se zove VIZIJA... i onda je on vizionar a ne ja!

Ma ko zeli da shvati, shvatice.

Granata
08-10-2011, 12:17 PM
pa potpisivo se na sve shto iole ima neku primenu.
zashto nema tu shta je konkretno on uradio?
video je shta ima potencijal da donese pare, i po tome jeste trzishni vizionar kao shto rekoh.
sigurno jeste tu i tamo nekome uchinio zivot lepshim (i meni na neke kratke momente, s tim shto ima mnogo ljudi iz iste sfere biznisa koji su mi vishe ulepshali zivot, a manje naplatili) al 99% ljudi koji kukaju za njim je u stvari samo ubedio da im je zivot sa applom lepshi.

boggy
08-10-2011, 12:31 PM
......
video je shta ima potencijal da donese pare, i po tome jeste trzishni vizionar kao shto rekoh.
....
To i jeste poenta. To nije trivijalno. Za sve ostalo se lakse mogu naci ljudi za realizaciju (ostali potpisani na patentu).
Pogotovo je RETKOST da se znaju realizatori projekta elektronskih naprava... clanovi timova... posto firme obicno NEMAJU obicaj da potpisuju ekipu u ovolikom broju... potpisuju se vodje timova i oni koji daju pare za patentnu proceduru i kasniju odbranu krsenja patentnih prava...
I dalje ne kapiram odakle ovoliki gnev... :rolleyes:

P.S. ukratko, zato je vizionar, zato sto je video komercijalnu primenu koja nije bila zabluda... i to vise puta nego ostali

Granata
08-10-2011, 12:41 PM
I dalje ne kapiram odakle ovoliki gnev... :rolleyes:

nije gnev, i meni je zao choveka, al je izgleda vecini ljudi zao iz pogreshnih razloga.
treba razgranichiti ono shto je uradio za sebe i chovechanstvo, od toga shta je dobro uradio za pojedince koji ga oplakuju.

boggy
08-10-2011, 12:42 PM
........al je izgleda vecini ljudi zao iz pogreshnih razloga. ....
Ovo je vec nepristojna konstatacija...

Granata
08-10-2011, 12:44 PM
Ovo je vec nepristojna konstatacija...
pardon, o pokojniku sve najbolje.

quake2
08-10-2011, 07:21 PM
Gsn Steve-a je (za zivota) verovatno bolela patka sto ga tamo negde neki Pera ili Sima pljuju na nekom lokalnom forumu.Hvala mu za masinu koja besprekorno radi vec godinama i hvala mu sto je iz mrtvih podigao i unapredio LogicPro.Nemam podatke da je bilo koga naterao da radi za njega ili da kupi njegov proizvod.Takodje neznam dali su "budale" oni koji kupuju apple proizvode ili su jos vece budale oni koji ih uporno ne kupuju....ili barem pricaju da "nece" da ih kupe.Znam samo da je unapredio moj posao i da mi je olaksao neke stvari u zivotu.RIP

Igor
08-10-2011, 09:03 PM
Znam samo da je unapredio moj posao i da mi je olaksao neke stvari u zivotu.RIP

Ako ti je on unapredio pos'o, e onda stvarno ize? mu firmu. Ne razumem, da si ?ljak'o na hardverski ekvivalentno moćnom PC-ju, ?ta, fulao bi? Da si mixao i producirao u, primera radi CuBase-u na ruDAW XTM-u, a ne u Logicu na Mac Pro-u - bile bi lo?ije pesme? Odnosno, kočilo bi, seckalo i stalno bi se ru?io sistem? :confused:
Pre izvesnog vremena kolega, a inače ?kolovani video-monta?er kupio je iMac-a. Naravno da sam ga prilikom prvog susreta po tom događaju pitao: "I, i, i? A on mi je odgovorio da Mac jednostavno ne zeza. Ubaci? mu dv on rastura, hd, takođe, jednostavno rečeno, spakovana a ne "hakovana" ma?ina. Međutim, mnogi od nas nemaju dva soma evra da sebi priu?te PC a?daju i na njoj lete jednako brzo, zapravo i br?e od mog kolege i svih ostalih Mac-ovaca. Skupo zezanje, jeste... Bilo bi... Da nije jeftinije!

