Log in

View Full Version : Mekoninov future studio

mekonin
24-08-2011, 08:41 PM
Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.

boggy
24-08-2011, 09:52 PM
Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.

Nisam nikada radio studio koji je imao plocice na podu, ali ako gledamo teoretski, plocice su tvrde i reflektivne, sto je i zadatak poda u studiju, tako da verujem da ne bi trebalo biti problema, ne bi to tretirao nikakvim tepisima i itisonima, ostavio bih ga kakav jeste i uradio ozbiljan bass tretman (modularan ili ne), pod ne bi pravio probleme.

mekonin
25-08-2011, 09:50 AM
Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.

Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?

Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.

boggy
25-08-2011, 09:59 AM
Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.

Napravi ozbiljan tretman zidova... veoma reflektivan mora biti samo pod, ostalo mora biti reflektivno iznad otprilike 1kHz, a ispod toga treba da prelazi u absorptivno

Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?

Naprotiv, bilo bi pozeljno... otvoricu ga ja.

Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.
Pogledao sam i prilozio sliku da se lakse vidi.

mekonin
25-08-2011, 10:12 AM
Hvala jos jednom!

Ono sto mi se prvo namece kao ocigledan problem jeste kako resiti problem simetrije prostorije? Pada mi na pamet pregradjivanje prednjeg zida ispred stepenista kao i ovog kosog dela koji podrzava stepeniste, na cemu bih dobio koliko toliko simetricni prostor ali bih i izgubio dosta na njemu.

Drugi problem je sto se tice rasporeda zvucnika, jedini zid koji je neprekinut je donji zid, medjutim zid iza zvucnika bi bio nemoguc za tretiranje zbog prozora i vrata, osim ako ne pregradim taj deo kao sto sam pomenuo gore.

boggy
25-08-2011, 10:19 AM
da, malo je komplikovano, jos je i prostorija prilicno niska, ali sto rece neko na belosvetskom forumu... sredjuj prostoriju koju imas a ne onu koju nemas...

ajd' nek i ostali nesto kazu...

mekonin
25-08-2011, 10:27 AM
Evo doradjenog modela, uocio sam gresku kod levog zida:

http://www.sendspace.com/file/wy5x37

Na zidovima uz plafon takodje ima i dosta cevi, ne znam koliko to moze da utice na akustiku, ali njih nisam umeo da odradim u alatu, zato evo fotke:

http://img708.imageshack.us/img708/8058/zid2x.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/708/zid2x.jpg/)

Napomena: da bi se otvorio fajl potrebno je imati instaliran Google Sketchup, jako jednostavan i koristan program, meni je bilo potrebno par sati za ceo model.
Zakacio bih JPGove modela ali je tesko zbog nepravilnosti prostorije,stvoriti dobru predstavu o njoj preko JPG, moje misljenje.

mekonin
25-08-2011, 10:30 AM
da, malo je komplikovano, jos je i prostorija prilicno niska, ali sto rece neko na belosvetskom forumu... sredjuj prostoriju koju imas a ne onu koju nemas...

ajd' nek i ostali nesto kazu...

Visina prostorije je 2,83m, sam ulaz pre stepenica je 2,14m, kolika je optimalna visina jednog studija, ako postoji?

boggy
25-08-2011, 10:33 AM
Visina prostorije je 2,83m, sam ulaz pre stepenica je 2,14m, kolika je optimalna visina jednog studija, ako postoji?

da, u pravu si, lose sam video kotu.... to je solidna visina.
Optimalna visina je preko 3m, jer u tom slucaju imas prostora da ozbiljno sredis plafon.

boggy
25-08-2011, 10:35 AM
.........
Napomena: da bi se otvorio fajl potrebno je imati instaliran Google Sketchup, jako jednostavan i koristan program, meni je bilo potrebno par sati za ceo model........
http://sketchup.google.com/intl/en/download/

NLP
26-08-2011, 12:26 AM
Tebi treba "samo" control room u ovoj prostoriji ili jo? ne?to?
Koliki ima? proračun i koliko misli? na kraju krajeva ulo?iti?!

mekonin
26-08-2011, 07:08 AM
Tebi treba "samo" control room u ovoj prostoriji ili jo? ne?to?
Koliki ima? proračun i koliko misli? na kraju krajeva ulo?iti?!
Samo control room, a ulozio bih do 1000 evra.

NLP
26-08-2011, 11:35 PM
Za te pare mo?e da malko tretira? prve refleksije i poneki superchunksevi, pokoji difuzor i to je to za toliko para i svakako u DIY ozvedbi.
Gabariti prostora nisu ba? slabi (ali ne i veoma dobri:)).

mekonin
30-09-2011, 11:28 AM
Pozdrav,

ne javljam se ovoliko dugo zbog obaveza, a i najpre zbog toga sto sam se posvetio proucavanju materije vezano za akustiku.

Ono sto mi i dalje predstavlja najveci problem i sto mi je ujedno i prva prepreka jeste problem simetrije. Bio bih jako zahvalan na bilo kakvom savetu sto se tice resavanja tog problema u vidu razumnih intervencija na prostoru i osnovne postavke zvucnika.
Zakacicu jos slika izvucenih iz projekta radi lakse vizualizacije.

mekonin
01-10-2011, 09:20 AM
Kao prvo logicno resenje mi deluje da bi trebalo pregraditi prostor ispod kosog stepenista. Tu bi eventualno mogao napraviti ostavu ili vocal booth, u buducnosti. Tada bi jedini "neprekinuti" zid bio onaj nasuprot ulazu, koji bih mogao da tretiram apsorberima i sa dva superchunk-a u uglovima. Medjutim, tu imam problem sa stepenistem ispred ulaza u toalet, ne znam da li ima smisla tretirati taj cosak od stepenista do plafona za razliku od drugog koji bi bio od poda, to sigurno nije dobro za stereo sliku...

Takodje po toj orijentaciji, moj sweet spot ce biti postavljem malo ispred stepenista, okrenut ka ulazu. Na koji nacin bih mogao da tretiram tu stranu prostorije? Prva stvar koja mi pada na pamet jeste da stavim podnostojece apsorbere iza zvucnika. Druga stvar jeste pregradjivanje i te strane, ostavljajuci prostor za vrata, ali gubeci mnogo na prostoru. Naravno ja sve ovo pricam na osnovu logike DIY tretiranja ostalih project studija, koji su svi mahom prostorije pravilnog oblika.
Uz to, ne znam kako da pristupi racunanju room modova ovakve prostorije, s obzirom da su prvih 80ak cm od ulaza izdignuti 70 cm u odnosu na ostatak prostorije.

Eomsy
01-10-2011, 12:03 PM
Jel mo?e? molim te attachat sketch-up projekat, je rsu ti linkovi neaktivni :wink:, ba? bi malo pogledao, ako smijem :D ....

Kao prvo logicno resenje mi deluje da bi trebalo pregraditi prostor ispod kosog stepenista. Tu bi eventualno mogao napraviti ostavu ili vocal booth, u buducnosti.
Mali i je prostor za vocal booth ... trebaju ti VELIKI vokali, a ne "mali" (u zvuku), pogledaj moj thread (http://rumski.com/forum/showthread.php?t=28239), zbog istoga razloga sam ja odustao od toga. Ali da ti bude za računalo, fax, printer i ostale zujajuće stvari, to bi moglo proć :wink: ...

Tada bi jedini "neprekinuti" zid bio onaj nasuprot ulazu, koji bih mogao da tretiram apsorberima i sa dva superchunk-a u uglovima. Medjutim, tu imam problem sa stepenistem ispred ulaza u toalet, ne znam da li ima smisla tretirati taj cosak od stepenista do plafona za razliku od drugog koji bi bio od poda, to sigurno nije dobro za stereo sliku...

