View Full Version : monitori-situacija
Gillette
26-06-2011, 01:19 AM
Pozdrav,
Prostorija u koju treba da smestim nove monitore je mala i koristio bih ih uglavnom za sviranje gitare, ne?to malo obrade zvuka preko kompjutera, ali i za slu?anje muzike
Ono ?to mi je nejasno (i od čega zavisi izbor monitora) je kako da ih pove?em sa ovim http://www.m-audio.com/products/en_us/ProKeysSono61.html.
Klavijatura je M-audio ProKeys sono 61. Sada je povezana sa kompom preko USB-a i ona je glavni nosilac zvuka (a ne zvučna sa matične)
Izabrao sam ovu spravu, jer mo?e da slu?i i kao midi ali i kao audio interfejs (ima u sebi neku zvučnu kartu).
evo linka gde se vidi ?ta klavijatura ima pozadi od ulaza,
http://www.m-audio.com/images/global/media_hqpics/ProKeysSono61_Back.jpg
sada koristim neke Creative zvučnike i nagurao sam ih u ovu "Output R/L Mono - rupu (uz pomoć nekog d?eka)
Da li ću isto tako trebati da pove?em i monitore? Ili će to moći da ide bez d?ekova i nekih bud?evina..
Hvala unapred
psionic
26-06-2011, 02:39 AM
Pa nema nikakvog budzenja, monitori uglavnom dolaze sa XLR ulazom, pa ce ti trebati samo kabl - veliki banana dzek - na XLR. Uglavnom monitori nemaju zajednicki stereo dzek kao ti tvoji creative zvucnici, vec posebno - po jedan balansirani kabl za svaki kanal - za kakve su ovi prikljucci na tvojoj klavijaturi i predvidjeni...
http://www.comparestoreprices.co.uk/images/ge/gear4music-xlr-m--stereo-1-4-jack-1m-pro-cable.jpg
ELEKTROIVO
26-06-2011, 12:47 PM
Već vidim Bogija kako pi*di na ovu sliku....
baci malo pogled na User guide, strana 8, tamo ti sve ljepo piše o ulazima i izlazima.
http://www.m-audio.com/images/global/manuals/080905_PKS61_UG_EN01.pdf
Naime sprava ima nebalansirane outpute. Dakle, u obzir dolazi kabel TS na XLR, nikako ne TRS na XLR, ukoliko monitri imaju XLR ulaze.
Ako monitori imaju RCA ili banana ulaz (TS/TRS), jednostavno se napravi kabel prema potrebi, ovisno o tome imaju li monitori balansirani ili nebalansirani ulaz.
pozz,
Ivica
Gillette
26-06-2011, 02:09 PM
eee, znači TS na xlr..o kej, ngo, sad videh da ovde mo?e da se ubode samo dinamik mikrofon?
koja kombinacija li bi i?la za kondenzatorski? verovatno neki preamp..samo gde njega da ubodem?
ELEKTROIVO
26-06-2011, 02:25 PM
možeš si napraviti/kupiti externi phantom power ili možeš koristiti ekterni preamp i dovesti ga na LINE input na klavijaturi ( na taj input možeš dovesti bilo kakav nebalansirani LINE-level signal)
ELEKTROIVO
26-06-2011, 02:28 PM
na ovako nešto sam mislio
http://www.thomann.de/gb/millenium_pp2b.htm
skoro pa se ne isplati to doma radit. to ej jednostavno "black box" u koji s jedne strane ubodeš preamp koji nema fantom a sa druge strane standardni dinamički mikrofon
Gillette
26-06-2011, 02:56 PM
izvini Ivo, nisam te ba? razumeo sada..
Priča? li o dinamičkom ili kondenzatorskom mikrofonu?
(Mene zanima kondenzatorski)
I, ako si video sliku ove moje klavijature, ima li ona uop?te "Line In"?
Ako u Output R/L ubodem monitore, ostaje mi ovaj AuxInput i ovaj ulaz za Microphone..
Vidim da na ovom fantom napajanju postoji Mic1 Input i Output ali gde tu dolaze klavijature? I ?ta ako bih da stavim 2 mikrofona..?
psionic
26-06-2011, 02:57 PM
Već vidim Bogija kako pi*di na ovu sliku....
baci malo pogled na User guide, strana 8, tamo ti sve ljepo pi?e o ulazima i izlazima.
http://www.m-audio.com/images/global/manuals/080905_PKS61_UG_EN01.pdf
Ok, ok, nisam bas skidao manual da proverim da li su balansirani ili nisu... Predpostavio sam da jesu. Ako su nebalansirani izlazi, svakako MONO Jack (banana) na XLR... Izvinjavam se - ma radilo bi to i tako, samo bi hladan kraj ostao da visi u vazduhu i mozda bi proizvodio brum u nekim okruzenjima...
