Log in

View Full Version : zidani zid ili samo monta?ni

File
30-08-2011, 11:00 AM
imam veliku prostoriju koju bi podjelio na studio i re?iju...sad je pitanje, da li sazidati zid od cigli pa onda s jedne i s druge strane raditi drvenu re?etku kamenu vunu osb ploce i ?to već ide...ili je bolje to napraviti bez sredi?njeg ciglenog zida....??? znam da je sa zidom skuplje, ali ciglu imam, treba samo sazidat :-)..ali pitanje je, dali je lo?ije...hvala

boggy
30-08-2011, 12:45 PM
imam veliku prostoriju koju bi podjelio na studio i režiju...sad je pitanje, da li sazidati zid od cigli pa onda s jedne i s druge strane raditi drvenu rešetku kamenu vunu osb ploce i što već ide...ili je bolje to napraviti bez središnjeg ciglenog zida....??? znam da je sa zidom skuplje, ali ciglu imam, treba samo sazidat :-)..ali pitanje je, dali je lošije...hvala
Nikako nije losije.
Veca masa zida = bolja izolacija.
Te ako pokusas da istu masu napravis "montazno"... nece vise biti jeftinija od cigle...
Zidaj i uzivaj! :D

Srecno!

BTW, omalterisi taj zid... ili barem reci zidaru da ti ga lepo isfuguje. Vazduh ne sme da prolazi

OFF
30-08-2011, 02:16 PM
Ja bih (kao sto sam i kod mene uradio) ozidao ciglom dva zida, paralelna na npr 5-10cm rastojanja, a izmedju popunio peskom.....

Ako je to skupo onda mozes samo jedan zid koji ces malterisati obostrano, ili (kao sto sam ja uradio), ako je lepa cigla, ostaviti vidljive fugne i nemalterisati (ala engleski zid).....

Cene, okvirno - malterisanje - 6eura/m2, rigips zid oko 15e/m2, ako malterises onda jos oko 3eura po m2 za gletovanje i bojenje (za gips takodje). Sve u svemu, najeftinije je na kraju najbolje - 2 zida bez maltera i popunis peskom izmedju (i naravno, vezes ih armaturom)

File
30-08-2011, 04:13 PM
hvala...ali moj je plan, ne znam jeste me shvatili...da i s jedne i s druge strane bude drvena re?etka odmaknuta od zida kamena vuna i onda 2 sloja rigipsa...tako i s druge strane...znaci rigips,rigips,vuna,zrak,zid,zrak,vuna,rigips,rigip s...jel to pretjerano i da li je ispravno...ili..koja je najbolja opcija...s tim da ne bi si ba? ni oduzimao previ?e prostora

Rhino
30-08-2011, 04:24 PM
Ako krenes sa masivnijom solucijom, tj 2 reda cigli, onda presjek gledan sa jedne strane na drugu izgleda ovako...

Kamena vuna/vazduh/cigla - (pijesak izmedju 2 reda cigle) - cigla/vazduh/kamena vuna

boggy
30-08-2011, 04:45 PM
hvala...ali moj je plan, ne znam jeste me shvatili...da i s jedne i s druge strane bude drvena rešetka odmaknuta od zida kamena vuna i onda 2 sloja rigipsa...tako i s druge strane...znaci rigips,rigips,vuna,zrak,zid,zrak,vuna,rigips,rigip s...jel to pretjerano i da li je ispravno...ili..koja je najbolja opcija...s tim da ne bi si baš ni oduzimao previše prostora

Sve smo te shvatili, nije preterano, i ovo sto ti drugi predlazu moze cak i da se pojednostavi sa debljim zidom od cigle, bez peska... dobro ce da radi.

za izolaciju niskih frekvencija moraju ici slojevi u sledecem "redu": masa, masa, masa, masa, masa, masa, masa.... itd. (mislim da si shvatio :D )

Princip masa-vazduh-masa vazi za visoke frekvenicije iznad 1kHz i to BOLJE radi za te frekvencije od obicnog zida (ili duplog), ali radi GORE za niske frekvencije.