A da sazida? iste takve stepenice na drugoj strani?! Identična stereo slika :rotfl::rotfl::D ... ?alim se. Ne znam, mo?da ih razvaliti, pa napraviti ?eljezne lojtre (stepenice, merdevine?). Nisam ti tu ba? pametan. MO?da čika boggy ima koju pametniju od mene ...

Takodje po toj orijentaciji, moj sweet spot ce biti postavljem malo ispred stepenista, okrenut ka ulazu. Na koji nacin bih mogao da tretiram tu stranu prostorije?
Ovako odokativno, mislim da će ti ?irina stepenica smetati radnome stolu, stalcima za monitore, pa brijem da bi ih trebao prepoloviti. A na vrata (kao i na prozore) i ispod prozora napraviti neke absorbere. Bezveze je to pregrađivati, kada ionako ne mo?e? sav taj prostor tretirati (napuniti vunom), pa da bude veliki bass trap :shock: ...

mekonin
01-10-2011, 12:23 PM
Jel mo?e? molim te attachat sketch-up projekat, je rsu ti linkovi neaktivni :wink:, ba? bi malo pogledao, ako smijem :D ....
Naravno! Evo svezeg linka:

http://www.sendspace.com/file/6lg50s

Mali i je prostor za vocal booth ... trebaju ti VELIKI vokali, a ne "mali" (u zvuku), pogledaj moj thread (http://rumski.com/forum/showthread.php?t=28239), zbog istoga razloga sam ja odustao od toga. Ali da ti bude za računalo, fax, printer i ostale zujajuće stvari, to bi moglo proć :wink: ...
Da, ostava je verovatno najpametnije resenje. A vokale bih eventualno mogao snimati u samom control roomu, kao sto predlazu na ovom linku:
http://www.realtraps.com/art_booth.htm

A da sazida? iste takve stepenice na drugoj strani?! Identična stereo slika :rotfl::rotfl::D ... ?alim se. Ne znam, mo?da ih razvaliti, pa napraviti ?eljezne lojtre (stepenice, merdevine?). Nisam ti tu ba? pametan. MO?da čika boggy ima koju pametniju od mene ...
Dobra ideja, nije mi pala na pamet :)
Razmisljao sam o razbijanju, ali to je ipak beton, bice dosta problema to razbiti i srediti, ali ako ne postoji drugo resenje...

Ovako odokativno, mislim da će ti ?irina stepenica smetati radnome stolu, stalcima za monitore, pa brijem da bi ih trebao prepoloviti. A na vrata (kao i na prozore) i ispod prozora napraviti neke absorbere. Bezveze je to pregrađivati, kada ionako ne mo?e? sav taj prostor tretirati (napuniti vunom), pa da bude veliki bass trap :shock: ...
Mislis prepoloviti duzinu stepenica ispred izdignutog dela? To je slican poduhvat razbijanju stepenica ispred ulaza u toalet. Ako bih vec resio da ih razbijem razbio bih ih skroz, i tu postavio gvozdene ili neke druge stepenice. Koliko uticu i one u sadasnjem stanju na stereo sliku?
Apsorbere bih svakako stavio na tu stranu, samo me zanima da li bi bilo najpametnije postaviti ih direktno preko prozora i vrata ili ih mogu postaviti blize zvucnicima na stalcima i dobiti zeljeni efekat?

Eomsy
01-10-2011, 03:32 PM
Naravno! Evo svezeg linka:

http://www.sendspace.com/file/6lg50s

Skinuto ... gledam docnije ...

Da, ostava je verovatno najpametnije resenje. A vokale bih eventualno mogao snimati u samom control roomu, kao sto predlazu na ovom linku:
http://www.realtraps.com/art_booth.htm

Kao i tu na sticky-ima ... recimo moj studio :wink: ...

Mislis prepoloviti duzinu stepenica ispred izdignutog dela? To je slican poduhvat razbijanju stepenica ispred ulaza u toalet. Ako bih vec resio da ih razbijem razbio bih ih skroz, i tu postavio gvozdene ili neke druge stepenice. Koliko uticu i one u sadasnjem stanju na stereo sliku?

Gle, tebi nitko nemre ionak reć kaj da radi?, a kaj ne ... Ja mislim da ak radi? jedanput - NAPRAVI? PO?TENO :wink:. Mislim da ti ulazne stepenice su ionako prevelike za stol, monitore i sl ... Ali pričekajmo veće umove da ka?u kaj misle o tome!
Apsorbere bih svakako stavio na tu stranu, samo me zanima da li bi bilo najpametnije postaviti ih direktno preko prozora i vrata ili ih mogu postaviti blize zvucnicima na stalcima i dobiti zeljeni efekat?
A koji efekt hoće? postići :confused: ... mo?da sam fulao negdje ...

mekonin
01-10-2011, 06:39 PM
Skinuto ... gledam docnije ...

Kao i tu na sticky-ima ... recimo moj studio :wink: ...
Ako mislis na thread gde si konstruisao vocal absorber, to je bas to na sta sam mislio i odlicno si odradio posao.

A koji efekt hoće? postići :confused: ... mo?da sam fulao negdje ...
Mislio sam na efekat apsorpcije niskih frekvencija sa strane prednjeg zida tj. iza zvucnika. Zanima me da li bi se postigao isti efekat ako bih pomerio apsobere od zida napred ka zvucnicima, kao sto bi bilo sa apsorberima na prozorima i vratima. Da recimo ogradim zvucnike apsorberima sa zadnje strane i sprecim sirenje niskih frekvencija iza njih.

boggy
01-10-2011, 08:21 PM
Ako mislis na thread gde si konstruisao vocal absorber, to je bas to na sta sam mislio i odlicno si odradio posao.

Eomsy-jev studio:
DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

Eomsy
01-10-2011, 08:26 PM
Ne, mislio sam na to da snimaš vokale u režiji (http://rumski.com/forum/showpost.php?p=256962&postcount=99) (to je starija skica, ali kužiš o čemu pričam :wink: ....

Mislio sam na efekat apsorpcije niskih frekvencija sa strane prednjeg zida tj. iza zvucnika. Zanima me da li bi se postigao isti efekat ako bih pomerio apsobere od zida napred ka zvucnicima, kao sto bi bilo sa apsorberima na prozorima i vratima. Da recimo ogradim zvucnike apsorberima sa zadnje strane i sprecim sirenje niskih frekvencija iza njih.
Možeš eksperimentirati, pa probaj jedno i drugo, snimi micom, pa se i vizualno uvjeri :shock: :wink: ....

P.S. @ Boggy ... Preduhitrio si me u pisanju, pa si posto prije mene istu stvar :D ...

boggy
01-10-2011, 08:51 PM
.....
P.S. @ Boggy ... Preduhitrio si me u pisanju, pa si posto prije mene istu stvar :D ...
Nema veze... :D

NLP
01-10-2011, 09:28 PM
Za te pare koje si naveo (cca. 1000€) napravi mobilne gobo trapse, sa absorpcijom a po pameti i sa kombinacijom difuzije, razprostri to po sredini prostora i napravi impro studio, recimo jedan primjer ali radije koristi ravne absorpcijske površine 10, 15, 20cm debele... a gdje češ kombinovati sa difuzorima koristi binarne ili Schroederove, nekakve vrste asc quick sound field ili attack wall:
http://www.asc-studio-acoustics.com/attk.htm
http://www.asc-studio-acoustics.com/attack-wall-setups.pdf
(slabosti cilindričnih elemenata: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=313363#post313363)
A za strop je najbolje da se napravi iznad odabrane pozicije jedan veliki cloud kojeg objesiš.
... ako napraviš dobro, bit češ iznenađen sa dobivenim, po iskustvima da se to dobro napravi 1000€ nije dovoljno ali možeš dodavati sa vremenom.

mekonin
18-11-2011, 12:32 PM
Evo javljam se posle duzeg vremena.

