Log in

View Full Version : Koju master/sint klavijaturuda kupim - molim pomozite

aleksrb
15-08-2011, 07:28 PM
Vratio sam se klaviru pre dve godine (svirao ko klinac, nisam nastavio posle 4. razreda muzicke) i sada bih voleo da kupim master klavijaturu ili sintisajzer (ne znam da li je to isto) i da se oku?am u komponovanju. Totalni sam nepoznavalac teme klavijatura, malo sam poslu?ao klipove kako drugi sviraju demoe za neke klavijature i to je uglavnom to. Pravim video radove i voleo bih neku atmosferičnu ambient muziku da ukomponujem uz video. Takodje bih neku eksperimentalnu muziku da pravim. Aran?eri definitivno otpadaju, jer za 120 evra, koliko sam maksimalno spreman da platim u ovom trenutku, nema ni?ta ?to ima tako dobar zvuk kao bilo koji sint. Ritam bih pravio na kompu uz pomoć klavijature. Od onog ?to sam imao prilike da čujem, iako je mator, najvi?e mi srcu le?i Korg M1. Ima samo jednu manu - mnogo je te?ak, a ja bih voleo da ponekad odnesem klavijaturu kod jednog ortaka bluzu mene, pa da se skupimo nas nekoliko, pa ne?to da d?emujemo. Mo?da bude ne?to od toga.

Ono ?to sam jo? čuo a da mi se dopada u okviru ove cene do 120 evra je Korg X3. Nije prevelik ni prete?ak cenim, a zvuk savr?en za mene posle M1. Voleo bih da mi neko preporuči jo? neku marku, a da je model takav da mo?e da se nosi bez mnogo cimanja. Elka i neki jeftiniji Alesis su mi isto milozvučni, ali su modeli koje sam na?ao bili preskupi za mene sada, tako da o tom po tom. Korg mi se svakako najvi?e dopada, ali mo?da ima jo? neka marka da ja i ne znam za nju. Bitno je samo da bude MIDI master ili sintisajzer klavijatura, ne mislim samo za komp, jer to ne tra?im, već da mo?e i da svira nevezano od kompa. Isto tako molio bih da mi od pomenutog Korga predlo?ite jo? neki model, ne mogu da se setim koji behu, pročitao negde skoro, ali ima ih nekoliko koji su u to vreme bili par godina posle M1 i da su oni matoriji te su zato i najjeftiniji. Mogao bih najvi?e da izdvojim ne?to malo vi?e uz pomoć prijatelja, ako je ne?to bolje očuvano, ali mislim da ne preko 150 evra.

Poslu?ao sam Korg X5D i nije to ba? to za mene, a ba? deluje lagano, a i cena je tu negde... ?teta :cry:

Evo kako ja razmi?ljam, ispravite me ako gre?im - danas sa ovom tehnologijom ja mogu da simuliram zvuk Korga M1, a da sviram neku drugu klavijaturu, samo da je MIDI, mogu to da snimim i da editujem... Ipak voleo bih da mogu da imam ne?to ?to bi i sviralo nevezano za komp tako lepo da ne po?elim da ga prodam nikad, iskreno... Poslu?ao sam Korg DS8, ali ne svidja mi se, suvi?e staromodni zvukovi za mene. Po?to mi je ?.M. ?ar, iako će zvučati neskromno, idol i voleo bih da jednog dana radim ne?to kao on, mo?da ne na tako skupim i raritetnim spravama, ali bar slično, ako budem istrajao doći ću i do nekih analognih čuda koja ko?taju vi?e.

Sad pomagajte, molim vas. Ako neko ima ne?to da mi ponudi, a iz Beograda je, kao ja, ili je tu negde iz okoline, pa ili mo?e da svrati do Beograda da mi poka?e klavijaturu, ili da ja svratim do njega, neka mi pi?e na p.m. i razmotriću, samo da je u okviru ove cene koju sam naveo. Svakako da pomenem - ne kupujem mačku u d?aku, moram lično da probam klavijaturu i da vidim da je sve na mestu i da li mi odgovara na kraju krajeva.