OFF
30-08-2011, 08:31 PM
vidi samo i druge sisteme gradnje.... meni se gips u studiju nikada nije dopadao (prakticno da, ali zvuchno ne)

File
31-08-2011, 12:21 PM
da da...shvatio sam...:-) a koji jo? naćini osim gipsa ili osb ploce...znam da postoje čuda, ali je to uglavnom ono ?to dolazi nakon 'zida' apsorberi, reflektori i dr....?ta ka?ete na to da jedan zid u live roomu ostavim ciglu neo?bukanu...vidio sam to u par studija...jer najbitnije mi je napravit solidnu sobu za bubanj...za gitare i vokale se uvjek mogu postavit kojekakvi paneli koji mogu dodatno 'ugasiti' prostoriju

boggy
31-08-2011, 12:30 PM
da da...shvatio sam...:-) a koji jo? naćini osim gipsa ili osb ploce.........
staklo, kamen...

NLP
31-08-2011, 02:09 PM
da da...shvatio sam...:-) a koji jo? naćini osim gipsa ili osb ploce...znam da postoje čuda, ali je to uglavnom ono ?to dolazi nakon 'zida' apsorberi, reflektori i dr....?ta ka?ete na to da jedan zid u live roomu ostavim ciglu neo?bukanu...vidio sam to u par studija...jer najbitnije mi je napravit solidnu sobu za bubanj...za gitare i vokale se uvjek mogu postavit kojekakvi paneli koji mogu dodatno 'ugasiti' prostoriju

Ako ima? dovoljno prostora/volumen onda svakako stone room i wood room a dry/wet ako ?to ka?e? "ugasi?" i ili blenduje? kad hoče? sa mobilnim opcijama.

File
20-09-2011, 06:40 AM
Ok...recimo da sam usvojio ?emu između studija i re?ije, a ona će biti (za sada): osb ploće na drvenom ro?tilju ispunjeno kamenom vunom odmak od zida, cigleni zid (stara pećena cigla), ali sa uzdu? ciglama da bude deblji i masivniji..onda druga strana opet zrak kamena vuna osb ploće....Ako nisam u tom postupku pogrije?io, onda sa osb-a mogu ići dalje (gips ploće, jo? jedan osb sloj ili ne?to trece)...ak je to sve ok mogu ići na rađu:)....jo? jedno bitno pitanje...zid bi bio ravan, a jel onda mogu taj drveni ro?tilj zid na koje idu osb ploce uko?avat tj radit onu ?emu prostorija u obliku saće da ne budu paralelni zidovi..ili da i taj prvi osb zid isto napravim ravan sa ciglenim zidom, a na njega jo? stavim jo? jedan kosi ro?tilj pa osb ploće??????Hvala

NLP
20-09-2011, 09:42 AM
Lepo nacrtaj u SketchUp-u recimo ili bar ručno pa poka?i ?to tačno misli?.

File
21-09-2011, 08:55 AM
:ups:

File
21-09-2011, 09:05 AM
Kako se stavlja slika ???? :ups:
(http://www.rumski.com/forum/newattachment.php?t=38885&poststarttime=1316591542&posthash=4f63d8237ad41a1986dbc2ebe7a34fb5)

File
21-09-2011, 10:00 AM
Radio sam ne?to u skećapu i uredno...no za ovu prezentaciju mi se ne da :-) znam da izgleda djecje, ali je nadam se i dovoljno da bi se sku?ili

Ovo je moj plan....zaustavite me odmah gdje grije?im...imam jo? par drugih solucija, ali prezentirat cu prvo ovaj prvotni
10301
Znaci imam zidove temelje i montu i krov
Planiram prvo sazidati pregradni zid sa temeljima i izolirati ga rezanjem cigle a tek onda zaljevati deku za pod. Ja bi ga sazidao pod ovim kutem da izbjegnem paralelne povr?ine ???? grije?im li ???? ?to predla?ete drugo??
10302
Sada bi vec tu negdje izlio beton izolaciju nadbeton
10303
Tu je znaci napravljena drvena re?etka odmaknuta od tog zida i napunjena staklenom vunom...zanimaju me djelovi kod vrata i prozora...vrata sa ?tokom stavljam na taj vanjski drveni zid???? i tako s druge strane???? i kako onda popunim tu rupu između vrata zida vrata ??? a da se ?to manje ve?u i da ne ide zrak..isto i sa prozorom...da li ugrađujem cijeli gotov prozor ili sa jedne strane jedan okvir, sa druge drugi...i onda popunjavam boćnu 'rupu' kako???
10304
Na kraju 'izoliram' ostatak prostorije...i onda naknadno gradim jo? jedan kosi zid na isti naći i kosine u kutevima....ili ih je bolje ostaviti ravnima pa kaćiti bas trapove......
Ovo je sve napisano pod jednim velikim upitnikom?????? jer to je ono koliko sam ja uspio proku?iti kako se to i za?to radi...Treba mi ?to jednostavnija, jeftinija i ?to efikasnija solucija....i ono, neka bude za sad dobro a onda da se akustićki 'jo? na dalje' tretira u nastavku bez da se i?ta ru?i

