PDA

View Full Version : Stizu PC3K6 i PC3K7

lesha
28-09-2011, 12:43 AM
Za sve koji su dugo i strpljivo cekali, ocekujemo ih za oko 7 dana u Beogradu / Novom Sadu.

MHz
28-09-2011, 11:50 AM
Jel se zna cena?

Bitch
28-09-2011, 12:18 PM
znaci stize uskoro i novi thread :D

awacs
28-09-2011, 12:43 PM
Jel se zna cena?

Cena će svakako biti profesionalna :)

Pozdrav,

Vasa

lesha
30-09-2011, 01:04 AM
Cena za PC3K6 ce biti 1790?.

http://img16.imageshack.us/img16/3044/pc3k6.jpg

lesha
30-09-2011, 01:12 PM
Zaboravih cenu za PC3K7, u Artistu ce biti 1.940 ?

Kefa
01-10-2011, 08:49 AM
Da li je ovo promo cijena za ke?,kao ?to je slučaj u Audio-pro Hrvatska?
?teta ?to u Artistu ne postoji zamjena staro za novo (uz doplatu naravno),mo?da bi se skupilo ne?to love za doplatu,ali ko će sad prodavati PC3???

lesha
01-10-2011, 12:09 PM
ovo je jedina maloprodajna cena.

zoze
01-10-2011, 02:44 PM
Koliko sam ja razumeo ljude iz Artist-Beograd, ovo ce biti samo promo cena,za odredjeni broj kupaca,a da po zavrsetku promocije, cena ide na oko 2000 eura za PC3K6 i 2150 eura za PC3K7. Proveravao sam cene po shopovima u Evropi i nisam naisao na bolju cenu od cene u Artistu. Sto se mene tice, racunajte da je jedan komad kupljen cim stigne u Beograd 8-)

dreamteam
05-10-2011, 09:32 AM
Jučer sam slu?ao u Audiopro-u Zagreb, dobili su ih ? neki lik je ubacivao neke svoje programe, mislim od K2500 ili tako ne?to, zvuči fenomenalno. Rekao je da mu većina programa i semplova zvuči bolje nego na originalnoj ma?ini. Synt je novi klasik, mislim da je daleko bolji izbor nego PC3 kojeg sam imao. Taj RAM mu je ba? trebao, ne znam za?to su gubili vrijeme s verzijom bez RAM-a. Čekanje se isplatilo :)

Kefa
05-10-2011, 09:45 AM
Uop?te ne sumnjam da dobro zvuči,ali iskreno,dobro su naplatili taj RAM,posebno kada se cijena sa one promotivne ,vrati na realnu!!!

zoze
11-10-2011, 08:38 PM
Danas sam ga probao u Artistu BG. Prvi utisci: moćno, kvalitetno, daleko ispred ostalih članova PC3 serije. Učitani semplovi zvuče izuzetno (čini mi se i bolje nego na originalima :) )
Klavijatura prava sint, tačno ono ?to sam i očekivao.
Sutra ga kupujem, pa ću vam napisati,za dan dva, kakav je konačan utisak, dok se malo slegne ovaj prvi, koji je ba? jak.

baltik79
06-12-2011, 07:50 AM
Zoze, ja sam bio u Artistu u Banja Luci. Nisam nesto posebno cackao po PC3K6 ali izgled mi se jako svidja. Citao sam i karakteristike koje su stvarno odlicne.Druga stvar,mozda sam navikao na Kurzweil ali nedavno sam prodao Kurzweil k2661 i jako brzo se pokajao. Probao sam u zadnjih mjesec dana vise solo sintova ali ni jedan necita cisto semplove kao KRZ tako da sam se odlucio za PC3K6. Jako bitna stvar na vecini KRZ sintova je 32 Layer-a. Za neupucene, mozes ubaciti 32 sounda (programskih boja,semplova) i svaki posebno obradjivati po skalama ili mu odredis tonalitet po zelji, tj. potrebi. Na taj nacin sam si uradio terce koje mogu transponovati po zelji u toku svirke. Preko njih se moze odraditi terca iz snova ili bilo koja namjenska boja.O efektima netreba ni pricati. Toliko se pruza opcija da stvarno mozete uraditi efekat kakav hocete.Evo cekam sledecu platu i ode u Artist. Jedino cega se plasim je to sto mu navodno jako dugo ucitava novi set. Na jednom forumu se spominje cak 25 minuta za nekih 64 MB. To ce biti problem kad hoces da izvuces nesto iz drugog seta itd. Ako je neko to provjeravao neka ovdje napise i potvrdi ili pobije ovu tvrdnju. I jos jedna stvar, interesuje me dali se na PC3K6 moze koristiti 2 efekta posebno. Da objasnim; ako lijevom rukom drzim harmoniju a desnom neku solazu dali mogu na harmoniji imati jedan efekat a na solazi drugi. Na K2661 nisam to mogao a pogotovo na K2000.Pozdrav za sve forumase a narocito za KRZ fanove.