Pregradio sam prostor ispod stepenista i krenuo da rusim stepenice ispred toaleta. Preveliki posao jer je suv beton sa armaturom ali smatram da je to neophodno.

Nenade, sto se tice tvog saveta sa mobilnim gobo trapovima, nisam za to resenje jer ono sto sam zaboravio da napomenem jeste da imam jako mnogo outboarda i sintisajzera (bavim se pretezno elektronskom muzikom), koji bi bili rasporedjeni duz bocnih zidova na stalcima i stolovima.

Ono sto vidjam u 99% slucajeva kada se tretiraju buduci studiji jesu sobe koje osim kompjutera sa stolom i monitora nemaju skoro nista drugo. Moj studio bi imao miksetu od 32 kanala, rack od 2 metra visine i desetak sintisajzera na stalcima, plus radne povrsine ispod. Neophodno mi je to sve uklopiti u akusticki tretman. Ideja mi je onda stavljati apsorbere svuda gde je moguce na zidove, plafon i coskove, a ispred apsorbera na bocnim zidovima stalci sa sintijima. Koliko bi oni uticali na akustiku i da li je u redu postaviti ih 5-6 cm ispred apsorbera? Apsorberi deluju na niske frekvencije, tako da bi sintiji jedino mogli biti neka vrsta refleksivne povrsine za srednje visoke i visoke? Imate li kakav savet sto se toga tice?

Nadam se da nisam bio mnogo konfuzan. Potrudicu se ovih dana da zakacim novi sketchup projekat sa rasporedom opreme i moje ideje rasporeda apsorbera i eventualno difuzera.

Pozdrav

NLP
18-11-2011, 09:30 PM
... pa trebalo bi se dobro promisliti i sa nekim stručnim savjetovati na licu mesta ali za 1000? neče? napraviti ni?ta ozbiljnije.
Takav prostor bi mogao biti vi?e tracking nego mixing ako se dobro ne pazi ?to se radi.

mekonin
19-11-2011, 08:29 PM
Ideja je da se kasnije, kada se bude imalo vise para, ulozi u dodatni tretman, zato je modularni princip najzahvalniji.

Da li postoji neki generalni princip koji se prati kada ima puno opreme u sobi?

NLP
19-11-2011, 10:29 PM
Prilagodi se specifičkoj prostoriji koliko mo?e ako ne mo?e ili nema ?elje onda nabacaj ima i takvih.
Pravila: pa recimo da ti ne smeta na prvim refleksijama, levo i desno te izza leđa neka budu čim ni?e...

mekonin
15-01-2012, 09:38 PM
Proslo je puno vremena, ali konacno sam bio u prilici da odradim neka merenja u prostoriji. Prostorija je potpuno prazna. Zvucnici su Dynaudio BM6A, mikrofon ADK A-51TL, interfejs E-mu 0404 USB.

Prvi graf je sa oba zvucnika, drugi je posebno levi (ljubicasti) i desni (zeleni) (smoothing 1/3), treci je oba zvucnika waterfall a cetvrti je RT60 (koji ne umem da protumacim najbolje).

Ako dobro citam graf, najveci problemi su na 50Hz, nesto preko 100Hz i na 200Hz, jedino me brine da li je mikrofon ok za merenja tj. da li prasta previse, na zalost nisam imao od koga da pozajmim merni.

boggy
15-01-2012, 11:28 PM
Pokusaj da nam skiciras raspored zvucnika i mikrofona u trenutku merenja.
Merenja gde rade oba zvucnika istovremeno su beskorisna.

mekonin
16-01-2012, 09:40 AM
Evo skicirao sam polozaj zvucnika i mikrofona. Visina tweetera i mikrofona je na otprilike 117cm, zvucnici su udaljeni oko 110cm od bocnih zidova, kreiraju jednakostranicni trougao sa mikrofonom.

Necu vise meriti oba zvucnika istovremeno, samo je REW pustio signal na oba zvucnika i ja sam to snimio, posle sam palio i gasio zvucnike naizmenicno i posebno snimao, nisam video da postoji opcija biranja zvucnika koji se meri u programu.

boggy
16-01-2012, 02:26 PM
Evo skicirao sam polozaj zvucnika i mikrofona. Visina tweetera i mikrofona je na otprilike 117cm, zvucnici su udaljeni oko 110cm od bocnih zidova, kreiraju jednakostranicni trougao sa mikrofonom.

Necu vise meriti oba zvucnika istovremeno, samo je REW pustio signal na oba zvucnika i ja sam to snimio, posle sam palio i gasio zvucnike naizmenicno i posebno snimao, nisam video da postoji opcija biranja zvucnika koji se meri u programu.

Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...

boggy
16-01-2012, 03:11 PM
Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je... :(

mekonin
16-01-2012, 03:17 PM
Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?

Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?

Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.

Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.

Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...

mekonin
16-01-2012, 03:22 PM
Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je... :(
Mikrofon je ADK A-51TL:

http://ev1.blocket.com/estore_images_c/c9/0f/c90fb1c70e01fa8e7f401e50ff70b952.jpg

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.

boggy
16-01-2012, 04:13 PM
Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?

Ovo drugo

Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?

Onda se nadje kompromis, pokvari se dobar zvucnik, ali ne puno, da bi se izjednacio.
Ovako idu prioriteti:
1. Jednakost odziva iznad 150Hz za levi i desni zvucnik
2. Sto ravniji odziv.
3. Jednakostranicni (60 stepeni) ako je moguce ili jednakokraki trougao (55-65 stepeni)

Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.

Slope moze biti do mikrofona.

Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.
Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.

boggy
16-01-2012, 04:16 PM
Mikrofon je ADK A-51TL:

http://ev1.blocket.com/estore_images_c/c9/0f/c90fb1c70e01fa8e7f401e50ff70b952.jpg

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.

Pozajmi od nekoga malu membranu... ovo te moze praviti probleme...
Takodje proveri da li se mikrofon treba grejati neko vreme,... ako je lampa unutra... onda je zato bio slope na merenjima.

EDIT: Proverio sam... nije lampa u pitanju... solid-state je preamp...

mekonin
16-01-2012, 04:41 PM
Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.
Izvinjavam se plocice su, lapsus je bio, ne znam zasto napisah parket.

Jasno mi je skroz kako se nalazi pozicija zvucnika, cim budem mogao odradicu nova merenja i pozicioniranje.

Videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?

boggy
16-01-2012, 04:56 PM
Ako su plocice, onda komotno mozes da otpratis Eomsyjev postupak, a i da ga pitas za iskustva

.....videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?
Pokusaj da pozajmis na kratko, samo da uporedis rezultate, ne menjajuci poziciju, pa onda donesi odluku da li da nastavis merenja svojim mikrofonom.

mekonin
18-01-2012, 09:14 PM
Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?

boggy
18-01-2012, 09:26 PM
Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?
Najbolje je nista meko ne stavljati ispod drvenog poda/osb.
Pod "mekim" podrazumevam stiropor, azmafon, kamenu vunu, i sta god drugo.
U suprotnom ces dobiti membranski apsorber/rezonator, nepoznatih karakteristika.
Ako se stavlja ista meko ispod, ili ako se zeli bolja termoizolacija, onda se mora staviti deblji i tezi sloj preko nje, da bi se spustila rezonantna frekvencija... cesto se to resava sa cetiri ili pet slojeva gipsanih ploca, pa preko toga osb, pa parket... ako je to zahtev.... cak i tada... postoji rizik da sve pocne da vibrira u cujnom opsegu.
Ako nisi siguran, najbolje je parket/osb, fiksirati na cvrstu podlogu, cak ni bez one sundjeraste folije.
A bubrege cuvaj obucom, i ne preteruj u provodjenju vremena u studiju...

boggy
18-01-2012, 11:41 PM
Ima smisla osloniti drveni pod na podlogu od suvog peska, ali to ne resava termo izolaciju.

mekonin
19-01-2012, 06:33 PM
Steta, ponadao sam se da je brodski pod dobro resenje zbog ovog posta:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=164065&postcount=2

Znas li mozda Boggy kako bi se ponasao neopor ispod drvene podloge:
http://www.neopor.basf.us/

Ovde ga proizvodi Car iz Kragujevca:
http://car.rs

NLP
19-01-2012, 07:37 PM
Stirodur, EPS da, to se stavlja kot stambenih zgrada.
Isto tako če ti to biti neke vrste membranski absorber.
Onda je bolje Knauf/Tervol TPST 140kg/m3 ili DDP RT 160kg/m3 nego čvrsti stiropor.

Ja bih osobno i?ao sa izravnalnom masom pa preko klasičan tvrdi parket pa mat lakiranje te obuci papuče kao ?to ka?e Boggy.

boggy
19-01-2012, 07:43 PM
Steta, ponadao sam se da je brodski pod dobro resenje zbog ovog posta:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=164065&postcount=2

Znas li mozda Boggy kako bi se ponasao neopor ispod drvene podloge:
http://www.neopor.basf.us/

Ovde ga proizvodi Car iz Kragujevca:
http://car.rs
vec sam napisao u prethodnom postu, te da ponovim:

Najbolje je nista meko ne stavljati ispod drvenog poda/osb.
Pod "mekim" podrazumevam stiropor, azmafon, kamenu vunu, i sta god drugo.
U suprotnom ces dobiti membranski apsorber/rezonator, nepoznatih karakteristika.
Ako se stavlja ista meko ispod, ili ako se zeli bolja termoizolacija, onda se mora staviti deblji i tezi sloj preko nje, da bi se spustila rezonantna frekvencija... cesto se to resava sa cetiri ili pet slojeva gipsanih ploca, pa preko toga osb, pa parket... ako je to zahtev.... cak i tada... postoji rizik da sve pocne da vibrira u cujnom opsegu.
Ako nisi siguran, najbolje je parket/osb, fiksirati na cvrstu podlogu, cak ni bez one sundjeraste folije.
A bubrege cuvaj obucom, i ne preteruj u provodjenju vremena u studiju...

mekonin
02-02-2012, 04:31 PM
Odradio sam nova merenja (sa istim mikrofonom), 6 razlicitih pozicija desnog zvucnika i za svaku oko desetak pozicija mikrofona po osi simetrije. Ima zaista puno grafova, da li da ih kacim pojedinacno ovde ili da zakacim fajlove koje cita REW sa svim merenjima za download?

Priznajem da ne umem iz merenja da procenim koji je najbolji odziv, onaj koji mi je kao laiku izgledao najbolje sam zabelezio i na osnovu njega preslikao levi zvucnik, izmerio levi i situacija izgleda ovako:

http://img535.imageshack.us/img535/5733/speakerboth.jpg

boggy
02-02-2012, 04:36 PM
.. ili da zakacim fajlove koje cita REW sa svim merenjima za download?
.....

Zakaci fajl, pa ce ga clanovi pogledati.

mekonin
02-02-2012, 09:08 PM
Evo konacno se zakacilo...

Prvi fajl sa merenjima prve tri pozicije zvucnika, i desetak pozicija mikrofona:
http://www.sendspace.com/file/2tng0j

Drugi fajl sa druge tri pozicije zvucnika i istim pozicijama mikrofona:
http://www.sendspace.com/file/xmouy7

Treci fajl sa merenjem oba zvucnika na jednoj poziciji mikrofona:
http://www.sendspace.com/file/hhd8d4

Napomena: potreban je RoomEQ Wizard da bi se otvorili fajlovi.

boggy
03-02-2012, 10:40 AM
tri puta budu kraci kada se raruju... btw :D

Pogledao sam odzive, i sada predlazem sledece. Od ova dva odziva za levi i desni koje si odabrao, da li mozes cak i pomeranjem cele ose slusanja (oba zvucnika isto kao i mikrofon) pronaci odzive za levi i desni zvucnik koji se manje razlikuju nego sad?

mekonin
07-02-2012, 11:05 AM
Boggy, odradio sam nova merenja kako ste predlozili.
Odradio bih i ranije, ali sam sredjivao struju. Odvojio sam celu jednu fazu samo za monitore.

Nova merenja se mogu skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/jxgng1

Pomerao sam celokupnu osu u odnosu na pocetnu poziciju (s02m06) za po 5cm u levu i u desnu stranu. Po merenjima mogu da zakljucim da je najistovetniji odnos za oba zvucnika na poziciji 5cm ulevo u odnosu na centralnu osu:

http://img692.imageshack.us/img692/8796/dl05ll05.jpg

gledano u odnosu na centralnu poziciju:

http://img696.imageshack.us/img696/5923/d0l0u.jpg

ili u odnosu na 5cm udesno:

http://img42.imageshack.us/img42/5107/dd05ld05.jpg

na dalje se samo jos vise kvario odnos.
Ko zeli da vidi ostala merenja neka skine fajl, da ne zatrpavam forum slikama.

E sad, ako bih zanemario pravilo jednakokrakog trougla i uporedjivao sve odzive desnog i levog zvucnika, najistovetniji odnosi su po mom misljenju

desni zvucnik ulevo 10cm, levi zvucnik udesno 5cm:

http://img580.imageshack.us/img580/8716/neuparenodl10ld05.jpg

desni zvucnik ulevo 15cm, levi zvucnik udesno 10cm:

http://img838.imageshack.us/img838/2357/neuparenodl15ld10.jpg

i desni zvucnik udesno 5cm, levi zvucnik ulevo 15cm:

http://img717.imageshack.us/img717/9301/neuparenodd05ll15.jpg

(koji ne deluje kao najbolji izbor sto se tice odziva).

Da li da uopste uzimam u obzir ove usporedbe ili da se ogranicim samo na pozicije gde monitori formiraju jednakokraki trougao sa mikrofonom?

boggy
07-02-2012, 12:18 PM
.........
desni zvucnik ulevo 15cm, levi zvucnik udesno 10cm:

http://img838.imageshack.us/img838/2357/neuparenodl15ld10.jpg
.........
Da li ti je na gornjem merenju, mikrofon i dalje na simetrali IZMEDJU LEVOG I DESNOG zvucnika (ne sobe)?

mekonin
07-02-2012, 12:31 PM
Nije, tu usporedbu sam izvukao samo iz REW nakon svih merenja.
Pretpostavio sam da zbog toga mozda nece biti relevantno.
Razmak izmedju te dve pozicije mikrofona je 25cm, da li je to previse, ipak ja necu biti u realnom radu sve vreme tacno u sweet spot-u u centimetar.

boggy
07-02-2012, 01:05 PM
Nije, tu usporedbu sam izvukao samo iz REW nakon svih merenja.
Pretpostavio sam da zbog toga mozda nece biti relevantno.
Razmak izmedju te dve pozicije mikrofona je 25cm, da li je to previse, ipak ja necu biti u realnom radu sve vreme tacno u sweet spot-u u centimetar.

