View Full Version : Zujanje monitora
Evo, taman kad sam poce risavat akustiku same sobe, pojavilo se zujanje u monitorima.
Radi se o krk rokit 6, i oba su pocela zujat u isto vrime. Doduse mozda su i prije al tek sam sada primjetio, i evo vcrs ne mogu zaspat.
Zuje kad su spojeni u struju bez ikakvog balansiranog ili nebalasiranog kabela.
Proba sam prominit naponski kabel. Nista.
Chekira sam sve ostale uticnice u kuci. Nista.
Simptomi su jako lagano zujenje i sum. Cujno samo kad je potpuna tisina.
Sto uciniti? Servis? Ne pada mi nista drugo napamet. Cita sam o drugim zujalicama po forumu. Nista korisno nisam pronasa.
voomighty
22-09-2011, 08:23 AM
mozda ti je do struje u celoj prostoriji, tako je kod mene bilo u stanu onda je elektricar prespajao struju u celom stanu i nema vise, prenego sto odneses na servis probaj kod nekog ortaka koji miza ima "sredjeniju struju" jedan zvunik...
ELEKTROIVO
25-09-2011, 10:37 AM
budući da si rekao da se to čuje samo kada je potpuna tišina, možda će te ovo razočarati, ali svi monitori (pričam o aktivnima ili možeš to proširiti i na opčenito na pojačala) imaju neku malu količinu zujke i šuma pri maksimalnom pojačanju i to se pojačava sa lošom strujom.. a kod aktivaca je to zapravo normalno stanje (maksimalno pojačanje) jer ti šalješ u njih signal određene glsanoće i kontrolu imaš na pultu, kompu ili negdje drugdje. probaj napraviti ovo što ti je preporučio voomighty....
po meni, imaš sljedeće varijante za rješavanje tog problema (da nebi netko krivo shvatio, uzimam u obzir situaciju da monitori zuje BEZ PRIKLJUČENOG SIGNALNOG KABELA):
1. napravi si odvojeno uzemljene za studio. To možeš jednostavno napraviti na način da negdje u vrtu zabiješ sondu za uzemljenje i to povežeš debljom žicom (minimalno 6 kvadrata) sa uzemljenjem studija... ali u tom slučaju MORAŠ to odvojiti od uzemljenaj ostatka kuće/stana/zgrade. neznam kako su ti organizirane električne instalacije, ali bilo bi idealno kada bi imao poseban razvodni ormarić sa osiguračima samo za studio i da u ovoj kombinaciji ugradiš posebnu FID sklopku samo za studio.
2. Odvojni transformator (balansirana struja) ovo je malo skuplje rješenje (do 1000 eura) dakle, treba ti odovjni transformator 220/220, odnosno 220/110+110 .... dakle, njega se spaja na način da na njegov primar dovedeš fazu i nulu sa dolaznog kabela za CJELI studio, a studio napajaš sa njegovog sekundara i centertap transformatora spojiš na ODVOJENO uzemljenje (vidi prvu stavku). na samoj instalaciji u studiju se ne mijenja ništa i u ovoj kombinaciji je obavezno ugraditi FID sklopku IZA transformatora iz sigurnosnih razloga. Moram napomenuti da se ovo rješenje radi kada imaš jako puno noise-a u sistemu, ne isključivo samo na monitorima kako si to opisao.
3. ugradnja powerconditionera .. . odlična stvar, istina, košta od 1500-3000 eura... radi funkciju odvojnog transformatora i daje balansiranu struju, ali još dodatno stabilizira i filtrira struju... preporučujem FURMAN
prije svih ovih stvari koje sam ti opisao, ako se odlučiš na nešto od toga, OBAVEZNO popričaj sa dobrim ELEKTRIČAROM i neka ti provjeri u kakvom ti je stanju električna instalacija. Vrlo često se dogodi ako je instalacija stara i/ili neadekvatno napravljena (prije svega mislim na kvalitetu spojeva) ili je uzemljenje neadekvatno.... i to JAKO utječe na šumove, brujku i zujku u studiju.