wladymeer
06-12-2011, 01:13 PM
I jos jedna stvar, interesuje me dali se na PC3K6 moze koristiti 2 efekta posebno. Da objasnim; ako lijevom rukom drzim harmoniju a desnom neku solazu dali mogu na harmoniji imati jedan efekat a na solazi drugi.

Naravno da možeš - jednostavniji način je preko Setup moda, ali može čak i u okviru Programa. Ali ajmo da pričamo o Setupu kao logičnijem načinu - imaš ukupno 16 jedinica za efekte - u Setup modu svaki program koji učitaš zadržava svoj insert efekat dokle god ima raspoloživih jedinica a pored toga postoje dva AUX FXa koji se mogu baciti na sve kanale i dozirati ili čak isključiti po želji.

Tako možeš imati recimo:

bas u levoj ruci: simulaciju kutije i kompresor + EQ
strings na sredini klavijature: reverb
klavir u desnoj ruci: reverb u manjoj dozi
solo zvuk (koja uz to deli zonu sa klavirom i pali se na SW a automatski gasi klavir): delay + distorziju i simulaciju kutije

U ovom primeru AUX FX1 bi bio reverb a AUX FX2 simulacija kutije - sve ostalo bi trebalo da se ubaci kao insert u samom programu.

baltik79
06-12-2011, 02:04 PM
Cim ga kupim probacu taj sistem kako si naveo. Pozdrav. I jos me interesuje zasto kada napravim tercu preko LAYER-a,recimo sviram nekakav Sound iz SETUP-a i kada prebacim na Sound iz PROGRAMA slabije se cuje. Kliknem na PANIC i onda bude sve ok.

wladymeer
07-12-2011, 12:05 AM
Nisam siguran da sam ispratio gde i kako sviraš i radiš promene ali skapirao sam u čemu se sastoji tvoj problem:

I Program Mod i Setup Mod funkcionišu preko 16 MIDI kanala - štaviše, dele ih. Zato u 99% slučajeva vrednosti koje stoje pod Zone #1 setupa važiće i u program modu (ima izuzetaka od ovog pravila, ali da ne ulazim sad u bespotrebno detaljisanje)

Zbog toga je jako važno koje vrednosti si postavio pod ExitVol na PANVOL stranici Zone 1 Setupa. U slučaju da ti stoji "None", vrednost za volume će biti preuzeta od prve sledeće dostupne informacije i to sledećim redosledom unazad:
1. EntVol setupa sa koga si prešao u program mod
2. ExitVol prošlog setupa
3. EntVol prošlog setupa
... i tako unazad sve dok ne naidje na neki podatak gde ne stoji "none" kao vrednost.

Evo kako to funkcioniše u praksi - recimo imaš setup gde si za Zonu #1 postavio sledeće:
EntVol 85 | ExitVol None
• Kada predješ u program mod, program će zadržati volume na 85 umesto 127 (default).

U sledećem slučaju - recimo da si u setupu postavio za zonu #1:
EntVol None | ExitVol None
Pre toga si koristio recimo setup gde si imao podešavanje za zonu #1:
EntVol 85 | ExitVol None
• Ne samo da ćeš pri skoku na program mod zadržati vrednost od 85 za volume, nego će se isto desiti i sa zonom #1 setupa gde su obe vrednosti "None". Nekad to neće biti osetno, ali možeš lako zamisliti situacije gde će biti (npr. solo farba)

Dakle, da rezimiramo - ako želiš da se vrednosti vrate na default pri vraćanju na neki program, jako je bitno dodeliti ExitVol 127 u okviru Setupa.

Ali isto tako, uvek obrati pažnju i na EntVol vrednosti jer u slučaju da u narednom setupu imaš neki tih pad na Zoni 1 a stoji ti EntVol None može se dogoditi da pad ne bude više toliko tih :)

Naravoučenije: izbegavaj da ne dodeljuješ EntVol i ExitVol vrednosti u okviru Setupa :)

Sreća u nesreći je u panic dugmetu - ono uvek resetuje sve postavke na default vrednosti.

