PDA

View Full Version : Dither nedoumica

Danilo S
18-09-2011, 02:07 PM
Vjerovatno zbog neznanja ili mo?da nekih, meni nepoznatih okolnosti dolazim u meni zbunjujuću situaciju. Poku?ao sam da si ju razjasnim pretra?ivajući forum. Nisam uspio, pa eto novog threada.

Naime, imam zavr?en miks u Cubase 5. Project setup: sample rate 48kHz, format 24 bit. Namjera mi je bila da eksportujem mix (48/24), da uradim mastering, takođe s istim project setup-om pa tek onda da eksportujem u finalni wav (44/16), sa ditheringom.

Pitam se za?to je vidljiv ?um na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema ?uma. Ako neko razumije i mo?e da pomogne unaprijed hvala.

awacs
18-09-2011, 02:33 PM
Pitam se zašto je vidljiv šum na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema šuma. Ako neko razumije i može da pomogne unaprijed hvala.

Šta si sve radio osim downsamplinga, promene bit deptha (i ditheringa)? Ako si imao i neki HighPass filter u lancu moguće je da u tom grmu leži zec.

Pozdrav,

Vasa

Danilo S
18-09-2011, 02:46 PM
Sam mix na stereo out kanalu ima PSP Wamer i L2 limiter na -6dB, sa isključenim dither opcijom, mada je svejedno i kada ugasim oba plugina u lancu, ista je stvar. A hight passova, efekata, kompresora na solo kanalima ima brdo. Jel moguće da neki od njih "pravi" šum? Ako da, kako to da ga nema kada kod eksportovanja odaberem 44/16. Sve je čisto, gdje je tišina u miksu, tišina je. No kada 48/24 onda ima konstantno nekakav šum, skroh tiho doduše ali je tu... Možda nije dither. Zbunjen sam. Hvala na odgovoru.

Pozz, Danilo

Shot
18-09-2011, 02:51 PM
Sto posto su ti to neki wavesovi pluginovi ostavili!
Večina ih po defaultu ima upaljenu analognu emulaciju, a to zapravo ostavlja neki tihi šum. Neki (tipa LinMB i slični) imaju baš dither u sebi koji je uvijek upaljen po defaultu.

Danilo S
18-09-2011, 02:53 PM
Evo pregledavam kanal po kanal pa javim kada ispregledam. Hvala vam.

awacs
18-09-2011, 03:05 PM
Sam mix na stereo out kanalu ima PSP Wamer i L2 limiter na -6dB, sa isključenim dither opcijom, mada je svejedno i kada ugasim oba plugina u lancu, ista je stvar. A hight passova, efekata, kompresora na solo kanalima ima brdo. Jel moguće da neki od njih "pravi" šum? Ako da, kako to da ga nema kada kod eksportovanja odaberem 44/16. Sve je čisto, gdje je tišina u miksu, tišina je. No kada 48/24 onda ima konstantno nekakav šum, skroh tiho doduše ali je tu... Možda nije dither. Zbunjen sam. Hvala na odgovoru.

Ma dobro, pusti Stereo Out u miksu, pitam šta si radio tokom masteringa (u Sound Forge-u, ako si u njemu radio mastering)? Ili ti je Sound Forge služio samo za Downsampling i smanjivanje Bit Depth-a? Budi malo precizniji u opisu celog postupka.

Inače, ako koristiš Waves EQ-e, kompresore i ostale emulacije analognih sprava - sve po defaultu unose "analogni" šum (ili brum, kako koja).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pretekao me Shot. Samo da dodam - CLA76 i slične emulacije unose BRUM na 50/60 Hz

boggy
18-09-2011, 03:18 PM
Vjerovatno zbog neznanja ili možda nekih, meni nepoznatih okolnosti dolazim u meni zbunjujuću situaciju. Pokušao sam da si ju razjasnim pretraživajući forum. Nisam uspio, pa eto novog threada.

Naime, imam završen miks u Cubase 5. Project setup: sample rate 48kHz, format 24 bit. Namjera mi je bila da eksportujem mix (48/24), da uradim mastering, takođe s istim project setup-om pa tek onda da eksportujem u finalni wav (44/16), sa ditheringom.