Ispravka slike :da:
http://www.tvcables.co.uk/images/items/1m-xlr-to-jack-mono-ts.jpg
Gillette
26-06-2011, 03:03 PM
txs Psionic, a kabal koji povezuje dva monitora? to se pretpostavljam dobije u prodavnici..? Ili monitori dolaze bez toga
awacs
26-06-2011, 03:13 PM
Pričaš li o dinamičkom ili kondenzatorskom mikrofonu?
(Mene zanima kondenzatorski)
Ivo napravio lapsus, mislio je na kondenzatorski mikrofon.
I, ako si video sliku ove moje klavijature, ima li ona uopšte "Line In"?
Ako u Output R/L ubodem monitore, ostaje mi ovaj AuxInput i ovaj ulaz za Microphone..
Taj AUX INPUT (RCA) ti je zapravo LINE IN.
Vidim da na ovom fantom napajanju postoji Mic1 Input i Output ali gde tu dolaze klavijature? I šta ako bih da stavim 2 mikrofona..?
Phantom Box koji je Ivo linkovao služi za povezivanje kondenzatorskog mikrofona sa MIKROFONSKIM ulazima koji nemaju fantomsko napajanje.
Ako hoćeš da povežeš dva mikrofona sa tvojom klavijaturom treba ti dvokanalno mikrofonsko pretpojačalo čiji izlaz povezuješ sa AUX inputima na klavijaturi.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
26-06-2011, 03:17 PM
e, super
hvala Awacs
Gillette
26-06-2011, 03:18 PM
onda bi praktično upravo ovo pojačalo sa Tomana i odgovaralo
nadam se da ima i u bg da se nabavi..
Gillette
26-06-2011, 03:22 PM
e sad ponovo pročitah, zapravo ne bi odgovaralo..
ko će sa svim tim ulazima i skraćenicama da se snađe :)
što ne naprave jednostavan utikač za sve i ćao..
awacs
26-06-2011, 03:44 PM
onda bi praktično upravo ovo pojačalo sa Tomana i odgovaralo
nadam se da ima i u bg da se nabavi..
Izgleda da se nismo razumeli. Ako misli? na http://www.thomann.de/gb/millenium_pp2b.htm , to NIJE (pret)pojačalo. To je samo fantomsko napajanje. Dakle, povezivanje sa tvojom klavijaturom bi bilo:
kondenzatorski mikrofon >>(XLR kabl)>> MILLENIUM PP2B >>(XLR kabl)>> MICROPHONE IN na klavijaturi.
Ako hoće? da snima? DVA kondenzatorska (ili kakva god) mikrofona treba ti "pravo" dvokanalno mikrofonsko pretpojačalo, npr. http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=2918 Povezuje se na sledeći način:
Mikrofon(i) >>(XLR kabl)>> Audio Buddy >>(TS>RCA kabl)>> AUX IN na klavijaturi.
Nadam se da je sad malo jasnije :)
Pozdrav,
Vasa
Pozdrav,
Vasa
ELEKTROIVO
26-06-2011, 04:03 PM
a jeste se napisali dok sam ja kavu popio :-)
Ma nisam napravio lapsus :-) .... pitao je kako spojiti kondenzatorski mikrofon na taj preamp od klavijature (koji nema phantom). Stavio sam link na prvi externi phantom koji mi je pao pod ruku (istina, ovaj za koji sam stavio link je dvokanalni, pa je to možda bilo malo zbunjujuće) i rekao da mu treba takvo nešto ili nekak koristi externi preamp i spoji ga na LINE in odnosno, AUX in
za spojit dva mikrofona sa ovom klavijaturom ......
varijanta A:
koristiš jedan mikrofon preko njegovog preampa a drugi spojiš preko vanjskog preampa u AUX input... malo nezgodno jer bi morao MONO output od preampa splitat na dva RCA konektora da bi dobio "stereo" signal
varijanta B:
koristiš dva vanjska peampa (kao ovaj Audio Buddy) i svakog spojiš na po jedan AUX ulaz. Obrati pozornost da če ti u tom slučaju jedan mikrofon biti paniran skroz lijevo a drugi skroz desno, jer je riječ o STEREO AUX ulazu. mogao bi napravit nekakvo pasivno sabiranje, pa onda kao u varijanti A napravit nekakav kvazi streo, ali nisam baš siguran jeli to najpametnije rješenje...
