View Full Version : Lose iskustvo sa vrhunskim mastering inzenjerima
Gianfranco
18-06-2011, 02:50 AM
Poslao sam miks na postprodukciju u Sterling Sound kod Chris Gehringera koji vazi za jednog od najboljih (Lady Gaga, Rihanna, Ke$ha... )
I evo veceras mi stigne mastered track i nisam mogao da verujem sta cujem!
Traka je ugusena,bez snage,bez sirine... uzas!!!
Amaterski ali najamaterskiji moguci rad!
Preznojio sam se u sekundi... Znaci pakaao!
Moj master (koji i nije master,vec samo budzenje) sa samo SSL Master Comp-om,Precision Maximizer-om i Precision Limiterom zvuci bolje... Ma zvuci sjajno u odnosu na ono sto su mi poslali!
Moj mastering inzenjer sa kojim radim godinama i sa kojim sam prezadovoljan nije imao slobodan termin sve do 23. (a zakazivao sam termin pre 10 dana)
a mom klijentu za koga sam radio pesmu se zurilo da je izbaci i tako odlucim da angazujem Gehringer-a (po prvi put),koji je imao slobodan termin danas...
Koja je ovde fora? Jel to da Gehringer uopste ne radi mastering ,vec daju tamo nekim klincima da odradjuju kada su neki nepoznati artisti u pitanju...a pogotovo oni iz tamo nekih nerazvijenijih zemalja...
Pre 2 godine sam radio za jednu nasu poznatu zvezdu aranzman... Miks je poslat kod nekog u Ameriku i njen menadzer je za to platio oko 350$ ili tako nesto... Medjutim kada je stigao taj master to je zvucalo katastrofalno...
Pesma je morala sutra da bude izbacena do 12 am...
Ja sam uradio master (nisam spavao celu noc) i to je zvucalo mnogo bolje nego to sto je stiglo iz Amerike i na kraju je moja verzija izbacena u javnost , a tom menadzeru naravno niko nije smeo da kaze da je bacio 350$...
Moje prvo iskustvo sa masteringom je takodje bilo katastrofalno... Poslao sam Brian Gardneru (Big Bass Brian) 2006. godine... Cuo sam kako je uradio mastering za Madonin album (Hung Up,Get Together...) i poslao mu miks... Cekao sam 10-15 dana i konacno dobio master... To je zvucalo tragicno!!! Traka je distorzirala ali nevidjeno! Dakle cela traka kao da je elektricna gitara!
Tada sam bio mladji pa sam odgovorio veoma impulsivno njegovoj asistentkinji... pitajuci je da li Brian mozda radio sa umornim usima... i jos mnogo toga... (kad das velike pare a posalju ti go*no normalno da ces da popiz*is)
Ono jednostavno je samo neko ko je gluv mogao odobriti za slanje!I onda pocinje dopisivanje sa Brian-om licno... veoma je bio ironican u startu,jer su ga pogodile moje kritike... ili mu je jednostavno takav smisao za humor :) ali posle nekoliko razmenjenih poruka mislim da je napokon cuo sta je uradjeno i priznao da je njegov asistent imao zadatak da uradi limiting i da je preterao u tome... Cekao sam jos 7-10 dana da Brian uradi novi master... Sada sam znao da ce on uraditi... I stvarno sam bio odusevljen kako je zvucalo!
U zadnjim dopisivanjima sa Brian-om je bilo cool, cak mi je poslao i sliku svog novog Mercedesa koji je kupio... (za oko pola miliona $ ili evra) a to je slicica koju koristim kao avatar... :) (lik koji se nazire za volanom je Brian ;) )
Da se vratim na sadasnjost... sada sam opet poslao e-mail ovim iz Sterlinga i rekao im u kratkim crtama da ovo sto su mi poslali je jako lose i detaljno rekao zasto... i poslao sam im svoj master tj. samo budzenje da cuju koliko zvuci bolje od onoga sto su mi poslali...
Da li je neko imao slicna iskustva?