Pozz

P.S. Ako je neko eventualno raspolo?en za trampu, ali ne u klavijaturama, jer to nemam, već klavijaturu za neku moju analognu foto opremu ili ne?to stare tehnike definitivno nevezano za audio polje, ne bih da reklamiram ovde, ako je neko zainteresovan, neka pita na p.m. pa ćemo se dogovoriti.

aleksrb
15-08-2011, 07:46 PM
Da, ?elim da samo jo? malo konkretivizujem. Ne dopada mi se Yamaha DX7, dok već DX 11 mo?e da prodje. Ne znam da li po ceni mo?e da prodje, po?to mi je bud?et tesan. Kawai K1 je simpa, ima za 100 evra, ali koliko sam čuo iz demoa, nema ba? neke pad zvukove. Meni bi ba? rebalo ne?to za atmosferu, a to Kawai ne znam da li poseduje. Po tome je Korg definitivno prvi ?to se mog sluha tiče. Ima li neki jeftiniji Roland master stariji negde za 120-130 evra? Ne znam da li su pravili 80-ih.

alavuk
15-08-2011, 09:51 PM
a da ti lepo pocnes da koristis vstI instrumente za pocetak i kupis na primer CME master klavijaturu mada bi ti ja preporucio roland a seriju master klavijatura ako ti je bitna dirka... i da tvoji drugari banu kod teb da dzemuju ako imas laptop super onda i ao krenu svirke kupi si sve nabrojane spravice :)))))))))))

aleksrb
15-08-2011, 10:12 PM
Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. A iskreno nemam lap top i ne nabavlja mi se bez puke potrebe. Finansijski nisam spreman momentalno, mada i drugar ima komp i ja, ali je kod mene sme?ten u skučeni prostor gde samo jo? jedan čovek mo?e da stane osim mene. Nije ba? za d?emovanje. Negde sam čuo da MIDI klavijatura za komp mo?e sa nekim modulom da svira bez kompjutera. Zna? li ne?to o tome? Mo?da neke mogu, a neke ne? Mogao bih sad klavijaturu, pa za mesec-dva i taj modul, pogotovo ako ima ritmove, da se otkačim od kompa vi?e. Zato sam i ?eleo stariju klavijaturu, jer ona mo?e i kao MIDI za komp, a mo?e i odvojeno, ili se varam?

boggy
15-08-2011, 10:16 PM
Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. .....
Zracice te i klavijatura, koja je isto neki kompjuter, sto je veca i ima vise mogucnosti to je kompjuter unutra mocniji.... preterujes.
Ako BAS neces da se zracis kupi sebi akusticni instrument i uzivaj.

alavuk
15-08-2011, 10:23 PM
Stvar je u tome da ?elim ?to manje da provodim vreme ispred kompa po mogućstvu. Radim uglavnom na kompjuterima, jo? treba i da sviram na njemu. Previ?e se zračim i ne ?elim to dok sviram. A iskreno nemam lap top i ne nabavlja mi se bez puke potrebe. Finansijski nisam spreman momentalno, mada i drugar ima komp i ja, ali je kod mene sme?ten u skučeni prost

or gde samo jo? jedan čovek mo?e da stane osim mene. Nije ba? za d?emovanje. Negde sam čuo da MIDI klavijatura za komp mo?e sa nekim modulom da svira bez kompjutera. Zna? li ne?to o tome? Mo?da neke mogu, a neke ne? Mogao bih sad klavijaturu, pa za mesec-dva i taj modul, pogotovo ako ima ritmove, da se otkačim od kompa vi?e. Zato sam i ?eleo stariju klavijaturu, jer ona mo?e i kao MIDI za komp, a mo?e i odvojeno, ili se varam?

1.sto se tice sviranja modula , mozes sa bilo kojom klavijaturom da je sviras jer iz klavijature teras midi out u modulov midi in , tako da ... sto se tice zracenja ozraceni smo na svakom koraku , kao sto kaze boggy vise ce te ozraciti bilo koja klavijatura nego crt/plasma/... monitor , elem ... ocigledno ne znas sta je midi protokol
http://en.wikipedia.org/wiki/Midi

http://en.wikipedia.org/wiki/MIDI_keyboard

evo sta je otprilike modul

http://en.wikipedia.org/wiki/Roland_U-110

nadam se da su ti neke stvari jasnije i da se iskooliras pravog hardvera na neko vreme :)

wladymeer
15-08-2011, 10:33 PM
za tebe je MIDI kontroler plus neki VSTi najbolja opcija za te pare, i to npr. Sylenth1 ili tako neki besplatni program za koji ima vec dosta gotovih preseta, sto fabrickih to korisnickih.