Varijanta C:
koristiš neki mali mikserčić koji ima preampove na sebi i njegov master out spojiš na AUX in od klavijature
to mi ovako, na prvu pada na pamet...
ELEKTROIVO
26-06-2011, 04:06 PM
Ok, ok, nisam bas skidao manual da proverim da li su balansirani ili nisu... Predpostavio sam da jesu. Ako su nebalansirani izlazi, svakako MONO Jack (banana) na XLR... Izvinjavam se - ma radilo bi to i tako, samo bi hladan kraj ostao da visi u vazduhu i mozda bi proizvodio brum u nekim okruzenjima...
Ispravka slike :da:
http://www.tvcables.co.uk/images/items/1m-xlr-to-jack-mono-ts.jpg
nisam mislio ni?ta lo?e, htio sam te samo upozorit na Bogijev bijes :rotfl:
awacs
26-06-2011, 04:54 PM
Ma nisam napravio lapsus :-) .... pitao je kako spojiti kondenzatorski mikrofon na taj preamp od klavijature (koji nema phantom).
Ma naravno, nego si napisao da ubode standardni dinamički mikrofon. Što je lapsus, jelda :)
za spojit dva mikrofona sa ovom klavijaturom ......
varijanta A:
koristiš jedan mikrofon preko njegovog preampa a drugi spojiš preko vanjskog preampa u AUX input... malo nezgodno jer bi morao MONO output od preampa splitat na dva RCA konektora da bi dobio "stereo" signal
Iz Manuala:
IMPORTANT: By default, the Aux inputs and the built-in ProKeys Sono sounds blend with the Instrument and Microphone inputs before their signals are sent to a connected computer via USB. If the Aux inputs or any of the built-in voices are used simultaneously with the Instrument and Microphone inputs, the resulting recording will be a mix of the various signals. It is not possible to separate these blended signals after a recording has been made.
If you want to edit or mix the Piano, Microphone, Instrument or Aux inputs after the recording has been made, then you will need to make a recording of each of these sound sources one at a time and on separate tracks.
varijanta B:
koristiš dva vanjska peampa (kao ovaj Audio Buddy) i svakog spojiš na po jedan AUX ulaz. Obrati pozornost da če ti u tom slučaju jedan mikrofon biti paniran skroz lijevo a drugi skroz desno, jer je riječ o STEREO AUX ulazu. mogao bi napravit nekakvo pasivno sabiranje, pa onda kao u varijanti A napravit nekakav kvazi streo, ali nisam baš siguran jeli to najpametnije rješenje...
Pa dobro, ali posle je u softveru lako razdvojiti taj stereo zapis na dva mono kanala od kojih je jedan LEFT ONLY a drugi RIGHT ONLY, pa panirati i miksati kako hoćeš.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Sad smo Gilletteu totalno ukovrdžali mozak :)
psionic
26-06-2011, 05:04 PM
nisam mislio ništa loše, htio sam te samo upozorit na Bogijev bijes :rotfl:
Ma ne zameram, neka si :D Bolje ti nego on :rotfl:
Sto se tice Gilleteovog pitanja o medjusobnom povezivanju - obicno monitori dolaze kao sto rekoh sa posebnim ulazima, tj svaka kutija ima svoje pojacalo. Ne znam koje ces monitore kupovati (pa da se ne izletim sa nekim neproverenim odgovorom) ali generalno, svaki ozbiljniji monitor ima zasebno pojacalo (cesto i po 2 - posebno bas-srednji posebno visoki) Dakle kao sto sam ti napisao u prvom postu - jedan kabl na jedan zvucnik, drugi na drugi zvucnik, medjusobno im ne treba nista i to je to.
Da probam da ti pojednostavim sto su kolege vec napisale - Da bi koristio cond mikrofon, neophodno ti je PREDPOJACALO koje ima u sebi FANTOM napajanje (oko 48V) Napajanje moze i posebno da se kupi, ali moje misljenje je da nadjes neku all in one soluciju - ubacis mikrofon u ulaz, izlaz gurnes u mic in (cak moze i na auxe, zavisi od predpojacala) na klavijaturi i vozi.