Bitno ti je da postavis zvucnike na mesta gde ce oni imati najravnije i najmanje razlicite odzive. Simetrija je bitna u odnosu na prostoriju, ali ako prostorija nije simetricna sama po sebi, onda se mora praviti kompromis. Pored toga ne treba zaboraviti da je simetrija prvenstveno bitna u odnosu na slusaoca, da kanali budu sto boljeg (ravnijeg) odziva i sto vise isti.

Meni se odziv koji sam quotovao dopada po tom pitanju te pokusaj da sa jednakim udaljenjem mikrofona nadjes nesto najblize tome ili bolje.
Ako ne... izaberi najmanje lose i kreni sa apsorberima.

mekonin
07-02-2012, 05:09 PM
Hvala puno, ovo mi je svakako bilo jako zanimljivo i vredno iskustvo. Odradicu jos par merenja, ali pretpostavljam da ce monitori zavrsiti na ovim zadnjim pozicijama.

Sad su na redu apsorberi.
Svestan sam da sirokopojasnim poroznim panelima ne mogu mnogo da uticem na to sto se desava u opsegu ispod 200Hz, ali trenutno nemam ideju za bolje resenje. Nadam se da cu supershunk-ovima makar malo ispeglati bass. Svakako sam otvoren za predloge. Bilo sta modularno i u DIY izvedbi.

Da li mi ova merenja mogu pomoci da dobijem bolji uvid kako treba tretirati prostoriju ili su samo sluzila za pozicioniranje zvucnika? Sobne modove mogu i sam da izracunam, mada nisam siguran kako tacno jer mi prostorija nije pravilnog pravougaonog oblika.

boggy
07-02-2012, 05:33 PM
Hvala puno, ovo mi je svakako bilo jako zanimljivo i vredno iskustvo. Odradicu jos par merenja, ali pretpostavljam da ce monitori zavrsiti na ovim zadnjim pozicijama.

Sad su na redu apsorberi.
Svestan sam da sirokopojasnim poroznim panelima ne mogu mnogo da uticem na to sto se desava u opsegu ispod 200Hz, ali trenutno nemam ideju za bolje resenje. Nadam se da cu supershunk-ovima makar malo ispeglati bass. Svakako sam otvoren za predloge. Bilo sta modularno i u DIY izvedbi.

Da li mi ova merenja mogu pomoci da dobijem bolji uvid kako treba tretirati prostoriju ili su samo sluzila za pozicioniranje zvucnika? Sobne modove mogu i sam da izracunam, mada nisam siguran kako tacno jer mi prostorija nije pravilnog pravougaonog oblika.
Probaj ovako:
Napravi dva okvira kao za "shifonjer" dubine 30cm i napuni ih NESTISNUTOM mekom kamenom vunom... slicno kao sto je radio student u svojoj sobi za vezbanje violine (mada je ona vuna staklena - Ecose). Da bi obezbedio da ti donji slojevi budu bez pritiska koje pravi tezina gornjih slojeva postavi povremeno "police"... sve mozes napraviti od ravnih krovnih letvi. Ta dva "super trap-a" mozes pomerati po sobi i meriti njihov uticaj. Oni realno ne mogu napraviti cudo ispod 100Hz... ali su jedino sto mozes napraviti bez znanja, iskustva, vestine, merne opreme a da ti uticaj bude ocigledan u merenjima bez i sa tim "super trapovima". Tako ces bez preterano velikih ulaganja steci utisak sta ti realno mozes srediti u sobi i na koji ces to nacin uraditi. Cloud neces lako probati bez ozbiljnije akcije, i tu ti preporucujem visece horizontalne trapove od po 15-20cm debljine od istih materijala, i pokri sto veci deo plafona... zazor do plafona moze biti 10-20cm. Tu i nema sta meriti, to ce ti trebati sigurno... modovi od plafona i poda su ionako na nesto visim frekvencijama zbog manje talasne duzine.

Setanje "super-trapova" po sobi ce ti pomoci da sam shvatis gde je njihov najveci uticaj za odredjeni sobni mod. Kasnije ces ih upotrebiti, i dodaces novih jos tamo gde su ti bili korisni ti stari (merenjima si ustanovio)

Trapove pozicioniraj uz zidove, zadnji, zadnji i prednji, samo prednji, levi i desni, zadnji levi i desni ugao (pod uglom kao superchunk)... itd...
Sve belezi i vodi evidenciju... trebace ti neko vreme da rastumacis sta koji gde radi, i kasnije ces samo da ih napravis jos i dodas.
Ako ti je 30cm mnogo debelo, napravi 20cm (od nesto gusce vune)... mada je 30cm moze biti dosta efikasnjie. Sirina neka bude 1.5m, a visina 2m.

koristi onaj povrtarski filc da bi sprecio da prasina leti po sobi kada zavrsis punjenje vunom. Trudi se da sve uradis od letvi i da ceo kostur bude vazduhopropustan sto je moguce vise, odnosno izbegavaj velike ravne povrsine... ploce od medijapana i slicno... Ako si vest, mislim da ces uspeti da ih napravis.

Srecan rad! :D

Solozabal
07-02-2012, 06:56 PM
Zanimljiva tema, evo da se i ja malo ukljucim sa kojim prijedlogom.. Uglavnom ako prihvatis ovaj nacin koji ti boggy gore opisuje mozda ce ti posluzit jedan trik sa room eq wizardom za brze ocitavanje mjerenja.

U rew softweru postoji opcija Real Time Analyzer RTA koja omogucava ocitavanje odziva u realnom vremenu tako da mozes promatrat odziv dok kemijas sa trapovima. A caka je u tome da sweep pustis preko nekog playera (winamp, foobar ili sl.) jer sam softwer nema opciju kontinuiranog sweepa, bar ne u verziji 4 (sa peticom sam imao problema pa je izbrisao..) i postavis sample u loop na playeru.

U attachu je sweep sample 20-400Hz koji moze posluzit za ovo i mislim da bi ga trebalo pustit tokom mjerenja sto glasnije da vise dodju do izrazaja pikovi i dipovi.
Inace ovaj trik odlicno dodje kad se trazi idealna pozicija monitora, ustedi masu vremena..

Palo mi je napamet da bi se na ovakav nacin moglo traziti najbolju poziciju za absorbere na nacin da se sa mikrofonom po sobi mjeri gdje se kriticne frekvencije najvise bildaju i na tim mjestima pojacati apsorbciju panelima...
Ovo nisam jos probao tako da neznam jel se dobiva sta s time, ali nekako mi je logicno da je..:wink:

boggy
07-02-2012, 07:11 PM
Zanimljiva tema, evo da se i ja malo ukljucim sa kojim prijedlogom.. Uglavnom ako prihvatis ovaj nacin koji ti boggy gore opisuje mozda ce ti posluzit jedan trik sa room eq wizardom za brze ocitavanje mjerenja.

U rew softweru postoji opcija Real Time Analyzer RTA koja omogucava ocitavanje odziva u realnom vremenu tako da mozes promatrat odziv dok kemijas sa trapovima. A caka je u tome da sweep pustis preko nekog playera (winamp, foobar ili sl.) jer sam softwer nema opciju kontinuiranog sweepa, bar ne u verziji 4 (sa peticom sam imao problema pa je izbrisao..) i postavis sample u loop na playeru.