Ocekujem potvrdu teorije da Gehringer uopste nije radio master za moju traku, vec neki klinci koji zavrse neku skolu i dodju da treniraju... a oni u sustini nemaju pojma...
O da li cu moci da zaspim do jutra... :((( cccc.... :banghead:
Surfer
18-06-2011, 06:17 AM
Čuo sam za dosta lo?ih iskustava sa Sterlingom. Oni očito imaju dosta posla i glavni in?enjeri nemaju vremena za raditi sve ?to dobiju tako da se ne bih čudio da dosta posla odrade asistenti.
Nekoliko mojih klijenata je slalo na mastering u Sterling i jo? par velikih imena sa različitim rezultatima, variralo je od dobro do lo?e.
Ja tamo sigurno ne bih slao svoje na mastering bez da sam prisutan na sessionu.
Ali zato i postoji razlog za?to je cijena veća ako prisustvuje? masteringu.:wink:
Dalje, ja ne znam ?to si ti komunicirao sa Chrisom i da li si uopće.
Ako si mu rekao da ti je samo bitno da je glasno kao zadnja Madonna i poslao mu lo?e smiksanu pjesmu, onda ne mo?e? puno očekivati.
Te?ko je bilo ?to reći bez da čujem o čemu se radi.
Stavi ti nama before and after verzije da čujemo.:)
DaBear
18-06-2011, 08:30 AM
ja ne mogu da verujem da i danas (u ovim katastrofalnim uslovima za muziku) ima ljudi koji su spremni da salju muziku iz nasih krajeva (i studija) na "mastering" u Ameriku.
1. retko kad ce te ulozene pare da se isplate / vrate
2. Koga god znam da je to radio (puno njih) - bio je nezadovoljan rezultatom
3. Ima i kod nas ljudi koji to mogu da odrade, ukoliko...
4. ..se ne poseduje Izotope Ozone 4 (koji je KOMA) ili nesto slicno....pa sve odraditi u domacoj radinosti!!
Gianfranco
18-06-2011, 08:35 AM
Nisam komunicirao uopste sa Chrisom, vec mi je mastered verziju poslao njegov asistent Tatsuya, koji je verovatno i radio master...
Saljem vec godinama trake na postprodukciju i znam sta mogu da dobijem u odnosu na ono sto posaljem... Ovoga puta sam sa nevericom slusao sta su mi poslali...
Evo i graficki kako izgleda wav od masterovane verzije:
http://img217.imageshack.us/img217/8685/gehringermaster.jpg
Jel mozete da verujete da je ovo agresivna klupska stvar u jednom od svojih najjacih delova... RMS u ovom delu je -9.7.
Ali rekao sam im da je samo jacina da bi to bio mali problem, vec da ono sto je esencijalno uradjeno je lose...
Evo kako izgledaju masterovane verzije zadnja 2 miksa koja sam slao na mastering:
http://img26.imageshack.us/img26/9105/track1mstrd.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/5764/track2mstrd.jpg
Audio semplove necu slati, jer nije uopste problem u losem miksu i sl...
A i bilo mi cudno... kako je moj manje poznati inzenjer iz Evrope zauzet narednih 15 dana, a meni se nudila opcija da angazujem Chris Gehringera odmah sutra, a posto sam tu priliku propustio onda za 7 dana... i to tako da sam dosao 2 dana kasnije na sajt i opet je bio dostupan tog dana,tj. juce... malo cudno da tako poznat inzenjer, jos iz amerike gde je mnogo vece trziste bude manje zaposlen nego manje poznat (ali takodje sa odlicnim kreditima) inzenjer iz Evrope...a cena je slicna...
darkstar
18-06-2011, 08:53 AM
Slao jedan nas klijent, poznat ovde, na mastering u Sony.
Dobio govno na kub,isto tako, preprzeno, spaljeno.
Cackao ja malo vise, i otprilike za indijance (citaj njima nepoznate likove) varijanta je ucitavanja plugina, i srafljenja pa gde stignes. NARAVNO, to ne radi niko poznat vec njihov asistent, i to jos pomozi boze da je taj asistent dobar,a da nije neki volonter.
