View Full Version : Adam a7x vs KRK 8 vxt? dilema
BladeR
04-09-2011, 11:38 PM
Pozz. Nakon puno googlanja i ?itanja krug se smanjio na dva monitora.
Adam a7x , KRK 8 vxt
Produciram elektronsku muziku,psy trance,techno i slicno,moglo bi se re?i da mi je uvid u bass frequencije potreban.
Mnogi ljudi hvale adame po ?isto?i zvuka,ali nisam ba? puno toga ?uo o KRK-ovima.
Adam a7x su mi dugo bili u prednosti,ali mi je jedan frend koji se dugo godina bavi produkcijom nahvalio krkove iako nije cuo adame.Ali kaze da su odlicni za tehno i to.Bacija me u totalnu dilemu.
Ako netko ima iskustva neka slobodno ka?e. pozz
BladeR
14-09-2011, 08:20 AM
Niko ni?ta ?? :rolleyes:
Adami me vuku da njih kupim ali se bojim da su mi mo?da pre bright jer na yamahama koje imam h50s sam radio dosta mracno muziku jer bi poceo nakon nekog vremena slu?anja smanjivat visoke.Oni su mi nekako isto bright.
Imam neki osjecaj da mi mozda vi?e pa?e Krk za psy trance.
Volija bi kad bi se neko ko radi slicnu muziku ili zna producente koji se bave slicnom bass heavy muziko da slobodno bace informaciju,ko ?ta koristi.
:wink:
Bockie
14-09-2011, 11:03 AM
To je vec stvar sta ce se tebi vise dopasti i to je to, nema tu puno pametnih saveta. VXT je neuporedivo bolji od klasicnih KRK-ica, a A7X vec standard u gomili studija... Ako mene pitas, mozda (obzirom da se bavis tim tehno,psiho,time vec ,jel) onda bih mozda blagu prednost dao KRK-VXT-u... Ali u svakom slucaju, neces napraviti gresku izborom bilo kojih monitora od ta dva... To su sve odlicne kutije za te novce...!
Gianfranco
14-09-2011, 02:29 PM
...moglo bi se re?i da mi je uvid u bass frequencije potreban.
Onda svakako Krk8 ... sa njima ces imati mnogo bolji uvid u bass frekvencije nego sa Adam A7...
h50s mozes koristiti za uvid u gornje frekvencije... (iako su verovatno Adami bolji za to)
sve u svemu bolje Krk8+h50s nego Adam A7+h50s
XFactor
15-09-2011, 10:56 PM
KRK VXT8 definitivno. Mozda su visoki i srednji bolji na Adamu ali bass nikako nije. :)
BladeR
15-09-2011, 11:42 PM
Ok. Naginjat cu krk-u.Ali cu probat organizirat sa audio artistom u zg da dodem na jedan vikend poslusat ako imaju oba. Ali bass potreban.
Ove yamahice su isto odlicne za slusat muziku kao thivery i tako,sve pr?ti ali malo je slab uvid u bass tako da dosta problema sa tim imam.
BladeR
19-09-2011, 01:28 AM
E jos jedno pitanje.
Koristi karticu emu 0404 a pogleda sam na slikama da krk nema iza ulaz ove takozvane banane,nego neki drugaciji.
Da li ja mogu spojit krk-ove na ovu karticu i kako?
tnx
Bockie
19-09-2011, 09:26 AM
E jos jedno pitanje.
Koristi karticu emu 0404 a pogleda sam na slikama da krk nema iza ulaz ove takozvane banane,nego neki drugaciji.
Da li ja mogu spojit krk-ove na ovu karticu i kako?
tnx
Ima, taj ulaz se zove "combo" (ili popularnije "2 u 1" :D) i ima tri pina za XLR, a u centru je rupa za jack (bananu)... !