U attachu je sweep sample 20-400Hz koji moze posluzit za ovo i mislim da bi ga trebalo pustit tokom mjerenja sto glasnije da vise dodju do izrazaja pikovi i dipovi.
Inace ovaj trik odlicno dodje kad se trazi idealna pozicija monitora, ustedi masu vremena..

Ne savetujem neiskusnima. U arti ima merenje uz pomoc periodicnog suma, u realnom vremenu, potrebno je solidno iskustvo da se u realnom vremenu ustanovljava najravniji odziv...
Ne treba zuriti... sredjivanje akustike studija NIJE jednostavan posao i potrebno je mnogo truda da bi se izvukao rezultat iz male sobe... precica nema, po mojim iskustvima.

Palo mi je napamet da bi se na ovakav nacin moglo traziti najbolju poziciju za absorbere na nacin da se sa mikrofonom po sobi mjeri gdje se kriticne frekvencije najvise bildaju i na tim mjestima pojacati apsorbciju panelima...
Ovo nisam jos probao tako da neznam jel se dobiva sta s time, ali nekako mi je logicno da je..:wink:
Merice mesta najveceg pritiska vazduha da bi nasao mesto apsorberima koji rade najbolje na mestima najvece brzine vazduha... to je problem...
Sta god... ne preporucujem pocetnicima.

Savet:
Drzite se pozicije zvucnika i mikrofona koje ste nasli, ne micite ni zvucnike ni mikrofon, merite posebno uticaj apsorbera u sobi na levi i na desni zvucnik i pazljivo uporedjujte sa stanjem kada nije bilo nikakve apsorpcije... posle nekoliko premestanja dobicete sliku koji se mod lovi na kom mestu.
Ako je problem da sacuvate pozicije, onda obelezite na patosu izolir trakom krstice.

boggy
07-02-2012, 07:16 PM
I da, ako se prave "super traps" sa mekom vunom ... debljina 50cm je bolja od 30cm... cisto da znate... ako vam zauzimaju suvise prostora, moracete napraviti kompromis.

NLP
07-02-2012, 08:04 PM

:) sa sweepom češ teško vidjeti kakve su razlike osim ako imaš fotografski spomin:)
Jeste kao što Boggy kaže koristi Pink PN ne Sweep kod RTA.
Pink PN pogoniš u generatoru REW-a.
Ja si recimo nastavim u RTA načinu rada i npr. 16 averages jer inače se situacija sa promjenom pozicije menja prebrzo ili presporo, odnosno treba si prilagoditi sebi i situaciji.

I jeste to je za naprednije korištenje te treba znati što češ sa tim podatcima.

Solozabal
07-02-2012, 10:11 PM
:) sa sweepom če? te?ko vidjeti kakve su razlike osim ako ima? fotografski spomin:)
Jeste kao ?to Boggy ka?e koristi Pink PN ne Sweep kod RTA.
Zar nije sweep podesen kao defaultno mjerenje u REW-u? To je u biti Measurement Sweep u Generatoru, zar ne?

Pink PN pogoni? u generatoru REW-a.
Koja je prednost Pink PN u odnosu na Sweep, odnosno u kojem se slucaju bolje njega koristiti?
Ja si recimo nastavim u RTA načinu rada i npr. 16 averages jer inače se situacija sa promjenom pozicije menja prebrzo ili presporo, odnosno treba si prilagoditi sebi i situaciji.

Tnx, nisam znao za ovo.. :)

NLP
07-02-2012, 11:47 PM
Nema problema! ... malko si me nasmijao, nemoj zamjeriti!!!
Ima nekih "pravila" kod merenja da.

REW nekako "preferira" Sweep zbog suvremenijeneg merenja (dr. Farina ga je domislio kao najmanje ?tetno na gre?ke prilikom merenja).

Sweep je posve odličan kad mjeri? i normalnom modu, ali kada ide? na Real Time Analyzer (RTA) metodu onda treba? drugačiji signal a za to je pogodan ponavljajuči PN Pink Noise.

mekonin
08-02-2012, 09:57 AM
Probaj ovako:
Napravi dva okvira kao za "shifonjer" dubine 30cm i napuni ih NESTISNUTOM mekom kamenom vunom... slicno kao sto je radio student u svojoj sobi za vezbanje violine (mada je ona vuna staklena - Ecose). Da bi obezbedio da ti donji slojevi budu bez pritiska koje pravi tezina gornjih slojeva postavi povremeno "police"... sve mozes napraviti od ravnih krovnih letvi. Ta dva "super trap-a" mozes pomerati po sobi i meriti njihov uticaj. Oni realno ne mogu napraviti cudo ispod 100Hz... ali su jedino sto mozes napraviti bez znanja, iskustva, vestine, merne opreme a da ti uticaj bude ocigledan u merenjima bez i sa tim "super trapovima". Tako ces bez preterano velikih ulaganja steci utisak sta ti realno mozes srediti u sobi i na koji ces to nacin uraditi. Cloud neces lako probati bez ozbiljnije akcije, i tu ti preporucujem visece horizontalne trapove od po 15-20cm debljine od istih materijala, i pokri sto veci deo plafona... zazor do plafona moze biti 10-20cm. Tu i nema sta meriti, to ce ti trebati sigurno... modovi od plafona i poda su ionako na nesto visim frekvencijama zbog manje talasne duzine.

Setanje "super-trapova" po sobi ce ti pomoci da sam shvatis gde je njihov najveci uticaj za odredjeni sobni mod. Kasnije ces ih upotrebiti, i dodaces novih jos tamo gde su ti bili korisni ti stari (merenjima si ustanovio)

Trapove pozicioniraj uz zidove, zadnji, zadnji i prednji, samo prednji, levi i desni, zadnji levi i desni ugao (pod uglom kao superchunk)... itd...
Sve belezi i vodi evidenciju... trebace ti neko vreme da rastumacis sta koji gde radi, i kasnije ces samo da ih napravis jos i dodas.
Ako ti je 30cm mnogo debelo, napravi 20cm (od nesto gusce vune)... mada je 30cm moze biti dosta efikasnjie. Sirina neka bude 1.5m, a visina 2m.

koristi onaj povrtarski filc da bi sprecio da prasina leti po sobi kada zavrsis punjenje vunom. Trudi se da sve uradis od letvi i da ceo kostur bude vazduhopropustan sto je moguce vise, odnosno izbegavaj velike ravne povrsine... ploce od medijapana i slicno... Ako si vest, mislim da ces uspeti da ih napravis.

Srecan rad! :D

Imam u skladistu 16.4 kvadrata kamene vune od 120kg/m3 i 9.6 kvadrata kamene vune od 75kg/m3 (obe debljine 5cm), moze li nesto od te vune da posluzi kod ovih improvizacija zarad odredjivanja uticaja na sobne modove?

Takodje razumem da ce mi u svakom slucaju biti potreban cloud sto vece povrsine, da li bi bilo sigurno da odmah krenem sa njegovom kontrukcijom? Recimo debljine 15cm od ove najteze vune, isto toliko odmaknutog od plafona?

Sta bi jos bilo sigurno krenuti sa izradnjom pre merenja sa improvizovanim super-trap-ovima? Donekle sam u zurbi, a imam majstore koji su mi na usluzi.

Ono sto je jos mozda problematicno kod mene je sto sumnjam da cu moci da stavljam bilo sta deblje od 20cm na bocne zidove (ukljucujuci air-gap) zbog opreme koja ce biti rasporedjena duz tih zidova, sto sam napomenuo ranije u thread-u.

boggy
08-02-2012, 10:13 AM
Imam u skladistu 16.4 kvadrata kamene vune od 120kg/m3 i 9.6 kvadrata kamene vune od 75kg/m3 (obe debljine 5cm), moze li nesto od te vune da posluzi kod ovih improvizacija zarad odredjivanja uticaja na sobne modove?