Za 2 mikrofona... Pa nema sta oko paniranja i tih stvari. Ako npr koristi Cubase, odabrace npr aux 1 (left) da bude Mono In 1, aux 2 (right) da bude Mono In 2 i problem resen...
Taj Instrument IN je visokoomski (Hi-Z) ulaz na koji mozes da kacis odmah npr el gitaru, Mic je prilagodjen za dinamicke mikrofone (cudi me da nisu napravili da ima bar fantom kad vec ima XLR input) Predpojacalo uglavnom daje dovoljne naponske nivoe da mozes bez problema da ga nakacis na aux ulaze, ne koristeci nikakva predpojacanja sa postojecih mic i instr ulaza... A ako imas gitaru, stavis je u Instrument In. Tako bih npr ja uradio.
IMPORTANT: By default, the Aux inputs and the built-in ProKeys Sono sounds blend with the Instrument and Microphone inputs before their signals are sent to a connected computer via USB. If the Aux inputs or any of the built-in voices are used simultaneously with the Instrument and Microphone inputs, the resulting recording will be a mix of the various signals. It is not possible to separate these blended signals after a recording has been made.
E sad su sve rekli sa ovime... Bzvz, te jeftinije uredjaje bas zbog ovakvih stvari vredi izbegavati :( Moze, ali ne moze i kad kupi neko ko nije pazljivo procitao small print, ceka ga razocarenje kad pozeli da spravu iskoristi :banghead:
P.S. Sad smo Gilletteu totalno ukovrdžali mozak
Neka, valja se tako, po malo :D
ELEKTROIVO
26-06-2011, 06:12 PM
stvarno.... moj grijeh... mislim o kondenzatorskom mikrofonu i napišem dinamički... ajde... dogodi se i pametnijima od mene :-)
Gillette
26-06-2011, 07:07 PM
e, pa evo ovako stvari stoje:
sa ovom klavijaturom sam se, malo po malo, navikao.
Koristim razne neke softvere (Mixcraft5, Audacity, Kontakt 4, ranije i Cubase 5) i sve to manje vi?e fino radi.
Gitaru ubodem u ulaz za Instrument i rezultati su takođe (za moje potrebe) sasvim ok.
Ostaje da nabavim monitore (nekako mi je izbor, zbog veličine prostorije a i glasnoće, pao na Adam A3X (http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=6386) ili A5x. Čekam da se Artist preseli, pa da čujem kako zvuče.
Ne znam mnogo o monitorima..kapiram da iskusniji uvek nađu neke mane (čitao sam neke postove na tu temu) ali, moje su ambicije mnogo manje.
Volim ribonce i nadam se da će biti dobri za akustičnu gitaru, klavirić i tako to..U sobi gde gradim svoj skromni DAW, neću odvrtati mnogo glasno pa verujem da neću ni da osetim neke veliek devijacije u zvuku.
Na sve to bih da imam i jedan (ili par) mikrofona (jedan za glas i drugi za gitaru). Sve je vi?e hobi i sve jo? uvek učim, tako da računam - ako sve pove?em da uop?te radi - biću super zadovoljan.
Samo eto, ne bih voleo da kupim ne?to ?to neće moći da radi, jer se ne razumem u te ulaze, izlaze i uop?te u deo koji se tiče elktrike (ja sam pre svega muzikant :) )
Vidim da ima i nekih USB - mikrofona, pa sad..mo?da ni to ne treba izbegavati? (mada, na youtubu sam video da mi se ipak navi?e dopada zvuk tamo gde je snimano sa kondenzatorskim mikrofonima (mislim da su neki Rode NT5)
psionic
26-06-2011, 07:41 PM
Shvatam te da zelis samo onako amaterski da se zezuckas i pomalo ucis, ali ako na primer uzmes te Adame (koji nisu uopste losi u hi-mid podrucju) taj USB mikrofon ce ti SIGURNO zvucati kao pokvaren! Gotovo sam siguran...Znaci nisu nijanse u pitanju.
Ja bih nasao neki jevtiniji miksercic sa fantom napajanjem (imas vrlo jevtine male miksercice, sa ugradjenim fantomom i mic preampom) i neki npr Behringer b-5 mikrofon (50-60e) - opet jevtinija varijanta i da te bog vidi!
Evo moj predlog:
Mikser:
Behringer XENYX 802
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/musical_instruments/detail-page/B000J5XS3C-1.jpg
Mikrofon:
Behringer B-5
http://www.dv247.com/assets/products/18420_l.jpg
Neki se nece sloziti jer je u pitanju Behringer, ali za te pare, ja mislim da bolje nema...