Pitam se zašto je vidljiv šum na mixu (48/24), kada ga editujem u SF-u, a nigdje nisam koristio dithering? Kada projekt exportujem u 44/16 wav, nema šuma. Ako neko razumije i može da pomogne unaprijed hvala.
Dithering je vrsta suma... btw

Danilo S
18-09-2011, 03:24 PM
Nisam radio mastering uop?te. Namjera mi je bila da eksportujem mix 48/24, pa da ga u novom Cubase projectu masterizujem u toj rezoluciji, a između ta dva postupka sam eto hito da editujem u SF-u, da vidim kako izgledaju peakovi i sl. i uočio taj meni neobičan ?um. Mo?da je to normalno, neam pojma. Evo primjera, loopovao sam dio intra i solirao sam ritam sekciju.

48/24 export:

http://www.sendspace.com/file/e0h6ez

44/16 export:

http://www.sendspace.com/file/ck0d8g

Danilo S
18-09-2011, 03:25 PM

Toliko znam. Znam i njegovu svrhu... Čitao sam prije postovanja, ali hvala na opasci.

boggy
18-09-2011, 03:28 PM
Nisam radio mastering uopšte. Namjera mi je bila da eksportujem mix 48/24, pa da ga u novom Cubase projectu masterizujem u toj rezoluciji, a između ta dva postupka sam eto hito da editujem u SF-u, da vidim kako izgledaju peakovi i sl. i uočio taj meni neobičan šum. ......

Ako je sum imao nivo nizi od 96dB, onda je odsecen kvantizacijom sa 24 na 16bita, te ga zato mozda ne vidis vise. Dodatni dithering ce povecati sum u 44/16 exportu.

awacs
18-09-2011, 03:30 PM

Rekao bih da je to čoveku jasno. Ono ?to zbunjuje je smanjivanje "?uma" POSLE ditheringa u SF (ako sam dobro razumeo prvi post) :confused::shock::confused: Pa bih rekao da to mo?e da ima veze ili sa HighPassom tokom eksportovanja 16/44 verzije (tj. da je ustvari bio u pitanju "brum").

Pozdrav.,

Vasa

Danilo S
18-09-2011, 03:31 PM
P.S. Pretekao me Shot. Samo da dodam - CLA76 i slične emulacije unose BRUM na 50/60 Hz

Kori?ćeni su ti pluginovi ali uvijek sam gasio analog 50 ili 60 Hz ?um. Njega ostavljam samo na masteringu. Na miksu, zbog straha od nagomilavanja, uvijeg ih gasim. Obazriv sam ?to se toga tiče, ba? zato me i iritira toliko, mada generalno i nije toliko bitno. Ali eto... Đavo neda mira jer mi nije jasno ?ta je u pitanju.

Danilo S
18-09-2011, 03:34 PM
Nisam radio dithering, samo sam ekportovao miks 48/24 i 44/16 radi usporedbe. Boggy je upravu, sa svojim drugim postom jer pojačavanje "tišine" i na 44/16 pojačava šum i čini ga vidljivijim. Biće da je nekakav brum onda u pitanju. Hvala svima

boggy
18-09-2011, 03:38 PM
Toliko znam. Znam i njegovu svrhu... Čitao sam prije postovanja, ali hvala na opasci.

Dobro... shvatam... zato sam bio nesto konkretniji u drugom postu...

Danilo S
18-09-2011, 03:43 PM
Elem, ali koja je va?a preporuka?

Eksportovati 48/24, pa raditi mastering i tek onda u 44/16 ili odmah da ekportovani miks ide dolje na 44/16 (sa dithrom naravno) jer u pitanju downsampling?

boggy
18-09-2011, 03:46 PM

Eksportovati 48/24, pa raditi mastering i tek onda u 44/16 ili odmah da ekportovani miks ide dolje na 44/16 (sa dithrom naravno) jer u pitanju downsampling?
Ako uradis na oba nacina, a ne mozes da se odlucis koji ti daje bolje rezultate, onda ti je svejedno.
U svakom slucaju ti treba 48/24 -> 44/16

Shot
18-09-2011, 04:43 PM

Ja obično, ako je mix ITB exportiram na 88.2/32bit!
Matematički je downsampling puno bolji ako ide s 88.2 na 44.1 nego s 48 na 44.1. Ja to tako napravim iako me komotno netko mo?e sru?it s teorijom. Neki instinkt me vodi da exportiram na 88.2, makar uglavnom sve projekte radim na 48...
A za?to 32 bita? Zbog toga ?to u miksu nikada ne pustim nikakav dither da probije iz nekog plugina i onda renderiram maksimalnu bit-rezoluciju, zbog repova od reverba. Kasnije dither to sve u masteru spusti na 16 bita.
Naposlijetku, kada je mastering procesiranje gotovo, snimim opet 88.2/32 fajl, ali u njemu je već dither noise postavljen na 16 bita. Samo ne radim downsampling u cubase-u ili wavelabu nego to ostavim da mi odradi r8brain (samostalni program koji ima bolje rezultate u downsamplingu od ovih...)

awacs
18-09-2011, 05:12 PM
Matematički je downsampling puno bolji ako ide s 88.2 na 44.1 nego s 48 na 44.1. Ja to tako napravim iako me komotno netko mo?e sru?it s teorijom. Neki instinkt me vodi da exportiram na 88.2, makar uglavnom sve projekte radim na 48...