Nisam ti predlozio nikakve improvizacije, to su saveti za eksperimente kod kojih nece biti uzaludnog truda (malo li je?!). Mozes tu tesku vunu iskoristiti za eksperimentisanje, ali vec ces i sam videti koliki i kakav uticaj imaju.
I dalje ti predlazem ona dva "jumbo" apsorbera ako zelis bolje rezultate... sa vunom od 10-15kg/m3 (Ecose u rolni ili sta vec...)

Takodje razumem da ce mi u svakom slucaju biti potreban cloud sto vece povrsine, da li bi bilo sigurno da odmah krenem sa njegovom kontrukcijom? Recimo debljine 15cm od ove najteze vune, isto toliko odmaknutog od plafona?

Mislim da ti cloud od SAMO najteze vune nece dati najbolje rezultate
Ne bih ga sada ukljucivao u pricu, njegov ce uticaj biti znatan... mislim da ce ti lakse biti da zakljucis uticaj tipa apsorbera i njegove pozicije u praznoj i rezonantnoj sobi.

Sta bi jos bilo sigurno krenuti sa izradnjom pre merenja sa improvizovanim super-trap-ovima? Donekle sam u zurbi, a imam majstore koji su mi na usluzi.

Pa... merenja koja ti preporucujem ce ti sluziti da bi zakljucio sta treba da pravis. Bavis se istrazivanjem, razvojem i dizajnom svoje akustike...
Ne moze ti niko sa daljine bez ozbiljnog rada preporuciti sta da pravis a da ti garantuje dobre rezultate. Opisujem ti nacin kako to da uradis ti, ali moras da koristis mekanu kamenu vunu u velikim kolicinama, jer za to ti ne treba toliko veliko iskustvo i merna oprema.

Ono sto je jos mozda problematicno kod mene je sto sumnjam da cu moci da stavljam bilo sta deblje od 20cm na bocne zidove (ukljucujuci air-gap) zbog opreme koja ce biti rasporedjena duz tih zidova, sto sam napomenuo ranije u thread-u.
Tu ces morati da se odlucis... ja razumem sta su tvoje potrebe, ali ti treba da budes svestan svojih ciljeva i svojih mogucnosti. Ako ti treba dobra akustika nesto moras zrtvovati. Moji tretmani koje profesionalno radim nisu tanki niti mogu biti, to nije stvar mojih sposobnosti nego stvar fizike. 20cm (ukupno sa vazdusnim zazorom) je malo za poroznu apsorpciju ako se zeli ista ozbiljnije srediti ispod 100Hz. Da ne kazem da je naivno :shock: ocekivati tako nesto, da uradis u sopstvenoj akciji, bez angazovanja profesionalca, ili bez skupih sirokopojasnih rezonantnih apsorbera.

Vreme ti je da se dogovoris, sam sa sobom, sta, u stvari, ti zelis... :D

NLP
08-02-2012, 11:14 AM
Mekonin, od kojeg proizvođača točno ima? vunu?
Koje su točne oznake na njima?

mekonin
08-02-2012, 11:31 AM
Vreme ti je da se dogovoris, sam sa sobom, sta, u stvari, ti zelis... :D
Slazem se u potpunosti sa svime sto ste rekli. :)

Znam vrlo dobro da je za moj rad najbolje unajmiti profesionalca, sto cu i uraditi u buducnosti, medjutim situaciju u kojoj sam smatram nekom vrstom privremenog resenja, tako da sada gledam kako da izvedem koliko god mogu, da ne padnem u veliki trosak, a da budem na kraju svestan rezultata koje sam dobio i nedostataka koje moram da prihvatim. U ovom trenutku mi je cilj da krenem da radim sto pre, tako da cu se najverovatnije prikljuciti armiji panelnih apsorbera sumnjivih ucinaka. Samo sto kod mene nece biti toliko sumnjivi. Takodje cu se opremiti i dobrim slusalicama za proveru, kao sto se savetovali na drugim thread-ovima. I hvala na svom trudu koji ulazete da mi pomognete.

Mekonin, od kojeg proizvođača točno imaš vunu?
Koje su točne oznake na njima?

Proizvodjac je Knauf, oznake su KR T (120kg/m3) i KR P (75kg/m3).

NLP
08-02-2012, 11:39 AM
Sa slovenačkim verzijama Knaufa sa upravo takvim i drugim gustinama radim i sam.
Veoma zadovoljan.
Zapitaj ih za Gas Flow Resistivity (otpornost strujanju zraka), ako imaju odgovorit če ti, pitaj ih po telefonu, bit če br?e!

alavuk
08-02-2012, 11:43 AM

Znam vrlo dobro da je za moj rad najbolje unajmiti profesionalca, sto cu i uraditi u buducnosti, medjutim situaciju u kojoj sam smatram nekom vrstom privremenog resenja, tako da sada gledam kako da izvedem koliko god mogu, da ne padnem u veliki trosak, a da budem na kraju svestan rezultata koje sam dobio i nedostataka koje moram da prihvatim. U ovom trenutku mi je cilj da krenem da radim sto pre, tako da cu se najverovatnije prikljuciti armiji panelnih apsorbera sumnjivih ucinaka. Samo sto kod mene nece biti toliko sumnjivi. Takodje cu se opremiti i dobrim slusalicama za proveru, kao sto se savetovali na drugim thread-ovima. I hvala na svom trudu koji ulazete da mi pomognete.

milane momce , moj savet ti je da odma sve sredis bez tih privremenih resenja jer ce te to upravo mnogo skuplje kostati , kao sto je boggy savetovao jos od prvih thread-ova i u onom cuvenom thread-u o hammer studiju ... ajde sa srecom sa studijom cim se ukaze prva prilika da se poseti nish eto me :)

boggy
08-02-2012, 03:27 PM
..
Ako nista drugo imas usaglasenu platformu za merenje.... te sam proceni sta ti vise radi u sobi.

mekonin
08-02-2012, 04:53 PM
Sa slovenačkim verzijama Knaufa sa upravo takvim i drugim gustinama radim i sam.
Veoma zadovoljan.
Zapitaj ih za Gas Flow Resistivity (otpornost strujanju zraka), ako imaju odgovorit če ti, pitaj ih po telefonu, bit če br?e!
Sumnjam da znaju bilo sta o tome, i ovo sam jedva iskopao i to od ovlascenih distributera Knaufa. Kada sam trazio Knauf KR FAS, kazu ima, na profakturi pise Tervol T5 a prodaju mi Knauf KR T...

@Alavuk:
U pravu si skroz, samo trenutno nemam mogucnosti to sebi da priustim. Javi se obavezno kad budes bio u Nisu.

NLP
08-02-2012, 05:03 PM
Kako se ta firma zvala prije Knaufa?
Ipak pitaj, to je par minuta razgovora.

NLP
08-02-2012, 07:13 PM
Primjer jedne kontrolne sobe koja je imala:
- 4 bas trapove 2m visine u vertikalnim kutevima (25cm debela staklena gustine 50 kg/m3 + airgap odpozadi) takav princip http://www.libra-acoustics.com/libra-akusticni-moduli/lovilci-basov-bass-trapi ali NE od te firme! (da ne budu o?teteni);
- 4 velika clouda koja su pokrivala cca. 75% plafona (20cm debela staklena gustine 50 kg/m3 + tu negdje airgapa);
- 6 "panelnih" apsorbera cca. 1,2m X 2m (15cm debela staklena gustine 50 kg/m3).

