View Full Version : Reaper 4
Everbeatz
06-08-2011, 06:53 PM
pre neki dan se pojavio
super DAW i to za malo para
$225: full commercial license
$60: discounted license
Ko god je u prilici da ima 60$ ne bi trebao da ih zali i da kupi od ljudi licencu i posveti se ovom softveru
http://www.reaper.fm/index.php
http://www.reaper.fm/siteimages/ss_v4_fp.jpg
DaBear
06-08-2011, 07:00 PM
Pretece me ! Bas sam gledao neki dan...ima MEGA fora u verziji 4....
Everbeatz
06-08-2011, 07:52 PM
Jedva 6Mb install, a bukvalno kida od opcija. Pored toga je 64bit audio engine, a interno se dobija gomila njegovih "stock pluginova" koji nisu nimalo naivni...
DaBear
06-08-2011, 08:32 PM
neke od interesantnih stvari...
Full MIDI editability and MIDI controller support
Flexible pitch shift Time stretch
Insane routing per track
Non destructive editing
UNLIMITED undo
Midi learn and controller assigments kept per plugin in focus
etc
+ ADD THIS LOT:
ReaMote Network FX Processing Also Included Too As Well Also
Use spare machines on your local network as a real-time FX farm.
Minimal latency on wired networks, you can even run virtual instruments
remotely and monitor locally.
Run entire FX chains remotely to reduce bandwidth.
Run multiple slave machines transparently from a single host.
Get the most out of your old hardware, even a tired old laptop can host a single reverb.
DADDY Z
07-08-2011, 08:02 AM
samo mi ne ide u glavu kako spakovaše sve u 6Mb...hahahahha...svaka čast...testiraću ga narednih nedelja
Everbeatz
07-08-2011, 08:45 AM
http://www.dawbench.com/dawbenchdsp-x-scaling.htm
wladymeer
07-08-2011, 10:34 AM
Use spare machines on your local network as a real-time FX farm.
Ovo zvuči kao jebena fora :)
kravadinka
07-08-2011, 11:41 PM
Već neko vreme radim na četvorci sa VI, osim ?to je optimizovan bolje od bilo čega na planeti, radi skoro podjednako dobro na OS X i na Win, ?to je najva?nije projekti se mogu seliti bez ikakvih problema.
Kod mene je BETA verzija četvorke, za sada fali par stvari, pre svega Pre Fader Metering, ne znam je li se to pojavilo u finalnoj, bilo je na Wish List...
Realno, ovo je najbolji DAW ako se uzme u obzir ?ta se dobija za cenu, pritom ljudi slu?aju korisnike, za razliku od mnogo poznatijih firmi. Pro Tools je neprevaziđen za neke stvari, ali činjenica da im treba deset godina da re?e određene podrazumevane sitnice, vraća ih u srednji vek. Pritom jo? uvek su najgore optimizovani DAW za VI, za sada je pozitivna strana da je PT jedini program koji radi gotovo identično na obe platforme, dok je Steinberg čak 90% lo?iji na OS X, Studio One malo bolje i tako redom.
Ipak, Reaper-u nedostaje vizuelne čistine kakvu ima Pro Tools, na kome je sve jasno samo jednim pogledom, svako dugme se odmah vidi i odmah prepoznaje. Steinberg je kriminalno lo? po ovom pitanju, veoma nepregledan, sa bojama i nijansama koje nimalo ne poma?u, Reaper je samo malo gori.
Istina, postoji mnogo opcija, ali opet ću pomenuti Pro Tools, kod koga nema skoro nikakvih pode?avanja, samo malo saturacija i brightness, sve ostalo se ne dira, kao i key mapping. Jednostavno sedne? i radi?, kad je Reaper u pitanju, neprestano tra?i? bolji izgled, jasnije boje, izgubi? se u gomili opcija da bi prona?ao sebi najbolji setup, a to je nemoguća misija.