Onda jos skines recimo saviHOST da pokrenes VST kao stand-alone program i to je to.

Samo ako se odlucis za taj korak moj ti je savet da pripazis da se ne zaletis sa isprobavanjem raznoraznih VSTova istovremeno jer ces znatno usporiti kreativnost i rad uopste sa time.

wladymeer
15-08-2011, 10:36 PM
Ili, ono sto mi jos pada na pamet jeste da nabavis Yamahu TX81z modul i neki polovni MIDI kontroler. To bi se dalo skrpiti za 120?

nikolaivanic
15-08-2011, 10:39 PM
Za komponovanje i kao pristojna midi klavijatura mogu ti posluziti odlicno:
yamaha cs1x, cs2x!(ima odlicne ambient zvuke, bubnjeve, klavir.. jaku editaciju...), korg t3, 01w, roland jv80, jv90(svira JMZar), xp60 (malo skuplji)
Virtualni instrumenti su sada suludo dobri ali mi stvari napravljene na sintovima zvuce nekako autenticnije(narocito u toku komponovanja+ nema latencije i sl), ne znam zasto? Takodje kvalitet nekih zvukova sa sintova je bolji nego sa pc posebno fm i analogni zvuci kao i tamo gde su upotrebljeni filteri, modulatori i sl (kod cs yamahe radis sa njima u real time!!), valjda utice prljava elektronika;)

Zaboravi na to da neces raditi sa compom... kako da komponujes, aranziras? najbolje je da uvek bude ukljucen na rec... tako ti nece promaci sjajna ideja... :rotfl:

ps. Korg t3, x3, 01w roland xp60 su workstations.. tj imaju sekvencere i mogu pamtiti, editovati i pustati songove...

aleksrb
15-08-2011, 11:59 PM
Naravno, nisam ni mislio da ću se potpuno osloboditi kompa ni zračenja, samo bih da mogu malo ponekad da ga izbegnem. Svidja mi se ova varijanta sa Yamaha modulom, po?to ako sam dobro shvatio onda ne moram ba? da sedim pored kompjutera stalno? Ako koristim zvuke iz modula, ?ta će mi komp, mislim za neku bezveze svirku ili d?em? Mo?e kabl da bude dugačak do kompa, pa da se tako udaljim, a da mogu ipak da snimam na komp. Ok, to sa zračenjem je moja stvar, mo?da i preterujem, ali snaći ću se nekako. Sviram ja klavir, ali ne mogu da ga ponesem kod drugara :)
Nikolaivanic je skapirao poentu onog sto jos nisam napisao, a to je da bih da izbegnem "ve?tački" instrument, VST mo?e i ne mora da se koristi. Razumem njegovu versatilnost, od male te?ine do toga da mo?e 50+ virtuelnih instrumenata da se svira, ali ja bih jedan stvaran, takakv kakav je. Ok, uzimam u obzir razmi?ljanje ovog tipa : "Ti si novajlija u svemu ovom, ?ta će tebi Korg kad ne zna? da li će? sutra svirati ne?to?" Ja sam potpuno siguran da ću ostati u svemu tome ako sada napravim dobar izbor, dakle ono ?to zaista ?elim. Kao ?to sam u pitanju konstatovao, ja ?elim master ili sintisajzer klavijaturu. Cena novih MIDI kontrolera je tu oko 100 evra, polovne nisam ba? na?ao, a polovni sintovi koje sam pominjao su samo malo skuplji. Negde sam čitao o MIDI kontrolerima, ka?u da su uglavnom panjevi, tj da nemaju ni dinamiku dirki, ni aftertouch, ali je su?tina da su većina njih samo igračke, ne ozbiljne stvari. Ono ?to valja i ko?ta, novu CME UF5 Midi klavijaturu sam na?ao za preko 450 evra! Za nju sam čuo dobre stvari, ali ja toliko para nemam. Polovna je sigurno bar 200 evra.
Nisam napomenuo da bih voleo i da zasviram nekad u dru?tvu, a za to bi mi uz MIDI klavijaturu trebao definitivno laptop. Stvarno nemam ?elje da ga kupujem bez veće potrebe, a ni MIDI kontroler, tako da ja bih vas molio da mi vi?e govorite u smislu mog pitanja, u vezi sa jednim stvarnim instrumentom. Mo?da sam staromodan, ali voleo bih prvo da prosviram na jednoj stvarnoj klavijaturi, pa onda da mo?da uzmem neku za komp. Ili mislite da gre?im i da bi trebalo da biram MIDI kontroler ba? zato ?to nemam iskustva?