po tvojem naglasku bih rekao da si negdje sa mora, a poznato je da dolje ljudi imaju problema sa uzemljenjem (radi nedostatka prave zemlje ili pjeskovitog terena) i često se instalacije izvode sa sistemom nulovanja.... ali bi isto tako mogao bit problem ako koristiš neki uređaj koji ima switchersko napajanje (dakle to može biti bilo što od consumer elektronike, komp, TV, i slično) koje ima filter na ulazu.... nezgodno kod tog filtera je to što ako nije uzemljen, na šasiji uređaja se može pojaviti polovina napona mreže (110V).... a sad, ako imaš sistem nulovanja u prostoru, to može biti izvor ovakvih problema, jer u tom slučaju taj filter nije uzemljen nego spojen na nulu od struje
bio sam malo preopširan, ali nadam se da će ti ovo pomoći
pozz, Ivica
Hollow Mind
25-09-2011, 12:33 PM
samo prelepi na kablu za napajanje od monitora uzemljenje nekom trakom i tvoj problem je resen :)
ELEKTROIVO
25-09-2011, 12:46 PM
samo prelepi na kablu za napajanje od monitora uzemljenje nekom trakom i tvoj problem je resen :)
i usput uplati osiguranje za opasnost od strujnog udara...... i naravno, u slučaju kvara, budi siguran da ti garancija ovo ne pokriva
Danilo S
25-09-2011, 01:59 PM
i usput uplati osiguranje za opasnost od strujnog udara...... i naravno, u slučaju kvara, budi siguran da ti garancija ovo ne pokriva
Ish koliko smo puta misketu tako izolirali na svirci, pa kada pjevač malo ustima dodrine majk a ono bzzz. Elektrooooo sounddddd
Hollow Mind
25-09-2011, 02:42 PM
nema sanse da te udari struja :D mislim ako bi te udarila?
imam iste monitore i isti problem jer je losa strujna instalacija u kuci i tako je uradjena da ima loop petlju... bolje je izolovati monitore negu ulagati 3000 evra za renoviranje kompletne instalacije :)
ELEKTROIVO
25-09-2011, 09:58 PM
ma radite što god hočete... moja profesionalna obaveza je upozoriti vas da se to NE RADI... uzemljenje na šasiji uređaja je tu iz SIGURNOSNIH razloga, a ne zato jer je to tamo neko stavio jer mu se tako htjelo...... ovaj primjer sa ustima na mikrofonu je najbenignija situacija, ali stvarno se može dogoditi da netko "zasvjetli"...
što se tiče 3000 eura za renoviranje instalacije i loopova u uzemljenju.... neznam od kud ti tolika cifra za tu namjenu?
zar je toliki problem potrošiti 100 eura i kupiti nekoliko kvalitetnijih strujnih letvi i sve spojiti na JEDNU zidnu utičnicu? ili u najgoroj varijanti povući novi komad kabela sa razvodne ploče?
Danilo S
25-09-2011, 10:50 PM
Naravno, razumijemo se da bilo kakvo izoliranje nije dobro rje?enje. Na svirci je to samo privremeno. U ovom slučaju bi naravno bolja bila trajnija rje?enja, koja nu?no ne moraju biti skupa.
psionic
26-09-2011, 03:09 AM
Naravno, razumijemo se da bilo kakvo izoliranje nije dobro rje?enje. Na svirci je to samo privremeno. U ovom slučaju bi naravno bolja bila trajnija rje?enja, koja nu?no ne moraju biti skupa.
Ako imas parno grejanje, mozes da sprovedes sa razvodne letve (koju si ukljucio u zid i IZOLOVAO zemlju) jedan kablic, koji ce biti spojen za jednu od papucica za uzemljenje, a sa druge strane negde gde ima dodir sa metalom parnog radijatora. Ili ako nemas parno grejanje, moze i na cesmu (neki ventil negde...)
Sta mislis o ovoj egzibiciji Ivo :D
ELEKTROIVO
26-09-2011, 10:37 AM
Ako imas parno grejanje, mozes da sprovedes sa razvodne letve (koju si ukljucio u zid i IZOLOVAO zemlju) jedan kablic, koji ce biti spojen za jednu od papucica za uzemljenje, a sa druge strane negde gde ima dodir sa metalom parnog radijatora. Ili ako nemas parno grejanje, moze i na cesmu (neki ventil negde...)
