View Full Version : Predlozi zvucnih USB kartica. (Laptop varijanta)
Darsus
03-09-2011, 11:00 PM
Posto se bavim kucnom produkcijom, a zeleo bih ipak da malo unapredim zvuk. Dobro bi mi dosli predlozi malo iskusnijih ljudi (a verujem da ih ovde ima) za neku zvucnu karticu do 100e.
Prijatelj mi je preporucio strogo E-MU, mada to je njegovo misljenje. Interesuje me imate li vi kakvih predloga.
Hvala unapred!
Goran B
04-09-2011, 12:27 AM
S obzirom da je u pitanju cijena do 100e predlažem da pogledaš
Alesis iO|2 Express iz sledećih razloga:
*24-bit, 48 kHz operation with high-end A/D and D/A conversion through integrated USB audio interface
*2 XLR mic inputs with 48V phantom power plus 2 1/4" balanced line inputs that can accept guitar level signals
*1/4" balanced main outputs
*1/4" TRS inserts on input channels
*1/4" TRS headphone output
*Dedicated four segment signal/clip LED meter on both channels
*Zero-latency hardware monitoring
*24-bit S/PDIF I/O for direct digital recording
*MIDI Input/Output
*USB powered—no external AC power supply necessary
*Low power usage for minimal laptop battery drain
*Bundled with Steinberg Cubase LE software
http://www.alesis.com/io2express
Dalje, u tom cijenovnom rangu imaš i neke M-audio opcije tipa
M-Audio Fast Track II, ali ova kartica nema MIDI portove pa valja razmisliti i o tome.
http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrack.html
Inače USB kartica do 100e je niži cijenovni rang stoga ne treba očekivati mnogo, zato sam kao prvu naveo ovu Alesis jer ona koliko mi se čini daje dobre mogućnosti pogotovo za te pare.
E-MU 0202 USB 2.0 takođe u tom cijenovnom rangu, ali ni ona nema MIDI portove.
http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=610&pid=15186
boggy
04-09-2011, 02:17 AM
S obzirom da je u pitanju cijena do 100 EU predlažem da pogledaš
Alesis iO|2 Express iz sledećeih razloga:
*24-bit, 48 kHz operation with high-end A/D and D/A conversion through integrated USB audio interface
*2 XLR mic inputs with 48V phantom power plus 2 1/4" balanced line inputs that can accept guitar level signals
*1/4" balanced main outputs
*1/4" TRS inserts on input channels
*1/4" TRS headphone output
*Dedicated four segment signal/clip LED meter on both channels
*Zero-latency hardware monitoring
*24-bit S/PDIF I/O for direct digital recording
*MIDI Input/Output
*USB powered—no external AC power supply necessary
*Low power usage for minimal laptop battery drain
*Bundled with Steinberg Cubase LE software
............
Posedujem doticnu karticu i jedina je koja ima balansirane i ulaze i izlaze u klasi do 100EUR, te sam je zato i kupio (sluzi mi za terenska merenja). Dosta susti za danasnje standarde... premerio sam je, ima prilicno frekventno konstantna izoblicenja za tu klasu kartica.
Cini mi se da je E-MU po performansama bila znatno bolja od Alesis karte... a nekome moze smetati sto Alesis samo moze do 48kHz (USB2 kartice bi morale da mogu i 96kHz half duplex... , doduse ne secam se da li E-MU to moze...)
Midi mi nije trebao... btw.
Takodje kartici NE TREBA drajver, tako da se za ASIO mora uzeti ASIO4ALL ili sta vec. Radi mi na XP 32bit (provereno), ASIO ne koristim.
Goran B
04-09-2011, 09:26 AM
Upravo htjedoh napisati da provjeri Alesis karticu sa nekim ko je koristi :)
E-MU 0202 USB 2.0 ima max. sample rate 192kHz, tako da je tu bolja od Alesis-a i M-Audia. Nema MIDI portove pa ako mu to ne igra ulogu, a bitan mi je sample rate, išao bih na E-MU karticu.
Alesis mi je privukao pažnju svojom konfiguracijom jer u tom cijenovnom rangu čini mi se daje više (zato i navedoh spacifikaciju).
Znači odvagati šta ti treba na kartici (da li MIDI portovi, hoćeš li snimati preko 96 kHz, 1 ili 2 mic inputa i td.) i krenuti u tom pravcu.
