View Full Version : Doslo doba za novi win
Rhino
19-09-2011, 05:51 PM
Sve hvatam sebe kako mi je malo rama u winxp x86 okruzenju i razmisljam o kupovini jos ram modula (recimo 8gb) i prelasku na win7 x64.. Pa bi zamolio za koji savjet oko svega toga...
1. Koju verziju win7 da uzmem?
2. Kako da napravim dual boot? Tj da mi ovaj stari xp bude ziv i zdrav da mogu da radim normalno dok proces namjestanja win7 ne bude gotov sa svim vst-i i plaginovima i predjem potpuno tamo?
3. Ima li kakva fora za optimize win7 (neka obavezna gasenja procesa i sl?)
4. Koji ram da gledam da uzmem? Trenutno imam kingston ddr3 na 1333, toliko mi mislim max podrzava ploca.
Haxli
19-09-2011, 07:24 PM
2. nema velike matematike... samo geldaj kud instalirash win7 tj odvoji pariciju za njega...
Ostalo se sredjuje automatski...
Ustvari moze malo da bude zezanja oko "stvaranja" te particije ako je hdd vec pun...
3. Ima, samo nisam siguran da je razlika toliko osetljiva kao shto je bio sluchaj sa XP-om.
Mislim da ima tema o tome na forumu, ako nema google kaze ovako neshto:
http://www.youtube.com/watch?v=_b_AdZYSmLg&feature=player_embedded
ili pisano
http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1071
4. plocha, procesor... ?
edit
2. dodatak...
nikolaivanic
19-09-2011, 07:44 PM
ako imas pc (ili laptop sa 2 hd) preporucujem dodatni hd sa dve particije, prvom za os, drugom za data
ako ostajes pri starom hd instaliras w7 na drugoj , na prvoj ostavis 64. Postoji opasnost da instalacija novog OS poremeti prethodni OS prilikom instalacije (ponekad se desava)
PREBACI SVE FAJLOVE NA EKSTERNI ILI PRVU PARTICIJU AKO KORISTIS STARI HD.
tADA INSTALIRAS NA DRUGOJ PARTICIJI.
Ps. KOLIKI TI JE HD SADA? Ako je dovoljno veliki mozes napraviti i 3 particije (trecu koristis za data)
Rhino
19-09-2011, 09:06 PM
4. plocha, procesor... ?
Asus p5e3 deluxe, Q6600
Rhino
19-09-2011, 09:07 PM
ako imas pc (ili laptop sa 2 hd) preporucujem dodatni hd sa dve particije, prvoj za os, drugoj za data
ako ostajes pri starom hd instaliras w7 na drugoj , na prvoj ostavis 64. Postoji opasnost da instalacija novog OS poremeti prethodni OS prilikom instalacije (ponekad se desava)
PREBACI SVE FAJLOVE NA EKSTERNI ILI PRVU PARTICIJU AKO KORISTIS STARI HD.
tADA INSTALIRAS NA DRUGOJ PARTICIJI.
Ps. KOLIKI TI JE HD SADA? Ako je dovoljno veliki mozes napraviti i 3 particije (trecu koristis za data)
Imam hardova i particija, to nije frka :)
Rhino
19-09-2011, 09:11 PM
Znaci sam ce da mi izbaci koji win da izaberem pri startovanju racunara po instalaciji win 7 na drugoj particiji/hardu? I kad izaberem ta particija bude c:\?
Pa fino ako je tako, mislio sam da cu morat da trazim neke boot programchice ili sto ti ja znam...
nikolaivanic
19-09-2011, 09:19 PM
Izbacuje biranje ako su oba OS na istom hardu tj onom koji si u biosu-butu oznacio kao prvi.
Ako instaliras na posebni hd (sto je bolje) odaberes ga u biosu kao prvi i onda startujes instal. Pre instaliranja, zapisi brojeve hardova kako ih vidi bios da bi znao sta prebacujes...
i kada ga kasnije koristis, prebacujes pre buta u biosu. bar tako meni radi
ps. mozda ima neki but programcic koji se pali prvi pa posle prebacuje, ja nisam to koristio, sigurnije mi je peske)
Rhino
19-09-2011, 11:32 PM
Aha.. Sad kapiram.. Pa dobro, nije neka greda uci u biosov boot redosled kad zazelim da promijenim..
Haxli
20-09-2011, 07:44 PM
^ ako su na dva hdd-a sistemi...
Za memoriju mi ne pada nishta kokretno na pamet, al pogledao bi dal ima negde
corsaira dominator ili neki mushkin ili kingston Hyper X. Plocha moze vishe, samo je
pitanje dal klokujesh procesor ili ne tj dal ima potrebe za vishe ili ne...
