View Full Version : MIC preamp -Zamena LAMPE pitanje??
Nemania
18-06-2011, 05:43 PM
Evo ovako, posedujem TUBE mic preamp ART DIGITAL MPA. Evo slika:
9829
9828
Nasao sam na internetu da neko prodaje telefunkenove lampe:
1. Telefunken ECC85
9830
2. Telefunken Em80 (nemam sliku) manje su
E sad ne znam da li je dobra ideja preampu promeniti (nadam se) bolje Telefunkenove lapme i da li one uopste odgovaraju tom mom preampu, tj. da li su namenjene tome ili necemu drugom? Nisam imao iskustva u ovakvim modifikacijama...pa mi treba savet-zarad boljeg zvuka,valjaju li se menjati lampe, moze li ova telefunkenova ECC85, ako ne moze sta moze..itd
ELEKTROIVO
18-06-2011, 08:15 PM
a koja lampa je originalno unutra?
ELEKTROIVO
18-06-2011, 08:18 PM
EM80 i ECC85 uopće nisu slične lampe i čisto sumnjam da bi ti to radilo ako staviš jdnu umjsto druge
Nemania
18-06-2011, 08:49 PM
EM80 i ECC85 uopće nisu slične lampe i čisto sumnjam da bi ti to radilo ako staviš jdnu umjsto druge
Ne znam da li smo se razumeli,ni jedna od ove dve lampe nije unutra. Ne znam koja je tacno unutra. Pogledacu, pa cu napisati...
Znam da je telefunken firma koja pored neummana pravi najbolje studijske mikrofone, pa pretpostavljam da su im i lampe mnogo bolje od fabricke koja se nalazi u mom pretpojacalu, tako da sam iz tog razloga hteo da ih zamenim bas telefunkenovom (ali odgovarajucom)...(Ove dve lampe koje sam pomenuo su samo one koje sam nasao na internetu da se mogu kupiti kod nas i znam da je vrlo verovatno da ni jedna od te dve nece odgovarati...)
Nista ostaje jedino da otvorim pretpojacalo da pogledam koja je lampa unutra, pa ko se razume da mi preporuci neku telefunkenovu koja bi mogla da zameni fabricku, a da to radi bolje...
ELEKTROIVO
18-06-2011, 08:52 PM
pogledaj za tu lampu... znam da nisi naveo koja je lampa unutra u originalu... komentirao sam da ove dviej koje si naveo nejdu jedna umjesto druge. najvjerojatnije inaš unutra 12AX7/ECC83 lampu.... možda 12AT7.. ali najbolje da pogledaš... budem ti pogledao u tablicu koje su moguće zamjene.
Nemania
18-06-2011, 09:31 PM
pogledaj za tu lampu... znam da nisi naveo koja je lampa unutra u originalu... komentirao sam da ove dviej koje si naveo nejdu jedna umjesto druge. najvjerojatnije ina? unutra 12AX7/ECC83 lampu.... mo?da 12AT7.. ali najbolje da pogleda?... budem ti pogledao u tablicu koje su moguće zamjene.
E mislim da sam citao negde na netu i da je ova prva koju si naveo. Pogledacu do utorka, pa javljam. I hvala unapred na pomoci!
Nemania
18-06-2011, 11:41 PM
Dok jos ne otvorim preamp, nasao sam na netu nesto o lampama koje idu u ovaj preamp. Nadam se da ce ti linkovi biti od pomoci, pa ako nije problem, pogledaj u tvoj katalog pa da vidimo koja bi telefunkenova lampa bila najbolja zamena.
http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=62161
http://www.gearslutz.com/board/low-end-theory/341848-art-mpa-gold-mesa-tubes.html
Koliko sam citao mislim da definitivno ide 12AX7 (a verovatno i ECC83).
I jos jedno pitanje kakve su ruske "Svetlana" lampe? Postoji li TELEFUNKEN 12AX7?