(http://rumski.com/index.php?categoryid=18&p2_articleid=442)

boggy
08-10-2011, 09:54 PM
Ako ti je on unapredio pos'o, e onda stvarno izeš mu firmu. Ne razumem, da si šljak'o na hardverski ekvivalentno moćnom PC-ju, šta, fulao bi? Da si mixao i producirao u, primera radi CuBase-u na ruDAW XTM-u, a ne u Logicu na Mac Pro-u - bile bi lošije pesme? Odnosno, kočilo bi, seckalo i stalno bi se rušio sistem? :confused:
Pre izvesnog vremena kolega, a inače školovani video-montažer kupio je iMac-a. Naravno da sam ga prilikom prvog susreta po tom događaju pitao: "I, i, i? A on mi je odgovorio da Mac jednostavno ne zeza. Ubaciš mu dv on rastura, hd, takođe, jednostavno rečeno, spakovana a ne "hakovana" mašina. Međutim, mnogi od nas nemaju dva soma evra da sebi priušte PC aždaju i na njoj lete jednako brzo, zapravo i brže od mog kolege i svih ostalih Mac-ovaca. Skupo zezanje, jeste... Bilo bi... Da nije jeftinije!

http://rumski.com/index.php?categoryid=18&p2_articleid=442

Zamolio bih clanove da ne zloupotrebljavaju thread gde se spominje preminuli Steve Jobs za novo prepucavanje PC vs. MAC. Po mom skromnom misljenju to je na granici neukusa, pored toga sto je off-topic.

Mislim da ce se i diviner sloziti sa mnom.

Takodje bi voleo da vidim da su "kriticari" napravili barem hiljaditi deo onoga sto je on uspeo (svidjalo im se to ili ne)... barem bi imali veci kredibilitet da kritikuju, (ako bi tada uopste kritikovali)

Igor
08-10-2011, 11:41 PM
Ni ovi koji ga veličaju nisu napravili hiljaditi deo od onoga ?to je uradio on. ?ta ćemo s njihovim kredibilitetom? Uop?te u tome nije stvar, nema veze...

boggy
09-10-2011, 12:16 AM
Ni ovi koji ga veličaju nisu napravili hiljaditi deo od onoga što je uradio on. Šta ćemo s njihovim kredibilitetom?........

Sta ce mi kredibilitet da bi cenio neciji rad i (virtuelno mu, ovim putem) odao poslednju postu, pobogu!?

Ako mozes nesto pozitivno da napises u ovom threadu o Steve Jobs-u, napisi, ako ne mozes, onda nemoj da pises nista..

Ako si zeljan prosipanja "mudrosti" na temu PC vs. Mac i prepucavanja sa drugim clanovima, otvori novi thread pa pisi sta god hoces, ja se u tu "raspravu" necu ukljucivati... posto sam pre vise godina izneo svoje misljenje na tu temu, i nisam ga do sada menjao, niti nameravam, a da ih navoidm ponovo bilo bi spamovanje.

I dalje ne razumem odakle dolazi ovakav gnev i srdzba prema coveku... pa makar i da nista nije uradio, (a jeste) ne zasluzuje da se ovako pise o njemu na javnom forumu, po mom licnom misljenju.

vasko
09-10-2011, 09:01 AM
ljude iritira sto se pokusava da se nametne ta aura informaticki genije, patenti itd...

a on nije bio niti hardware inzenjer niti programer, bio je kapitalista, marketing strucnjak i biznis menadzer

Igor
09-10-2011, 10:15 AM
Ako mozes nesto pozitivno da napises u ovom threadu o Steve Jobs-u, napisi, ako ne mozes, onda nemoj da pises nista..

Ne znam otkud ti ovakav stav, ali po meni on ne doprinosi slobodi mi?ljenja i govora, ni na Rumskom, ni uop?te. Ovo je "pričaonica", prema tome, sasvim su prirodni različiti pogledi na svet, ljude i njihove zasluge, dostignuća...
Podseća me ovo na jedno predavanje o HDR fotografiji, gde je instruktor govorio o beloj (nepravilno bi bilo reći boji). Na platnu, u zamračenoj sobi, projektovao bi po pravougaonik navodno bele, i sa svakim novim, susednim bi postavljao jedno te isto pitanje: "Ne čini li vam se da je ovo ta, prava bela?". Hteo je da doka?e koliko u stvari ima nijansi, i kako lako se čovek zavara onim ?to vidi.
Nije ni?ta stra?no u tome ?to mislim da je Steve Jobs bio neko ko se mnogo vi?e bavio upravo time - izgledom, nego li su?tinom - tehnologijom. Bo?e moj, mi?ljenje ko mi?ljenje, nikakva kletva ili "hejt". :wink:

quake2
09-10-2011, 12:56 PM
ljude iritira sto se pokusava da se nametne ta aura informaticki genije, patenti itd...