Eomsy
20-09-2011, 08:39 PM
Al gledaj da ti ba? svi drajveri hardware-a postoje za Win7 64 bit, ja ću morat ovih dana natrag na win7 32 bit-a. Tascam mi ne radi kako spada, tilta mi se Cubase, gubi preferances ?to zna biti JAKO NERVIRAJUĆE:gaah:. A i neke plug-inove ne prepoznaje, makar sam ih imao na 32 bitnom Win7 ... čak i jBridge ne radi posao :cry:...
A ZA OPTIMIZACIJU IMA? OVDJE (http://www.presonus.com/community/learn/musicians/optimization-guide-for-vista/) ...
Rhino
20-09-2011, 08:41 PM
Klokovao sam procesor na 3ghz. Q6600 je po defaultu na 2.4
Haxli
20-09-2011, 09:45 PM
Za to ti je treba 1333 al mozesh da kupinsh neku od 1600 pa da ti radi na 1333.
Ne znam koliko je dobra ponuda za 1333 a ni dal u ceni ima neke razlike...
Eomsy je napomenu jako bitnu stvar... :)
Rhino
20-09-2011, 11:20 PM
Da..
Pa trebalo bi da radi sve.. Jel postoji dilema podrzava li maticna ploca win7 ili da googlam o tome?
Inace sam na rme - to radi 100%
Procesor ce da radi, nvidia graficka isto ima drajvere...
Haxli
20-09-2011, 11:26 PM
Necesh imati problema s plochom...
Rhino
20-09-2011, 11:36 PM
A to za vst-i i plugove sto eomsy kaze da cubase ne vidi? Ja sam shvatio po prici drugih da w7 x64 radi normalno (naravno ako ga hardver i drajveri podrzavaju) i zbog toga odlucio preci tamo...
Nemojte sad da me cimate :D
Haxli
20-09-2011, 11:56 PM
Kako sam ja skapirao idalje znaju neke sitnice da se istripuju... :(
...mozda greshim...
Mislim da je dual boot najbolje reshenje za pochetak... tj najbezbolnije svakako...
Eomsy
21-09-2011, 02:16 PM
Kako sam ja skapirao idalje znaju neke sitnice da se istripuju... :(
...mozda greshim...
Mislim da je dual boot najbolje reshenje za pochetak... tj najbezbolnije svakako...
Da, u potpuno se sla?em sa zadnjom tvrdnjom Haxli-a. A kaj se tiče plug-inova koji ne radi, kod mene ne radi RobPapen - SubBoomBass na 64 bita, a RobPapen - RG na 32 bita Win7 :shock: ... a oba su mi jbni instrumenti ...
A za?to mi se tilta Cubase?! TKo to zna, samo znam da mi je puno stabilnije radio na 32 bit-a :rolleyes: ..
Rhino
21-09-2011, 02:39 PM
Pa nece cubase ni na 32bit da vidi neke instrumente ponekad, iz nekog razloga zabudali..
Si probao ovu foru? Pogledaj moj post na stranici, pa javi ako je prosla..
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34002&highlight=vst+blacklist
A cubase te mozda zeza zbog drajvera karte.. Jesi ga probao na asio4all recimo? Ako to uopste ima x64...
Dexxy
21-09-2011, 02:54 PM
Ja se napatih ovih dana...Najbolje resenje je asio4all za sada.
Haxli
21-09-2011, 04:47 PM
to je ovaj post:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=279581&postcount=9
al ima i ovaj:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=284039&postcount=14
mali off:
Nemam neke zahteve ali ni preterane potrebe da se selim na win7 ono malo shto
"radim" iz hobija XP idalje odradjuje posao... al planiram chim nabavim novi hdd
(za storage) da probam ponovo sedmicu 64x... pa shta bude... :)
Eomsy
21-09-2011, 04:49 PM
Pa nece cubase ni na 32bit da vidi neke instrumente ponekad, iz nekog razloga zabudali..
A cubase te mozda zeza zbog drajvera karte.. Jesi ga probao na asio4all recimo? Ako to uopste ima x64...
Ma ubi me, znam da sam to pročitao već jedanput, ali nisam znao gdje! Tnx! :D
Probat ću sa asio4all, jer definitivno je i stvar sa driverom Tascama na 64bit, ali mi nije palo na pamet da bi on jebavao Cubase?! No vjerojatno mi neće donjeti automatizirane fadere koje sam izgubio sa instaliranjem 64bita :mad: ... pa s toga jo? uvijek razmi?ljam o 32 bit-a ...