Sve ovo isto važi i u slučaju ako koristiš Pan. Uvek postavljaj 64 (centar) kao ExitPan vrednost.

baltik79
12-12-2011, 11:41 AM
Evo kupio sam PC3K6. Nekako su mi opcije za efekte bas dosta pojednostavljene ali i obogacene novim elementima. Sa svim sam zadovoljan jedino sam se razocarao nakon sto sam uradio prvu tercu na njemu preko Layer-a; odem u MASTER i probam transponovati kad ono nece, tj. gubi strukturu. Imao sam K2000 koji je star ko Grcka i na njemu je moglo, do nedavno sam imao K2661 i na njemu je isto moglo bez problema. Poslao sam e-mail u Kurzweil i objasnio o cemu se radi-ocekujem odgovor. Mozda mi posalju nekakvu zakrpu ili nesto slicno. Po svim opcijama sam cackao i jednostavno nisam uspio. Dali je slucajno neko imao isti problem?

baltik79
12-12-2011, 11:17 PM
Evo upravo sam pronasao nacin. Vec sam se utrtao. U SETUP-u sam umnozio ZONE i svakoj dodijelio raspon na klavijaturi, kao i donju tercu (u ovom slucaju). I napokon sam dobio ono sta sam htio. Jedino me nervira sto ima samo 16 ZONA a na proslim verzijama KRZ-a sam imao 32 LAYER-a.

wladymeer
13-12-2011, 10:09 PM
I dalje imaš 32 layera. U programu.

A trenutno mislim da ne postoji nijedan synth na svetu koji u Setup (Combi/Performance/Multi) modu ima više od 16 zona.

workmanstation
13-12-2011, 11:40 PM
Ima "Emu System-E4K" ,a vjerojatno i E-Synth (mada njega nisam probao) - do 32 splita (layera).
<nobr></nobr><nobr></nobr>

wladymeer
14-12-2011, 12:05 AM
A dobro, treba uzeti u obzir da Kurzweilov program ima mnogo više layera po programu od E4K. Ipak je to sprava iz drugog vremena koja verovatno ima dva segmenta po layeru najviše i nisam najsigurniji koliko se može manipulisati sa njima odvojeno.

Ovde . Ako uzmemo u obzir da je prosek segmenata po programu danas 4 (ili Motif 8), Kurzweilov program sam po sebi može nositi u sebi nekoliko programa. A na sve to, svaka zona može imati jedan program iliti 512 layera ukupno :)

baltik79
14-12-2011, 08:06 PM
I dalje ima? 32 layera. U programu.

A trenutno mislim da ne postoji nijedan synth na svetu koji u Setup (Combi/Performance/Multi) modu ima vi?e od 16 zona.

Ima 32 layera u PROGRAM-u, ali kad preko njih napravis tercu gubis je prilikom transponovanja. Zato sam ja napravio preko SETUP-a, a tu ima 16 ZONA preko kojih mozes napraviti navedene terce koje negube strukturu kod transponovanja na svirci, sto je jako bitno jer nepjevaju svi jednako visoko. To je jako bitno kod namjenskih boja i svirki In Live. Trenutno radim na prevodu uputstva za PC3K serije. Prilikom prevodjenja dosta sam novih stvari saznao. Stvarno se treba skinuti kapa ovom sintu. Inace nevolim svoje precjenjivati ali tako je. Jos me interesuje na koji nacin vi kreirate efekte (reverb,delay...) u SETUP-u, tj. koji je nacin najbolji po vama?

baltik79
15-12-2011, 10:43 PM
Problem:
Uradio sam tercu u SETUP modu koja koristi 14 ZONA. Samo mi je prva ZONA povukla efekte iz PROGRAMA a ostale su suve. Sta je u pitanju. Ulazio sam u FX. Evo i slike:
http://www.4shared.com/photo/qgplIjLj/FX_online.html
I jos jedno pitanje. Kada se nalazim u SETUP modu i hocu da transponujem, cim kliknem na MASTER odmah se sint prebaci sa SETUP moda na PROGRAM mod. Jel to negdje ima u podesavanjima za srediti ili je tako kreiran OS?

baltik79
15-12-2011, 11:09 PM
Evo uspio sam rijesiti tako sto sam otvorio AUXFX1 u SETUP-u i na Override prebacio vrijednost ON, pojavilo mi se CHAIN gdje se moze dodavati jos efekata po izboru i kontrolisati ih po zelji odmah ispod. Ako kome bude trebalo neka procita.

wladymeer
17-12-2011, 03:26 AM
I jos jedno pitanje. Kada se nalazim u SETUP modu i hocu da transponujem, cim kliknem na MASTER odmah se sint prebaci sa SETUP moda na PROGRAM mod. Jel to negdje ima u podesavanjima za srediti ili je tako kreiran OS?