Glavne izlaze iz miksera povezes na te AUXe i ne treba ti nista vise. Za pocetak je dovoljno. Kasnije mozes da usavrsavas opremu, kako budes usavrsavao znanje, ako uopste zelis dalje da se bavis ovime...
boggy
26-06-2011, 08:24 PM
nisam mislio ni?ta lo?e, htio sam te samo upozorit na Bogijev bijes :rotfl:
Ispred "Bogi" slobodno koristi i pridev "zli" :da:
ajd u zdravlje
pozdrav
bogi
Gillette
26-06-2011, 08:53 PM
pa vidi Psionic, ako ka?e? da će USB mic da zvuči bzvz sa Adam monitorima, nemam razlog da ti ne verujem :)
Ni tebi ni ostlaima jer, računam, vi vladate materijom..
e sad, iskreno - ja nemam pojma čemu ove miksete zvuče (ok, za miksovanje zvuka, ali..?TA je miksovanje zvuka? ;) i malo mi svi ti ulazi deluju zastra?ujuće
?alim se, malo ću i da proguglam pa valjda na kraju sve ispadne ok.
U svakom slučaju, ako sa ovom miksetom mogu da pobedim sve odjednom, onda je stvar jasna, a brendovi me ne zanimaju toliko. Slu?ao sam neke behringer mikrofone na youtubu (koliko god da takvi snimci pru?aju la?nu sliku i..?ta znam, lepo to meni zvuči sve)
Gillette
26-06-2011, 08:58 PM
inače..evo nađoh tu Behringer XENYX 802 miksetu u - svezakuću.rs :)
ELEKTROIVO
26-06-2011, 09:25 PM
Ispred "Bogi" slobodno koristi i pridev "zli" :da:
ajd u zdravlje
pozdrav
bogi
ajde, ajde... smijemo se valjda malo ?aliti... :D
awacs
26-06-2011, 09:26 PM
Neki se nece sloziti jer je u pitanju Behringer, ali za te pare, ja mislim da bolje nema...
Pa odavno se zna da Behringer nije kompatibilan sa Pro Toolsom, Steinbergom i Logicom nego samo sa Fruity Loopsom i Acidom. A recimo Royer i Neumann uop?te neće da rade u FL i Acidu. Rode i Audio Technica pak super rade u svim softverima. Tako sam bar zaključio čitajući forume. A Shure je samo za ?ive nastupe i nije OSX compatible. Zajebano.
Pozdrav,
Vasa
P.S. @Gilette: smisli koliko para ti nije te?ko da izdvoji?, kupi neko dvokanalno pretpojačalo, dva jeftina mikrofona i kablove za sve pare i počni da snima? muziku.
Gillette
26-06-2011, 09:34 PM
čekaj Awakse, ako uzmem miksetu
ubodem u nju mikofon
i za snimanje ( akustične gitare) uzmem Audacity (dakle najprostija priča) - da li će to radi fino?
Meni za te stvari neće trebati bogzna kakvi efekti (malo reverba i to je to)
mislim, za?to bih komplikvoao sa FL ili Stajnbergom..?
ovakav neki zvuk npr..
http://www.youtube.com/watch?v=3mY4Yco_EvY
psionic
26-06-2011, 09:36 PM
Pa odavno se zna da Behringer nije kompatibilan sa Pro Toolsom, Steinbergom i Logicom nego samo sa Fruity Loopsom i Acidom. A recimo Royer i Neumann uopšte neće da rade u FL i Acidu. Rode i Audio Technica pak super rade u svim softverima. Tako sam bar zaključio čitajući forume. A Shure je samo za žive nastupe i nije OSX compatible. Zajebano.
Pozdrav,
Vasa
Pa dobro sto se odmah ljutis :wink:
Ovde na forumu neke stvari ne smeju da se kazu na glas (npr Behring*cenzura*) pa ja cisto da predupredim diskusije na tu temu. Covek ne planira da otvara studio, jel da ?
P.S. @Gilette: smisli koliko para ti nije teško da izdvojiš, kupi neko dvokanalno pretpojačalo, dva jeftina mikrofona i kablove za sve pare i počni da snimaš muziku.