Rhino
21-09-2011, 05:02 PM
Nemam neke zahteve ali ni preterane potrebe da se selim na win7 ono malo shto
"radim" iz hobija XP idalje odradjuje posao... al planiram chim nabavim novi hdd
(za storage) da probam ponovo sedmicu 64x... pa shta bude... :)
Ja imam.. Fali mi komfor zbog manjka rama kao sto rekoh na pocetku threada.. Ovi trilan.,omnisfer i razne kontakt biblioteke to jedu kao manite..
Al da mi se smara sa 500 stavki tipa oce li-nece li da radi na w7, nemam volje ama bas nikakve ja za to :)
Sad vec razmisljam da odustanem od svega toga jer mi sistem radi perfektno, jedino mi je taj manjak rama problem...
Haxli
21-09-2011, 05:44 PM
Recesija, oskudacija... a ti se tako razbacujesh... udari malo u shtednju :P
(zaledjivanje, eksport-import)
Koliko rama imash?
Koliko nestane kada udjesh u win?
Rhino
21-09-2011, 07:20 PM
4gb..
U sistemu sve nepotrebno maknuto iz startupa, tako da malo uzima memorije.. Ne znam tacno, nisam u studiju..
Ali dzaba sve kad cubendo prolupa na 2 gb zauzetog rama recimo..
A to freeze bla-bla je dosadno, pa sam racunao da predjem na sedmicu za ne velike pare koliko kosta ram i ako je recesija :p
Haxli
21-09-2011, 07:34 PM
I to shto kazesh...
Paaa nishta vidi neki 2x4 i predji na win7 :)
branoy
21-09-2011, 11:15 PM
kako se zove onaj plugin zaboravio sam, npr ako imas 16gb rama u win7, svaki kontakt koji ucitas taj plugin ga preusmeri u tu memoriju i mislim i druge plugine koji zauzimaju isto, tako da ih mozes koliko zelis. ja sam to i imao al ne probah posto nikad ne kupih jos rama
W.N.R.
30-09-2011, 11:32 PM
Jesi li probao sa 3GB switch ?
Neznam kako radi na W.7 ali je u XP-u bez problema gurao EWQL Symphonic Choirs , bar kod mene na iMac-u.
U booth.ini-u sam napravio dupli file tako da na startu mogu da biram obicnu ili 3GB verziju.:D
U 95% meni poznatih slucajeva Windows (bilo koji) ima problem sa vst plugin-ovima i raznim vir.instr. i uopste probleme sa zvukom , muzikom i muzickim SW-ovima
ako imas VIA CHIPSET bez obzira na procesor !! ..Dakle : Intel Chipset !!!
Ako pricamo o SW-u i HW-u koji se najcesce koristi kod nas (vas) najtoplije ti preporucujem W. XP Pro Corporate SP2 (onaj sto pocinje sa 7JGFR :)) sa 3GB switch-em i pogasenim svim opcijama za net konekciju!!
Sta god radio i koliko god pazio na viruse , trojance itd pre ili kasnije imaces bar neki problem u radu masine. Svejedno da li koristis or. ili crc. verzije programa. Ukoliko zelis da te probleme dodatno umanjis - preporucujem Mac ! To zadovoljstvo kosta , ali budi siguran da ti cak ni to ne garantuje dugorocno stabilan rad svih programa.
Voleo bih da nisam u pravu i da gresim !!
P.S. :
Pokusao sam da ovde obuhvatim sve od Atari 520 koga sam sam prosirio na 1MB Ramm-a pa do MacPro sa 16GB ramm-a.
diviner
02-10-2011, 07:16 PM
kako se zove onaj plugin zaboravio sam, npr ako imas 16gb rama u win7, svaki kontakt koji ucitas taj plugin ga preusmeri u tu memoriju i mislim i druge plugine koji zauzimaju isto, tako da ih mozes koliko zelis. ja sam to i imao al ne probah posto nikad ne kupih jos rama
Ako mislis na jBridge, sa njim mozes sa svakim ukljucenim VSTi instrumentom dobiti iskoristivih novih <4GB za taj instrument, i vecina instrumenata u tom bridgovanom modu radi ok (dok je recimo bas za najpotrebniji kontakt potrebno malo tvikovanja).
Da iskoristim malo sopstveni forum i jos jednom napomenem da ko ne zeli da se bavi ovim tvikovanjem vec samo zeli da sjedne i da radi muziku, moze uzeti od nas vec istvikovan ruDAW softverski setup (znaci, ne mora da kupuje ruDAW, vec moze da posalje svoje hddove, i dobije samo softver koji radi na vecini masina). Za vise informacija, na PM.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.