View Full Version : Revolver Studio, iz temelja
Da aha da dovoljna je svetloba "sa stijena", ba? pravim jednu veliko kontrolnu koja če imati dosta dnevne svetlosti sa mnogo strana pa sam afetiran i brzo se zaveo.
quake2
31-03-2012, 02:06 AM
Evo jos malo slika iz ranije faze farbanja...
quake2
31-03-2012, 02:08 AM
....
quake2
31-03-2012, 02:10 AM
.......
quake2
31-03-2012, 02:12 AM
.,.
quake2
31-03-2012, 02:14 AM
,,.
quake2
31-03-2012, 02:16 AM
Plocice na plivajucem podu u drum room-u....
quake2
31-03-2012, 02:18 AM
.......gotovo je i to.....
quake2
31-03-2012, 02:20 AM
Plocice smo radili i izmedju vrata....
quake2
31-03-2012, 02:27 AM
I konacno radimo podove.Parket je kao sto rekoh hrastov,firme real wood....ima ga u skoro svim studijima napolju...razmisljao sam dugo sta ici ispod njega...gips+osb,bla,bla,bla....ispostavilo se da zaista nije bilo potrebe za tim.Parket je uneo samo svoju specificnu refleksiju i nikakve nuz zvukove i to je to sto se trazilo.
quake2
31-03-2012, 02:30 AM
Oprema je vec u reziji i poceo sam da radim,tako da je pod testiran u realnim uslovima.Kablovi na slikama izlaze iz poda i dolaze tacno pod rackove.
quake2
31-03-2012, 02:34 AM
Pa je na isti nacin radjen i pod u drum room-u....
quake2
31-03-2012, 02:36 AM
Za sada toliko....nove slike idu cim zavrsim novi radni sto....za sada sluzi i stari...ali se to ne slika:).Pozzzz
Da li to znači da nisi pristalica snimanja kompletnog albuma pomoću ajfona? :cry:
Impresivno je blaga reč za ovo, naročito kad imamo u vidu da ni?ta od muzike koja se danas kod nas pravi ne zaslu?uje ovakve uslove. ?elim da ti se ulo?eni novac i trud vrate barem stostruko.
Braca
31-03-2012, 02:57 PM
Nice nice nice, uzivaj u dobroj akustici
Rhino
31-03-2012, 03:08 PM
Drum room izgleda da se preseli covjek tamo:)
quake2
31-03-2012, 04:40 PM
Da li to znači da nisi pristalica snimanja kompletnog albuma pomoću ajfona? :cry:
Impresivno je blaga reč za ovo, naročito kad imamo u vidu da ni?ta od muzike koja se danas kod nas pravi ne zaslu?uje ovakve uslove. ?elim da ti se ulo?eni novac i trud vrate barem stostruko.
Hvala puno Matori.Nadam se da ce ovaj prostor nekome biti podsticaj i inspiracija i da ce ostaviti traga u nekim lepim i vrednim pesmama.....ako tako bude,znacu da se sav trud isplatio i da je vredelo.
Nadam se da ce ovaj prostor nekome biti podsticaj i inspiracija i da ce ostaviti traga u nekim lepim i vrednim pesmama.....ako tako bude,znacu da se sav trud isplatio i da je vredelo.
To je jedini pravi pristup. Ne čekati da se stvari same pokrenu već uticati na to. Veliki respect Quake.
Everbeatz
31-03-2012, 07:24 PM
svaka cast quake! samo napred!
poz
Surfer
31-03-2012, 08:16 PM
Bravo, jako lijepo, stvarno si se potrudio.
Po pravilima struke, sa puno truda i volje.
Jedan detalj, da skrenem pa?nju .
Mo?da da pripazi? da pločice na podu između dvoja PVC vrata ne bi smjele dodirivati oba vrata jer na taj način rade coupling između zidova.
Sitnica, vjerovatno nije big deal ali eto primjetio sam pa reko da napi?em.
Tomislav
31-03-2012, 08:48 PM
WOW :shock:
Svaka čast!
quake2
01-04-2012, 04:38 AM
Bravo, jako lijepo, stvarno si se potrudio.
Po pravilima struke, sa puno truda i volje.
Jedan detalj, da skrenem pa?nju .
Mo?da da pripazi? da pločice na podu između dvoja PVC vrata ne bi smjele dodirivati oba vrata jer na taj način rade coupling između zidova.
Sitnica, vjerovatno nije big deal ali eto primjetio sam pa reko da napi?em.
Odlicno.....nisam se setio:banghead:.Na svu srecu,mogu da skinem fug masu i uletim sa nekim silikonom u boji.Hvala puno.
Bockie
01-04-2012, 09:43 AM
...a i ako krene slabije, mo?e? uvek da stavi? neke lepe stolove i stolice i ima? dosta "fensi" kafić...:D
Bravo matori...!
