PDA

View Full Version : MVP - "Za bolje znam, al'mi bolje ne treba"

Arthur
28-06-2011, 12:33 PM
http://mtv.rs/downloads/mvp-i-mtv-vam-poklanjaju-novi-album

Album je u celini i celosti snimljen i editovan u studiu Underground od strane Nemanje Filipovića, uz pomoć Dušana Filimonovića, a uz moj tehnički nadzor, kao i producentski nadzor Baneta Lalića, autora pesama i lead vokala benda.

Mix je radio Marko Jovanović (moja malenkost).

Živo me zanima vaše mišljenje o ukupnom utisku, kao i ujednačenosti kvaliteta produkcije albuma, obzirom da je sam mix ploče odrađen pri extremnoj velikoj žurbi zbog fixnog termina promocije. Što znači da su pesme rađene jedva nekoliko sati po numeri, tako da jednom ustanovljen kriterijum nije naknadno revidiran.

Lično, zadovoljan sam rezultatom sa obzirom na uslove i vremenski rok, i imam veliki problem da razlučim više taj neki globalni utisak, jer mi se same pesme i performans većine muzičara prilično dopadaju (žanr-related),

Ko ima želje nek skine, jako sam radoznao.

darkstar
28-06-2011, 02:55 PM
Mene nije mrzelo da skinem i poslusam.

Pesma "Mina" mi se istice, mix je bas po mom ukusu, ali imam utisak da je ta pesma produkcijski dve klase iznad ostatka.Mada je ta stvar pametno aranzmanski uradjena, sto se kasnije prepoznaje kao produkcijski plus :)

Mada je mnogo glasnija od ostatka (uporedi sa stotine zena, kao najblizi primer, pocinje isto sa duvacima).

Igraj sad mi je najhiticnija stvar na albumu,bar meni. Produkcijski slabija, ali opet, taj mix mi je LIKEABLE a ne IMPRESSIVE ... a to je pogodak, svakako.

Overall, dopada mi se album. Jedina zamerka na globalnom nivou je sto je mozda malo vise kompresovano nego sto bih ja voleo. Dobar rad Marko, bravo za tebe i ekipu.

Daj malo vise detalja o snimanju .

Arthur
28-06-2011, 07:16 PM
Vidiš, eto jednog čudnog favorita & zaključka :) Ima taj neki trip sa početkom te pesme koji je uvek subjektivno glasniji duplo od cele ploče, i u par navrata kad sam se bakćao time, nisam skonto o čemu se radi. Sve pesme su manje više koliko je moguće na sličnom nivou, naročito njihovi refreni. Moj lični zvučni favorit je "Ne brini se ništa", mada mi je Mina među dražim pesmama po atmosferi. "Igraj sad" je maltene žanrovski i aranžmanski kompletno druga planeta, i mix je rađen tako da ta pesma "radi" a ne da se nešto baš mnogo uklapa u neki zvučni milje. I na njoj, i na svim na albumu imam još milion zamerki i intervencija po pesmi, ali...

Ne znam šta te zanima što se samog snimanja tiče, al evo otprilike generalija -

Bubanj je 90% živ, editovan, i skoro nigde triggerovan. Svirao ga je Dario Janošević (Negative,Rare), Bosphorus handmade wood ( ne znam koje, al skoro nisam čuo impresivniji set). Sniman je na SoundCraft Ghostu sa blago podgrejanim input levelima, jako blizu clippinga. Standardni set majkova - d112, 57ice na sneru, tomovima i ambience, c451 cymbals i hihat, mislim da su male oktave na overheadima.

Bass je svirao Miloš Bosnić, na 5žičanom MusicMan Stingrayu, uglavnom direktno u Fosucriste ISA 410 preamp, dok je par pesama snimao kroz KlarkTeknik DM100 dibox pa u MCI MJH500 diy preamp.

Gitare - Banko Banković, Fender Stratocaster (Clapton signature), uglavnom DI klarkteknikov pa naknadno farbano, ponešto je snimao i preko svog Fender HotRod Deluxe pojačala ali i Roland VirtualGuitar procesora (tema na "Ne brini se ništa").

