PDA

View Full Version : Grejanje!

Arthur
12-09-2011, 02:55 PM
Kao u priči o cvrčku i mravu, tako i ja polako i gistro na vreme krećem da razmi?ljam o zimskom periodu, i standardno najvećem problemu koji imam u studiju u tom periodu - grejanju.
Problem je sledeći : Prostor u kome se nalazi studio je atomsko skloni?te, ukopano u zemlju, ima sumnjivu termo izolaciju, i povr?inu od cirka 200kvm. I naravno, nema centralno grejanje :) Grejanje smo do sada radili na struju, sa dodatnim hendikepom da skloni?te nema svoje tarifno brojilo, nego je nakačeno na brojilo od gara?e, i samim tim, čim podignemo potro?nju iole, mi pravimo tom brojilu crvenu tarifu, i plaćamo struju dosta skuplje. Tako da kad zima krene, u zavisnosti od obima posla, i broja prostorija koje se greju, računi za struju se kreću od 15-30k dinara (300e) mesečno za struju. S'obzirom na cene i ostale tro?kove studija, ovo postane faktor ozbiljnog ugro?avanja profitabilnosti samog studija.

Od grejnih tela koristim jedan klima uređaj za re?iju od 22kvm (ne znam koliko je kilowata u re?imu grejanja, mislim da je 9ka BTU), jedan veći kalorifer od 3KW za grejanje sobe za snimanje od 45kvm (svuda je spratna visina 2.7m), i jedan do dva strujna radijatora od po 2.5kw, za grejanje drugog studija (re?ija sa vocal boothom) od takođe oko 22kvm.

Ono ?to mene zanima, jesu va?i predlozi kako biste vi ugrejali ovakav prostor, jeftinije? Ograničavajući faktor br.1 je nepostojanje, i to trajno, posebnog brojila. Računica jeste da ja zbog toga već plaćam duplu cenu, tako da kad podeli?, 20-30k, u realnoj potro?nji bude 10-15k dinara, ?to i jeste realno, za strujno grejanje tih povr?ina. Ne zaboravi?vi tu da i sve ostale skalamerije u studiju već rade na struju ( leti me struja izlazi oko 10k, a koristim samo tu klimu za hlađenje/su?enje te re?ije prve, od 22kvm, rasvetu i uređaje). Tako da pretpostavljam da struja lagano otpada kao opcija za grejanje (3fazni priključak nemam, pa da koristim TA peći, a ionako noću nema neke svrhe grejati, jer sam prostor jako lo?e čuva toplotu na du?e staze)

Razmi?ljao sam o nekoj vrsti plinskog grejanja, počev?i od klasičnih sobnih grejalica, do nekih mo?da ozbiljnijih, instalacionih. Napominjem da ventilacija u studiju postoji, i da bi te grejalice lako mogao da kačim na dovod-odvod vazduha iz prostora. Zna li neko ne?to vi?e o njima, i da li ima neko pametniji predlog o ovome?
Hvala ;)

awacs
12-09-2011, 04:06 PM
Razmišljao sam o nekoj vrsti plinskog grejanja, počevši od klasičnih sobnih grejalica, do nekih možda ozbiljnijih, instalacionih. Napominjem da ventilacija u studiju postoji, i da bi te grejalice lako mogao da kačim na dovod-odvod vazduha iz prostora. Zna li neko nešto više o njima, i da li ima neko pametniji predlog o ovome?
Hvala ;)

Ja sam jedno vreme razmišljao o par plinskih grejalica za kuću (za prelaznu sezonu, dok ne počnem da arčim kotao za etažno grejanje na drva) pa sam brzo digao ruke. Meračio sam nešto slično ovome:

http://www.tehnomanija.rs/katalog/delonghi-plinska-grejalica-dl-hir.html

... a onda krenuo da računam:

1. potrošnja na maksimalnoj snazi = 305 grama plina na sat, što će reći da boca od 12 litara (ona standardna "kuhinjska") traje oko 40 sati, a košta oko 1000 srpskih bonova :banghead:

2. grejna moć na maksimalnoj snazi = 42 kubika :banghead:

200kvm X 2,7m = 540 kubika :banghead:

Naravno da računica nije baš linearna i da ti ne bi trebalo 13 komada, ali bi ti trebalo bar 3 -4 (valjda imaš i neki prostor sa sedenje i čekićanje), makar da bi relativno brzo postigao neku početnu temperaturu koju posle možeš da održavaš i na manjoj snazi/potrošnji. Ali kako god da okreneš - skupo u PM. Tako da ti je struja (po mom mišljenju) čist bingo.