aleksrb
16-08-2011, 12:41 AM
Pogledao sam neke MIDI kontrolere, mo?ete li mi reći da li neki od njih valja ili mo?da da mi preporučite neki drugi :

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6627-Behringer-U-CONTROL-UMX610/

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1348-Behringer-UMX61/

One cini mi se nemaju dinamiku dirki. Imaju li neke MIDI klavijature tu oko 120 evra a da imaju dinamiku dirke?

nikolaivanic
16-08-2011, 07:55 AM
CRT ekrani (ne tft) zrace ali se oni uglavnom izbacuju.. zracenje od procesora... da li je neko merio?

Sto se tice instrument vs midi kontroler, ostajem sa toplom preporukom za cs1/2x od Yamahe, izuzetno lak a mocan instrument. Ima dinamiku, 5 oktava, kontrolere, ubedljiv zvuk.. cena 100-150eu.

Slaba tacka workstationsa tipa xp60 t3... su flopi drivovi, skoro da ih nema u prodaji i ako se pokvare... igranka:confused:
rezervni originali su retki a nesto staro (kompatabilno) sto radi se prilicno tesko nalazi. neki cak prepravljaju stampane ploce da bi ubudjili standard.
Cene originala za redje klavijature (sy99) se penju i do 150usd!

aleksrb
16-08-2011, 10:09 PM
Nikola, hvala ti na savetima. Veruj mi da sam uspeo da pronadjem klavijaturu o kojoj pricas na oglasima sad bih isao kod lika koji ima ili CSx1 ili CSx2, oba mi se dopadaju po zvukovima i stvarno su otkrovenje. Nazalost, nema nijedna u prodaji. Poceo sam da razmisaljam malo i o tome da li da uopste kupujem nesto polovno. Ok, mozda vi forumasi i iskusni znalci znate gde i kako da se zamene delovi, ali ja bih ipak novo. Posto od novih kvalitetnih stvari mogu samo da se uvatim za usi i da igram od cena, svaka cast onima koji imaju para za instrumente koji su skuplji od 1000 evra, ali ja nemam ni petinu toga. Ipak, promenilo se kod mene sledece - isao sam po radnjama da isprobam aranzere, reko nisam ih isprobao, samo slusao sa YouTube-a, pa reko da poslusam neke do 200 evra, ko zna... Provalio sam odma da ispod 200 evra tesko ima nova klavijatura sa dinamickim dirkama, sto MIDI (gledao sam i kontrolere) sto aranzer. Ipak, iz nekog razloga mi se jako dopao Casio CTK 3000, koji je na popustu oko 176 evra, ima 2 nivoa dinamike, ima neke jako dobre sint zvukove za tako jeftinu klavijaturu i provalio sam da bih mogao da tezgarim sa njom neke svoje omiljene stvari. Iako mi se dopala, hteo sam da vidim i sa tobom i drugima, iz vaseg iskustva, ima li nesto novo oko 200 evra, a da je mozda i bolje od CTK 3000? Recimo da li ima vise nivoa dinamike? Kod CTK 3000 mi se jedino ne svidja sto ne moze da se podeli klavijatura na 2 dela, ali sta da mu radim.