Sa ili bez teorije, postoje samo tri relevantna suda: tvoj sud, sud vlasnika pesme i sud publike. Kad bi James Bond slu?ao savete koje mu Q daje već decenijama bili bismo uskraćeni za gomilu zabavnih filmova. Da ne pominjem Geoffa Emericka, Monty Pythona i Men in White Coats...

Pozdrav,

Vasa

Danilo S
18-09-2011, 07:16 PM
Otkrio sam. Pojačao sluške i Stereo Output do kraja i palio i gasio jedan po jedan plug. U mom slučaju šum je dolazio od CLA Vocal Stereo plugina (nemaju on-of prekidač) koji sam koristio kao send FX radi uljepšavanja stereo slike na vokalima. Dakle, totalno pogrešan naziv teme :) Hvala svima.

Pozz, Danilo

Bockie
18-09-2011, 09:03 PM
Slazem se sa cika Shot-om, nemam teoretsku potporu, ali znam da je bolje exportovati na 88k pa down na 44... ...da se tu javljaju neki zajebi oko svega sto nije tacno duplo itd... ...dakle gooomila inzenjera zna za ovo...

Drugo, sam SF nije neko "post" resenje... Licno, sve zavrsim u Cubase ili PT...ali nesto mi taj forge nije za nista vise od "radio edit"... ...ali neka je to samo moj trip...

L2 je smece! To smem da potpisem i tvrdim da cak L1 radi bolje! Nek sam subjektivan, ali L1, zivota mi, manje "sahranjuje" dinamiku od L2...! :wink:
Savetujem i toplo preporucujem da probas npr. Fab-ov limiter!

Poz'

Danilo S
18-09-2011, 09:50 PM
SF mi je prvi editor. Ja u njemu faktički više ništa i ne radim, samo pregledavam trake, jer mi vizuelno najbolje leži (to je prvi audio sofware koji sam instalirao:) Fab-ov EQ koristim skoro uvijek. Na svakoj mi je traci. Super su algoritmi, a pored toga je i intuitivan, pregledan i nekako u meni budi volju za učenjem. Nekako ne dosadi čačkati u njemu.

Prihvaćam savjet za L2. Zamjeniću ga sa Fab-ovim limiterom i slažem se da je bolji. Neam pojma zašto, ali L2 uvijek koristim na master kanalu miksa a onda kada radim mastering koristim isključivo FabFilter-ov. E to je neki moj trip, kao da ne idu dva ista :confused:

Takođe, probaću sa 88k. Hvala ljudi.

boggy
18-09-2011, 11:49 PM
.........
Takođe, probaću sa 88k. Hvala ljudi.
Hoces da kazes da si na 12/48 radio 'nako...?
Odnosno mogao si da biras, pa si to izabrao?

Danilo S
19-09-2011, 12:21 AM
Hoces da kazes da si na 12/48 radio 'nako...?
Odnosno mogao si da biras, pa si to izabrao?

?elim probati i 88/32 i 48/24, radi sticanja sopstvenog iskustva o razlikama između te dvije opcije.

boggy
19-09-2011, 12:24 AM
?elim probati i 88/32 i 48/24, radi sticanja sopstvenog iskustva o razlikama između te dvije opcije.
ok, ok... to je u redu...

jerryrain
24-09-2011, 08:13 PM
A za?to 32 bita? Zbog toga ?to u miksu nikada ne pustim nikakav dither da probije iz nekog plugina i onda renderiram maksimalnu bit-rezoluciju, zbog repova od reverba. Kasnije dither to sve u masteru spusti na 16 bita.
Naposlijetku, kada je mastering procesiranje gotovo, snimim opet 88.2/32 fajl, ali u njemu je već dither noise postavljen na 16 bita. Samo ne radim downsampling u cubase-u ili wavelabu nego to ostavim da mi odradi r8brain (samostalni program koji ima bolje rezultate u downsamplingu od ovih...)

Probaj Weiss Saracon umesto r8brain-a, meni barem mnogo kvalitetnije odradjuje posao...