Možda bi ti se isplatilo da kupiš JEDNU plinsku grejalicu, pa da vidiš kako sve to funkcioniše.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da, čisto onako teoretski - plinski grejači jedu kiseonik. Ne baš onako strašno, ali valja misliti i o tome...

boggy
12-09-2011, 04:14 PM
.........Tako da ti je struja (po mom mi?ljenju) čist bingo.
....
Slazem se,
Jos bi moglo da se tome pridoda investicija u smislu i termo-izoalcije i osnovnog akustickog tretmana kamenom vunom, u cilju dodatne ustede struje...

mislim da bi cena takve izolacije izasla oko 10EUR/m2 (materijal i ruke) ne znam koliko bi ukupno kostalo... sracunaj sam...

awacs
12-09-2011, 04:25 PM
Jos bi moglo da se tome pridoda investicija u smislu i termo-izoalcije i osnovnog akustickog tretmana kamenom vunom, u cilju dodatne ustede struje...

To se podrazumeva - najveća u?teda kod grejanja (na bilo koje gorivo) je smanjivanje gubitaka.

Pozdrav,

Vasa

diviner
12-09-2011, 04:27 PM
Na duze staze se uvijek isplati uloziti na dobru thermo izolaciju. E sad pitanje je koliko je ona tebi neophodna (mozda ti se samo cini da te prostorije brzo izvlace toplotu ?) i koliko se dobro ona moze aplicirati (instalirati tako da ne bude skupa a da bude efikasna).

boggy
12-09-2011, 04:29 PM
...... (mozda ti se samo cini da te prostorije brzo izvlace toplotu ?)...
Ne cini mu se, betonski zidovi pod zemljom, njegova preskupo placena toplota greje (uglavnom) krtice i gliste, ako i njih uopste ima.

boggy
12-09-2011, 04:36 PM
........
P.S. Da, čisto onako teoretski - plinski grejači jedu kiseonik. Ne ba? onako stra?no, ali valja misliti i o tome...
Hm.... on tamo ima neku ventilaciju ali nisam siguran da li je dvosmerna (da li se dovodi svez vazduh a odvodi ustajao).

awacs
12-09-2011, 04:45 PM
Hm.... on tamo ima neku ventilaciju ali nisam siguran da li je dvosmerna (da li se dovodi svez vazduh a odvodi ustajao).

Ma da, rekoh da to nije stra?no, ali čisto treba imati u vidu. Ka?e da je dvosmerna, mada i dovod vazduha u zimskom periodu je dovod hladnog vazduha, pa i on ulazi u računicu...

Pomenuo sam to samo zato ?to se kiseonik u sobama za sviranje (bubnjeva)/pevanje inače tro?i br?e nego u sobama za čitanje, pa ga valja ?to vi?e čuvati.

Pozdrav,

Vasa

Eomsy
12-09-2011, 04:49 PM
Od grejnih tela koristim jedan klima uređaj za re?iju od 22kvm (ne znam koliko je kilowata u re?imu grejanja, mislim da je 9ka BTU), jedan veći kalorifer od 3KW za grejanje sobe za snimanje od....
Ne znam jesi li pričao o konverteru u ovom slučaju, ali ako nisi, mo?da ti je rje?enje ovo
(http://www.stipsa.hr/proizvodi-paneli-modeli.htm)

boggy
12-09-2011, 05:08 PM
Ne znam jesi li pričao o konverteru u ovom slučaju, ali ako nisi, možda ti je rješenje ovo
(http://www.stipsa.hr/proizvodi-paneli-modeli.htm)
Ovo je kalorifer od 3kW: http://www.tehnomanija.rs/katalog/mak-trade-kalorifer-kalorifer-3kw-besumni.html

Eomsy
12-09-2011, 05:40 PM
Ovo je kalorifer od 3kW: http://www.tehnomanija.rs/katalog/mak-trade-kalorifer-kalorifer-3kw-besumni.html
Ok, onda moje mi?ljenje stoji za Glamox :wink: ....

Shot
12-09-2011, 05:47 PM
Ovaj Glamox je stvarno dobra stvar!
Dao si mi razmišljati...
Stvarno mi je pun k. one goleme TA peći koju imam u studiju...

alavuk
12-09-2011, 06:03 PM
sta fali TA pecima ? cista analogija pa jos ako provuces zvuk kroz to , dobijes cist topao zvuk :)

Eomsy
12-09-2011, 06:15 PM
Dao si mi razmišljati...
Stvarno mi je pun k. one goleme TA peći koju imam u studiju...
To si ja mislim ubost, pa reko da kažem i drugima :D

sta fali TA pecima ? cista analogija pa jos ako provuces zvuk kroz to , dobijes cist topao zvuk :)
HA HA HAH GHGHH :haha: ... Odličan!

OFF
12-09-2011, 06:18 PM
Ako se grejes na struju, vidi sa distribucijom kojom pripadas da li mozes da uradis takozvanu mernu grupu. TAda se ukidaju tarife (i crvena), a potrosnja se racuna po maksimalnoj angazovanoj snazi..... Tebi definitivno treba nesto sto brzo postigne temperaturu (otpadaju lozenja i sl.), jer klijenti ne mogu da cekaju., a ne mozes da drzis 24h toplo...... e sad, velike temp razlike nisu dobre ni za opremu..... ja upravo u stan uvodim centralno grejanje (oko 70m2) i sa sve kotlom na struju 12kw je to investicija oko 1500e..... jeftinije od toga su neki norveski i francuski radijatori....... sto ti takodje preporucujem da pogledas

Synclavier
12-09-2011, 09:59 PM
Ja bih mozda razmislio i o ovome...

http://www.mermoterm.com/

Mozda malo vece ulaganje u startu, ali se relativno brzo isplati.
Ako nameravas da duze ostanes u tom prostoru, ovo moze biti razumno resenje.