Drugo, "Ima vise basova" je vrlo diskutabilan termin. Basovi (kao i ostale frekvencije) treba da su "ujednaceni" ,da ih ima dovoljno. Dakle ako kutija daje vise basa, ne znaci da tog basa realno ima vise, vec taj zvucnik tako interpretira odredjeni spektar. Ovo moze biti zamka za neiskusne, pa ti posle mixevi budu "tanki", jer si pretpostavio da ima dovoljno basa, a u stvari nema, pa je svakako preporuka da se (kod bilo kojih kutija) kada se kupi nov monitoring, sedne i najmanje mesec dana slusa omiljena produkcija, da se uvo privikne na sound te kutije.... Kod ovih kutija to nije "minus" , vec producenti prosto vole taj sound, ali paznja nije na izmet...!
:D
BladeR
19-09-2011, 02:34 PM
Znaci imaju i bananu. Promaklo mi je na slikama. Hvala.
Ove yamahe sta sam ih imam,izbacuju relativno malo basa u mene jer imaju iza ovaj bass reflex a ja nemam iza dobru akustiku da se u mene odbijaju.Osjetim ja na nekim mistima masu bassa a di ja sjedim slabo.Pa onda idem tamo poslusat cisto dinamiku bassa.Jer najgore je kad kick mlati i ima lipog dosta bassa da se priliva jedno u drugu a ti to necujes pa ti izgleda suv kick. Kad bi rijesija bolje prostoriju sigurno bi izvuka bolje.Ali mene produkcija nikad nece prestat zanimat.Tako da cu uložit u nove monitore,i nakon toga cu malo po malo prostoriju akustički riješavat.
Ovi sa front portom ce sigurno biti bolje. Danas idem pogledati materijal za bass trapove i neke absorcijske panele. Uskoro ce i stalci ici na izradu. To ce mi poboljsati sigurno akustiku koliko toliko.
Glavni problem sa yamahama je kad radim muziku ja volim dobiti onaj mracni trance tehno zvuk sa dosta basa. Takvu muziku je tesko radit ako ga necujes dobro.Dosta sam naucio yamahe pa bi ja to kompenzirao ali osjecaj kad bi slusao nebi bio onaj klubski,tako da bi uvijek imao osjecaj da nesto fali iako nije falilo. Čak sam znao stavljati uho na port iza da cujem sta to izlazi.
Nije mi više toliko problem da su mi miksevi sjebani.Iako u lowu nikad to nije db-a koliko bi bilo najbolje.Ali kad ne osjetim low imam osjecaj da mi fali groova i dinamike,pa dodajem previse zvukova. Pa idem preslusavat na 5.1 i kod frenda na razglas i na jos neku malu hi-fi liniju,i slusalice od moba.
Osječaj mi daje inspiraciju. Zato kad bi pojaca yamahe napunile bi sobu bassovima ali bi i srednji i visoki ludovali po sobi. Ali bi me bar inspiracija krpala.Jer kad idem radit traku nemam ideje ni zanra niti iceg u svojoj glavi.Vrtim po zvukovima i kickevima i kad osjetim da mi taj daje atmosferu koju volim,složim neki pattern,pa ga pojacam pa on uđe u mene i izađe sa novom idejom malo obojan i tako dalje :D
Tako da od krkova vxt 8 očekujem da me skrpa. Morat cu ih naucit,ali ja svaki zvuk pratim na dodatnom displayu u pinguinu dok ga obrađujem i pravim mix.Jer koliko sam ja shvatija,nekad bi zna popit par piva i radit,ali bi me yamahe umorile pa bi utišava zvukove ,pa kad sutra upalim skuzim, da sam ih masu smanjija.
Zato smatram da ce mi krkovi pomoc.Jer napocetku su mi miksevi na yamahama svi bili slabi u srednjima jer se na njima cuju ko ludi.Ali pustit cu ih ja tako da cu imam za A/B.A i u krajnju ruku za yamahe sam se i odlucija bija jer sam planira ih ostavit ,jer sam cuja da su dobre za srednje i tako.