:thumbsup:
BlasterMaster
01-04-2012, 03:35 PM
kad vidite da je unapred isplanirano izlazak kablova iz poda i da se tacno zna gde ce rekovi doci to vec dovoljno govori koliko se dugo i sa koliko entuzijazma to planiralo. za sad jos necu da te hvalim quake tek kad sve bude gotovo :grin: cekamo nove slike...
nego sad se setih da pitam. Kako reaguje lamperija na toplotu koju emituju sijalice? da li se zagreva okolo onih ukrasnih drzaca? iako su male greju ko lude par puta sam se opeko kod mene, doduse ja ih imam na knaufu ali bogami i njega greju itekako... plasim se samo da zbog toplote ne potamni lak oko njih ili da ispuca drvo nedaj boze... kako si resio tu problematiku? u svakom slucaju mozes da predjes i na led sijalice, pojavile se sad koje odgovaraju za isto grlo + rade na 220 isto svetlo samo ne greju uopste...
Lepo si napravio Quake2 :thumbsup:
voomighty
01-04-2012, 06:58 PM
au...... lepote matori............
svaka cast!
quake2
01-04-2012, 07:32 PM
kad vidite da je unapred isplanirano izlazak kablova iz poda i da se tacno zna gde ce rekovi doci to vec dovoljno govori koliko se dugo i sa koliko entuzijazma to planiralo. za sad jos necu da te hvalim quake tek kad sve bude gotovo :grin: cekamo nove slike...
Bice uskoro nove slike Matori,sledeca nedelja je opet udarna:).
nego sad se setih da pitam. Kako reaguje lamperija na toplotu koju emituju sijalice? da li se zagreva okolo onih ukrasnih drzaca? iako su male greju ko lude par puta sam se opeko kod mene, doduse ja ih imam na knaufu ali bogami i njega greju itekako... plasim se samo da zbog toplote ne potamni lak oko njih ili da ispuca drvo nedaj boze... kako si resio tu problematiku? u svakom slucaju mozes da predjes i na led sijalice, pojavile se sad koje odgovaraju za isto grlo + rade na 220 isto svetlo samo ne greju uopste...
Prvobitna ideja su bile upravo led sijalice i to iz razloga koji si naveo....nema mnogo isijavanja toplote oko njih a i dugovecnije su+rade na 220v i nema zujecih trafoa u okolini.Posto im je cena za sada vrlo paprena a ja vec po koji put probijam budzet:banghead: kao privemeno resenje sam stavio obicne halogenke od 35v.One su u sustini pogubne za obicno,tanko lamperje.Iskrive ga,ispucaju lak i sve ostalo kao sto si napisao.Ovde su od lamperja uradjeni samo paneli na plafonu u drum roomu a sve ostalo je brodski pod debljine 22mm.Ali....ni ta debljina naravno ne resava situaciju pa sam privremeno angazovao coveka da kriticna mesta upakuje u azbest i mogu ti reci da se prenos toplote zaista sveo na minimum.....sacuvace drvo i lak za jedno vreme a dotle cu halogenke zameniti ledovkama.Drugog resenja u principu nema.Led sijalice su koliko znam oko 5-6evra komad,ocekuje se pad cene ali bez obzira na sve,sigurno cu ih uzeti u naj skorije vreme i resiti problemcic na duge staze.
Kad kupuje? ne kupuj kineske LED, njihov ?ivotni vijek je premnogo puta veoma kratak.
Veoma je "veselo" kad treba razstavljati elemente...
quake2
01-04-2012, 07:40 PM
Lepo si napravio Quake2 :thumbsup:
Hvala puno Nenade,drago mi je da ti se svidja.
quake2
01-04-2012, 07:42 PM
Kad kupuje? ne kupuj kineske LED, njihov ?ivotni vijek je premnogo puta veoma kratak.
Da,da....one su jeftinije ali na zalost nisu resenje.Gledacu da to resim kako treba.
quake2
01-04-2012, 07:44 PM
au...... lepote matori............
svaka cast!
Hvala puno Matori....cekam te da nazdravimo ovo:).
BlasterMaster
01-04-2012, 07:55 PM
au to je papreno skupo stvarno... ali realno kod mene iako je vezano sve kako treba u knaufu uvek mora neka halogena da pregori... jos su meni vezane na potenciometar za dimovanje, malo malo pa i on izbaci osigurac... pitam elektricara kaze "sijalice nisu kao sto su nekad bile" i te price...pa do sad sam potrosio sigurno 20ak komada, i gledam da uzimam philips ili neke skuplje ma isti djavo... zato kad se skupi sve ubacujem led (i da ne bude zablude ima i zuckastih led ko ne voli onu neon belu boju) jer radni vek im je po 60 000 sati stavis i ne mislis...
ljudi kad vide studio pogledaju opremu i u glavi procene odprilike koliko to kosta, pa kazu pa dobro nije mnogo, al kad se vidi koliko je svaka sitnica, i plus potrosni materijal, plus gradjevinski materijal lele kuku :banghead:
quake2
01-04-2012, 08:25 PM
Ma da,preskupo je sve i nikada u sustini na pocetku ne mozes da napravis pravu kalkulaciju.Dimeri dosta pomazu kod mene ali znaju i oni da riknjavaju....dva do sada:banghead:,a takodje nisu jeftini.
