View Full Version : Kondezatori za rekapiranje...gde kupiti
sasaristic
02-10-2011, 07:42 PM
Imam par modula (studer , rfz ..) koji su zreli za rekapiranje , ali nemam pojma gde da kupim neke kvalitetnije kondezatore tipa Panasonic FC ili slicno.
Ima li u Srbiji kakav distributer ili specijalizovana radnja , posto majstor koji ih rekapira kaze da takve stvari kod nas nije moguce nabaviti (on za svoje tripozne sprave koristi delove iz vojne industrije).
Ako ko zna......jako bi mi pomogao .....jer mi je zaista smor da jurim 15 komada kondezatora po belom svetu.
ELEKTROIVO
02-10-2011, 09:00 PM
neznam što bih ti rekao..... kod mene (Zagreb) je isto problem... ima jedan dućan kod nas, ali taj ej brutalno preskup ako trebaš više od jednog ili dva komada.... sve naručujem preko RS-a ili Farnell-a, srećom, imamo zastupnike za njih u Zagrebu, pa nema problema sa carinom i drugim zavrzlamama... ako se ne snađeš drugačije, javi mi se na PM, pa čemo organizirat nešto
Bockie
02-10-2011, 09:08 PM
http://lmgtfy.com/?q=Elektronske+komponente
Ako i nema bas tih, neko od ovih moze da nabavi...
sasaristic
02-10-2011, 09:13 PM
Hvala na ponudi , cenim kao da si mi ucinio.
Imam jos neke nedoumice......prva je.....kad znas da li uopste rekapirati?
Na Studeru (169) , svi kondenzatori deluju jako dobro.barem na oko.Na RFZ preampu i nekom starom Seinhaiser (m101) mixu , ciji mi se preampi i inace najvise svidjaju zbog jake saturacije , situacija i nije tako dobra , ali se plasim da novi kondenzatori ne naruse karakter.Kakva su tvoja iskustva?
pozz
sasaristic
02-10-2011, 09:15 PM
http://lmgtfy.com/?q=Elektronske+komponente
Ako i nema bas tih, neko od ovih moze da nabavi...
Trazio sam ........ima svasta , ali bas za audio....jako slabo.
Mozda Boggy zna, posto verovatno slican ili bolji kvalitet ugradjuje u svoj preamp.
ELEKTROIVO
02-10-2011, 09:32 PM
Hvala na ponudi , cenim kao da si mi ucinio.
Imam jos neke nedoumice......prva je.....kad znas da li uopste rekapirati?
Na Studeru (169) , svi kondenzatori deluju jako dobro.barem na oko.Na RFZ preampu i nekom starom Seinhaiser (m101) mixu , ciji mi se preampi i inace najvise svidjaju zbog jake saturacije , situacija i nije tako dobra , ali se plasim da novi kondenzatori ne naruse karakter.Kakva su tvoja iskustva?
pozz
na uho je to dosta subjektivno i nezahvalno. Ako ti sprave ?ume, mo?da čak i bruje, čini ti se da fali low enda ili ima? osječaj "kao da je neko bacio deku preko zvučnika" onda je vrijeme za rekapiranje.
Bilo bi zanimljivo izvaditi poneki kondenzator i napraviti testove (dakle, iznos kapaciteta, ESR, struja curenja, struja brujanja i slično).
kondenzatori kad ih kupuje?, obično imaju vijek trajanja 2-5 tisuća radnih sati (to ej deklarirano u datasheetovima i odnosi se na rad po specfikaciji). u praksi ej to jako malo, ali i kad prođe to vrijeme, kondenzatori rade dobro, iako malo ispod specifikacije
ovako... kad ne?to idem rekapirati, obično malopovećam vrijednosti kapaciteta (ako se u ovo upu?ta?, nemoj to raditi napamet... ja osobno ljepo napravim simulaciju i onda na jednom modulu to tako napravim za probu... treba biti oprezan, jer se sa promjenom kapaciteta mo?e naru?iti karakter uređaja, ali generalno iz iskustva znam da povećavanje kapaciteta u veznim kondenzatorima kao posljedicu ima či?ći low end) i obavezno biram kvalitetne kondenzatore sa niskim ekvivalentnim serijskim otporom (low ESR).
koristim 3 vrste kondenzatora, ovisno o tome ?to mi je taj tren dobavljivo Panasonic FC, Panasonic FM i Elna Ceraphine
nikolaivanic
02-10-2011, 11:40 PM
Imam par modula (studer , rfz ..) koji su zreli za rekapiranje , ali nemam pojma gde da kupim neke kvalitetnije kondezatore tipa Panasonic FC ili slicno.