Po sklopu tvoje recenice rekao bih da si dugo bio negde u inostranstvu...Gsn Jobsa si sreo gde?Na koktelu kod Obame?Party kod Pamele?Na seminaru u Ohaju?

quake2
09-10-2011, 01:03 PM
Nije ni?ta stra?no u tome ?to mislim da je Steve Jobs bio neko ko se mnogo vi?e bavio upravo time - izgledom, nego li su?tinom - tehnologijom. Bo?e moj, mi?ljenje ko mi?ljenje, nikakva kletva ili "hejt". :wink:

Ok Komsija:),shvatili smo tvoje misljenje:thumbsup:.Jel mogu sad malo drugi da misle a da ih ti ne prokomentarises.Seti se da si borac za slobodu govora,misljenja i pisane reci.

awacs
09-10-2011, 01:07 PM
Nemam ni tastaturu.... ali hej!... Imam misa (http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_%28computing%29)! :da: nije bas (original) Appleov, ali svaki je skoro ko Appleov ako se malo prouci hronologija.... :D

A provali ovo (kad smo već kod hronologije):

http://img192.imageshack.us/img192/2637/576pxxeroxaltomitrechne.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/192/576pxxeroxaltomitrechne.jpg/)

Otprilike spojiš ovo što se vidi na slici sa Raskinovom vizijom iz 1979 (http://www.digibarn.com/friends/jef-raskin/writings/millions.html) i dobiješ prvi korisnički računar na tržištu. BTW, interesantno je da je Xeroxov miš bliže dizajnu današnjih miševa nego Appleov klasični single-button.

Ili, spojiš ovo:

http://img834.imageshack.us/img834/55/listenupplayer.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/listenupplayer.jpg/)

sa dizajnerskim vizijama Džonatana Ajvija i dobiješ iPod. I tako to.

A to oko patentnih prava - Tesla nije dočekao da mu se prizna patent na radio. Patentna prava su administrativnopravna, a ne civilizacijskovizionarska kategorija.

@quake2:
Nije nužno da čovek sretne Stevena Jobsa da bi bio upoznat sa njegovim inovacijama koje su svuda oko nas i koje nam toliko olakšavaju svakodnevni život, zar ne?

Pozdrav,

Vasa

BladeR
09-10-2011, 01:17 PM
Svaka čast čovjeku na trudu.

Tehnologija je samo teret ako ne raste svijest skupa sa njom. Tehnologija onda postane spasitelj onima koje bi prirodna selekcija otpisala.Nitko ne oboli slucajno.

Tehnologija postane vrlo dobar bijeg u zabavu a dalje od stvarnosti. Dati maloj dici pistolje i slicno,oni će se samo pobit neće znati ni zasto.Postojat če neka kao obja?njenja po povrsini.Ali u biti krivac je uvjek isti "osoba".

Skup maski,potisnutih emocija i svakojakih ovisnosti tvore osobu ?eljnu svega jer nema svijesti i inteligencije u samom čoviku.

tehnologija triba slu?it za olak?avanje nekih radnji,pa neka i zabave.Ali ne za te?u ovisnost u kakvoj se danas dru?tvo na?lo.

Steave Jobs je napravija dobar posao,ali je na nama da ga iskoristimo.Komjuter sam ne vridi ni?ta,i mo?e koristit za sva?ta.

rest in peace 8-)

quake2
09-10-2011, 01:28 PM
Ni Cika Billy Gates nije bas bio imun na tudje izume:da::

Everbeatz
09-10-2011, 02:09 PM
Ma Amiga je zakon!

vasko
09-10-2011, 02:54 PM
Po sklopu tvoje recenice rekao bih da si dugo bio negde u inostranstvu...Gsn Jobsa si sreo gde?Na koktelu kod Obame?Party kod Pamele?Na seminaru u Ohaju?

kupi drugu kristalnu kuglu, ta ti ne radi

awacs
09-10-2011, 03:36 PM
kupi drugu kristalnu kuglu, ta ti ne radi
:beer:

Pozdrav,

Vasa

DaBear
09-10-2011, 03:59 PM
sad procitah zadnjih par strana i sve sto mogu da zakljucim je :
- KAKAV SMO NAROD !!!!!???????? :banghead::banghead:
:( :mad: :confused: :( :mad: :confused:

boggy
09-10-2011, 04:46 PM
Bruka!

awacs
09-10-2011, 04:51 PM
- KAKAV SMO NAROD !!!!!????????