Imaš zadnja dva soft dugmeta ispod displaya, Xpose- i Xpose+ - umesto da ideš u master zbog transponovanja, koristi ovo.

Kefa
17-12-2011, 12:06 PM
Trenutno radim na prevodu uputstva za PC3K serije. Prilikom prevodjenja dosta sam novih stvari saznao. Stvarno se treba skinuti kapa ovom sintu.

Da li se taj prevod (kada bude gotov) mo?e i dobiti???
Unaprijed hvala,pozzzzz

baltik79
18-12-2011, 10:44 AM
Moze naravno, ja prvo prevodim one meni bitnije stvari (efekti, portamento...) i to kada stignem posto uz svirku imam i posao, a imam i porodicu, tako da nemam vremena bas napretek. Poslao sam ti ovo sto sam do sad preveo na e-mail. Bilo bi dobro da postavljamo video tutoriale, trikove... po netu jer ovaj sint stvarno zasluzuje paznju a i nama bi bilo lakse raditi sa njim.

Kefa
18-12-2011, 06:51 PM
Hvala mnogo,nadam se kako ću imati mogućnost revan?irati se za ovu uslugu!!!
Pozzzzzz

darkstar
20-12-2011, 11:12 AM
JEl moze neko da baci neki demo kurzweila? Ali da nije kolega narodnjak, posto mi te farbe nista ne znace....Najvise me zanimaju njegovi interni efekti.

Vladimire, nes verovati, nesto sam prelemio da uzmem kurzweila.

wladymeer
20-12-2011, 11:44 AM
Kad ti bude dosadno, najavi se i svrati ;)

darkstar
20-12-2011, 09:15 PM
cek,uzeo si koji modeL?

wladymeer
20-12-2011, 09:32 PM
PC3K6. Imao PC361 do oktobra da te ne zbuni neka prošla priča :)

darkstar
21-12-2011, 02:43 AM
iz nekog razloga ne mogu da nadjem mnogo demoa gorenavedene sprave, izgleda na jutjubu ih drugacije krste...

baltik79
27-12-2011, 02:40 PM
Evo za ovih par dana sam malo skrpio nesto na Kurzweil-u PC3K6 pa da cujete. Nisam muzicki obrazovan niti sam majstor za studio:) Korg pa2xpro je aranzer, a solaza je Kurz.
http://www.youtube.com/watch?v=joHfNtTf4k0&feature=youtu.be

baltik79
29-12-2011, 10:46 PM
Evo jos nesto, isti sintovi u pitanju:
http://www.youtube.com/watch?v=pNHlxpzBGh8&feature=mfu_in_order&list=UL

wladymeer
30-12-2011, 02:04 PM
Evo jednog zanimljivog snimka vezanog za hammond simulaciju:

<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/616uZSd6xmg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

darkstar
31-12-2011, 06:36 AM
Evo, odlucise moji drugari da me izvedu ovih dana malo ... i u tom putovanju izvedose me i do artista :) da vidim nova dostignuca na nivou sintova.

Ja tamo dobih zelju da probam kurzweila, i probah osmicu pc3k.

Odlican je to sint, nema tu price. Shvatam ja sta muci tuomasa u vezi sa kurzweilom ... ti preseti koje sam probao, to je bre 20 godina iza ovog vremena (LA STRINGS i slicne gluposti). NARAVNO da ga u tom povrsnom gledanju sahranjuje BILO STA od danasnjih sintova.
Medjutim, malo sam menjao, malo probao efekte, malo se poigrao....preozbiljan je to sint, jedino sto je izrazeno da prave ludacki dosadne preset farbe medju tim mainstream bojama (klaviri,gudaci itd).

Kurzweil je, bio i ostao, sint koji nije bas za svakog. Na njemu se mora provoditi ludacki puno vremena, ali mislim da je nagrada koju svirac dobije kad "ubode" pravi spoj zvukova ogromna.