Sa druge strane, slao nas drugi klijent metal neki, u neki ne tako poznat mastering...covek uradio ODLICNO, a cena manja.
Nema tu pravila, sto kaze surfer, dok nisi licno tamo, dzaba posla.
Gianfranco
18-06-2011, 09:10 AM
1. retko kad ce te ulozene pare da se isplate / vrate
2. Koga god znam da je to radio (puno njih) - bio je nezadovoljan rezultatom
3. Ima i kod nas ljudi koji to mogu da odrade, ukoliko...
4. ..se ne poseduje Izotope Ozone 4 (koji je KOMA) ili nesto slicno....pa sve odraditi u domacoj radinosti!!
1. klijent placa
2. prvo iskustvo sa Brian Gardnerom lose,ali je nakon zalbe uradjeno vrhunski...
Nakon njega koristim jednog inzenjera iz Evrope i prezadovoljan sam rezultatima... To sto on uradi ne moze niko sa softverskim plug-inovima i sl... Cuje se mast, da izmedju ostalog provuce i kroz pravu tape masinu itd...
4. Sada cu najverovatnije sam uraditi master, sto ce biti sasvim ok za Srbiju, ali ne na nivou "mog" inzenjera... jer nemam sobu ni monitore za mastering... ni vrhunske analogne sprave za mastering... ni iskustvo kao sto on ima... a i radio sam na traci mesec i po dana, tako da ne mogu da je posmatram iz sveze perspektive kao neko ko bi je prvi put cuo...
da se vratim na 1.
Cak i da klijent ne placa,kada na nekoj traci radim oko 2 meseca ,a pri tom ne stizem da se vidim sa prijateljima, da izadjem uvece u grad i propustim treninge... tj. sve svoje vreme ulozim u to... onda zelim da iz te trake bude izvucen maksimum u post-produkciji...
i sta ti znaci ovo "...ima ljudi koji su spremni da salju muziku iz nasih krajeva (i studija) na "mastering" u Ameriku." ?
Sta je poenta? Da zivim kojim slucajem u Svedskoj ili Engleskoj onda bi bilo ok da saljem?
Gianfranco
18-06-2011, 09:21 AM
Saradjivao sam pre 10-ak godina sa jednim producentom iz Slovenije...
Bio je ok za miks itd... Nista specijalno ali ok... Cak je izdao i singl za cuveni italijanski Media Records, ali nakon sto je miks prepravio ...zaboravio sam...poznat lik...nebitno...
I on je bio u Londonu ,dal u Metropolisu ili sl... i ladno su mu ponudili da radi mastering za njih... Znaci covek koji je bio neko ko jos ima dosta da uci kada je miksanje u pitanju, a mastering radi tako sto stavi samo Maximizer... dobija ponudu u Metropolisu da radi mastering!
E sada ja cujem da je neko takav meni uradio post-produkciju a ko radi losije nego ja kada sam koristio Ozone kada se pojavio pre 8-9 godina ili tako nesto...
DaBear
18-06-2011, 09:55 AM
i sta ti znaci ovo "...ima ljudi koji su spremni da salju muziku iz nasih krajeva (i studija) na "mastering" u Ameriku." ?
Sta je poenta? Da zivim kojim slucajem u Svedskoj ili Engleskoj onda bi bilo ok da saljem?
ne, mislio sam da nista nije vredno cimanja za materijal koji se izdaje / pusta na radiju / tv kod nas....
A za Metroplis, jednom davno sam isao sa Dinom Merlinom na mastering za Burek album...Ja sam imao jednu produkciju i miks na tom albumu. Tad nisam radio nikakav "mastering" samo sam miksao najbolje i najjace sto je moglo kroz analognu miksetu. Kad su ubacili sve mikseve u kompjuter, dodje engineer (Tony Cousin) i kaze da ima jedna pesma koja je mnogo jaca od ostalih, siroka, velika.itd...(moj miks:D) i da nece moci da se uklopi sa ostalim pesmama, a posto nema vremena da ostale ravna po njoj, morace nju malo da "prilagodi" njima (pokvari zvucnu sliku)...