U svake toliko studia koje pravim ima problema ili sa strujom (od trafo stanice) ili oko same instalacije ili nekvalitetom samih sijalica i drugih elemenata... iako su znate firme i jo? ima toga... + sve po malo nabrojano...
Stvarno su produkti sve lo?iji... a onih 30.000, 50.000, 80.000 itd. hiljada sati i kao kod dobrih LED ?arulja to je sve vi?e manje trla baba lan.. osim faktora sreče pa da trefi?.
Ma va?no da ti studio lepo napređuje:da:
Eomsy
01-04-2012, 10:37 PM
Svaka ti dala ... Ovo izgleda jebenica :shock: ...
Heavy Jerk
03-04-2012, 03:21 PM
Brate, koja brutalika, ovo ima da j*** za snimanje bubnjeva! :)
quake2
14-06-2012, 09:27 PM
Evo ga drugar slikao par slika fonom pa da okacim dok ne nadjem vremena da napisem utiske sa kojekakvih trekovanja, i konacno slikam sve novo sto je uradjeno.
mitacar
15-08-2012, 12:29 AM
Nisu ni skupe mnogo Led sijalice kad vidite da mogu da rade i do 20 godina svaka led dioda bila kineska ili ne ce raditi minimum 6 godina !!! evo ovde ih imaju Led Sijalice za kucu (http://www.led-sijalice.com/index.php/led-sijalice/category/view/4) i mislim da su cene ok...
uhhh 6 godina da, malo morgen:(
Na ?alost ni?ta dandanas ne traja dugo, vse je nikako napravljeno.
... ma vidjet če?...
mitacar
15-08-2012, 10:05 AM
ja znam da ce raditi jer nikad do sad nisam video led diodu koja je izgorela ! primeri alarm( sirena koja se emontira na krov non stop trepce i nikad ne pregorevaju one crvene led diode) svetlo na tastaturi diodica za numlk,caps lock ,uredjaji koji su non stop ukljuceni signalna lampica da rade je takodje led dioda na primer kod mene na interfon koji je namesten pre 5 godina led dioda bela svetli i dan danas !!! jonizator non stop upaljen dioda radi vec 4 godine neprekidno, resiver za satelit 5 god, sve su to diodice koje do sad ja negde i nikom nisam primetio da su crkle !!? ako sijalica ima ovih 100 ili 200 sto mislis da nece trajati isto toliko ? to je ista tehnologija ?
quake2
19-10-2012, 06:59 AM
Evo jos malo slika.Treci recording room koji je ujedno i relax room je uradjen totalno u drvetu.Time je zaokruzen broj soba za snimanje:)....da rezimiramo:
1.Kamena soba
2.Drvena soba
3.Vocal booth
4.Rezija
5.WC
Evo slika drvene sobe u kojoj se nalaze mali shankic i garnitura za sedenje....da muzicari budu sto opusteniji:):
quake2
19-10-2012, 07:02 AM
......
quake2
19-10-2012, 07:06 AM
Shank....Sat....Sve od drveta,naravno:).....refleksije,refleksije....napr avicu i drvenu kacigu za muzicare,da im se zvuk ne odbija od glave koja verovatno po najnovijim akustickim otkricima nije bas bog zna kako "akusticna"...
quake2
19-10-2012, 07:12 AM
Vocal Booth....vrlo sam zadovoljan njime,najbolje trake dobijam, za sve ove godine.
quake2
19-10-2012, 07:34 AM
I evo usput jos dve slike iz rezije....to cu sa posebnom paznjom sve u kompletu da slikam i objasnim kako se ponasa...Naravno,RFZ dizajn...(sa svit spotom oslobodjenim od prvih refleksija,to je poenta)..i koliko znam, jedini za sada u Srbiji,a cista klasika napolju....
quake2
19-10-2012, 07:35 AM
....
Svaka čast! Sad treba da napravi? spektakularan web sajt pa da to lepo izreklamira?.
quake2
19-10-2012, 08:54 PM
Prvo ide malo estetskih detaljcica...slika,ogledala i kojekakvih sitnica....onda video,snimanje live....pa tek onda site:).
kressa
19-10-2012, 09:43 PM
Super izgleda,sigurno je uzivanje provoditi vreme u takvom ambijentu.Sve cestitke na ulozenom trudu i rezultatu.:)
quake2
19-10-2012, 10:44 PM
Hvala puno Kresso....jos je tu ostalo mesta za neke detaljcice,nije jos uvek sve gotovo,ali se nadam da ce uskoro biti:).Pozdrav
Eomsy
24-10-2012, 06:51 PM
Shank....Sat....Sve od drveta,naravno:).....refleksije,refleksije....napr avicu i drvenu kacigu za muzicare,da im se zvuk ne odbija od glave koja verovatno po najnovijim akustickim otkricima nije bas bog zna kako "akusticna"...