Duvači - Pera Milanović (S.A.R.S, Zemlja Gruva), uglavnom trombon na sm7b ili MD441, isto važi i za saxovon (Ivan Teofilović) i trubu (Vlada Mandić)

Klavijature su programirali svi po malo, uglavnom Nemanja Filipović, i isključivo VSTi (LoungeLizzard, Grand2, NI B4)

Vokale pevali Bane Lalić lead, od pesme do pesme (uglavnom nerezonski) na SM7b ili RODE k2, kroz MCI MJH500

Back vokali Lejla Hot, Nemanja Filipović, Bane Lalić, Žarko Kovačević (S.A.R.S), 95% na SM7b i MCI

Editing ponegde Elastic Audio iz PT, al uglavnom ručni slicing u Cubaseu. Sav pitch correction je VariAudio iz Cubase5, kao i Autotune VST za manje problematične i prioritetne kanale.

Mixing isključivo Cubase5 - Sonnox, UAD, Fabfilter, Waves7, Lexicon Native, ArtAcousticReverb

Ako vas još nešto zanima, pitajte.

Arthur
28-06-2011, 08:56 PM
e da, konverzija za snimanje je bila FF800 za bubanj i bass, a za sve ostalo RME 9632

darkstar
28-06-2011, 11:14 PM
Mozda se nisam dobro izrazio, MINA meni lezi po produkciji, ali nije hit svakako ...
Nisam napisao, a hteo sam, pesma "ne brini se nista" ima najvise tvoj signature zvuk, mozda toga i nisi svestan (pratim tvoj rad sa nekoliko bendova). Kako je pocela gitara na intru, to je to, rekao bih da si ti radio da sam cuo na radiju :)

Pa ipak, meni je igraj sad duplo jaci hit. Ne zvucno, vec umetnicki :) Opet, to je moje misljenje, daj boze da se album proda pa da saberemo utiske:)

Arthur
10-07-2011, 06:41 PM
ima li još neko neki utisak o ovome? Ako vam se ne sviđa, napišite i to, svaki komentar i kritika su veoma poželjni ;) Jako me zanima da li se može na prvo slušanje provaliti koje su pesme odrađene za nekoliko sati, a koje su rađene normalno, pošto se i sam nekad iznenadim

DaBear
10-07-2011, 09:54 PM
evo sad sam bacio uvce....na sluskama!

Sto bi reki - sve je "korektno" ! Ima par dobrih pesama ("Celu Noc i Celi Dan" - nije medju njima..po meni - a i odskace stilski od ostlih !! !! )

Najbolja pesma mi je "Volim kad te volim" ! Odlicna pesma !
Takodje - "Sta si mi uradila to"...vrlo dobro.
Problem mi je kako je sve izaranzirano (pogotovu "Sta si mi uradila to"..onaj brass na refrenu - melodijski uopste ne pomaze i ne dodaje nista !
"Volim kad te volim" moze mega da se uradi...ali ne sa gitarama i pravim bubnjevima.

Puno danasnje produkcije koristi SVE sto moze da pomogne pesmi (ritam masina, sample, zurle, sta vec..) da bi sve bilo do jaja, a POSLE, na koncertima se to reprodukuje sa zivim instrumentima !!
Tiny Tempah je pravi primer....album je ceo nakucan sa samplovim i loops itd..a uzivo su gitare i pravi bubanj!! I nema veze ako je bend tu..puno bendova koristi sve sto moze da se koristi i ne zavrsi se samo na gitari basu i bubnju !! I stidljivoj klaviajturi sa bajatim farbama..

Ima i malh (ali vrlo malih) zamerki na tekst - ne sedi uvek metrici na melodiju i to me malo smara. Trebalo je se jos malo potruditi i doraditi tekst da sedne kako treba...naci neke druge reci koje znace isto, itd..

Produkcijski...sve je lepo izpeglano ali mi nema energije. Pogotovu bubanj. Na vecini pesama mi zvuci mnogo povuceno pozadi (cak i na sluskama) i stidljiv je i nekako skoro mono...sve u sredini. I na vecini pesama sound snare-a mi je pogresan.