OFF
12-09-2011, 11:21 PM
Ja bih mozda razmislio i o ovome...

http://www.mermoterm.com/

Mozda malo vece ulaganje u startu, ali se relativno brzo isplati.
Ako nameravas da duze ostanes u tom prostoru, ovo moze biti razumno resenje.

ja se na to grejem trenutno u kuci..... za studio bas i ne bih probao.... ne samo sto su akusticki nepredvidivi.... ne postizu brzo temperaturu, ali drze je solidno..... ni potrosnja nije vrh (zrache obe strane ploce, a samo jedna greje prostoriju, ostala gadja direktno u zid iza, sto takodje nesto radi,ali..... prednost - nema prashine.....

Bybass
13-09-2011, 12:14 AM
Glamox tj. norveski radijator je izuzetna stvar. Ja sam grejao stan i studio tim radijatorima.
Moja iskustva i impresije: Prvenstveno jako lep dizajn, zauzimaju malo prostora i jako ih je jednostavno montirati. Trose jako malo struje, tj. najmanji su potrosaci od svih grejnih tela na elektricku energiju. Jedina realna zamerka je to sto im treba odredjeno vreme da zagreju prostoriju (da ne kazem dugo) i najefikasniji su kad odrzavaju dostignutu temperaturu. Tad trose najmanje struje. Prednost im je takodje sto ne isusuju vazduh i jako je prijatno boraviti u prostoriji gde oni greju. Na svakom radijatoru postoji precizan termostat kojim se regulise temperatura. Mozda su malo skuplji u startu ali se na duze staze definitivno isplate.

spidermusic
13-09-2011, 07:30 PM
Misljenja sam da je za tvoje potrebe najbolje resenje da se instalira jos po koji klima uredjaj. Grejanje klima uredjajima je najisplatljivije kada se gleda potrosnja struje, efikasnost, a posebno brzina grejanja prostorija. Kliknes dugme i grejanje startuje. Potrosnja prosecne klime (popularne "dvanaestice") je izmedju 1,3 i 1,5 kW/h i to samo kada radi kompresor. Za deset sati ekspoatacije studija jedna klima bi trosila oko 10 kW/h, tri oko 30 kW/h, sto na mesecnom nivou iznosi oko 900 kW-a. Neka je potrosnja i 1.500 kW. Po vazecim cena struje mesecno bi se za grejanje izdvajalo oko 20.000 dinara. Dodatnom toplotnom izolacijom moglo bi se ustedeti jos dodatnih 20 do 30 procenata love, sto je, mora se priznati, znatna usteda. Na kraju, te iste klime se u letnjim mesecima mogu koristiti za ono sto im je osnovna namena - za rashladjivanje i odvlazivanje. Uzgred, ne verujem da bi sve tri klime radile stalno, a i da je tako onda bi u studiju bilo dovoljno posla iz koga bi se dalo lako namiriti troskovi nastali potrosnjom struje.
Nadam se da sam stogod pomogao.Srecno!

Bockie
13-09-2011, 11:15 PM
Drva! Fuck yeah! Analogija! :D "The analog studio wood stowe!"

http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/50/Alfa+Term+27

Na ovaj moze i dodatni radijatori, ima kotao sa sve cool "obrtomerima", kupujmo domace...! :D Greje do 170kvm...!

"Snimanje se u zimskom periodu naplacuje sa dodatnom cepanicom bukve na sat!"

Salu na stranu, imalac sam ovakvog vec 8-9 godina, u fabrickom je stanju ,bez kotla model doduse, i mogu da kazem da je "smederevac", uz duzno postovanje slavi, obicna kinder igracka za ovo! Ovo je tenk u svakom pogledu, mislim da samo fali oznaka koliko kilotona udar izdrzava...
Pa ko je malo "remote" ili ima uslove... :thumbsup:
Ima i raznih drugih proizvoda, slike ne lazu, nisu ulepsavane, stvarno je extra kvalitetno!

NLP
14-09-2011, 12:24 AM
... analogija da:)

Ovaj Mermoterm mi imenom sliči na slovenački:
http://www.marmoterm.si/

Ima vi?e fora kako grijati, evo jedne interesantne i dosta ekonomičke jer temelji na malko drugačijem principu grijanja:
http://ir-ogrevanje.si i http://www.ekosen.si/sl ... jeste ok ali meni je tako tako...

A inače moje osobno iskustvo:
Daikin Ururu Sarara:wink:
ima sve i prezračivanje.