Divalj i nedojeban (ili makar pogrešno iskorišćen) narod :)

Kakav bre "narod", ovde pišu neki pojedinci. A izgleda da ni Englezi izgleda nisu baš mnogo bolji:

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2046237/Steve-Jobs-dead-Brilliant-yes-wasnt-Einstein.html

A jebiga, jel' sad treba da se izvinem što se "pravim Englez"?

Pozdrav,

Vasa

P.S. @boggy: a ništa o mišu?

boggy
09-10-2011, 05:15 PM
........
P.S. @boggy: a ništa o mišu?
Napisao sam jednom i obrisao, preterano me prizivas u debatu iako ti je apsolutno jasno sta zelim da kazem... SJ nije izmislio misa, sto se moze procitati cak i na vikipediji, ali ga je prvi priblizio ljudima. Ne znam koliko si pratio patente, ikada. Ja jesam zadnjih godinu i po dana, posto sam imao dilemu oko necega. I patent je nista, ako ga ljudi ne prihvate. Isto kao pesma.. moze biti remek delo, ali je nista ako je niko ne slusa i ako se ne svidja ljudima (neko se ne mora sloziti sa mnom, ali to je moje misljenje).

Tehnickom razvoju je potrebno uvek vodjenje da bi isao u pravom smeru, u smeru najboljem za trosenje energije. Google patents (http://www.google.com/patents) je jedna i smesna i tuzna OPOMENA ljudima da nije sve u inovatorstvu, cak je inovatorstvo BEZNACAJNO ako ga niko ne priblizi krajnjem korisniku i od toga napravi ozbiljan posao. Samo imati papir patenta NE ZNACI APSOLUTNO NISTA ako ga cak niko ni ne zloupotrebljava... to je potpuno bacena energija u besmisao, jer niko to ne radi iz pukog entuzijazma... da se razumemo.

Znaci... bez pravog vodjstva NEMA tehnickog razvoja, ma kako sposobni konstruktori, inzenjeri, menadzeri, itd.. bili u nekom okruzenju. Bio sam, prosao i video bas TO u jednom delu svog zivota. Video sam kako se ekipa sposobnih ljudi rasplinjuje u svakojake digresije u zbog vodje koji je bio konfuzan, netalentovan i bez ideja (bez vizije, ukratko!)
Zao mi je, ali ova sprdacina ne stoji. Steve Jobs stoji iza najveceg dela korisnih olaksica u racunarskoj tehnologiji koje su ljudi PRIHVATILI zbog njegovih napora i poteza, to je moje misljenje, nisam od juce i nemam razloga da menjam to misljenje. Takodje jako dobro znam da je iza krucijalnih izuma u ovoj tehnologiji upravo Xerox, ali u popularizaciji ga nisam primetio... a o tome je ovde rec.
Kao sto si mogao da primetis, SJ ispracaju obicni ljudi, a ne inzenjeri i konstruktori... malo je neodmereno ih sve proglasavati ovcama i retardiranim budalama... takodje nije moguce da su svi neiskreni.

I dalje ne kapiram odakle ovolika negativna energija... ali dobro... to smo mi... sto rece DaBear.

silicon science
09-10-2011, 05:46 PM
Ovaj tred me podsetio na ovo

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ExWfh6sGyso" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

silicon science
09-10-2011, 05:50 PM

Sigurno bolji nego ti Anglo-Saxo-Sado-Mazo demoni chiji lebac jedes :wink:
Mani se pljuvanja po sebi i ostalima, imao si priliku da vidis gde zivis pre par meseci (mislim da nerede na ulicama Londona)... :banghead::banghead:

OFF
09-10-2011, 06:15 PM
Ljudi..... koliko postova iza ovakvog naslova.....
pomislih da je covek opet umro

diviner
09-10-2011, 06:26 PM
Slazem se sa DaBear-om...

Iskusio sam ja nas "mentalitet" milion puta na sopstvenoj grbaci, ali da ne bih dizao dodatne tenzije, reci cu da ih i razumijem (nase ljude).

Zakljucamo temu, posto se zaista samo bespredmetno prepucavamo...