+1
Slazem se, to je ipak najprostije resenje. Sa mikserom bi imao mozda i vise mogucnosti, ali bi se dodatno upleo u sve te tehnikalije, a to ne zelis... Sad jos neko pametan da predlozi nesto jevtinije na tu temu i to ti je to. AudioBuddy koji je AWACS predlozio, nije los, samo sto kosta oko 100e. Inace mikser + B5 mikrofon zajedno je negde oko 120e. Mikser uvek mozes da koristis kao najjednostavniji predpojacivac sa fantomom, ako ne nadjes predpojacivac u tom cenovnom rangu.
Gillette
26-06-2011, 09:48 PM
iskreno, ja ne znam čemu služi predpojačalo..
mislim ok, kupim to, + 1 mikrofona i kablove i? To će sa ovim mojim kontolerom da radi?
Šta se u šta ubada..
psionic
26-06-2011, 10:02 PM
iskreno, ja ne znam čemu služi predpojačalo..
mislim ok, kupim to, + 1 mikrofona i kablove i? To će sa ovim mojim kontolerom da radi?
Šta se u šta ubada..
Au bre... :banghead::rotfl:
Srecom, dokolicim kuci pa mogu da spamujem forum odgovarajuci na ova pitanja :D
Ovako:
Ako kupis predpojacalo, dobices mogucnost da na tvoju klavijaturu vezes mikrofon i to vrste - kondenzatorski - marke - po izboru :D Ako pak zelis da vezes dinamicki - za to ti ne treba predpojacalo, jer vec imas predpojacalo za dinamicki mik na samoj klavijaturi (grubo receno)
Posto hoces kondenz mikrofon da vezujes, dakle treba ti taj preamp (predpojacivac). AudioBuddy ima na sebi 2 takva predpojacivaca, pa mozes lepo 2 mikrofona da vezes - jedan na levi AUX IN, drugi na desni AUX IN.
Evo ovako se to vezuje:
https://www.storedj.com.au/attachments/Product/666/audiobuddyp2.jpg?ts=1291098635
Na XLRove povezes tvoje mikrofone (MIC IN), normalnim XLR to XLR kablom, a iz ovih OUTPUTSa povezes na AUX IN-ove na klavijaturi kablovima 6.35mm JACK to RCA:
http://www.majadu.co.uk/ekmps/shops/majadu/images/6.35mm-1-4-mono-jack-to-single-rca-phono-lead-cable-1.8m-375-p.jpg
E kad si sve to lepo povezao, stisnes ono PHANTOM dugme i kondenzatorci ce proraditi.
Kada si i to obavio, otvoris svoj omiljeni program za snimanje, stisnes REC i to je to ! Nista prostije.
Sto se softvera tice. Ja mislim da je Audacity ustvari komplikacija nad Steinbergom, ali ajde, ako si navikao to je vec tvoja stvar... (cekaj, zar on uopste ima real-time efekte ?)
Gillette
26-06-2011, 10:13 PM
to je izgleda to.
mikseta ima ipak previše rupa :)
Audacity, ne znam za real time, ali recimo Mixcraft 5 može..
awacs
26-06-2011, 10:18 PM
čekaj Awakse, ako uzmem miksetu
ubodem u nju mikofon
i za snimanje ( akustične gitare) uzmem Audacity (dakle najprostija priča) - da li će to radi fino?
Ajoj, izvini, malo sam se zaneo :) Ono sa FL, Pro Toolsom i Steinbergom je bila čista šala :):):) A ono što stoji u P.S. je ozbiljno:
Kupi bilo šta za šta imaš novaca, a što ima dva mikrofonska ulaza i dva linijska izlaza (zvalo se to pretpojačalo, mikseta, svejedno, samo da ima Phantom Power), kupi dva mikrofona i potrebne kablove. I obećavam ti da će to skroz da radi (provereno u praksi). U bilo kom softveru.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Don't call me awacs, i ja sam sebe zovem Vasa
Gillette
26-06-2011, 10:23 PM
ma sve ok :)
a i ako e bude radilo..eto mene opet da vas maltretiram ovde :)
nikolaivanic
28-06-2011, 12:22 PM
to je izgleda to.
mikseta ima ipak previše rupa :)
Audacity, ne znam za real time, ali recimo Mixcraft 5 može..
Zile, druze... ko sto voli da kaze Arthur (elem i Boggy), trebalo bi malo da procitas o tehnici jer i za "obicna" snimanja treba znati njene osnove.:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ako za iste pare (i znatno manje - Xenix mix) mozes da dobijes vise "rupa", to za par meseci moze biti bas ono sto ti treba...