Nova klavijatura je ipak nova, a ima i jedna lepa stvar - moze na rate :grin:. Casio je i ugradio neku novu tehnologiju, ne znam tacno koju, znam da je zovu AHL ton generator, sta god bilo. Inace, moram reci da su mi Casio klavijature bile najmanje privlacne, uglavnom zato sto sam slusao one najgore oko 100 evra, ali ova je mnooogo bolja. Tonovi su jako lepih boja, odusevio sam se nekim, ritmovi mi nisu tako vestacki kao na Yamahi 223, (Yamahu 323 nisu hteli da mi upale da probam u Mitrosu) mada to je mozda i moj ukus. Svakako da zelim da jednog dana imam i spravu Csx1, koja je stvarno na korak od ultra ozbiljnih klavijatura koje kostaju vise hiljada evra.
Medjutim, dotle se treba stici finansijski, a kako drukcije nego tezgarenjem ili da dobijem na lotou :wink:.

Sada bi to bilo kockanje za mene, ne bih da mi klavijatura rikne ili nesto na klavijaturi, pa da se uvatim za usi i igram. Ima li neko da mi preporuci Yamahu 323 ili neku drugu klavijaturu ispred Casia CTK 3000? Samo vas podsecam da meni treba nesto za ambijentalu, a to CTK 3000 poseduje.

Evo linka za klavijaturu, ko hoce da pogleda pa da mi kaze jel OK:
http://control-sound.com/shop/product_info.php?cPath=25_94&products_id=1816

A nesto sam razmisljao, ovo bih primenio uz nju kada snimam nesto na komp (napomena - radi se o Korg Nanokontroleru) :
http://skymusic.rs/data/File/pdf/korg/nano%20svet%20kompjutera.pdf

Evo i jednog DJ miksa sa njim:
http://www.youtube.com/watch?v=dVv3M5O9X3g&NR=1

Ovo naravno ostaje da saceka da otplatim rate za klavijaturu, iako 55 evra zaista nije previse. Samo se pitam kako da iskoristim CTK 3000 i ovaj MIDI kontroler, evo iz kog razloga - ne znam kako da ih povezem, ili mozda da ih uopste ne povezujem? Casio ide USB-om na komp, a Korg Nano isto, nema povezivanja preko MIDI interfejsa, mozda je ovo jednostavnije? Mozda i ne moram da ih povezem, jer mozda Korg Nano radi edit na kompu sta god da propustam kao signal u njega. Stvarno sam novajlija u ovom, tako da bih ako neko molim vas moze da mi kaze mogu li ove 2 stvari zajedno ili ne i ako mogu kako da ih koristim recimo? Mozda da Nano-a koristim u postprodukciji, posto odsviram i usnimim na komp, ali kazu da on moze i u toku zive svirke?

Izvinjavam se ako sam nekoga smorio.

Pozz

alavuk
16-08-2011, 10:19 PM
nano se striktno povezuje tj jedina konekcija je usb tj midi out , dok kod casia mozes midi in out i thru sto je standardno za klavijature i midi klavijature, tako da ne znam zasto bi ti sluzio nanopad? kako externi kontroler za sint ???? u svakom slucaju on preko usb-a preko cubase-a tj daw-a salje midi poruku klavijaturi cut off , resonance ili sta vec mu isprogramiras da salje ...

aleksrb
16-08-2011, 10:42 PM
Pa mislio sam bas to, da imam neku eksternu kontrolu, jer je ovo aranzer i ne mozes kao na master klavijaturi da menjas te parametre, a pogotovo kao na onim klavijaturama gde imaju i nobovi, pa mozes usred svirke da menjas, ali ljudi koriste za nastupe neke kontrolere koji omogucavaju vecu kontrolu zvuka, module i tako to. Ok, ja mozda mastarim, ali mozes li mi ti ili neko reci da li je mozda bolje da nadjem MIDI kompatibilnu klavijaturu? Yamaha PSR 323 ima MIDI izlaz, mozda nju da ukombinujem sa nekim starijim modulom koji ima nobove i mogu preko njega da menjam parametre zvuka, iako je i to aranzer? Ima i jedna simpa igracka Korgova - mislio sam i nju da kupim kasnije i da je iskoristim, jer stvara analogni signal, kao analogni sintisajzeri :
http://www.youtube.com/watch?v=V72S8Bevvhk&feature=related
pogotovo zato sto me podseca jako na... (nazalost zaboravih ime instrumenta koji je konstruisao ruski naucnik, nazvan je po njemu, ima sipka pored koje se pomera ruka gore-dole i primice se i odmice, hteo bih da ga imam jednog dana, makar ga napravio, a ne znam mu ni ime :cry:, pomagajte sa znanjem molim!)