Inace, ja sam bio tamo pola dana, a Dino i Srdjan su ostali do 4 ujutro (!!!)
Frajer je pooolako radio, (placalo se na sat:shock:) i sve vreme je nsto kao zapitkivao, da bi "zbunio protivnika" i dobio na vremenu... prevara
Kao i uvek - probati napraviti miks sto bolje u studiju i ne ocekivati mnogo od masteringa. A ko se iole malo razume, moze da pojaca svoj miks na zeljenu jacinu kod kuce i da se u 90% slucajeva zavrsi na tome.
jednom davno sam isao sa Dinom Merlinom na mastering za Burek album...
U tom slučaju je rad vrhunskih mastering inženjera zasenjen radom vrhunskih grafičkih dizajnera. Dobiješ žutu spiralnu kobasicu koja više liči na... nešto drugo... nego na burek, ali ajde stisni petlju i kaži gospodinu vrhunskom da ti se to ne dopada, pa da ispadneš seljak koji ne konta minimalizam u umetnosti.
Gianfranco
18-06-2011, 10:55 AM
ali ajde stisni petlju i ka?i gospodinu vrhunskom da ti se to ne dopada, pa da ispadne? seljak koji ne konta minimalizam u umetnosti.
Evo kako je reagovao Brian Gardner kada sam njegovoj sekretarici rekao da je miks prekompresovan i da Brian poslusa sta je uradio neki drugi dan sa svezim usima... :)
Well I'm disappointed that your are dissapointed !! Am I grounded? I checked it and I think it needs More compression. I add 4 more db and it's happening. Only my left ear is fresh and my right ear is relaxed.
Poludeo sam kada sam ovo procitao... Ali ubrzo je poslao i drugi e-mail ,gde je priznao gresku koju je kao napravio njegov asistent koji je imao zadatak da limitira...a da je ovaj e-mail bio samo sala... (pa gde se covece salis kada gorim od besa! :) )
Videcemo kako ce ovi iz Sterlinga reagovati na zalbu... bio sam manje emotivan u kritici ovog puta... ako me ne budu ispostovali reci cu im sve sto imam... da je ocigledno da ovo nije radio Gehringer vec neki klinac amater itd...
psionic
18-06-2011, 11:09 AM
Evo kako je reagovao Brian Gardner kada sam njegovoj sekretarici rekao da je miks prekompresovan i da Brian poslusa sta je uradio neki drugi dan sa svezim usima... :)
Well I'm disappointed that your are dissapointed !! Am I grounded? I checked it and I think it needs More compression. I add 4 more db and it's happening. Only my left ear is fresh and my right ear is relaxed.
Poludeo sam kada sam ovo procitao... Ali ubrzo je poslao i drugi e-mail ,gde je priznao gresku koju je kao napravio njegov asistent koji je imao zadatak da limitira...a da je ovaj e-mail bio samo sala... (pa gde se covece salis kada gorim od besa! :) )
Videcemo kako ce ovi iz Sterlinga reagovati na zalbu... bio sam manje emotivan u kritici ovog puta... ako me ne budu ispostovali reci cu im sve sto imam... da je ocigledno da ovo nije radio Gehringer vec neki klinac amater itd...
Zar nema kod nas jos nekih - dovoljno kompetentnih mastering engineera da ti zavrse posao ?
A to sto mu asistent radi limiting, a drugi asisten EQualizaciju, a treci ne zna ni on sta, to je van svake pameti, po meni. Dovoljno je neprofesionalno sto gresku svaljuje na asistenta.
Arthur
18-06-2011, 11:51 AM
U Srbiji inženjera možda i ima, ali purpose built mastering studija, nema.
Gianfranco
18-06-2011, 12:14 PM
Zar nema kod nas jos nekih - dovoljno kompetentnih mastering engineera da ti zavrse posao ?
U Srbiji ne znam takvog, ali u Sloveniji mislim da ima onih koji rade ok...