+ mozes dosta jeftinije i pametnije da prodjes...
gledajuci ceo projekt...:banghead:
psionic
28-06-2011, 11:41 PM
Zile, druze... ko sto voli da kaze Arthur (elem i Boggy), trebalo bi malo da procitas o tehnici jer i za "obicna" snimanja treba znati njene osnove.:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ako za iste pare (i znatno manje - Xenix mix) mozes da dobijes vise "rupa", to za par meseci moze biti bas ono sto ti treba...
+ mozes dosta jeftinije i pametnije da prodjes...
gledajuci ceo projekt...:banghead:
Pa u pocetku ovog posta sam i ja tako razmisljao, ali covek je prosto muzicar koliko sam ja razumeo i ne zeli mnogo da se bakce sa snimanjima i slicnim za*ebancijama.
Meni je opet malo neshvatljivo da postoje ljudi koji ne znaju da zamene sijalicu, da upale racunar i instaliraju par programa, da upotrebe prostu miksetu i tome slicno, ali takvi ljudi cine vecinu populacije i to je tako. Nisu svi ljudi isti...
A sto se Bogija tice, on bi prvi rekao da "jadan producent ne mora uopste da bude tehnicki pismen" (parafrazirao sam ga) tako da ne stoji da on to voli da kaze... Sustina je da postoje muzicari, producenti i - tonci.
E sad, sporno ovde je bas to sto covek ipak to radi (snima) iako ocigledno nije iz tog sveta...
Gillette
30-06-2011, 08:09 PM
eh, heh..jo? uvek ni?ta od monitora (Artist se seli na novu lokaciju, pa moram da sačekam)
u međuvremenu (kad već govorimo o zameni isjalica :D ) interesuje me jedna stvar.
Videli ste koji je tip midi-kontrolera, ?ta ima pozadi od ulaza isl..
On mi je sada povezan USB-kablom u komp i glumi glavnu zvučnu kartu, ok?
Pitaću vas sada ne?to: da vi imate ovu klavijaturu - da li bi je isto tako najjednostavnije uboli u USB, ili je povezali drugačije (i za?to)?
Ne pitam ovo tek da ne?to pitam, već razmi?ljam..ja tu klavijaturu dr?im na stalku sa točkićima ispod stola i stalno je (kao fijoku) vraćam i izvlačim (zajedno dabome sa kablovima koji su ubodeni u nju)
Dakle i te monitore kada budem uključio u nju, dobiću jo? kablova koje ću morati čas da razvlačim, čas da uvlačim, razumete..
boggy
30-06-2011, 08:20 PM
...........
Dakle i te monitore kada budem uključio u nju, dobiću jo? kablova koje ću morati čas da razvlačim, čas da uvlačim, razumete..
Ne.
pozdrav
bogi
Gillette
30-06-2011, 08:59 PM
klavijatura je pokretna bogi, napred-nazad, nazad-napred..capisci? ;)
nikolaivanic
01-07-2011, 08:03 PM
Pitaću vas sada ne?to: da vi imate ovu klavijaturu - da li bi je isto tako najjednostavnije uboli u USB, ili je povezali drugačije (i za?to)?
Ne pitam ovo tek da ne?to pitam, već razmi?ljam..ja tu klavijaturu dr?im na stalku sa točkićima ispod stola i stalno je (kao fijoku) vraćam i izvlačim (zajedno dabome sa kablovima koji su ubodeni u nju)
Pa provalio si sam... moraces da uvlacis/izvlacis... i tako stalno...:wink:
ili da probas sa usb monitorima?
... mada, cuo sam i za bluetuth monitore:)
Salu na stranu, na toj klavijaturi imas sve, spoji, teraj, uzivaj...
Razmisli o monitorima, da se ne zaletis, ukapiraj prvo sam sta od njih trazis, da li nearfield ili room, sa woferom ili bez... do koje love itd
I snimi nesto, baci ovde da vidimo kako nam izgleda kumce:rotfl:...
Gillette
01-07-2011, 10:17 PM
e da, pa već sam spomenuo da sam nanišanio Adam trojčicu..
mala soba tri sa tri, pa reko biće ok
Gillette
05-07-2011, 07:07 PM
kad smo već kod ovih Adama (a i pošto nismo oko povezivanja) ima li neko da mi razreši ovu dileju:
ja sam više nego skroman daw-ovac, manje od početnika, neto više od entuzijaste..
od opreme imam (m, bolje da se ne brukam..)
ali mi se dopali ovi monitori (zbog ribonaca) i taman sam bio spreman da pazarim kad videh da piše "Magnetic shield: No"
Držaću ih blizu monitora (monitor je ogromantan lcd)
tu blizu je i kućište (na stolu)
praktično - držaću ih između lcd-a i kućišta..