Ima li u Srbiji kakav distributer ili specijalizovana radnja , posto majstor koji ih rekapira kaze da takve stvari kod nas nije moguce nabaviti (on za svoje tripozne sprave koristi delove iz vojne industrije).
Ako ko zna......jako bi mi pomogao .....jer mi je zaista smor da jurim 15 komada kondezatora po belom svetu.
Rekapiras samo elektrolite, ako zelis bolje uzmi TANTAL umesto obicnih elektrolita u medjuvezama na liniji tona i na elektronici... Bilo koje bolje firme... U ispravljacu stavis standardne...
sasaristic
03-10-2011, 08:15 AM
Za tantale znam samo da su trajniji , nisam siguran kako uticu na zvuk.
boggy
03-10-2011, 08:25 AM
Za tantale znam samo da su trajniji , nisam siguran kako uticu na zvuk.
Tantal kondenzatore treba drzati podalje od audio primena.
ELEKTROIVO
03-10-2011, 09:28 AM
molim, te, ako ti nije problem, daj malo pojasi ovu tvrdnju.
Ne tra?im bez veze i ne dr?im ovim postom ?tangu članu nikolaivanic i ne pada mi napamet stavljati tantale umjesto elektrolita.
Ovako kako si to napisao ispada da su likovi kao Rupert Neve, John Graham Cohen, Georg Neumann, Dave Harrison, i timovi in?enjera iz svih vodećih firmi ludi ?to u svojim dizajnovima koriste tantale.
već su se pojavljivali neki likovi koji su preporučali ugradnju 10X veće vrijednosti kapaciteta kada se umjesto tantala stavlja elektrolit i slično.
boggy
03-10-2011, 09:46 AM
molim, te, ako ti nije problem, daj malo pojasi ovu tvrdnju.
......
Elektrolitski kondenzatori su izuzetno uznapredovali u tehnoloskom razvoju poslednjih godina, i danas se, recimo, mogu naci primerci sa ESR manjim od tantal kondenzatora, takodje izdrzavaju i visoku temperaturu... pre deset i vise godina to nije bilo moguce.
P.S. Nisam rekao da su tantali trebali biti izbegavani ranije, nego sam rekao da ih treba izbegavati danas.
ELEKTROIVO
03-10-2011, 09:50 AM
to definitivno stoji, ali zašto ih treba, citiram, držati podalje od audio aplikacija?
boggy
03-10-2011, 09:53 AM
to definitivno stoji, ali za?to ih treba, citiram, dr?ati podalje od audio aplikacija?
Mislim da sam ti odgovorio.
ELEKTROIVO
03-10-2011, 10:04 AM
elektrolitski kondenzatori se jesu svojim tehničkim karakteristikama približili tantalima, osim radnim naponom (za audio aplikacije se najčešće koriste vrijednosti napona 25 ili 35 V, a u tom naponu je teško naći tantal kapaciteta većeg od recimo 100 uF), ali su tantali i dalje znatno skuplji i fizički manji od elektrolita. a što se radne temperature tiče, nije točno da elektroliti izdržavaju veće temperature... i elektrolite i tantale se može dobiti sa radnom temperaturom do 125 stupnjeva.
tako da osim ekonomskog aspekta, nevidim razlog zašto ih netko nebi koristio u audio aplikacijama
boggy
03-10-2011, 10:20 AM
elektrolitski kondenzatori se jesu svojim tehničkim karakteristikama približili tantalima, osim radnim naponom (za audio aplikacije se najčešće koriste vrijednosti napona 25 ili 35 V,
Deo o naponima je ili lapsus ili je potpuno netacan... elektrolitski kondenzatori su oduvek postojali za jako visoke napone, za razliku od tantala.