Sad je gotovo pukao sam 175e, vremena nema vise za odugovlacenje i upravo sam poceo da radim postprodukciju...
I uradicu sjajno... imam puno vise znanja, alatki itd... nego zadnji put kada sam radio pre 3 godine... a i tada sam umeo da uradim odlicno...
STUDIOTON
18-06-2011, 12:51 PM
U Srbiji inženjera možda i ima, ali purpose built mastering studija, nema.
apsolutno..
DaBear
18-06-2011, 01:09 PM
ja i dalje mislim da je za individualne pesme besmisleno slati na mastering u inostranstvo / Ameriku.
Album, pa jos ako je neko "poznat" i ako je budzet malo ozbiljniji...onda vredi...ako nista . bar da izjednaci pesme po jacini i ekvalizaciji (ukoliko je radjeno u par razlicitih studija)...
Ovako - skupo zezanje!!
Gianfranco
18-06-2011, 04:02 PM
Zavrsio sam mastering. Trebalo mi je 2 sata i 10 minuta... (za 1 traku)
Zvuci odlicno... naravno verovatno moze se jos malo isperfekcionisati ,jer me mrzelo da slusam na drugim monitorima itd... (to cu sutra kada budem svez)
Ali sve u svemu neuporedivo je sa onim sto su oni poslali... njihovo je bezivotno,mutnjikavo, bez punch-a, nema ni jedan element da ide u facu...sve je udaljeno... kod mene sve kao kod njih samo suprotno... :)
http://img263.imageshack.us/img263/4632/mstrbygehringer.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/5876/mstrbygianfranco.jpg
Poslao sam im sada i ovu verziju kao grubu sliku onoga sto sam ocekivao da ce da urade... i Tatsuyi - Gehringerovom asistentu i njihovom menadzeru...
STUDIOTON
18-06-2011, 04:22 PM
mnogo ces da ih nasekiras :) .. verujem da nece ni pogledati tvoj mail..
Gianfranco
18-06-2011, 04:31 PM
mnogo ces da ih nasekiras :) .. verujem da nece ni pogledati tvoj mail..
U slucaja Brian Gardnera zalba je urodila plodom... videcemo sada... normalno da cu pokusati sve sto je u mojoj moci...
DaBear
18-06-2011, 05:18 PM
U slucaja Brian Gardnera zalba je urodila plodom... videcemo sada... normalno da cu pokusati sve sto je u mojoj moci...
Ja bi im rekao nesto u stilu "evo sta sam ja uradio, vase bi trebalo da bude bolje, a nije. Molio bih da mi vratite pare!"
Ovde se ljudi zale i traze pare za sve i svasta...ne treba popustati fusherashima!! Najbolje je kad im trazis pare nazad...
DADDY Z
18-06-2011, 06:24 PM
Trebao si Gregoru da šalješ...
psionic
18-06-2011, 08:50 PM
Trebao si Gregoru da šalješ...
Haha, to sam i ja hteo da napisem, ali rekoh sebi - bolje da cutim... :)
Gianfranco
18-06-2011, 10:13 PM
Trebao si Gregoru da ?alje?...
hteo sam ,ali sam u zadnjem momentu promenio odluku, jer sam analizirajuci njegove postove video da je trenutno jako pretrpan i da verovatno ne bih mogao da dobijem master u roku u kojem je klijent zeleo...
a iz istog razloga sam teska srca skipovao svog inzenjera sa kojim uvek radim i sa kojim sam prezadovoljan...
Bockie
19-06-2011, 11:49 PM
Nisam jos ubedjen da post moze da odradi najbolje neko ko nije ucestvovao u procesu snimanja, produkcije i provedenog vremena sa bendom, uopste filozofije koja, ubedjen sam, se "radja" tek na procesu snimanja materijala. Moze se reci da je ovo malo r'n'r pristup...
Bright side je "svez par usiju" , ali to je samo stvar brzine procesa...
Ostavi materijal da "odmara" 20-30 dana i ,verujem, sam ces bolje doneti odluke oko toga.