ELEKTROIVO
19-06-2011, 12:01 AM
ovako, ako se radi originalnoj lampi 12AX7 (može i poneko slovo iza):
http://www.tubedepot.com/12ax7.html
ako se radi originalnoj lampi 12AU7 (može i poneko slovo iza):
http://www.tubedepot.com/12au7.html
ako se radi originalnoj lampi 12AT7 (može i poneko slovo iza):
http://www.tubedepot.com/12at7.html
ako se radi originalnoj lampi 12AY7 (može i poneko slovo iza):
http://www.tubedepot.com/12ay7.html
pogledaj što imaš preampu. Najvjerojatniej je riječ o 12AX7, ali provjeri za svaki slučaj. Ove lampe, iako imaju isti pinout i vrlo slično izgledaju, nesmiju se stavljati jedna umjesto druge (osim u nekim specijalnim slučajevima), kao što ti piše na ovom forumu što si dao link.
što se tiče izbora proizvođača... sve te lampe pod istom oznakom (familija lampi) od različitih proizvođača zvuče drugačije, i to mogu biti prilično velike razlike u zvuku, noise-u, gainu. To je jako subjektivno i stvar ukusa, pa ti mogu eventualno predložiti da se raspitaš malo po ovim vanjskim forumima... da se nač poneka rasprava kako koja zvuči
pozz,
Ivica
quake2
19-06-2011, 02:37 AM
Nemas cime da premeris koliko su lampe sa oglasa vec odradile svoj radni vek tako da je bolje da ih zaobidjes,gomila starih i istrosenih lampi se samo uglanca i nadje tamo.Pozzzzz
Nemania
19-06-2011, 10:12 AM
Nemas cime da premeris koliko su lampe sa oglasa vec odradile svoj radni vek tako da je bolje da ih zaobidjes,gomila starih i istrosenih lampi se samo uglanca i nadje tamo.Pozzzzz
Gledao sam, tamo pise da su neke nove neke polovne...
Video sam i na sajtu Sky Musica da imaju u ponudi neke lampe (tamo su valjda nove :) ), ali nazalost nemaju Telefunkenove...
Evo linka pa ako se ko razume voleo bih da mi preporuce lampu koja bi posle telefunkenove bila
"najbolja" za mikrofonsko pretpojacalo...znaci ne treba mi jak sum pri malom gain-u, distorziranje i sl.. Da i u pitanju je znaci:12AX7/ECC83
Evo linka:
http://www.skymusic.rs/prodaja/gitare/lampe/
ELEKTROIVO
19-06-2011, 11:32 AM
koliko vidim, Sky music ima 12AX7 od Electroharmonix-a i od Svetlane....
electroharmonix ne preporučujem, jer po mojem iskustvu ima tanak low end i dosta "nervozne i zašiljene" visoke tonove. Od ovih "jeftinijih i dostupnijih" umjesto Sovteka (na onom forumu za koji si dao link su rekli da je unutra bio Sovtek) i Electroharmonix-a obično stavim JJ i stvarno bude drastično bolji zvuk. Moram napomenuti da JJ inače slovi kao "nikakav spektakl od lampe, ali radi konzistentno".
Sa Svetlanom nemam iskustva.
probaj sa onim linkovima što sam ti postao od Tube Depota ili probaj Triode Store.
u ovim našim krajevima češ teško u dućanu nać Telefunken ili JAN7025 ili Five Star koje slove kao "the shit"
pozz,
Ivica
Nemania
19-06-2011, 11:54 AM
Od ovih "jeftinijih i dostupnijih" umjesto Sovteka (na onom forumu za koji si dao link su rekli da je unutra bio Sovtek) i Electroharmonix-a obično stavim JJ i stvarno bude drastično bolji zvuk.
Ivica
Kada si ovo napisao mislio si vezano za mikrofonska pretpojacala ili gitarska pojacala?
Trazio sam telefunken ecc83, i jedan covek mi je rekao da su se one pravile do 60-70-ih godina, i da je tesko nadji ih kao nove, jedino ako su negde (u nekom magacinu) ostale...U oglasima sam nasao jednog coveka koji ima 4 Telefunken Ecc83 lampe, i kaze da su nove...medjutim trazi 60e po komadu! Ne znam da li se isplati davati toliko para za dve lampe (120e), jer samo ovo pojacalo je kao novo kostalo 500e, sto spada u neku srednju-nizu klasu, pa kako rekoh ne znam isplati li se na takav preamp staviti tako skupe lampe...???