Mene licno nije kupio toliko da bi menjao svog motifa za njega. Cak i daleko od toga. Sa druge strane, ponovicu jos jednom - preozbiljan je to sint.

baltik79
05-01-2012, 10:47 PM
Ljudi,jel mi neko moze objasniti kako napraviti i podesiti vibrato na semplu (u ovom slucaju frule) na PC3K6 ?

baltik79
17-01-2012, 10:28 PM
Evo od mene mala pomoc za one koji neznaju kako se prave terce da se mogu transponovati u toku svirke a da negube strukturu:
http://www.youtube.com/watch?v=mKhDOnV-qrM&feature=youtu.be

darkstar
18-01-2012, 09:58 PM
Koliko zona ima kurzweil?

wladymeer
18-01-2012, 10:41 PM
16 zona
a svaki program 32 layera.

darkstar
19-01-2012, 12:58 PM
pa to je tako kul

baltik79
19-01-2012, 07:40 PM
Zbog toga ja najvise postujem Kurzweil kao solo sint. Da budemo realni, svi novi sintovi uglavnom solidno citaju semplove. Znaci,stvar je u tome koliko ima polja za User-e, koliko nudi mjesta za terce ili najmenske boje u jednom Programu-u ili Setup-u, koliko ima memorije za unosenje semplova... Takodje jako bitna stvar su efekti,filteri...koliko smo vrijedni, kakvo nam je uho i ukus... Mi muzicari smo takodje i cudni. Cim sredis jedan sint da si zadovoljan, odmah mastas za nekim drugim ili novijim (bar sam ja takav :) ).
I da, da vas jos jednom pitam, jel neko zna kako da dodam vibrato na neku semplovanu boju ili fabricku,nebitno. Znam da ide najvjerovatnije preko LFO ali sta mu zadati ?

klikx
29-01-2012, 09:00 AM
a gdje ima za "skinuti" boja za pc3le ?? za nase zvukove harmonika tamburice i tako to ? hvala

baltik79
18-03-2012, 06:39 PM
Evo i novi OS v2.10 je izasao i vazi za serije PC3K (PC3K 6, 7 i 8).

Kefa
18-03-2012, 07:09 PM
Va?i i za PC3.

baltik79
19-03-2012, 11:17 AM
U pravu si, to sam zaboravio. U paketu kada se skine ima takodje i u PDF formatu koja su poboljsanja i sta je dodato. Mene je najvise obradovao Finger bas koji se nalazi u Program modu na polju 4129. Ukucajte i probajte. Samo skinete dinamiku i to je to. Kada sam podigao novi OS ucitao sam svoj set bez problema. Nema ni najmanjih smetnji.

Evo ovako generalno mojih zamjerki trenutno na neke stvari:

1. OVO JE NAJBITNIJE !!!
Malo Zona u Setup modu, pravim terce koje se transponuju i treba mi vise Zona za to ili nekako rijesiti da se vrati prijasnji sistem preko Layer-a u Program modu kojih ima 32.

2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do ?eksplozije? na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).

3. U Setup modu samo 5 boja koje ubacim iz Program moda mogu povuci svoj izvorni efekat (sto su imale u Program modu) ostale moram ubacivati preko AUXFX1 i AUXFX2 i tu se desava da ti naknadno dodati efekti, kasne podosta u odnosu na efekte iz FX. Naglasavam da je efekat isti u FX kao i u AUXFX1 i AUXFX2.

O svemu ovome treba obavjestiti podrsku Kurzweil-a. Predlazem ako ima neko da dobro "Parla" engleski, ili jos bolje njemacki, da nam sro?i ovo i po?alje u Kurzweil.

akordeonista
31-07-2012, 08:21 PM
...2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do „eksplozije“ na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).
Nemam iskustva sa Kurzweilom pa bih bio zahvalan kada bi mi neko pojasnio sledece stvari:

1. da li su resene stvari vezane za efekte (o cemu je bilo reci u gornjem citatu)? Vezano za to, interesuje me jedna konkretna stvar, sta se desava u situaciji kada imate splitovanu klavijaturu na dve zone, levo je na pr. neki pad ili sinti strings a desno neka solo boja. Drzite levom rukom pritisnute neke dirke i cuje se pad/strings, desnom rukom ste zavrsili solazu i menjate preset na sledeci koji vam je potreban dok leva ruka i dalje drzi pritisnute dirke. Da li se pri promeni preseta ton leve ruke prekida ili ne? I da li se cuju pominjane "ekspolozije" efekata pri promeni preseta?
2. Kako vam se cine klaviri na PC3k? Mogu li se napraviti da zvuce dobro ako ih vec nema u ponudi fabrickih preseta?
3. Kakve su dirke na PC3k7, cemu su najslicnije, tj. mogu li se uporediti sa nekom od klavijatura iz game Roland, Yamaha, Korg?

Bockie
31-07-2012, 11:34 PM
2. Kako vam se cine klaviri na PC3k?
Mogu li se napraviti da zvuce dobro ako ih vec nema u ponudi fabrickih preseta?