:rotfl: ... daj meni jednu da kaparim :D ...
Nego , tra?im neku manu u svem ovom tvom savr?enstvu ... i na?ao sam !!! Ubolo me u oko kako nisi i?ao sa nekom trulom vi?njom bojom na onaj ?ank, kako si i obojio amblem studija?! Ili je samo ovako revolver crven od svjetla kamere?
quake2
30-10-2012, 12:49 AM
Los telefon kojim slikam Matori,boja je braon ustvari:).
mikron
30-10-2012, 02:12 AM
Mislim da mora da se dodje i da se cuje. Ovako preko fotki mi se cini da je bolje usnimavati close miking.
Drvena soba je fantasticna za neki utisak planinarskog doma, kapiram da bi na Frushkoj gori bio vrhunski trip.
Mada, moram priznati da je sama ideja kamene i drvene sobe kao koncepta genijalna !
quake2
31-10-2012, 03:12 AM
Ovako preko fotki mi se cini da je bolje usnimavati close miking.
Gresis.....sta da ti kazem:).Nego,kada si vec tu....sigurno si video da smo se svi mi u nekom trenutku lepo predstavili ovde,nekako je tako uvek zgodnije komunicirati....pa predlazem i tebi isto,vidis da su vec krenule kojekakve pretpostavke;-).Pozzzzz
quake2
19-11-2012, 12:34 AM
Stigla je na red izrada rackova.Uradio sam dva dupla,dosta niska,primaju 32-ve sprave velicine pola H ili 16 1H.Mogu da posluze i kao police.Konstrukcija je od iverice.
quake2
19-11-2012, 12:36 AM
...posto mi se refleksija iverice u sustini ni malo ne svidja,prvo sam bokove rackova oblozio real drvetom,tj lamperjem...
quake2
19-11-2012, 12:39 AM
....onda sam ofarbao dve takodje drvene,fino obradjene daske koje ce doci odozgo...uljana farba,pet slojeva da se lepo sija i bude glatko...
quake2
19-11-2012, 12:40 AM
Posle montaze tockova i metalnih profila rackovi izgledaju ovako...
quake2
19-11-2012, 12:41 AM
....
quake2
19-11-2012, 12:43 AM
Sve ivice su oblozene lajsnama od pravog drveta takodje i sve to na kraju izgleda ovako...
mikron
19-11-2012, 03:20 PM
Ko da je 16/9 tv
quake2
19-11-2012, 05:50 PM
:)....tako nekako.
quake2
27-11-2012, 01:34 AM
Stiglo vreme za pricu o tehnikalijama,povezivanju opreme itd...pa idemo:).
Posle dosta ITB i OTB previranja,menjanja ovog onog nacina rada,za mene je Hybrid studio resenje za neko duze vreme.Treba iskoristiti sto vise prednosti koje nude i "ovaj" i "onaj" modus.Pri biranju sprava i postavci set up-a,bile su mi bitne sledece stvari,i to ovim redosledom:
-kvalitet zvuka
-"udobnost" i inspirativnost alatki
-brzina kojom cu uraditi sta treba...
Krenucu pricu od trece stavke...
quake2
27-11-2012, 02:34 AM
Brzina u radu
....je po meni najzapostavljenija tacka u modernom studiskom biznisu kod nas a i sire:).Iznecu ovde svoja razmisljanja o tome i neka se niko ne nadje prozvanim na bilo koji nacin.:)....Vremena su takva kakva jesu,bolje receno pare su koncentrisane na mestima i u krugovima ljudi kojima nemamo svi pristup...tacnije receno....retko ko od nas ima.Ako je pitanje opstanka u poslu, dali cu ono sto radim naplacivati onoliko koliko zaista mislim da vredi,shodno ulaganju i kvalitetu uradjenog,pa nemati nikada i nikakvu klijentelu jer ljudi to danas jednostavno nisu u stanju da plate....ili se koncentrisati na ljude sa kojima mi je lepo saradjivati i raditi im poslove na nase obostrano zadovoljstvo...tj....oni mogu da me plate,a ja od toga mogu pristojno da zivim i izgradjujem posao dalje....ja sam se odlucio za ovo drugo.Sta je problematika te price???....pa prva stvar je da ako mesecno nisam u stanju da odradim dovoljno pesama,mixeva,mastera,seshna...pucam sa racunicom na kraju.Zbog toga je brzina bitna.....