Granata
04-09-2011, 11:35 AM
Kljuchno pitanje je shta hocesh od kartice, i imaj u vidu da shto vishe tih featura imash za 100 evra, to je kvalitet tih featurea slabiji.
2 mic preampa u karti od 100 evra... ne moze ta karta da valja...
boggy
04-09-2011, 12:15 PM
........
2 mic preampa u karti od 100 evra... ne moze ta karta da valja...
ma na slabo kojoj kartici, za bilo koje pare, su mic preampi izuzetni...
Darsus
04-09-2011, 12:21 PM
Hvala svima na predlozima!
Pa s obzirom da se bavim elektronikom, uglavnom drum n bass, dubstep i electro, vise mi je bitna toplina, masnoca i kvalitet zvuka od live recordinga. Ne verujem da cu bilo sta posebno snimati preko te zvucne kartice, mada nebi bilo na odmet da ima tu mogucnost, ali kvalitet zvuka mi je prioritet.
Granata
04-09-2011, 12:23 PM
ma na slabo kojoj kartici, za bilo koje pare, su mic preampi izuzetni...
Ma svakako, nego zbog ta 2 preampa ce i kvalitet cele kartice da ispashta.
Negde mora da se ushtedi, a preampi imaju svoju cenu. I generalno ulazi i izlazi.
Kartica bez i jednog preampa za 100 evra je vec ozbiljna kartica.
Darsus
04-09-2011, 12:28 PM
Drug je predlozio ESI Maya USB karticu. Kako se vama cini u poredjenju sa vec prikazanim karticama na temi?
http://www.sixstardj.com/esimaya44usb.html
boggy
04-09-2011, 12:31 PM
Ma svakako, nego zbog ta 2 preampa ce i kvalitet cele kartice da ispashta.
Negde mora da se ushtedi, a preampi imaju svoju cenu. I generalno ulazi i izlazi.
Kartica bez i jednog preampa za 100 evra je vec ozbiljna kartica.
Ne bih se bas slozio sa takvim generalizacijama... ili ja mozda drugacije dozivljavam "ozbiljnu karticu", za neke proizvodjace mi se cak cini da samo broje konektore kada odredjuju cenu... nema veze sta je pozadi... (i realno nema veze, cipovi su jeftini)
Imao sam Edirol UA25 koji je u svoje vreme kostao preko 300EUR (ako se dobro secam), isto je bio USB... prodao sam ga.
Granata
04-09-2011, 12:40 PM
Ne bih se bas slozio sa takvim generalizacijama... ili ja mozda drugacije dozivljavam "ozbiljnu karticu", za neke proizvodjace mi se cak cini da samo broje konektore kada odredjuju cenu... nema veze sta je pozadi... (i realno nema veze, cipovi su jeftini)
Imao sam Edirol UA25 koji je u svoje vreme kostao preko 300EUR (ako se dobro secam), isto je bio USB... prodao sam ga.
Pa to i pricham, ti konektori su chesto smece al proizvodjachi cenu karte odredjuju prema broju konektora.
@Darsus
Zato u tvom sluchaju ja bih uzeo neshto shto ima minimalan broj ulaza i izlaza.
boggy
04-09-2011, 01:00 PM
Pa to i pricham, ti konektori su chesto smece al proizvodjachi cenu karte odredjuju prema broju konektora.
......
Pricao sam figurativno o broju konektora... ne verujem da kartica koja kosta u radnji 100EUR vredi proizvodno vise od 20EUR... te o kvalitetu konektora ne zelim ni da diskutujem... govorim o broju konektora, broju funkcija... itd.
Granata
04-09-2011, 01:09 PM
Pricao sam figurativno o broju konektora... ne verujem da kartica koja kosta u radnji 100EUR vredi proizvodno vise od 20EUR... te o kvalitetu konektora ne zelim ni da diskutujem... govorim o broju konektora, broju funkcija... itd.
i ja isto.
Goran B
04-09-2011, 02:36 PM
Hvala svima na predlozima!
Pa s obzirom da se bavim elektronikom, uglavnom drum n bass, dubstep i electro, vise mi je bitna toplina, masnoca i kvalitet zvuka od live recordinga. Ne verujem da cu bilo sta posebno snimati preko te zvucne kartice, mada nebi bilo na odmet da ima tu mogucnost, ali kvalitet zvuka mi je prioritet.
Mo?da je onda u tom slučaju najbolja opcija za te pare E-MU 0202 USB.