Sta mislis o ovoj egzibiciji Ivo :D
ovo sa grijanjem je upitno, a ovo sa pipom ili česmom mo?e proći kao lo?e uzemljenje.... nije ba? za audio najsretnije rje?enje, ali iz sigurnosnih razloga bi pro?lo, naravno uz FID sklopku (uz FID sklopku je dovoljno da uzemljenje bude u stanju "popiti" nekoliko stotina miliampera)
Najjeftinije korektno i kvalitetno rje?enje je sonda koju se mo?e kupiti u bilo kojoj malo bolje opremljenoj trgovini sa elektromaterijalom za cca 20 eura.
psionic
26-09-2011, 11:04 AM
ovo sa grijanjem je upitno, a ovo sa pipom ili česmom može proći kao loše uzemljenje.... nije baš za audio najsretnije rješenje, ali iz sigurnosnih razloga bi prošlo, naravno uz FID sklopku (uz FID sklopku je dovoljno da uzemljenje bude u stanju "popiti" nekoliko stotina miliampera)
Najjeftinije korektno i kvalitetno rješenje je sonda koju se može kupiti u bilo kojoj malo bolje opremljenoj trgovini sa elektromaterijalom za cca 20 eura.
Moram da pitam - zasto ne bi valjalo takvo uzemljenje - da li zbog silnih spojeva cevi koje su izolovane medjusobno kudeljom (konopljom, kako li se vec zove taj materijal koji se nanosi na navoj cevi) ili je nesto drugo u pitanju ? Ako ostvaruju kontakt sa zemljom, a poprilicnog su preseka, zasto ne valjaju ?
Za parno grejanje ne znam, ima merac potrosnje vode, ali i on je premoscen preko svoje sasije od ulazne do izlazne cevi ? ( samo sto nisam siguran da cevi ikako dodiruju zemlju, verovatno idu kroz neke plasticne vodove izolovane azbestom i staklenom vunom :banghead: ... )
Naravno, ovo je stap i kanap resenje, bolje je to resiti kako valja, ovo pitam cisto iz svoje radoznalosti.
ELEKTROIVO
26-09-2011, 02:31 PM
Moram da pitam - zasto ne bi valjalo takvo uzemljenje - da li zbog silnih spojeva cevi koje su izolovane medjusobno kudeljom (konopljom, kako li se vec zove taj materijal koji se nanosi na navoj cevi) ili je nesto drugo u pitanju ? Ako ostvaruju kontakt sa zemljom, a poprilicnog su preseka, zasto ne valjaju ?
Za parno grejanje ne znam, ima merac potrosnje vode, ali i on je premoscen preko svoje sasije od ulazne do izlazne cevi ? ( samo sto nisam siguran da cevi ikako dodiruju zemlju, verovatno idu kroz neke plasticne vodove izolovane azbestom i staklenom vunom :banghead: ... )
Naravno, ovo je stap i kanap resenje, bolje je to resiti kako valja, ovo pitam cisto iz svoje radoznalosti.
problem sa cjevima (vodovodnim) je taj da se one najče?će pola?u u pijesak, odnosno ?ljunak, a rjeđe u "pravu" zemlju, pa onda to uzemljenje nije najbolja stvar na svijetu... a u modernija vremena se napu?taju cinčane cijevi i stavljaju se PVC cijevi, pa to onda nema smisla.... a i ovo ?to si spomenuo, na spojevima se koristi kudjelja, teflonska trakica, razne mase za "dihtanje" i slično...
slična situacija je i sa cjevima za grijanje.... iako cjevi od grijanja ni nemoraju bit uzemljene i vrlo čest nisu.... to ej jedan sustav neovisan o cijevima za vodu.... najče?će u kotlovnicama to bude priključeno gumenim crijevm na pipu za dopunjavanje sistema vodom.... osobito ako je riječ o starijim sistemima na kruta goriva
Bockie
27-09-2011, 01:45 PM
Najjeftinije korektno i kvalitetno rje?enje je sonda koju se mo?e kupiti u bilo kojoj malo bolje opremljenoj trgovini sa elektromaterijalom za cca 20 eura.
http://www.radpromet.rs/sr/o/sonda-za-uzemljenje.html
boggy
27-09-2011, 02:45 PM
..........