2. solucija mi je da s jedne strane ostavim cigleni zid a samo s druge strane napravim drveni ro?tilj vuna osb ploca, jer će mi se ono ćiniti i predebel zid a prostora ba? i nema previ?e...a mo?da ćak i bez ciglenog zida, pa zalit betonsku plocu i napravit drveni na tome (iako mi se to ćini lo?ije jer su povezane dole ploće pa je bolje da svaka pliva za sebe)...ugl...mo?da je i bolje ostaviti negdje cigleni zid.....
jedna velika napomena : PROBLEME S KOM?IJAMA NEMAM vrć 10 godina a nema nikakve izolacije, cigla bez ?buke i s jedne i druge strane (s druge strane kartoni od jaja), ali ajde napravio bi ro?tilj i to sve pa da kad vec radim da napravim kolko dobro...i zid između re?ije i live rooma mi je sada zid, 3 tepiha spu?va i to mi radi sasvim solidno...znaci bilo kakvo pobolj?anje mi je već super....i najbitnija mi je AKUSTIKA prostora a ne toliko IZOLACIJA...pa me zanima da li je taj kosi zid ispravan, a i ono kasnije uko?avanje ostalih zidova....u biti ZANIMA ME SVE...i DA LI JE OVO ZA SADA OK I ?TO TREBA MIJENJATI...unaprijed zahvalan ...ono...puno :-)

boggy
21-09-2011, 10:19 AM
Zasto pregradni zid nije pod pravim uglom u odnosu na ostale?

BTW, skp fajl iz sketchup-a mozes rarovati ili zipovati pa ga dodas kao attachment. Takodje mozes projekcije iz sketchupa exportovati u jpeg i postaviti kao slike.

File
21-09-2011, 11:17 AM
Za?to? Pa zar nije bolje da zidovi nisu paralelni s drugim zidovima i da su ?to 'nepravilniji'..pa kad ga vec gradim da ga izgradim tako?....mislim meni jo? lak?e, ali sam mislio da je bolje ovako....
znam to sve za sketchup, ali mi je trenutno bilo br?e ovako...

boggy
21-09-2011, 11:20 AM
Za?to? Pa zar nije bolje da zidovi nisu paralelni s drugim zidovima i da su ?to 'nepravilniji'..

Ne. Mesas zidove koji su osnova i "zidove" koji su nastali akustickim tretmanom. Takodje zanemarujes neophodnu simetriju koja je potrebna za kontrolnu sobu.

pa kad ga vec gradim da ga izgradim tako?....mislim meni jo? lak?e, ali sam mislio da je bolje ovako....

Nije bolje tako, ali je bolje da ozbiljnije proucis materiju pre nego sto se dohvatis alata i krenes da trosis materijal.