=brz si,radices,nisi neces dugo raditi jer neces imati racunicu za to...Deja ili vec ko je skoro ponenuo da CLA godisnje uradi i do 500 mixeva...mislite da je cena po mixu ista kao i pre 10 godina?...mislim da ne....cene rada padaju takodje i svuda u svetu i ko pri tome jos nije BRZ,tesko da ce imati pozitivan bilans na kraju.....tako ja to shvatam u svojoj srednje budzetskoj varijanti studija...za ostale ne znam.Druga bitna stvar koju sem danasnjih cena rada u odnosu na nekadasnje treba pregrmeti je da klijenteli ipak morate ponuditi isto sto joj je nudjeno nekada....a to trazi skoro slicna ulaganja koja se mnogo teze vracaju....ko to tako prihvati,mislim da ce imati posla....ko nastavi da kuka u nekom budzaku kako super mixa a ocekuje da ce mu klijentela sedeti na krevetu pored budjavih carapa i verovati mu na rec kako ce vokal sniman pored kaljave peci biti super na kraju i kako su plug inovi isto sto i gomila HW-a koju su ocekivali da vide....morace bas bas dobro da mixa,tj onako kako se vecini potencijalne klijentele bas bas svidja....a to se iako se svako odusevljava svojim mixadziskim umecem i sebe uzima bas bas za ozbiljno,vrlo retko desava.Bitan faktor je ne potcenjivati muzicare....oni imaju svoju viziju,mixadjija svoju...ako nisu zadovoljni sa mixom koji sam uradio jutros,nekako cu se naterati da im do uvece sve to smixam onako kako su trazili....ako sam im materijal mixao nedeljama pa "emuliram" sve zivo od reverba pa do saturacije plug inovima, sto traje i traje...bojim se da ne bih imao snage da im jos naknadno ispunjavam zelje...Elem,sve to ispricah samo u cilju da objasnim zasto mi je brzina toliko bitna.....Prihvatam da su nekome ipak bitnije druge stvari a brzina nevazna.Vratimo se tehnikalijama:).Sem sto uzivam snimajuci skoro 90% instrumenata live....siguran sam i da je to za mene najbrzi nacin da se na kraju stigne do pristojnih rezultata....Ako u recording room-u uvek imam bubanj sa vec postavljenim mikrofonima,vec povezanim sa svim potrebnim HW i uz malo twikovanja mogu odmah po dolasku da snimam ritam sekciju...ako imam HW namenjen za snimanje ostalih stvari koji je takodje stalno u niskom startu sve sa EQ-ima i kompresijom gde treba....imam dovoljan broj slusalica sa razlicitim monitoringom....za sta treba i hardvera i prostora...mislim da mogu biti izuzetno brz....lako je raditi sa ljudima koji imaju osmeh na licu:).....a imaju ga ako usnimak odmah u startu zvuci lepo......Brzina je samo jedan od razloga zasto sam radio dva+jedan recording room-a i navukao za sada dovoljno hardvera:-)....Naravno....dobar monitoring jednako je brzi mix takodje:-).Monitoring je inace Kef reference zvucnici na kojima radim vec petnaestak godina i uvek im se vracam posle raznih experimenata sa necim drugim.Kef guram sa zutim Bozo pojacalom,iliti Hypexom koji sam na sasvim pozitivno iznenadjenje nasao u Bozo kutiji.Vezani su Transparent audio ultra kablovima za koje mislim da vrlo dobrinose realnijem slusanju.Drugi sistem su Geniusi....mali plasticni naravno:-).
quake2
27-11-2012, 03:10 AM
Za snimanje bubnja uvek stoje spremni:
OH-Presonus ADL600+Avalon 747 comp+eq sa Neumanima184
Snare-UA6176 sa sm57
Kick out-Focusrite voice master sa d112
sve ostalo-Mackie Onyx mixeta+Aphex copmresori i gate-ovi...sa sen.421 tomovi,sm52 kick in,kick out2 sa sub kickom,441 snare ispod,close akg414 room majkovi,room majkovi akg c451....itd....odmah usnimim barem 80% ambijenta pa je dovoljno kasnije ici sa jos malo gate-ovanog reverba i plate-a i to je taj zvuk koji vijam...sve to mi takodje pomaze da brze radim.
Za snimanje bass gitare tu je Avalon U5 kroz ADL600 kroz Aphex 661
Za klavijature tu su dva U5 kroz ADL600 kroz Avalon747
Za vokale UA6176 najcesce sa akg414...mada bude i zen.421 ili neuman184
Za gitare UA6176+ADL600 kroz Avalon 747 sa mikrofonima sm57,senn.421 i akg414 na pojacalu i u sobi....najcesce kamenoj mada idem i u drvenu u poslednje vreme ili vocal booth....