aleksrb
16-08-2011, 10:44 PM
Korg Nanokontroler bih uzeo vise zbog live nastupa, da mogu da menjam lakse dok sviram, ne da jurim u Cubase-u, valjda je lakse tako ako imas nobove...

alavuk
16-08-2011, 10:47 PM
http://www.behringer.com/EN/Products/BCR2000.aspx ovo je namenjo bukvalno za sve namene synth kontrola od analognih do digitalnih do vsti-a ... + koristi usb + imas 2 midi izlaza + pedale uglavnom imas informacije tamo , elem super fora je sto salje kratke sysex poruke (http://electronicmusic.wikia.com/wiki/System_exclusive) starijim klavijaturama koje nemaju standardan midi cc kao sto je npr. jx8p kojeg ja imam ... a da odlicna fora za tebe je sto moze da radi u standalone mode-u tj bez kompjutera

aleksrb
16-08-2011, 11:47 PM
Mnogo dobra stvar, resava sve moguce moje zelje. Hvala od srca :)
Samo da skupim kintu i uzimam ga garant. Ok, malo da uznapredujem sa klavijaturom pa onda...

Da pitam nesto sto mi se mota ovih dana po glavi. Nemam pojma kako se zove efekat koji je Djordjo Moroder koristio za temu bekstva sa pocetka filma "Ponocni Ekpress" :
http://www.youtube.com/watch?v=QD4Ks_EMQBY&feature=related
ovo kad se glavna tema prvo ponavlja normalno odsvirana je sigurno snimljeno u memoriju, a on onda ubacuje neki efekat zbog kojeg kao da se svaki ton umnozava i sve deluje nekako punije. To isto ima i u pesmi koju je radio za Donu Samer "I feel love" od samog pocetka:
http://www.youtube.com/watch?v=k8TBmeK9Abg

Taj efekat stvara nekako efekat da se muzika "krece"...

aleksrb
17-08-2011, 12:06 AM
Moze li mi neko reci nesto o ovoj klavijaturi, da li je tresh ili ne bas toliko?
http://www.mixmusic-company.com/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1282&category_id=57

Ipak kosta samo 85 evra, a ima i mogucnost split klavijature, sto moj zasad voljeni Casio CTK 3000 nema.

Ako koristim VTS nekog instrumenta, recimo Korga M1 ili nekog kasnijeg, pod pretpostavkom da je M1 imao mogucnost podele klaijature sto ne znam, moze li se to softverski uraditi ako klavijatura sama nema tu mogucnost hardverski? Mozda pitanje deluje blesavo, ali mislim da ima smisla.

alavuk
17-08-2011, 09:00 AM
http://en.wikipedia.org/wiki/I_Feel_Love :)

http://www.synthmania.com/Famous%20Sounds.htm

The "I feel love" Moroder 16th sequenced pattern

I feel love A classic disco song, "I feel love" by Donna Summer was produced by Giorgio Moroder and is based on a fabulous analog sequencer pattern. Giorgio went on to produce many other (synthesizer-based) hits all throughout the '80s and beyond.

na kraju krajeva rece da imas skolsko obrazovanje , verujem da nije tesko da provalis da je upotrebljen 1/4 delay koji panuje levo desno ...

wladymeer
17-08-2011, 10:03 AM
Ako koristim VTS nekog instrumenta, recimo Korga M1 ili nekog kasnijeg, pod pretpostavkom da je M1 imao mogucnost podele klaijature sto ne znam, moze li se to softverski uraditi ako klavijatura sama nema tu mogucnost hardverski? Mozda pitanje deluje blesavo, ali mislim da ima smisla.