Najjeftinije korektno i kvalitetno rješenje je sonda koju se može kupiti u bilo kojoj malo bolje opremljenoj trgovini sa elektromaterijalom za cca 20 eura.
Jedino ako se resi za celu zgradu, Elektrodistribucija NE dozvoljava dva "paralelna" uzemljenja pod istim krovom.
EDIT: takodje ne dozvoljavaju da jedan deo instalacije (pod istim krovom) ima uzemljenje a drugi ne.
psionic
28-09-2011, 06:44 PM
Hvala na odgovoru... Jos nesto: ne znam kakve to veze ima, ali npr kabl od kablovske (tj njegova masa) i masa od mog uzemljenja u stanu (nulovan sistem) imaju razliku potencijala. Udari me struja kada dodirnem uzemljenje stana, dok drzim antenu od kablovske u drugoj ruci :shock:
Shvatam da antenski sistem ima jedno uzemljenje, a taj nulovan sistem - drugo i da postoji razlika potencijala ta 2 sistema (slicno kao sto bi bila razlika u sondi i nulovanom sistemu ostatka napajanja u stanu) sto dovodi do bruma ako koristim uzemljeni pojacivac za pojacavanje zvuka iz integrisane, pri cemu je komp uzemljen na jednom sistemu (antena kablovske je usla u TV kartu i time unela u sasiju kucista svoje uzemljenje - a pojacavac je ostao uzemljen na uzemljenje stana + mali presek mase audio kabla, koji donekle uspeva da izjednaci potencijale ta dva sistema uzemljenja, pa nema vise udaranja struje :shock: )
Nulovan sistem takodje znaci da je nula i uzemljenje zapravo jedno te isto i da kroz to uzemljenje lako moze da udje smetnja kao sto je brum od 50 Hz...
Voleo bih da mi neko od znalaca ovde potvrdi teoriju, da je brum nastao iz razloga koji sam naveo...
ELEKTROIVO
28-09-2011, 08:17 PM
@Boggy:
pa ako se napravi kompletan razvodni ormar za tu "izdvojenu" instalaciju (dakle, poseban set osigurača, FID sklopka i odvodnik prenapona) nebi smjelo biti nikakvih problema, iako nebih ulazio u zakonsku regulativu koja je kod vas na snazi. pristupio ssam ovoj raspravi čisto iz tehničkog aspekta
ELEKTROIVO
28-09-2011, 08:30 PM
Hvala na odgovoru... Jos nesto: ne znam kakve to veze ima, ali npr kabl od kablovske (tj njegova masa) i masa od mog uzemljenja u stanu (nulovan sistem) imaju razliku potencijala. Udari me struja kada dodirnem uzemljenje stana, dok drzim antenu od kablovske u drugoj ruci :shock:
Shvatam da antenski sistem ima jedno uzemljenje, a taj nulovan sistem - drugo i da postoji razlika potencijala ta 2 sistema (slicno kao sto bi bila razlika u sondi i nulovanom sistemu ostatka napajanja u stanu) sto dovodi do bruma ako koristim uzemljeni pojacivac za pojacavanje zvuka iz integrisane, pri cemu je komp uzemljen na jednom sistemu (antena kablovske je usla u TV kartu i time unela u sasiju kucista svoje uzemljenje - a pojacavac je ostao uzemljen na uzemljenje stana + mali presek mase audio kabla, koji donekle uspeva da izjednaci potencijale ta dva sistema uzemljenja, pa nema vise udaranja struje :shock: )
Nulovan sistem takodje znaci da je nula i uzemljenje zapravo jedno te isto i da kroz to uzemljenje lako moze da udje smetnja kao sto je brum od 50 Hz...