quake2
27-11-2012, 03:26 AM
udobnost i inspirativnost alatki
....pa ono....ne znam kako je vama,ali mene od stalnog buljenja u monitor bole oci i osecam da mi vid slabi.Ne osecam se dobro kada sve radim sa mishem i "vijam" tacku na koju treba kliknuti po monitoru.Takodje ne bih nikada koristio softverski talkback jer ce klijentela da ode na spavanje ako budem spor.To su neki od razloga zasto bubanj mixam kroz Mackie Onyx i koristim njegove EQ-e i HW kompresore....takodje i Yamahu rev7 za gateovan reverb i Lex PCM91 obicno za plate reverb....sve to pod rukom preko aux-a kojih imam sest.Cetiri su za efekte a dva za slusalice.Mackie Onyx je sa master out-a vezan na SPL MixDream i ustvari se ponasa kao expanzija ove sabirnice na kojoj pod rukom imam inserte in-out i mute po kanalu.Veliki deo posla ovako moze da se uradi "rucno" a da se ipak uz pomoc jednog najobicnijeg fotoaparata uvek ima neka vrsta backupa projekta.Vecinu automatizacije radim u sequenceru pomocu fadera i sendova a postavke eq-a i kompresora slikam.Jeste smaranje na kraju 5min. slikati i kontrolisati slike ali to je cena....Meni je,neznam za ostale, ipak okretati potove mnogo udobnije i inspirativnije nego raditi 100% sa mishem.Da...sijaju lampice na sve strane i to lepo izgleda...sta je tu problem???:)
quake2
27-11-2012, 03:51 AM
kvalitet zvuka
Prvo i najvaznije u ovom smeru mi je da imam monitoring sa kojim se dobro snalazim i ne moram mixeve da proveravam na "terenu":).Bitno mi je da uvek cujem sta to tacno radim,pogotovo kada su u pitanju reverbi,tihi detalji i sam karakter i "velicina" zvuka jer sve to na kraju od pristojnog mixa u masteringu kada se snimak podigne "jos malo" zna da napravi krs i lom....Ono sto mislim da je vrlo vazno na duze staze a da sam RFZ dizajnom dobio je...da se dok mixam u prostoriji osecam krajnje opusteno i prijatno,da nema preterane i neprijatne zagluvljenosti prostora koja moze da bude i samo klaustofobicna iluzija u drugacijoj postavci,da se i svi ostali osecaju prijatno jer veca kolicina drveta u okruzenju deluje tako na njih...ili sta znam sta vec:)...da nema preteranih ostrih visokih frekvencija obicno izazvanih preteranom upotrebom difuzora na mestima prvih reflexija(to je moje misljenje)....i da nisam striktno vijao ravan grafikon izmerene prostorije vec ono sto je mom uvetu ravno:wink: sto opet doprinosi da mixam udobno i sa odredjenom dozom licnog senzibiliteta a da sve na kraju opet bude translatorno.Nekada sam morao da se ustezem odredjujuci kolicinu niskih frekvencija u mixu,da ih negde drugde ne bi bilo previse...sada ih sasvim lepo drapam,lepo me voze i pokrecu dok radim,i na kraju nema sa njima nikakvih problema kada predam radove.
quake2
27-11-2012, 04:25 AM
Takodje je ,meni licno najbitniji par konvertora u studiju onaj koji sluzi monitoringu.Od svih ostalih ocekujem samo pristojan rad za sta su mi dve motu kartice,jedna 896HD i jedna828mk2 plus jos externi RME ADI8DS 8-mo kanalni konvertori sasvim dovoljni.Zasto toliko konvertora...36 in-out???....pa cesto snimam bendove koji hoce sve live da odrade za potrebe YT i ostale...a takodje mi je u mixu kada izlazim na sabirnicu i efekte potrebno barem 30 DA konvertora.RME klokuje oba Motu-a i to je cujno,nije neka revolucija ali je ipak korak na bolje.U konvertore bih ulagao dalje,neki lynx ili slicno samo u slucaju da sve ostalo od opreme sto sam ikada pozeleo vec imam...opet,moje licno misljenje....ne kazem da to treba svima da bude pravilo.Lista mojih sveukupnih prioriteta izgledala je ovako:
1.Odgovarajuci monitoring i akustika rezije
2.Odgovarajuca akustika svih recording room-ova
3.Preampi tipa UA i ADL+HW kompresija i EQs
4.Odgovarajuci mikrofoni
5.Pouzdan komp tipa MacPro+OSX+UAD
6.Sabirnica
7.Master buss HW komresor
8.HW mixeta sa barem 24 kanala
9.HW reverbi
10.Moj licni bubanj
11.Konvertori