znam to sve za sketchup, ali mi je trenutno bilo br?e ovako...
ok

File
21-09-2011, 12:16 PM
proucavam ju vec dugo, ali eto usvojio sam ?to sam uspio...a i dalje ju proucavam tu na rumskom, nadajuci se da cu saznati ?to vi?e...a i saznajem i hvala vam :-)...ok...a ako napravim konstrukcijski zid 'ravno' i s tim dobijem i simetricnost control rooma (istina, to sam zaboravio:ups:)jel onda vrijedi da live room 'nakosim' onako kako sam i nacrtao, sa monta?nim zidovima?? Da li je potrebno, na koji naćin? razmi?ljao sam, malo mi se cini da bi taj zid bio predebel za toliku prostoriju...a problema sa susjedima i vanjskom bukom nemam..mo?da bi bilo dovoljno da sa ove strane gdje je control room samo o?bukam zid i gotovo, a sa druge stavim pregradni zid, kamenu vunu osb ploce....+ zanima me: odmak od zida, ro?tilj, kamena vuna, osb ploce...jel to utjece na akustiku prostora ili je samo da bi ju zvucno izolirao...jer ionako na kraju ovog procesa bi i?li apsorberi difuzori na to sve....s tim da bi mo?da iskoristio i ciglu za jedan od zidova za ?ivlji bubanj...lupam nemam pojma, ali mi mo?da mo?ete pojasniti

boggy
21-09-2011, 12:29 PM
proucavam ju vec dugo, ali eto usvojio sam ?to sam uspio...a i dalje ju proucavam tu na rumskom, nadajuci se da cu saznati ?to vi?e...a i saznajem i hvala vam :-)...ok...a ako napravim konstrukcijski zid 'ravno' i s tim dobijem i simetricnost control rooma (istina, to sam zaboravio:ups:)

novac je tvoj, snaga takodje...

jel onda vrijedi da live room 'nakosim' onako kako sam i nacrtao, sa monta?nim zidovima?? Da li je potrebno, na koji naćin? razmi?ljao sam, malo mi se cini da bi taj zid bio predebel za toliku prostoriju...a problema sa susjedima i vanjskom bukom nemam..mo?da bi bilo dovoljno da sa ove strane gdje je control room samo o?bukam zid i gotovo, a sa druge stavim pregradni zid, kamenu vunu osb ploce....+ zanima me: odmak od zida, ro?tilj, kamena vuna, osb ploce...jel to utjece na akustiku prostora ili je samo da bi ju zvucno izolirao...jer ionako na kraju ovog procesa bi i?li apsorberi difuzori na to sve....s tim da bi mo?da iskoristio i ciglu za jedan od zidova za ?ivlji bubanj...lupam nemam pojma, ali mi mo?da mo?ete pojasniti
A zasto uopste pregradjujes prostor ako imas sada pristojnu zapreminu, a pregradjivanjem ces dobiti dva dosta manja prostora...

File
21-09-2011, 12:49 PM
Istina....Da imam dovoljno novaca ne bi toliko ulazio uopce u sve to, vec bi se koncentrirao na samo snimanje i produciranje, a ne konstrukciju studija...i za to bi onda platio ljude poput vas, ali nemam....a isto tako znam da je ta akustika toliko komplicirana i da imam 30 godina da ju ućim, ne bi napravio ni blizu 'idealan' studio, jer bi za godinu vi?e znao jo? ne?to, ?to je dovoljno da sru?im sve, a i taj zid gradim ove godine, a ?to će ići dalje, to mo?e i za godinu dana kad budem znao ne?to vi?e...ali bitno mi je sad kada vec gradim zid da ga izgradim na pravi naćin....A pregrađujem taj prostor zato da imam live room i control room, snimam bendove, live bubanj, preglasne kabinete gitara, jednostavno mi treba ..ili mo?da ne treba...evo 6 godina sam ozbiljnije u tome i znam da sam o akustici samo zagrebao povr?inu i da je to ko kvantna fizika, a ne zajeb****Jednostavno ?elim imat nesavr?eni studio u kojem cu se moći usavr?avati, ućiti i raditi 'pristojne' snimke, a da mi akustika bude 'ok' a ne pogre?na....znaci ne mora biti savr?ena...jer ?ta vrijedi savr?ena akustika nekome 'ko nema u?i...hvala.....
:-) sad je faza izgrade zida...gdje..i da li uopce, jer cu tako smanjit sobu...jer sa pregradnim zidovima ce bit tanje i naravno neucinkovitije...a i ovako sa zidom ce svaka deka (pod) biti za sebe i nece biti od jednog komada, jer necu raditi plivajuce podove jer nemam para za to...a i ne smetam nikome