Ovo je jedna monumentalna izjava!

Pa ta firma je napravila ime na klaviru!!! I to u zemljama gde nije klavir uveden odlukom Saveza komunista u škole!

Kao da pitaš da li Ferrari planira da napravi trkački auto...:shock:

No, ja se moram ograditi time da se bavim samo snimanjem i produkcijom skoro 15 godina i nisam klavijaturista...!

Kurzweil je tradicionalno komplikovan "za saradnju", no mnogo manje nego stariji modeli, ali zvučno samo neki modeli Clavia Nord-a (koji je i srazmerno skuplji i dosta ograničen) može da mu flagrantno parira što se tiče klavira, Hammonda, Rhodesa, stringsa itd...
Sintetika nije jaka strana ove firme i ne forsiraju je, ali je prate u novijim modelima kakva je pc3k serija...

Roland vlada padovima i lidovima, Yamaha ništa manje, čak i opasnih klavira, to su ukusi, a Korg vlada ojađenim, razvaljenim i obogaljenim domaćim tržištem, u svakom pogledu... Najskuplji modeli su odlični i neisplativo skuplji od konkurencije.
Stari uređaji tipa M1 i slično su i danas neprikosnoveni, ali "dirka nije za trilere"...

wladymeer
01-08-2012, 12:15 AM
2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do „eksplozije“ na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).

To nema veze sa efektima već je vezano za vrednost koju si zadao za exit volume. Odnosno, problem se odnosi na programiranje preseta.

Na konkretnom primeru:

Ako ti je entry volume vrednost 50 a exit volume 127 i pritom držiš ton dok vršiš promenu dolazi do spomenutog skoka dok se ne učita entry volume vrednost novog preseta/setupa.

Ukoliko ti je ušlo u rutinu da dodeljuješ entry volume vrednosti, savetujem ti da entry i exit volume držiš na istoj vrednosti.

3. U Setup modu samo 5 boja koje ubacim iz Program moda mogu povuci svoj izvorni efekat (sto su imale u Program modu) ostale moram ubacivati preko AUXFX1 i AUXFX2 i tu se desava da ti naknadno dodati efekti, kasne podosta u odnosu na efekte iz FX. Naglasavam da je efekat isti u FX kao i u AUXFX1 i AUXFX2.

Zavisi od boja i efekata koje vučeš sa njima. U svakom trenutku imaš 16 jedinica za efekte. To je uglavnom dovoljno za većinu stvari. E sad, mislim da razumem gde je tvoja glavna "glavobolja" - hoćeš da nabaciš terce, a svaki program vuče svoj insert efekat.

Ima rešenje i za to:

Namestiš terce kao što si do sada radio a zatim sve "terca zone" staviš da budu isti Channel (u CH/PRG) kao i osnovni glas (npr. 1) - tako će sve terce da vuku isti insert i oslobodićeš mesta za ostale efekte.

@akordeonista:

Nema prekida zvuka osim u dva slučaja:
1. Ako se vrši promena sa/na KB3 organ mod (vidi dole zašto)
2. Ako oba programa/setupa koriste više od 8 jedinica efekta.

Kurzweil ima 16 FX jedinica. On ih popunjava redom i kad dodje u situaicju da ne postoji više slobodnih jedinica jedino što mu preostaje to je da ugasi postojeći FX lanac i postavi drugi. Uz sve to imaj u vidu da je 16 jedinica efekata u 90% slučajeva više ili jednako FX sekciji na Korg Extreme/Classicu. A opet, Triton gasi efekte u prog modu i prekida zvuk u combi modu pri promeni preseta.

Osim toga, nema nikakvih prekida izmedju zvuka. Konkretno, sećam se da sam baš proveravao to u praksi na sledeći način: udarim ton, držim sustain, promenim farbu i tako nekoliko puta a sve vreme držim tonove sa prošlih programa i sve farbe su se čule nepromenjeno i u snazi i u karakteru. Ako se ne varam, držao sam 7 različitih preseta i svirao bez prekida na osmom.

Što se tiče klavira - stvar ukusa. Ljudima sa ovih prostora je uglavnom sinonim za dobar klavir M1 ili JD piano tako da je Kurzweilov klavir verovatno previše klavirski. Ali, ima načina da se dotera da zvuči kao da je sa M1 :)

Dirka je specifična - recimo da mi je 361/K6 najbolja synth dirka koju sam do sada svirao (ima je i Waldorf Blofeld). E sad, PCK7 dirka je teža i nešto tromija pri povratku. Kapiram da su se vodili idejom da nadju dirku pogodnu i za klavir i za organe.