Voleo bih da mi neko od znalaca ovde potvrdi teoriju, da je brum nastao iz razloga koji sam naveo...
prvo... neznamo jeli shield na kabelu od kablovske uzemljen negdje u sistemu... najvjerojatni jest.... i pretpostavit ću tako
drugo... u sistemu nulovanja nema uzemljenja.... onaj treći vod (u?ica) na ?uko utikaču/utičnici se na razvodnoj ploči spaja na nulu (otuda i naziv nulovanje). to ej samo tehnička za?tita od proboja struje na metalno kuči?te nekog osigurača... mane su te da bi osigurač izbacio prilikom neispravnog stanja, mora poteći struja koaj je dovoljna da izbaci dotični osigurač, za razliku od sistema sa uzemljenjem koji koristi FID sklopku koja izbacuje već pri vrlo malom strujama gre?ke .
u pravu si da je za brum krivac razlika potencijala. naime, zbog tvoje udaljenosti od trafo stanice postoji određena metra?a vodova.. i ?to je oterećenje tog voda veće, dakle, kroz njega teče jača struja, na tom vodu se stvara veći pad napona. Iako e u trafo stanici ta nula zapravo uzemljena, zbog padova napona na vodovima, već se pojavi znatna razlika u potencijalu nule i zemlje i tu nastaju tvoji problemi..... a ?to si dalje od trafostanice i na je jače opterećena, problem je sve izra?eniji.... i ta razlika potencijala se mo?e popeti na 50-ak volti (naravno, izmjenične struje,pogađa?, na 50 Hz, pa otud i brum), pa i vi?e.... zbog toga se zna dogoditi da se recimo, jednom rukom dr?i? za pipu na sudperu,a drugom takne? ?poret, pa te malo zatrese.
boggy
28-09-2011, 10:42 PM
@Boggy:
pa ako se napravi kompletan razvodni ormar za tu "izdvojenu" instalaciju (dakle, poseban set osigurača, FID sklopka i odvodnik prenapona) nebi smjelo biti nikakvih problema, iako nebih ulazio u zakonsku regulativu koja je kod vas na snazi. pristupio ssam ovoj raspravi čisto iz tehničkog aspekta
U pitanju je zastita od potencijalnog strujnog udara od groma, gde moze da se pojavi (kratkotrajna) smrtonosna razlika potencijala izmedju DVA (razlicito realizovana) uzemljenja pod istim krovom...
To nece dozvoliti u elektro-distribuciji, a ne znam da li je i koliko kaznjivo da to neko sam uradi...
boggy
28-09-2011, 10:46 PM
prvo... neznamo jeli shield na kabelu od kablovske uzemljen negdje u sistemu... najvjerojatni jest.... i pretpostavit ću tako
.......
Hm... najverovatnije nije!
Skoro svi stari televizori sa katodnom cevi imaju "vrucu" sasiju... svasta bi se desilo ako bi se oklop tog kabla stvarno uzemljio (u najboljem slucaju pregorece mrezni osigurac)
ako se zeli uzemljiti kabl od kablovske televizije, onda je najbolje kupiti izolacioni balun (VF transformator za tu namenu) i uzemljiti samo kraj prema uredjaju...
psionic
28-09-2011, 11:31 PM
Ok, hvala vam na odgovorima, ne bih da off topicim sad o energetici na forumu i da popunjujem rupe u znanju na tu temu, samo jos da rezimiramo - mozda to i nije tako offtopic, kad bolje razmislim :
Znam da je nulovan sistem zapravo tri faze i nula - bez uzemljenja, pa sam u tome trazio krivca za brum... Posto je mesto uzemljenja negde u trafo stanici (na to sam mislio kada sam rekao da je nula i uzemljenje jedno isto), shvatam da dolazi do te razlike u potencijalu, zbog gubitaka u kablu do trafo stanice i tako dalje. Zato sam proveravao da li bi se pojavila ta razlika potencijala izmedju nule/GND u zgradi i kada bi se postavilo posebno uzemljenje. To se inace i radi u studijima i sl - pravi se "tehnicko uzemljenje", struja odvojena od ostatka instalacije ( jel tako ? )
Mislim da je ovaj slucaj sa kablovskom TV specifican, zbog onoga sto je Boggy rekao i ne radi se o tome ovde. Uzeo sam kabl od kablovske TV za primer, jer sam tu primetio da se javlja brum (dok je antena na kompjuteru), ali to drmusanje struje se javlja i kada dodirnem nulu/GND i cesmu na primer (ponekad) - zbog te razlike mesta uzemljivanja (cesma - zakopana u zemlju pored zgrade i sasija ves masine uzemljena u shuko - odatle sam i dobio ideju za uzemljenje preko vodovodnih cevi)
A u slucaju udara groma, ta razlika bi se jos vise povecala (dovoljan je jedan korak, pa da se stvori razlika potencijala na mestu udara groma izmedju leve i desne noge - zbog ogromnog napona)
Da li bi mozda neki DI-BOX pomogao sa GND LIFT opcijom ? Trebalo bi...