U svakom slučaju, podr?ati te sjajne ljude sa tih mizernih $60, ipak nude veoma profesionalan proizvod i pristup, pored čega bi bilo sramota koristiti neku narodnu verziju...
Ja sam se malo trudio, pa sam sebi napravio zadovoljavajući izgled uz pomoć jedne od najboljih custom tema:
http://s4.postimage.org/5ckdm544/Reaper_4.jpg (http://postimage.org/image/5ckdm544/)
psionic
08-08-2011, 04:43 AM
Ej, pristojna ti je tema, predlozi im je da stave kao official. Deluje dosta profi. Ona njihova je stvarno malo nedoradjena, nekako jeftina, ja sam im sto puta na forumu trubio da ne valja, ali uzaludno, izgleda imaju drugaciji vizuelni ukus :)
kravadinka
08-08-2011, 04:13 PM
Nisam je ja pravio, samo sam je doradio po svom ukusu, kao i keymap koji mi odgovara.
Bilo je dosta pisanja po njihovom forumu da stave bolju temu kao default, ali zasto bi ako imas nekoliko dostupnih koje su profi, a mozes je i sam napraviti.
Everbeatz
08-08-2011, 04:30 PM
Ja sam, relativno skoro, probao onu PTools temu - i nije samo vizuelno odradio lik, vec je i kompletan meni i tools-e promenio
alavuk
08-08-2011, 06:31 PM
zainteresovao si me sa ovim ...
kravadinka
08-08-2011, 07:29 PM
Meni je PT ono što DAW treba da bude, od izgleda, pa sve do načina rada, ALI optimizacija sa instrumentima je očajna, 3rd party naravno, AIR rade odlično.
Ipak, ne bih išao na tu PT temu, jer ne radi pola stvari, što je i logično, to su dva različita programa, treba iskoristiti sve prednosti Reaper-a, a kopirati Pro Tools samo zbog izlgeda nije dovoljno.
Ja sam keymap napravio da bude isto kao PT, a izgled nije moranje da bude isti, samo da sve bude pregledno, boje, stroke-ovi, nijanse, button-i, da se sve lako razaznaje i da može normalno da se radi, baš kao što Pt ima tu jednostavnost i konkretnost.
Radi se na ovoj temi, ako ovo bude bilo kao što se očekuje, ne vidim dalje razlog da se bude na bilo kom drugom DAW-u.
http://s3.postimage.org/1tzsa8mys/wtimperial.jpg (http://postimage.org/image/1tzsa8mys/)
psionic
08-08-2011, 07:55 PM
Nisam je ja pravio, samo sam je doradio po svom ukusu, kao i keymap koji mi odgovara.
Bilo je dosta pisanja po njihovom forumu da stave bolju temu kao default, ali zasto bi ako imas nekoliko dostupnih koje su profi, a mozes je i sam napraviti.
Pa, prvi utisak je vazan :) Ovako, kada neko onako pogleda program, deluje vrlo negativno na celu sliku. Mada ova novija tema jos i lici na nesto, one prve teme u alfa verizjama su bile kao da ih je dete neko crtalo. Ali dobro, to je alfa faza programa...
Everbeatz
08-08-2011, 08:15 PM
Pa, prvi utisak je vazan :) Ovako, kada neko onako pogleda program, deluje vrlo negativno na celu sliku. Mada ova novija tema jos i lici na nesto, one prve teme u alfa verizjama su bile kao da ih je dete neko crtalo. Ali dobro, to je alfa faza programa...
Jeste u pocetku Reaper licio na Acid dosta, mada mi je vremenom postalo jasno koliko je GUI vazan ljudima i sto je najbolje, na tu foru se i dalje hvataju ljudi, bar kad su "analogne emulacije" u pitanju...al da ne sirim temu...
kravadinka
08-08-2011, 08:44 PM
Pa šta znam, bitna je ta vizualizacija, ako stvara osećaj teskobe, onda od rada nema ništa.