Okačit ću neku svoju stvar da malo vidite sta se radi.
Nije pro al je od srca :wink:
pozz tnx bockie i svima na replayu..
BladeR
24-09-2011, 06:11 PM
Imam sobu od 16 + kvadrata neznam tocno. Je li to premalo za 8' vxt? :wink:
Granata
24-09-2011, 06:21 PM
Imam sobu od 16 + kvadrata neznam tocno. Je li to premalo za 8' vxt? :wink:
Premalo je za bio koji zvuchnik ako nije akustishki tretirano kako treba.
A to je relativno, premalo za shta? Zavisi shta je za tebe zadovoljavajuci zvuk...
BladeR
24-09-2011, 06:29 PM
Nje jos tretirano ali ce biti koliko se bude moglo.Trapove necu moci stavit u svaki kut ali cu se potrudit da bude sta bolje.Ali cini mi se da na ovom mjestu di je meni stolica,ima manje basa.Mozda ormar sa robom iza kupi dosta frekvencija jer je onaj kutni ormar.
Ali znas sta mislim.Čuo sam da ako je mala sobe neisplati se uopce uzimat 8 inčni monitor jer je prevelik. Pa me zanima sta to znaci otprilike mala soba.
Da znam puno o tome ne bi pitao. :wink:
Čitam cijele dane i noći cili net.Proče?lja sam miljardu tema u nočnim smjenama. A i zva sam artista i neznam oce li moci organizirat da cujem oba dva monitora da usporedim,a i svaka soba svira svoje.Tako da... svaki savjet je dobro do?ao pogotovo od ljudi koji se bave elektronskom glazbom i imali su sličnu dilemu.
A pogotovo savjeti nekih koji imaju a7x i bave se house i slicno...
boggy
24-09-2011, 06:35 PM
........
Ali znas sta mislim.Čuo sam da ako je mala sobe neisplati se uopce uzimat 8 inčni monitor jer je prevelik. Pa me zanima sta to znaci otprilike mala soba.
Da znam puno o tome ne bi pitao. :wink:
......
Ignorisi taj savet i uzmi monitore koji tebi licno najbolje odgovaraju u tvom prostoru. Nista ne mozes dobiti malim monitorima u sobi posto oni svi sviraju barem do 80Hz, a to je dovoljno da nesredjena soba pravi probleme.
Nagurali smo dve "long throw" dvanaestice u sobu 3.5x3.5 i sa akustickim tretmanom to svira ravno (u okviru +/-3dB) sve do do 4 (cetiri) Hz.
Granata
24-09-2011, 06:39 PM
Nje jos tretirano ali ce biti koliko se bude moglo.Trapove necu moci stavit u svaki kut ali cu se potrudit da bude sta bolje.Ali cini mi se da na ovom mjestu di je meni stolica,ima manje basa.Mozda ormar sa robom iza kupi dosta frekvencija jer je onaj kutni ormar.
...
to sa malom sobom i velikim zvuchnicima je glupost, nijedan zvuchnik nije imun na sobu, razlika je samo shto kad imash male zvuchnike oni ne proizvode najnize frekvencije i samim tim nemash problem sa njima (to ti je kao kad lechish glavobolju odsecanjem glave).
a ta pricha ima vishe veze sa tim da mali zvuchnik zvuchi bolje izbalansiran kada mu soba preuvelicha bas, dok veliki zvuchnici dobiju vishak na tome delu spektra (zato neki imaju shelf eq za regulaciju basa pozadi)
BladeR
24-09-2011, 06:39 PM
4 hz xD .Ok tnx boggy. rpst
Tako sam i ja mislio uzet cu vjerovatno 8' pa se onda malo potrudit oko prostora jer bi se tako i tako potrudio da uzmem manje.
poz:wink:
edit: ok granata. tnx
kad puno čitaš onda ti se sve pomuti...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.