Mada ka?em, kada je u pitanju kartica sve zavisi, kako i zbog čega i koliko će? je koristiti. Ponavljam, ipak je u pitanju cijena kartice do 100e, bitno je da ti radi posao, da je stabilna i provjerena, ali ipak ne očekivati previ?e.
Ako ti dosadi i zaista postene? svjestan njenih ograničenja, a pri tom ti sve to utiče na posao koji obavlja, onda ide? i tra?i? ne?to vi?e ?to će da zadovolji tvoje zahtjeve.
Bockie
04-09-2011, 05:09 PM
Posto se bavim kucnom produkcijom, a zeleo bih ipak da malo unapredim zvuk. Dobro bi mi dosli predlozi malo iskusnijih ljudi (a verujem da ih ovde ima) za neku zvucnu karticu do 100e.
Interesuje me imate li vi kakvih predloga.
Hvala unapred!
Unapredjenje do 100e...?!
Licno bih ti savetovao da precesljas oglasnu sekciju i nacenkas nesto polovno...ili cak nista, cuvaj kintu...!
:wink:
Prijatelj mi je preporucio strogo E-MU, mada to je njegovo misljenje.
Toliko o prijatelju...:wink:
I sta ce ovo u "Monitoring"-u..??
Darsus
04-09-2011, 08:06 PM
Da se vratimo na temu :) Ne zanima me nesto posebno koliko mic/midi ulaza ima i slicno, posto je kucna produkcija u pitanju interesuje me samo toplina/masnoca/kvalitet zvuka (nazovimo to kako hocemo) kod kartice. Posto se bavim elektronikom kao sto sam vec rekao, nema tu live recordinga (mozda ponekad).
Hvala na dosadasnjim, jos neki predlozi (s osvrtom na gore navedene uslove i da 100 i nize evra, ne kupujem karticu sad pa ko zna kad, treba mi nesto cisto da mi poboljsa zvuk i eventualno obezbedi jos neke dodatne opcije)?
vasko
04-09-2011, 09:15 PM
nije mi jasno, sta tebi treba tacno? samo izlaz za slusalice?
kazes ne treba ti ulazi za instrument ili mikrofon, a ni midi
Granata
04-09-2011, 11:14 PM
...interesuje me samo toplina/masnoca/kvalitet zvuka (nazovimo to kako hocemo) kod kartice.
toplina i masnoca... to necesh dobiti karticom.
Kartica nebi trebalo da daje karakter zvuku vec da ga shto vernije reprodukuje.
Pitanje je i koliko cesh dobiti na kvalitetu zvuka, to su male razlike, i nemaju mnogo smisla ako nemash npr. kvalitetan monitoring.
Bockie
05-09-2011, 12:22 AM
nebi
Toliko ljudi ovu negaciju pise zajedno....cccc....!:mad:
No, Granata je potpuno u pravu sto se ostlog tice...!
SAM input daje mogucnost "kvaliteta" zvuka,(mikrofoni,preampi,ad/da,tehnike ozvuke) ostalo je vezano velikim delom za monitoring! Pod time ne ubrajam samo "monitore" na kojima se radi, vec ceo lanac, od algoritama DAW-a pa preko linija i monitora i naravno predispozicija coveka koji koristi sve to, koji je i najvazniji...!
Dakle karta od 100 evra ce omoguciti, sada vec, uslove za pristojan monitoring! NISTA VISE!
Ako krenemo od toga da i monitoring od 2.000.000? nije uslov za dobar mix, (i to ces morati da naucis - kako radi) vec se samo radi o tome koliko covek poznaje zvucnike na kojim radi, kao preduslov za dobar mix, vise je dobar alat, olaksavajuca okolnost ali ne i garancija...!!!
Sad vec zadjosmo u dubijoze, ali nadam se da shvatas da si zadro u zesce "dubine"...
Ako je za "eto hobi"... ...puno je i 100?...veruj...:wink:
Sa druge strane, ako imas "killer - hit" sve ovo pada u vodu, makar snimljeno diktafonom.... ...Kapiras?
:D
Julishkazz
13-09-2011, 10:17 AM
A da li neka od tih kartica sto si naveo ima fantomsko napajanje?
Hvala.
boggy
13-09-2011, 12:06 PM
A da li neka od tih kartica sto si naveo ima fantomsko napajanje?
Hvala.