ELEKTROIVO
19-06-2011, 12:35 PM
mislio sam opčenito. popravljam i jedno i drugo, tako da imam iskustava sa mjenjanjem lampi i u gitarskim pojačalima i u mikrofonskim pretpojačalima.
točno je, Telefunken više to ne proizvodi, ali se još uvjek da nać NOS lampe (new, old stock=staro, nikad korišteno).
E, sad, jel se to isplati... ako to pojačalo kad mu staviš dobre, skupe lampe unutra i dobiješ sound koji se može mjeriti sa bitno skupljim preampovima, onda se to isplati.
neznam jeli nužno da to bude baš Telefunken. Osobno, ja bih tu stavio JJ. ali ako baš želiš Telefunken, probaj na e-bayu ... ali obavezno upiši NOS u tražilicu
nikolaivanic
19-06-2011, 04:17 PM
EI nis ima lampe ecc82,3,... veoma su cenjene u svetu, zovi ih.
ima i u mitrosu.. ecc85 je VF lampa, mislim da ne bi bila dobra za to, mozda proosciluje zbog pojacanja a i seme su razlicite zbog grejanja i sl...
Ei Niš ECC83, odlične za tu namjenu, ja ih imam u svom predpojačalu i pokazale su se bolje od EHX i Sovteka, kažu da za gitarska pojačala nisu baš najpogodnije, ne zbog zvuka, nego zbog velikih anoda koje lakše mikrofoniraju, to u mikrofonskom preampu ne bi trebao bit problem.
Kažu da i Ei ima velike oscilacije u kvaliteti, ali sa ovih 10 komada koje imam nisam imao nikakvih problema.
JJ glase za Best buy lampe, relativno jeftine, pouzdane i izjednačene kvalitete.
Nemania
19-06-2011, 05:44 PM
Ove JJ (tesla), slovenacke lampe sam nasao kod nas u oglasima..i nisu skupe negde oko 12-13e...Nadam se da su to te koje si mi spomenuo..I sta kazes one ce sigurno bolje raditi od tog Sovteka (u preampu)???
I ajd neko neka napise ako je imao iskustva sa Cecom:D, hocu reci Svetlanom (rusim lampama)?
Jer koliko se raspitujem, sto se tice telefunkena-mrka kapa, ovde kod nas nije moguce uzimati preko ebuy-a (eh sta bih sve pazario)...
Tako da ce se svesti izbor verovatno na neku vasu preporuku (posto nemam iskustva za tim cevima)...
Sta smo rekli JJ (tesla) ili svetlana...ili....???
Sta je sa npr Groove Tubes TUBE GT-12AX7-R??? (http://www.mitrosmusic.com/proizvod/8559-Groove-Tubes-TUBE-GT-12AX7-R-SELECT/)
Groove tubes ti je rebrandirani Sovtek
Nemania
19-06-2011, 05:49 PM
Groove tubes ti je rebrandirani Sovtek
Ok znaci otpada..a Svetlana?
I ne rece mi-te JJ jesl to JJ tesla?
Ne znam, nisam ih nikad upotrebavljavao, da jesam več bi napisao nešto o njima :)
Čak sa polovnim imam dobra iskustva (A Telefunken, Philips, Mullard, Valvo teško da češ naći drugačije), u mom gitarskom pojačalu, ko zna koliko stara i korištena Valvo EF86 radi bez greške več dvije godine :D
JJ i Tesla su dvije tvornice koje su bile jedna firma koje se prije zvala Tesla, za vrijeme Čehoslovačke, Češka se sad zove samo Tesla, i mislim da ne proizvodi više, a JJ je Slovačka tvornica
Nemania
19-06-2011, 05:58 PM
Te valvo sam nasao ima i njih...
Nego procitah za te JJ tesla (verovatno su starije proizvodnje), kaze tamo PUNA DISTORZIJA! A sta ce to meni, meni je potrebno prvenstveno za glas i ac gitaru..Sta to znaci -puna distorzija-?
Pa ciljano tržište za lampe su gitaristi, oni ih najviše troše, kupuju i uvijek filozofiraju o zvuku, pa nije čudo da se reklamiraju da imaju dobru distorziju, ista lampa može savršeno radit i distorziju i clean, sve ovisi o sklopu oko nje.