boggy
21-09-2011, 12:59 PM
Istina....Da imam dovoljno novaca ne bi toliko ulazio uopce u sve to, vec bi se koncentrirao na samo snimanje i produciranje, a ne konstrukciju studija...i za to bi onda platio ljude poput vas, ali nemam....a isto tako znam da je ta akustika toliko komplicirana i da imam 30 godina da ju ućim, ne bi napravio ni blizu 'idealan' studio, jer bi za godinu vi?e znao jo? ne?to, ?to je dovoljno da sru?im sve, a i taj zid gradim ove godine, a ?to će ići dalje, to mo?e i za godinu dana kad budem znao ne?to vi?e...ali bitno mi je sad kada vec gradim zid da ga izgradim na pravi naćin....A pregrađujem taj prostor zato da imam live room i control room, snimam bendove, live bubanj, preglasne kabinete gitara, jednostavno mi treba ..ili mo?da ne treba...evo 6 godina sam ozbiljnije u tome i znam da sam o akustici samo zagrebao povr?inu i da je to ko kvantna fizika, a ne zajeb****Jednostavno ?elim imat nesavr?eni studio u kojem cu se moći usavr?avati, ućiti i raditi 'pristojne' snimke, a da mi akustika bude 'ok' a ne pogre?na....znaci ne mora biti savr?ena...jer ?ta vrijedi savr?ena akustika nekome 'ko nema u?i...hvala.....
:-) sad je faza izgrade zida...gdje..i da li uopce, jer cu tako smanjit sobu...jer sa pregradnim zidovima ce bit tanje i naravno neucinkovitije...a i ovako sa zidom ce svaka deka (pod) biti za sebe i nece biti od jednog komada, jer necu raditi plivajuce podove jer nemam para za to...a i ne smetam nikome

Ako je tako, onda ti preporucujem da uredis jednu, veliku sobu, i da monitoring radis na slusalice dok snimas. To ce ti omoguciti da imas i dobru sobu za snimanje i kontrolnu sobu.
Plivajuci pod nema smisla ako se ne moze uraditi pravilno, tako da i taj argument gubi snagu.
Za bubanj ti ionako treba sto veca zapremina sobe tako da je dalje smanjivanje ovoga sto vec posedujes besmisleno.

Nedostatak dovoljno velikog prostora, novca, snage, znanja i sposobnosti ne znaci istovremeno da trebas striktno pratiti sablone koje si do sada video da drugi studiji koriste,... zapremina prostora je fizicka velicina....

Ako ti treba da prostor samo lici vizuelno na muzcki studio a da pri tom nema pravu funkcionalnost... to je onda druga prica.

File
21-09-2011, 03:55 PM
10306
Ovo je u biti prostor s kojim raspola?em...pricali smo samo o one dvije prostorije desno...
Iako znam da ne bi trebao ici na ?tetu akustike i da je na vrhu piramide, ali eto, imam mogucnost iskoristiti svih 15 x 5 metara cijele te kuce....ali moram i vje?to vagati sve potrebne elemente...jer bend mora negdje i odspavati otu?irat se i skuvat si kavu bez obzira na akustiku :-) - pa tu negdje i uskaće prica da mora i izgledat ko studio :-) ali ne iznad namjene....e sad kad bi mogao vagati...Svjestan sam ja da live bubanj prostorija mora biti veca..znao sam i koliko kvadrata, a isto tako i control room bi trebao biti najmanje toliko i toliko...

boggy
21-09-2011, 03:58 PM
10306
Ovo je u biti prostor s kojim raspola?em...pricali smo samo o one dvije prostorije desno...
Iako znam da ne bi trebao ici na ?tetu akustike i da je na vrhu piramide, ali eto, imam mogucnost iskoristiti svih 15 x 5 metara cijele te kuce....ali moram i vje?to vagati sve potrebne elemente...jer bend mora negdje i odspavati otu?irat se i skuvat si kavu bez obzira na akustiku :-) - pa tu negdje i uskaće prica da mora i izgledat ko studio :-) ali ne iznad namjene....e sad kad bi mogao vagati...Svjestan sam ja da live bubanj prostorija mora biti veca..znao sam i koliko kvadrata, a isto tako i control room bi trebao biti najmanje toliko i toliko...
Niko ti ne zeli uskratiti spavaonicu i blejanu, samo je u relativno malim prostorima bolje i lakse imati veliku kontrolnu sobu zajedno sa velikom sobom za snimanje, nego dve odvojene manje koje ne vrede.