ELEKTROIVO
29-09-2011, 05:44 PM
U pitanju je zastita od potencijalnog strujnog udara od groma, gde moze da se pojavi (kratkotrajna) smrtonosna razlika potencijala izmedju DVA (razlicito realizovana) uzemljenja pod istim krovom...
To nece dozvoliti u elektro-distribuciji, a ne znam da li je i koliko kaznjivo da to neko sam uradi...
sad si me zaintrigirao, pa sam si dao malo vi?e truda i prekopao po svojim priručnicima u ormaru i naravno, na nezaobilaznom google-u.... nigdje nisam na?ao preporuku da se to nesmije, ali ako je to tako kod vas zakonski regulirano, u to nemogu i ne?elim ulaziti, ali gromobransko uzemljenje se po definiciji izvodi kao neovisno uzemljenje u odnosu na uzemljenje električne instalacije, a ako se već i povezuje u jedinstveni sustav, onda se ugrađuju posebni (induktivni) za?titni elementi koji ?tite "kućnu instalaciju" od strujnog udara prilikom udara groma. Tako da bi se i u toj situaciji pojavila razlika potencijala između gromobrana i uzemljenja.
ELEKTROIVO
29-09-2011, 05:57 PM
Hm... najverovatnije nije!
Skoro svi stari televizori sa katodnom cevi imaju "vrucu" sasiju... svasta bi se desilo ako bi se oklop tog kabla stvarno uzemljio (u najboljem slucaju pregorece mrezni osigurac)
ako se zeli uzemljiti kabl od kablovske televizije, onda je najbolje kupiti izolacioni balun (VF transformator za tu namenu) i uzemljiti samo kraj prema uredjaju...
balun je odlično rje?enje, ali ?to se ovog ostalog tiče...
da, činjenica je da stari CRT-ovi imaju vruću masu na konektoru svojeg tunera, ALI, ti isti televizori imaju izolirano SMPS napajanje (dakle, galvanski odvojeno) i samim time, ta "vruća masa" pliva u zraku i slobodno se smije uzemljiti..... ionako se vanjske antene montirane na krovu preko svojeg nosača spajanju na gromobransko uzemljenje (kao i svi ostali ?iljati pretmeti na krovu), te je zapravo masa kabela od antene uzemljena po deafoltu.
ELEKTROIVO
29-09-2011, 06:04 PM
Ok, hvala vam na odgovorima, ne bih da off topicim sad o energetici na forumu i da popunjujem rupe u znanju na tu temu, samo jos da rezimiramo - mozda to i nije tako offtopic, kad bolje razmislim :
Znam da je nulovan sistem zapravo tri faze i nula - bez uzemljenja, pa sam u tome trazio krivca za brum... Posto je mesto uzemljenja negde u trafo stanici (na to sam mislio kada sam rekao da je nula i uzemljenje jedno isto), shvatam da dolazi do te razlike u potencijalu, zbog gubitaka u kablu do trafo stanice i tako dalje. Zato sam proveravao da li bi se pojavila ta razlika potencijala izmedju nule/GND u zgradi i kada bi se postavilo posebno uzemljenje. To se inace i radi u studijima i sl - pravi se "tehnicko uzemljenje", struja odvojena od ostatka instalacije ( jel tako ? )
Mislim da je ovaj slucaj sa kablovskom TV specifican, zbog onoga sto je Boggy rekao i ne radi se o tome ovde. Uzeo sam kabl od kablovske TV za primer, jer sam tu primetio da se javlja brum (dok je antena na kompjuteru), ali to drmusanje struje se javlja i kada dodirnem nulu/GND i cesmu na primer (ponekad) - zbog te razlike mesta uzemljivanja (cesma - zakopana u zemlju pored zgrade i sasija ves masine uzemljena u shuko - odatle sam i dobio ideju za uzemljenje preko vodovodnih cevi)
A u slucaju udara groma, ta razlika bi se jos vise povecala (dovoljan je jedan korak, pa da se stvori razlika potencijala na mestu udara groma izmedju leve i desne noge - zbog ogromnog napona)
Da li bi mozda neki DI-BOX pomogao sa GND LIFT opcijom ? Trebalo bi...