Na kontroler gledaj kao na šasiju automobila - ne zavisi od nje da li će automobil imati petu brzinu već od motora.

Dakle, drugim rečima, MIDI kontroler služi da ono šta odredjeni VST ima u sebi uneseš sviranjem/pomeranjem kontrolera.

DaBear
17-08-2011, 10:28 AM
Pa posle nek neko kaze da ljudi sa Rumskog nece da pomognu !!!
Desetka za strpljenje i savete !! :D

moka
17-08-2011, 10:53 AM
Ako koristim VTS nekog instrumenta, recimo Korga M1 ili nekog kasnijeg, pod pretpostavkom da je M1 imao mogucnost podele klaijature sto ne znam, moze li se to softverski uraditi ako klavijatura sama nema tu mogucnost hardverski? Mozda pitanje deluje blesavo, ali mislim da ima smisla.Softverski mo?e ?ta god zamisli?.

aleksrb
19-08-2011, 02:42 PM
Ljudi, hvala vam na svesrdnoj pomoci. Odlucio sam se da kupim novi Casio CTK 4000, jer 3000 nije imao mogucnost split klavijature, a i ovaj ima leyerovanje zvukova, tako da imma vise opcija za zvukove. Kao sto rekoh, morao sam na rate, tako je malo skuplje, ali jbg, izdrzacu nekako. Jedino sto imam samo deset mesta za snimanje pesama i aranzmana, tako da cu kada budem krenuo u tezge morati mnogo toga da pamtim, ali naucicu, pa cu brzo korigovati... Klavijatura ima lepe zvukove, ima nekoliko zaista dobrih pad zvukova sintovskih i jos lepih sintovskih boja, nije samo za tezgarenje, ali svakako moze i da posluzi ovom. Moze preko USB konektora na komp, sto je olaksanje. Svirku mogu da radim i preko laptopa, pa da snimam u njegovu memoriju, sto je dobra opcija za kasnije. Mogu da ga koristim i kao MIDI kontroler, sto je super. Prosto mislim da sam nasao nesto najbolje u ovom trenutku za sebe. Kasnije, boze zdravlje, uzeo bih nesto vise sint orjentisano, bez ritma, tako da uklpoim boje od dve klavijature.

Jos jednom hvala i javicu se opet ovde, verovatno u nekoj drugoj rubrici sa pitnajima.

Pozdrav

Darko A.
23-08-2011, 07:39 PM
Odlucio sam se da kupim novi Casio CTK 4000
Evo da i ja ka?em reč-dve, iako nemam profesionalno iskustvo i nisam probao praktično ni jednu legendardnu klavijaturu o kojima se često pi?e i priča. Ba? kao i ti, svirao sam klavir dosta godina, ali za klavir-pijanino nisam seo doobrih 10-15 godina. Koristim Casio klavijaturu sa synth-action dirkama staru 25 godina (samo kao MIDI kontroler naravno) jer je zvukom odavno prevaziđena, a i u svoje vreme bila je samo semi-pro klasa za početnike. Odmah ću ti reći da svi MIDI kontroleri do 150 EUR u radnjama imaju sme?an kvalitet dirki u odnosu na ovog dinosaurusa (zveckaju ili su toliko mekane da ima? utisak da će se raspasti, a osećaj pri sviranju je jezivo lo?). Bolji modeli od 200-300 EUR imaju i bolji kvalitet, ali opet meni lično nije bilo "to to". Prosto sam bio razočaran ili nedovoljno ubeđen da bi ih kupio, a imao sam i ?elju i potrebu, jer ovaj Casio nema dinamiku. Mo?da sam razma?en, ali za?to bih i?ao s konja na magarca i jo? da platim? Zbog toga mislim da je bolje uzeti neku polovnu klavijaturu proverenih marki (Yamaha, Roland, Korg) jer mislim da proizvođači MIDI kontrolera svesno "klepaju" kupce sa svojim igračkama. Recimo, hvaljena Axiom serija prve generacije ima i hardverski problem (blue scree of death, google it...), zamisli tek tu agoniju izneverenih vlasnika kojima tek ?to je istekla garancija... Sve ovo pi?em na osnovu ličnih utisaka i iskustva, a potaknuto tvojom odlukom da uzme? ba? Casio... Eh sad, 250 EUR dati za novi Casio ili čekati priliku i uzeti ne?to polovno u oglasima... te?ak izbor (ako nema? para, hoće? garanciju i sl.) ali ja bih verovatno uzeo polovnu da sam na tvom mestu. Razlog je verovatno taj ?to ja već imam jedan keyboard i kakvo-takvo iskustvo, dok si ti tek početnik pa drugačije razmi?lja?. Taj Casio je solidan (ne znam kakav je kvalitet dirki, nisam ga probao) ali po mogućnostima verovatno (korekcija: sigurno) nije u rangu polovnih Yamahi od pre 5-10 godina (opet i tu dosta zavisi od modela do modela).