Elektrolitski kondenzatori su PREVAZISLI tantale... btw... nisu ih samo dostigli.
a u tom naponu je teško naći tantal kapaciteta većeg od recimo 100 uF), ali su tantali i dalje znatno skuplji i fizički manji od elektrolita. a što se radne temperature tiče, nije točno da elektroliti izdržavaju veće temperature... i elektrolite i tantale se može dobiti sa radnom temperaturom do 125 stupnjeva.
Nisam rekao da elektroliti izdrzavaju vece temperature od tantala, nego da su ih dostigli po toj karakteristici, a po ostalim performansama su ih prevazisli.
tako da osim ekonomskog aspekta, nevidim razlog zašto ih netko nebi koristio u audio aplikacijama
Ekonomski aspekt je sekundaran, ima elektrolita koji su skuplji i od tantala.
Poenta je da danas nema niti jednog razloga da se tantali igde koriste, ne samo u audio primenama.
Ne posmatram uopste omiljenu seriju Panasonic FM ili FC... jer to nije ni blizu sve sto tehnologija elektrolitskih kondenzatora danas ima da kaze.
Ne znam cemu ova debata, svi podaci su dostupni, treba samo pratiti informacije i biti u toku. Tehnologija ide napred...:confused:
ELEKTROIVO
03-10-2011, 12:25 PM
točno, ovo oko napona je lapsus... mislio sam na to da tantali imaju niže napone.. i u slobodnoj prodaji je dosta teško naći tantale koji bi odgovarali primjeni u audio aplikaciji s obzirom da je najveći napon tantala od 100uF koji sam uspio iskopati 10V
a sad, što se tiče ove debate.... iznio si tvrdnju bez argumenata širokoj publici (isto kao i nikolaivanic sa onim da je za bolju kvalitetu bolje stavljati tantale, također bez ikakvih argumenata)... nisu ovdje svi elektroničari pa da znaju što je to ESR, struja curenja ili struja brujanja, probojni napon i tako to i da znaju odabrati kondenzator za neku namjenu, a i dostupni podaci su uglavnom nerazumljivi nekome tko nije u branši ....
ovdje se pozivam na poneki tvoj napis u kojem se buniš protiv takvih istupa
pozz, Ivica
boggy
03-10-2011, 12:51 PM
točno, ovo oko napona je lapsus... mislio sam na to da tantali imaju niže napone.. i u slobodnoj prodaji je dosta teško naći tantale koji bi odgovarali primjeni u audio aplikaciji s obzirom da je najveći napon tantala od 100uF koji sam uspio iskopati 10V
Ima elektrolita od 25V i par stotina mikrofarada kod kojih je ESR par desetina milioma.
a sad, što se tiče ove debate.... iznio si tvrdnju bez argumenata širokoj publici (isto kao i nikolaivanic sa onim da je za bolju kvalitetu bolje stavljati tantale, također bez ikakvih argumenata)... nisu ovdje svi elektroničari pa da znaju što je to ESR, struja curenja ili struja brujanja, probojni napon i tako to i da znaju odabrati kondenzator za neku namjenu, a i dostupni podaci su uglavnom nerazumljivi nekome tko nije u branši ....
Imaju usi pa mogu da cuju sta im radi tantal a sta elektrolit u nekoj spravi. Naveo sam upozorenje, a onaj koga zanima moze dalje da proceslja o toj temi sta god zeli. Takodje, ovde se prica o rekapiranju i nabavci kondenzatora, tako da je konkretna tema o tantalima off topic...
Drugo, svakako nisam shvatio kao argument navodjenje svetski poznatih dizajnera koji su koristili tantale u svojim konstrukcijama:
..............
Ovako kako si to napisao ispada da su likovi kao Rupert Neve, John Graham Cohen, Georg Neumann, Dave Harrison, i timovi inženjera iz svih vodećih firmi ludi što u svojim dizajnovima koriste tantale.
........