Puna distorzija bi vjerovatno značila da lijepo drive-aju kad ih naložiš u git pojačalu.
ELEKTROIVO
19-06-2011, 06:33 PM
Sira je u pravu. JJ ECC83 jako lijepo radi preampovima.
što se gitarskih pojačala tiče, najviše radim Mesa/Boogie. JJ lampe bez problema pariraju njihovim brendiranim lampama u preampovima i drugim gain stage-ovima. u OD kanalima mi se čak malo više sviđa JJ, jer je za nijansu ljepša distorzija nego sa brendiranom lampom (novom), barem po mom ukusu.
Nemania
19-06-2011, 06:52 PM
Da i to sam zaboravio da pitam...Sta ako nadjem npr samo jednu telefunkenovu lampu.. Moze li na mikrofonskom preampu koji ima dve lampe, da one budu razlicite (od razlicitih proizvodjaca) npr. da na levom kanalu bude telefunken a drugom desnom npr ta JJ. Da li to nece prouzrokovati problema i sl...?
ELEKTROIVO
19-06-2011, 10:08 PM
neće biti nikakvih problema, osim nesrazmjera u soundu... čak i da saviš od istog proizvođača uparene lampe, nitko ti nemože garantirati da če ti kanali zvučati identično... uvjek će postojati neke suptilne razliek radi tolerancije u vrijednostima komponenti u sklopu, ali ako staviš lampe od različitih proizvođača, razlika če biti poprilično zamjetna
boggy
19-06-2011, 11:39 PM
neće biti nikakvih problema, osim nesrazmjera u soundu... čak i da savi? od istog proizvođača uparene lampe, nitko ti nemo?e garantirati da če ti kanali zvučati identično... uvjek će postojati neke suptilne razliek radi tolerancije u vrijednostima komponenti u sklopu, ali ako stavi? lampe od različitih proizvođača, razlika če biti poprilično zamjetna
Znaci, ti bi i u ovakvu konstrukciju stavljao dve "iste" lampe razlicitih proizvodjaca!?
http://en.wikipedia.org/wiki/Push%E2%80%93pull_output
Nemam nista protiv, demokratija je, svasta ljudi rade, samo to bas nije neki savet za (javni) internet.
Elektronske cevi se ne uparuju da bi zvucale isto u razlicitim kanalima, nego da ne bi pravile probleme u konstrukcijama kao sto je, recimo, Push-Pull izlazni stepen, gde za jedan kanal trebaju dve iste elektronske cevi, recimo. Sve to zavisi od konkretne konstrukcije, drugim recima.
Ili nemoj toliko generalizovati ili budi precizniji.
pozdrav
bogi
Boggy, kad si ti vidio PP u predpojačalu???
Upao si u offside :lol:
ELEKTROIVO je u ovom slučaju totalno u pravu,
a čak i u PP izlaznom stupnju pojačala ne moraju biti uparene lampe, postoji biasovanje izlaznog stupnja a i u konstrukcijama katodnog biasa lampe se "prilagode" ne rade u idealnom re?imu, ali neće to dovest do nekog večeg kvara ako se koristi za prvu pomoć, pri tom ne mislim ono sat dva, nego mo?e i du?e, dok ne skupi? para za novi par.
Ne bi volio da se ovo shvati da je bolje imati neuparene UVIJEK JE BOLJE IMATI UPARENE LAMPE, ali sa tehničke strane neče ni?ta pregorit, a ponekad će dati i posebni, malo drugačiji zvuk.
boggy
20-06-2011, 01:14 AM
Boggy, kad si ti vidio PP u predpojačalu???
Spominjana su i gitarska pojacala u threadu. Na njih sam mislio.
Upao si u offside :lol:
ELEKTROIVO je u ovom slučaju totalno u pravu,
a čak i u PP izlaznom stupnju pojačala ne moraju biti uparene lampe, postoji biasovanje izlaznog stupnja a i u konstrukcijama katodnog biasa lampe se "prilagode" ne rade u idealnom režimu, ali neće to dovest do nekog večeg kvara
To moze zavisiti i od konkretne konstrukcije pojacala, sa cim obican korisnik (koji voli sam da cacka...) ne mora biti familijaran.
ako se koristi za prvu pomoć, pri tom ne mislim ono sat dva, nego može i duže, dok ne skupiš para za novi par.
