PDA

View Full Version : Ozbiljniji test mikrofona...

Bockie
03-08-2011, 11:44 AM
...na koji sam nabasao slucajno trazeci nekog matorog Lexicona...
Ozbiljniji signalchain je koriscen, dakle nije "mic u FF"...:da:

...vec je:

Mic - Neve 1073 - 192 I/O - Protools HD3 - Waves Vocal Rider - Tube Tech CL1B , 45hz roll off -10 db pad Lexicon PCM96 Random Hall, Dark Hall 1
15-20cm od majkova

Kad sve ovo poslusam dodje mi da kupim sm57 za 100€ i da cutim...:D...ali svakako vredi poslusati...!

Dakle ,redom:

Kondenzatori:

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/aESQnmaKk9E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

...cijevi:

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/IW-dgXvNni8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

...riboni:

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/NU6TCZCvPME" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

...dinamika:

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/89JojnVcp-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

seba04
03-08-2011, 08:47 PM
Hm...
Nakon ovog testa mi se cini da nije bitno kolko je skup/dobar mikrofon nego samo da je bitno da odgovara pjevacu. Ta 57-ica zvuci bolje od nekih puno puno skupljih mikrofona.
Neznam jel to samo moja fantazija al cini mi se da rode k2 jako pojacava neki sum u glasu(ko da neko stalno visoko sikce). Neznam kak to opisat al mislim da svi to mogu cuti. S tom pojavom sam imao problema kod proslog snimanja al smo svi to pripisali pjevacevom prehladjenom grlu.

Braca
03-08-2011, 09:33 PM
Kad sve ovo poslusam dodje mi da kupim sm57 za 100€ i da cutim...:D...ali svakako vredi poslusati...!

Big Bockey:Pa nije valjda da jos uvek nemas SM 57?

Sala na stranu ali sumnjiv mi ovaj test nesto, neki usnimci su tisi drugi glasniji, onda su morali na jednakim jacinama da usnimavaju.
To je prva stvar, na kompjuterskim zvucnicima cujem razliku, recimo kod ribonna ogromna razlika u korist Royera, stvar ukusa ali se ipak cuje, kod dinamickih RE 20 ubija na mesto, kod kondezatorskih u Nojmana ne zelim ni da sumnjam previse to ozbiljno radi sto radi
Druga stvar: niko nikada nije rekao da je sm 57 los mikrofon samo zato sto je jeftin
Treca stvar: sve ozbiljne face rade predproudukciju pa izaberu i mic i pre amp koji odgovara pevacu koga snimaju
Cetvrta stvar: svaki mic ima svoju karakteristiku, a to znaci da ako si majstor mozes i eq da resis puno toga
Peta stvar: uvek verujem ozbiljnijim studijima kad pogledam koje mikrofone koriste, ako ne znas analiziraj sta drugi koriste i izvuci ces zakljucak
Sesta stvar: ima puno mitova i ja se slazem da to nije uvek tako
I na kraju najvaznija stvar ako je pre amp pristojan i mic onda je glavna fora u pevacu, sve cemo i mozemo da kupimo al dobrog pevaca i dobrog instrumentalistu tesko. Sve sto duze radim zakljucujem da je bend najvazniji u celoj prici a da pri tom imas minimum pristojne opreme

Bockie
04-08-2011, 12:38 AM
Big Bockey:Pa nije valjda da jos uvek nemas SM 57?

-Verovao ili ne - nemam!
- Postoji razlog sto je tako. Naime 57ice dosta variraju. Dakle, vrlo je tesko naci dobar komad. Da se razumemo, sve one rade dobro, ali razlicito, i do sad sam samo jednom naisao na jednu koja BAS dobro radi, i jebi ga, promakla mi je...:wink: Bice...

Sala na stranu ali sumnjiv mi ovaj test nesto, neki usnimci su tisi drugi glasniji, onda su morali na jednakim jacinama da usnimavaju.

Svaki mic daje razlicit output... Mozda bas JESU snimali sve isto,ko zna...:wink:

Nije ovo neki "myth" thread, iskreno, malo mi vec kiselo *@#$% od tih mitova i preciznosti do imbecilizma... Mislim da je upravo ta gradacija u teznji ka preciznosti u kontrafazi sa kvalitetom muzike u zadnjih 10-15-20 godina...

Svako ko je 3 puta u zivotu nesto snimio cuje razlike na ovim mikrofonima i moze da oceni sta mu se svidja i sta ne...

Licno mislim da su hteli da pokazu da i za manje para ima dobrih majkova, a ja bih rekao pre da su ovi 'skupi" ipak malo skuplji nego sto mora , ali ima i to svoje prednosti...:wink:

Ali je sjajan pregled, i to mi je bio motiv...

A ostalo si u pravu, i to je to...praxa,praxa,praxa,rezultati,rezultati...