Nisam ti ba? i pomogao u odluci, ali ovo su samo moja razmi?ljanja naglas.
Pozdrav.

Thermaltake
08-12-2011, 11:51 AM
Planiram si uzet m-audio keystudio 49i uglavnom će mi trebat za sviranje,sempliranje itd. pa dali mi netko može reć jesam dobru klavijaturu odabrao, dali možda u tom rangu ima bolja kakva po vama? Hvala.

Filip_
08-12-2011, 07:10 PM
Planiram si uzet m-audio keystudio 49i uglavnom će mi trebat za sviranje,sempliranje itd. pa dali mi netko mo?e reć jesam dobru klavijaturu odabrao, dali mo?da u tom rangu ima bolja kakva po vama? Hvala.

U tom cenovnom rangu ja (valjda oko 150e?) bi pre uzeo M-Audio Oxygen 49 ...(opet subjektivno) po meni malo bolji zavrsni rad na njoj samoj....e sad kada bi nasao nesto Korg-ovo, tj. Roland-ovo iz neke starije serije ugrabio da je ocuvano...(daleko su bolje po kvalitetu, ali i skuplje, zato kazem polovno).

P.S. - Esi mislim da je iza M-Audio-a po kvalitetu Midi klavijatura barem kod tih serija oko 150e.

Pozz :D.

Thermaltake
09-12-2011, 08:10 AM
U tom cenovnom rangu ja (valjda oko 150e?) bi pre uzeo M-Audio Oxygen 49 ...(opet subjektivno) po meni malo bolji zavrsni rad na njoj samoj....e sad kada bi nasao nesto Korg-ovo, tj. Roland-ovo iz neke starije serije ugrabio da je ocuvano...(daleko su bolje po kvalitetu, ali i skuplje, zato kazem polovno).

P.S. - Esi mislim da je iza M-Audio-a po kvalitetu Midi klavijatura barem kod tih serija oko 150e.

Baš gledam vidim oxygen 49 je oko 150 no keystudio je oko 190 evra trenutno i to još na nekoj akciji inače je oko 260 evra, zašto je ova tolko jeftinija šta nema nešto što ova ima? Osim zvučne kolko vidim ima interfejs unutra keystudio. Ja ne bi nikako htio spajat na usb zaboravio sam reć nego ravno u zvučnu karticu (rme multiface) i da li je onda svejedno ako idem spojit na midi out il na L&R out mislim ima kakve razlike u zvuku, meni se čini ovaj L&R nekako moderniji preko tog većina njih spaja kolko znam, ovaj midi out je malo već zastario il se varam.

Filip_
09-12-2011, 12:02 PM
S obzirom na karticu (koja je ozbiljnija) onda je po meni bolja solucija Midi spajanje, ali (opet s obzirom na dobru karticu) neces nista izgubiti ni cepao preko USB-a. (Mislim da ce latency biti veoma prihvatljiv kako god uradis).

P.S. - audio interfejs unutar takvog uredjaj (posebno, opet, kada imas dobru karticu) je zaista obican visak.

Thermaltake
09-12-2011, 12:12 PM
A sve znam bezveze tro?it pare mi i nije ba? u interesu, al kad ne znam koju drugu klavijaturu da uzmem u tom rangu i da je dobra, nikako ne bi preko usb-a spajao.