vrlo često studiji koji su građeni za tu namjenu imaju ukopanu bakrenu ploču ispod re?ije ba? za tu namjenu.... prekopaj malo po netu... to ameri jako vole :-)
ovo sa (pasivnim!) DI-boxom je na tragu rje?enja... u biti ti treba odvojni transformator, dakle, mora? galvanski odvojiti dva uređaja da bi izbjegao brum usljed razlike potencijala.... isti koncept kao onaj balun transformator koji je Boggy spomenuo malo iznad
awacs
29-09-2011, 06:52 PM
gromobransko uzemljenje se po definiciji izvodi kao neovisno uzemljenje u odnosu na uzemljenje električne instalacije
Mislim da je Bogi imao na umu udar groma u zgradu koja nema gromobransko uzemljenje.
Pozdrav,
Vasa
boggy
29-09-2011, 08:17 PM
sad si me zaintrigirao, pa sam si dao malo više truda i prekopao po svojim priručnicima u ormaru i naravno, na nezaobilaznom google-u.... nigdje nisam našao preporuku da se to nesmije, ali ako je to tako kod vas zakonski regulirano, u to nemogu i neželim ulaziti, ali gromobransko uzemljenje se po definiciji izvodi kao neovisno uzemljenje u odnosu na uzemljenje električne instalacije, a ako se već i povezuje u jedinstveni sustav, onda se ugrađuju posebni (induktivni) zaštitni elementi koji štite "kućnu instalaciju" od strujnog udara prilikom udara groma. Tako da bi se i u toj situaciji pojavila razlika potencijala između gromobrana i uzemljenja.
U pitanju je sigurnosna mera i propis.
Probali smo, davnih dana, ne znajuci propis, da "izboksujemo" za jedan studio nezavisno uzemljenje jer je to realno MOGLO da se trazi, objekat je bio nov, u izgradnji, ali su nas iz EDB odbili sa navedenim objasnjenjem... inace im je bilo savrseno jasno sta zelimo da dobijemo time... od svega smo mogli da dobijemo prioritet, te da imamo zasebnu klemu na postojecem uzemljivacu, i direktnu vezu do studija... ali zasebno uzemljenje... ne.
Problem je prelazna pojava u toku udara groma, (cak) NE konkretno u kucu u kojoj je studio, nego u okolini, nego je problem povratnog potencijala putem uzemljenja u trenutku kada se energija munje prazni u zemlju )relevantan je "napon koraka")... tada izmedju dva RAZLICITA uzemljivaca moze biti kratkotrajan smrtonosan potencijal a samim tim i izmedju dva nezavisna uzemljenja, koja mogu doci u dodir sa covekom na neki sumanuti nacin, ali nije iskljuceno.
Recimo nedostaje ti uticnica pa provuces razvodni gajtan iz druge sobe sa drugim uzemljenjem, ukljucis dve UZEMLJENE sprave u razlicita uzemljenja, i ako ih obe drzis sa rukama... grom u okolini moze da te ubije, eto tako sam ja to razumeo
P.S. Awacs, svejedno je da li kuca ima gromobran ili ne... poenta je u galvanskoj vezi sa dve odvojene tacke u zemlji koje na neki pogodan nacin mogu doci u obe istovremeno u dodir sa jednim covekom.
P.P.S. I da, to obicno nije tem prirucnika jer se ne tice konkretne realizacije uzemljenja, nego projektovanja instalacija i zakonske regulative, tako da za ovih informacija obicno nema u prirucnicima, vec cesce u Sluzbenom Glasniku ili cemu vec.