To sto navodis je vise politicki "argument" nego tehnoloski... gde nikako ne mozemo znati zasto je neko hteo u nekoj spravi da koristi ovu ili onu komponentu... i cak i da je koristio, ne mora da znaci da te komponente treba svuda, generalno i u svakom slucaju koristiti.... ali ako nemas bolji argument... :rolleyes:
Tantali su bili popularni pre desetak ili dvadeset godina... vise nisu, ako pratis sta se desava na polju elektronskih komponenata.
Ima stotine primera gde su u vrhunskim spravama koriscene cak i prosecne komponente, i potpuno je besmisleno ulaziti u razloge zasto, to je njihovo pravo i to NE ZNACI da svako treba da ide tim stopama. Treba da sebi omoguci da dobije bolje rezultate, a sta su radili ostali dizajneri ne mora da znaci da je princip koga treba uvek primenjivati.
ovdje se pozivam na poneki tvoj napis u kojem se buniš protiv takvih istupa
.........
Nemam nista protiv
Radio sam u razvoju u firmi gde nije od mene uvek zavisilo sta cu da koristim od komponenata, vec od ekipe koja je radila nesto pre mene (gomila komponenata ranije kupljenih u ogromnim kolicinama) ali i od ugovora sa dobavljacima koji se prave mimo razvoja od strane menadzmenta (zbog samo njima znanih razloga!)... tako da se nadam da razumes zasto imam vrlo specificno iskustvo na ovu temu.
Za "bolje" savetujem da se proba komponenta, uradi ABX test pa onda odluci sta je najbolje... zabadati nos u tudje dizajne nema svrhe, kondenzatori posebno zvuce drugacije od vrednosti do vrednosti za isti tip, tako da ako neko hoce da tera "mak na konac", najbolje je uraditi slusni test.
EDIT: Ako vec hoces da zapocinjes debatu i optuzis me da neargumentovano izjavljujem nesto, onda pokusaj barem nekim ozbiljnijim argumentima, ne samo navodjenjem nekoliko imena, da dokazes da lupetam gluposti. My 2c... ;)
ELEKTROIVO
03-10-2011, 01:41 PM
ova tvoja tvrdnja je napisana bez vremenskog okvira i meni kao prosječnom posjetiocu ovog foruma to odra?ava tvoj stav da nije dobro koristiti tantale opčenito u audio primjeni.
iz tog razloga sam navodio neka imena, a sad dali ej to politički argument, protumači ga kako ti god odgovara. To ?to je netko koristio ovu ili onu komponentu, u to nemogu ulaziti. zato sam i ljepo naveo da kod rekapiranja napravim prvo simulaciju na kompjuteru, zatim to realiziram i poslu?am razliku.
drugo, nisi ti jedini koji je radio na razvoju u nekoj firmi.... ima i ja takvog sta?a sasvim dovoljno :-)
?to se ovog dijela oko elektrolita sa 25 volti tiče... da, naravno, iam tu svega, ali to ?to sam napisao je bilo vezano za tantale i problem vezan za dostupnost tantala u naponima većim od 10V
i, da, na kraju, ovo oko tantala je stvarno offtopic, da gore netko nije spomenuo tantale, nebi ni do?lo do ovoga...
a ?to se debate tiče.... neka ljudi koriste ?to hoće u spravama, njihova stvar..... dao sam se uvući u ovo samo zato jer si na nečiji post oko tantala uzvratio izjavom da ih nije dobro koristiti, bez adekvatnog obja?njenja za?to. ovako je ispalo bezveze. Sad se tu nas dvojica nate?emo tko zna vi?e o F***** kondenzatorima totalno bez potrebe.
boggy
03-10-2011, 01:51 PM
ova tvoja tvrdnja je napisana bez vremenskog okvira i meni kao prosječnom posjetiocu ovog foruma to odražava tvoj stav da nije dobro koristiti tantale opčenito u audio primjeni.
.......
Rekoh: "Tantal kondenzatore treba drzati podalje od audio aplikacija"...(sadasnjost) nisam napisao "je trebalo drzati" (proslost) ako pazljivo procitas. Prema tome netacna je izjava da sam napisao tvrdnju bez vremenskog okvira. Nedvosmisleno je jasno sta sam hteo da kazem...