Svakako postujem i skidam kapu uspesnim inzenjerima post-produkcije!
Arthur
20-06-2011, 04:11 AM
naprotiv, meni se čini da što je neko manj uključen u priču, to će objetkivnije uspeti da skonta šta je od tih želja moguće preneti na sva slušanja, a šta je ipak trip umetnika, koji ne radi za njega.
Moritz
20-06-2011, 09:55 AM
naprotiv, meni se čini da ?to je neko manj uključen u priču, to će objetkivnije uspeti da skonta ?ta je od tih ?elja moguće preneti na sva slu?anja, a ?ta je ipak trip umetnika, koji ne radi za njega.
+1
Gianfranco
21-06-2011, 05:46 AM
Nisu radili u subotu i nedelju i juce mi je odgovorio menadzer:
...if there was something specific you wanted you could have sent a note with your source. I'll pass this on to Chris and see what he says.
takodje mi se zahvalio na drugi e-mail gde sam poslao svoju mastered verziju...
I evo sad mi je stigla nova verzija!
6am je pa ne smem da pustam jako, ali mi deluje da je sve ok...
bile su 2 kriticne tacke u miksu koje su morale da se srede i to mi sada deluje sve ok...
veoma lici na moju mastered verziju, samo sto je sve jos ispeglanije i kompaktnije...
uhhh... samo da se ovaj kosmar zavrsio... 8-)
skansi
25-06-2011, 02:25 PM
Od "poznatih" mastering faca radio sam sa Bob Katzom, Jay Frigolletom(između ostalog moderator na mastering podforumu na Gearslutzu) i Abbey Roadom.
Vraćao sam jednom Bob Katzu kojeg sam priupitao nakon primljenog mastera da li je problem u tome ?to je tek doputovao iz Argentine doma pa mu se zračni tlak jo? nije izjednačio u u?ima. Čovjek je ludilo odreagirao na ?alu i dao mi free jo? jedan master. I nije toliko bila njegova gre?ka koliko čovjek ne razumije hrvatski pa je bilo problema sa vokalom.
Jay Frigolletu sam također vraćao u par navrata i nikad nije imao problema sa ponavljanjem. Dapače. Čovjek me je molio da budem full iskren i da ka?em ako me ikakva sitnica smeta. Da ne ka?em da jo? čekam da mi izda račun zadnjeg mastera kojeg je radio. Već sam mu poslao dva remindera da mi vi?e izda račun a pro?lo je već vi?e od mjesec dana. Frajer mi se ispričava da ne stigne. Čudan lik :)
Abbey Road mi je prije par mjeseci isporučio master na kojeg doslovno nisam imao nikakve primjedbe. Ne znam tko je i u kojem od onih 6 studija radio ali sam dobio točno ?to sam tra?io.
Ne znači da nisam imao i lo?ih iskustava ali, nekako, ?to sam bolje napravio mix bio sam zadovoljniji i sa masterom.
darkstar
28-06-2011, 02:42 PM
Skansi, koliko su te kostali ovi koje si naveo?
Btw, otisao sam ti na sajt, odlicna produkcija, bravo, keep up the good work.
skansi
28-06-2011, 09:44 PM
:ups:Hvaaaalaa ti Darkstarče!
Za zadnje ?to sam radio sa Bob Katzom mi je do?ao invoice na 255 dolara za dva mastera(radio je jednu stem mastering), Jay obično naplaćuje oko 80 dolara po masteru a Abbey road mislim da je bilo 95 funti po pjesmi.
tebrex
16-10-2011, 09:55 PM
Mogu li se negde cuti te pesme sto si producirao ili ?:confused:
skansi
18-10-2011, 08:42 PM
Mo?e. Bob Katz mastering na albumu Dina Dvornika "Pandorina Kutija" pjesma Vi?e ili manje i Abbey road recimo, Ramirez "Da li me voli". Iako je malo to bezvezno pitanje jer da bi čuo efekt masteringa trebao bi čuti suhi mix prije :confused:..Ili?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.