Ima li to (što nemaju magnetsku zaštitu) kakve opasnosti po ekran ili Hard Disk?
boggy
05-07-2011, 07:13 PM
.........
Ima li to (?to nemaju magnetsku za?titu) kakve opasnosti po ekran ili Hard Disk?
Za "ekran" nema, za hard disk ima.
pozdrav
bogi
Gillette
05-07-2011, 07:18 PM
a što stavljaš ekran pod navodnike? pa to jeste ekran moj ti..
mogu li kako da rešim to sa HD-om, a da ostanu blizu?
I kolika je blizina dozvoljena uopšte...
Gillette
05-07-2011, 07:23 PM
eto..sad se boggy iznerviro i mora čekam tri dana dok se neko smilijue sa instrukcijama..
;)
boggy
05-07-2011, 07:26 PM
a što stavljaš ekran pod navodnike? pa to jeste ekran moj ti..
Ja sam staromodan, ekran je za mene CRT (Cathode Ray Tube) (http://en.wikipedia.org/wiki/Cathode_ray_tube), kome, btw, SMETA magnet zvucnika, i zato su i pravljeni zvucnici sa shieldingom.... koji, btw, nije bas ni svemoguc (mislim na shielding)
mogu li kako da rešim to sa HD-om, a da ostanu blizu?
I kolika je blizina dozvoljena uopšte...
drzi racunar, ili samo diskove, sto dalje od zvucnika.
pozdrav
bogi
boggy
05-07-2011, 07:29 PM
eto..sad se boggy iznerviro i mora čekam tri dana dok se neko smilijue sa instrukcijama..
;)
Pa, zar ne primecujes nelogicnost, u pitanju su TVOJI diskovi... razmisli, zasto bi mene brinuli tvoji diskovi, kada tebe vise brine da sve bude BAS onako kako si planirao...
pozdrav
bogi
Gillette
05-07-2011, 07:31 PM
jes, jees..crt, sećam se i ja ekrana još dok su bili crno beli, sa zelenim slovima..i dok kompjuteri nisu imali miša ;)
ovo "što dalje" od zvučnika mi je nejasno.
Kućište, silom prilika, mora da stoji na stolu.
Monitori takođe.
Da li to "što dalje" onda znači menjanje rasporeda po svaku cenu, ili tu pričamo o nekim santimetrima..(jer ako su santimetri, onda će i moći, ali ako HD ne sme da bude blizu monitora na metar, dva..ili u istoj ravni isl..onda pfft..)
boggy
05-07-2011, 07:42 PM
"Sto dalje" znaci... sto dalje... recimo koliko kablovi dozvoljavaju.
Moji zvucnici su udaljeni pola metra od diskova u racunaru, mada... kada bolje razmislim... imaju shielding... :D
pozdrav
bogi
psionic
06-07-2011, 03:23 AM
"Sto dalje" znaci... sto dalje... recimo koliko kablovi dozvoljavaju.
Moji zvucnici su udaljeni pola metra od diskova u racunaru, mada... kada bolje razmislim... imaju shielding... :D
pozdrav
bogi
Ja mislim da nema opasnosti po tvoje hardove. Prvo zbog toga sto ti kuciste sigurno nece biti prislonjeno na kutije, drugo, pa sve i da je prislonjeno, kuciste ipak nije knap napravljeno da hard bude u direktom kontaktu sa izvorom magnetnog polja. A linije polja dosta slabe sa rastojanjem... Ja drzim dve JAMO neoklopljene zvucne kutije sa po 2 x 8" zvucnika unutra vec 5 godina i cak mislim da imam manje gafova sa HDDovima od mnogih koje poznajem (naravoucenije - priljubi te adame uz hard i radice duze :rotfl: ) salim se... Nemoj. Koliko god mozes razmakni, ako nista, ono makar da dobijes stereo sliku (mislim, ako oba stavis u sredinu i to na kuciste - onda jbg)
Gillette
06-07-2011, 08:32 AM
Koliko god mozes razmakni, ako nista, ono makar da dobijes stereo sliku (mislim, ako oba stavis u sredinu i to na kuciste - onda jbg)
pa neću na kući?te, to je sigurno, ali će svejedno jedan zvučnikda bude odmah do kući?ta (ako je za utehu to ?to se u kući?tu diskovi nalaze napred..)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.