PDA

View Full Version : Kakva je Sound Blaster Audigy 2 sb0240 zvucna kartica za recording?

starhunter
09-07-2011, 08:12 PM
Pozdrav,

nedavno sam postovao temu vezanu za kvalitet renderovanog fajla. Dosao sam do konacnog zakljucka da je definitivno u pitanju bio kvalitet zvucne kartice (koja je u mom slucaju bila integrisana).

Pre neki dan sam kupio Sound Blaster Audigy 2, SB0240, pa me interesuje kakva su vasa iskustva sto se tice ove zvucne kartice. U kom smislu su bolje performanse, koliko je velika razlika, drugim recima - koje su beneficije ove zvucne kartice u pogledu audio recordinga?

Relativni sam pocetnik u audio produkciji, tako da bi mi saveti i preporuke dobro dosli, jer ovo smatram izvesnim pomakom u svom bavljenju audio produkcijom. :)

Hvala!

Arthur
10-07-2011, 01:51 AM
Najosnovniji savet koji bi valjalo da usvojiš je da NE KUPUJEŠ NEŠTO pa onda pitaš za mišljenje. To ovde prilično diskvalifikuje ljude i u startu bivaš izbegnut za odgovor.

Što se konkretno te zvučne karte tiče, ne znam odakle ti ideja da je to kartica za audio recording, jer je to obična gejming i multimedia sprava. Na ovom forumu možeš naći puno preporuka za audio opremu i zvučne karte naročito. Moja preporuka je da ideš pravcem novijih m-audio proizvoda, kao odličnog entry-level načina da upoznaš svet audio produkcije.

psionic
10-07-2011, 02:09 AM
Pozdrav,

nedavno sam postovao temu vezanu za kvalitet renderovanog fajla. Dosao sam do konacnog zakljucka da je definitivno u pitanju bio kvalitet zvucne kartice (koja je u mom slucaju bila integrisana)

Ja sam imao upravo tu karticu do nedavno u svojoj gaming konfiguraciji i dobra je... za igrice :banghead:

ODAKLE TI GLUPOST DA RENDEROVANJE FAJLOVA IMA VEZE SA ZVUCNOM KARTICOM ?! (sem ako nisi koristio karticu za usnimavanje, ali onda onako srocena recenica nije mnogo ispravna i navodi na pogresan zakljucak da pricas o tome kako se kvalitet RENDEROVANOG fajla razlikuje od kartice do kartice)

Izvini ako sam pogresno shvatio, ali gornji citat, ovako sam za sebe je besmislen...

Arthur
10-07-2011, 02:15 AM
Psionic, već ne znam koji put te ljubazno molim da obratiš pažnju na ton i rečnik koji koristiš prema drugim članovima foruma, koliko god ti išla na živce pitanja i način razmišljanja. Misliš da ja nisam mogao isto ovako da reagujem, a pročitaj i sam.

psionic
10-07-2011, 02:34 AM
Psionic, već ne znam koji put te ljubazno molim da obratiš pažnju na ton i rečnik koji koristiš prema drugim članovima foruma, koliko god ti išla na živce pitanja i način razmišljanja. Misliš da ja nisam mogao isto ovako da reagujem, a pročitaj i sam.

Pa izvini, ali ja sam mu u slicnom tonu kao i ti odgovorio... Jos na kraju napisao "izvini" Mis'im - :shock:
Dobro, mozda sam upotrebio vise velikih slova, mrzelo me da boldujem, italic-ujem, bojim, podvlacim, povecavam...

psionic
10-07-2011, 03:09 AM
Ajde da ispravim nepravdu ucinjenu starhunteru... :D

Ja sam neko vreme sa tom karticom radio neki kucni - amateur audio... Kartica ima solidne mogucnosti kada je uporedis sa integrusom. Bolji odnos signala/suma (mnogo manje susti kad nema signala) manje prima smetnje sa kompjutera (kada opteretis procesor narocito na integrisanoj, cuje se neko odvratno zujanje kao mobilni, a ne spada u tu SNR karakteristiku) Najveci kuriozitet te karte je ugradjeni (nativni, kako vole ljudi da kazu) ASIO drajver. Do duse lockovan je na 48000KHz, ali skroz upotrebljiv, za npr sviranje soft synthova. Mozes da dobijes znatno manju latenciju nego sa integrisanom, ako stavis ASIO drajver - cak do 5ms, sto je super i u rangu mnogo boljih. Dakle ako mislis da radis muziku koristeci soft sintisajzere i efekte, koristeci gotove semplove i sl, kartica nije uopste losa i na polu-pro nivou je. Sa mnogo boljom karticom neces cuti znatna poboljsanja u zvuku (narocito za takvo amatersko bavljenje) i ako ih ima, iznose oko par procenata, a i trebaju ti bolji monitori da bi sve to cuo.

E sad, ako ces da snimas nesto sa nje - to zaboravi. Mnogo losije snima od skupljih kartica, unosi taj neizbezni brum sa CPUa, losiji konvertori i tako dalje... Ako imas neke jevtinije mikrofone, mozda i mozes da se zezuckas snimajuci preko nje, ali pazi da u control panelu pogasis sve te njene nepotrebne efekte...

Od integrisane je svakako dva koraka ispred... Ali od neke ozbiljnije primene je isto toliko iza. Samo da ti napomenem da, grubo govoreci, u audio lancu (od izvora pa do zvucnika) sve komponente moraju da prate odredjen standard u kvalitetu, jer ako ti je jedna karika slabija - ceo sistem ce imati osobine najslabije komponente.

P.S. Sorry za ostriji post, izgubio sam kapicu sa XLR konektora koji sam montirao na kabl, pa rekoh da se opustim uz komp - ali - ne vredi! :rotfl: Moracu da se klonim kompjutera kad sam nervozan :D