@Big Bockie: sintetika na PC3K sasvim dobra. Interfejs je taj koji nažalost potkopava VA synth koji postoji u PC3 seriji. Jedino što ne može da se napravi na njemu jesu jako kratke vrednosti za LFO (karakteristične za house leadove). Sve ostalo je mnogo više nego pristojno!

Ipak, da bi mogli porade malo na fabričkim presetima - mogli bi pošto ih velika trojka tu šije za 3 dužine. Sreća pa postoji dosta dobrih user i komercijalnih preseta koji donekle pomažu da se to ispravi.

akordeonista
01-08-2012, 09:03 AM
...Nema prekida zvuka osim u dva slučaja:
1. Ako se vr?i promena sa/na KB3 organ mod (vidi dole za?to)
2. Ako oba programa/setupa koriste vi?e od 8 jedinica efekta.

Osim toga, nema nikakvih prekida izmedju zvuka. Konkretno, sećam se da sam ba? proveravao to u praksi na sledeći način: udarim ton, dr?im sustain, promenim farbu i tako nekoliko puta a sve vreme dr?im tonove sa pro?lih programa i sve farbe su se čule nepromenjeno i u snazi i u karakteru. Ako se ne varam, dr?ao sam 7 različitih preseta i svirao bez prekida na osmom.

?to se tiče klavira - stvar ukusa. Ljudima sa ovih prostora je uglavnom sinonim za dobar klavir M1 ili JD piano tako da je Kurzweilov klavir verovatno previ?e klavirski. Ali, ima načina da se dotera da zvuči kao da je sa M1 :)

Hvala na odgovoru, to za prekidanje tonova i farbi mi je veoma bitno! A sto se klavira tice, i interesuje me kakav je zvuk akusticnog klavira posto imam neke svirke gde sviram samo klavir i pratim pevaca, tako da me i ne interesuju varijante M1 i nekih "Honky-tonk" klavira. Kako ti se cini Velocity mapiranje, da li deluje prirodno?

wladymeer
01-08-2012, 10:09 AM
Klavir zvuči dobro, bolje od velike trojke a verovatno nešto slabiji od Clavie s obzirom da je više all-around.

Što se tiče velocity mapiranja nisam se nasvirao PC3/K7 modela iskreno tako da ne znam. 361/K6 imaju synth dirku pa je i pitanje koliko je moguće klavirsko sviranje na takvoj dirci. Ono što će ti verovatno značiti jeste da imaš 10tak velocity mapa od kojih se jedna zove "piano touch".

Za moj ukus, klavir je malčice mutniji nego što bi trebao da bude u ff/fff dinamici a ostale dinamike zvuče itekako prirodno. Postoje i preseti gde možeš pojačati ili stišati buku od "čekića" što po meni doprinosi utisku da sviraš klavir, pogotovu u gornjim registrima.

akordeonista
01-08-2012, 11:27 AM
To itekako znaci za klavirsku svirku, pogotovo kad sviras sam i treba da zvuci kao akusticni klavir!
Imam jos jedno pitanje a vezano je za promenu programa, performansa itd. Koliko je zgodno menjati performanse i programe u toku svirke, tj. koliko se brzo to moze raditi?
Hvala na odgovoru jos jednom!

fix3r
01-08-2012, 11:56 AM
Mogu da ti posaljem .aif sa poredjenjem Yamahinog (Motif XS) i Kurzweilovog (PC3K6) klavira koji sam na brzinu odsvirao ako bi da cujes konkretnu razliku. Pazi kad ne mogu da nadjem nijedan jednostavan "upload" servis za aif/wav fajlove koji ne trazi sign up :(

wladymeer
01-08-2012, 01:18 PM
Imam jos jedno pitanje a vezano je za promenu programa, performansa itd. Koliko je zgodno menjati performanse i programe u toku svirke, tj. koliko se brzo to moze raditi?

Imaš QAccess mod u kome možeš da poredjaš 10 zvukova (bilo program bilo setup) gde god da se nalaze u bazi i jednostavim pritiskom na numeričku tastaturu ili strelice pozoveš šta ti treba.

A na dugme chan/layer možeš da šetaš liste gore dole tako da vrlo lako možeš da dodješ do željenih zvukova uz malo organizacije. A za neke instant opcije imaš i search opciju pa ukucaš prva 3-4 slova zvuka koji ti treba i pronadje.

akordeonista
01-08-2012, 04:31 PM
Imaš QAccess mod u kome možeš da poredjaš 10 zvukova (bilo program bilo setup) gde god da se nalaze u bazi i jednostavim pritiskom na numeričku tastaturu ili strelice pozoveš šta ti treba.