I da, mislio sam na tantale generalno u audio aplikacijama... ne preporucujem ih ako postoje ovakvi elektrolitski kondenzatori, kakvi danas postoje.
.........Sad se tu nas dvojica natežemo tko zna više o F***** kondenzatorima totalno bez potrebe.
Ne, uopste se ne natezem sa tobom, nikakve preterane tehnicke podatke, niti detalje ne navodim.
.........
što se ovog dijela oko elektrolita sa 25 volti tiče... da, naravno, iam tu svega, ali to što sam napisao je bilo vezano za tantale i problem vezan za dostupnost tantala u naponima većim od 10V
....
par desetina milioma ESR za tantal te vrednosti (par stotina mikrofarada, 25V) nije lako dostizan parametar uopste.
a sto se tice 100uF-nih tantala za vise napone ima ih i za 30V:
CAPACITOR, WET TANT, 30V, 100UF (http://uk.farnell.com/vishay-sprague/m34c107k030bzss/capacitor-wet-tant-30v-100uf/dp/1827877)
EDIT: bilo ih je i za 100V ali se uglavnom vise ne proizvode (s razlogom)
Ma ja bi vas dvojicu stavio na Youtube kako se svađate! Hehehe!
Trebalo bi vas zajedno napit pa da vidi? dernek!
:beer::mlotek::beer:
ELEKTROIVO
03-10-2011, 07:08 PM
Ma ja bi vas dvojicu stavio na Youtube kako se svađate! Hehehe!
Trebalo bi vas zajedno napit pa da vidi? dernek!
:beer::mlotek::beer:
gle.... ja iam od ranije povod da Bogiju platim pivo (nekoliko njih čak)... samo on to nezna....
ajd kad ima? idući put svirku u BG, ja ću sa vama kao statista, pa da napravimo dernek :-)
sasaristic
29-11-2011, 08:47 PM
Evo da javim da sam konacno rekapirao par modula.Odlucio sam se posle malo cackanja po forumima za Elna silmic 2 i jako sam zadovoljan rezultatima.Jedva sam ih iscimao iz Kanade i cekao skoro mesec dana . Prosto je neverovatno koliko malo dilera drzi sve vrednosti...prakticno ..... ni jedan od poznatijih evropskih nije imao sve sto mi je trebalo.
Ok....i vise sam nego zadovoljan zvukom , tako da sad hocu da rekapiram sve sto imam..ali imam sledeci problem.
Neki moduli su jako stari i imaju netipicne vrednosti.......tako da mi je sad malo frka sa cim da ih menjam.
Majstor preporucuje da uvek idem na prvu vecu.....konkretno menjam 250uF / 6V, a
Elma ima ili 220/6,3 ili 330/6.3.Voleo bih da Elektroivo ili Boggy daju neki tip....do sad je rekapiranje islo super i ne bih voleo da zas....m u nastavku.
boggy
29-11-2011, 08:57 PM
.....
Neki moduli su jako stari i imaju netipicne vrednosti.......tako da mi je sad malo frka sa cim da ih menjam.
Majstor preporucuje da uvek idem na prvu vecu.....konkretno menjam 250uF / V, a
Elma ima ili 220/6,3 ili 330/6.3.Voleo bih da Elektroivo ili Boggy daju neki tip....do sad je rekapiranje islo super i ne bih voleo da zas....m u nastavku.
Ako je u filtarskom delu napajanja, onda je ok staviti i veci, pri tom pripaziti na gabarite. Ako je filter ekvilajzera, onda redno-paralelnom vezom napraviti "tacnu" vrednost
sasaristic
30-11-2011, 06:55 PM
Kakva je situacija za tantale.....da li i njih rekapirati ili ostaviti ako su ispravni.
boggy
30-11-2011, 11:45 PM
Kakva je situacija za tantale.....da li i njih rekapirati ili ostaviti ako su ispravni.
Pitanje je koliko si revnostan... ja bi rekapirao sve ako je za mene... ti mozes jedan kanal da sredis obicnim kondenzatorima, ako je mikser u pitanju, pa da odluku doneses na A/B testu.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.