File
21-09-2011, 04:11 PM
na slici su pravi omjeri...i kad bi i?ao sa pomicanjem zidova morao bi uzeti sve jer pomicanjem za metar dobivam 5 sa 5 tj prostoriju istih dimenzija ?to je ultra lo?e

File
21-09-2011, 04:16 PM
A opcija ova....napravim kako si rekao..i radim tako neko vrijeme, a kad budem imao para i vi?e...sru?im blejanu i spavacu i wc i napravim tamo control room a ovo nadogradim iza negdje :-)

File
21-09-2011, 04:17 PM
i da...onda se postavlja i jedan novi problem, a to je da vrata ulazna moraju biti na vanjskom zidu..da ne budu iza slu?atelja

File
21-09-2011, 05:41 PM
i da....znam da pricamo o idealnom i ?to boljem...ali kako to da ima toliko 'profesionalnih' studija koji rade 'profesionalno' i snimaju 'velike estradne zvijezde' sa jako profesionalnim rezultatima...a imaju ni?ta veći prostor od ovog kojeg sam ja sebi zamislio...evo znam jednog iz mog grada po?ege koji stvarno nije kucni studio i radi totalno profesionalno...sad je ulupo hrpu para u studio koji je u potkrovlju...live room a i control room mu nisu ni?ta veći od ovog...a jo? je u live roomu napravio guitar bootov i vokal bootove ?to znaći da ih je jo? i smanjio ... neka?em ja da ti nisi u pravu...daleko od toga...nego ako se prinese neka ?rtva...da li je to ba? tolka ogromna ?rtva...jer ?arafat po 100 watnom lampa?kom pojacalu sa hi gainom sa najzatvorenijim slu?alicama na svijetu ne mo?e bit ugodno u istoj prostoriji...a kao i provest 2 dana snimajuci gitare odvrnute na pola na takvom pojacalu...pa cak ni reamp ne poma?e jel ti je isto...a i mikrofonija koja se vuće iz takvog pojaćala...ima tu nedostataka također hrpa...akustika je bitna..ne ka?em ja ni?ta, najbitnija...ali nije jedina

boggy
21-09-2011, 06:22 PM
Nadam se da si razumeo da niko ovde tebi ne brani da uradis kako god ti neko drugi savetuje ili kako si ti video da drugi rade. Jedino je malo bezveze ocekivati da dobijes bas takav (u ovom slucaju pogresan) savet i ovde. Ja licno znam kako zvuci i soba za snimanje i kontrolna soba kada u njoj nije sredjen bass, kao uostalom, svi koji posecuju i ne posecuju ovaj forum, niko ti ne brani da i ti napravis tako nesto.
Takodje, niko ti ovde ne savetuje nista idealno niti vrhunsko, sve ovo sto mozes videti po forumu je prakticno u maksimalnom odnosu kvalitet/cena, ali nista od toga nije vrhunski akusticki tretman niti to ima kao ambiciju... te ne treba preterivati i davati mi do znanja da ne treba "vrhunsko", ako predlazem SAMO 20-40cm tretmana za niske frekvencije, a realno ni 150cm ne odradjuje posao bas kako treba, i recimo da bi 250cm bilo dovoljno ( za svaki zid i za plafon!)... isto ne mogu nista ni protiv toga ako postoje "akusticari" koji kazu da je sve ovo preterivanje, i da akusticki tretman moze da se uradi i sa jednom balom meke staklene vune (ukupno za celu prostoriju)... najbolje je da se to proveri na svojoj kozi i da se posle ne kuka kako u prostoriji nema bassa ili je bass potpuno neartikulisan...

Takodje ako si siguran da je najbolje srediti sobu da samo izgleda sredjena (vizuelno) i da izgleda "profesionalno" za neupucene klijente, onda radi kako mislis da je najbolje (na kraju, takvih "studija" je najvise u okruzenju). Ovaj deo foruma se ne bavi vizuelnim identitetom muzickog studija niti uredjenjem enterijera muzickog studija, da izgleda "k'o pravi", nego, teme kojima se bavimo su napajanje studija, kabliranje, akusticki tretman, zvucna izolacija, grejanje, ventilacija, rashladjivanje, itd...