...i neovisno o svemu ovome sto je u sustini neupotrebljivo ako u studiju nemam DORAR BEND sa DOBROM PESMOM i ARANZMANOM...stara izlizana fraza,ali svejedno zvuk uvek najvise dolazi od onoga ili necega sto ga i generise...posle je sve lako ili tesko....zavisi...Takodje je vrloooo bitna opustena i prijatna atmosfera....snimatelj mora da balansira pozitivno sa svima i da iz svakog muzicara u svakom trenutku izvuce maximum.Ako se budete zalili na neki bend ili muzicara kog ste radili ili ga radite,postavlja se veliko pitanje zasto ste saradnju sa njim i pocinjali????...pogresna procena je VASA i niko vam tu nije kriv.Za mene je klijent UVEK u pravu jer ce iza pesme koja mu se radi uvek prvo on LICNO morati i da stane.....publika ne kritikuje producenta koliko ja znam...Koga je jos briga ko je to snimao....zvuci dobro ili ne,slusaju ili ne slusaju,za sve ce na kraju da "plati" klijent...pa ako je vec spreman da preuzme odgovornost na sebe,mislim da mu to treba i dopustiti.To sto ce Perica da misli kako svi ostali gradski producenti (kojih je sve vise) samo cekaju da mu klijent svojim "glupim" sugestijama upropasti produkciju pa da ga ogovaraju,je samo odraz neprofesionalnosti,nedoraslosti zadatku i poslu i problema sa kompleksima ko zna koje vrste.....ali i to se na zalost dogadja.Svako ko je ozbiljno u poslu,sto znaci da od snimanja i produkcije zivi...zna da je potpuno nemoguce da mu svaki snimak zvuci do jaja....jer ima hiljade faktora koji na to uticu i glupo je biti besan na svog klijenta ako nesto podje po zlu....te su tako ljudi ozbiljni u poslu kadri i da shvate jedni druge...koga je briga za hejtere???...Uvek ce se naci neki Perica sto visi 24 sata po forumima i vice kako je soft do jaja i kriv mu je ceo svet sto nema posla a nije se potrudio da svojoj klijenteli obezbedi ni pristojno mesto za sranje i pisanje.....Slobodno kupujte hardver ako sa njim radite BRZE i UDOBNIJE...isplati se dugorocno gledano u svakom smislu....jos ako usput sve to kod vas i bolje svira....milina;-).....nisam ni u jednom trenutku rekao da ne moze lepo da se radi i ITB!!!....da ne bude zabune!!!!.....ali klijentela mora da se oseca udobno,sto znaci da moraju imati odvojen WC,da moraju sedeti na udobnim stolicama ili foteljama ako su vec tu po ceo dan,moraju imati korektan i pozitivan "psihicki tretman" i moraju ponekad nesto i da pojedu i popiju....nisu to nikakvi strasni zahtevi sa njihove strane,i mi jedemo bar triput dnevno....zar ne????....zato sva ta "sminka" u studiju nije sminka,vec neophodan hardver kao i sve ostalo.Sve je to deo posla,glupo mi je vec da slusam ovde kojekakvu kuknjavu pa se zato na ovo u trenutku i osvrnuh.I mi pre idemo u cistu i urednu pekaru nego u neki svinjac gde gazda Sima umislja da ce sarmom nadoknaditi to sto mu je leb budjav.....sve je to,tako se uvek i pokaze,kratkog daha...a ulaganje u bilo kakav studio i dalje nije bas malo da bi se pucalo na kratko.
quake2
27-11-2012, 05:11 AM
Da se vratim povezivanju sprava i tehnikalijama.:)...U kamenoj sobi se nalaze dva multikora,jedan od sesnaest balansiranih vodova na koji su vezani preampi i cetiri para slusalica kontrolisanih cetvorokanalnim headphones preampima iz rezije a drugi od trinaest balansiranih zila na koji su vezani preampi sa mixete i jos jedne slusalice takodje kontrolisane preampom iz rezije....zasto iz rezije???....pa muzicare retko kada interesuje,i ne treba da ih interesuje kada pre za sluske klipuje...a cesto hoce sve jace i jace slusanje pa je opasnost od klipovanja i kvarova realna.U vocal butu i drvenoj sobi je takodje trinaest zila na koje se pomocu patch polja prestekaju preampi kada je to potrebno.Takodje su dva kanala za sluske poslata sa pre-a u reziji.Sva oprema u sustini ide na patch polja i sve je pogodno za bilo kakve transformacije setapa u bilo kom trenutku.Zato su patch polja dobra stvar...iako se nekome cine komplikovana....komplikovanije je non stop cackati po opremi i nesto vaditi iz reka i prestekavati i zavlaciti se negde.Doduse,ovo ne vazi za najprostija ITB studija gde se ne rade live snimci.Ako je neki studio dobro organizovan i opreme ima dovoljno,prckanje po patch poljima se svodi na minimum i nije smaranje.Kombinacija svih preampa,kompresora,eq-a i gejtova kod mene iz patch polja ide ravno u konvertore pa u komp.Svaki kanal je lepo obelezen duzinom celog lanca pa se nije tesko snaci gde je sta.