Nisam ni hteo da kazem da ce nesto da crkne zbog toga. Zasto havarija treba da bude jedini kriterijum?
Ne bi volio da se ovo shvati da je bolje imati neuparene UVIJEK JE BOLJE IMATI UPARENE LAMPE,
Tacno, i to je pravi savet za javni internet i ne mnogo strucne korisnike. Hvala.
Kad bude dizajner (pred)pojacala stavio namerno jednu EI lampu a drugu Telefunken u Push Pull, zarad specijalnog i senzacionalnog zvuka... onda mozemo savetovati ljudima koji nisu bas familijarni sa tim da i sami to urade u tom pojacalu... u suprotnom... ako vec ne savetujemo originalne lampe za pojacalo, onda barem mogu biti iste u (kvazi)simetricnim konstrukcijama kao sto je, recimo, Push-Pull.
Za single ended konstrukcije je stvarno svejedno.
ali sa tehničke strane neče ništa pregorit, a ponekad će dati i posebni, malo drugačiji zvuk.
Ni ne pricamo o tome da li ce nesto pregoreti, kao sto, recimo, diskusija nije bila o tome da li se pentoda moze zameniti triodom... naprotiv, pricamo o sasvim obicnim stvarima... i tu treba biti pazljiv i precizan.
pozdrav
bogi
quake2
20-06-2011, 04:22 PM
Nemanja,ako vec vijas dobru cev a da ne kosta celo bogatstvo,onda izvijaj Philips e83cc i sigurno ces biti zadovoljan.Pozzzzzz
nikolaivanic
20-06-2011, 04:53 PM
Ljudi, bas mistifikujete..
Stavi ecc83 za prvu pomoc koju nadjes, posle par od ei nisa, ili sl, sasvim su ok..
Mnogo je bitnije da je mic dobar, jos bitnije da je izabran za pevaca ili instrument, da je dobra stvar i svirka... i normalan ton majstor. Ako je i producent skucan... ima to da razbija:rotfl:
ps. EM cev je magicno oko... ono treperi u ritmu i izgleda coool...
Nemania
20-06-2011, 06:45 PM
Nasao sam telefunkena za 60 po komadu.
Covek mi nudi takodje NOS RCF (mislim da se tako zovu) i kaze mi da su jako dobre i retke...pa cu verovatno pasti neke od ova dva proizvodjaca.
Htedoh jos da pitam. Ovaj preamp mi stize sutra iz amerike-hocu da kazem da je tamo kupljen. Isti strujni izlaz ima kao npr. napajanje za obican Pc i vecinu nasih uredjaja, nije onaj americki. Pa me interesuje smem li da ga ukljucim u struju ili moram kupiti korektor napona sa 110/220...Jednom davno mi se deslilo da sam dobio nekog appla, ukljucio sam ga u struju i bilo je BOOOM!!! -nije bio vracen na evropski napon...pa se plasim da tako ne bude i sa ovim preampom..kako to da proverim? Nazad ne pise, a originalni njegov manual nemam...
nazad samo pise:
9831
mozda se lepo ne vidi, dakle:
AC imput 50/60hz
Fuse: 250v 0.5A
i to je sve
boggy
20-06-2011, 07:30 PM
.........kako to da proverim? Nazad ne pise, a originalni njegov manual nemam...
nazad samo pise:
......
:rolleyes: :banghead:
U http://www.artproaudio.com/downloads/specsheet/dmpa.pdf pise:
Power Requirements: 100 - 125 VAC, 25W. Export units configured for country of destination.
Znaci odes na njihov sajt pa nadjes pdf... otvoris i procitas...
pozdrav
bogi
Nemania
20-06-2011, 08:38 PM
:rolleyes: :banghead:
U http://www.artproaudio.com/downloads/specsheet/dmpa.pdf pise:
Power Requirements: 100 - 125 VAC, 25W. Export units configured for country of destination.
Znaci odes na njihov sajt pa nadjes pdf... otvoris i procitas...
pozdrav
bogi
Naravno da sam procitao...Sto znaci da je napravljeno u zavisnosti za koje je trziste zamenjeno...Jel to znaci da mi treba taj konverter napona, sa americke na evropsku struju?
boggy
20-06-2011, 08:46 PM
Naravno da sam procitao...Sto znaci da je napravljeno u zavisnosti za koje je trziste zamenjeno...Jel to znaci da mi treba taj konverter napona, sa americke na evropsku struju?