Pored svega sto sam napisao, u kvalitetno sredjenim studijima se obicno NE MOZE ZNATI debljina tretmana do zidova, kao na primer na ovoj slici dole:

http://myroom-acoustics.com/images/stories/big_pic1.jpg

gde iza fraktalnog difuzora koji se vidi na kraju sobe, postoji akusticki tretman niskih frekvencija koji je debeo blizu 1m :shock:, ali se ne moze videti jer smo ga pokrili difuzorom... tako da ne veruj onome sto vidis na slikama, ako ne znas sta je iza... ne kazem da je uvek nesto smisleno iza (nalazili smo i samo paucinu iza tekstila u nekim studijima!? :shock: ) ali u svakom akusticki sredjenom studiju MORA postojati dobar tretman niskih frekvencija da bi uopste pricali o ikakvom artikulisanom odzivu u doticnoj prostoriji, jer ne postoji ama bas nikakva primena sobnih modova ispod 300Hz u malim prostorijama, bez obzira na pravac u muzici, ukus onoga koji slusa, vrstu i kvalitet zvucnika itd... bassovi moraju da se sredjuju u svakom slucaju.

Profesionalan rad studija ne znaci da je i akusticki tretman uradjen profesionalno, jer... sama rec "profesionalno" govori o poslovnom ponasanju onoga ko radi u studiju kao sto govori i o kolicini posla koji uspeva da obavi u tom studiju... akusticki tretman ce davati kvalitetnije rezultate, omouciti brzi rad, manje umaranja ... kolicina posla je uslovljena svime drugim osim akustickim tretmanom prostorija, koje se prvenstveno uredjuju za zaposlene u studiju da bi imali bolje uslove za rad i da bi duze mogli da ostanu u ovom poslu te zarade penziju ...

File
21-09-2011, 08:15 PM
Hvala na iscrpnom odgovoru...sve ?to je rećeno stoji i sla?em se sa svime...ja sam totalni amater u vezi akustike i ne bi htio ni malo pametovat..ovom svemu u potpunosti vjerujem i znam da je tako...a jel mo?e proc i onako il je tolka katastrofa :rotfl: dali mogu gre?iti kao i vecina nas smrtnika

boggy
21-09-2011, 08:20 PM
......dali mogu grešiti kao i vecina nas smrtnika
To vec nije pitanje na koje ti ja mogu dati odgovor... :da:

File
21-09-2011, 08:47 PM
uf...morat ću da mjenjam planove...i razmi?ljam o puno skupljem uređenju....ampeg ce pricekat :-) eto vidi? ?ta ti ja pricam...kukam za ampegom i ne mogu si ga tako lako priu?tit jer ?tedim da bi izbetonir'o pod da ne hodam po ciglama...pa razmi?ljam o solidnom tretmanu koji i ne rije?ava ba? ispod 300 hz...ili razmi?ljat o 'ispravnom' tretmanu koji će mi milkit u?i i mikrofone i bit će sve super, a i moći ću se pohvalit kako imam bolju akustiku od ko zna sve koga :-)
A mogu i ići na opciju da trenutno u studiju koji je ?upa sa kartonima od jaja i ima koji tepih na zidu i stiropor koji zvoni na stropu i mrtvih mi?eva...dobri za 1000Hz :-)..napravit bolji zvuk od nekog kome je do?ao akustićar iz ?vicarske i napravio studio i koji ima sve holivudske kvalitete od konvertora do mastering opreme...dalje...da se ipak ta moja ?upa mo?e dovest u red koji je duplo ako ne i 6 puta bolje nego je sad...i ja zadovoljan :-) mo?da i neko vrijeme...uglavnom...totalno se ku?imo...ja sad u biti tafrljam i udaram glavom o zid hehe :banghead: i nema nekih pretjeranih razloga da mi se obja?njava dalje, jer mi je sve receno....e sad ja trebam malo razmislit glavom, jer mi je trebalo godinu dana da ćak osmislim kako ce izgledati ove 4 prostorije :-)