Soba dimenzija: 2,66m X 4,1m X 4,58m.

Merenje 1:
Svi elementi na "svojim" mestima s tim da je imao tih 6 "panelnih" oko sebe jer je soba inače velika i ne bi pokrila ba? sve, probali smo i da ih damo uz stijene sa različitim airgapima, neke jake razlike nije bilo.

Merenje 2:
Sve odneseno van, samo radna povr?ina + ne?to HW-ja + 2 para zvučnika.

Merenje 3:
Sve uneseno unutra i obračanje smjera slu?anja po du?ini sobe (prije je imao po ?irini). Fine tuning (pozicioniranje zvučnika i slu?aoca).

Vlasnik je to kupio od nekih "akustičkih stručnjaka", nije bilo skupo (mislim da negdje 1000?, zaboravio) a rezultat mo?ete sami da vidite koliko je pomoglo.:rolleyes:
Ti grafovi su najbolji moguči, drugi na drugim pozicijama mereni su bili jo? gori.

ACOLIUS
09-02-2012, 10:53 AM
Pozdrav evo mala pomoc oko pomenute kamene vune, http://www.knaufinsulation.rs/sr/products/kr-p i tamo kaze-Otpor strujanju vazduha r EN 29053 kNs/m4 > 26,0 ,tip KR P.

mekonin
10-02-2012, 09:32 AM
Kako se ta firma zvala prije Knaufa?
Ipak pitaj, to je par minuta razgovora.
Pozvao sam ih, za Knauf KR T je rekao da je otpor strujanju vazduha 0,038, sto mi je malo sumnjivo, mora da je mislio na toplotnu provodljivost, mada sam bio poprilicno jasan kada sam pitao. Uglavnom, otkacili su me nakon toga.

boggy
10-02-2012, 09:45 AM
Pozvao sam ih, za Knauf KR T je rekao da je otpor strujanju vazduha 0,038, sto mi je malo sumnjivo, mora da je mislio na toplotnu provodljivost, mada sam bio poprilicno jasan kada sam pitao. Uglavnom, otkacili su me nakon toga.

Knauf KR T ima otpor strujanju vazduha od 49.1kNs/m4

NLP
11-02-2012, 05:36 PM
To je veoma visok GFR za ne toliko gustu vunu:confused:

boggy
11-02-2012, 05:55 PM
To je veoma visok GFR za ne toliko gustu vunu:confused:

120kg/m3? Ima ih i sa preko 70kNs/m4

NLP
11-02-2012, 06:07 PM
aha pardon 120kg/m3
koliko je to kPa.s/m2

boggy
11-02-2012, 06:14 PM
........
koliko je to kPa.s/m2
Isto.
(1Pa (http://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_(unit))=1N (http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(unit))/m2, pa je 1N.s/m4=1Pa.s/m2)

NLP
11-02-2012, 06:22 PM
Koliko sam gledao isto sam shvatio da, hvala za potvrdu.

Veoma je to visok GFR... slovenački dp8 (80kg/m3) ima cca. 15kPa.s/m2 a 120kg/m3 - TPS oko 25-30kPa.s/m2.

Verovatno ima srpski mnogo veziva, aditiva...

boggy
11-02-2012, 06:27 PM

nema na cemu :)

Veoma je to visok GFR... slovenački dp8 (80kg/m3) ima cca. 15kPa.s/m2 a 120kg/m3 - TPS oko 25-30kPa.s/m2.

Lepo je znati, ali mi to nemamo

Verovatno ima srpski mnogo veziva, aditiva...
Sta god, to imamo, i to je jedan od razloga zasto zaobilaziti teske vune (barem u Srbiji)...
Moram da priznam da ne znam kakva je situacija sa Isoverom... a i od skora sam poceo da ceprkam kamenu i staklenu vunu...

boggy
11-02-2012, 06:33 PM
....
(1Pa (http://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_(unit)).s/m2=1N (http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(unit)).s/m4=1Rayl (http://en.wikipedia.org/wiki/Rayl)/m)

analog
10-10-2012, 12:19 AM
....
ali kada ide? na Real Time Analyzer (RTA) metodu onda treba? drugačiji signal a za to je pogodan ponavljajuči PN Pink Noise.

Za?to Pink PN a ne White PN?
Da li REW odrađuje kompenzaciju slope-a?

NLP
10-10-2012, 06:11 AM
http://en.wikipedia.org/wiki/Colors_of_noise
http://homerecording.about.com/od/homestudiobasics/g/What-Are-White-And-Pink-Noise.htm
http://duc.avid.com/showthread.php?t=80778
...
+ pink noise ima osobitost da nijedna posamična frekvencija nije dovoljno dugo prisutna da se ustvari stoječi val.
S/N omjer kad se upotrebljava šum namjesto sweepa ima manji zvučni raspon ali za RTA analizu je prigodniji pink nego sweep.
Zašto pitanje?
Inače ima i knjiga:
"A Sound Engineers Guide to Audio Test and Measurement"

U praksi pink noise se upotrebljava u akustici a white noise kod električkih merenja.

boggy
10-10-2012, 10:31 AM
......
+ pink noise ima osobitost da nijedna posamična frekvencija nije dovoljno dugo prisutna da se ustvari stoječi val........
Ne vidim sta bi ogranicavalo pojedine frekvencije da budu "dovoljno dugo prisutne" da bi se formirao stojeci talas.
Cak i wavelet test (samo cetiri periode) koga smo pravili izaziva pojave koje izvezbanom uhu znace da postoji stojeci talas.

Wavelet test se moze downloadovati ovde:
http://prorecordingworkshop.lefora.com/2012/01/22/wavelet-type-test-tone-designed-for-personal-liste/

NLP
10-10-2012, 10:43 AM
To sam našao ili u jednoj knjizi ili u nekom manualu od akustičkog SW-ja, e sad gdje... verovatno ima razloga zašto svi koriste pink i ne toliko white noise i zašto je sweep nepraktičan kod RTA.

boggy
10-10-2012, 11:01 AM
To sam našao ili u jednoj knjizi ili u nekom manualu od akustičkog SW-ja, e sad gdje...

ako se sa PN Pink moze izmeriti impulsni odziv sa svim sobnim modovima koji figurisu u sobi, onda je definitivno sve dovoljno dugo da bi se uspostavili sobni modovi.

verovatno ima razloga zašto svi koriste pink i ne toliko white noise i zašto je sweep nepraktičan kod RTA.

Kod starih RTA, koji mere spektralnu gustinu snage po oktavi pink noise odziv je konstantan, zato sto njegova spektralna gustina snage ima karakteristiku obrnuto proporcionalnu frekvenciji. Takodje, nacin na koji covek cuje zvukove, je blizi 1/f sumu (roze - pink) nego belom sumu.

Sobi je pri tom potpuno svejedno cime cemo da je mucimo, zvonice ona u svakom slucaju ako ima uslova za to.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pink_noise

EDIT: BTW, pozicioniram zvucnike sa PN White, i nista mi nije! :mrgreen: (mozda mi zbog toga opada kosa, ali ne zalim se, bice za bar jos dva pranja!)

NLP
10-10-2012, 11:15 AM
Jeste.
To je zapisano i u linkovima u jednom prija?njem postu:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=335194&postcount=82

Najsavremeniji i manje osjetljiv na svemoguče poremečaje je sweep (Farina), koje je te?ko koristiti u RTA modu i razbrati rezultate:D