Pa zavisi od toga za koju je zemlju pravljen taj sto ti kupujes, ako je kupljen u Evropi, i pravljen za evropsko trziste, onda ti ne treba.
pozdrav
bogi
Nemania
20-06-2011, 09:35 PM
Pa zavisi od toga za koju je zemlju pravljen taj sto ti kupujes, ako je kupljen u Evropi, i pravljen za evropsko trziste, onda ti ne treba.
pozdrav
bogi
Ali kako da proverim kada nemam manual???
ELEKTROIVO
20-06-2011, 10:09 PM
Znaci, ti bi i u ovakvu konstrukciju stavljao dve "iste" lampe razlicitih proizvodjaca!?
http://en.wikipedia.org/wiki/Push%E2%80%93pull_output
Nemam nista protiv, demokratija je, svasta ljudi rade, samo to bas nije neki savet za (javni) internet.
Elektronske cevi se ne uparuju da bi zvucale isto u razlicitim kanalima, nego da ne bi pravile probleme u konstrukcijama kao sto je, recimo, Push-Pull izlazni stepen, gde za jedan kanal trebaju dve iste elektronske cevi, recimo. Sve to zavisi od konkretne konstrukcije, drugim recima.
Ili nemoj toliko generalizovati ili budi precizniji.
pozdrav
bogi
čovjek je postavio pitanje smije li staviti lampe različitih proizvođača u svoj PREAMP (dakle, u jedan kanal jednu lampu, a u drugi drugačiju)
naravno da mi nebi palo napamet mu reć da se to može u PP stage-u.
Sira je lijepo razumio što sam bio napisao. Jedino je malo pogriješio oko biasiranja (govorim o biasu na gitarskom pojačalu). Naime, bias je u pravilu izveden tako da se može podešavati struja mirovanja za obje grane istovremeno, ali neka pojačala imaju i balance koji služi ovome što je Sira rekao, odnosno da se mogu izjednačiti struje koje teku kroz pojedinu granu (ukoliko lampe nisu baš najbolje uparene). balance kontrola je podosta česta modifikacija na gitarskim pojačalima, ali da me se nebi krivo shvatilo, nemože se to ugraditi baš u svaku topologiju izlaznog stage-a
boggy
20-06-2011, 10:38 PM
.......
naravno da mi nebi palo napamet mu reć da se to mo?e u PP stage-u.
......
Ok... ne mozemo znati sta ce obicnom citaocu pasti na pamet, niti kakvu ce paralelu da povuce iz onoga sto si napisao... zato sam odreagovao. Sad je jasnije, hvala.
pozdrav
bogi
boggy
20-06-2011, 10:44 PM
Ali kako da proverim kada nemam manual???
Evo ovako, posedujem TUBE mic preamp ART DIGITAL MPA. Evo slika:
........
Pa kazes da ga posedujes, cak si i prilozio slike na kome su mu popaljeni VU metri.. te zakljcujem da si ga vec ukljucivao.... te ako si ga vec ukljucivao, i nista nije crklo do sad... ne treba ti nikakav razdvojni trafo, odnosno vec si sam "proverio".
Jedini nacin bez otvaranja uredjaja je znati zemlju iz koje je dosla sprava... ili navesti serijski broj i pitati proizvodjaca (ako vec nisu nikakvu informaciju stavili, nalepnicu barem)
pozdrav
bogi
nikolaivanic
21-06-2011, 09:17 AM
NACIN da SIGURNO saznas na kom naponu radi je da ga pregleda poznavalac cevnih uredjaja.
....covek otvori pp, iskljuci sve, pusti na variak (ili trafo 220/110V) PRVO na 110V i izmeri napone na trafou-ispravljacu. Kada je grejanje 6,3 V i ostali naponi u redu, to je to.:da:
A kad ti uređaj dođe u ruke vidit ćeš kakav je priključak za napajanje, koliko ja vidim onu sliku, to je klasični "Euro" priključak i on se ne upotrebljava u Americi, kraj tog priključka uvijek piše za koji je napon predviđen, ako piše 220 (240) 50/60 Hz onda ga normalno možeš priključit u struju i trbebao bi radit.