Mnogi hvale Digital Performer, ali kad ga samo pogledam nije mi dobro.
Harrison Mixbus izgleda sitno i nabacano, Reaper je sve bolji, sa Default temom u verziji 4 može normalno da se radi. Pro Tools 7 je previše plain, ali jasan i pregledan, zato verzija 8 izgleda savršeno. Logic izgleda uvek isto, baš kao i Cubase, ali je dosta prijatniji za oko i stvari se lakše pronalaze i razlikuju, dok Steinberg ima velikih problema sa bojama i površinama, dugmadi, oznake i ikone su krajnje neprivlačne i neprepoznatljive.
Uvek se setim one žene koja je napravila-nacrtala većinu saobraćajnih znakova koji se i danas koriste, koliko je genijalno jednostavno, prepoznaje se sa daljine, a ne mora mnogo da se razmišlja da bi se shvatilo šta se gleda...
Tako i sa izgledom DAW, istina da se mnogi tripuju tim "analog" izgledom, ali kad vidim na ovoj gornjoj slici ovo veliko SOLO dugme, pa onda ARM, phase i ostalo, nemam nikakvu dilemu šta to zapravo stiskam, vrlo se lako snađem, a kad se setim onih mnogobrojnih ikona iz Sonar-a recimo, glava me zaboli...
Everbeatz
08-08-2011, 08:55 PM
Meni je recimo ta potreba dizajnera da sve treba graficki da lici na "pravi" mixer/comp/eq/itd bezveze i definitivno ljudi to vise "slusaju" nego plugin. Ableton Live je GUI odradio besprekorno, po meni. Svidja mi se i GUI lika koji pravi Airwindows plugove
psionic
08-08-2011, 09:08 PM
Meni je recimo ta potreba dizajnera da sve treba graficki da lici na "pravi" mixer/comp/eq/itd bezveze i definitivno ljudi to vise "slusaju" nego plugin. Ableton Live je GUI odradio besprekorno, po meni. Svidja mi se i GUI lika koji pravi Airwindows plugove
Meni se npr, nekad svidja minimalisticki izgled, nekad dobro ispadne i malo umetnosti u citavoj prici. Sto kaze kravadinka - jednostavno lepse ti je da radis - npr Voxengo - stariji pluginovi su mi dozlaboga ruzni, dok novija serija - jedni od meni najprijatnijih za gledanje. Nekad moze i da smeta ako plagin ima odvratan dizajn - muka ti da ga gledas, a mozda dobro zvuci - i ti ga odma' ununstaliras :D Nisu svi umetnicke duse jbg... :rotfl:
A to sa tim "retro" izgledom je prica za sebe, van ove teme... Kao "Rebbok ili Nkie" svojevremeno
kravadinka
08-08-2011, 09:49 PM
Aj sad da se vratimo svi u šume i jedemo bobice kako bi bili dobri prema životnoj sredini... :wink:
Nema potrebe za tim, može se raditi lepo i sa stvarima koje izgledaju lepo, to gledanje umesto slušanja ionako rade dokoni i neuki, u isto vreme oni nisu bitni, pa i ne predstavljaju neku kritičnu masu. E sad, kod nas je 90% takvih, slažem se da smo prezasićeni, ali gledajmo globalno.
Airwindows nisam probao, ne znam kako rade, ali krajnje su neinspirativni, ali ne u onom smislu da misliš kako si odličan svirač jer imaš "analogne" slike za osrednje pluginove, već toliko neinspirativni da mi pokušaj pomeranja slajdera stvara glavobolju i depresiju. :banghead:
Mislim da je i to sada tripovanje, ali potpuno suprotno od onog "analognog", sad će kod nas da bude u modu da se koriste ovi plain design pluginovi, to kao sigurno radi vrh, jer izgleda loše... :rotfl:
Abelton Live?! Zašto da ne, veoma pregledno i jednostavno...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.