Alesis io2 express ima
kruko
10-10-2011, 09:50 AM
@ darsus
za tu muziku ce ti raditi posao neki emu ili m-audio, i dobri zvucnici (neka krk sestica, posto radis u svojoj sobi pretpostavljam).
toplina i masnoca vec dolaze na druge nacine, to zvucna kartica koja ti treba i ne sme da radi.
Na?alost, veliki broj EMU-ovih kartica, pa i ta koja se ovde spominje, vi?e se ne proizvodi, odnosno, ne unapređuju se drajveri koji su zapeli kod treće inkarnacije Windows XP-a. Dodu?e, postoje beta drajveri za W7, ali, beta je beta. A, drajveri su va?na stavka! D?aba ti megafon, ako čovek jednostavno ne čuje. Obrati pa?nju (i) na to.
god_day
10-10-2011, 11:42 AM
Ja sam hteo da postavim slično pitanje, po?to se jako malo razumem u ovu tematiku, pa da ne otvaram novi topic, interesuje me USB zvučna kartica do 200e, ne?to u rangu E-MU 0404.
E sad, po?to sam video na internetu da se ljudi ?ale na windows 7 drajvere i da imaju problema sa njom, interesuju me moguće alternative. Karticu bih koristio uglavnom za snimanje gitare, klavijature... Takođe bitno mi je da radi na windows 7 OS-u i da ima stabilne drajvere i da ima 2 ulaza za istovremeno snimanje. Prvo sam mislio da se opredelim za dotičnu E-MU 0404, međutim predomislio sam se zbog slabe podr?ke sa drajverima.
Ovo mi je prvi post, pa takođe ?elim da pozdravim sve članove foruma ovom prilikom! :beer:
kruko
10-10-2011, 11:44 AM
Uvek ima soluciju da nadje polovnu karticu. Imao sam do skoro emu 0404 (pci, doduse), i beta drajveri za win7 su radili pristojno, ne znam kakva je situacija za USB.
Za drajvere istinu zboris, jesu bitna stavka, namucih se sa tim emuom i drajverima za xp, ispostavilo se da je bolje radila na win7 sa beta drajverom. Uzas.
nikolaivanic
10-10-2011, 12:55 PM
TASCAM US 122/144
24/96
balansirani, phantom, line in/out, midi, phones, hiZ...
jeftina
jos nesto?
<-80db s/n
...
god_day
13-10-2011, 08:50 PM
TASCAM US 122/144
24/96
balansirani, phantom, line in/out, midi, phones, hiZ...
jeftina
jos nesto?
<-80db s/n
...
Gde ima da se kupi ta kartica, konkretno mislim na 144? Zvao sam Artist i oni nemaju...
Bockie
13-10-2011, 09:23 PM
Gde ima da se kupi ta kartica, konkretno mislim na 144? Zvao sam Artist i oni nemaju...
Trenutno se proizvodi kao MkII... Nazovi bilo kog (ozbiljnjijeg) distributera, SVI mogu da je nabave i zatrazi proizvod, ponudi 20% kaparu i zahtevaj isporuku za 10 dana! Sve sto je preko 170e je pljacka! Good luck!
nikolaivanic
14-10-2011, 12:05 AM
Prenosi samo 2 mono signala ili 1 stereo..(+midi);
The US-122L is a USB-based audio interface
designed for use with Digital Audio
Workstation (DAW) software.
It provides a
two-input, two-output 24-bit 96 kHz audio
interface and a 16-channel MIDI interface.
Because the US-122L is USB-based, it is
the ideal companion to any desktop- or
laptop-based digital recording setup. And
since the US-122L operates using only
USB power, you can use it with a laptop
computer to create a very compact and
portable digital audio workstation system.
The US-122L is also an ideal way to capture
analog sources such as records or cassette
tapes into your computer and preserve
them as audio CDs.
Features
24-bit / 96 kHz audio interface.
Analog input signals (L, R) can be input
at the same time and recorded simultaneously
into your computer via USB.
Two XLR mic/line inputs (balanced) and
two 1/4? phone mic/line inputs (balanced/
unbalanced) are provided. One of
the 1/4? phone inputs can be switched to
allow direct input of an electric guitar or
electric bass (R channel only).
Unbalanced stereo line output (RCA connector) and headphone output.
MIDI IN/OUT.
Direct Monitor function allows zerolatency
monitoring of the input.
Power is supplied by the USB connector.
cena polovnih ispod 100e...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.