quake2
27-11-2012, 05:33 AM
Svi projekti se pocinju od temeljno odradjenog template-:) fajla...sto u mnogome ubrzava posao...sve je vec spremno....sta na koju traku....gde je koji ulaz ili izlaz....midi kontrole za externe procesore sto obezbedjuje i njihovu automatizaciju,laksi rad i njihov back up....izlazi na kanale sabirnice,slicice na kanalima:)...dodatni procesing na buss-evima,i po kanalima sa vec nekim pretpostavljenim plug inovima i vrednostima u bajpas rezimu za pocetak....i kada se tako organizujem sve ide lako i opet kazem BRZO.Kanali se od pocetka slusaju preko MixDream sabirnice na kojoj je optrilike u startu namesten stereo wide i master limiter...kasnije se to ako je potrebno jos malo twikuje.Dobro je da ova sabirnica takodje ima i master buss insert pa mi je tu najcesce povezan prvo Avalon 747 koji u startu malo eq-om daje nesto vrlo lepo na 30khz...sto se odrazava i na nase cujno podrucje i uglavnom vrlo dobro zvuci na svakom mixu,onda ima tube mod gde u mix ulazi malo vrlo lepe saturacije a tu je i do duse vrlo blaga ali "lepak" kompresija sa tom nekom Avalonovom farbom koja meni po prilicno prija....Posle Avalona na master buss-u sabirnice imam jos i TC Finalizer....jeste...voljena i omrazena sprava koju uvek na kraju krajeva treba prvo probati pa onda o njoj komentarisati.Po meni odlicno stezanje mixa bez pumpanja pri redukciji i do 6-7 decibela,sto nikada ne koristim i pri ratio-u 4:1 i srednje brzim atack i relese kontrolama koje su programabilne na dugme (i staticne) a ne na pot....sreca je da ih ima vec sasvim dovoljno programiranih u startu inace bi sprava bila tesko ogranicena.
quake2
27-11-2012, 06:15 AM
Dobra stvar u celoj prici sa odmah priblizno namestenim master kanalom po meni su mnogo manje verovatnoce greski pri kompresiji i eq-ingu pojedinacnih kanala i zvuk koji vec "lici" na ono sto ce na kraju i da bude.Nema mnogo iznenadjenja kada se sve to podigne za jos koji decibel kada je u pitanju rms.Meni je barem mnogo lakse da radim razmisljajuci da je to gde sam trenutno skoro konacna slika onoga sto cu imati na kraju...nego da sve vreme razmisljam sta ce se desiti kada na kraju mixa stavim neki master buss kompresor...obicno tada zna da zasusti i zakrcka nesto sto do tada nije krckalo i obicno krene "domixavanje" i radjenje na stvarima koje su vec radjene...sto je usporavanje u poslu a to nije dobro:).Ako nekoga zanimaju jos neke pojedinosti u radu sa sabirnicama preporucujem video Hybrid Digital Analog Mixing-Puremix gde je do detalja objasnjeno dosta toga....a video nije skup:wink:....Sto se tice povezivanja eksternih FX procesora,na njih signal kroz konvertore saljem pomocu sendova na kanalima koji mi prvo omogucavaju automatizaciju a drugo uvek su siguran backup kolicine procesinga jer FX procesore drzim uvek na 100% wet.Prednost takvog slanja i povezivanja po meni je jos i ta sto se FX koristi u potpuno realnom vremenu...nema twikovanja kasnjenja i ostalog smaranja.Rekoh jos i da su povezani midijem pa po otvaranju projekta ne treba traziti user ili fabric preset sa kojim je ranije radjeno.Out sa FX procesora uglavnom ide na stereo kanale mixete koja je opet podseticu ustvari u mixu expanzija sabirnice...pa je FX-u uvek lako uraditi neki EQ-ing ili kompresiju u sekundi.Dobra stvar na ONYX mixeti je i njen vlastiti buss kompresor kog koristim ili na grupi bubnja ili za paralelnu kompresiju istog...opet dobra stvar pri ovakvoj paralelnoj kompresiji je sto nema sanse da se dese fazni problemi kao sto se znaju desiti u softverskoj prici.Vrlo bitna stvar za mene u celom ovom setapu je i gain staging....Kao prvo,nema sanse da u ni jednom trenutku,gde god mi potovi u sequenceru stajali i koliko god drapao eq (sto nikada ne radim) premodulisem MixDream.Potovi se sasvim udobno za rad sunjaju tu negde oko "nule" u sekvenceru i lako ih je twikovati...tako uostalom sve najbolje i zvuci....Dali je sam zvuk bolji sa sabirnicom u prici ili ne...sta ja znam sta je kome bolje....da ne svira isto....meni sigurno ne,pogotovo kada se sve poveze na ovaj nacin koji sam opisao...Talkback koristim sa mackie-a i saljem u sve kanale slusalica,a razlicite mixeve u slusalice iz sequencera send-ovima saljem kroz za to odredjene izlaze na motu-u.To bi otprilike bilo to sto se tice povezivanja i opreme u studiju...ako nekoga zanimaju neke pojedinosti-tu smo:)...samo cu za kraj da naglasim da je ovo setup koji licno meni pase i donosi mi najbolje rezultate...nekome drugom ce bolje pasovati nesto drugo.Bitno je da se svako dobro i inspirativno oseca u svom radnom okruzenju,kao i njegovi saradnici i klijenti i da je produktivan a rezultati rada takvi da su svi u studiju zadovoljni....tome sluze i alati i studiski prostor pa vec svako najbolje zna za sebe sta mu pase i sta mu je potrebno.Sve sto sam pisao moze nekome samo da posluzi kao inspiracija da uradi nesto slicno sto mu se ovde svidelo....ali je retko sta od toga neko "pravilo"....sve moze ako su svi sretni.:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.