A na dugme chan/layer možeš da šetaš liste gore dole tako da vrlo lako možeš da dodješ do željenih zvukova uz malo organizacije. A za neke instant opcije imaš i search opciju pa ukucaš prva 3-4 slova zvuka koji ti treba i pronadje.
Pozivanje preseta je izgleda na Motifu jednostavnije reseno, imas banke u kojima imas podbanke, a u svakoj od njih 16 preseta na 1 pritisak dugmeta. Ali dobro, ovde ima 10 samo sto je listanje banki sa tim strelicama gore/dole malo nezgodnije - sporije nego na Motifu. Ali isto tako je reseno i na Fantomu G ako se ne varam.
Da li mu onih 8 dugmica u sekciji Program i 16 u sekciji Category sluze samo za biranje farbi ili u nekom drugom modu imaju ili mogu da imaju neku drugu ulogu?
E da, sad videh na slici, tamo iznad dugmica iznad klizaca pise Banks, cemu to sluzi i moze li se to upotrebiti za brze biranje banki spremljenih preseta?

fix3r, aj` posalji taj snimak da cujem poredjenje (akordeonista@yahoo.com).

wladymeer
01-08-2012, 05:41 PM
Ne razumemo se baš najbolje.

Naravno - možeš pozivati presete preko banks - onda svaka banka pamti koji si poslednji preset izabrao iz nje. Ali na taj način recimo ne možeš birati setupe (combi) pošto ti dugmići služe za mutiranje zona.

QAccess mod ti pomaže da organizuješ svoje farbe nevezano za to da li su programi ili setupi i nezavisno od toga koji su broj u banci ili podbanci.

Konkretno, ako imaš nastup gde je unapred odredjen red pesama, možeš napraviti QAccess banku baš za taj nastup i onda samo ići unapred bez ikakve potrebe da menjaš mesta ili pamtiš brojeve gde ti se šta nalazi. Ja sam baš zato naučio sebe da mi svaka pesma bude jedan setup (taman mi ne trebaju papiri sa redosledom pesama posle :))

I dobro si me podsetio, od 2.10 verzije tih 16 category dugmića sa desne strane služe za pozivanje Favorite QAccess banki - što će reći da imaš 16 x 10 lokacija udaljenih dvoklikom (category + numpad).

A 8 program dugmića u setup modu mogu biti sve i svašta. Od holda, preko aranžerskih funkcija do prebacivanja na neki drugi program ili setup. Možeš čak i da sviraš note preko njih ako ti baš zatreba :)

akordeonista
02-08-2012, 09:23 AM
Razumemo se, samo je u pitanju razlicita terminologija, ja sam pod presete/performanse podrazumevao i one iz Combi moda. To sa pozivanjem banki u QAccess modu preko Category dugmica je super, upravo to me je i interesovalo!
Moram otici do Artista da isprobam masinu! Kako se biraju dinamicke mape, interesuje me da vidim kako radi ta "Piano touch" mapa.

wladymeer
02-08-2012, 08:20 PM
master → maps

akordeonista
03-08-2012, 10:21 AM
Hvala!

akordeonista
07-08-2012, 10:24 PM
Trenutno radim na prevodu uputstva za PC3K serije. Prilikom prevodjenja dosta sam novih stvari saznao.
Ima li ko ovaj prevod Manuala? Poslao sam poruku Baltiku79 ali se ne javlja, ne znam da li je u zadnje vreme aktivan na forumu.

magnum
22-08-2012, 04:28 PM
Evo da se nadovezem na prvi post za Kurzweil PC3K6, mi ga imamo kod nas u radnju u Kragujevcu !

Kefa
30-09-2012, 04:37 PM
http://soundcloud.com/tim_s/pc3-bigleslie-vent-compare2

Evo malo novog KB3 moda sa Kurzweila PC3.
Uporedba u kojoj se prvo koristi novi interni Double Leslie,a potom Leslie sa Neo ventilatora.
Razlika je mizerna,jo? ovako kada se slu?a,a da ne pričam kada se sve to slu?a u kontekstu ?ive svirke sa bendom.
Zvuk sa Neo ventilatorom daje veću otvorenost (slična onoj na Nordu,?to meni ba? i ne odgovara toliko),a Leslie simulacija je tu negdje,vi?e na strani ventilatora.
O kvaliteti Kurzweila PC3 i njegove organ sekcije sami prosudite!!!
Pozzzzz