PDA

View Full Version : Bounce

enter
06-07-2011, 02:53 PM
dali se i zasto mora svaki mono audio kanal bouncati u stereo prije finalnog miksa... ili to rijesavate na druge nacine i kako u cubasu?

Solozabal
06-07-2011, 04:19 PM
Ako dobro zvuci u mono onda ga tako i ostavis, a ako ces u stereo mozes koristiti pluginove koji to sami odrade uz jos mozda koji dodatni efekt. Ima ih dosta koji su i freeware..

Tomislav
06-07-2011, 11:18 PM
dali se i zasto mora svaki mono audio kanal bouncati u stereo prije finalnog miksa... ili to rijesavate na druge nacine i kako u cubasu?

Zašto bi se uopće nešto rješavalo?

Ako je na kanalu npr bass, koji bi trebao biti u centru, u miksu postaviš panoramu na centar... Ako je to npr. lijevi kanal overheada, staviš ga skroz lijevo... Ako je npr. jedan od nekoliko kanala overdubanih gitara, onda ćeš ga rasporediti tamo gdje mu je mjesto u odnosu na ostale, da stvoriš stereo sliku.

Ili je tvoje pitanje mora li se kanal bouncati da bi svirao na dva zvučnika? Ako je to pitanje, onda ne... I u većini drugih slučajeva ne.

A post iznad mene govori vjerojatno o tehnikama prebacivanja mono u stereo, koje su opet neko sasvim drugo područje... I znače stvaranje stereo zvuka od jednog kanala (u smislu nekakve "izmišljene" širine koju mono nema, a nekim čudnim tehnikama delaya itd)...

Arthur
07-07-2011, 01:43 AM
ajd ti prvo izuglaj šta je mono a šta stereo i šta čemu služi i kako se ponaša čujno

DaBear
09-07-2011, 08:27 AM
ajd ti prvo izuglaj ?ta je mono a ?ta stereo i ?ta čemu slu?i i kako se pona?a čujno

+100 !! Bas tako..
To sa svim kanalima u stereo me bas nervira !! Jel neko video kako izgleda stereo bas bubanj u prirodi? (na pr..):D

Svi shire sve levo i desno i nista ne ostane u sredini ili izmedju...rezultat - losa stereo slika, sve razvodnjeno, nema perspektive, sve pliva u "stereo efektima" itd...
Ja u proseku imam samo oko 30% traka koje su stereo. Ostalo sve mono i onda lepo trazim mesto, panning, mono fx itd...
Ko siri ovakve price i "savete" ?

Jan
09-07-2011, 01:45 PM
Najvise mrzim kad mi stigne stereo kick ili snare, rasireni nekako u polju, ne udara mi podjednakom energijom na oba zvucnika i nemaju kompaktnost u sredini... U tom slucaju uzmem samo levi i desni kanal :D Ali se to jako cesto desava i poludim dok sve kanale razdvojim.

DaBear
09-07-2011, 02:36 PM
Najvise mrzim kad mi stigne stereo kick ili snare, rasireni nekako u polju, ne udara mi podjednakom energijom na oba zvucnika i nemaju kompaktnost u sredini... U tom slucaju uzmem samo levi i desni kanal :D Ali se to jako cesto desava i poludim dok sve kanale razdvojim.

he he ..ista prica ! uvek 70% kanala uradim "split to mono" i uzmem jedan samo..

Tomislav
09-07-2011, 02:50 PM
he he ..ista prica ! uvek 70% kanala uradim "split to mono" i uzmem jedan samo..

Jel postoji ova opcija u Nuendu?

Zadnji put kad sam guglao, nisam uspio pronaći... Samo opciju da u MediaBay-u konvertiram file u mono.

Jan
09-07-2011, 03:29 PM
Ja to radim tako sto importujem taj "kriticni" audio ponovo i kad se pojave Import Options, kazem split channels. Sad ne znam dal postoji neki laksi nacin

Jan
09-07-2011, 03:34 PM

Jeste jedan, ja sam napisao levi i desni, mislio sam ili jedan ili drugi...A ponekad bude da jedan kanal kicka ima "veci" low end, a jedan ima dobar mid pa ih izlayerujem ali mono... Mada u vecini slucajeva uzimam samo jedan kanal. Sa klepovima je to recimo malo drugacije...
Inace koji ce mi stereo kanal za mono element. Jos bez obzira da je isto i na i levom i na desnom, psiholoski dok ne vidim mono kanal, tripujem da naginje levo ili desno

awacs
09-07-2011, 03:56 PM
Ja to radim tako sto importujem taj "kriticni" audio ponovo i kad se pojave Import Options, kazem split channels.

To je to.

Ili, ako je već sve u projektu iseckano, slo?eno itd. onda:

Izabere? "All Events" na tom kanalu, pa onda iz Audio padajućeg menija ide? na Process > Stereo Flip pa bira? da li hoće? Left to Stereo ili Right to Stereo. I dalje ostane stereo kanal, ali su bar informacije iste na obe strane. Potpuno kretenski (i u C5 je ista stvar). Ili sam i ja prevideo neko elegantnije re?enje. Jedan od mnogih razloga za?to Steinberg koristim samo kad ba? moram.

Pozdrav,

Vasa

Solozabal
09-07-2011, 09:18 PM
M/S pluginovi su zakon..