ELEKTROIVO
29-09-2011, 10:07 PM
@Boggy
zato i ka?em da nebih ulazio u zakonsku regulativu :-)
tu si apsolutno u pravu oko napona koraka i o toj razlici potencijala.... po svim "zakonima fizike" je to uredu, ali, (sada govorim napola hipotetski, a napola iznosim svoja razmi?ljanja) kada se radi takav sistem sa odvojenim uzemljenjem za studio (dakle, re?ija, gluhe sobe i ostalo u studiju) ... kolike su ?anse da ti treba produ?ni kabel iz susjedne sobe? ako već radi? električnu instalaciju za studio, onda če? naravno osigurati dovoljan broj utičnica po zidovima i dovoljan broj razvodnih letvi po rackovima i slično....napraviti kontrolnu ploču za uključivanje pojedinih sekcija u studiju i tako to...
stvarno s enemogu sjetiti situacije da je netko trebao u ovim varijantama kabel iz druge sobe (da bi se mogla hipotetski dogoditi situacija sa gromom i dvije neovisno uzemljene sprave)
Inače..... ako je uzemljenje napravljeno korektno, ova varijanta sa prioritetom, odnosno, da se mo?e? nakačiti direktno na uzemljivač sa svojom klemom nije lo?a :-)
boggy
29-09-2011, 10:54 PM
..........kolike su šanse da ti treba produžni kabel iz susjedne sobe?
Ne znam i ne moram da znam.
ako već radiš električnu instalaciju za studio, onda češ naravno osigurati dovoljan broj utičnica po zidovima i dovoljan broj razvodnih letvi po rackovima i slično....napraviti kontrolnu ploču za uključivanje pojedinih sekcija u studiju i tako to...
ne ulazim u to
stvarno s enemogu sjetiti situacije da je netko trebao u ovim varijantama kabel iz druge sobe (da bi se mogla hipotetski dogoditi situacija sa gromom i dvije neovisno uzemljene sprave)
Vidim da ne primecujes da pricas SAMO o koriscenju struje u studijima, ovo je bila stambena zgrada, kao 99.9% svih studija koji su ovde u opticaju, prema tome za te objekte vaze zakoni za stambene zgrade.
............ova varijanta sa prioritetom, odnosno, da se možeš nakačiti direktno na uzemljivač sa svojom klemom nije loša :-)
Naravno da nije... :D na to smo i pristali, studio je dobio svoju tablu sa direktnim uzemljenjem, sve je direktno dovuceno sa ulaznih klema za zgradu, nema ni smeca od masine za ves ili miksera (kuhinjskog)....
BladeR
30-09-2011, 03:52 AM
Samo da ka?em da je i meni jedan monitor zujao.Ali sku?io sam za?to.Naime.
Kabel od monitora je prolazija blizu zida a sa druge strane zida je bila stara televizija koju je baba gledala. I ja sam prijetija da kad baba gleda televiziju da mi zuji,kao da hvata neki signal.Maka sam kabel i sve je stalo.
Hehehe neznam oce li ti biti od pomoci ali mozda nekom bude.
pozz:)
nikolaivanic
01-10-2011, 01:04 AM
[quote=n00b;312959]Evo, taman kad sam poce risavat akustiku same sobe, pojavilo se zujanje u monitorima.
Radi se o krk rokit 6, i oba su pocela zujat u isto vrime. Doduse mozda su i prije al tek sam sada primjetio, i evo vcrs ne mogu zaspat.
Sto uciniti? Servis? Ne pada
nikolaivanic
03-10-2011, 11:14 PM
[quote=n00b;312959]Evo, taman kad sam poce risavat akustiku same sobe, pojavilo se zujanje u monitorima.
Sto uciniti? Servis? Ne pada
moram se izviniti za gresku, dilitirao sam tekst:(
1.Zvucnici smeju vrlo lagano da bruje kada stavis uho do membrane kada su potenciometri volumea na minimumu.
2.kada stavis na max, sme se pojacati brum malo i pojaviti malo suma.
3.Kada prikljucis zvucnike na kvalitetni cd player treba se brujanje smanjiti na pocetno iz stava 1.- (bez muzike)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.