Ako piše 110 V 60 Hz, onda je to za američki napon i morat ćeš kupit step down trafo, ili dati premotati ili zamjeniti trafo koji je u uređaju.
Ako želiš biti baš siguran totalno, odneseš ga majstoru.
boggy
22-06-2011, 04:18 PM
A kad ti uređaj dođe u ruke vidit ćeš kakav je priključak za napajanje, koliko ja vidim onu sliku, to je klasični "Euro" priključak i on se ne upotrebljava u Americi,........
Upravo je to problem.. upotrebljava se i u Americi...
pozdrav
bogi
p.s. recimo.... Manley:
http://www.manley.com/img/mp_back_big.jpg
i API:
http://www.apiaudio.com/ph3_5006b_l.jpg
stavljaju "Euro" inlete na svoje sprave, a to su Americke firme.
Nemania
22-06-2011, 06:43 PM
Stigao je uredjaj. Nije bilo preoblema sa strujom. Tamo gde je ulaz za napajanje postoji jedna fioka sa osiguracem, samo sam okrenuo suprotno i sada radi na nasoj struji.
Otvorio sam ga. Unutra su 12AX7 lampe na kojima pise China. Ok rade, ali verovatno cu ih menjati.. Samo me nervira to sto sam ga stavio u rek gde mi je bilo prazno mesto a iznad njega je drugi uredjaj, pa su na pola cm odstojanja, tako da se preamp nenormalno greje.. Da li smem mimo toga da ga ostavim da tako stoji u reku, a da nema rizika d pregrevanja, ili moram iznad njega ostaviti slobodan prostor (i koliko)?
boggy
22-06-2011, 07:40 PM
..... ili moram iznad njega ostaviti slobodan prostor (i koliko)?
ostavi prazan 1 rack space iznad.
pozdrav
bogi
nikolaivanic
22-06-2011, 07:42 PM
koliko se vidi na slikama, nema skrge gore ni pozadi... znaci, predvidjeno je da radi u racku. Nekada firme grese u proceni potrebnog hladjenja ( kurtzvajl 2000 klavijatura se cesto topio kod trafoa) pa je to mozda i ovde slucaj... mogucnost je da se napravi novi poklopac sa rupama za hladjenje (da se ne bi kvario original)) i da se onda stavi na vrh racka gde ima dovoljno prostora iznad...
ELEKTROIVO
22-06-2011, 10:30 PM
pregrijavanje sprava u racku je dosta raširen problem. ima dosta studija u kojima je oprem anatiskana u rackove. rebalo bi iznad svake sprave oja se grije ostaviti jedan prazan rack space (kao što kaže Bogi) i na to mjesto staviti blank panel (naravno, perforirani, osobito ako je riječ o racku koji je zatvoren straga). Ovaj prijedlog od nikolaivanic-a je odličan, jer u tom pogledu ova varijanta sa ostavljanjem prostora ima puno više smisla
boggy
23-06-2011, 03:46 AM
........Ovaj prijedlog od nikolaivanic-a je odličan, jer u tom pogledu ova varijanta sa ostavljanjem prostora ima puno vi?e smisla
Nije predlog odlican ako se gubi garancija na uredjaj. Ako je dizajner zamislio da se sprava "hladi" bez perforacije na poklopcu, onda tako treba ostaviti.
Zbog navika korisnika da sprave naguraju tesno u rack, cesto se i ne stavlja perforacija na poklopac nego bocno i nazad (tako smo mi radili na nasim pojacalima, koja se uzgred budi receno, ne greju mnogo... ali se greju)
pozdrav
bogi
nikolaivanic
23-06-2011, 07:29 AM
Pozz Boggy,
covek je vec otvorio spravu..
znaci, moze da promeni poklopac, stavi neki perfo za hladjenje i ostavi original.. za slucaj prodaje ili neke reklamacije.
Cilj mu je valjda da sprava potraje a ne da je salje na popravke?
kao sto rekoh nisu svi dizajni bez propusta, povlace po milione automobila radi gresaka u kocnicama, volanima...
btw, stekao sam utisak da je polovna?