Gitare su super, vokal isto...ali ja bi sve to malo agresivnije smiksao..."in your face". A da se ja pitam - vise od pola bi urado sa ritam masina zvukovima i vise klavijatura. Onda bi zvucalo mnogo modernije..vise "danas"!

Kao i uvek, po meni su problem muzicari koji ne prate bas mnogo novije trendove i tu se ne da mnogo uraditi u miksu kad je aranzman prazan..
nebi se nervirao da nije dobro odpevano i da nema par jako dobrih pesama !!

Arthur
11-07-2011, 03:43 AM
e to ja zovem recenzijom ;) hvala puno, uglavnom se slažemo u potpunosti...

jedino se meni baš sviđa ta tema na trombonu na "šta si mi uradila to" ;)

Shot
11-07-2011, 02:01 PM
Ja sam stavio na laptopu da mi odsvira jedan put album, al stvarno ne mogu ništa suvislo napisati jer sam pasivno slušao. Nisam baš obračao punu pažnju, a i zvučnici na laptopu su mi goli k***c pa o produkciji ne mogu niti pričati. Al čini se dobro jer sve izlazi čak i na tim malim zvučnicima...
Sviđa mi se muzika. Fini popić! Slušljivo! Dobro je!
A kad preslušam malo pažljivije onda ću dati svoj pravi sud o produkciji...
:)

Arthur
11-07-2011, 11:04 PM
ee hvala, tvoje se mišljenje ovde nestrpljivo čeka ;)

sira
12-07-2011, 10:59 AM
Produkcija mi se svidja, sve je po ps-u i sve se fino cuje, i u skladu je sa vrstom glazbe, sama glazba mi nije legla, preklasicni "bezkrvni" pop za moj ukus, ali mislim da ce se svidit glazbenim urednicima "urbanijih" radio i tv stanica.
Po meni trebas bit ponosan na svoj dio posla. :)

DaBear
12-07-2011, 01:02 PM
ma da..pesme su Ok, pop muzika..samo mi je problem "lenja i siromasna" produkcija / aranzmani...prazno!!
A Arthur je sve odradio super! Verujem da je bilo raznoraznih ogranicenja koja su smetala..(vreme, pare, itd..) ali opet je sve ispalo korektno.

Arthur
12-07-2011, 11:24 PM
pristup snimanju je bio maltene kućni amaterski, ja sam pokušao da im postavim neke standarde, ali sam samo delimično uspeo. Tako da je moj deo posla bio kako da za što manje vremena minizujem štetu.. ništa se nije imalo kad izmišljati, dopunjavati, i probavati dal možda može i ovako il onako.. taj doboš što DaBearu smeta, je Dario doneo to veče kad je snimao album i to je bilo to. Ja posle nisam imao vremena da to trigerujem i menjam, i gledao sam samo kako da ga mixanjem uklopim u sliku kako tako. Mene samo eto zanima koliko se to jasno čuje, i da li je moguće provaliti na kojoj se pesmi više a kojoj manje radilo, jer su i mene neke iznenadile i prijatno i neprijatno po tom pitanju, sad kad mi se sve sleglo :)

DaBear
17-07-2011, 09:20 AM
pristup snimanju je bio maltene kućni amaterski, ja sam poku?ao da im postavim neke standarde, ali sam samo delimično uspeo. Tako da je moj deo posla bio kako da za ?to manje vremena minizujem ?tetu.. ni?ta se nije imalo kad izmi?ljati, dopunjavati, i probavati dal mo?da mo?e i ovako il onako.. taj dobo? ?to DaBearu smeta, je Dario doneo to veče kad je snimao album i to je bilo to. Ja posle nisam imao vremena da to trigerujem i menjam, i gledao sam samo kako da ga mixanjem uklopim u sliku kako tako. Mene samo eto zanima koliko se to jasno čuje, i da li je moguće provaliti na kojoj se pesmi vi?e a kojoj manje radilo, jer su i mene neke iznenadile i prijatno i neprijatno po tom pitanju, sad kad mi se sve sleglo :)

ma sve lepo radi sve se lepo cuje cak i na lap top zvucnicima (koji su meni sad glavno merilo). Ako na njima mogu da izdvojim sta ko svira - super!
Nije problem u snimku i miksu.... :D