:D
Nemania
23-06-2011, 08:05 AM
Da sprava nije nova sa garancijom. Doneta je iz USA, iz jednog studia, medjutim izgleda mi kao da nije ni koriscena, sto je i veoma moguce, jer su mi nudili i neke avalone, api-je i slicne sprave, od po 2500-3000e za koje nisam imap para, pa je vrlo verovatno da je samo stajala u rack-u..
boggy
23-06-2011, 08:22 AM
......
Cilj mu je valjda da sprava potraje a ne da je salje na popravke?
Pricam iz iskustva.
Kada su sprave profesionalne i mnogo skuplje od navedene, vrlo je bitno da li ces izgubiti garanciju i servis u garantnom roku zbog toga sto si se "pravio pametan"
Ako su sprave jeftine, ili polovne, kao sto je ova... svejedno je sta ces raditi.
kao sto rekoh nisu svi dizajni bez propusta,
Ako dizajni imaju propuste onda NE treba da se kupuju, odnosno trebaju da se vrate.
Nije korisnikov posao da usavrsava dizajn ako ima propuste.
povlace po milione automobila radi gresaka u kocnicama, volanima...
da... a sigurno vozaci ne modifikuju volane i kocnice... nego vracaju kupljen auto i traze pare nazad.
btw, stakao sam utisak da je polovna?
:D
Ja nisam... sorry.
pozdrav
bogi
Upravo je to problem.. upotrebljava se i u Americi...
Ajde, znaći i oni su se opametili, nisam imao pojma, ipak oni imaju NEMA standardne utičnice inače.
Ali kao što si i vidio, naglasio sam da se mora pročitati za koji je napon predviđen uređaj, nisam nikome savjetovao da samo ušteka u struju.
boggy
23-06-2011, 06:02 PM
...
Ali kao ?to si i vidio, naglasio sam da se mora pročitati za koji je napon predviđen uređaj, nisam nikome savjetovao da samo u?teka u struju.
Video sam... i to je ok.
pozdrav
bogi
Nemania
12-07-2011, 01:07 PM
Nasao sam preko oglasa 2 telefunkenove lampe Ecc83.
Covek mi rece da ih je merio i poslao mi je rezultate merenja, medjutim ja se ne razumem u to, pa ako neko moze da mi napise ko se razume, da li su dobre ove lampe i da li da ih kupujem. Evo sta mi je napisao:
"Evo i merenja lampi umalo da zaboravim:
1. Ia=0.96/0.77mA S=1.60/1.44
2. Ia=0.90/1.20mA S=1.44/1.60
3. Ia=0.72/1.04mA S=1.40/1.68
Cevi su merene na L1-3 testeru pod sledecim parametrima:
grejanje 12.6V (redno vezano)
g1 -2V (fiksni bias)
Ua 250V
Ovo su merenja gde se i najmanja greska lampe vidi!
Da sam merio sa katodnim otpornikomn tojest auto biasom mnogo lepse bi
izgledalo ali ja ne prodajem macku u dzaku.
Kod novih cevi merenje treba da bude:
Ia od 1.0-1.3 a S od 1.3- 1.9
Garantujem da su cevi u stanju ispravne i da su merenja tacna ali dalju
garanciju ne dajem. "
Cena je 15e po komadu, znaci 30 za par (polovne).
Evo slika kako izgledaju:
9938
9939
I nasao sam, ali samo jednu RCA (nekoriscenu) za 25e...Sad da li se isplati ugaditi samo jednu u preamp koji ima 2 lampe..???
ELEKTROIVO
12-07-2011, 09:56 PM
lik je obavio statička mjerenja i rezultati su unutar očekivanih okvira prema datasheet-u, dakle, lampe su ispravne.
E, sad.... budući da su to korištene lampe, nitko ti nemože garantirati vijek trajanja lampe niti koliko je plate potrošen, ali, riječ je o Telefunken lampama i lik ih prodaje po cijeni Electroharmonix ili JJ lampi... vjerojatno se isplati to uzet.
Ako se radi o dvokanalnom preampu koji ima po jednu lampu u kanalu, isplati se stavit samo jednu RCA lampu.... ako ništa drugo, dobit ćeš drugačiji karakter.
pozz, Ivica
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.